- NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post Reply
Duka Dizel

#2051 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Duka Dizel »

Alfons Kauders wrote: Ne znam odakle sad pozivanje na autonomiju i Dejton kada su Srbi i Hrvati u BiH odlucili da se povuku iz sporazuma? Koja je svrha mirovnog sporazuma koji ce se odnositi na jednu od tri strane, u smislu da Sarajevo mora postovati Ustav, odluke Ustavnog Suda, a u isto vrijeme ovi drugi mogu postrojavati vojsku kad im se digne kurac i prijetiti ratom kad ustanu na krivu nogu?

Ne ide to tako komsija.

DMS fakticki vise nije na snazi jos od prosle godine, i danas plivamo u nekim novim vodama. Jednostavno treba biti realan i sagledati stanje na terenu, a cinjenicno stanje je sljedece:

- Srbi u BiH su se odlucili jednostrano istupiti iz DMS-a
- Tu odluku je demokratski podrzala vecina naroda, kao i sve bitne stranke (vlast i opozicija)
- Srbija podrzava taj kurs srpske politike u BiH (sto ce za sobom povuci posljedice i za Srbiju)
- Hrvati u BiH su takodjer odlucili podrzati taj politicki kurs, iz vlastitih interesa
- Hrvatska donekle podrzava to saveznistvo Srba i Hrvata u BiH, ali ne u potpunosti, i ne na svim pitanjima
- Srbi i Hrvati u BiH nemaju nacin da svoje ciljeve sprovedu u djelo institucionalnim, demokratskim putem
- Jedini nacin za sprovodjenje tih ciljeva je eliminacija Bosnjaka kao politickog faktora, sto je ostvarivo iskljucivo nasilnim sredstvima

Drugim rijecima, jebiga, opet hoc?e rat.
Dobro de, načili smo nešto da se ni u Sarajevu ne ferma mnogo za odluke Ustavnog Suda.
Eno i Haris se zbunio malo, kad je voditeljka pitala na kojim odlukama Ustavnog Suda BiH su insistirali Hrvati u Briselu i šta tu nije u redu?
Da ne pominjemo koliko je DMS već redefinisan od svog potpisivanja...i to uglavnom u smeru unitarizacije odnosno ukidanju entitetskih ovlašćenja.
Pilaw_Pavlaka

#2052 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Nostromo Elemental wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
Mala ispravka. Bosnjaci 1991. nisu imali nikakvu vojnu tehniku a danas imaju itekako. Bosnjake ne treba niko braniti. Imaju vojnu industriju, naoruzanje i ljudstvo, specijalnu policiju. Jedino sto im treba je podrska velikih sila u smislu podrske suverenitetu BiH.
drug nemamo ništa, ne smije se petarda bacit bez američkog miga, a možda bi opet SDA prodavala bošnjacima puške po 5000 maraka ko zna?
Kako mislis nemamo nista? O cemu ti pricas?
prog321

#2053 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by prog321 »

Vidis da je neki srpski trol registrovan prije 5 dana. :-)
Alfons Kauders

#2054 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

emmir1 wrote:Čitava je galama Dodika i kompanije da u MZ stvore osjećaj i stav da su Bošnjaci teroristi.
To i Čovic gura.

To je tako evo deceniju.

No to je potpuno pogrešna politika, MZ i USA sluša svoje ambasade a ne Dodika.

Cormak recimo na 9. Januar se sastane sa Izetbegovicem, on jasno i kristalno želi Nato integracije, apsolutni saveznik USA, dok Dodik pljuje po Nato i USA.

U MZ i USA potpuno jasno znaju šta od nas mogu očekivat i da smo mi saveznici Zapada.

Uzalud je trošenje novca poreskih obveznika RS na plate Galijasevicu da bi Bošnjake napravio teroristima.

Isto kao što je uzalud bačeno 4 miliona dolara iz RS na lobiranje u USA pa nisu mogli ni vizu izlobirat
Ma to guraju za domacu upotrebu, za svoj narod, ne za strance. Kao da iko ozbiljno shvata njihove "analiticare" koji u Iranu vide vehabije, kad im se i sami smiju... To je samo da se narodu jos malo razvuce pamet, da im rat lakse padne. Isto kao cirkus oko Trumpa, pozivnica i viza.

