Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
Dzematlija

#2051 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Dzematlija »

asurbanipal wrote:Taj islamski svijet je jedna obična ubleha. Dok na jednoj strani imaš enormno bogate vladajuće elite, ovamo 90 % svijeta živi u bijedi, moralno, obrazovno, higijenski zapušteno. I onda o čemu pričamo ? ISIL je samo dio tog problema, i ovdje ne govorim o njemu. Govorim uopšteno. Pogledaj odakle emigranti bježe iz afričkih zemalja, opet mahom sa većinskom muslimanskom populacijom. I gdje bježe ? U islamske zemlje ? I šta opet ima za ponuditi taj islamski svijet osim suhoparnih sektaških i teoloških rasprava, fikhskih naklapanja i prodaje magle i ublehe ovim što su u siromaštvu i na margini društva. Od have se ne živi...
Tačno, ALI...
Hoćemol malo prodiskutovati o tome zašto je Afrika u tolikoj banani kao što jeste!? Krećući od krvopija iz MMF-a do ratova koje zapadnjaci dole forsiraju i marioneta koje postavljaju kako bi mogli upravljati.
Kad bi rat u Libiji počeo (btw, JOŠ UVIJEK TRAJE) da stranci nisu intervenisali? Naravno, tim dole zemljama ne trebaju stranci biti izgovor za svaki problem, ali, itekako imaju debelo umiješane prste u sve.
asurbanipal

#2052 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote: Libija i Irak su krenuli nešto raditi što mogu posvjedočiti naši ljudi koji su tamo išli zarađivati hljeb, ali vidi šta se desi. Slučajno?

Sasvim "slučajno" u tome umiješane prste imaju i zaljevske monarhije ali i mesija, sultan i medreselija...

Image
Gojeni H

#2053 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Gojeni H »

skupljac_zeljeza wrote: Kada se turska imperija raspadala to nije bio sunovrat islama. Ko bi rekao da će poslije onakog kemalističkog sekularnog cunamija i 'bježanja od islama' doći dan kada će Turskom vladati medreslija i poticati islamske vrijednosti. Hitlerova Njemačka je doživjela veliku sramotu '45. i poražena i podijeljena dok se danas guraju oko Merkelove da se uslikaju. Historija je okrugla.
Mislim da opet lutas.
@asurbanipal je skoro postavljao tekst "kuvajtskog sunitskog ucenjaka". Iako previse generalno postavljeno pitanje "sta sunitski islam ostavlja covjecanstvu", nijedan dobronamjeran musliman ne moze ostati ravnodusan nakon procitanog.

O "sunovratu" trebamo pricati u pravcu ovog pitanja - cime sunitski islam doprinosi civilizaciji, covjecanstvu?
Ne mogu svi praviti auta, frizidere, smart telefone, ... ali postoje drugi koji doprinose razvojem kulture, obrazovanja ...
asurbanipal

#2054 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by asurbanipal »

Gojeni H wrote: O "sunovratu" trebamo pricati u pravcu ovog pitanja - cime sunitski islam doprinosi civilizaciji, covjecanstvu?
Ne mogu svi praviti auta, frizidere, smart telefone, ... ali postoje drugi koji doprinose razvojem kulture, obrazovanja ...

Na dobrom si putu. Jedan od odgovora bi bio i okrenuti se sebi, svojoj autohtonosti i izvornosti. Mislim da BH muslimani imaju puno toga za ponuditi po tom pitanju.
Gojeni H

#2055 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Gojeni H »

asurbanipal wrote:
Gojeni H wrote: O "sunovratu" trebamo pricati u pravcu ovog pitanja - cime sunitski islam doprinosi civilizaciji, covjecanstvu?

