Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post Reply

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

jeza u ledja

#2051 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

It_is_a_Leclerc wrote:Zašto je sada na RTL-u objavljeno da kao Trump vodi za 3 % ? Mislim, koji je to fazon - prije sedam dana 10 % za Clinton, i sad 3 % za ovog mazluma. Ipak, nije općina Šekovići, pa da se tako obrću procenti.

Zanima me najviše mišljenje @jeza u ledja. Ovi ostali ne odaju utisak kao da znaju previše. Sorry.
Postoji puno anketa koje izlaze svaki dan od raznih firmi. Neke od njih rade "tracking" ankete, gdje svaki dan dodaju rezultate ispitivanja tog dana, a brisu onaj od prije 5 dana ili tako nesto. Onda postoje ankete koje rade istrazivanja pomocu tacno odredjenog uzorka, one koje zovu na telefon, one koje zovi i na mobilni telefon, one koje samo rade preko interneta, pa sve do onih u kojima ko god hoce moze da klika po sto puta (ko kad se Bosnjo naklati da izglasa Dzeku :D).
Onda postoje razne medijske kuce koje te ankete agregiraju, ocjenjuju, neke ni ne prihvataju jer su besmislene, itd. I oni onda izbace dnevno prosjek tih anketa. Znaci uzmes u zadnjih 10ak dana sve ankete koje imalo imaju smisla i uradis prosjek. To bi trebalo da predstavlja najbolje moguce na cemu smo.
Najzad, imas ankete koje ukljucuju samo 2 glavna kandidata, a onda imas ankete koje ukljucuju sve kandidate, od kojih je najbitniji Libertarijanski kandidat, koji vuce jedno 5-6% bodova.

Od tih medija koji sabiraju sve ankete i prave svoj prosjek su najpoznatiji: RealClearPolitics, u kojem Clinton trenutno vodi +2.2%, FiveThirtyEight, koji trenutno ima Clinton na +4.1% (oni i isto rade i predikcije na osnovu anketa, i trenutno su sanse Trumpu da pobijedi 28.2%), onda imas recimo NY Times/Upshot, koji trenutno ima Clinton na +3.9% (i predikcija koja daje Trumpu 12% sanse da pobijedi), CNN, koji ima Clinton na +5.0%, i BBC, u kojem ona vodi samo +2.0%.

A sad, ovako, imaju pojedinacne ankete. Recimo one koje rade taj tracking, i koje obuhvataju samo 2 glavna kandidata, imas LA Times/USC Tracking u kom vodi Trump cak +4%. Medjutim, ova anketa je cijelo vrijeme naginjala udesno jer imaju katastrofalno uradjen uzorak.
Onda imas ABC/Wash Post Tracking i IBD/TIPP Tracking u kojima Clinton vodi +1%. Ovaj ABC je prije nekoliko dana imao Clinton na +8%, sto je pravo cudno, dok je ovaj IBD/TIPP prije recimo pet dana imao Clinton na +2%, pa na +5%, pa evo sad 1%. I onda imas NBC News/Survey Monkey koji ima Clinton na cak +7%, ali to je Survey Monkey, to je kurac od ovce anketa.
Od svih je ovaj ABC najpouzdaniji poll, a u njemu kad se na primjer ukljuce i ostali kandidati vodi Trump +1%, sto znaci da odredjeni broj ljudi glasa za Johnsona umjesto Clinton, vjerovatno bod-dva gubi trenutno zbog ovog skandala od petka.
Tako da, poprilicno je mrtva trka trenutno, medjutim i dalje Clinton ima prednost.

E sad, sa svim tim recenim treba kao sto rekoh uzeti u obzir da ne odlucuju procenti, vec elektorski bodovi, a tu Clinton ima malo vecu prednost. Ne znam sad ovako odokativno Trumpu vjerovatno treba bar jedno pola procenta vise do Clinton na nacionalnom nivou da bi je prestigao u broju elektorskih glasova, tj. stvarno i pobijedio. Druga stvar je ta sto je vec glasao znacajan broj ljudi u proteklim sedmicama, tako da ovo smanjivanje razlike u zadnjih 7 dana nece uticati na njihove glasove (mada, procitah neki dan clanak, da je moguce u nekim drzavama promjeniti svoj glas :shock: , ali dobro to je druga prica :D ).
Ako ostane ovako na ispod 3% do sljedeceg utorka, onda ce biti gutavo. Ako pak padne na recimo ispod 1%, onda mislim da bi Trump cak imao jednake sanse da pobijedi.

