a nek sam cula i da je Omanovic nekog ispitivao
Pravni fakultet
- Irm@
#2051 Re: Pravni fakultet
hajd necu sad o tome kako i zasto
moje sad znaci od nove skolske godine
ali eto zivi bili pa vidjeli..

-
Poskočica
#2052 Re: Pravni fakultet
Pa dobro..Nisu svi "Bolonja" pa završili GPP preko referata 
Uglavnom, i ja kažem...Živi bili pa vidjeli, ali kod nas ti je uvijek "TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ" ( Ovdje ciljam na suspenziju)
Uglavnom, i ja kažem...Živi bili pa vidjeli, ali kod nas ti je uvijek "TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ" ( Ovdje ciljam na suspenziju)
- Irm@
#2053 Re: Pravni fakultet
ma vidi..mi ovdje pricamo o pozitivnim stvarima (kad) i ako Abedin dodje..a upravu si uvijek je kod nas na faxu...bice bice pa

-
Poskočica
#2054 Re: Pravni fakultet
Svakako dobro bi bilo da dođe, jer naredne generacije neće morati kao ja naknadno i samostalno učiti GPP, koji je jedan od najvažnijih predmeta na Pravu.
Nego, da li se nešto zna za Master, osim onog konkursa koji je na univerziteskom nivou? Koliko sam ja shvatila, 7 dana prije početka upisa, matični fakultet bi morao izbaciti oglas sa svim konkretnim informacijama u vezi sa samim upisom, odvijanjem nastave, predmetnim nastavnicima i KATEDRAMA koje toliko očekujemo. Međutim, nerealno je to očekivati, kad studentska služba počinje sa radom 22.08.2011. godine. Ako griješim nek me neko ispravi.
Nego, da li se nešto zna za Master, osim onog konkursa koji je na univerziteskom nivou? Koliko sam ja shvatila, 7 dana prije početka upisa, matični fakultet bi morao izbaciti oglas sa svim konkretnim informacijama u vezi sa samim upisom, odvijanjem nastave, predmetnim nastavnicima i KATEDRAMA koje toliko očekujemo. Međutim, nerealno je to očekivati, kad studentska služba počinje sa radom 22.08.2011. godine. Ako griješim nek me neko ispravi.
-
nuki_cika
#2055 Re: Pravni fakultet
Ništa,nego ćemo poslati abedinu mail i pitati ga da li je on sad na GPP.
Imam par pitanja da se malo distanciramo od abedina
Koliko je ustvari teška ta 4 godina?
Može li se napraviti neki balans između težih i lakših predmeta za januar,jer mi nepada napamet da spremam svih 6 za januar.
Ako abedin dođe na GPP,taj prvi semestar 4 godine će biti pravo težak,pa sad koje bi po vama predmete bilo preporučljivo spremat za januar,ali napominjem-da se napravi neki balans između lakših i težih?
Imam par pitanja da se malo distanciramo od abedina
Koliko je ustvari teška ta 4 godina?
Može li se napraviti neki balans između težih i lakših predmeta za januar,jer mi nepada napamet da spremam svih 6 za januar.
Ako abedin dođe na GPP,taj prvi semestar 4 godine će biti pravo težak,pa sad koje bi po vama predmete bilo preporučljivo spremat za januar,ali napominjem-da se napravi neki balans između lakših i težih?
