Slučaj Dženan Memić
-
hladan.preminger
#2051 Re: Slučaj Dženan Memić
noć i daljina su presudni, ako je ta skica sa prethodne stranice tacna
-
MensurM
#2052 Re: Slučaj Dženan Memić
Ti si baš cirkusant. Ili si postao to ili si uvijek bio. Prije nekoliko godina sam mislio da i znaš nešto, sad kad mi naleti tvoj post diže mi se kosa na glavi. Možda sam i ja ostario pa imam manje živaca.JThomas wrote:sigurno je loš kvalitet i ništa se ne vidi, jer je to inače tako u hotelima, ali možda je neki političar sa švalerkom pa je zato obrisano
- duminjo
#2053 Re: Slučaj Dženan Memić
Najobicnijim videonadzorom, Gazde kafica, vide svaki racun i sav sadrzaj na njemu.
Samokazem.
Samokazem.
- uglavnomja
#2054 Re: Slučaj Dženan Memić
video nadzor ima svrhu da nadzire objekat na koji je postavljen, ne ulicu, kafic, raskrsnicu ... nekoliko stotina metara daleko. cak i kad bi to bilo moguce, ono kamere kvaliteta koje se koriste za snimanje zivotinja na himalajima, i to infracrvenefoton wrote:Ovo pricas kao strucnjak za video nadzor? Inace objekti tipa hotela plate instalaciju video nadzora koji je beskoristan? Ili video nadzor koji kupuju se zove video mrljavost? Mislim, ako je nesto video nadzor, ako se zove vido nadzor, ako mu je jedina svrha video nadzor, ako se prodaje kao takav, ako su ga mnogi (skoro svi) svojevoljno usvojili u upotrebu, onda valjda nadzire. I nije bitno vidjeti detalje, dovoljno bi bilo vidjeti automobil i pravac kretanja. A te price o politicarima sa djevojkama su suplja, ionako video nadzor nije tako kvalitetan da prikaze detalje???eluna wrote: Ja nemam pojma ni gdje se to sve nalazi......Mada, što neko napisa negdje ko zna šta ne treba da se vidi na snimku - političari sa djevojkama, političarke sa mlađim dečkima......... Kakav ambasador sa kolgerlom....... Ne mora da znači da se ništa od predmeta interesovanja vidi na snimku........ Usput, objekti tipa hotela nemaju baš kvalitetan video nadzor. Obično se vrlo loše vidi čak i ko ulazi a kamoli šta više![]()
inace, sad ce vikend, fino se spakuj na putovanje "upoznaj ilidzu da bi je vise volio" pa nadji gdje je hotel, gdje rasrsnica, gdje je bilo ubistvo ... mozda postanes konstruktivniji forumas
- JThomas
#2055 Re: Slučaj Dženan Memić
al' možda je bakir sa dalidom burzić pa je obrisano 
-
MensurM
#2056 Re: Slučaj Dženan Memić
Aha. Joooooojduminjo wrote:Najobicnijim videonadzorom, Gazde kafica, vide svaki racun i sav sadrzaj na njemu.
Samokazem.
Pa ne bi majku prepoznao, a ne napadače na 100 metara udaljenosti.
- eluna
#2057 Re: Slučaj Dženan Memić
Daj bože da imaju i 15 metara dometa.hladan.preminger wrote:Sa ove udaljenosti, pokrivenosti vidnog polja objektima, i najvaznije navecer nema snase da se bilo sta vidi na mjestu događaja.
Ne postoji kamera za civilnu upotrebu u sarajevu koja je mogla bilo sta snimiti u tim uslovima, a pogotovo kamera sa videonadzora hotela koje imaju domet 20-50 metara.
Helem, malo sam guglala za taj famozni hotel.