Fazon je u tome sto je Trump vec ranije sustizao Clinton u anketama. Tri puta u zadnjih 4-5 mjeseci. Medjutim taj trend mijenjanja raspolozenja odredjenog broja ljudi je uticao samo na ishode u odredjenim drzavama. Velika vecina glasaca, mislim ogromna vecina, je davno odlucila za koga ce glasati, a vecina je u stvari odlucila bez obzira ko je kandidat.

Na kraju je jos pitanje i izlaznosti, a ove najnovije brojke ce imati i pozitivan i negativan efekat na Clintonine brojke. Negativan, jer se opet lose vijesti vrte o njoj. Pozitivan, jer oni koji su mislili da je sve rijeseno i da se njihov glas nece ni brojati ce ipak izaci na izbore. Ovi Trumpovi su svakako vise nalozeni, tako da je manji broj njih mislio ostati kuci.
Point.

#2052 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

bole1st wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Zanima me najviše mišljenje @jeza u ledja. Ovi ostali ne odaju utisak kao da znaju previše. Sorry.
On definitivno zna najvise, jedino sto je 90% tog znanja pogresno. :D

Srecom jos samo nekoliko dana i sve ce biti jasno, onda pocinje odbrojavanje do 20.01.2017.
Jok, eto ti znas. Ko god misli da bi onaj entertainment guy mogao biti dobar predsjednik najvece sile danasnjice, taj pojma o zivotu nema.
jefferson

#2053 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

It_is_a_Leclerc wrote:Zašto je sada na RTL-u objavljeno da kao Trump vodi za 3 % ? Mislim, koji je to fazon - prije sedam dana 10 % za Clinton, i sad 3 % za ovog mazluma. Ipak, nije općina Šekovići, pa da se tako obrću procenti.

Zanima me najviše mišljenje @jeza u ledja. Ovi ostali ne odaju utisak kao da znaju previše. Sorry.
Metodologija.
Problem je sto su ankete postale strasno skupe u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa. Prije su ankete se radile na osnovu poziva na kucni telefon. Danas kucni telefon imaju samo stariji ljudi, a oni generalno naginju vise u desno. To se zna, ali ipak neki anketari se drze toga. Da bi se uzeo pravi uzorak to je skupo, pa se prilazi rezanju troskova i onda se ne obuhvati dobar uzorak.
2012 Obama i Romney su sedam dana prije izbora bili na 49-49%, na kraju Obama ga pomeo sa 4%.
Kada se prasina stisala ispostavilo se da su obe kampanje dvije sedmice prije zibora tacno znale koje ce drzave uzeti. Znaci u svemu ovome, anketiranje unutar kampanja je najvaznije i tu Trump ima ogromanih problema.
Trump nema kampanju koju ima HRC. Nemaju bazu podataka koju ima HRC (nasljedjena od Obame) i nemaju tkz. go out to vote kampanju koju ima HRC, za koju radi tip koji je prakticno usavrsio takav tip kampanje.
Sta treba gledati:
1. Rano glasanje. Sad za sad demokrate su u prednosti i bolje stoje nego 2012. To je najbolji indikator gdje se izbori krecu.
2. "Go out to vote" kapmanja. Na skupovima HRC osoblje kampanje bukvalno vozi ljude na biralista koja su otvorena vec u 34 drzave. Trump toga nema jer nema klasicnu kampanju. Uopste ne sumnjam da ce hardcore Trump pristalice glasati za njega, ali puno govori kako je koja kampanja organizovana. HRC bukvalno registruje latinose i ostale imigrante nakon sto poloze ispt za drzavljanstvo ispred zgrada gdje se ispiti odrzavaju. To republikanci ne rade.
3. Dobra indikacija je gdje se skupovi odrzavaju. HRC je na Floridi, S. Karolini i Ohiu. Bez te tri drzave Trump nema teorije da pobjedi. Ako HRC uzme samo jednu od te tri drzave gotovo je. Trump s druge strane je svuda, to znaci da je kampanja u stanju panike, i idu na sve ili nista. Colorado, tu su dobro iza u ranom glasanju, a 95% glasaca u Koloradu glasa putem poste. Utah! Cinjenica da Trump mora ici u Utah da drzi skup je ravna HRC da ide u Boston drzati skup. Arizona? Trump mora braniti Arizonu. To je isto da HRC ode u Oregon da brani Oregon. Onda ohio, Florida, S. Karolina. Trump mora pobjediti na Floridi, S. Karolini, Ohio-u (i to pod uslovom da uzme Arizonu i Utah). Onda mora pobjediti u Pennsyvaniji ili u Michiganu i Wisconsinu (obe drzave) da bi presao preko 270 elektora.

