Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Midge Ure

#2051 Re: EVOLUCIJA

Post by Midge Ure »

Krljust ili senzorne dlake? Dinosaurusi ili neki drugi gmazovi? Konkretno.
sistem

#2052 Re: EVOLUCIJA

Post by sistem »

Midge Ure wrote:Krljust ili senzorne dlake? Dinosaurusi ili neki drugi gmazovi? Konkretno.
:lol:
Midge Ure

#2053 Re: EVOLUCIJA

Post by Midge Ure »

:lol: Da i?
Compact

#2054 Re: EVOLUCIJA

Post by Compact »

:lol:
NIN

#2055 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

Sejtanska posla!

:D

Fossil Ida: extraordinary find is 'missing link' in human evolution

Perfectly preserved fossil Ida, unveiled in New York today, provides unprecedented insight into our ancestry
James Randerson
guardian.co.uk, Tuesday 19 May 2009 15.30 BST

Image
Ida, one of the most complete primate fossils ever found, a 47-million-year-old human ancestor. Photograph: Atlantic Productions Ltd

Scientists have discovered an exquisitely preserved ancient primate fossil that they believe forms a crucial "missing link" between our own evolutionary branch of life and the rest of the animal kingdom.

The 47m-year-old primate – named Ida – has been hailed as the fossil equivalent of a "Rosetta Stone" for understanding the critical early stages of primate evolution.

The top-level international research team, who have studied her in secret for the past two years, believe she is the most complete and best preserved primate fossil ever uncovered. The skeleton is 95% complete and thanks to the unique location where she died, it is possible to see individual hairs covering her body and even the make-up of her final meal – a last vegetarian snack.

"This little creature is going to show us our connection with the rest of all the mammals; with cows and sheep, and elephants and anteaters," said Sir David Attenborough who is narrating a BBC documentary on the find. "The more you look at Ida, the more you can see, as it were, the primate in embryo."

"This will be the one pictured in the textbooks for the next hundred years," said Dr Jørn Hurum, the palaeontologist from Oslo University's Natural History Museum who assembled the scientific team to study the fossil. "It tells a part of our evolution that's been hidden so far. It's been hidden because the only [other] specimens are so incomplete and so broken there's nothing almost to study." The fossil has been formally named Darwinius masillae in honour of Darwin's 200th birthday year.

It has been shipped across the Atlantic for an unveiling ceremony hosted by the mayor of New York Michael Bloomberg today. There is even talk of Ida being the first non-living thing to feature on the front cover of People magazine.

She will then be transported back to Oslo, via a brief stop at the Natural History Museum in London on Tuesday, 26 May, when Attenborough will host a press conference.

...

http://www.guardian.co.uk/science/2009/ ... ssing-link
andrija2007

#2056 Re: EVOLUCIJA

Post by andrija2007 »

Nin, ja se poslije ove teme, osjecam sto bi rekao Krleza, kao troglodit, sta da uzmem, aspirin il nesto drugo,
molim za savjet!
NIN

#2057 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

andrija2007 wrote:Nin, ja se poslije ove teme, osjecam sto bi rekao Krleza, kao troglodit, sta da uzmem, aspirin il nesto drugo,
molim za savjet!
Pivu, i to teretnu!

:D
andrija2007

#2058 Re: EVOLUCIJA

Post by andrija2007 »

Evo već srčem, uz Roadhouse blues! Valja?
andrija2007

#2059 Re: EVOLUCIJA

Post by andrija2007 »

Jedino da neko zloban ne kaže, joj vidi troglodita sto srče pivu. :roll:
NIN

#2060 Re: EVOLUCIJA

Post by NIN »

andrija2007 wrote:Evo već srčem, uz Roadhouse blues! Valja?
Evo, i ja ih derem citav dan. Sad' sam na 13-om pa kontam napravit' jos sedam da se to zaokruzi kako treba (cistim probavni trakt od pustinjskog pijeska). :wink: U usima je Godsmack, mos' mislit'.

