Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
BACAČ1

#2051 Re: Cijene stanova All about

Post by BACAČ1 »

Ragibe,
Eto na Stupu (i okolina N.Šopa),danas je kvadrat (gdje je loš pogled,spratnost,veće kvadratura od 60 itdd,,)gotovog stana cca 12500KM (ne na Internetu ili oglasima)-nego uživo i ozbiljno.Daju i gaće jer se slabo prodaje.

A sada novogradnja koja je startala i ovo što ko fol traže unapred jer su stanovi i po 1200 sa PDV-om u "predgrađu" (Sarajevo je od Čengić Vile do Baščaršije).

Pa ima li toga inženjera ili fakultetlije koji je sretno oženjen (iz radničke familije) gdje oboje radi u telekomu ili elektroprivredi,a da već nije kupio stan.Ovo zato što neko piše "da se kupuje"-gdje u SA.
Znamo za Ziju i sl,ali ti su već uzeli pare,kupili i drže "sistem".
Ko to sada može kupiti stan skuplji od 1800KM.
Pa eto ovaj Uniprometov-debil od zgrade,davno su govorili prodato unapred po 2300+PDV,a još mole da prodaju po 1900.a i to je na reklami,dao bi jeftinije,ali nema kome.
Breka,Ilidža,Velešići,gdje to još ima značajnije novogradnje i po kojoj cijeni?????
Pa na forumima su svi agenti prodaje pod raznim nickovima,palamude ,auzeli bi i od kupca i prodavca,nema više gastarbajtera da kupuju u neviđeno,ljudi nas pročitali nas,hebo .......
BACAČ1

#2052 Re: Cijene stanova All about

Post by BACAČ1 »

Citat BACAČ1 Re: Cijene stanova All about
Postao/la BACAČ1 dana 03/10/2011 09:38

Ragibe,
Eto na Stupu (i okolina N.Šopa),danas je kvadrat (gdje je loš pogled,spratnost,veće kvadratura od 60 itdd,,)gotovog stana cca 12500KM (ne na Internetu ili oglasima)-nego uživo i ozbiljno.Daju i gaće jer se slabo prodaje.

A sada novogradnja koja je startala i ovo što ko fol traže unapred jer su stanovi i po 1200 sa PDV-om u "predgrađu" (Sarajevo je od Čengić Vile do Baščaršije).

Pa ima li toga inženjera ili fakultetlije koji je sretno oženjen (iz radničke familije) gdje oboje radi u telekomu ili elektroprivredi,a da već nije kupio stan.Ovo zato što neko piše "da se kupuje"-gdje u SA.
Znamo za Ziju i sl,ali ti su već uzeli pare,kupili i drže "sistem".
Ko to sada može kupiti stan skuplji od 1800KM.
Pa eto ovaj Uniprometov-debil od zgrade,davno su govorili prodato unapred po 2300+PDV,a još mole da prodaju po 1900.a i to je na reklami,dao bi jeftinije,ali nema kome.
Breka,Ilidža,Velešići,gdje to još ima značajnije novogradnje i po kojoj cijeni?????
Pa na forumima su svi agenti prodaje pod raznim nickovima,palamude ,auzeli bi i od kupca i prodavca,nema više gastarbajtera da kupuju u neviđeno,ljudi nas pročitali nas,hebo .......
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2053 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

u vojkovićima se gradi nešto
pa bujrum :mrgreen:
cabej

#2054 Re: Cijene stanova All about

Post by cabej »

da li neko ima iskustva sa kupovinom stana koji ima dugova (za grijanje i sl).
nacelni zahtjev prodavca je da kaparom isplati te dugove..zauzvrat stan je nesto povoljniji.
da li se to pravno moze uokviriti i zastititi?
drndalo

#2055 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Provjeri s notarom, to bi trebala biti cesta situacija, a koja se u ugovoru treba precizirati, kad vec masno placas to njegovo pisanje, i 3-4-5 citanja, ispravljanja, itd...
kockica_kockica

