A_A_AKCIJA wrote:Kiki izdati ne zna.
Uvijek se može računati na tebe, da ćeš odigrati dupli pas. Hvala što samo potvrđuješ moju tezu. Vi ste liberalni, samo prema ljudima sa kojima dijelite mišljenje. Sve ostalo biste utjerivali u suru i misionarski mijenjali stil života. Nema tu demokratije ili liberalizma ni u sjemenu, samo gomila ličnih kompleksa zamotana u šareni celofan samoproglašene prosvijećenosti. Identično kao Haverić. Bosni će svanuti kada postanemo ateisti, i promiskuitetni svejebi. Manje pokrivenih žena znači veću razvijenost

. Tada će knjige same izlaziti iz naših pera, a da ne govorimo o tehnološkom napretku.
Za

HAverića ćemo se složiti. 100 godina, ali iza nas. U vremenima nekih komunističkih revolucija, bio i ostao.
Izgleda da si nesposoban iznijeti misljenje bez insinuacija i imputacija. Iznosis zakljucke o ljudima bez validnih argumenata, bez ikakvih dokaza, sve utemljeno na predubjedjenjima i stereotipima. Takav odnos ukazuje na odsustvo manira, na neke lose osobine poput agresivnosti, zadrtosti, sirovosti itd. Inteligentan covjek, emocionalno inteligentan, nikada ne diskredituje sagovornika kako bi pojacao argumentaciju.
Da li bi se iznenadio kada bih rekao da sam zestoko branio pravo djece da pohadjaju vjeronauku kada je Suljagic komunistickim metoda istu pokusao ukinuti?
Da li bi te iznenadilo ako bih rekao da sam na ovom forumu iskazivao otvorenu podrsku pokrivenim zenama koje su branile pravo da nose hidzab na radnom mjestu?
Iako smatram da je vjera pravazidjena ideologija branio sam pravo ljudima da slobodno konzumiraju ono u sto vjeruju. I to pravo branim strastevno, stajuci na crtu ekstremnim liberalima ili ljevicarima. Jednako branim prava LGBT populacije iako osjecam gadjenje prema homoseksualnom cinu. Istim zarom branim HIDZAB i LGBT.
Imas li dovoljno ljudskosti da jednakim zarom branis prava vjernika i prava lgbt populacije? Necu insinuirsti kao sto ti radis, postavljam pitanje i cekam odgovor.
Nikad u zivotu nisam bio clan neke stranke iako je bilo ponuda. I nikada necu biti. Tragedija naseg drustva je u tome sto nema nezavisnih kriticara, sto su svi o nekome, obicno strankama, ovisni. Kako bih mogao napadati Fortu radi pausala da sam clan NS? Ako se vratis na taj dogadjaj vidjet ces da sam bio najzesci sa kritikama. Apsolutno nisam liberal, ljevicar ili nesto trece. Ne izjasnjavam se etnicki ili vjerski. Odbacujem sve kolektivne identitete. Posten covjek od toga nema nikakve koristi.
...
Bosna i Hercegovina je bila i bice podlozna vanjskim utjecajima. Mali camac na nemirnom moru, trenutno izgubljen i dezorjentisan, suocen sa elementarnim nepogodama, teskom mukom ostaje na povrsini. Nas mali camac, da bi isao u nekom pravcu, moramo vezati za veci brod. Ponuda je veoma ogranicena, prakticno da EU brod nema alternativu. Umjesto da se vezemo za EU brod, mi koketiramo sa ruskim, turskim i drugim brodicima koji ne nude nista osim prazne price i otrcane demagogije.
Zalosno je vidjeti tebe i Salika kako hvalite Tursku i Iran. Ne znam da li radite za naknadu ili iz uvjerenja, svejedno je pogubno. Isto vazi za Chelija koji hvali Ruse, forumase koji hvale Venecuelu itd. U BH okvirima vazite za natprosjecno inteligentne i obrazovane ljude te stoga vase pisanje ima dodatnu tezinu i odgovornost. Zasto ne promovirate Norvesku, Holandiju, Belgiju ili Luksemburg? Ako si imalo objektivan priznat ces da su zapdno-evropske drzave najnaprednije i da njeni gradjani imaju najbolje uslove za zivot. Migracijski putevi su dokaz tome.
Mozda je tebi dobro u BiH, mozda imas odlicna primanja, pa nemas izrazenu osjetljivost prema sunarodnjacima koji zivotare. I ja imam dobra primanja ali me boli sto ljudi zive lose. Zvuci kao izlizana floskula, ali je moja sreca vezana za srecu/nesrecu ljudi iz okruzenja. Zbog toga osjecam civilizacijsku obavezu da zagovaram vrijednosti koje mogu ubrzati razvoj drzave i drustva. Uvjeren sam da se Tarik Haveric, ili recimo Esad Bajtal, vode istim motivima. Ne treba izmisljati toplu vodu, samo slijediti primjer Danske, Belgije ili Finske. Ako sutra Turska, Iran i Rusija budu progresivniji, slijedit cemo njihov put.
...
Islamske zemlje su strasno zaostale i kritika Tarika Haverica je izuzetno blaga u poredjenju sa stepenom nazadnosti. Tesko je biti dovoljno kritican prema nazadnosti islamskih drzava. Ili, recimo, tesko je biti dovoljno kritican prema nazadnosti Rusije ili latino drzava, da ne bi neko povukao pitanje islamofobije.
...
Tesko je biti dovoljno kritican prema sistemu koji su napravile etno-vjerske stranke. Koliko god kritika bila ostra nece biti dovoljno ostra s obzirom na stanje u kojem se nalazimo. Ekstremni nacionalizam pomjesan sa vjerskim fanatizmom, uz siromastvo i neobrazovanost - to je ono sto imamo u BiH. Rezlutat je metastazirali kriminal, korupcija, nepotizam i mito. Nema nista pozitivno za sto se mozemo uhvatiti. Tumor se ne moze lijeciti kamilicom, potrebne su zesce metode. Kada bi imali 1 000 Tarika Haverica i 1 000 Esada Bajtala, siguran da bi bili blize izlasku iz gliba u koji smo do vrata potonuli.