Identitet Bosnjaka

Post Reply
Dozer

#2051 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

The 51st State wrote:albanci sa kosova su kosovari nisu albanci? :lol:
Tacno tako. Jel' Kosovo medjunarodno priznato kao samostalna i nezavisna drzava? Dakle, ljudi koji danas tamo zive i imaju drzavljanstvo Kosova pripadaju Kosovskoj naciji, tj. nazivaju se Kosovari.

Hint: Ko je ikad bio u Albaniji i pricao s pravim Albancima, zna da oni bas i ne mirisu Kosovare. Totalno drugaciji mentalitet koji pravim albanskim Albancima nikako ne godi. Pusti politiku i sta politicari pricaju.
ne, albanci sa kosova su drzavljani kosova kad se zavijor sta kod i gdje, samo se osvrnuh na ovu madnerovu glupost.
Kao sto su i Srbi iz Srbije drzavljani Srbije, sta god i gdje god da se vijori...
Ili Hrvati iz Hrvatske su samo drzavljani Hrvatske, bez obzira na vijorenje bilo cega i bilo gdje...
Ili Slovenci iz Slovenije su samo drzavljani Slovenije, a nek' se vijori sve i svugdje...
Ili Njemci iz Njemacke su samo drzavljani Njemacke, -- " --
Ili Amerikanci iz Amerike su samo drzavljani Amerike, -- " --
Ili Bosanci iz Bosne su samo drzavljani BiH, -- " --

A svacija zastava (osim kosovske trenutno) se vijori izpred necega sto se zove Ujedinjene Nacije, a cije clanice mogu biti samo drzave :D
The 51st State

#2052 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

a mahnitih ljudi, drzavlljansto nije jednako nacija i u un nisu primane nacije nego drzave.
kompleski vas peru i to teze vrste zato sto bosanaca kao kategorije mane nigdje i ubiste ovdje supljom pricom.
512MB

#2053 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Dobro, ako grijesim ja onda grijese i Njemacka, Austrija, Amerika, i 99% ostatka civilizovanog svijeta. A ti i CPT ste u pravu :)
Dozer

#2054 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Vala bas... :D
The 51st State wrote:a mahnitih ljudi, drzavlljansto nije jednako nacija i u un nisu primane nacije nego drzave.
kompleski vas peru i to teze vrste zato sto bosanaca kao kategorije mane nigdje i ubiste ovdje supljom pricom.
A mahnitog covjeka...

Hajde probaj naci poveznicu:
Ujedinjence nacije - Clanice mogu biti samo drzave. Zvoni li sta...? Ima li i gdje funkcionalne lampice...?

P.S. Bosanaca ima svugdje, sirom svijeta, samo ovi ovdje sami sebe ne priznaju. Ne znam kako bih to nazvao... znas li ti? Kompleks? Mitomanija? Budalastina? Ispran mozak?
Last edited by Dozer on 17/05/2019 11:23, edited 1 time in total.
The 51st State

#2055 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

uopste nije pitanje ispravnosti, mozes namjestiti kontekst kako hoces da terminologija pase, poenta je u uzaludnosti insistiranja na tome kada su u pitanju nase zivotne okolnosti,
bosna je takva kakva jeste i ima precih stvari za fokusirati se.
Last edited by The 51st State on 17/05/2019 11:22, edited 1 time in total.
The 51st State

#2056 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

Dozer wrote:Vala bas... :D
The 51st State wrote:a mahnitih ljudi, drzavlljansto nije jednako nacija i u un nisu primane nacije nego drzave.
A mahnitog covjeka...

Hajde probaj naci poveynicuČ
Ujedinjence nacije - Clanice mogu biti samo drzave. Zvoni li sta...? Ima li i gdje funkcionalne lampice...?
zvoni da je nation na engleskom sinonim za drzavu, a ne narod/naciju.
Dozer

#2057 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Nije valjda to to...sinonim za drzavu? :D

Dakle, Ujedinjene nacije, ovako kako pise, tebi je to na engleskom...? :D
Ja mislio na engleskom se to pise United Nations... Hajd' da naucim nesto novo...
A...sta mislis...zasto se to onda ne zove United States (Ujedinjenje drzave) ili United Countries (Ujedinjene zemlje), nego bas - Ujedinjene nacije?