Na dobrom si putu. Jedan od odgovora bi bio i okrenuti se sebi, svojoj autohtonosti i izvornosti. Mislim da BH muslimani imaju puno toga za ponuditi po tom pitanju.
Okrenut sam ja. :D Sto puta sam ljudima na forumu rekao da se nema sta gledati prema istoku. Dole sam on & off vec godinama i dobro poznajem taj svijet.
Cak i ljudi iz tog dijela svijeta, obrazovani i pronicljivi, su znali prokomentarisati da je "Bosnjacima bolje da se drze Evrope".

I da, Bosnjaci-muslimani imaju mnogo toga za ponuditi. Kad bi imali samo malo vise samopouzdanja mogli bi cuda ciniti.
sumirprimus

#2056 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by sumirprimus »

sto ti je evropa,bolje i riba grize s hrvatske strane..save... :D
statixx

#2057 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by statixx »

Dzematlija wrote:
asurbanipal wrote:Taj islamski svijet je jedna obična ubleha. Dok na jednoj strani imaš enormno bogate vladajuće elite, ovamo 90 % svijeta živi u bijedi, moralno, obrazovno, higijenski zapušteno. I onda o čemu pričamo ? ISIL je samo dio tog problema, i ovdje ne govorim o njemu. Govorim uopšteno. Pogledaj odakle emigranti bježe iz afričkih zemalja, opet mahom sa većinskom muslimanskom populacijom. I gdje bježe ? U islamske zemlje ? I šta opet ima za ponuditi taj islamski svijet osim suhoparnih sektaških i teoloških rasprava, fikhskih naklapanja i prodaje magle i ublehe ovim što su u siromaštvu i na margini društva. Od have se ne živi...
Tačno, ALI...
Hoćemol malo prodiskutovati o tome zašto je Afrika u tolikoj banani kao što jeste!? Krećući od krvopija iz MMF-a do ratova koje zapadnjaci dole forsiraju i marioneta koje postavljaju kako bi mogli upravljati.
Kad bi rat u Libiji počeo (btw, JOŠ UVIJEK TRAJE) da stranci nisu intervenisali? Naravno, tim dole zemljama ne trebaju stranci biti izgovor za svaki problem, ali, itekako imaju debelo umiješane prste u sve.
Vrlo cesto se koristi ovaj termin "zapadnjaci", ali on ima smisla samo ako time podrzaumijevate osim SAD i EU, i gulfske naftom bogate zemlje. Radikalizacija muslimana kroz nakaradne ideologije i finansiranje mahom dolazi iz tih zemalja.
skupljac_zeljeza

#2058 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by skupljac_zeljeza »

Gojeni H wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Kada se turska imperija raspadala to nije bio sunovrat islama. Ko bi rekao da će poslije onakog kemalističkog sekularnog cunamija i 'bježanja od islama' doći dan kada će Turskom vladati medreslija i poticati islamske vrijednosti. Hitlerova Njemačka je doživjela veliku sramotu '45. i poražena i podijeljena dok se danas guraju oko Merkelove da se uslikaju. Historija je okrugla.
Mislim da opet lutas.
@asurbanipal je skoro postavljao tekst "kuvajtskog sunitskog ucenjaka". Iako previse generalno postavljeno pitanje "sta sunitski islam ostavlja covjecanstvu", nijedan dobronamjeran musliman ne moze ostati ravnodusan nakon procitanog.

O "sunovratu" trebamo pricati u pravcu ovog pitanja - cime sunitski islam doprinosi civilizaciji, covjecanstvu?
Ono što je pričao rahmetli Barčić ja sam jednom odslušao i nikada više ni jedan njegov clip. Ovakve ili slične samo započnem i nikada ne dovršim. Da budemo skroz iskreni da li je sva ulema takva, a kao primjer na EL-Azharu, FIN-u, Bejazitu itd.? Ako ih nismo nikada vidjeli susreli smo se sa njihovim knjigama.