- Irm@
#2056 Re: Pravni fakultet
@Poskocica: kolektivni godisnji je do 15 augusta..kada pocinje i studentska da radi..tako da ce oni i objaviti 7 dana prije pocetka upisa sve sto je potrebno
@nuki_cika: u ovom tvom postu mi se ne svidja ovo da ti ne pada napamet da svih 6 spremas za januar..to mi je razmisljanje kao ona recenica: ja ucim za 6..za 4 godine skolovanja ja nikako nisam skontala kako se to uci za 6 a kako npr za 7
ako Abedin dodje mislim da to opet nece biti neki bauk jer ce se GPP 1 moci spremiti isto max za 15 dana..nije to nista teze od obligacija
iskreno..ja nisam u 4 godine skolovanja manje ucila a imala bolje ocjene nego na 4 godini
drugi semestar je malo tuc muc..jer imas poslovno (koje je 3 put ruznije i bljakavije od privrede) a uprava..no sikiriki mada je i tu uprava 1 laksa od drugog dijela..muminovic.. hmm to je cudan predmet (kao bracno) treba vremena da se u glavi sve razluci jer je vrlo slicno..eto ne mogu da sjetim koji su jos predmeti bili 
@nuki_cika: u ovom tvom postu mi se ne svidja ovo da ti ne pada napamet da svih 6 spremas za januar..to mi je razmisljanje kao ona recenica: ja ucim za 6..za 4 godine skolovanja ja nikako nisam skontala kako se to uci za 6 a kako npr za 7
ako Abedin dodje mislim da to opet nece biti neki bauk jer ce se GPP 1 moci spremiti isto max za 15 dana..nije to nista teze od obligacija
-
Poskočica
#2057 Re: Pravni fakultet
Potpisujem sve ovo što kaže Irma u vezi sa predmetima i učenjem...Bez problema se sve može spremiti i očistiti u januarsko-februarskom roku, a isto tako u junsko-julskom. Nijedan predmet ne treba učiti više od 10-15 dana.
Na faxu ima oglas u vezi sa početkom rada studentske službe, a to je 22.08.2011.
Možda se oni kolektivno vraćaju 15., ali sa studentima počinju raditi tek 22.08. 
Na faxu ima oglas u vezi sa početkom rada studentske službe, a to je 22.08.2011.
- Irm@
#2058 Re: Pravni fakultet
eh moze biti i to..a hvala ti sto si rekla za tu obavijest.. a oni stvarno nisu normalni.. dzabe smo diplomirali u julu kad necemo uvjerenja o diplomiranju vidjeti prije septembra..stoka

-
Poskočica
#2059 Re: Pravni fakultet
Ma užasno...Prije skoro mjesec dana sam predala zahtjev za uvjerenje o diplomiranju, ali nemam načina da ga dobijem. Njih nije briga što mi trebamo uvjerenje za posao, usavršavanje ili nešto treće.

-
nuki_cika
#2060 Re: Pravni fakultet
Pa što da uzimam 6 predmeta i ucim za januar kad postoje i drugi rokovi?Irm@ wrote:@Poskocica: kolektivni godisnji je do 15 augusta..kada pocinje i studentska da radi..tako da ce oni i objaviti 7 dana prije pocetka upisa sve sto je potrebno![]()
@nuki_cika: u ovom tvom postu mi se ne svidja ovo da ti ne pada napamet da svih 6 spremas za januar..to mi je razmisljanje kao ona recenica: ja ucim za 6..za 4 godine skolovanja ja nikako nisam skontala kako se to uci za 6 a kako npr za 7![]()
ako Abedin dodje mislim da to opet nece biti neki bauk jer ce se GPP 1 moci spremiti isto max za 15 dana..nije to nista teze od obligacijaiskreno..ja nisam u 4 godine skolovanja manje ucila a imala bolje ocjene nego na 4 godini
drugi semestar je malo tuc muc..jer imas poslovno (koje je 3 put ruznije i bljakavije od privrede) a uprava..no sikiriki mada je i tu uprava 1 laksa od drugog dijela..muminovic.. hmm to je cudan predmet (kao bracno) treba vremena da se u glavi sve razluci jer je vrlo slicno..eto ne mogu da sjetim koji su jos predmeti bili
Realno to bi se i moglo u januaru sve položiti,ali ne volim se previše bespotrebno opterecivati.
