UzIMAM vaginalete i tablete oralne za upalu.Da li je Ascus opasanastrid wrote:Koliko znam..kod nalaza Ascus nista se ne uzima vec se samo rade kontrole svakih 4mj,6mj....tj.prati se stanje..Kapri wrote:Vec 2 godine imam mozaik.Jednom sam radila hpv tipizaciju bila sam negaticna.Danas sam digla nalaze pape i pise da imam Ascus.Da li iko zna sta da koristim.Kontrola za 4 mjeseca.Sta da pijem za Ascus da li je opasno.Hvala.
Ginekologija - sve o tome
Moderator: anex
-
Kapri
#2051 Re: Ginekologija i vagine....
- astrid
#2052 Re: Ginekologija i vagine....
ASCUS (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance) je oznaka za nalaz atipičnih stanica pločastog epitela vrata maternice neodređenog značenja. To znači da se u PAPA razmazu prilikom citološkog pregleda uočavaju iregularne stanice, čemu uzrok može biti višestruke naravi. Najčešći razlog javljanja ovih promjena su prolazne infekcije ili iritacija, a nerijetko i hormonalne promjene, kao i uporaba različitih lijekova odgovornih za nastanak ASCUS-a. S druge strane, ove promjene mogu biti i rani znak HPV infekcije. Promjene u smislu ASCUS-a nestaju s otklanjanjem uzroka, a to je u najvećem broju slučajeva liječenje infekcije.Kapri wrote:UzIMAM vaginalete i tablete oralne za upalu.Da li je Ascus opasanastrid wrote:Koliko znam..kod nalaza Ascus nista se ne uzima vec se samo rade kontrole svakih 4mj,6mj....tj.prati se stanje..Kapri wrote:Vec 2 godine imam mozaik.Jednom sam radila hpv tipizaciju bila sam negaticna.Danas sam digla nalaze pape i pise da imam Ascus.Da li iko zna sta da koristim.Kontrola za 4 mjeseca.Sta da pijem za Ascus da li je opasno.Hvala.
Cesto uzrok predstavljaju infekcije i iritacije, zbog upotrebe dijafragme, tampona i pesara. Ukoliko je bris na HPV negativan, a drugi znaci infekcije se ne registriraju, promjene se povlače spontano, a specifično liječenje nije potrebno.
...............
Poznajem djevojku sa ASCUS/om....Takodje je uzimala vaginalete i oralnu terapiju ali je mnogo radjeno na jacanju imuniteta.Sljedeci nalaz je bio OK.
Mnogo srece
Last edited by astrid on 12/06/2012 18:33, edited 1 time in total.
-
Kapri
#2053 Re: Ginekologija i vagine....
Hvala draga.Uzimam beta glukan 1500mg jednu dnevno,cajeve kunica,neven,kantarion....Kontam da kupim jos maticnu mlijec samo ne znam da li je previse Beta glukan i maticna mlijec.Kontala sam jos da u bijelo vino stavim kunicu i kantarion i to se ujutro pije.....astrid wrote: Poznajem djevojku sa ASCUS/om....Takodje je uzimala vaginalete i oralnu terapiju ali je mnogo radjeno na jacanju imuniteta.Sljedeci nalaz je bio OK.
Mnogo srece
- astrid
#2054 Re: Ginekologija i vagine....
To bi se ipak trebala raspitati kod nekog strucnjaka.Nije dobro ni pretjerivati.Ova mala je uzimala vitamin C i kunicu..za nesto drugo nisam sigurna.Mogu sutra pitati..pa javimKapri wrote:Hvala draga.Uzimam beta glukan 1500mg jednu dnevno,cajeve kunica,neven,kantarion....Kontam da kupim jos maticnu mlijec samo ne znam da li je previse Beta glukan i maticna mlijec.Kontala sam jos da u bijelo vino stavim kunicu i kantarion i to se ujutro pije.....astrid wrote: Poznajem djevojku sa ASCUS/om....Takodje je uzimala vaginalete i oralnu terapiju ali je mnogo radjeno na jacanju imuniteta.Sljedeci nalaz je bio OK.
Mnogo srece
-
Kapri
#2055 Re: Ginekologija i vagine....
Hajde molim te pitaj.Ja uzimam beta glukan ,cajeve i mislila sam to vino sa kunicom i kantarionom.Onda da ne uzimam maticnu mlijec bice previse
- astrid
#2056 Re: Ginekologija i vagine....