A jedini koji ovdje namjestaju kontekst su Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH. Svi ostali vrlo dobro znaju sve, ukljucujuci i nabrojane kad odu vani, ali ovdje se pravite budale...
Last edited by Dozer on 17/05/2019 11:29, edited 1 time in total.
The 51st State

#2058 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

Dozer wrote:Nije valjda to to...sinonim za drzavu? :D

Dakle, Ujedinjene nacije, ovako kako pise, tebi je to na engleskom...? :D
Ja mislio na engleskom se to pise United Nations... Hajd' da naucim nesto novo...

A jedini koji ovdje namjestaju kontekst su Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH. Svi ostali vrlo dobro znaju sve, ukljucujuci i nabrojane kad odu vani, ali ovdje se pravite budale...
a evo ti sta kaze i definicija drzave

a nation or territory considered as an organized political community under one government

dakle moze biti da jesi i nisi u pravu,
Pa da svi smo isti, dva se bore da je nema nikako, a treci bi u svemu tome trebali dozeru udovoljavati.
Dozer

#2059 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

The 51st State wrote: a evo ti sta kaze i definicija drzave

a nation or territory considered as an organized political community under one government

Dakle, po ovoj tvojoj definiciji, ne moze biti da nisam u pravu. Evo ti prevod te tvoje definicije :D
Nacija ili teritorija koja se smatra organizovanom političkom zajednicom pod jednom vladom.

Dakle:
1. Drzava jeste = teritorija (prvi i osnovni uslov za postojanje drzave, inace). Osim ako ti nekad nisi cuo za neku drzavu bez vlastite teritorije...
2. Nacija jeste = ljudi koji pripadaju drzavi, tj. drzavnoj teritoriji.

Hajd' dalje...
The 51st State

#2060 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

Dozer wrote:
The 51st State wrote: a evo ti sta kaze i definicija drzave

Dakle, po ovoj tvojoj definiciji, ne moze biti da nisam u pravu. Evo ti prevod te tvoje definicije :D
Nacija ili teritorija koja se smatra organizovanom političkom zajednicom pod jednom vladom.

Dakle:
1. Drzava jeste = teritorija (prvi i osnovni uslov za postojanje drzave, inace), i
2. Nacija jeste = ljudi koji pripadaju drzavi, tj. drzavnoj teritoriji.

Hajd' dalje...
prevod je jasan, poznat si razmucivac sustine pa nema smisla natezati se, prevedi onako kako jeste, a ne onako kako tebi pase.
haj dalje,
CPT

#2061 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:Dobro, ako grijesim ja onda grijese i Njemacka, Austrija, Amerika, i 99% ostatka civilizovanog svijeta. A ti i CPT ste u pravu :)
BRITISH CITIZEN nationality much?
CPT

#2062 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Dozer wrote:
Fudo387 wrote:
Dozer wrote:Cuj Sandzokana - "ekipe iz Celinac" :lol:
Ja se samo gadjam sa padezi da se ljudi osjecaju k’o kod kuce, sta.
Jel ti to ne volis nasu multietnicku, miltikonfesionalnu, drz nedaj, istoriju, svih nasih naroda i narodnosti s titom nam na celu?
Eh...da je bogdo' Tile pozivio jos samo 10 godina, ovi nehljebi nikad ne bi isplivali ispod kojekakvog kamenja i iz svojih rupa...
Kad se ono nije trebalo izjasniti, kad si mogao biti "Jugoslaven"... Jes da niko osim Bosnjaka nije pao na to foru al eto, valjda treba stvar ponoviti.
Dozer

#2063 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

The 51st State wrote: prevod je jasan, poznat si razmucivac sustine pa nema smisla natezati se, prevedi onako kako jeste, a ne onako kako tebi pase.
haj dalje,
Pa i preveo sam onako kako jeste :lol:
Daj ti svoj prevod :D

Ili ti (a to je dio koji si izostavio iz citata) fakat znas za neku drzavu koja nema svoju teritoriju ? :D
The 51st State

#2064 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

Dozer wrote:
The 51st State wrote: prevod je jasan, poznat si razmucivac sustine pa nema smisla natezati se, prevedi onako kako jeste, a ne onako kako tebi pase.
haj dalje,
Pa i preveo sam onako kako jeste :lol:
Daj ti svoj prevod :D

Ili ti (a to je dio koji si izostavio iz citata) fakat znas za neku drzavu koja nema svoju teritoriju ? :D
moja greska, nego ti je zakljucivanje iz prevoda netacno ili proizvoljno.
Dozer

#2065 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Aaaaaaa...covjeka... Pa daj ti svoj "tacan" prevod.
Point.