A to sto se pitas kako neko uci za 6,a neko za 7.Ja kad ucim po skripti ucim za 8,9 ili 10,a kad ucim po knjizi onnda učim za 6 ili 7
Neces vjerovati,ali je tako
Predmete koje sam ucio po skripti nisam nikad dobio manje od 8,a one koje sam ucio po knjizi sve 6 ili 7
-
Poskočica
#2061 Re: Pravni fakultet
Sve je to individualno...Hvala Bogu pa nemamo svi isto pamćenje, a niti nam je mozak iste konstrukcije 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2062 Re: Pravni fakultet
Irm@ wrote:hajd necu sad o tome kako i zastomoje sad znaci od nove skolske godine
ali eto zivi bili pa vidjeli..
a nek sam cula i da je Omanovic nekog ispitivao![]()
![]()
stan' ba, znači Abedin tek... u januaru, tj. u novembru na apsolventskom?
-
Eborg
#2063 Re: Pravni fakultet
Tnx, zvuči ohrabrujuće. Valja prionuti na to sada.Irm@ wrote:realno15 dana maksimum
![]()
a reci cu ti kako sam ga ja spremala.. 10 dana po 6 sati dnevno i zakucala
-
elSaik
#2064 Re: Pravni fakultet
Ne može se položiti sa minimalno urađenim, ali se može pasti hladno sa maksimalno urađenim. Imaš ljudi prekucavaju testove svaki put pa ne mogu položiti, a imaš opet, s druge strane, mene koji sa po pet dana spremanja hladno položi oba njegova iz prve. Sad ja to nešto pametniji od svojih prijatelja? Evo, ja ću prvi reći da se kod Bikića ne polaže na znanje već na sreću. Lik ne čita radove, odnosno pročita ih procentualno vrlo malo. I čita selektivno. Zbog toga se dešava da mu na drugom terminu položi onih 12 ljudi koji su se nakon prvog termina žalili, i niko drugi (Ili da mu baš samo oni studenti sa desetkama dobiju desetke, iako na onako koncipiranom testu postoji samo 1 "savršeno tačni" odgovor, tj. prepisati pasus iz knjige, i nemoguće je da samo štreberi te pasuse znaju napamet). Ali ne pratite vi to niti znate išta o tome, jer očito ne spadate u ljude koji su po nekoliko puta bespotrebno izlazili na ispit. Sam on je priznao da obara ljude ne zato što su uradili loše već zato što se negdje mora osjetiti da studirate. Traži znanje, ma nemoj... "imali ste kolegice 9,5 bodova tako da ne sumnjam da ćete i naredni put uraditi jednako ovako pa položiti."nuki_cika wrote:A to se na obligacijama ne traži znanje?Po tvome ispade da se obligacije mogu položiti i sa minimalno urađenim gradivom što je nemoguće.Traži on zanje i na obligacijama,samo što je kriterij malo više cudanelSaik wrote:Niko vas ni do sada nije sprječavao da pogledate knjigu i zakon. Drago mi je što je profesor zamijenjen, a iskreno se nadam da Abedinu neće ostati isti metod kao na Obligacijama i da će kriterij nafake biti zamijenjen znanjem.
Chmoljo
Ne vidim svrhu citiranja mog posta ako nisi odgovorio koliko ima strana knjiga?
- JThomas
#2065 Re: Pravni fakultet
bikić je jedan od tri-četiri profesora na pravu za koje ja pouzdano, milion posto znam da su raja padala iako su sve uradila.
-
Poskočica
#2066 Re: Pravni fakultet
Da li je tačna informacija od studenata koji su trenutno na MA studiju :"Svi oni smjerovi koje su studenti prošle godine upisali, navodno ove godine neće biti?" Ovdje se ne misli na katedre nego na smjerove! Npr. ako je prošle godine na Katedri za državno i međunarodno pravo bio odsjek Komunitarno pravo, sada ga neće biti na ponuđenoj listi?