Ovako...
Ona je uzimala vitamin C 1000 mg dnevno...
Med....svaki mjesec je uzimala drugu vrstu..bagremov,livadski,kadulja....3 puta dnevno
Kunica...navece potopi u vodu ,a kad ustane ,prije jela, izlupa kunicu na dasci ,iscjedi to malo soka i popije....
To je to..Njoj je pomoglo,a ti se mozes raspitati i za druge opcije jer je sve individualno..ali u svakom slucaju ne moze skoditi
Lijep pozdrav
Med....svaki mjesec je uzimala drugu vrstu..bagremov,livadski,kadulja....3 puta dnevno
Kunica...navece potopi u vodu ,a kad ustane ,prije jela, izlupa kunicu na dasci ,iscjedi to malo soka i popije....
To je to..Njoj je pomoglo,a ti se mozes raspitati i za druge opcije jer je sve individualno..ali u svakom slucaju ne moze skoditi
Lijep pozdrav
-
Kapri
#2057 Re: Ginekologija i vagine....
Hvala.Ne skodi uvesti i to pored ovog sto uzimam.Hvala punoastrid wrote:Ovako...
To je to..Njoj je pomoglo,a ti se mozes raspitati i za druge opcije jer je sve individualno..ali u svakom slucaju ne moze skoditi![]()
Lijep pozdrav
- Lobotomija
-
BIONA
#2059 Re: Ginekologija i vagine....
Zene, mozete li mi preporuciti neku kremu za ekcem koja se moze kupiti bez recepta za prvu pomoc dok ne odem do doktora? Hvala...
- Michun
#2060 Re: Ginekologija i vagine....
Mislim daje najbolje da uzmes bepanten mast (ne kremu).BIONA wrote:Zene, mozete li mi preporuciti neku kremu za ekcem koja se moze kupiti bez recepta za prvu pomoc dok ne odem do doktora? Hvala...
To ti ne moze naskoditi a pomaze.
-
Lounge Act
#2061 Re: Ginekologija i vagine....
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:41, edited 1 time in total.
-
doggy
#2062 Re: Ginekologija i vagine....
da li je normalno da mi je menstruacija vise smedja nego crvena

- otherside
#2063 Re: Ginekologija i vagine....
ta procjena boje bilo kog sekreta je dosta subjektivna.
menstrualna krv pred kraj ciklusa je obicno tamnija nego na pocetku, nekad bude i prvi dan nesto tamnija.
najbolji pokazatelj su ti ranije menstruacije...ako je sekrecija izrazito promjenjene boje, ako imas jos kakvih simptoma, najbolje da se konsultujes sa ginekologom.
menstrualna krv pred kraj ciklusa je obicno tamnija nego na pocetku, nekad bude i prvi dan nesto tamnija.
najbolji pokazatelj su ti ranije menstruacije...ako je sekrecija izrazito promjenjene boje, ako imas jos kakvih simptoma, najbolje da se konsultujes sa ginekologom.
- Nervozna
#2064 Re: Ginekologija i vagine....
Da li je neko imao problem sa kasnjenjem mestruacije,a da nije uzrok trudnoca? Nemam vec 4 mjeseca,bila kod doktorice prije mjesec dana,nisam trudna i kao djelovalo je sve kao da bih trebala uskoro dobiti,ali evo jos nista nema.Vadila sam hormone,svi su u granicama normale,a doktorica mi sad na godisnjem,pa joj ne mogu odnijeti nalaze da mi da kakvu terapiju.
Je li iko imao ovakav problem?
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
- Michun
#2065 Re: Ginekologija i vagine....
sto li ti nije dala nesto kad si bila kod nje? tada vec nisi bila dobila 3 mjeseca?Nervozna wrote:Da li je neko imao problem sa kasnjenjem mestruacije,a da nije uzrok trudnoca? Nemam vec 4 mjeseca,bila kod doktorice prije mjesec dana,nisam trudna i kao djelovalo je sve kao da bih trebala uskoro dobiti,ali evo jos nista nema.Vadila sam hormone,svi su u granicama normale,a doktorica mi sad na godisnjem,pa joj ne mogu odnijeti nalaze da mi da kakvu terapiju.