Dakle taj novac nije bacen uzalud. Uzalud je ako gledas ucinak na vanjskopolitickom planu, ali ima odredjenih ucinaka na domacem terenu (sto im je i bio cilj).
prog321

#2055 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by prog321 »

Smiri zivce. Vidis da ovdje bacamo razne parade kao oni mamlazi u maskirnim uniformama 9 Januara.
Registrovan prije 5 dana a vec grizes.
Ne mislim da ces trajati dugo :-D
Alfons Kauders

#2056 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

Duka Dizel wrote:
Alfons Kauders wrote: Ne znam odakle sad pozivanje na autonomiju i Dejton kada su Srbi i Hrvati u BiH odlucili da se povuku iz sporazuma? Koja je svrha mirovnog sporazuma koji ce se odnositi na jednu od tri strane, u smislu da Sarajevo mora postovati Ustav, odluke Ustavnog Suda, a u isto vrijeme ovi drugi mogu postrojavati vojsku kad im se digne kurac i prijetiti ratom kad ustanu na krivu nogu?

Ne ide to tako komsija.

DMS fakticki vise nije na snazi jos od prosle godine, i danas plivamo u nekim novim vodama. Jednostavno treba biti realan i sagledati stanje na terenu, a cinjenicno stanje je sljedece:

- Srbi u BiH su se odlucili jednostrano istupiti iz DMS-a
- Tu odluku je demokratski podrzala vecina naroda, kao i sve bitne stranke (vlast i opozicija)
- Srbija podrzava taj kurs srpske politike u BiH (sto ce za sobom povuci posljedice i za Srbiju)
- Hrvati u BiH su takodjer odlucili podrzati taj politicki kurs, iz vlastitih interesa
- Hrvatska donekle podrzava to saveznistvo Srba i Hrvata u BiH, ali ne u potpunosti, i ne na svim pitanjima
- Srbi i Hrvati u BiH nemaju nacin da svoje ciljeve sprovedu u djelo institucionalnim, demokratskim putem
- Jedini nacin za sprovodjenje tih ciljeva je eliminacija Bosnjaka kao politickog faktora, sto je ostvarivo iskljucivo nasilnim sredstvima

Drugim rijecima, jebiga, opet hoc?e rat.
Dobro de, načili smo nešto da se ni u Sarajevu ne ferma mnogo za odluke Ustavnog Suda.
Eno i Haris se zbunio malo, kad je voditeljka pitala na kojim odlukama Ustavnog Suda BiH su insistirali Hrvati u Briselu i šta tu nije u redu?
Da ne pominjemo koliko je DMS već redefinisan od svog potpisivanja...i to uglavnom u smeru unitarizacije odnosno ukidanju entitetskih ovlašćenja.
Nista od navedenog ne mijenja cinjenicu da DMS danas fakticki ne postoji.

Ne mozete se pozivati na DMS kada ste se iz istog povukli. Ne mozete se pozivati na Ustavni Sud, kada je isti dio DMS-a. Ne mozete pricati o "redefinisanju" DMS-a kada je redefinisan upravo zato jer ga niste htjeli implementirati.

Odlucili ste se na povlacenje iz mirovnog sporazuma. Sad odlucite da li ste za mirnu deeskalaciju i vracanje u okvire sistema ili za konfrontaciju. Posto znamo da od ove prve opcije nema nista, ja racunam da ste za konfrontaciju.

Nje nema bez posljedica i ne znam zasto ste ocekivali suprotno.
Alfons Kauders

#2057 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

prog321 wrote:Vidis da je neki srpski trol registrovan prije 5 dana. :-)
s pala :lol: , hajde sda junci ne ložite narod, nego se držite mindera i podruma i lopovluka to najbolje znate, nije rat za vas, sem ako nećete opet puške talit :D poso je poso
S Pala?

Vrati mi auto! :lol:
GeeTnT

#2058 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by GeeTnT »

Alfons Kauders wrote:
s pala :lol: , hajde sda junci ne ložite narod, nego se držite mindera i podruma i lopovluka to najbolje znate, nije rat za vas, sem ako nećete opet puške talit :D poso je poso
S Pala?

