1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
Muhamed Đakmić

#2051 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Muhamed Đakmić »

Suština ove priče je da fakat ne postoji način da zaustaviš dio zemlje koji se otcjepljuje, izuzev genocida, a ni on nije garancija uspjeha.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2052 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Velkoski »

Muhamed Đakmić wrote:Suština ove priče je da fakat ne postoji način da zaustaviš dio zemlje koji se otcjepljuje, izuzev genocida, a ni on nije garancija uspjeha.
Sami prave Palestinu od sebe, let them have it :mrgreen:
palermo

#2053 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

Muhamed Đakmić wrote:Suština ove priče je da fakat ne postoji način da zaustaviš dio zemlje koji se otcjepljuje, izuzev genocida, a ni on nije garancija uspjeha.
Pa postoji, otkud ti ideja da ne postoji....imaš koliko god hoćeš primjera zaustavljenih separatističkih pokreta.....da bi separatizam uspio potrebno je da se sve kockice u mozaiku poslože, a to je vrlo teško
House

#2054 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by House »

Image
Muhamed Đakmić

#2055 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Muhamed Đakmić »

pasha078 wrote:
Postoji "engleski" nacin. Gdje ljudi dadnu 4-5 godina da se argumenti pripreme i obrazlozis najbolje sto mozes zasto je bolje zajedno. I kad ljudima ne visi batina nad glavom onda nece razmisljati kroz inat vec racionalno.
Ja govorim o situacijama gdje se već proglasila nezavisnost.

Evo nek ih Španija sad zaustavi, ja i dalje ne vidim kako će ih integrisati kroz 10, 20 ili 30 godina. A trenutno zaustavljanje istovremeno znači korištenje sile, što dalje znači stvaranje još većeg otpora prema Španiji.

Na kraju ti ostane jako nezahvalna pozicija, da kao posljednji miš prihvatiš da ti se neko odvaja ili da praviš vojnu intervenciju i rizikuješ pravljenje genocida.
ultima_palabra

#2056 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by ultima_palabra »

Pa valjda ima nekih 10 stepenica ispod genocida... :-? Nece Rajoy otvarati konclogore, ali nece ni sjediti skrstenih ruku.

Na kraju krajeva, nije se odvojila ni Baskija, koja ima homogeniju populaciju, manje je ekonomski vazna i bila je spremnija na nasilje nego Katalonija danas.
Last edited by ultima_palabra on 27/10/2017 19:16, edited 1 time in total.
Muhamed Đakmić

#2057 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Muhamed Đakmić »

palermo wrote:
Pa postoji, otkud ti ideja da ne postoji....imaš koliko god hoćeš primjera zaustavljenih separatističkih pokreta.....da bi separatizam uspio potrebno je da se sve kockice u mozaiku poslože, a to je vrlo teško
A koji su zaustavljeni? I ne govorim o tome da je neko pokušao nešto prije 20 godina, pa nije uspio, jer ta njegova ideja i dalje postoji.

Ideja je ta koja živi i koja može nadživjeti i generacije i onda se ponovo javiti.

Realno ovim Kataloncima apsolutno ništa u životu ne fali, ali ideju o nezavisnosti prenose s generacije na generaciju čekajući povoljne uslove.

Ultima: Zaustavit će sad, ali neće za 20, 30 ili 50 godina. O tom govorim.
palermo

#2058 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

pasha078 wrote:
Da, ali da sam ja Katalonac, najbitnije mi je da pocijepas EU jedinstvo. Belgija, Skotska i Vels bi pritiskale UK, Slovenija i Hrvatska su najlabilnije i u slucaju nekog veceg sranja bi podrzale (i zahtijevale) arbitraciju. Prolongirano sranje bi mozda dovelo i do priznanja.
Slovenija i Hrvatska bi podržale.....pa ako Kataloncima zavisi nezavosnost od ove dvije zemlje, onda bolje da odmah sa španskim zastavama izađu na ulice :D

