Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
drug_profi

#2051 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Pa probaj sa nikotinskim flasterima da rjesis krizu.
I sa Zybanom ti treba nova dnevna rutina bez cigare. Kad je steknes, mozes onda da se rjesis flastera.
Mada je po meni jedini ispravan nacin staviti tacku i izboriti se sa svojim krizama.
To su dva-tri dana. Ako zaista zelis, izdrzaces. Samo misli na tu sjenu na plucima, kasalj i otrove koji su ti skoro glave dosli. Najveci je problem dnevna rutina. Prihvati to da vise ne pusis, i vidjeces i da su i kafa i hrana ukusnije bez duhana.
filozofija

#2052 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by filozofija »

vivace wrote:
drugi profil wrote:
vivace wrote:ja kad zavijam duvan strasno kasljem. to mi se desava i sa cigaretama. a tera me. malo pre sam bila u hladnoj prostoriji za pusenje i iskasljala jednu-nisam je uspela popusiti od kaslja i evo sad me opet tera da idem da kasljem. koji sam debil.
@vivace, ti si stvarno tezak slucaj
Ne mogu da shvatim da pored svih tih signala koje ti tijelo salje i zdravlja koje ti je naruseno, ti i dalje ne mozes smoci snage da se izboris sa time.
Izvini, meni to djeluje svjesno autodestruktivno ponasanje.
ma cekam da mi donesu zyban. hocu ja da ostavim, samo se plasim krize. postanem agresivna ili ne mogu da izdrzim.pa cekam zyban. stvarno hocu da ostavim.ne usudjujem se da krenem na suvo.
Ja jos nikoga nisam upoznao da je nakon pusenja postao agresivniji. Svi koje znam, ukljucujuci i mene, su postali smireniji nakon pusenja ;)
vivace

#2053 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

danas sam popusila samo jednu. sto zbog kaslja sto zbog toga sto hocu da ostavim. mislila sam danas posto je bozic, mada nisam vernik, nego eto tako da vezem za neki datum. dakle samo jedna. :D
vivace

#2054 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi profil wrote:Pa probaj sa nikotinskim flasterima da rjesis krizu.
I sa Zybanom ti treba nova dnevna rutina bez cigare. Kad je steknes, mozes onda da se rjesis flastera.
Mada je po meni jedini ispravan nacin staviti tacku i izboriti se sa svojim krizama.
To su dva-tri dana. Ako zaista zelis, izdrzaces. Samo misli na tu sjenu na plucima, kasalj i otrove koji su ti skoro glave dosli. Najveci je problem dnevna rutina. Prihvati to da vise ne pusis, i vidjeces i da su i kafa i hrana ukusnije bez duhana.
da, u pravu si. za flastere nemam para, a sto se tice hrane i kafe, toga se i bojim, posto sam vec dosta debela.98 kila.
drug_profi

#2055 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

vivace wrote:
da, u pravu si. za flastere nemam para, a sto se tice hrane i kafe, toga se i bojim, posto sam vec dosta debela.98 kila.
Pa ni Zyban nije jeftiniji, osim ako ces ga dobiti gratis, ali 2-3 mjeseca te neko mora sponzorirati.
Hajde vivace, opkladi se sa sobom da ces izdrzati 24 sata bez cigarete. Probaj.
Ako stvarno želiš, uspjećeš. Žrtvuj taj jedan dan svoje ćeifove i vidjećeš da se može. Kad se privikneš vidjećeš i da je kafa bez cigare ljepša, mirisnija i ukusnija.
Debljina je problem i sa cigarama i bez. Nemoj se pravdati da čuvaš liniju. Gojaznost se lakše reguliše od ovisnosti. Stvar je sve u tome što čovjek u današnjem vremenu konformizma hoće sve i hoće odmah.
I kad oboljevaš, oboljevaš zbog dugotrajnog procesa nanošenja štete svom tijelu, pa je samo tako i liječenje moguće. Dugotrajnim procesom. Sve drugo je ubleha i uzimanje para.
vivace