#2066 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Point. »

Dozer wrote:
The 51st State wrote:albanci sa kosova su kosovari nisu albanci? :lol:
Tacno tako. Jel' Kosovo medjunarodno priznato kao samostalna i nezavisna drzava? Dakle, ljudi koji danas tamo zive i imaju drzavljanstvo Kosova pripadaju Kosovskoj naciji, tj. nazivaju se Kosovari.

Hint: Ko je ikad bio u Albaniji i pricao s pravim Albancima, zna da oni bas i ne mirisu Kosovare. Totalno drugaciji mentalitet koji pravim albanskim Albancima nikako ne godi. Pusti politiku i sta politicari pricaju.
ne, albanci sa kosova su drzavljani kosova kad se zavijor sta kod i gdje, samo se osvrnuh na ovu madnerovu glupost.
Kao sto su i Srbi iz Srbije drzavljani Srbije, sta god i gdje god da se vijori...
Ili Hrvati iz Hrvatske su samo drzavljani Hrvatske, bez obzira na vijorenje bilo cega i bilo gdje...
Ili Slovenci iz Slovenije su samo drzavljani Slovenije, a nek' se vijori sve i svugdje...
Ili Njemci iz Njemacke su samo drzavljani Njemacke, -- " --
Ili Amerikanci iz Amerike su samo drzavljani Amerike, -- " --
Ili Bosanci iz Bosne su samo drzavljani BiH, -- " --

A svacija zastava (osim kosovske trenutno) se vijori izpred necega sto se zove Ujedinjene Nacije, a cije clanice mogu biti samo drzave :D
99,9% albanaca sa Kosova koje sam upoznao za sebe kažu da su Albanci, neki kažu samo Albanci a neki kosovski Albanci.
The 51st State

#2067 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

Dozer wrote:Aaaaaaa...covjeka... Pa daj ti svoj "tacan" prevod.
preveo si jasno, samo si posle zagrano bespotrebno i netacno jer nije nacija i teritorija nego nacija ili teritorija,
Nadzornik

#2068 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

Dozer wrote: A jedini koji ovdje namjestaju kontekst su Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH. Svi ostali vrlo dobro znaju sve, ukljucujuci i nabrojane kad odu vani, ali ovdje se pravite budale...
To mogu potvrditi iz prve ruke... :thumbup:

Na zapadu smo svi Bosanci i medjusobno se druzimo,pogotovo Srbi i Bosnjaci,izuzetak su Hrvati iz Bosne koji se uopste ne druze niti
mirisu ove dvije prve skupine a Boga mi ni oni ne mirisu bas ni njih.
Interesantno da Srbi i Bosnjaci djele mnogo toga zajednickog sto ih povezuje,jezik,smisao za humor,druzeljubivost,muzicki repertoar pogotovo i
jos mnogo toga dok Hrvati iz Bosne furaju nesto svoje iz nekih meni nedokucivih razloga.
Uglavnom,lijepo je biti Bosanac u tudjini,svi nas vole i postuju,vrijedni,posteni i nadasve snalazljivi ljudi... :thumbup:
Dozer

#2069 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

The 51st State wrote: preveo si jasno, samo si posle zagrano bespotrebno i netacno jer nije nacija i teritorija nego nacija ili teritorija,
Jasno je meni u potpunosti o cemu ti pricas. i na koji nacin pokusavas razdvojiti drzavu od nacije.

Problem je sto - ne postoji nacija bez drzave (drzavne teritorije). Postoji, ali to je onda najispravnije nazivati narod/etnija, a ne nacija.

Nekada, prije 200-tinjak godina kada su narodi/etnije formirali svoje drzave, i kada je dolazilo do "nacionalnog osvjestenja", a s tim i formiranja nacionalnih drzava kakve danas postoje, to "nacija" je bilo sasvim normalno koristiti i za narod/etniju.