Što se tiče naučnog doprinosa ljudskoj civilizaciji tu muslimani nisu ostali bez svog učešća kroz cijeli jedan milenij. Mi imamo danas (ali i dalje ne svi) i auta i frižidere i mobitele, ali postoji cijena tog brzog napretka i neće moći na ovaj način i ovim tempom još dugo. Negdje je nešto tu krenulo pogrešno, a ko razmišlja nije mu teško skontati i sa kim...

http://www.klix.ba/lifestyle/dramaticne ... 50518014#7

Gadafi je krenuo prema Sahari sa vodovodom i da taj projekat nije uništen nedavnim bombardovanjem iz aviona mogli su oni sami biti žitnica Evrope, ali...naravno ovi koji imaju pare mogu se pronaći vrlo brzo u obnovljivim izvorima energije i zdravoj hrani, ali trenutno se furaju na turizam. Kada se prošeta i nije toliko crno kako se piše jer inače u cijelom svijetu samo 85 ljudi imaju kao polovina planete. Te 'uspješne ljude' kompariramo sa 'necivilizovanim sunijama'. Nema to veze sa sunizmom.
Stjui

#2059 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Stjui »

Reisu-l-ulema najavio da IZ kreće u odlučnu bitku protiv šiizma i tekfirske idologije

Prisustvo šiitskog faktora među nama koji do sada nije bio prisutan, on je već tu, toga moramo biti svjesni, a naravno i ekstremističkih, ne bih nikako kazao selefijskog, nego ekstremističkih djelovanja koje su izašle izvan okvira selefi-saliha, dakle koji nisu uopće u tim okvirima i koji imaju sasvim neku drugu interpretaciju islama na ovim prostorima."

Danas se održava izborna skupština udruženja Ilmije Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini. Uvodnom dijelu je prisustvovao i reisu-l-ulema IZ Husein ef Kavazović. Reisu-l-ulema se na početku zasijedanja Skupštine osvrnuo na historijsku ulogu Ilmije i upozorio na izazove novih tumačenja islama na ovim prostorima sa kojima se ulema hvata u koštac, objavio je Radio BIR.

“Kao staleško udruženje unutar Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini ona je oduvijek bila sama suština i srčika rada i djelovanja IZ, od osnivanja Islamske zajednice pa sve do danas.
Kroz ovo odruženje prošli su mnogi značajni alimi koji su iza sebe ostavili traga svojim djelovanjem, koji su obogatili intelektualni život bosanskih muslimana i na neki način bili nama smjernica u našem svakodnevnom radu i djelovanju sa našim muslimanima u Bosni i Hercegovini, i naravno van BiH. To naslijeđe koje nosimo je jako važno za svakog od nas i mi na tom naslijeđu i dalje temeljimo naš rad (…) i svi smo povezani direktno na sve ono što su naši prethodnici stoljećima baštinili u Bosni i Hercegovini.”
Reisu-l-ulema je podsjetio da su se prioriteti djelovanja mijenjali kroz vremena:
“Nekada je bilo teško biti imam kada su prava imama bila jako ugrožena, kada je staleško pitanje bitisanja naših ljudi u fizičkom smislu bilo jako ugroženo i jako bitno i Udruženje ilmije je neke prioritete tada stavljalo u prvi plan.”
Reisu-l-ulema Husein ef Kavazović je kao važniji prioritet današnjice od kojeg zavisi egzistencija Islamske zajednice istakao očuvanje identiteta bosanskih muslimana: “Taj teret nema ko ponijeti izuzev Ilmije! U našem narodu i našoj zajednici ne postoje druge snage koje bi mogle preuzeti teret očuvanja duhovnog integriteta i identiteta našeg naroda na ovim prostorima.
Možda je presudna i najvažnija, najodlučnija “bitka” za očuvanje našeg mezheba i maturidijskog akaida.
Suočavamo se tim izazovima i moraćemo nastaviti tragati za davanjem odgovora na ovo pitanje. Svi podjednako! Naš intelektualni i duhovni rad u ovom periodu koji je ispred nas treba da bude okrenut ka ovom pitanju. Težište našeg rada treba da bude upravo tu.
I do sada se naša ulema znala nositi sa ovim izazovima i ovim problemima. Mi smo imali vrsnih alima koji su, kada je trebalo, zašiljili svoje pero kada je trebalo odgovariti na izazove modernizma, i kada je trebalo odgovarati i na izazove novih strujanja koja vidimo u našem narodu. Prisustvo šiitskog faktora među nama koji do sada nije bio prisutan, on je već tu, toga moramo biti svjesni, a naravno i ekstremističkih, ne bih nikako kazao selefijskog, nego ekstremističkih djelovanja koje su izašle izvan okvira selefi-saliha, dakle koji nisu uopće u tim okvirima i koji imaju sasvim neku drugu interpretaciju islama na ovim prostorima.”
Reisu-l-ulema je upozorio da predstoji odlučnija intelektualna bitka na ovom planu u narednih nekoliko godina, piše portal bir.ba.
Izrazio je na kraju izrazio nadu da će i novo rukovodstvo koje će danas biti izabrano jednako kvalitetno kao i njihovi prethodnici raditi na važnim projektima za Islamsku zajednicu i za ulemanski stalež.
statixx