#2056 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

drugi profil wrote:
vivace wrote:
Pa ni Zyban nije jeftiniji, osim ako ces ga dobiti gratis, ali 2-3 mjeseca te neko mora sponzorirati.
Hajde vivace, opkladi se sa sobom da ces izdrzati 24 sata bez cigarete. Probaj.
Ako stvarno želiš, uspjećeš. Žrtvuj taj jedan dan svoje ćeifove i vidjećeš da se može. Kad se privikneš vidjećeš i da je kafa bez cigare ljepša, mirisnija i ukusnija.
Debljina je problem i sa cigarama i bez. Nemoj se pravdati da čuvaš liniju. Gojaznost se lakše reguliše od ovisnosti. Stvar je sve u tome što čovjek u današnjem vremenu konformizma hoće sve i hoće odmah.
I kad oboljevaš, oboljevaš zbog dugotrajnog procesa nanošenja štete svom tijelu, pa je samo tako i liječenje moguće. Dugotrajnim procesom. Sve drugo je ubleha i uzimanje para.
imam ja preko veze zyban. ali za sve ostalo si u pravu. hvla ti na podrsci. :)
zastoprestati

#2057 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by zastoprestati »

@vivace
Predlazem da procitas knjigu dostupnu na http://zastoprestati.org
Knjiga je besplatna i ne promovise niti podrzava nikakve zamjenske proizvode.

Pomoci ce ti da shvatis zasto pusis, zasto bi trebala prestati, kako da prestanes i kako da ostanes nepusac.

Mozes je procitati za jednu vecer, a naucit ces mnogo stvari vezanih za svoju ovisnost.

Sretno sa odvikavanjem!

Pozdrav,
ZastoPrestati.org
Energy_star

#2058 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Energy_star »

Od 1.januara,evo vec devet dana sam prestao pusiti cigarete,sinoc sam zapalio jednu al samo jednu uz nekoliko casica piva pa mislim da je to razlog.Necu odmah radikalno da se odvikajem i stvaram sebi neke komplekse al mislim da ce ici u pravom smjeru,mada je bilo trenutaka da nesvjesno trazim da zapalim ili da kupim kutiju,valjda navika.I jos jedan mali problemcic jeste da jedem troduplo neznam zbog cega,al sve vise i vise shvatam da su potpuno nepotrebne u covjekovom zivotu
boze podrzi
iSwagga

#2059 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by iSwagga »

Meni je vec malo vise od pet mjeseci proslo kako sam prestao pusiti. Kile se 'gomilaju' ali zato ce uskoro i teratana da se to regulise. Jedino sto mi je pravo dobro sto sam pobijedio naviku. Dakle, nemam vise te navike da kada mi je dosadno i sl. da zapalim cigaru. Jednostavno odlucio da cu baciti i to je to, to je jedini nacin. Budi karakter. :sax:
htcxone

#2060 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by htcxone »

Energy_star wrote:Od 1.januara,evo vec devet dana sam prestao pusiti cigarete,sinoc sam zapalio jednu al samo jednu uz nekoliko casica piva pa mislim da je to razlog.Necu odmah radikalno da se odvikajem i stvaram sebi neke komplekse al mislim da ce ici u pravom smjeru,mada je bilo trenutaka da nesvjesno trazim da zapalim ili da kupim kutiju,valjda navika.I jos jedan mali problemcic jeste da jedem troduplo neznam zbog cega,al sve vise i vise shvatam da su potpuno nepotrebne u covjekovom zivotu
boze podrzi
umjesto da jedes, nađi neku fizičku aktivnost! :) teretana, plivanje, setnja, biciklo... bilo sta sto je fizički inače češ da dobijes 20 kg u mjesec :D
a to SAMO JEDNU dnevno, zavrsi na pola kutije vjeruj mi :D zato reci NEMA I NEMA 8-)
Energy_star

#2061 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Energy_star »

Ma tu su i fizcke aktivnosti,fudbal i planinarenje jednom sedmicno (srijeda i nedjelja),sad neznam jel to dovoljno.
A nisam rekao jednu dnevno, nego jednu cigaretu sam popusio od dana kad sam rekao da prestajem
pozz
htcxone

#2062 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by htcxone »

