BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

ko nudi najbolje usluge po najnižim cijenama ?

bhtelecom
14
20%
eronet
7
10%
mtel
7
10%
haloo
4
6%
Novotel
38
54%

Total votes: 70

Cupko_

#2051 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Cupko_ »

getriba wrote:
Adi-g wrote:Zna li neko proceduru prelaska s mtel na eronet postpaid. Znam da trebam donijeti potvrdu o izmirenim obavezama al me zanima u tim procedurama i cekanjima hocu li ostati par dana bez broja i da me niko ne moze dobiti.
Trebaš samo sa tom potvrdom otići na bilo koje prodajno Eroneta i tu se tvoj posao završava. Dobit ćeš njihovu SIM karticu, a tvoja od mtela će funkcionisati sve dok se broj ne prenese. Drugim riječima nećeš biti nedostupan. Nakon 3-4 dana kada izgubiš mrežu znači da je prijenos obavljen i tada ubacuješ SIM koji si dobio u Eronetu. Od tog momenta si na Eronetu :thumbup:
Mislim da će ti reći tačno kada će se i u koliko sati desiti prijenos.
Prijenos ti bude treći ili četvrti radni dan nakon podnošenja zahtjeva, ovisi jel zahtjev podnešen prije 12h u toku dana ili poslije.
Dakle nakon 3 ili 4 radna dana (a djelatnici na prodajnom mjestu ti tačno kažu koji datum) u 12h ti dođe poruka da će ti broj bit prenešen tog dana između 13h i 16h. U 13h izgubiš mrežu, i već do 13:30 imaš mrežu na Eronet kartici koju dobiješ kad podneseš zahtjev.
Dakle, u svoj toj proceduri, bit ćeš bez mreže max. 30 minuta, vjerovatno i manje od toga.
Adi-g

#2052 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Adi-g »

Mene zanima hoce li me mtel iskljuciti onog momenta kad platim sva dugovanja do taj dan. Znaci u pon odjavim mtel i platim sve i ja fakticki mogu dok me eronet ne preuzme nabiti kolko hocu.
Cupko_

#2053 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Cupko_ »

Adi-g wrote:Mene zanima hoce li me mtel iskljuciti onog momenta kad platim sva dugovanja do taj dan. Znaci u pon odjavim mtel i platim sve i ja fakticki mogu dok me eronet ne preuzme nabiti kolko hocu.
Ne. Taj dan ces uplatt trenutna dugovanja a oni te iskljuce tek kad te preuzme Eronet i doc ce ti od njih racun za tih par dana.
Posmatrac_007

#2054 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Posmatrac_007 »

Pitanje vezano za Happy internet. Ova opcija od 10KM mjesečno sa 2GB neta, da li ukoliko izvršim ponovnu aktivaciju opcije 29-tog dana nove gigabajte dobijam na preostale nepotrošene i nastavljam koristiti ukupni zbir GB ili se poništavaju neutrošeni 30-tog dana i ostaju samo novodokupljeni?
kloniran

#2055 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by kloniran »

to moras pitati ove sto rade u telekomu :-D
valjda ima neko da koristi i happy :roll:
mirza_15

#2056 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

Posto se i o ovim temama pisalo jedan kratki osvrt na poslovanje operatera u 2015. godini.

BH Telecom je jedini u 2015. godini zabiljezio porast dobiti i ponovo preuzeo lidersku poziciju. BH Telecom je prvi po prihodima i po dobiti. Svi operateri su zabiljezili pad prihoda. Procentualno je HT Mostar zabiljezio veci pad prihoda od BH Telecoma. Dobit HT-a je samo oko 2 miliona KM prije oporezivanja, a 1,4 miliona nakon oporezivanja. Ako se uzme da vlada FBiH ima tek nesto preko 50% vlasnistva jasno je da vlada FBiH od eroneta nema skoro nista po ovom osnovu. Pitanje je da li je ova dobit zaista ovako mala ili se vjestacki odrzava iznad nule dok se pare izvlace na drugi nacin. Prihodi BH Telecoma su 2,5 puta veci od HT-ovih, a dobit 45 puta veca. BH Telecom je smanjio i broj uposlenih za oko 100 ljudi i izdatke za zaposlene.