Sta vodi HRC ka pobjedi?
Ako uzme BILO KOJU od ovih drzava: Florida, S. karolina ili Ohio

Sta vodi Trumpa ka pobjedi? Mora odbraniti sve drzave koje je uzeo Romeny+ uzeti Floridu i Ohio+ uzeti PA ili MI i WI.
jeza u ledja

#2054 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:To se zna, ali ipak neki anketari se drze toga.
Rasmussen. :roll: Jedni od najstarijih i najpoznatijih imena, a i dalje se drze starih manira.
S druge strane Gallup i Pew se batalili predizbornih anketa totalno.

Sto se tice ovih ranih izbora, ja cuo da je u Ohiu i Iowi smanjen broj ranih glasaca Demokrata, te da su poprilicno lose vijesti za njih tamo.
Takodje sam cuo da je na Floridi iznenadjujuce mali broj D-ova do sad glasalo, ali npr North Carolina i Nevada kao pravo pozitivni rezultati za njih.
Isto kao u Texasu pravo cudni brojevi u ranom glasanju, kao Demokrate iznenadjenje svojim uspjehom.

Mislim da OH i IA gotovo sigurno idu u R, a NC i NV vjerovatno u D. FL gutavo. AZ i ovo ostalo od ranije crveno ide njima (a vjerovatno i UT, koji je doduse anybody's guess).

Sto se tice Hillary, bitno je kao sto ti rece da uzme bar jednu od tih, NC, FL i OH i onda je sve 99.99% rijeseno.
jefferson

#2055 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:
Rasmussen. :roll: Jedni od najstarijih i najpoznatijih imena, a i dalje se drze starih manira.

Sto se tice ovih ranih izbora, ja cuo da je u Ohiu i Iowi smanjen broj ranih glasaca Demokrata, te da su poprilicno lose vijesti za njih tamo.
Takodje sam cuo da je na Floridi iznenadjujuce mali broj D-ova do sad glasalo, ali npr North Carolina i Nevada kao pravo pozitivni rezultati za njih.
Isto kao u Texasu pravo cudni brojevi u ranom glasanju, kao Demokrate iznenadjenje svojim uspjehom.

Mislim da OH i IA gotovo sigurno idu u R, a NC i NV vjerovatno u D. FL gutavo. AZ i ovo ostalo od ranije crveno ide njima (a vjerovatno i UT, koji je doduse anybody's guess).

Sto se tice Hillary, bitno je kao sto ti rece da uzme bar jednu od tih, NC, FL i OH i onda je sve 99.99% rijeseno.
Trba uzeti u obzir demografsku strukturu drzava i migracije stanovnistva. Ako OH ode R, uopste nije iznenadjenje, ako NC ode HRC, nije izmenandjenje jer ti ljudi sto su odlucili pobjedu za HRC su vjerovatno posljedica migracije iz "Rust Belta." Mislim da ce OH ici putem Indiane iako je OH povelika drzava da bi tek tako skrenula u desno.
WI moze isto u R ruke, Mi malo teze. Medjutim, D se polako blize AZ, NV polako prelazi u ruke D itd. FL cemo vidjeti. Tu latinosi odlucuju definitivno.
Danguba

#2057 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Danguba »

Towelie wrote:Srbi onanisu na Trampa. :-)

http://www.b92.net/info/komentari.php?n ... 496#rating
a i cipele su ulozili. :lol:

Image
hrle1976

#2058 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by hrle1976 »

Citam anketu u Sloveniji, 44% za Trumpa navija, a samo 25% za Clintonovu. 18% doslovno ih briga, dok 14% se nemoze odluciti. :D
jefferson

#2059 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

hrle1976 wrote:Citam anketu u Sloveniji, 44% za Trumpa navija, a samo 25% za Clintonovu. 18% doslovno ih briga, dok 14% se nemoze odluciti. :D
Majke mi, imam vise postovanja prema postovateljima lika i djela Trumpa nego prema ovima sto jos nisu odlucili. Jbt, ne znaju bil pisali ili srali. To su najgore stetocine drustva.
jeza u ledja