Nego, samo nek' je nama zestokih rifova i sve ce bit' potaman. :D
Gost123

#2061 Re: EVOLUCIJA

Post by Gost123 »

toliko znacajna vijest da je i google promijenio sliku! :)
Jazz_Junkie

#2062 Re: EVOLUCIJA

Post by Jazz_Junkie »

Veliki korak u povijesti znanosti i daljnih spoznanja o nasem porijeklu. Fantasticna vijest za nasu speciju.
Shoshana

#2063 Re: EVOLUCIJA

Post by Shoshana »

A evo i kompletan clanak, ko hoce da brsti :D

http://www.plosone.org/article/info%3Ad ... ne.0005723

I jos car objavio u open-access magazinu :D Kaze: "I'm paid by the tax payers of Norway to do this research. I'm not paid by Nature or Science and still they charge money for other people to read my scientific results..."
AYSHA

#2064 Re: EVOLUCIJA

Post by AYSHA »

Pozdrav

pratim temu već godinama, ali mi se nije dalo upuštati u praznu priču.... copy paste me stvarno ne interesuje u raspravi.

Nebih ni sada,ali eto ....

vidjelaa krava kako se konji potkivaju pa i ona podigla nogu...

Imaju dvije stvari preko kojih niko ko vjeruje u evoluciju ne može preći, ali prelazi...

1. da su ljudi jedina stvorenja obdarena razumom. ( nemojte me zamarati, o delfinima, kitovima, čimpanzama i vranama).

2. Da neživa materija ne može postati živi organizam ni u kojim uslovima.

Neću raspravljati dalje, ovo čisto iz obaveze pišem prema Gospodaru.....
JThomas

#2065 Re: EVOLUCIJA

Post by JThomas »

jesi ikad gledala neki dokumentarac o čimpanzama? pametniji su od nekih ljudi koje znam...
tranquil

#2066 Re: EVOLUCIJA

Post by tranquil »

AYSHA wrote:Imaju dvije stvari preko kojih niko ko vjeruje u evoluciju ne može preći, ali prelazi...

1. da su ljudi jedina stvorenja obdarena razumom. ( nemojte me zamarati, o delfinima, kitovima, čimpanzama i vranama).

U evoluciju se ne vjeruje, to je naučna teorija, priznata i neoborena. Vjeruje se u druge stvari i postoji podforum za to.

I neće te niko zamarati delfinima, čimpanzama... Niko ne može naučiti nešto za tebe, učenje je ono što svako radi samo za sebe i nikog drugog.
jOFLA

#2067 Re: EVOLUCIJA

Post by jOFLA »

AYSHA wrote:Pozdrav

pratim temu već godinama, ali mi se nije dalo upuštati u praznu priču.... copy paste me stvarno ne interesuje u raspravi.

Nebih ni sada,ali eto ....

vidjelaa krava kako se konji potkivaju pa i ona podigla nogu...

Imaju dvije stvari preko kojih niko ko vjeruje u evoluciju ne može preći, ali prelazi...

Da neživa materija može ili ne može postati živi organizam je tema za koju se Evolucija uopšte ne zanima i nema nikakve veze sa Evolucijom. Kako je nastao život, za Evoluciju nije značajno. Evolucija se bavi razvojem života jednom kad je već nekako nastao, ne bavi se postankom života. Tvrditi da Evolucija ne vrijedi bez abiogeneze (nastanak živog iz neživog) ima smisla kao i tvrditi da kišobrani ne rade bez znanja meteorologije.

Život jeste nastao iz neživog, to je činjenica. Svejedno kako zamišljali da se abiogeneza desila, činjenica je da nije bilo života na Zemlji kad je planeta tek formirana, dok danas Zemlja vrvi od života.
Ne zaboravimo da religije opisuju postanak života upravo iz neživog, kao čistu abiogenezu, i stoga, ako neki tvrde da Evolucija iza sebe mora imati teoriju abiogeneze, pa eto već je odavno ima.
MoHiKaNaC

#2068 Re: EVOLUCIJA

Post by MoHiKaNaC »

tranquil wrote: U evoluciju se ne vjeruje, to je naučna teorija, priznata i neoborena.
Nadam se da si bar malo svjestan gluposti koju si napisao...
AYSHA

#2069 Re: EVOLUCIJA

Post by AYSHA »

prvo da kazem da sam musko , ovo ajsa je zbog toga što se tako ćerka zove.

@jofla , nemoj se ljutiti sto ne ulazim u raspravu jer pogledaj dva posta ispred, zar da sebi dozvolim omalovažavanje. Zaslužuješ raspravu, reko da znaš da cijenim odvojeno vrijeme za odgovor.