Hvala unaprijed
mislim da bi trebala dr. idi nekom drugom sa tim nalazima.
-
Lounge Act
#2066 Re: Ginekologija i vagine....
.
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:41, edited 1 time in total.
- Nervozna
#2067 Re: Ginekologija i vagine....
Hvala na odgovorima 
Sad me strah te etrapije,jer kazete da se lakse zatrudni.
Radila sam papa test,ultrazvuk i kolposkopiju,sve je bilo uredu,osim sto imam neke mozaike,pa mi rekla kontrolu za 4 mjeseca.Nije mi dala terapiju,jer mi nisu bili gotovi nalazi hormona.
Dok sam pila kontracepcijske ,sve je bilo dobro,samo mi savjetovala da ih ne pijem jer imam izrazene vene na lijevoj nozi.Pih,ne znam sama sta da radim vise...glupo mi sad ici kod druge doktorice kad je ova u toku sa problemom,ali cu izgleda morati.
Hvala jos jednom cure
Sad me strah te etrapije,jer kazete da se lakse zatrudni.
Radila sam papa test,ultrazvuk i kolposkopiju,sve je bilo uredu,osim sto imam neke mozaike,pa mi rekla kontrolu za 4 mjeseca.Nije mi dala terapiju,jer mi nisu bili gotovi nalazi hormona.
Dok sam pila kontracepcijske ,sve je bilo dobro,samo mi savjetovala da ih ne pijem jer imam izrazene vene na lijevoj nozi.Pih,ne znam sama sta da radim vise...glupo mi sad ici kod druge doktorice kad je ova u toku sa problemom,ali cu izgleda morati.
Hvala jos jednom cure
-
Kapri
#2068 Re: Ginekologija i vagine....
Ja idem svaki 6 mjeseci doktoru,prije 6 mjeseci ga nije bilo sada jeste.Uzimala sam Neo penatren forte i jos neke vaginalete,Beta Glukan i ostale preparate za jacanje imuniteta i opet sam radila HPV tipizaciju.Nalazi su bili juce.Prije 3 godine bila sam negativna i sada takodje.Dakle HPV nemamenisa wrote: i kod mene je papa bio ascus, a pri pregledu je utvrđeno da imaju neke promjene na grlicu
imala sam 3 terapije, evo sta mi je propisano:
1. xiclav 2x 625 mg 2x1 10 dana i polygynax vaginalete 1x1
2. Doxin 2x100mg 10 dana i neo penotran vag 1x1
3. Betadine vaginalete 7 dana svaku noc, a poslije svaku drugu noc
dr je rekao da mora biti iskren, da je stanje ozbiljno i da se odmah mora pristupiti lijecenju. mislim da nalaz ascus sam po sebi nije tako opasan ako se na vrijeme otkrije i lijeci, jedino problem moze nastati ako se zapusti kao ustalom i sve druge bolesti
- male_okice
#2069 Re: Ginekologija i vagine....
nervozna kakve su ti bile menstruacije prije kontracepcijskih pilula? ako su i tad bile neredovne vjerovatno ce opet biti ako si prekinula da ih pijes...s jedne strane, s druge takodjer ako si tek nedavno prestala da ih pijes moze se dogoditi tih oscilacija dok se tijelo opet ne navikne da je bez pilula.
isto jedan od razloga (osim trudnoce) je disbalans hormona, problemi sa stitnom, policisticni jajnici...razloga moze biti mnogo najbolje da se opet posavjetujes sa ginekologom svojim sa tim nalazima hormona i vidite sta je u pitanju.
isto jedan od razloga (osim trudnoce) je disbalans hormona, problemi sa stitnom, policisticni jajnici...razloga moze biti mnogo najbolje da se opet posavjetujes sa ginekologom svojim sa tim nalazima hormona i vidite sta je u pitanju.
- Nervozna
#2070 Re: Ginekologija i vagine....
Moglo bi biti do prestanka uzimanja kontracepcijskih.male_okice wrote:nervozna kakve su ti bile menstruacije prije kontracepcijskih pilula? ako su i tad bile neredovne vjerovatno ce opet biti ako si prekinula da ih pijes...s jedne strane, s druge takodjer ako si tek nedavno prestala da ih pijes moze se dogoditi tih oscilacija dok se tijelo opet ne navikne da je bez pilula.