Zar Francuskoj nije isplatnije podržati špansku represiju nego da ona za par godina mora provoditi istu.......
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2059 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Velkoski »

ultima_palabra wrote:
Pa valjda ima nekih 10 stepenica ispod genocida... :-? Nece Rajoy otvarati konclogore, ali nece ni sjediti skrstenih ruku.
Pa ima... 24/7 rat idućih 100 godina sve dok svaki Katalonac ne prestane tražiti "republiku" :mrgreen:

U principu, ja ne vidim kako se ova situacija može riješiti, a da ne bude rata. Dakle, jedino da Katalonci pojedu govna koja su izasrali, a izgleda da neće.
Drvosjeca iz Dejcica

#2060 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Svaki put kada je na pomolu ovako neko sranje sjetim se Nadrealista... :shock:

mousstapha

#2061 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by mousstapha »

Ono sto je izvjesno, bez obzira izasli mirno ili ne, da li se proces otegao na godine ili ne, ovo ce gotovo sigurno znacajno ekonomski oslabiti i jedne i druge. A kad se sroza zivotni standard obicnog covjeka koja je onda satisfakcija u nezavisnosti. Pogotovo kad bi sa tom nezavisnoscu odmah otisli u EU.

A ekonomski krah je haman pa najbolji moguci scenario. Svaki drugi, barem po meni, je mnogo gori. Gori za sve.
zlaataan

#2062 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by zlaataan »

Južnu Osetiju kao nezavisnu državu je priznalo više suverenih država nego što će priznati Kataloniju.

Veliki kiks katalonskih lidera...
palermo

#2063 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

Muhamed Đakmić wrote:
A koji su zaustavljeni? I ne govorim o tome da je neko pokušao nešto prije 20 godina, pa nije uspio, jer ta njegova ideja i dalje postoji.

Ideja je ta koja živi i koja može nadživjeti i generacije i onda se ponovo javiti.

Realno ovim Kataloncima apsolutno ništa u životu ne fali, ali ideju o nezavisnosti prenose s generacije na generaciju čekajući povoljne uslove.

Ultima: Zaustavit će sad, ali neće za 20, 30 ili 50 godina. O tom govorim.
ah ideja, uahpsiš kolovođe, iliti elitu, u međuvremenu izmijeniš etničku sliku i nezavisnost polako odmiče, odnsono ostaje samo u pričama.....da je Katalonija neki daleki otok pa da neko i kaže šta nas briga za njih, ali kao što rekoh...suviše je ovdje domina u igri da bi netko olako pustio njih.....
Maraschino

#2064 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Maraschino »

Kako je ovo tijesno ne treba im treca strana. :-)
madner

#2065 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by madner »

pasha078 wrote:
Muhamed Đakmić wrote:
pasha078 wrote: Postoji "engleski" nacin. Gdje ljudi dadnu 4-5 godina da se argumenti pripreme i obrazlozis najbolje sto mozes zasto je bolje zajedno. I kad ljudima ne visi batina nad glavom onda nece razmisljati kroz inat vec racionalno.
Ja govorim o situacijama gdje se već proglasila nezavisnost.

Evo nek ih Španija sad zaustavi, ja i dalje ne vidim kako će ih integrisati kroz 10, 20 ili 30 godina. A trenutno zaustavljanje istovremeno znači korištenje sile, što dalje znači stvaranje još većeg otpora prema Španiji.

Na kraju ti ostane jako nezahvalna pozicija, da kao posljednji miš prihvatiš da ti se neko odvaja ili da praviš vojnu intervenciju i rizikuješ pravljenje genocida.
da, kad dodje do situacije kao sto je sada, ja takodjer ne vidim vise izlaza. Englesku pomenuh kao metodu da sprijecis situaciju da se otme kontroli.

Slazem se sad tobom da nema nacina da integrisu kataloniju. Ono sto sad pripremaju da urade ce i malo onih neutralnih da potakne da budu secesionisti. A Pujdu i ako uhapse ili ubiju, lik ce samo postati heroj i legenda, pa ce za koju godinu po Barceloni sarati grafite sa njegovim imenom.