https://www.bhtelecom.ba/fileadmin/user ... spjeha.pdf

https://www.hteronet.ba/upload/natjecaj ... 151249.pdf

M:telov godisnji izvjestaj za 2015. godinu ne mogu da otvorim (ne radi link sa stranice). Ali zato m:tel jedini objavljuje kvartalne izvjestaje. Ovaj za prva tri mjeseca je blago receno katastrofalan. Dobit se skoro prepolovila u odnosu na isti period prosle godine pa je sa skoro 23 miliona pala na 13 miliona (prije poreza).

http://www.mtel.ba/images/content/Fin_i ... 032016.pdf

U svijetu se ove godine ocekuje stabilizacija telekomunikacionog trzista i zaustavljanje pada dobiti i prihoda. Kod nas je BH Telecom u prosloj godini uspio da zaustavi pad dobiti, cak je i bolje poslovao u odnosu na 2014., ali su prihodi pali. Zaustavljanje pada prihoda kod nas se vjerovatno moze ocekivati tek za godinu ili dvije, posto svakako malo kasnimo za svjetskim trendovima :mrgreen:
avaks

#2057 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by avaks »

Posmatrac_007 wrote:Pitanje vezano za Happy internet. Ova opcija od 10KM mjesečno sa 2GB neta, da li ukoliko izvršim ponovnu aktivaciju opcije 29-tog dana nove gigabajte dobijam na preostale nepotrošene i nastavljam koristiti ukupni zbir GB ili se poništavaju neutrošeni 30-tog dana i ostaju samo novodokupljeni?
Je li ti fakat očekuješ od naših operatera a pogotovo BHT da ne poništi to nego da doda na nepotrošeno :lol: :thumbup:
Ima fakat optimista ljudi :thumbup:
Na Savršenim se bonusi poništavaju, to znam 100% a imaju bolju ponudu jbg...
kloniran

#2058 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by kloniran »

mirza_15 wrote:Posto se i o ovim temama pisalo jedan kratki osvrt na poslovanje operatera u 2015. godini.

BH Telecom je jedini u 2015. godini zabiljezio porast dobiti i ponovo preuzeo lidersku poziciju. BH Telecom je prvi po prihodima i po dobiti. Svi operateri su zabiljezili pad prihoda. Procentualno je HT Mostar zabiljezio veci pad prihoda od BH Telecoma. Dobit HT-a je samo oko 2 miliona KM prije oporezivanja, a 1,4 miliona nakon oporezivanja. Ako se uzme da vlada FBiH ima tek nesto preko 50% vlasnistva jasno je da vlada FBiH od eroneta nema skoro nista po ovom osnovu. Pitanje je da li je ova dobit zaista ovako mala ili se vjestacki odrzava iznad nule dok se pare izvlace na drugi nacin. Prihodi BH Telecoma su 2,5 puta veci od HT-ovih, a dobit 45 puta veca. BH Telecom je smanjio i broj uposlenih za oko 100 ljudi i izdatke za zaposlene.

https://www.bhtelecom.ba/fileadmin/user ... spjeha.pdf

https://www.hteronet.ba/upload/natjecaj ... 151249.pdf

M:telov godisnji izvjestaj za 2015. godinu ne mogu da otvorim (ne radi link sa stranice). Ali zato m:tel jedini objavljuje kvartalne izvjestaje. Ovaj za prva tri mjeseca je blago receno katastrofalan. Dobit se skoro prepolovila u odnosu na isti period prosle godine pa je sa skoro 23 miliona pala na 13 miliona (prije poreza).

http://www.mtel.ba/images/content/Fin_i ... 032016.pdf

U svijetu se ove godine ocekuje stabilizacija telekomunikacionog trzista i zaustavljanje pada dobiti i prihoda. Kod nas je BH Telecom u prosloj godini uspio da zaustavi pad dobiti, cak je i bolje poslovao u odnosu na 2014., ali su prihodi pali. Zaustavljanje pada prihoda kod nas se vjerovatno moze ocekivati tek za godinu ili dvije, posto svakako malo kasnimo za svjetskim trendovima :mrgreen:
pa moze imati dobit kad ima ovaca slicnih meni koji nece da prebace broj, a gulite li nas gulite, a ponuda 0 bodova :twisted:
nightvision

#2059 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by nightvision »