#2060 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by statixx »

skupljac_zeljeza wrote:Mi imamo danas (ali i dalje ne svi) i auta i frižidere i mobitele, ali postoji cijena tog brzog napretka i neće moći na ovaj način i ovim tempom još dugo.
Postoji i cijena brzog rasta populacije. U zadnjih 50-ak godina ona se udvostrucila, a uskoro ce nas biti 10-ak milijardi.
skupljac_zeljeza

#2061 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

statixx wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Mi imamo danas (ali i dalje ne svi) i auta i frižidere i mobitele, ali postoji cijena tog brzog napretka i neće moći na ovaj način i ovim tempom još dugo.
Postoji i cijena brzog rasta populacije. U zadnjih 50-ak godina ona se udvostrucila, a uskoro ce nas biti 10-ak milijardi.
Zato što neki u tim milijardama ne vide opasnost za opstanak čovječanstva nego tržište kojim će povećati konto u banci, a mi ćemo se diviti njihovom 'uspjehu'. Dovoljno je nove milijarde zaraziti prestižom i potrošačkim mentalitetom, a dalje ide samo od sebe.
statixx

#2062 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by statixx »

Teza ti nije na mjestu jer oni cija populacija ubrzano raste nisu nikakvo trziste, zbog lose potrosacke moci, a s druge strane predstavljaju opasnost za onu manjinu koju navodis, a u cijim rukama su resursi. Bijeda i radikalna drustva su samo potencijalna trzista za generisanje novih ratove, cime raste prodaja oruzja, a ujedno se usporava rast populacije. Jbg.
Kaligrafija

#2063 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Kaligrafija »