#2056 Re: Cijene stanova All about

Post by kockica_kockica »

cabej wrote:da li neko ima iskustva sa kupovinom stana koji ima dugova (za grijanje i sl).
nacelni zahtjev prodavca je da kaparom isplati te dugove..zauzvrat stan je nesto povoljniji.
da li se to pravno moze uokviriti i zastititi?
Neka ti prodavac donese tacan iznos dugovanja
Sve saberes

U ugovoru napravis klauzulu u kojoj kazes: cijena stana je xy, umanjena za cijenu dugova yy ( navedes dugove i iznose)
Platis prodavcu manje i onda sam ides da platis od novca koji ti je ostao

Najlaksi i najbezbolniji nacin zastite za oboje
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2057 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

ja sam mislio da se stan ne može prodati dok se ne izmire dugovanja prema državi
kockica_kockica

#2058 Re: Cijene stanova All about

Black swan wrote:ja sam mislio da se stan ne može prodati dok se ne izmire dugovanja prema državi

mozes... samo moras kasnije svakako platiti dugovanja za komunalije i porez jer se sada cini mi se uknjizenje ne moze uraditi dok se dugovanja ne izmire... ali nemoj me uhvatiti za rijec...
hadzinicasa

#2059 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

kockica_kockica wrote:
Black swan wrote:ja sam mislio da se stan ne može prodati dok se ne izmire dugovanja prema državi

mozes... samo moras kasnije svakako platiti dugovanja za komunalije i porez jer se sada cini mi se uknjizenje ne moze uraditi dok se dugovanja ne izmire... ali nemoj me uhvatiti za rijec...
nemaju komunalije veze sa stanom.
ne možeš prebaciti priključke na sebe dok ne izmiriš dugovanja.jedino ako nije šta izmijenjeno (tipa grijanje)
mislim.
kockica_kockica

#2060 Re: Cijene stanova All about

hadzinicasa wrote:
kockica_kockica wrote:

nemaju komunalije veze sa stanom.
ne možeš prebaciti priključke na sebe dok ne izmiriš dugovanja.jedino ako nije šta izmijenjeno (tipa grijanje)
mislim.
rijec je o tome da se stan moze prodati sa ili bez dugovanja za komunalije... samo je pitanje kupca i prodavca i njihovog dogovora...
Comrad

#2061 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Koliko znam, notaru se obavezno moraju donijeti sve potvrde o dugovanjima prije potpisa kupoprodajnog ugovora. Tj. ugovor se ne moze potpisati bez tih potvrda.

Tebe ne treba da zanimaju dugovi, u smislu cijene koju placas. Tj. ako tebi prodavac trazi 100.000KM, naravno ako mislis da je to ok cijena, tebe ne zanima kakve on dugove ima, on ih mora izmiriti kako bi tebi dosao stan bez ikakvih dugovanja. (glupo je da takve stvari prate nekretninu, umjesto samu osobu, al et tako je kod nas, jer bog zna kako bi se drugacije to poplacalo).

Ti onda kao kupac placas 100.000KM, to je dakle cijena stana, ali na razlicite racune, tj. 90.000KM na racun prodavca, a ovih 10.000 na ostale racune (tipa toplane, rad itd). Tako je automatski cijena umanjena za dugove, a nemas problema da se nesto kasnije ganjas i sl.

Uglavnom, otidji kod najblizeg notara i sve ce ti besplatno objasniti, jer i njemu je u cilju da kod njega dodjes na potpis ugovora.
cabej

#2062 Re: Cijene stanova All about

Post by cabej »

hvala na konstruktivnim savjetima :)

ima li neko iskustva sa kupovinom novogradnje pod hipotekom. (zgrada pod hipotekom, ne stan).
da li j to nesto od cega treba bjezati, ili se pravno sve moze zavrsiti, tj da banka skine hipoteku prilikom kupovine stana*
stan cu kupovati na kredit, pa se nadam da i banka drzi do kontrole cijelog procesa i papira, ali me interesuju iskustva...
Miki123

#2063 Re: Cijene stanova All about

Post by Miki123 »

cabej wrote:hvala na konstruktivnim savjetima :)

ima li neko iskustva sa kupovinom novogradnje pod hipotekom. (zgrada pod hipotekom, ne stan).
da li j to nesto od cega treba bjezati, ili se pravno sve moze zavrsiti, tj da banka skine hipoteku prilikom kupovine stana*
stan cu kupovati na kredit, pa se nadam da i banka drzi do kontrole cijelog procesa i papira, ali me interesuju iskustva...