Ako je to bivši hotel Srbija, onaj kod fontane, onda moram da kažem da je lud svako ko misli da na bilo kakvom snimku odatle može da se vidi bilo šta čak i kod fijakera, I to čak i u po bijela dana. Svako ko izgugla pojam optička vidljivost i ode tamo kod hotela može I sam da se uvjeri da bi kamera sa čoška hotela koja snima bočnu stranu zgrade u pravcu parkinga mogla u aleji da snimi mrlje kako se kreću, mrlje koje miruju (stabla) i bijele linije koje se kreću (snop svjetla sa farova automobila koji prolazi). Čak i da hotel sam ima isturenu kameru na parkingu, i to na sam ulaz na taj veliki parking (ulaz na parking sa raskrsnice gdje su fijakeri, ulaz prema Ilidžis piceriji i hotelima) da bi se išta vidjelo u aleji samoj i to već odmah iza okretišta za fijakere, a pošto bi kamera na tom mjestu snimala ulaz na parking, to bi morala da bude široko pojasna kamera, sa extra extra EXTRA Velikom rezolucijom i još sa dodatkom za noćno snimanje. Iskreno, takvu kameru u našoj državi možda ima sipa. Bilo koji hotel u državi ako ima takvu kameru garantovano šverca barem nuklearno oružje.
- JThomas
#2058 Re: Slučaj Dženan Memić
znači nebitno što je obrisano. ali je ipak obrisano. igrala se djeca pa obrisala 
- duminjo
#2059 Re: Slučaj Dženan Memić
Haj ba, Od pocetka Teme Guras u jednu Stranu. Promjeni Nick. Nesto ucini.. Nebitan siMensurM wrote:Aha. Joooooojduminjo wrote:Najobicnijim videonadzorom, Gazde kafica, vide svaki racun i sav sadrzaj na njemu.
Samokazem.
[youtube]http://www.outube.com/watch?v=u3b59nYy_P0[/youtube]
[youtube]http://www.yutube.com/watch?v=KU7D85eMdJk[/youtube]
[youtube]http://www.yutube.com/watch?v=X9L0cpjjrIc[/youtube]
[youtube]http://www.yutube.com/watch?v=73fZgL5y9J8[/youtube]
[youtube]http://www.youube.com/watch?v=CIx8TNB6tD8[/youtube]
Pa ne bi majku prepoznao, a ne napadače na 100 metara udaljenosti.
- petunija
#2060 Re: Slučaj Dženan Memić
Pa zašto je onda "nestao" snimak, od baš tog dana?
- eluna
#2061 Re: Slučaj Dženan Memić
Meni je zanimljivije pitanje zašto je policija uopšte tražila taj snimak???petunija wrote:Pa zašto je onda "nestao" snimak, od baš tog dana?
I evo mi još jedne potvrde da je policija prva za*ebala stvar. Šta će im snimak koji može da im eventualno kaže samo koliko auta je prošlo i u koje vrijeme? Takav snimak im čak ne može reći ni koliko pješaka je prošlo jer sa te udaljenosti po noći, kamera bi morala da ima još par dodataka koji nisu nimalo jeftini.
Last edited by eluna on 29/03/2018 12:02, edited 1 time in total.
-
hladan.preminger
#2062 Re: Slučaj Dženan Memić
snimak je nebitan za ovaj slucaj i samo odvlaci fokus sa mjesta događaja
-
MensurM
#2063 Re: Slučaj Dženan Memić
Nije nebitan kad je oštećenima to glavni argument.hladan.preminger wrote:snimak je nebitan za ovaj slucaj i samo odvlaci fokus sa mjesta događaja
- Haris.ba
#2064 Re: Slučaj Dženan Memić
http://www.bh-index.com/slucaj-memic-ka ... -februara/
Možda ovo malo pojasni.
I naravno da je interesantno vidjeti koje je to vozilo išlo u kontrasmjeru u bitnom vremenskom periodu.
Ne znam sada odakle priča da je snimak bitan jer snima nešta daleko. Snima ulicu udaljenu dvadesetak metara od hotela. Tom ulicom je valjda išlo vozilo. A to je bitno zbog vremena i da se vidi koje je to vozilo. I možda da se vidi je li oštećena svjetlosna grupa.
Možda ovo malo pojasni.
