stari_rastafari wrote:Prije svega, moram reci, da bih stvarno rado iz dijaloga izbacio bilo kakve osobne konotacije - ko koliko zna odnosno ne zna za mene nije tema razgovora, no cini se da je to jednostavno taj nivo na koji me prisilno spustate. Za sve sto sam napisao dosada bejah "optuzen" za teoretisanje te dobih jos neke pridjeve i "epitete", pa u skladu sa tim i repliciram iako sam se dosada koliko toliko trudio preci preko pakosnih komentara i na takve uopste ne reagirati.
1. bold - niko tebe ne može prisilno spustiti da skačeš na zaključke, kao što si uradio maloprije. To je tvoj odabir. Ja ne skačem na zaključke, i ne govorim kako ti ne znaš...hmm.. matematiku il ne znam ti šta -
sve dok ti ne pokažeš svoje neznanje na tu temu.
2. bold - nis ti "optužen" za teoretisanje.
Znaš li šta je teorija? I to što ti pišeš ja odbijam zvati "teorijom" zavjere. Jer teorija znači da si nešto dokazao, na osnov čvrstih dokaza. Ja do sad ništa nisam vidio da je dokazano, i ti dokumentarci - ništa ne dokazuju. Znaš kako znam? Bijah u čitavoj srednjoj i prve dvije godine faxa takav. Trošio sam vrijeme na te dokumentarce koji su izvrtali činjenice onako kako njima odgovara i postavljali više pitanja nego odgovora. To su loši dokumentarci. Pogledat ću te tvoje dokumentarce zato što nisam neko ko voli pasti u okvir logičkih greški i ne želim generalizovati sve dokumentarce, ali ako oni naruše bilo kakvo pravilo logike to je to. Nemam šta gledati.
Ali činjenica da ti smatraš vakcine, karcinome, drogu, konzumaciju, televiziju, radio, i još milion ostalih pojmova dijelom nekakve zavjere protiv čovječanstva mi sama kaže da si poprilično zaglibio.
Iz tog nema izlaza, do kraja ove godine ćeš nać još 10 zavjera, do kraja iduće 30.
Šta misliš, gdje živiš? Svijet jeste sranje i komplikovan, ali ni blizu usranog i kontrolisanog kao što vi tvrdite.
Uostalom, kazes da izjava da "nemas vremena" nije tacna pa poslije kazes da je trenutno sezona ispita sto samo po sebi implicira da nemas vremena - dakle cijeli poslednji komentar je paradoxan.
Nije paradoxan. Za odgovaranje na jedan post mi treba prosječno 2-3 minute, na gledanje dokumentaraca puno više. Posebice ako su obični gubitak vremena kao što obično jesu. Dokumentarci trebaju dati odgovore, a ne postavljati pitanja. Edukacija nije postavljanje pitanja - ukoliko ti niko nema mogućnost odgovoriti. Ili bar ti reći da li si pogrešan zaključak iznio.
Sigurno ti misliš da si se educirao gledajući te filmove, ali nisi. Sve dok ne dobiješ čvrste činjenice i odgovore na svoja pitanja, onda možeš reći da si se educirao.
Donošenje svojih zaključaka, bez da ih neko provjeri i kaže - na dobrom si putu, il na lošem si putu - to nije edukacija. To je skakanje u živo blato informacija.
A sigurno ces i drugacije razmisljati za 5 do 10 godina.

samo ukoliko mi se predoče, kako ih ono zoveš ti, fakti. Samo što mislim da ti i ja imamo različitu definiciju "fakta".
Dalje, svoju izjavu o nepoznavanju historije, temeljim na cinjenici da na svae moje postove (i ne samo moje), u kojima podijelim historijske fakte, odgovaras povrsno pokusavajuci me diskreditovati nesuvislim postapalicima bez da das bilo kakav konkretan komentar na te fakte ili da barem pojasnis na cemu temeljis, sa tolikom sigurnoscu svoj iskljuciv stav. Uglavnom svoje replike svodis na trazenje bilo kakvih gresaka u izlaganju sagovornika a onda ga time diskreditujes uz svoju iskljucivost. Kao sto velis, to za mene nije dijalog. U tome u prilog komentar KB9 iznad, covjek koji ponavlja jedno te isto na bilo kakvu informaciju.
Znači ti tvrdiš da ja ne poznajem historiju samo zato što se nisam referirao na tvoje "fakte" iz prošlosti?
Postoji jedna logička pogreška, zove se "strawman" i ti je upravo činiš. Nisi prezentovao ponovo ni jedan fakt (historijski) koji si ti iiznio, a da sam ja svojom replikom potvrdio da ga ne poznajem.
To je kao da nekog optužiš za zločin, on ništa ne kaže - i ti kažeš da je kriv.
Jbg, zakon a ni logika ne funkcionišu na takav način. Kako očekuješ da te smatram ozbiljnim sagovornikom i da provjeravam tvoje linkove ako su u dva posta donesena dva pogrešna zaključka zbog defektnog logičkog zaključivanja?
Molim te, čime sam ja to pokazao moje historijsko "neznanje".
Ako procitas ovu recenicu, i o njoj razmislis, mislim da bi ti se samo kazalo. Tvoje "neznanje" nije ni po cemu historijsko, ne znam kako bi tvoje neznanje moglo obiljeziti historiju. Sto ocigledno ukazuje i na nepozavanje sopstvenog jezika (razmisljao sam da izostavim ovaj dio, ali sam odlucio ostati na tvom nivou komunikacije)