#2060 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote:
jeza u ledja wrote:

Trba uzeti u obzir demografsku strukturu drzava i migracije stanovnistva. Ako OH ode R, uopste nije iznenadjenje, ako NC ode HRC, nije izmenandjenje jer ti ljudi sto su odlucili pobjedu za HRC su vjerovatno posljedica migracije iz "Rust Belta." Mislim da ce OH ici putem Indiane iako je OH povelika drzava da bi tek tako skrenula u desno.
WI moze isto u R ruke, Mi malo teze. Medjutim, D se polako blize AZ, NV polako prelazi u ruke D itd. FL cemo vidjeti. Tu latinosi odlucuju definitivno.
Ohio i Iowa su flip na stranu R otprilike u vrijeme deplorables comment. Bas sam upratio taj trenutak kad su te dvije drzave koje su tradicionalne imale veliki broj working class white presle na stranu Trumpa. I ne samo one, vjevatno i veliki broj takvih glasaca u drugim drzavama. Istovremeno, veliki broj crnackih, a pogotovo Latino glasaca su ono definitivno presli na D stranu. Zato je North Carolina u igri, zato je na Floridi gutavo, zato je u Arizoni gutavo, i zato Nevada naginje na D. Hocu reci strasno je koliko je jasna polarizacija na rasnom osnovu u vezi ovih izbora. To sam primjetio i tokom primaries. Vrlo interesantno da je grupacija koja je glasala za Hillary ovaj put, bila ista ona grupacija koja je glasala za Obamu prosli put, dok je grupacija koja je glasala za Sandersa ovaj put, bila ista ona koja je glasala za Hillary prosli put. Mislim, ne sve ukupno, ali sto se tice onih tradicionalnih working class whites in the rust belt.
A ove neke, juznjacke, starinske relacije sa D, su potpuno nestale.
West Virginia dugo dugo godina vise nece biti D. A i ove neke drzave poput Iowe, Wisconsina, Michigana, New Hampshirea i Mainea ce biti u igri za R u buducnosti ako se nastavi ovaj trend.
Dok ce Texas, Arizona i tako te drzave sve vise naginjati ka D.

Sve zbog demografskih promjena, i sve na rasnoj osnovi. Osim ako se javni diskurs ne promjeni.

Cak se to primjeti ovdje na forumu, te promjene. AI ne zaboga, morala je Hillary sa svom svojom baggage da se kandiduje. :roll:
jefferson

#2061 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

Ja sam davno na ovim stranicama rekao da je ovo posljedica demgorafskih promjena. Bijelci su popizdili sto gube vecinu i to je to, oni blue collar bjelci. White colalr bijelci ce sve vise podrzavati D. Jbt, elita ce se prebaciti sa R na D, dok ce ovi zatupljeni manijaci podrzavati R osim ako R ne naprave zaokret ako dodje do poraza.
Sto se tice HRC, da je Biden bio u igri, D bi zueli i Senat i House.
KB9

#2062 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by KB9 »

tramp do pobjede!
Gojeni H

#2063 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:Ja sam davno na ovim stranicama rekao da je ovo posljedica demgorafskih promjena. Bijelci su popizdili sto gube vecinu i to je to, oni blue collar bjelci. White colalr bijelci ce sve vise podrzavati D. Jbt, elita ce se prebaciti sa R na D, dok ce ovi zatupljeni manijaci podrzavati R osim ako R ne naprave zaokret ako dodje do poraza.
Zasto bi za Ameriku bilo dobro da bjelci postanu manjina, ne razumijem?
Ovakvu Ameriku kakva je danas su primarno uredili ti isti bjelci.
Naravno da su je gradili svi, ali budimo realni ... ta Amerika je produkt anglo-saksonsko-protestantskih ucenja i shvatanja uredjenja drzave.

daddy-kool

#2064 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by daddy-kool »

jefferson wrote:Ja sam davno na ovim stranicama rekao da je ovo posljedica demgorafskih promjena. Bijelci su popizdili sto gube vecinu i to je to, oni blue collar bjelci.

:thumbup:
Ali ovome se priča već nekoliko desetljeća, mislim da i duboko socijalno raslojavanje takođe uzima danak.
Glupani koji bi najviše profitirali od skretanja prema socijalizmu, glasaju za najtvrđi kapitalizam; donekle iz životno stečenog sebičluka, ali meni to više liči na "lottery state of mind fallacy".
Po pravilu working class bijelci koji se osjećaju rasno ugroženim glasaju za republikance.
nema me tamo

#2065 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by nema me tamo »

Šta kazu Donald vodi za bod..