Bile su prilično neredovne i bolne,zato mi je i uključila kontracepcijske pilule,i koristila Yasmin 2 godine i super mi bilo.Onda zbog vena na nogama i raznih situacija koje sam čitala o Yasminu prestanem koristiti,jer je to opasno zbog tromba i sl. i par mjeseci bile neredovne po 10ak dana.
Al' evo već od februara nemam nikako.Dobijem simptome kao da cu dobiti,ali ništa.Čekam još nalaze hormona štitne,pa da odem kod doktorice.Moram uraditi i hpv tipizaciju preventivno,mada ne znam gdje tačno.
Hvala ti
-
Kapri
#2071 Re: Ginekologija i vagine....
Ja sam radila HPV digla nalaze tek.Dakle idi kod ginekologa nek ti da uputnicu,naruci se(moze telefonom)i idi na Jezero da radis HPV.Nalaze sam cekala 15 danaNervozna wrote:.Moram uraditi i hpv tipizaciju preventivno,mada ne znam gdje tačno.
Hvala ti
- Nervozna
#2072 Re: Ginekologija i vagine....
Ja sam radila HPV digla nalaze tek.Dakle idi kod ginekologa nek ti da uputnicu,naruci se(moze telefonom)i idi na Jezero da radis HPV.Nalaze sam cekala 15 dana[/quote]
Nisam nikad bila kod ginekologa u državnoj bolnici,nešto ih se bojim
Kako ga odaberem,kod koga da se najavim? Prvo se javim u svoju ambulantu da mi daju uputnicu negdje za ginekologa ili se samo mogu naruciti telefonom(gdje i na koji broj)? Puno bih ti bila zahvalna na ovim informacijama, Nadam se da su kod tebe nalazi OK 
Pozz
Nisam nikad bila kod ginekologa u državnoj bolnici,nešto ih se bojim
Pozz
-
Kapri
#2073 Re: Ginekologija i vagine....
Ne idem ni ja kod ginekologa u drzavnu bolnicu ali HPV ti je neophodno raditi tamo da ne placas toliku sumu novca.Kod privatnika je oko 200km.Otidji kod ginekologa drzavnog(nekog),ako nemas otvori karton i reci da zelis uputnicu da radis HPV.On ce ti dati uputnicu.Onda nazovi DIP i trazi ginekologiju,reci da zelis da se narucis da radis HPV tipizaciju i narucice te.Poslije kada ti bude termin otidji na Jezero sa tom uputnicom od ginekologaNervozna wrote: Nisam nikad bila kod ginekologa u državnoj bolnici,nešto ih se bojimKako ga odaberem,kod koga da se najavim? Prvo se javim u svoju ambulantu da mi daju uputnicu negdje za ginekologa ili se samo mogu naruciti telefonom(gdje i na koji broj)? Puno bih ti bila zahvalna na ovim informacijama, Nadam se da su kod tebe nalazi OK
Pozz
Srecom kod mene su nalazi ok(negativni)
- Nervozna
#2074 Re: Ginekologija i vagine....
Hvala punooooooooooooo
Sad se moram zadati oko toga.
Super za tvoju negativnost

Super za tvoju negativnost
- male_okice
#2075 Re: Ginekologija i vagine....
u sustini there you go sto bi se rekloNervozna wrote:Moglo bi biti do prestanka uzimanja kontracepcijskih.male_okice wrote:nervozna kakve su ti bile menstruacije prije kontracepcijskih pilula? ako su i tad bile neredovne vjerovatno ce opet biti ako si prekinula da ih pijes...s jedne strane, s druge takodjer ako si tek nedavno prestala da ih pijes moze se dogoditi tih oscilacija dok se tijelo opet ne navikne da je bez pilula.
Bile su prilično neredovne i bolne,zato mi je i uključila kontracepcijske pilule,i koristila Yasmin 2 godine i super mi bilo.Onda zbog vena na nogama i raznih situacija koje sam čitala o Yasminu prestanem koristiti,jer je to opasno zbog tromba i sl. i par mjeseci bile neredovne po 10ak dana.
Al' evo već od februara nemam nikako.Dobijem simptome kao da cu dobiti,ali ništa.Čekam još nalaze hormona štitne,pa da odem kod doktorice.Moram uraditi i hpv tipizaciju preventivno,mada ne znam gdje tačno.
Hvala ti