-
sunce25
#2067 Re: Pravni fakultet
Ja se uopste ne slazem s tvojim misljenjem...NoriDeNoir wrote:Mislim da se Abedinu ne moze prigovoriti ama bas nista. Svi ti prigovori su uglavnom i dosli od onih koji obligacije uzmu da uce 2 dana prije ispita ili koji vjecito skupljaju neka pitanja pa izlaze 2000 puta dok ih slucajno neko pitanje ne potrefi, pa svaki put umjesto da kazu "eh nisam naucio i nek sam pao" oni nalaze milion drugih razloga![]()
Isto mislim da je kod Abedina prilikom ocjenjivanja tj. ispitivanja igra ulogu i dosta drugih, u pozitivnom smislu, stvari kao sto je prijasnja aktivnost, dolasci, nacin na koji odgovaras (u smislu da li si naucio napamet i nemas pojma o cemu pricas ili pricas sa razumijevanjem pa da covjek u 3 recenice vidi da vladas materijom).
Za kampanjce i one koji idu uvijek na srecu ili lovljenje famoznih pitanja to onda na kraju izgleda kao neki cudni kriteriji. Eto ja sam susta suprotnost gore navedenom ponasanju i obligacije sam polozio iz prvog puta, bez ikakve stele i slicnih opravdanja ovih koje Abedin "maltretira".
A sto se tice GPP-a i meni je zao sta nam je Omanovic uradio, jer o GPP-u znam koliko i o proizvodnji banana. Naravno ima tu ono "ko mi je kriv, sto ne uzmem knjigu i naucim bez obzira na profesora" ali koliko god mene to sve interesovalo ipak ako nema nekog pritiska (tipa zeznut prof., mora se naucit) to nece ici glatko barem ne sada dok se sprema Muminovic ili Uprava tj. nece se uhvatit vremena za citanje cisto radi sebe. A kasnije htjeli mi to ili ne vjerovatno ce velika vecina nas morati to gradivo dobro prouciti. Ja sam na srecu ili zalost rijesio oba predmeta kod Omanovica ali eto kao sto rekoh pojma nemam nista![]()
Uf kilometar i po' post, pa cu se ovdje iskljuciti
Ja sam diplomirala prosle godine i mogu reci da ni sa jednim profesorom nisam imala takvih problema kao s Abedinom, on po meni nije uopste etican i objektivan. Kod njega sam izalazila 5 puta, i imala sam knjigu u malom prstu, zbog njega sam na kraju krajeva izgubila i godinu. Najgore je sto kad dodjes na ovid u rad, poreda nas kao kakve ovce ispred kabineta, podijeli one radove i nabaci osmjeh kao bit ce to uredu sljedeci put.
Kad god sam zatrazila objesnjenje kako od njega tako i od one njegove ass. zasto mi neko pitanje nije u potpunosti priznato, dobijala sam tako glupe odgovore, da mi je bilo nevjerovatno da jedan profesor i ass njihovog kalibra su u stanju da daju takve odgovore. Jednom prilikom mi je rekao da mi je dao samo 0,5 boda jer sam napisala previse!??? Sljedece put da sam napisala premalo i sve tako. Kad sam mu otisla na konsultacije s jos nekoliko kolega njegov odgovor je bio da mi polazemo druge predmete!!???? S obzirom da sam je sve drugo bilo polozila, on je meni predlozio da dodjem na usmeni s jos par kolega....Nakon sto me ispita citavu knjigu i vidio da ja znam sve od A do Z, nije mi dao ocjenu nego eto on je htio da vidi koliko mi znamo. Sljedeci rok pismeni, nisam nista ponavljala nego sam onako izasla i gle cuda polozila
Pa nek mi neko kaze da je objektivan!!
-
sunce25
#2068 Re: Pravni fakultet
Poskočica wrote:Da li je tačna informacija od studenata koji su trenutno na MA studiju :"Svi oni smjerovi koje su studenti prošle godine upisali, navodno ove godine neće biti?" Ovdje se ne misli na katedre nego na smjerove! Npr. ako je prošle godine na Katedri za državno i međunarodno pravo bio odsjek Komunitarno pravo, sada ga neće biti na ponuđenoj listi?
Ja znam 100 % da ove godine nema MA iz krivicnog...za ostale smjerove nisam sigurna...Meni su rekli da ce se oko 20 augusta sve tacno znati.