Ovo posljednje preslaganje paketa na bht, inace povoljno za korisnike, je zasigurno pomoglo da poslovanie bude pozitivno.
Adi-g

#2060 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Adi-g »

Da li je RAK nalozio ukidanje ovih obracunskih mjera od 30, 60sec ili samo uspostavu poziva jer kad skinu odma 60 sec to je uspostava poziva bukvalno
getriba

#2061 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by getriba »

Adi-g wrote:Da li je RAK nalozio ukidanje ovih obracunskih mjera od 30, 60sec ili samo uspostavu poziva jer kad skinu odma 60 sec to je uspostava poziva bukvalno
Koliko sam upratio, RAK je naložio ako ima uspostava poziva onda mora biti obračunska 1 sekunda. Sve ostalo može kako hoće.
mirza_15

#2062 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

mirza_15 wrote:BH Telecom povecao trzisni udio u fiksnoj i mobilnoj telefoniji u prvom kvartalu

Image

Image
Maharadza

#2064 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Maharadza »

mirza_15 wrote:
mirza_15 wrote:BH Telecom povecao trzisni udio u fiksnoj i mobilnoj telefoniji u prvom kvartalu

Image

Image
Image

Fadil likes this, jer... "...završiti finansijsku i operativnu temeljitu procjenu vrijednosti za preduzeća BH Telecom i HT Mostar do kraja oktobra 2016. godine te da će se do kraja 2017. godine pristupiti prodaji svih preostalih udjela u ovim preduzećima."
+
"U tom kontekstu prodaja BH Telecoma i HT Mostara nije uslov Vladi Federacije BiH za prvu tranšu novca, ali jeste za sve ostale." :run:
mirza_15

#2065 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

:lol:
Evo hejtera. Prosla godina povecana dobit u odnosu na prethodnu. Prvi kvartal ove godine, pojacana prednost u odnosu na konkurenciju i u mobilnoj, pa cak i u fiksnoj koja u svijetu biljezi stalni pad :shock: To automatski znaci da mojatv ide dobro. Odavno je mojatv broj1 po broju korisnika digitalne, a ocekuje se uskoro izbijanje na prvo mjesto i kada se kod konkurencije saberu digitalni i analogni prikljucci. Tugu u dusi jednog hejtera koji ne moze da podnese da nesto domace ide naprijed i da je broj 1 razgali prica o prodaji. Nema veze sto od dobrog poslovanja bh telecoma indirektno svi imamo koristi. Upravo ste gospodo vi prave patriJote :oops: , jer prave patriJote uvijek rastuzi uspjeh domaceg. Pravi patriJota uvijek vise voli tudje i raduje se uspjehu tudjeg i zeli propast domaceg.
Maharadza

#2066 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by Maharadza »

Eno sad' mu ja kriv što dilFa sprema prodaju po naredbi MMF-a tako da opusti se, ja samo čitam vijesti, ne izmišljam! :D

A btw. nikakva statistika vas ne spašava ako riđobradi i dilFa odluče da im treba još koja tranša! :kiss:

I tu "patriJotsku" mantru (khm, khm, VRAĆATE KREDIT MITROVIĆU ČETALJU I SPAŠAVATE MU PINK TV khm, khm) riđobradom trezorašu i fadilu prosipaj, nemaš apsolutno koristi što je ovdje širiš! :P
mirza_15

#2067 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

:lol: :lol:

90 miliona na racunu vlade federacije plus guranje svih zivih sportista i raznih kooperanata se poredi sa preprodajom robe koja btw, izmedju ostalog i omogucava tu zaradu :shock:

Koga to "nas" moze spasiti? Sve i da se privatizuje nece propasti. Propasti moze samo vise od 100 miliona godisnje u platnom prometu u BiH sto moze da se odrazi i na nesto sto ti mozda babo radi, a ti se tome radujes?! Necu ja ostati bez posla niti cu imati manju platu, ali vidim dalje od svog nosa za razliku od nekih.