Na Ilidži ima bahaćenja vozača bruka. Ali, veoma je rijetko vidjeti nekoga da vozi tom ulicom u kontrasmjeru. Iz više razloga da ne ulazim sada u njih.U petak 19.02.2016. godine neposrednim uvidom od strane službenih lica je konstatovano da za dan 8.02.2016. u periodu od 21:30 do 23:00 sata postoji operativno interesantan snimak na kojem se vidi dolazak vozila u kontrasmjeru kroz jednosmjernu ulicu. Vozilo je došlo iz pravca Vrela Bosne koje staje i zadržava se blizini hotela Cristal – navodi se u izvještaju.
I naravno da je interesantno vidjeti koje je to vozilo išlo u kontrasmjeru u bitnom vremenskom periodu.
Ne znam sada odakle priča da je snimak bitan jer snima nešta daleko. Snima ulicu udaljenu dvadesetak metara od hotela. Tom ulicom je valjda išlo vozilo. A to je bitno zbog vremena i da se vidi koje je to vozilo. I možda da se vidi je li oštećena svjetlosna grupa.
-
hladan.preminger
#2065 Re: Slučaj Dženan Memić
moze eventulano snimiti vozilo koje je prošlo pored hotela koji je 300m udaljen od mjesta događaja, a pitanje je da li bi se reg. oznake mogle uočiti.
Dokazna snaga takvog snimka je malo veća od nule.
Pricom o snimku se odvlači paznja sa mjesta događaja, a jedino se tu mogu pronaći dokazi o počinitelju KD.
Pricom o snimku se odvlači paznja sa mjesta događaja, a jedino se tu mogu pronaći dokazi o počinitelju KD.
- eluna
#2066 Re: Slučaj Dženan Memić
Ti očito nemaš pojma koliki je taj parking preko kojeg bi ta kamera morala da snimi izlaz iz aleje ako je postavljena na hotelu. Dakle, ova informacija drži vodu samo i jedino pod uslovom da je auto izašlo iz aleje, prešlo cestu pravo, ušlo na parking i došlo do hotela ili barem do kraja parkinga, tamo gdje je onaj vozić za malu raju, pod uslovom da je išlo samim parkingom. Ako je u pravcu hotela krenulo kroz šetnicu, tj. drvored - teško da bi se šta vidjelo.Haris.ba wrote:http://www.bh-index.com/slucaj-memic-ka ... -februara/
Možda ovo malo pojasni.
Na Ilidži ima bahaćenja vozača bruka. Ali, veoma je rijetko vidjeti nekoga da vozi tom ulicom u kontrasmjeru. Iz više razloga da ne ulazim sada u njih.U petak 19.02.2016. godine neposrednim uvidom od strane službenih lica je konstatovano da za dan 8.02.2016. u periodu od 21:30 do 23:00 sata postoji operativno interesantan snimak na kojem se vidi dolazak vozila u kontrasmjeru kroz jednosmjernu ulicu. Vozilo je došlo iz pravca Vrela Bosne koje staje i zadržava se blizini hotela Cristal – navodi se u izvještaju.
Ne znam sada odakle priča da je snimak bitan jer snima nešta daleko. Snima ulicu udaljenu dvadesetak metara od hotela. Tom ulicom je valjda išlo vozilo. A to je bitno zbog vremena i da se vidi koje je to vozilo. I možda da se vidi je li oštećeno.
- Haris.ba
#2067 Re: Slučaj Dženan Memić
Ja stvarno ne znam šta je problem pročitati. Upravo se priča o vozilu koje je izašlo iz aleje, prešlo (prošlo raskrsnicu) cestu pravo (nije bilo potrebe ulaziti na parking), i ušlo kroz zabranu na cestu koja je jednosmerna. Ta cesta je udaljena nekih 20 metara od hotela.eluna wrote:Ti očito nemaš pojma koliki je taj parking preko kojeg bi ta kamera morala da snimi izlaz iz aleje ako je postavljena na hotelu. Dakle, ova informacija drži vodu samo i jedino pod uslovom da je auto izašlo iz aleje, prešlo cestu pravo, ušlo na parking i došlo do hotela ili barem do kraja parkinga, tamo gdje je onaj vozić za malu raju, pod uslovom da je išlo samim parkingom. Ako je u pravcu hotela krenulo kroz šetnicu, tj. drvored - teško da bi se šta vidjelo.