Imaš 3,4 stranice iznad sve objašnjeno. Eborg je to kupovo. I ne može biti zgrada pod hipotekom, a da ne bude i stan pod hipotekom :D

Ljudi, po 101 put, komunalije ne prate nekretninu. Ugovor se MOŽE zaključiti pa makar toplanama prethodni vlasnik bio dužan 100 000 KM. Notar će samo upozoriti da se od prodavca traži potvrda o izmirenim režijskim troškovima, a na kupcu je hoće li to tražiti ili neće. Neizmireni režijski troškovi nisu zapreka za uknjižbu. Ono što može biti zapreka za upis prenosa vlasništva su neizmirene poreske obaveze prodavca.

Doduše, elektro, voda, toplane ti mogu isključiti grijanje dok se ne plati dug prethodnog vlasnika.
JThomas

#2064 Re: Cijene stanova All about

Post by JThomas »

bio je jedan period neposredno prije uvođenja notara i kad nije moglo, kad su odbijali ovjeriti na sudu. kako su to pravdali - nemam pojma.
micko green eyes

#2065 Re: Cijene stanova All about

Post by micko green eyes »

Ima li neko ko je upoznat sa cijenama stanova da izrazi svoje misljenje?

Radi se o lokaciji Grbavica, stadion. Ulica Topalosmanpasa... veze neam ustvari kako se ulica zove samo znam gdje je i koji ulaz. :)
Stan je trosoban (2 spavace, dnevni, kuhinja, trpezarija, 2 wc) cirka 80 kvm. Sprat 5.
Stanje stana je "normalno", znaci nista poseban, ali skroz ok.

Kolika je realna cijena? Otprilike?

Hvala unaprijed
micko green eyes

#2066 Re: Cijene stanova All about

Post by micko green eyes »

Ima lift,
komsije mi se cine "normalni"... Neam nacrt sada, ali sto se tice samog rasporeda je super, sobe su velike i ima dva balkona na dvije strane. Zgrada sama izgleda fino, kontajuci na to da je pretrpjela dosta na toj lokaciji.

Otprilike, realna cijena??
cabej

#2067 Re: Cijene stanova All about

Post by cabej »

,,nm
Last edited by cabej on 07/01/2015 18:41, edited 1 time in total.
HAVANA

#2068 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

micko green eyes wrote:Ima lift,
komsije mi se cine "normalni"... Neam nacrt sada, ali sto se tice samog rasporeda je super, sobe su velike i ima dva balkona na dvije strane. Zgrada sama izgleda fino, kontajuci na to da je pretrpjela dosta na toj lokaciji.

Loris?
Ako jeste,bice skupo,ali vrijedi.Ti stanovi su 77m2 a cisto sumnjam da ces kupiti ispod 2500km m2.Ako je u losem stanju, mozda i hoces...
Rimad

#2069 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

HAVANA wrote:
micko green eyes wrote:Ima lift,

Loris?
Ako jeste,bice skupo,ali vrijedi.Ti stanovi su 77m2 a cisto sumnjam da ces kupiti ispod 2500km m2.Ako je u losem stanju, mozda i hoces...
Jah...
HAVANA

#2070 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Jah il ne jah,tako ti je.Slomi se trazeci drugu u toj zgradi...ne zeli niko prodati za manje...i prodaju. :-)
Nudio je za devastiran od 98m2 190000km i zena nije htjela...zavrla 210...Prodano i to... :-)
Eto, ako ko zna,nek javi.
Ima jedan 77m2 mislim da se moze kupiti za 155-160 000km...ali sve treba raditi...
MeanMachine

#2071 Re: Cijene stanova All about

Post by MeanMachine »

