exliberal-ex wrote:
Eto ja sam bio Alijin srbin ( tako su nas zvali oni sa Pala).
Ostao u gradu svoj na svome ,nisam otisao (to mi nisu oprostili ni srbi ni bosnjaci), bio u vojsci ( priznajem ne svojom voljom)..kud ces vise.
Koja matrica, pa za sve su srbi krivi , smijes kao srbin kritikovat samo srbe i hrvate ako kazes nesto protiv bosnjacke politike i politicara odmah si prozvan....jel trebaju primjeri...eto ti Divjaka netrebas nista vise, kad je "cika" Jova zavrsio na negativnoj listi ....
Dobro...
Znam ja kako je bilo mojim prijateljima koji su srbi-bosanski pravoslavci (kako god ko hoce) a ostali su uz svoj grad u ratu. Kako je bilo njihovoj djeci u prvim godinama nakon rata. Bilo je ruznih rijeci, ali 90% ih je doslo od ljudi koji su dosli kao izbjeglice i nemaju pojma ko je taj neko. Opet i njima kad objasnis, izgladi se sve.Posto ti ne mogu pricati licna iskustva mada su ih moji prijatelji osjetili...Imas intervju na Sourceu sa Bojanom Cavicem, pripadniku Lasta, gdje on kaze da je ovako nekad znao biti meta papaka na internetu koji su mu govorili "cetnik"... i ne znajuci ko je, nego onako zbog imena. Primjera je dosta. Donekle izbjeglice i familiju poginulih i razumijem, izgubili su najmilije i nekad covjek i ne zna u afektu sta prica. To su te postratne godine i opet hvala Bogu pa nije bilo ekstremnih slucajeva u SA.
Mene brinu mladi ljudi, sada, 2019 godine...tek izaso iz pelena i razbacuje se balija, ustasa, cetnik a samo na osnovu imena sagovornika ili neke javne licnosti.
Sigurno je i vlast u FBiH mogla uraditi vise za srbe i hrvate da se taj proces povratka ljudi olaksa,ljudi koji nisu imali oraha u dzepovima ni nekih aferima iz rata. Mali je ovo grad, svak svakoga zna. Isto tako da se olaksa zivot srbima i hrvatima onima koji su ostali ovdje.
Al gdje ces to od njih traziti kad ni bosnjacima nisu uspjeli obezbjediti normalan zivot. Sta onda da neko drugi ocekuje.
Mogao sam sad da napisem knjigu o tome kako se postupalo i kako se i dan danas postupa prema bosnjacima u RS-u...al ja mislim da ti to dobro znas...svi mi znamo a i nije to tema ove emisije.
Isto tako mislim da se malo konstantna sovinisticko-nacionalisticka politika iz RSa prelila u FBiH. Konstantno vijesti na portalima koje dolaze i koje paraju usi svakom normalnom covjeku su zabrana bosanskog jezika, napad na povratnika, broj zaposlenih bosnjaka u entitetskim institucijama RS-a...spomenici cetnicima, studentski domovi po zlocincima, parade ravnogoraca...itd itd. Prelilo se. Malo, ali se prelilo.
Nisam mogao prije nekoliko godina ni zamisliti da ce postojati neke likuse kao ona iz skupstine kantona koja ce brojati krvna zrnca. Mada nju mozemo gledati kao izolovan slucaj. A drago mi je da je njeno piskaranje osudjeno sa mnogih strana. Mene je tacno bilo sramota prijatelja drugih nacionalnosti kad je ono njeno izaslo na FB, iako ne pripadam toj politickoj opciji.
Ali to oko matrice, znam ja na sta ti mislis...ne mozes bolan ocekivati da ce doci u Sa neko i reci -Ne, nije genocid nego zlocin u Srebrenici, sahranjuju se ljudi u srebrenici koji su jos zivi, onda oni koji su negdje drugo umrli, pa...sami se gadjali po Markalama, trznicama, u redu za vodu, baratati sa brojevima ubijenih kao nije toliko nego ovoliko...onda kao slag na tortu pricati bajke o Dobrovoljackoj kao o nekom masakru...da ne nabrajam dalje -to ne ocekuj. Ja prvi necu da imam nista sa takvim insanom.
Ja opet kazem, predobar je ovaj grad koliko je propatio u ratu i koliko pati, onako u sebi, u miru. Predobar.