A sigurno Hillary vodi i na ovaj nacin pokušavaju da se odmaknu malo..
Nadam se da ce uzet i napravit veliki zid. :thumbup: :D
Gojeni H

#2066 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Gojeni H »

daddy-kool wrote:
jefferson wrote:Ja sam davno na ovim stranicama rekao da je ovo posljedica demgorafskih promjena. Bijelci su popizdili sto gube vecinu i to je to, oni blue collar bjelci.

Ali ovome se priča već nekoliko desetljeća, mislim da i duboko socijalno raslojavanje takođe uzima danak.
Glupani koji bi najviše profitirali od skretanja prema socijalizmu, glasaju za najtvrđi kapitalizam; donekle iz životno stečenog sebičluka, ali meni to više liči na "lottery state of mind fallacy".
Po pravilu working class bijelci koji se osjećaju rasno ugroženim glasaju za republikance.
Mmmm, ... neka me jefferson ispravi ukoliko grijesim, ali mislim da ni ovo nije slucaj svugdje u SAD.
Na jugu jeste u vecini slucajeva, medjutim na sjeveru su ovi blue collar radnici vise okrenuti sindikatima i demokratima.
Fudo387

#2067 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
daddy-kool wrote:

Mmmm, ... neka me jefferson ispravi ukoliko grijesim, ali mislim da ni ovo nije slucaj svugdje u SAD.
Na jugu jeste u vecini slucajeva, medjutim na sjeveru su ovi blue collar radnici vise okrenuti sindikatima i demokratima.
Jesu.
Samo ima jedan problemcic, sve je manje ovih blue collar, industrija zavrsila u kini, a sve vise onih f... you all collar. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2068 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

kažu da je ovo najgora godina za ilegalne imigracije u ameriku
ali se o tome šuti i krije se dok ne prodju izbori
Gojeni H

#2069 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote:
Jesu.
Samo ima jedan problemcic, sve je manje ovih blue collar, industrija zavrsila u kini, a sve vise onih f... you all collar. :D
Pa ko ti rece da ides u Detroit? :D

Salu na stranu, u pravu si. Doba transporta, turizma, usluga ... a dokle ce, viDJecemo.
Fudo387

#2070 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Fudo387 »

Niko, tako da nisam ni otisao. :D
Detroit je dobar kakvih ima.
jefferson

#2071 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:Ja sam davno na ovim stranicama rekao da je ovo posljedica demgorafskih promjena. Bijelci su popizdili sto gube vecinu i to je to, oni blue collar bjelci. White colalr bijelci ce sve vise podrzavati D. Jbt, elita ce se prebaciti sa R na D, dok ce ovi zatupljeni manijaci podrzavati R osim ako R ne naprave zaokret ako dodje do poraza.
Zasto bi za Ameriku bilo dobro da bjelci postanu manjina, ne razumijem?
Ovakvu Ameriku kakva je danas su primarno uredili ti isti bjelci.
Naravno da su je gradili svi, ali budimo realni ... ta Amerika je produkt anglo-saksonsko-protestantskih ucenja i shvatanja uredjenja drzave.

Prvo, da li je dobro ili lose nema veze sa demografskim promjenama koje se desavaju.
A tome ko je izgradio ameriku i kako se protestantska radna etika koristila kad je pogodno ili nije koristila kada je isto tako pogodno, bi mogli na siroko.
Na krau, odkako su azijati dosli u SAD, oni su generalno uspjesnija grupa nego bijelci, a bili su podjednako ako ne i vise ugnjetavani od katolka i slicnih (ne kao crnci).
jefferson

#2072 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
daddy-kool wrote:

I to se mjenja jer ni unije nemaju vise toliko uticaja. Sada je veca razlika izmedju visoko obrazovanih i slabo obrazovanih.
SkyLimit

#2073 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by SkyLimit »

Meksičkim ilegalnim imigrantima odzvonilo :izet:

Remember the Alamo!
Image
MyTao

#2075 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by MyTao »

Black swan wrote:kažu da je ovo najgora godina za ilegalne imigracije u ameriku
ali se o tome šuti i krije se dok ne prodju izbori
Krije se i suti a ti u Bosni cuo :D