-
gaius
#2069 Re: Pravni fakultet
ja se opet moram javiti da branim nekog od profesora 
mislim da su ovo na račun bikića impresije iz druge-treće ruke koje su kao i uvijek nepouzdane.. ja recimo nisam nikad ništa bio u stanju naučiti napamet.. obligacije pogotovo.. ali sam, kao i većina mojih kolega koji su redovno pohađali predavanja, položio bez ikakvih problema..
obligacije su najteži predmet na pravu, najteža oblast u praksi i razumljivo je da je ljudima vrlo teško da nauče i polože.. tim prije što ljudi porede kriterij na nekim drugim predmetima koji su sami po sebi limunada u odnosu na obligacije.. svi profesori koji su predavali obligacije su bili strogi koliko je i predmet težak...
ove priče sve uradio a pao su priče za malu djecu.. nema tog profesora na pravu koji ne uživa kad pred njega dođe student koji sve zna.. a za one koji misle da su oštećeni - pa zaboga vi ste budući pravnici, postoje pravila studiranja, postoji zakon o visokom obrazovanju i imate pravo ako smatrate da ste oštećeni da podnesete zahtjev dekanu za polaganje pred komisijom..
ljudi istu priču priičaju i za duvnjaka.. a prava istina je da zapravo ne nauče, najčešće samo misle da su naučili... prema tome knjigu u šake, manite se skripti, studirajte a ne štrebajte i nema tog ispita koji nećete moći položiti..
i da.. moa je utisak da je generalni kriterij koji se traži na PFSA katastrofalno nizak i zato imamo katastrofalne pravnike u praksi.. PF Zagreb je svjetlosnim godinama ispred nas..
mislim da su ovo na račun bikića impresije iz druge-treće ruke koje su kao i uvijek nepouzdane.. ja recimo nisam nikad ništa bio u stanju naučiti napamet.. obligacije pogotovo.. ali sam, kao i većina mojih kolega koji su redovno pohađali predavanja, položio bez ikakvih problema..
obligacije su najteži predmet na pravu, najteža oblast u praksi i razumljivo je da je ljudima vrlo teško da nauče i polože.. tim prije što ljudi porede kriterij na nekim drugim predmetima koji su sami po sebi limunada u odnosu na obligacije.. svi profesori koji su predavali obligacije su bili strogi koliko je i predmet težak...
ove priče sve uradio a pao su priče za malu djecu.. nema tog profesora na pravu koji ne uživa kad pred njega dođe student koji sve zna.. a za one koji misle da su oštećeni - pa zaboga vi ste budući pravnici, postoje pravila studiranja, postoji zakon o visokom obrazovanju i imate pravo ako smatrate da ste oštećeni da podnesete zahtjev dekanu za polaganje pred komisijom..
ljudi istu priču priičaju i za duvnjaka.. a prava istina je da zapravo ne nauče, najčešće samo misle da su naučili... prema tome knjigu u šake, manite se skripti, studirajte a ne štrebajte i nema tog ispita koji nećete moći položiti..
i da.. moa je utisak da je generalni kriterij koji se traži na PFSA katastrofalno nizak i zato imamo katastrofalne pravnike u praksi.. PF Zagreb je svjetlosnim godinama ispred nas..
- JThomas
#2070 Re: Pravni fakultet
uglavnom su to šuplje priče studenata, al' ja za bikića mislim da milion posto znam, i ne za jednog čovjeka. ja sam od prve položio po parcijalama po starom sistemu.
ne moramo se u svemu ni slagati. za generalni kriterij i zagreb se apsolutno slažem.
ne moramo se u svemu ni slagati. za generalni kriterij i zagreb se apsolutno slažem.
-
nuki_cika
#2071 Re: Pravni fakultet
Moram odgovoriti na ovaj post.S 50 % recenog se slažem,a s 50 posto se ne slažem.gaius wrote:ja se opet moram javiti da branim nekog od profesora
Bkić koliko god se to nama cinilo je prije svega mudar lik i uvidio sam da podcjenjuje studente.