Energy_star wrote:Ma tu su i fizcke aktivnosti,fudbal i planinarenje jednom sedmicno (srijeda i nedjelja),sad neznam jel to dovoljno.
A nisam rekao jednu dnevno, nego jednu cigaretu sam popusio od dana kad sam rekao da prestajem
pozz
znam, al probaj kad tu jednu krenes i nakon 10 dana , baci je, reci NEĆU!
ja sam mislio da ti fizička aktivnost budde umjesto hrane, znaci navecer kad bi jeo, odes na trcanje, ili plivanje, vratis se kuci, isjedi sebi narandže i limun popijes to i dosta :)
jer ako se pocnu lijepiti kile ... :| onda ces na tesanje kao i ja :mrgreen:
Energy_star

#2063 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Energy_star »

Auu pa ja sam vec sazreo za tesanje prijatelju,100kg na 1.92 visine,nesmijem ni misliti sta bi bilo ako ovako nastavim.Al u pravu si,zaokupirati si misli necim drugim i lagano voce prije spavanja
htcxone

#2064 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by htcxone »

Energy_star wrote:Auu pa ja sam vec sazreo za tesanje prijatelju,100kg na 1.92 visine,nesmijem ni misliti sta bi bilo ako ovako nastavim.Al u pravu si,zaokupirati si misli necim drugim i lagano voce prije spavanja
ti si dobar :D
ja 177 i 95kg :D
al sreca pa nekako mi se ne primjetee te kile toliko, jer nemam stomacinu ... jedino mi ovo ispod vrata se primjeti :D al eto, krenulo se, svaki dan sat plivanja i sat tretana-fitnes (sauna) pa da vidimo dokle će to ići, za sad se osjećam extra
drug_profi

#2065 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Energy_star wrote:Auu pa ja sam vec sazreo za tesanje prijatelju,100kg na 1.92 visine,nesmijem ni misliti sta bi bilo ako ovako nastavim.Al u pravu si,zaokupirati si misli necim drugim i lagano voce prije spavanja
Nista brate, samo jos malo porasti i sve ce biti ok. :D
vivace

#2066 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

htcxone wrote:
ti si dobar :D
ja 177 i 95kg :D
al sreca pa nekako mi se ne primjetee te kile toliko, jer nemam stomacinu ... jedino mi ovo ispod vrata se primjeti :D al eto, krenulo se, svaki dan sat plivanja i sat tretana-fitnes (sauna) pa da vidimo dokle će to ići, za sad se osjećam extra
ja 178, i 98 kila.... :sad:
quarterback

#2067 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

Energy_star wrote:Od 1.januara,evo vec devet dana sam prestao pusiti cigarete,sinoc sam zapalio jednu al samo jednu uz nekoliko casica piva pa mislim da je to razlog.Necu odmah radikalno da se odvikajem i stvaram sebi neke komplekse al mislim da ce ici u pravom smjeru,mada je bilo trenutaka da nesvjesno trazim da zapalim ili da kupim kutiju,valjda navika.I jos jedan mali problemcic jeste da jedem troduplo neznam zbog cega,al sve vise i vise shvatam da su potpuno nepotrebne u covjekovom zivotu
boze podrzi
izvini ali kao neko ko je prestao ranije prestao pusiti (i nije zapalio narednih 8 godina) mislim da si na pogresnom putu, ili pusis ili ne pusis, cim si zapalio sinoc - ti nisi prestao pusiti i "ponistio si" tih 9 dana

najveca zabluda onih koji zele prestati je - zapalicu samo jednu, ako zapalis samo jednu vise nisi nepusac nego si ponovo pusac

sto se tice kilograma imao sam i ja taj problem, dok sam pusio (sada ponovo pusim nakon 8 godina apstinencije), imao sam 100/105 KM, nakon sto sam prestao kilaza je iz godine u godinu isla gore, na kraju sam dosao do 132,5

to je stvarno bilo previse pa sam uveo radikalne promjene u zivotu i kroz par mjeseci smrsao na 117, nakon toga sam ponovo poceo pusiti a i snasle su me jos neke nedace, sada ponovo imam 105

ako prestajete pusiti morate povesti racuna o ishrani, ja sam laik, nisam doktor, ali mi se cini da nikotin ili nesto drugo iz cigareta utice da se kile ne "lijepe"