...i tablice...
Alfons Kauders

#2059 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

Alfons Kauders wrote:
Nostromo Elemental wrote: s pala :lol: , hajde sda junci ne ložite narod, nego se držite mindera i podruma i lopovluka to najbolje znate, nije rat za vas, sem ako nećete opet puške talit :D poso je poso
S Pala?

jel crveni alfa romeo?
Rekao sam auto, ne hrpu zabarskog lima. :)
Streptokok

#2060 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Streptokok »

Kacavendin podmladak.
GeeTnT

#2061 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by GeeTnT »

Alfons Kauders wrote:
Rekao sam auto, ne hrpu zabarskog lima. :)
onda se sekuli javi :mrgreen:
...pusti ba to...nego, ima li kakvih vijesti sa Dubrava...jeli se Vinko javio, kazu da je u Kelnu?
Pilaw_Pavlaka

#2062 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Nostromo Elemental wrote:#recimonesvinjetiniukonzumu
:D

Nisi mi jos odgovorio na moje pitanje Srbine. Kako nemamo mi nista u odnosu na 1992?
Pilaw_Pavlaka

#2063 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Nostromo Elemental wrote:#recimonesvinjetiniukonzumu
:D

Nisi mi jos odgovorio na moje pitanje Srbine. Kako nemamo mi nista u odnosu na 1992?
normalno da se nema ništa kad je sve tuđe(američko), to je samo data iluzija bošnjacima da se lože iz podruma i mindera na rat :D
Pa naravno da je Americko. Nece biti Rusko. :D

Ali u rukama Bosnjaka ili skladistima.
hizo ramidovic

#2064 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by hizo ramidovic »

Nostromo Elemental wrote: normalno da se nema ništa kad je sve tuđe(američko), to je samo data iluzija bošnjacima da se lože iz podruma i mindera na rat :D
Тако је, брате!
Никако да ови исламисти и радикали схвате да је миран разлаз једино решење. Какво оружје, какви ратови...
Рецимо "НЕ" турском зулуму!!!
Pilaw_Pavlaka

#2065 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

Pilaw_Pavlaka wrote: Pa naravno da je Americko. Nece biti Rusko. :D

Ali u rukama Bosnjaka ili skladistima.
mislim da si malo priglup kao i većina sda junoša, američko ali u rukama bošnjaka, jedino što američko može biti u rukama bošnjaka je KURČINA.
Bejbi nebudi tako grub. :D

Evo ih. Za dom spremni. Pardon... hocu reci za domovinu... :D
Image

Image
Last edited by Pilaw_Pavlaka on 13/01/2017 10:47, edited 1 time in total.
Duka Dizel

#2066 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Duka Dizel »

Alfons Kauders wrote:

Menja u smislu tvrdnji "ko želi rat".

Ne mozete se pozivati na DMS kada ste se iz istog povukli. Ne mozete se pozivati na Ustavni Sud, kada je isti dio DMS-a. Ne mozete pricati o "redefinisanju" DMS-a kada je redefinisan upravo zato jer ga niste htjeli implementiratii .

Odlucili ste se na povlacenje iz mirovnog sporazuma. Sad odlucite da li ste za mirnu deeskalaciju i vracanje u okvire sistema ili za konfrontaciju. Posto znamo da od ove prve opcije nema nista, ja racunam da ste za konfrontaciju.

Nje nema bez posljedica i ne znam zasto ste ocekivali suprotno
Pogrešili smo.
Nismo verovali da tužilaštvo sme pozvati Dodika na razgovor, a kamoli da će se Mile odazvati pozivu.

Jel kasno za mirnu deeskalaciju?
Kikibombona

#2067 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Kikibombona »

Alfons Kauders wrote:
Ima razlike i nije isto.

Uostalom, to je jasno kada se pogleda odnos svih srpskohrvatskih stranaka prema ovom pitanju. Svi su na istom fonu, uz neke nijanse.
Sve bosnjacke/bosanske stranke zele jacu drzavu, slabiju RS i manji uticaj Hrvata. Sve srpske stranke zele jacu RS i u konacnici nezavisnost. Sve hrvatske stranke zele entitet. Sva tri tabora su prilicno kompaktna i imaju iste ciljeve, samo se metode razlikuju, u nijansama.