A ti puni kasicu solaku i covicevim pulenima kada cemo vec o imenima.
kloniran

#2068 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by kloniran »

mora biti povecana dobit kad nas gulite vise nego ikad, i da povecana je zato sto ste ultri digli obracunsku jedinicu, tj. derete narod kako god stignete
mirza_15

#2069 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

kloniran wrote:mora biti povecana dobit kad nas gulite vise nego ikad, i da povecana je zato sto ste ultri digli obracunsku jedinicu, tj. derete narod kako god stignete
Nemoj me pogresno shvatiti, ali bh telecom je firma koja radi za profit. Prije se prica o obracunskoj jedinici ismijavala, a drugi uzimali korisnike na broj minuta. S druge strane raste trzisni udio bh telecoma kada je broj korisnika na svim poljima u pitanju. Eno je i vrijednost dionica skocila. Svi podaci govore da bh telecom posluje dobro. Za to vrijeme drugi tonu (pogledati pod m:tel npr.), a treci jedva da imaju dobit. Za to vrijeme jedino je bh telecom na meti. Zbog toga mi je neobicno drago da je i ovaj segment fiksne izbijen hejterima kao argument.
kloniran

#2070 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by kloniran »

pa mora poslovati, dosao direktor i uveo malo reda
al velikim dijelom je zasluzno i povecanje obracunske jedinice na ultri, a zna se da je ultre najvise,
meni cak i ne smeta toliko to povecanje, ali smeta sto ne daju nista u odnosu na konkurenciju, prevenstveno gledajuci na net
mirza_15

#2071 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

kloniran wrote:pa mora poslovati, dosao direktor i uveo malo reda
al velikim dijelom je zasluzno i povecanje obracunske jedinice na ultri, a zna se da je ultre najvise,
meni cak i ne smeta toliko to povecanje, ali smeta sto ne daju nista u odnosu na konkurenciju, prevenstveno gledajuci na net
Dobit je ostvarena domacinskim poslovanjem i rezanjem troskova. Smanjen je i broj uposlenih za oko 100 (nije bilo novog zaposljavanja). Prihodi su pali, kao i svim operaterima. Vidjecemo hoce li ove godine biti zaustavljen taj trend pada prihoda. Operateri u Hrvatskoj su to uspjeli tek u prvom kvartalu ove godine. Kod nas ce to vjerovatno potrajati jos ovu godinu, ali bh telecom je na dobrom putu kada je poslovanje u pitanju.
kloniran

#2072 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by kloniran »

Sto se mene tice nek im duplo skoci dobit, odmah redovnije penzije, ali nek malo i zrtvuju te dobiti i daju korisnicima malo bolje usluge, a ne da moram nositi dvije kartice u telefonu
purgatorio

#2073 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by purgatorio »

kloniran wrote:Sto se mene tice nek im duplo skoci dobit, odmah redovnije penzije, ali nek malo i zrtvuju te dobiti i daju korisnicima malo bolje usluge, a ne da moram nositi dvije kartice u telefonu
Tako je. Moram uvijek gledati da je dual SIM kad kupujem mobitel. 500MB na pretplati naplacuju 7KM, a haloo 8KM 2 GB. Nekad je to moglo proći, ali sada ne, ne potrošim ni 15KM na pozive mjesecno, sve Viber/whatsapp uvijek dostupno.
mirza_15

#2074 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by mirza_15 »

purgatorio wrote:
kloniran wrote:Sto se mene tice nek im duplo skoci dobit, odmah redovnije penzije, ali nek malo i zrtvuju te dobiti i daju korisnicima malo bolje usluge, a ne da moram nositi dvije kartice u telefonu
Tako je. Moram uvijek gledati da je dual SIM kad kupujem mobitel. 500MB na pretplati naplacuju 7KM, a haloo 8KM 2 GB. Nekad je to moglo proći, ali sada ne, ne potrošim ni 15KM na pozive mjesecno, sve Viber/whatsapp uvijek dostupno.
Pa dao je i telecom preko happy-ja 2GB za 10 KM. Dao je bh telecom i mnet mflat pretplatu gdje za 11,70 dobijes 4 GB sa potpisom na 2 godine, plus mozes kupovati terminalnu opremu i na taj prikljucak, a cini mi se dobijes i 3G-wi-fi router.
kloniran

#2075 Re: bhtelekom vs eronet vs mtel vs ostali mobilni operateri - ko nudi više i bolje uz niže cijene?

Post by kloniran »

opet dvije kartice

sto ne daju gigu sa trajanjem mjesec na ultri da bude konkurentna iziju i haloo, nece jer ode profit
Post Reply