naime, laicki, kada sam prestao pusiti i kada su mi govorili da cu se udebljati, mislio sam da ce se to desiti jer necu pusiti pa cu kao vise jesti, medjutim jeo sam isto kao i kada sam pusio a kile su se lijepile, na kraju se postavilo pitanje, u mom slucaju, da li je bolje umrijeti od raka ili holesterola

pazite na ishranu ako prestajete i nemojte ni pod kakvim opravdanjem (zacugao se, prijala mi jedna uz kafu, nasekirao se i slicno) zapaliti cigaretu, jer ako ste prestali - prestali ste, ako povucete i jedan dim - niste prestali

cisto dobronamjerni savjeti nekoga ko je pusio 13 godina, pa prestao 8 pa ponovo pusi zadnja 3/4 mjeseca

sto se tice mog prestajanja pusenja nakon tih 13 godina, ja sam jednostavno prestao, imao sam krizu prvih par dana ali nakon toga mi cigareta nije vise nedostajala

poblem je sto mi je pocela nedostajati nakon 4/5 godina nepusenja i to sve vise i vise, iz godine u godinu nakon toga sam shvatao da mi nedostaje, pa mi nedostaje, pa zelim da zapalim... i na kraju sam rekao sebi - ako ce ti iz godine u godinu sve vise nedostajati jer volis da pusis i nikada nisi zaboravio taj "uzitak" onda se nemoj muciti i pocni pusiti ponovo... elem tako sam se vratio pusenju, nadam se da vi koji prestajete necete doci u tu fazu
drug_profi

#2068 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Ne razumijem te. Kako covjek koji je shvatio da je nekad bio glup i odlucio da ispravi gresku, moze opet uraditi istu glupost?

Ja sam nakon 25 godina pusenja ostavio to smece cim mi se u glavi poslozilo koliko je to u stvari glupo i da to nije nikakav ceif. Samo ovisnost te tjera da uzimas svoje doze.
Evo 5 godina ne pusim i sve mi se vise gadi to smece. Gledam ga kao radioaktivni otpad, zapusene prostorije kao ekolosku katastrofu, a pusace kao uhljupe.
quarterback

#2069 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

moj savjeti su dobronamjerni, a tebi hvala na uvredama

kada se upristojis mozda mozemo razmjeniti koju na kulturan nacin
drug_profi

#2070 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

quarterback wrote:moj savjeti su dobronamjerni, a tebi hvala na uvredama

kada se upristojis mozda mozemo razmjeniti koju na kulturan nacin
Zao mi je sto si to shvatio kao uvrede.
Energy_star

#2071 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Energy_star »

Prijatelju,pa eto na tvom primjeru se da zakljuciti kako cigarete stavaraju ovisnost i da nije tako jednostavno reci ne,ali barem vrijedi pokusati a kad se neke stvari u glavi sloze i kad sam sa sobom rascistis onda je to uspjeh
peace with you
elle_

#2072 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by elle_ »

Ja sam bila aktivni pusac 10 godina i nisam mogla ni zamisliti da cu se nekad uspjeti rjesiti te navike, do duse nisam ni pokusavala :-D
Prije godinu i pol sam dobila gadnu gripu, temperatura, upala grla, kašalj itd. i naravno cigara mi nije bila ni napameti jer me je toliko boljeo grlo da nisam mogla pričati, a kamo li pušiti. I tako ja izguram 3 dana bez cigara i odlucim pokusati i dalje, prvih 7 dana je prolazilo tako, tako, ali sreca jos me je gripa drzala pa su mi se sam miris cigare gadio, ali uspjela sam se izboriti, nakon 15 dana vise mi STVARNO nisu naumpadale.
Desavalo se da pozelim zapaliti kad sam u drustvu, na kafi itd. ali to je u stvari ona navika da nesto drzis u ruci i evo sad nakon skoro 2 godine postala sam pravi anti pusac, cak izbjegavam i prostorije gdje se pusi jer mi uzasno smrde, i naravno osjecaj je neopisiv, pusacima se ne moze docarati kako se covjek bolje osjeca kad ne pusi. Sretno svima ko ima namjeru da prestane, meni je stvarno bilo lako se odvici, drzim vam fige :thumbup:
GoldenBoy89

#2073 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by GoldenBoy89 »