Dzematlija wrote:
Kaligrafija wrote:Ja poznajem dosta tih selefija, kroz posao, kad razgovaras sa njima, rekao bi normala momci...! Nikad ti ne propagiraju nista, da bi te oni uvodili u vjeru ili da ti nesto vaze, nikad nista...Kad cujes njihove zajebancije, isto ko mi raja kad se skupimo pa se zajebajemo, nista cudno... Ima ih stvarno ok... Ali pozadina je drugacija, ako iskazes da si rad da primis islam, u pravom smislu rijeci, onda te oni zovu na kafu, na druzenje, na izlet... Tako te uvode u vjeru, polako, istiha...Nema silenja... Kad udjes u vjeru, promijenis nacin ponasanja, sto ne osudjujem, lijepo je to, da je to samo na toj razini, jer inace postujem ljude vjernike, bilo koje vjere... Onda se pocinjes drzati serijata, strogo... I ovde nemam nista protiv, stvar vjere... Kad postanes "brat" ili "sestra", onda mozda saznas i neke "druge stvari"... E sad, i kod njih imas radikalne i "liberalne struje", to zavisi od dzemata i dzematlija u nekom kraju... Neki bi ratovali jos koliko sutra, drugi nebi nikad... Jedni misle na egzistenciju porodice i sklapaju kraj s krajem, kao svi ljudi u BiH, drugi oni radikalni, oni su opasni, oni se finansiraju, ko zna odakle, i ti su potencijalni spavaci... Jedan poziv telefonom i on je, na drugom kraju svijeta s puskom u ruci...
Razgovarajuci sa njima, saznao sam da svi imaju, 4-6 djece, pa i vise, iz toga sam zakljucio da su oni nasa buducnost, svidjalo se to nama ili ne, progutat ce nas natalitetom u roku 50-100 godina! Njihova djeca nema sanse da odstupe od tog nacina zivota, zato ce ih samo biti vise i vise... Oni u Bosni nemaju potrebu da uzmu pusku u ruku i da se bore sa nama Bosnjacima, Srbima i Hrvatima, za neku drzavu po njihovoj mjeri, njihova karta je natalitet, bas kao sto je Albancima bila na Kosovu! To je cinjenica...!
Odličan i realan post, naročito boldirani dio. No, ako bacimo pogled unazad, naši stari su zahvaljujući upravo natalitetu opstali na ovom području. Dakle, opet ništa novo što je nepoznato našem podneblju. ;-)
Pa jesu, nasi stari su opstajali zahvaljujuci natalitetu i opstali i prezivjeli genocide nad Bosnjacima...Npr. moj otac je imao 7 brace i sestara, moja majka 4 brace i sestara... Ja, jedinac, dvoje djece! I ovako je kod nas skoro svaka kuca, bilo na selu ili gradu, jedno ili dvoje djece ili nijedno... Mi smo narod koji izumire, bas kao i Srbi i Hrvati... Nama Bosnjacima u statistikama taj ratio. upravo popravljaju selefije, zato sam i rekao da ce nas oni progutat natalitetom!

@dzematlija, jedno pitanje, ako znas... Uvijek me je interesovalo, da li se selefije u BiH, rodjeni ovde, izjasnjavaju kao Bosnjaci ili oni to ne prihvataju!? Nezgodno mi bilo njih da pitam, da se ko ne uvrijedi...!
skupljac_zeljeza

#2064 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

statixx wrote:Teza ti nije na mjestu jer oni cija populacija ubrzano raste nisu nikakvo trziste, zbog lose potrosacke moci, a s druge strane predstavljaju opasnost za onu manjinu koju navodis, a u cijim rukama su resursi. Bijeda i radikalna drustva su samo potencijalna trzista za generisanje novih ratove, cime raste prodaja oruzja, a ujedno se usporava rast populacije. Jbg.
Zvuči logično, ali na terenu i nije baš tako. Uđi u romsko naselje gdje su kuće od ćerpića pa vidi šta imaju unutra. Mnogo firmi proizvodi za svačiji džep i u tome je isto profit. Na svjetskim tržištima namjenska industrija BiH bilježi milionski izvoz. Kakav je naš interes u tome osim profita? I dalje ostajem na tezi da svi ratovi vođeni krajem prošlog i početkom ovog stoljeća su ratovi za energente jer bez njih nema profita. Učiniš ih ovisnim pa im uzimaš resurse, a opet imaš kakvo takvo tržište. Na GSMAreni komentarišu iz svih zemalja, a da bi komentarisali preduvjet je imati kompjuter i internet. Itd.
Dzematlija

#2065 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Dzematlija »

