Poruku sam i ja pročitala, ali dok sam otišla do prodavnice i telefonirala sve je, nažalost, nestalo.
Hvala, Hakize, na razumijevanju - da je više ovakvih ljudi, koji ulete u pravom trenutku i odreaguju na pravi način.
GeeTnT wrote:¤ jelena ¤ wrote:.
I ja mislim da bi za tebe bilo bolje da se, poslije ove boleštine nazvane činjenicom, fino samobanuješ s foruma - ali ti to, naravno, nećeš uraditi.
Kao što ni ovaj lik iz naslova teme neće samoinicijativno napustiti funkciju sa koje, svojim uzornim patriJotizmom, više štete nanosi akademskoj zajednici ove države, nego što će ikada donijeti koristi....ali....OK....
Opet će, istina, na Webometricso-voj ljestvici svjetskih sveučilišta Univerzitet Sarajevo biti čvrsto negdje oko impresivnog dvijehiljaditog mjesta, na prestižnom World University Rankings neće ga uopće biti, vrijedit će sarajevska diploma samo još za reciklažni papir, ali će studenti zato moći u džamije i crkve. Jebo sve statike i konstrukcije do posljednje.
Spomenuo sam temu o suicidu jer sam citao i tvoje postove (vecinu) i moram ti priznat da sam iznenadjen koliko si involvirana u toj oblasti. Cijenim i tvoju brigu o Bosnjakinji kao zeni kroz postove koje si meni namijenila, jer i moja majka je Bosnjakinja, a moji postovi su bili protiv Zahiragica i obrazovnog sistema,Elem, napravio sam gresku i Hakizu sam to potvrdio...izvinjavam se.
To je ozbiljna tema (tema o sucidu), koju kad pročitaš u cjelini shvatiš da zahtijeva promišljenost i svijest o sopstvenom neznanju, ako već nemaš lično iskustvo pokušaja samoubistva. I to je to.
Što se tiče moje reakcije na tvoj post, možda sam preburno odreagovala i zato sam editovala svoj prethodni post, a mogu to uraditi i sa ostalim.
Ipak ja nisam komptetentna da tako olako nazovem bolesnom nečiju reakciju na forumu i izvinjavam se zbog toga, iako i dalje mislim da nije u redu pisati onakve stvari, bez obzira na to šta se htjelo reći, i da je odvratno ono što si napisao. I nemoj ovo shvatiti lično - ko god da je ono napisao moja reakcija bi bila ista.
I, na kraju krajeva, nečije intelektualne sposobnosti i etnička/vjerska pripadnost nikakve veze nemaju jedno s drugim, a vjerovao ti ili ne, isto važi i za sposobnost moralnog rasuđivanja jer i to je stvar prvenstveno intelektualnog potencijala i obrazovanja (ne samo stepena stručne spreme i školovanja, nego obrazovanja/formiranja ličnosti u širem smislu i to od rođenja pa sve do smrti).
Prema tome, nije Zahiragić omražen zato što se zove Haris i zato što ja Bošnjak, musliman, nego zato što je ograničen na sebe i svoje, a priča o drugima i o ljudskim pravima svih, iz njegove glave, samo je jeftina manipulacija, mazanje očiju javnosti zarad ličnih interesa i interesa samo jedne grupe ljudi, kojoj dotični pripada i to je njegov domet, maksimum...Takav mentalni sklop ne može dalje jer dalje od sebe i svog ne vidi, pa zvao se on Marko, Ivo ili Haris...domet je isti, a bosanskohercegovačko društvo, ovakvo kakvo jeste (mislim na sastav i kulturološku isprepletanost, ne na sistem i državno uređenje), da bi postalo dio savremenih evropskih i svjetskih tokova obrazovanja (sad mislim na školstvo), zahtijeva veći kapacitet i širinu uma (i spososbnosti i znanja) koju ovaj i njemu slični ne posjeduje.
Lično, ne vjerujem da na UNSA takav mentalni sklop nema konkurenciju, zainteresovanu za ovakav vid društvenog djelovanja koju trenutno vrši dotični mladi...pa i ne baš tako mladi....gospodin. Ima, mora je imati, samo je potrebno malo bolje potražiti i pokušati animirati studente da se više angažuju. Da se ja pitam, prva vrata na koja bih pokucala bio bi Filozofski fakultet i to Odsjek za filozofiju, sociologiju i tome slično...ne znam kako je u Sarajevu izvršena ta preraspodjela, ali mislim da je jasno na koji profil mislim.
Eto, toliko od mene što se ove teme tiče... ne vjerujem da ću imati išta više da dodam, dok se ne pojavi neko ko će misliti, a ne jahati.