P.S.
Jučer sam bio kod hotela ako je šta bitno da li znam gdje je šta.
- JThomas
#2068 Re: Slučaj Dženan Memić
ima ono, nije bitno ali nek' se nađe.
a ovo je nije bitno ali nek' se ne nađe...
a ovo je nije bitno ali nek' se ne nađe...
- _Reds_
#2069 Re: Slučaj Dženan Memić
Snimak sa hotela je nestao pod misterioznim okolnostima.eluna wrote:Daj bože da imaju i 15 metara dometa.hladan.preminger wrote:Sa ove udaljenosti, pokrivenosti vidnog polja objektima, i najvaznije navecer nema snase da se bilo sta vidi na mjestu događaja.
Ne postoji kamera za civilnu upotrebu u sarajevu koja je mogla bilo sta snimiti u tim uslovima, a pogotovo kamera sa videonadzora hotela koje imaju domet 20-50 metara.
Helem, malo sam guglala za taj famozni hotel.
Ako je to bivši hotel Srbija, onaj kod fontane, onda moram da kažem da je lud svako ko misli da na bilo kakvom snimku odatle može da se vidi bilo šta čak i kod fijakera, I to čak i u po bijela dana. Svako ko izgugla pojam optička vidljivost i ode tamo kod hotela može I sam da se uvjeri da bi kamera sa čoška hotela koja snima bočnu stranu zgrade u pravcu parkinga mogla u aleji da snimi mrlje kako se kreću, mrlje koje miruju (stabla) i bijele linije koje se kreću (snop svjetla sa farova automobila koji prolazi). Čak i da hotel sam ima isturenu kameru na parkingu, i to na sam ulaz na taj veliki parking (ulaz na parking sa raskrsnice gdje su fijakeri, ulaz prema Ilidžis piceriji i hotelima) da bi se išta vidjelo u aleji samoj i to već odmah iza okretišta za fijakere, a pošto bi kamera na tom mjestu snimala ulaz na parking, to bi morala da bude široko pojasna kamera, sa extra extra EXTRA Velikom rezolucijom i još sa dodatkom za noćno snimanje. Iskreno, takvu kameru u našoj državi možda ima sipa. Bilo koji hotel u državi ako ima takvu kameru garantovano šverca barem nuklearno oružje.
Sada možda je taj snimak snimio auto koje je prolazilo tim dijelom Aleje, možda je snimilo u hotelu nekoga koga nije trebalo da snimi.
- eluna
#2070 Re: Slučaj Dženan Memić
Nije baš 300 metara. Ali odokativnim grubim izračunom, da bi onima koji ne poznaju lokaciju bilo jasnije..... Uzet ću kao nultu tačku sam izlaz iza aleje, znači mjesto gdje počinje proširenje za okretanje fijakera......hladan.preminger wrote:moze eventulano snimiti vozilo koje je prošlo pored hotela koji je 300m udaljen od mjesta događaja, a pitanje je da li bi se reg. oznake mogle uočiti.
- okretnica fijakera, cca dužina 15 m
- trotoar cca širina 1,5 m
- dvosmjerno cesta cca širina 5 m
- proširenje za ulaz na parking cca širina 2 m
- parking za bočno parkiranje za cca.... Ha, vraga mu...... Barem 50 auta u jednom nizu (50*2m širina auta) znači cca 100 m
- prostor za voziće, autić i ostalo za malu raju cca 20 m
- zeleni pojas oko zgrade hotela..... Hmmmmmm ondje je recimo cca 5 m
- hodnica oko same zgrade hotela cca 1,5 m
Pa eto..... Cca 150m u grubo....... I još kad se tome dodaju sljedeći elementi: mrak, ulična rasvjeta, bočno postavljene kamere - jer zid hotela stoji pod uglom od haman 90° u odnosu na pravac kretanja predmetno zanimljivog automobila, što znači da su kamere postavljene bočno u odnosu na kretanje auta jer pokrivaju hotel........ Zaista se pitam koji je klinac policija uopšte tražila izuzeće tog snimka? Ok mi je da su pogledali, sve ostalo mi je van pameti. Osim ako budnjo nije dao 250.000-300.000 Eura za sistem video nadzora iz ko zna kojeg razloga.....