Medjutim, danas, kada postoji sve sto postoji i kada cijeli svijet funkcionise na tim davno uspostavljenim principima i nazivima, nije li malo nazadno i kontraproduktivno po vlastitu drzavu - negirati vlastitu drzavnu naciju...?

To moze voditi samo jednom - raspadu te drzave.

Srpska (pravoslavna) i hrvatska (katolicka) mitomanija (pri cemu se ove religijske odrednice odnose iskljucivo na Srbe i Hrvate, i ni na koga drugog istih religijskih opredjljenja), kao i njihove pretenzije na dijelove Bosne, postojale su i gradile su se vijekovima, a postoje i danas i takve su kakve jesu. I, u odnosu na Bosnu, teze i danas istom kao i prije 200 ili 500 godina...

Ali, ono sto je najzalosnije u cijeloj ovoj prici jeste - da su danasnji Bosnjaci (muslimani) te S i H mitomanije uspjeli stici, pa i prestici, za samo 30-ak godina...
Last edited by Dozer on 17/05/2019 13:41, edited 5 times in total.
Dozer

#2070 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Nadzornik wrote:
Dozer wrote: A jedini koji ovdje namjestaju kontekst su Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH. Svi ostali vrlo dobro znaju sve, ukljucujuci i nabrojane kad odu vani, ali ovdje se pravite budale...

Na zapadu smo svi Bosanci i medjusobno se druzimo,pogotovo Srbi i Bosnjaci,izuzetak su Hrvati iz Bosne koji se uopste ne druze niti
Interesantno da Srbi i Bosnjaci djele mnogo toga zajednickog sto ih povezuje,jezik,smisao za humor,druzeljubivost,muzicki repertoar pogotovo i
jos mnogo toga dok Hrvati iz Bosne furaju nesto svoje iz nekih meni nedokucivih razloga.
Uglavnom,lijepo je biti Bosanac u tudjini,svi nas vole i postuju,vrijedni,posteni i nadasve snalazljivi ljudi... :thumbup:
Vec sam X puta rekao da ja puno putujem izvan BiH i da sam obisao par desetina zemalja, mnoge i vise puta, kao i da sam radio i radim sa stotinama ljudi iz tih zemalja. I ovo sto si napisao je nesto sto vrlo dobro znam. Nazalost, a kao sto i sam vidis, mnogi to ne kontaju... Ili se samo namjerno prave blesavi...
sadie_forever

#2071 Re: Identitet Bosnjaka

Post by sadie_forever »

Dozer wrote:
Nadzornik wrote:

Vec sam X puta rekao da ja puno putujem izvan BiH i da sam obisao par desetina zemalja, mnoge i vise puta, kao i da sam radio i radim sa stotinama ljudi iz tih zemalja. I ovo sto si napisao je nesto sto vrlo dobro znam. Nazalost, a kao sto i sam vidis, mnogi to ne kontaju... Ili se samo namjerno prave blesavi...

Ovdje se druze srbi(srbijanci i srbi iz bosne),makedonci ,bosnjaci itd ...hrvati jok oni su europljani.Ali poenta je da se druze balkanci medjusobno a ne "Bosanci" :) toga nema
Dozer

#2072 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Jasta radi...
Hajd' sa mnom u Grcku na more, pa da vidis kako se BH Srbi i Bosnjaci ne druze. :lol:
Pusti suplju ba... To je tako mozda kod mladjih generacija, kako vec i napisah. Kod nas "Titovih pionira" koji smo bar punoljetni usli u 1992., to su ublehe na koje svi uredno pljujemo kad god stignemo.

A mozes sa mnom i u Banja Luku, da vidis derneka :D
CPT

#2073 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Nadzornik wrote:

Jasta su... zato Baja i Co. redovni gosti po "nacionalno bosanskim" klubovima. Pa u pocne ona stara nacionalna bosanska "da zna bula...."

Zavicajni klub nacionalnih Bosanaca ili sta vec....

ps.: sto ne mogu suplje...
Dozer

#2074 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

@Bloo...de, reci mu... :D
Nadzornik

#2075 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Nadzornik »

CPT wrote: ps.: sto ne mogu suplje...
Mogo ti ili ne,radje se slusaju ovakve pjesme... :thumbup:

Post Reply