...ja pusim od 7 razreda osnovne :D HOCU I MORAM da prestanem pusiti :( 11-12 godina mogu misliti kakva su mi pluca :( ... hm jos imam bronhitis pa kad je vlazan zrak tesko disem ... to se ponekad desi :) trebao sam prestati 11tog (to neki datum bio sebi zacrtao :D ) ali dans cu sutra cu.. i bom evo 16ti :D

nije mi novac neki problem jbs 3,5 marke ali brate cigare ME UBISE kad vidim ovih bolesti kakvih ima TACNO ME STRAHHHH !!!

vozim biciklo idem u teretanu, prvih 15 min tesko disem i onda pluca prorade i ide kao... :D isao sam 500 km do srebrenice biciklom bez ikakvih problema ::))

ali cigare su mi nekakav "merak" ono zapalim tacno me smire :))) barem ja to tako osjetim :D

njagore mi je sto sjedim za laptopom i to mi je opis posla :D i samo jedna za drugom :( .....

ujutro mi je najgore pokusam ostaviti cigarete, uhvati me PANIKA neznam sta bi sa sobom...

pokusavao sam 10000000000000000000 x da prestanem pusiti :D NE USPJEVAM ! :(

nekad mi se place ( i to stvarno mislim ) jer ih se ne mogu rijesiti !

KAKO VI USPJEVATE !!!!!

PLZ HELP :( kako ste vi to smece bacili !

btw citao sam hrpu postova, i knjiga sam par procitao ali ne ide :(
vivace

#2074 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivace »

pa probaj lek zyban. dosta je ucinkovit.
drug_profi

#2075 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

@goldenboy
nema tu carobne formule.
Odmah da ti kazem, kako si poceo pusiti, tako i prestani. Ovisnik si. Narkoman. Trosis drogu. Jos uvijek je legalna, ali nece jos dugo. Dakle narkic si. Priznaj to sebi. Shvati to. Nema tu ceifa nikakvog. Jebes ceif koji ti jede organizam. Cuo sam da je ceif i heroin, kokain, trava. Bil i to probao radi ceifa? Taj strah i panika je tvoja ovisnost, taj ceif i merak je samo ovisnost.
Sportista si ocigledno, makar amaterski. Brines se o svom tijelu. Unstavas svoje tijelo i to ti nije dovoljn motiv.
Ljudi se skinu sa heroina cistom voljom. Ako si sportista, uci ces u tu utakmicu sa svojom ovisnoscu i izdrzaces da pobijedis. Ako si luzer, odustaces. Jesi li ti luzer? Jesi li zaista? Ili samo mislis da nisi? Dokazi sebi sta si, nemoj nama. Nas ne zanima.

Zamisli i predoci sebi bnefite koje ce tvoje tijelo dozivjetiu prvim satima bez duhana. Popravak krvne slike, vise kisika u misicim ai mozgu, manje napora za jetru i bubrege da se rijese otrova, pluca pocinu da se ciste... Niko nije rekao da je lako. kad sve prodje izgleda kao pi*kin dim, ali valja se potruditi do te faze. Svaki dan je lakse i lakse. Nakon par mjeseci, skoro da ti je svejedno, tek nakon par godina mozes biti skroz indiferentan. Onako kako se ovisnost sticala, tako je se i rjesavas. procesom

Ljute mentol bombone, voda, puno toga ces progutati prvih dana da zatomis potrebu za nikotinom. Ostaje ti problem sa navikom. Dkale sad govorimo o navici, obrascu ponasanja. kafa cigara, jelo, cigara, pice cigara, dosadno ti cigara, fil cigara, tekma cigara, odmor u sportu cigara...
Bez te cigare treba nastaviti. Tu ako sam sa sobom ne razrijesis nema tog Zybana koji ce ti pomoci. Jednako ti mogu pomoci i nikotinski flasteri, samo jepo meni to glupost. Odvivakvas se od nikotina i tu se povuce crta i zdravo. Budi musko majka mu stara, kakve su ovo danas generacije... izdrzi malo jbg. ako bas hoces da prekines. Nisi nikog pitao kako ces ni kad si pocinjao.
Nek sam te bas izruzio, jer tebi treba malo toga.
Post Reply