HAVANA wrote:Jah il ne jah,tako ti je.Slomi se trazeci drugu u toj zgradi...ne zeli niko prodati za manje...i prodaju. :-)
Nudio je za devastiran od 98m2 190000km i zena nije htjela...zavrla 210...Prodano i to... :-)
Eto, ako ko zna,nek javi.
Ima jedan 77m2 mislim da se moze kupiti za 155-160 000km...ali sve treba raditi...
Ne znam šta je to toliko "čarobno" u vezi te zgrade da su ljudi spremni za devastirane stanove davati
skoro 200.000 KM :shock: Za taj novac se mogu kupiti fantastični stanovi u Sarajevu, bez dodatnih ulaganja. Ja mogu razumjeti da je lokacija te zgrade cijenjena i da utiče na cijenu, ali te cifre koje se traže po kvadratu su, blago rečeno, pretjerane :run:
Autobus

#2072 Re: Cijene stanova All about

Post by Autobus »

Otkud ljudima tolike pare Bože dragi, šta li ja radim pogrešno?

Čuj 200 000 KM :-)
SarajVox

#2073 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

Narode, sljedece pitanje uvezi stanova u Sarajevu.

Situacija je sljedeca.
Komsinica i suvlasnica dijela kuce kao i okucnice je umrla prije par godina. Na ZK-Izvadku je i dalje ona kao vlasnica navedena. Pojavio je se frajer i tvrdi da je taj stan sada njegov.
Doznao sam da je od umrle gospodje nasljedila kcerka stan (bez pravnog postupka, vec onako ga usvojila).
Ta kcerka ga je bezpravno prodala jednom liku koji je navodno samo krhnuo 30% na placenu cifru i prodao ga dalje.
Svi ti prodajni postupci nisu registrovani kako i dalje umrla zena stoji kao vlasnik. To me sada zeza u postupku etaziranja. Niti Notar, kao ni porezna uprava, niti sud u Sarajevu nemaju nikakve podatke, znaci postupak nasljedjivanja nije pokrenut dosada sa strane kcerke koja je vec prodala stan.

Sta ja tu mogu?
koga da motiviram da pokrene taj postupak?

Mora se krenuti sa nule. Kcerka mora nasljedstvo potrazit, napisat kupo-prodajni ugovor sa investitorom, ovjerit ga kod notara i onda isti postupak od investitora do sadasnjeg kupca stana. Jel tako?

eh da mi je sad da ja pokrenem postupak nasljedstva pa da ih sviju zeznem. Ometaju me pravo i gubim na vremenu zbog petljavina. Molim za savjete
Miki123

#2074 Re: Cijene stanova All about

Post by Miki123 »

SarajVox wrote:Narode, sljedece pitanje uvezi stanova u Sarajevu.

Situacija je sljedeca.
Komsinica i suvlasnica dijela kuce kao i okucnice je umrla prije par godina. Na ZK-Izvadku je i dalje ona kao vlasnica navedena. Pojavio je se frajer i tvrdi da je taj stan sada njegov.
Doznao sam da je od umrle gospodje nasljedila kcerka stan (bez pravnog postupka, vec onako ga usvojila).
Ta kcerka ga je bezpravno prodala jednom liku koji je navodno samo krhnuo 30% na placenu cifru i prodao ga dalje.
Svi ti prodajni postupci nisu registrovani kako i dalje umrla zena stoji kao vlasnik. To me sada zeza u postupku etaziranja. Niti Notar, kao ni porezna uprava, niti sud u Sarajevu nemaju nikakve podatke, znaci postupak nasljedjivanja nije pokrenut dosada sa strane kcerke koja je vec prodala stan.

Sta ja tu mogu?
koga da motiviram da pokrene taj postupak?

Mora se krenuti sa nule. Kcerka mora nasljedstvo potrazit, napisat kupo-prodajni ugovor sa investitorom, ovjerit ga kod notara i onda isti postupak od investitora do sadasnjeg kupca stana. Jel tako?

eh da mi je sad da ja pokrenem postupak nasljedstva pa da ih sviju zeznem. Ometaju me pravo i gubim na vremenu zbog petljavina. Molim za savjete

Saznaj ko su nasljednici umrle i sa njima i izvodom iz mat. knjige umrlih u općinski sud da se pokrene ostavina. onda jedno godina čekanja do ostavinske rasprave :D
drndalo

#2075 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Nista bez ostavinske rasprave za pocetak... Jesi li siguran a i nakon par godina od njene smrti ostavinska nije uradjena ???
Post Reply