Za ovo prvo se ne slažemJa sam samo jednom otišao kod bikića na predavanja i to prvi put i citiracu ga"preporucujem da dolazite na predavanja kako bi lakše savladali materiju i položili.Oni koji ne budu dolazili morace me uvjeriti da zaista znaju obligacije kako bi položili"-ta mi je recenica ostala u sjecanju na prvim predavanjima,ali me nije prepalo niti obezhrabrila ama bas nimalo
Od tada nisam otišao ni na jedno predavanje.Poolahko sam ucio uz ostale predmete bez prevelikog pritiska(po svojoj skripti ). S druge strane bila je jedna moja kolegica koju necu imenovati.Cura je slobodno mogu reći štreber nad štreberima,redovno išla na predavanja,zapisivala sve što je pričao,ucila po knjizi i kad je došao rok-izasli na ispit.Ja nisam uradio jedno pitanje i jedno sam bas sfušerio i nisam napisao razliku između cesije i ustupanja duga(2 razlike nisam napisao)dok sam ostala uradio i nisam se nadao prolazu zato što sam vjerovao u priče "ne može se položiti ako ne uradis sve".Ona je naravno uradiila sve,bili smo ista grupa.Za sedam dana izlaze rezultati ja položio i dobio 9,a ona pala.I mogu slobodno reći da mi je bilo krivo sto se to tako odigralo.Nakon toga ona je izlazila još 2 puta da bi napokon dobila 7,i pošto naravno nije bila zadovoljna i značajno joj kvarilo dotadašnji prosjek otišla je kod njega da odgovara za veću na usmenom i dobila 9 kao i ja.I kad smo bili na upisu ocjene prilzim ja njemu.zagleda u index i kaže"jesi li ti učio po skripti"
Ucio po skripti,spremao vremenski dosta krace ispit,nisam išao na prdavanja i dobio 9,ona-kao što sam naveo radila sve moguće i zapisivala,a da bi položila namucila se dosta više.Pa vi recite da li je objektivan.
Traži on znjanje,ali TRI OSNOVNA I NAJBITNIJA FAKTORA ZA POLOŽITI TAJ PREDMET JE:
1.ZNANJE
2.KONKRETNO ODGOVARANJE
3.SREĆA(od ova tri igra najmanju ulogu)
Ovaj drugi faktor je jako važan.Treba napraviti balans između dužih i kracih odgovora,Na 5 pitanja kraće odgovoriti,a na 5 duže i bitno je pisati sitno kako bi što više odgovora stalo u okviru onih linija predviđenih za odgovaranje.
I te testove mislim da ne pregleda on,nego njegova asistentica
-
Poskočica
#2072 Re: Pravni fakultet
gaius wrote:ja se opet moram javiti da branim nekog od profesora
Ne branim, a još manje "kudim" bilo kojeg profesora, ali moram priznati da je ovo prvi konstruktivan i argumentiran post koji se ne oslanja na mahalske priče koje kruže po hodnicima, ili priče koje prijatelji prenose sa koljena na koljeno sa ciljem da bi se opravdali na svaki mogući način pri tome ne birajući sredstvo. Svega ima na PF Sarajevo, ali da smo dotakli dno- to sigurno nismo. Ako je fakultet uzdrman zbog nekoliko profesora koji možda čak ne zaslužuju rad u obrazovnoj ustanovi, ne znači da su svi neradnici, da svi studente "obaraju" jer se time hrane itd..itd... Pravnici smo, znamo svoja prava, i svakako ako se bilo ko nađe u situaciji da je sve uradio, a profesor taj rad jednostavno "zloupotrijebio" i bacio zajedno u koš sa radovima koji ne zaslužuju prolaznu ocjenu mora ODMAH reagirati, a ne slegnuti ramenima, prihvatiti se tastature i foruma.