Ko zna, mozda je ovo historijski trenutak na ovoj temi
ne znam šta da ti kažem na ovo, ovo je bilo namjenjeno da se protumači u tom kontekstu - moje historijsko "neznanje".
Jer bi bilo historijsko budući da su me često prozivali na temi neznalicom, radeći baš što ti radiš. Kažu - ne znaš - a onda ne znaju reći i pokazati šta ne znam. Znaš li zašto je tako?
Nije to jer sam pametan. Nije to jer sam inteligentan.
To je tako jer ja ne pričam o stvarima o kojima ne znam. Što se ne može reći za sve ostale.
Ovdje si samo ispao spor u shvatanju figurativnog smisla onog što sam napisao.
Tj požurio si me diskreditovati, bez da razmisliš da možda to i ima smisla, i da sam tako htio da napišem.
I tema filmovi je povezana sa serijama, ali čim se počne pisati o sličnom pojmu drugog oblika (serijama) zna se da se ušlo u offtopic.
Samo ti znas sta si htio reci...
Tema "kako smo postali" je povezana sa ovim vašim "špekulacijama" o kojima razglabate na isti način kao štoi je i "film" povezan sa "serijama".
Kako smo postali je špekulacija, isto kao i ove druge stvari koje ste vi pisali. Dobro si rekao, tema spada u domen pretpostavki, kontroverznih zavjera itd. Samo zato što je naša tema u nivou špekulacija, kao što su "teorije" zavjere u toim nivou - ne znači da trebamo sad o njima razglabati.
Isto kao što je "film" sniman kamerom i medij je, tako su i "serije".
Samo zato što su serije i filmovi snimani kamerom ne znači da trebamo sad na temi "filmovi" pričati o "serijama".
Ovdje sam koristio najprostiju analogiju kao osnovno oruđe logičke indukcije. Mislim da djeca uče to u osnovnoj na demokratiji. Ako to nisi shvatio - kako da te gledam kao ozbiljnog sagovornika? Napravio si dva prenaglena zaključka, bez činjenica, pri tom činiš logičke greške i ne shvataš običnu analogiju?
"Na cemu temeljite, sa takvom sigurnoscu i iskljucivosti, izjavu da ne postoji zavjera svjetskih razmjera?" Daj nam svoje misljenje. Obecavam da ce biti uvazeno i da cu, ukoliko bude potrebno, suvislo replicirati bez koristenja postapalica
Apsolutni nedostatak dokaza koji obično bude potporen nekompetentnošću individue koja iznosi te "fakte". Kako to mislim?
Pa osobe koje u jednom postu načine 5logičkih pogreški a onda pričaju o toime "kako treba samo razmisliti" i "otvoriti svoje vidike" i "povezati točkice" - takve osobe stvarno nisu kompetentne da donose tako važne izjave i zovu ih "faktima" i "teorijama" iako su te stvari daleko od jednog fakta i jedne teorije.
Dozer wrote:....
Dozeru, posto si pokretac teme, a uvazavam te kao sagovornika tako da cu prihvatiti tvoj nepristrasan sud. Da li sa informacijama koje izlazem ovdje odlazim bitno u offtopic u odnosu na tvoju ideju teme? Ukoliko tvoj sud bude pozitivan, onda obecavam da se vise necu javljati na temu sa informacijama koje sam dosada ovdje dao. Unaprijed hvala Dozeru.

[/quote]
Vidim da ti, kao i Dozer, imate mišljenje da je tema nečija lična svojina. Tako je Dozer mene zvao "pridošlicom" jer je njegova tema, a ti sad se njemu obraćaš kao autoritetu - što on nije.
Jedina osoba koja može odlučiti da li je priča o zavjerama, koje nisu vezane za naš postanak, offtopic - je administracija. Ako ćeš nekog pitat, pitaj moderatore i administratore.