Sto se tice naroda, referendum u RS je objasnio neke stvari. 40% Srba nije izaslo na referendum koji se tako dugo najavljivao i karakterisak kao sudbonosan, kojeg su podrzale sve srpske stranke, mediji itd. Ja sam ocekivao izlaznost 70-75%. Bas sam se iznenadio. Ljudima je muka od toga, draze im bilo lezati, guziti, gledati utakmicu itd.

Kod Bosnjaka ima najvise pluralizma, to je tacno. Teritorij gdje su Bosnjaci vecina je koliko-toliko 'izmiksan' sa tri naroda i tri vjere. Bosnjacki narod je radi toga tolerantniji, rekao bih 'zdraviji' od druga dva. Vecina Bosnjaka, posebno u urbanim sredinama, ima prijatelje Srbe i Hrvate. Znaju da nisu babaroge. Pa ako nista, ako imaju neku skrivenu mrznju, cuvat ce za sebe da ne uvrijede prijatelje/poznanike. U srpskim i hrvatskim sredinama toga ima manje i zato je zatucanost ta dva naroda nesto veca. Vidjeli smo malog Antu. Nije dijete krivo. Tako ga sredina odgojila. Poslije je posjetio Stari most, upoznao neke Bosnjake, uvjerio se da ga niko nece povrdijeti zato sto je Hrvat. Za buducnost ove drzave, nuzno je upoznati djecu, eksurzije iz Sarajeva slati u Banjaluku, Trebinje i obratno.
hizo ramidovic

#2068 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by hizo ramidovic »

Nostromo Elemental wrote:#kolektivnisunet
Доста је било насилног сунећења недужних српских момака по муслиманским библиотекама.
И то само зато што су прочитали превише књига.
Неће се више српска нејач бацати лавовима. Једном су то урадили и никад више!!!
Alfons Kauders

#2069 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

Duka Dizel wrote:
Alfons Kauders wrote:

Menja u smislu tvrdnji "ko želi rat".

Ne mozete se pozivati na DMS kada ste se iz istog povukli. Ne mozete se pozivati na Ustavni Sud, kada je isti dio DMS-a. Ne mozete pricati o "redefinisanju" DMS-a kada je redefinisan upravo zato jer ga niste htjeli implementiratii .

Nje nema bez posljedica i ne znam zasto ste ocekivali suprotno
Pogrešili smo.
Nismo verovali da tužilaštvo sme pozvati Dodika na razgovor, a kamoli da će se Mile odazvati pozivu.

Jel kasno za mirnu deeskalaciju?
To nisu posljedice. To je politicko-medijski cirkus. :)

Nije kasno pod uslovom da ponudite alternativu DMS-u koju cemo podrzati. Posto od toga nema nista, ipak mislim da je kasno.
GeeTnT

#2070 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by GeeTnT »

hizo ramidovic wrote:
Доста је било насилног сунећења недужних српских момака по муслиманским библиотекама.
[emoji23]

Gesendet von iPad mit Tapatalk
Pilaw_Pavlaka

#2071 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Pilaw_Pavlaka »

hizo ramidovic wrote:
Ja srcem vjerujem a jezikom ocitujem da sam ja pola turcin a pola srbin to jest vise turcin nego srbin od kako je moja cukun baba sjela na turski kurac zato smo mi polu srbi nalik na turke i j...m mater svakom srbinu koji ovo bude negiro ,prepisivo i pod tudzim imenom ovo obljavljivo mi srbi moramo jednom pogledati istini u oci i shvatiti sta nam znaci sepet i turska cuna i moramo biti ponosni sto smo mi turska kopilad a ne austriska kao nasi susjedi preko save.Zivjela TURSKA domovina nasih pradjedova.

:lol: :lol: :lol:
Image
Alfons Kauders

#2072 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Alfons Kauders »

Kikibombona wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ima razlike i nije isto.

Uostalom, to je jasno kada se pogleda odnos svih srpskohrvatskih stranaka prema ovom pitanju. Svi su na istom fonu, uz neke nijanse.
Sve bosnjacke/bosanske stranke zele jacu drzavu, slabiju RS i manji uticaj Hrvata. Sve srpske stranke zele jacu RS i u konacnici nezavisnost. Sve hrvatske stranke zele entitet. Sva tri tabora su prilicno kompaktna i imaju iste ciljeve, samo se metode razlikuju, u nijansama.