Kaligrafija wrote:@dzematlija, jedno pitanje, ako znas... Uvijek me je interesovalo, da li se selefije u BiH, rodjeni ovde, izjasnjavaju kao Bosnjaci ili oni to ne prihvataju!? Nezgodno mi bilo njih da pitam, da se ko ne uvrijedi...!
Pogledaj šta kaže hafiz Gološ o sebi - on je Bošnjak, tradicionalista, sljedbenik hanefijske pravne škole. Šta će drugo biti nego Bošnjaci. I ne samo to, poslušaj šta kaže o reisu Kavazoviću: parafraziram "...kada bi deset puta zatvorio moje fondacije koje sam osnovao (a bio je osnovao fondaciju za učenje Kur'ana u Mostaru), ja ću reći da je to samo zato što različito gledamo na istu stvar..."
https://www.youtube.com/watch?v=3h5BHUdW3T8&t=19m
Nađi mi ijednog Bošnjaka koji će tako smireno govoriti o tim stvarima! Gdje je tu ekstremizam. Evo prije toga je isto tako rekao da je reis njegov brat i da ako se razilaze u par stvari, slažu se u drugih 100, pa imaju mnogo više zajedničkog nego što se razilaze. Jel tako govore ekstremi!?
http://www.youtube.com/watch?v=3h5BHUdW3T8&t=14m45s
Kaligrafija wrote:Pa jesu, nasi stari su opstajali zahvaljujuci natalitetu i opstali i prezivjeli genocide nad Bosnjacima...Npr. moj otac je imao 7 brace i sestara, moja majka 4 brace i sestara... Ja, jedinac, dvoje djece! I ovako je kod nas skoro svaka kuca, bilo na selu ili gradu, jedno ili dvoje djece ili nijedno... Mi smo narod koji izumire, bas kao i Srbi i Hrvati... Nama Bosnjacima u statistikama taj ratio. upravo popravljaju selefije, zato sam i rekao da ce nas oni progutat natalitetom!
Nije tačno - jedino su Bošnjaci u plusu u BiH, ostali u debelom minusu...
Maharadza

#2066 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Maharadza »

Dzematlija wrote:
Kaligrafija wrote:@dzematlija, jedno pitanje, ako znas... Uvijek me je interesovalo, da li se selefije u BiH, rodjeni ovde, izjasnjavaju kao Bosnjaci ili oni to ne prihvataju!? Nezgodno mi bilo njih da pitam, da se ko ne uvrijedi...!
Pogledaj šta kaže hafiz Gološ o sebi - on je Bošnjak, tradicionalista, sljedbenik hanefijske pravne škole. Šta će drugo biti nego Bošnjaci. I ne samo to, poslušaj šta kaže o reisu Kavazoviću: parafraziram "...kada bi deset puta zatvorio moje fondacije koje sam osnovao (a bio je osnovao fondaciju za učenje Kur'ana u Mostaru), ja ću reći da je to samo zato što različito gledamo na istu stvar..."
https://www.youtube.com/watch?v=3h5BHUdW3T8&t=19m
Nađi mi ijednog Bošnjaka koji će tako smireno govoriti o tim stvarima! Gdje je tu ekstremizam. Evo prije toga je isto tako rekao da je reis njegov brat i da ako se razilaze u par stvari, slažu se u drugih 100, pa imaju mnogo više zajedničkog nego što se razilaze. Jel tako govore ekstremi!?
http://www.youtube.com/watch?v=3h5BHUdW3T8&t=14m45s
Kaligrafija wrote:Pa jesu, nasi stari su opstajali zahvaljujuci natalitetu i opstali i prezivjeli genocide nad Bosnjacima...Npr. moj otac je imao 7 brace i sestara, moja majka 4 brace i sestara... Ja, jedinac, dvoje djece! I ovako je kod nas skoro svaka kuca, bilo na selu ili gradu, jedno ili dvoje djece ili nijedno... Mi smo narod koji izumire, bas kao i Srbi i Hrvati... Nama Bosnjacima u statistikama taj ratio. upravo popravljaju selefije, zato sam i rekao da ce nas oni progutat natalitetom!
Nije tačno - jedino su Bošnjaci u plusu u BiH, ostali u debelom minusu...