- JThomas
#2071 Re: Slučaj Dženan Memić
jesi l' se nasekirala što su tražili? 
- eluna
#2072 Re: Slučaj Dženan Memić
Ni najmanje..... Samo kažem da nema logike kad je u pitanju ovaj predmet. E sad, ako su slučajnim pregledom zbog ovog predmeta uočili nešto što im je operativno zanimaljivo zbog nekog drugog predmeta...JThomas wrote:jesi l' se nasekirala što su tražili?
Ko zna......
-
hladan.preminger
#2073 Re: Slučaj Dženan Memić
eluna wrote:Nije baš 300 metara. Ali odokativnim grubim izračunom, da bi onima koji ne poznaju lokaciju bilo jasnije..... Uzet ću kao nultu tačku sam izlaz iza aleje, znači mjesto gdje počinje proširenje za okretanje fijakera......hladan.preminger wrote:moze eventulano snimiti vozilo koje je prošlo pored hotela koji je 300m udaljen od mjesta događaja, a pitanje je da li bi se reg. oznake mogle uočiti.
- okretnica fijakera, cca dužina 15 m
- trotoar cca širina 1,5 m
- dvosmjerno cesta cca širina 5 m
- proširenje za ulaz na parking cca širina 2 m
- parking za bočno parkiranje za cca.... Ha, vraga mu...... Barem 50 auta u jednom nizu (50*2m širina auta) znači cca 100 m
- prostor za voziće, autić i ostalo za malu raju cca 20 m
- zeleni pojas oko zgrade hotela..... Hmmmmmm ondje je recimo cca 5 m
- hodnica oko same zgrade hotela cca 1,5 m
Pa eto..... Cca 150m u grubo....... I još kad se tome dodaju sljedeći elementi: mrak, ulična rasvjeta, bočno postavljene kamere - jer zid hotela stoji pod uglom od haman 90° u odnosu na pravac kretanja predmetno zanimljivog automobila, što znači da su kamere postavljene bočno u odnosu na kretanje auta jer pokrivaju hotel........ Zaista se pitam koji je klinac policija uopšte tražila izuzeće tog snimka? Ok mi je da su pogledali, sve ostalo mi je van pameti. Osim ako budnjo nije dao 250.000-300.000 Eura za sistem video nadzora iz ko zna kojeg razloga.....
korisiti google maps, desni klik, measure distance
ima 300m
- Haris.ba
#2074 Re: Slučaj Dženan Memić
Da je pustimo da još malo istražuje dok skonta da je auto prošlo ni 20 metara od hotela?
Kamera se ne može postaviti na zid kraće dužine te tako da gleda direktno i na cestu?
A odakle znaš kako su postavljene kamere? I da je baš postavljena pod uglom od 90 stepeni u odnosu na cestu? Pretpostavljaš?eluna wrote:bočno postavljene kamere - jer zid hotela stoji pod uglom od haman 90° u odnosu na pravac kretanja predmetno zanimljivog automobila, što znači da su kamere postavljene bočno u odnosu na kretanje auta jer pokrivaju hotel
Kamera se ne može postaviti na zid kraće dužine te tako da gleda direktno i na cestu?
-
hladan.preminger
#2075 Re: Slučaj Dženan Memić
klupko ce se poceti odmotavati ako i kad sud oslobodi rome
tad ce biti kom' opacni, kom' obojci
tad ce biti kom' opacni, kom' obojci