Sto se tice naroda, referendum u RS je objasnio neke stvari. 40% Srba nije izaslo na referendum koji se tako dugo najavljivao i karakterisak kao sudbonosan, kojeg su podrzale sve srpske stranke, mediji itd. Ja sam ocekivao izlaznost 70-75%. Bas sam se iznenadio. Ljudima je muka od toga, draze im bilo lezati, guziti, gledati utakmicu itd.

Kod Bosnjaka ima najvise pluralizma, to je tacno. Teritorij gdje su Bosnjaci vecina je koliko-toliko 'izmiksan' sa tri naroda i tri vjere. Bosnjacki narod je radi toga tolerantniji, rekao bih 'zdraviji' od druga dva. Vecina Bosnjaka, posebno u urbanim sredinama, ima prijatelje Srbe i Hrvate. Znaju da nisu babaroge. Pa ako nista, ako imaju neku skrivenu mrznju, cuvat ce za sebe da ne uvrijede prijatelje/poznanike. U srpskim i hrvatskim sredinama toga ima manje i zato je zatucanost ta dva naroda nesto veca. Vidjeli smo malog Antu. Nije dijete krivo. Tako ga sredina odgojila. Poslije je posjetio Stari most, upoznao neke Bosnjake, uvjerio se da ga niko nece povrdijeti zato sto je Hrvat. Za buducnost ove drzave, nuzno je upoznati djecu, eksurzije iz Sarajeva slati u Banjaluku, Trebinje i obratno.
Lijepo zvuci kada bi ovo bila 1996, pa da se pobrinemo da izniknu neke nove generacije poput Ante.

Danas te zatrovane generacije imaju taman dovoljno godina da nose pusku. Zato mislim da je prekasno.

Te generacije vide buducnost drugacije od nas:

- Odrasli su u etnicki homogenim sredinama bez politickog pluralizma
- Vjera je igrala veliku ulogu u njihovom odgoju, sto znaci da su dosta zatucaniji od nasih generacija
- Vide rjesenje svih svojih problema u novim ratovima i etnicki cistim torovima, jer su odgojeni da ne mogu zivjeti s drugacijim od sebe
- Alternativa tim novim ratovima koje prizivaju je zadrzavanje postojeceg stanja, stanja u kojem ce nas i narednih 25 godina kriviti za svaki problem u zivotu
- Kad shvate da ratom nece ispuniti svoje ciljeve, a da to ne mogu ni demokratskim metodama... Onda ce ta omladina da ide na ekskurzije u jednom smjeru, preko granice... Jer su tako odgojeni - ici ce tamo gdje nema nas.
hizo ramidovic

#2073 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by hizo ramidovic »

hizo ramidovic wrote:
Ja srcem vjerujem a jezikom ocitujem da sam ja pola turcin a pola srbin to jest vise turcin nego srbin od kako je moja cukun baba sjela na turski kurac zato smo mi polu srbi nalik na turke i j...m mater svakom srbinu koji ovo bude negiro ,prepisivo i pod tudzim imenom ovo obljavljivo mi srbi moramo jednom pogledati istini u oci i shvatiti sta nam znaci sepet i turska cuna i moramo biti ponosni sto smo mi turska kopilad a ne austriska kao nasi susjedi preko save.Zivjela TURSKA domovina nasih pradjedova.

:lol: :lol: :lol:
Тако је, брате!!!
А тзв. бошњаци да се врате вери прадедовској.
Време је да се изваде иконе са тавана и уз гусле српски јунаци опевају
Duka Dizel

#2074 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by Duka Dizel »

Alfons Kauders wrote:
To nisu posljedice. To je politicko-medijski cirkus. :)

Nije kasno pod uslovom da ponudite alternativu DMS-u koju cemo podrzati. Posto od toga nema nista, ipak mislim da je kasno.
:sad:
Sami smo krivi.
A lepo ste nas upozoravali.
Ostavite nam bar koridor prema Srbiji, da se možemo dostojanstveno izvući.
tandmand

#2075 Re: - NOVA KRIZA U BOSNI!?

Post by tandmand »

Izvjesno je da će Hrvati u Stocu birati gradonačelnika Bošnjacima.

Jerko Kralju naš, izdrži do 2018. :D

Image
Post Reply