Obicno sta se desi u ovim situacijama je da ce Spanija skontat da ovako ne ide u nedogled, pa ce im ponuditi svakojake autonomije, ukljucujuci i onu iz 2006 cija je suspenzija i uzrokovala sranje. Bice totalni 360 za koju godinu.
:D
dragma
Vozim: Pješe

#2066 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by dragma »

.
Last edited by dragma on 27/10/2017 19:31, edited 1 time in total.
palermo

#2067 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

pasha078 wrote:
Slazem se sad tobom da nema nacina da integrisu kataloniju. .
hm, meni se čini da je Kataloniji najveći problem upravo to što je duboko integrisana u Španiju.....u njene novčane, ekonomske i sve druge tokove......kako sada bezbolno izaći iz toga.....ako imaju odgovor, svaka im čast
Challenger__

#2068 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Challenger__ »

dragma wrote:Premijer Španije je pozvao narod da ostane smiren te kazao da će zakonskim putem vratiti legalnost u Kataloniji.... :? :shock:

Da,da...
ultima_palabra

#2069 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by ultima_palabra »

Ali i da im ponude, kako da se Katalonci vrate nazad kad su narodu vec obecali nezavisnost?

Ja bih rekao da oni nemaju pojma sta rade.
palermo

#2070 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

pasha078 wrote:
Bitno je da startaju nekako, pa makar to bila i mala Slovenija.

A za isplatnost podrazavanja represije.... nisam bas siguran. Euroskeptici su vec podrzali kataloniju,a znas i sam da sve vise jacaju u pono EU zemalja. U slucaju da francuska podrzi duzi period i krvaviju represiju, imace interni problem. Euroskeptici bi to iskoristili da jos vise predstave EU kao anti-demokratsku.

Nije bas jednostavno podrzati represiju ako se formalno deklarises za nekakvu demokratiju
.......
Pa neće se to zvati represija nego borba za vraćanje u ustavni poredak Španije......ko to neće podržati.....

koji su to euroskeptici podržali Kataloniju, ozbiljno pitam, ne pratim ja sve temeljito
dragma
Vozim: Pješe

#2071 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by dragma »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Svaki put kada je na pomolu ovako neko sranje sjetim se Nadrealista... :shock:
Teka sad vidjeh da si ti već postavio ovaj video :)

Isto mislimo :thumbup:
palermo

#2072 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

pasha078 wrote:
palermo wrote:
pasha078 wrote:
Slazem se sad tobom da nema nacina da integrisu kataloniju. .
hm, meni se čini da je Kataloniji najveći problem upravo to što je duboko integrisana u Španiju.....u njene novčane, ekonomske i sve druge tokove......kako sada bezbolno izaći iz toga.....ako imaju odgovor, svaka im čast
Najbitnija integracija je mentalna, odnosno vide li se oni kao drzavljani spanije i vide li spaniju kao svoju drzavu.

Takva integracija nakon represije je daleko teza od ekonomske.
Pa ti stalno zaboravljaš činjenicu da je samo 42 % njih izašlo na referendum......mislim ko je jednom bio u Barceloni vidio je na balkonima kuća i katalonske i španske zastave......
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2073 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Velkoski »

Kuriozitet: Wikipediju edituje ko god hoće :mrgreen:
palermo

#2074 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by palermo »

pasha078 wrote:
Od farage pa na dalje :-)

Nije bitno kako Madrid to zove, mogu reci i da je to "borba protiv raka". Bitno je kako ce obican svijet u drugim drzavama EU to gledati, a cini mi se, anekdotalno, da simpatisu katalonce. Euroskepticima katalonija nije bitna kao takva, ali ce je iskoristiti kao anti-EU poster.
de, bolan, ja te smatram ozbiljnim forumašem....čuj običan svijet, bitno je hoćemo li ja i Džakmić podržati Kataloniju (Hamo, ti mi slučajno pao na pamet :D ).....da ne govorim o tome na koliko je klimavim nogama teza da običan europski svijet podržaje Kataloniju
putokaz1

#2075 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by putokaz1 »

Kataloniaj je proglasila Nezavisnost
MZ niej reagovala
Možemo i MI
U potpisu Milorad Dodik
Post Reply