@Mohikanac dobra stvar foruma je što svako može da kaže šta misli , loša stvar je što svako može da kaže što misli.
Može da te vrijeđa svaki slino, a kada njega vrijeđaš onda se poziva na moral i etiku.

Problem svih foruma je što administratori nisu dorasli, vođenju posla unose sebe previše u posao i ne poštuju osnovna pravila svake teme.
Ako je ovde nauka u pitanju, šta će neko ko začatava. Zato internet umjesto da postaje mjesto nauke postaje mjesto dangube. Uopšte nije bitno koje kojeg svjetonazora, svi gubimo.

ja sam planinar, alpinista i mi imamo dobru stranicu zone ali samo ako hoću kakav dobar trač da čujem, ako mi trebaju nove vijesti iz svijeta planine pravac stranice iz cro,aut ili ger.
terapija

#2070 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

AYSHA wrote:Pozdrav...

Zrdavo i tebi,

Da pokusam odgovoriti :D

1) Sta TACNO smatras razumom? (Ljudi imaju najvecu mozdanu masu na Zemlji, ali to ne znaci da druge zivotinje nemaju nimalo mozga; Ljudi su inteligentni, no mnogoe zivotinje su tagodjer - neke manje, a neke malo vise - inteligentne; Ljudi su svjesni sebe, svog "identiteta" - mnoge zivotinje takodjer; ) gdje dakle povuci granicu i reci mi smo drugaciji.
Definitivno jesmo drugaciji, jedini imamo pismo, govor i mnogo drugoh stvari... ali vratimo se par stotinjak hiljada godina unazad i vidjecemo da smo se jako jako malo razlikovali od ostatka zivotinjskog svijeta. Nismo "odjedanput" postali ovo sto smo danas.

2) evo link: http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/20 ... ve-tr.html

mrsko mi prevoditi; no, sve je kako kazes da ne moze biti :P
naime jako je tanka granica zivog i nezivog,
AYSHA

#2071 Re: EVOLUCIJA

Post by AYSHA »

terapija,
uvlačim se u priču....biće .... "još samo da ovo odgovorim"

previše uopšteno pričamo

a) ja pod razumom podrazumjevam ono što nas činim čovjekom , puno je toga , ali je glavno da razlikujemo dobra od zla,da smo revolucinarni, strpljivost (ne mislim na lov ,već na nauku međuljudske odnose itd), izdrzljivost i istrajnost. Toliko je toga da bi mi trebalo previše vremena da pišem. Ne nas vode instikti .

b) rekoh da ne komentarišem copy paste ,objasni svojim riječima kako si članak shvati/-la-o

tanka linija ne može biti između živog i neživog, može izgledati da je tanka ali nije. Ne možeš uzeti nekoliko gradivnih elemenata i napraviti život. Stvaranje ne ide samo od sebe niti od nas. Samo od Jednog ........

Počneh pisati nekoliko rečenica, pa ih obrisah jer bi mi trebao sat da je završim svaku od njih.
terapija

#2072 Re: EVOLUCIJA

Post by terapija »

AYSHA wrote:terapija,
uvlačim se u priču....biće .... "još samo da ovo odgovorim"

previše uopšteno pričamo

a) ja pod razumom podrazumjevam ono što nas činim čovjekom , puno je toga , ali je glavno da razlikujemo dobra od zla,da smo revolucinarni, strpljivost (ne mislim na lov ,već na nauku međuljudske odnose itd), izdrzljivost i istrajnost. Toliko je toga da bi mi trebalo previše vremena da pišem. Ne nas vode instikti .

b) rekoh da ne komentarišem copy paste ,objasni svojim riječima kako si članak shvati/-la-o

tanka linija ne može biti između živog i neživog, može izgledati da je tanka ali nije. Ne možeš uzeti nekoliko gradivnih elemenata i napraviti život. Stvaranje ne ide samo od sebe niti od nas. Samo od Jednog ........