"Iust est ars boni et aequi"
-
gaius
#2073 Re: Pravni fakultet
vidiš moje iskustvo je drugačije. bio sam mu prilično antipatican ali to me nije spriječilo da polozim iz prve, cijeli ispit i da dobijem 10. znaš kako kažu za iskustvo... zbir negativnih spoznaja..JThomas wrote:uglavnom su to šuplje priče studenata, al' ja za bikića mislim da milion posto znam, i ne za jednog čovjeka. ja sam od prve položio po parcijalama po starom sistemu.
dakle korektan i strog.. obligacije su teške a ni pravo nije za svakoga.. kod nas pravo svako upisuje jer je impresija o pravu takva kakva jeste.
-
nuki_cika
#2074 Re: Pravni fakultet
Ma obligacije su meni mala maca u odnosu na test iz stvarnog ili nasljednog,pa moglo bi se reći i iz građanskog,ali iskreno obligacije meni nisi ni upola teške kao što je to slučaj sa testom iz nasljednog(kad se samo sjetimgaius wrote:vidiš moje iskustvo je drugačije. bio sam mu prilično antipatican ali to me nije spriječilo da polozim iz prve, cijeli ispit i da dobijem 10. znaš kako kažu za iskustvo... zbir negativnih spoznaja..JThomas wrote:uglavnom su to šuplje priče studenata, al' ja za bikića mislim da milion posto znam, i ne za jednog čovjeka. ja sam od prve položio po parcijalama po starom sistemu.
dakle korektan i strog.. obligacije su teške a ni pravo nije za svakoga.. kod nas pravo svako upisuje jer je impresija o pravu takva kakva jeste.
Sjecam se jednom iz nasljednog,obradovao se ja,uradio sve,evo ga barem osmica kad tamo nigdje me na spisku.Otišao ja na uvid da vidim gdje sam grješio kad tamo 13 bodova,a 30 trebalo za prolaz
E kad bi barem pola ispita bilo teško kao što je stvarno pismeno ili nasljedno onda bi mogli pricati o nekom prosjecno teškom fakultetu.A ovako je to u rangu političkih nauka,možda neku stepenicu više.Dok studiras 1 godinu ucini ti da je teška,kad ispolažes sve ispite shvatis da je to je ustvari bilo potrebno samo redovno ucenje,isto vrijedi i za drugu(uz izuzetak melihinih predmeta)ono ostalo je stvarno lagano za položiti.Tu imamo i famozno ustavno koje nije teško,ali nije ni lagano za nauciti obzirom kod koga polažemo.Samo što te taj predmet toliko iscrpi i toliko ti oduzme energije da ti treba 200 kila banana da pojedes za sedmicu kako bi povratio se u normalu
Treca godina-obligacije tu i tamo i kako kome.Meni lakša od druge definitivno,a u istom rangu sa prvom.Tu imamo i EU koja nije lagana za nauciti,ali je bezveze za položiti(barem za mene)
Četvrta-e nisam još na 4,pa nemogu ostavljati nikakve utiske
To će nam reci ovi koji su je već završili
-
elSaik
#2075 Re: Pravni fakultet
Ne vidim zašto bi priča od druge ili treće osobe bila nevjerodostojna? Pa imate valjda bliske prijatelje kojima vjerujete? Ako i nemate valjda imate ljudi u čije znanje ste upućeni? Znate da znajum dobro, znate da znaju možda bolje i od vas i koji vam izbiflaju sve date odgovore odmah nakon što se ispit završi. A ako ništa od toga nemate onda prohodate do faksa kad je uvid u rad i čujete objašnjenja zašto je neko sa 9 i 9,5 tačnih pao ili pala. Slažem se u potpunosti da je kriterij generalno nizak, ali ne vidim kakve to veze ima sa Bikićem i njegovim "kriterijem"? To što je fakultet lagan ne znači da mu to daje za pravo da svoje profesorske dužnosti ne obavlja kako treba. Imaš i drugih profesora kod kojih je kriterij visok a opet, ukoliko naučiš i sve uradiš, položiš.