Počneh pisati nekoliko rečenica, pa ih obrisah jer bi mi trebao sat da je završim svaku od njih.
razlikujemo dobra od zla neke zivotinje takodjer (dokazano) imaju osjecaj za moral, dobro, zlo, ispravno i neispravno. (naravno ne na tolikom nivou kao ljudi, ali ipak imaju)

strpljivost, izdrzljivost, istrajnost... ne kontam ovaj dio... sorry samo da kazem, niti smo najizdrzljivija niti najstrpljivija vrsta na planeti. Niti jedini koji imamo "medjuodnose" zivimo u socijalnim kolektivima ...

tanka linija ne može biti između živog i neživog, može izgledati da je tanka ali nije Sta je "zivo"? Je li kriterij da se hrani i razmnozava, ili samo razmnozava a parazit je?
Da li su virusi zivi? RNK je upravo sve (skupa sa nekim vidom ljusture ili omotaca) sto cini jedan virus. Mozemo li reci virusi su nezivi, a mikroorganizmi su zivi svijet?

Ne možeš uzeti nekoliko gradivnih elemenata i napraviti život. Stvaranje ne ide samo od sebe niti od nas.
upravo to ti sve pise u gore navedenom linku, upravo to su ljudi napravili u LAB-u simulirajuci uslove koji su bili na Zemlji.
tranquil

#2073 Re: EVOLUCIJA

Post by tranquil »

MoHiKaNaC wrote:
tranquil wrote: U evoluciju se ne vjeruje, to je naučna teorija, priznata i neoborena.
Nadam se da si bar malo svjestan gluposti koju si napisao...
Ovo gore nije moje mišljenje, nego činjenica. Teorija evolucija nije dogma, nego naučna postavka otvorena za ispitivanje, provjeravanje i eventualno obaranje (a ovo zadnje se još nije desilo), dakle nije svetinja da se u nju "vjeruje" ili "ne vjeruje".

"Vjerovanje" ili "ne vjerovanje" u evoluciju iz svog sistema vrijednosti dovode ljudi koje ne zanima naučni pristup, nego se javljaju jer im je neko rekao da evolucija nije tačna - za šta još ne postoji niti jedan validan dokaz.
Bosanac sa dna kace

#2074 Re: EVOLUCIJA

Post by Bosanac sa dna kace »

tranquil wrote: Ovo gore nije moje mišljenje, nego činjenica. Teorija evolucija nije dogma, nego naučna postavka otvorena za ispitivanje, provjeravanje i eventualno obaranje (a ovo zadnje se još nije desilo), dakle nije svetinja da se u nju "vjeruje" ili "ne vjeruje".

"Vjerovanje" ili "ne vjerovanje" u evoluciju iz svog sistema vrijednosti dovode ljudi koje ne zanima naučni pristup, nego se javljaju jer im je neko rekao da evolucija nije tačna - za šta još ne postoji niti jedan validan dokaz.
dobro si to objasnio, ali nazalost mnogi to postavljaju kao dogmu, i ponasaju se poput Busha, il si s njima il si protiv njih
chengaba

#2075 Re: EVOLUCIJA

Post by chengaba »

AYSHA wrote:
a) ja pod razumom podrazumjevam ono što nas činim čovjekom , puno je toga , ali je glavno da razlikujemo dobra od zla,da smo revolucinarni, strpljivost (ne mislim na lov ,već na nauku međuljudske odnose itd), izdrzljivost i istrajnost. Toliko je toga da bi mi trebalo previše vremena da pišem. Ne nas vode instikti.
Sa ovim se ne bih slozio. Mislim da je ovo toliko duboko usadjeno u svaki ljudski organizam, da su ti instinkti postali nesto sto se podrazumijeva pod ljudskim ponasanjem. Postoje mnoge stvari koje su duboko usadjene u nas genetski kod poput gadjenja prema odredjenoj hrani, oblicima, strahu prema nekim zivotinjama, pa odredjeni nesvjesni refleksi poput bori se/bjezi ili neki koje imamo samo dok smo bebe ili u utrobi (bas sam imao ispit iz embriologije, pa sam pod dojmovima :-D ).
Ja smatram da nas je sve ovo dovelo do stadija na kojem smo sada i pri tom ne iskljucujem da samo stvoreni od strane neke vise sile, cak sam u to vise postao ubijedjen tokom studija, ali vjerujem da smo nakon te geneze evoluirali u ovo sto smo sad i da cemo dalje nastaviti da se razvijamo. :wink:
Post Reply