Code: Select all

http://--- NO LINKS ---/wp/?p=13721
:thumbup: :thumbup:
Novak20

#2067 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Novak20 »

Čudne neke poruke....čudnih nekih ljudi...
http://vijestiummeta.com/ekskluzivno-po ... ana-video/
hAZNADAR

#2068 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:Čudne neke poruke....čudnih nekih ljudi...
http://vijestiummeta.com/ekskluzivno-po ... ana-video/
Poruke da nam treba u BiH postavljati eksploziv pod auta, u kuce i stavljati nam otrov u pice i hranu i ubijati nas na bilo koji nacin sto vise i sto prije.

To meni nisu cudne poruke,.. slusao sam to i od drugih koji su konkretnije stupili u akciju. Pobiti Bosnjake zato sto su takvi kakvi jesu i imaju slobodu izbora,.. i nije neka vijest,..

Konkretno - vezano za temu - i ovo je jos jedna dokaz da je vehabizam ipak prijetnja za BiH a najvise za Bosnjake posto su jedini na udaru. Reci ce neko - par fanatizovanih budala izjavljuje ovakvo sto - ali znamo jako dobro da mnogo vise budala u samoj BiH ovo shvata zdravo za gotovo i topi se od same pomisli na to.

Preporucujem svima da pogledaju video koji jasno odasilje prijetnju,.. - u petoj minuti videa a pogotovo izraze lica, oci,.. ucesnika - vidi se da vjeruju u to 100% i da je to postalo dio licnosti koja se nikada nece promijeniti.
drug_profi

#2070 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by drug_profi »

Posjeta Pape i utalmica sa Izraelom. Nadam se da ovi ludaci nece uspjeti nista uciniti.
Da ce htjeti i pokusati u to ne sumnjam
Samo se nadam da smo dorasli ovom neprijatelju.
Moenx

#2071 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Moenx »

Pojava Vehabija u BiH kako ja znam ima dvije znacajne etape i jednu prelomnu tacku bar sto sam ja upoznat
Postoji vrijeme Jusufa Barcica kada su ucestali reklo bi se pokusaji da djeluju unutar bosnjackog naroda te da uticu na tokove i zivot bosnjackog naroda i druga etapa kada se aktivnosti vehabija svode na izolaciju sto i oni tvrde i opravdavaju vjerom kao i sve vecim angazmanom nazalost u inostranim ratovima
Meni je ovo sve jako tuzno ti decki su odabrali jednosmjernu ulicu i volio bih kada bi se pronaslo neko prelazno drustvo i lokacija na svijetu za njihovu rehabilitaciju i njihov novi izbor
Rat u SIRIJI je nesto sto definitivno izaziva ocaj i dok se nagovjescuje pobjeda ove ili one strane meni je to cesto izazivalo trenutnu reklo bi se srecu -- mislio sam OK daj vise neko ce prevagnuti uzivat ce u pobjecdi i sve ce biti OK
Medjutim cini se kako niko na kraju ne pobjedjuje a zlocini nemilosrdni samo se nizu besciljni i besmisleni
Ono sto je pozitivno kod vehabija mogao bi biti taj njihov natalitet i to bi moglo nauciti zitelje BiH bez obzira da li bili Bosnjaci Srbi Hrvati , jer vehabije su se povukle iz drustvenog i politickog zivota i zbilje obojene nacionalizmom i postali su brojnija pa da nastavim i uspjesnija zajednica od svih ostalih po tom pitanju
Kako jedna Holandija koja je manja od BIH moze imati 4-5 puta vise zitelja a to upravo kazuje da smo izmoreni medjuetnickim besciljnim podjelama
A sve ostalo je nazalost sto budi ocaj
Zasto su vehabije u BiH naisle na plodno tlo -- pa mislim da je posrijedi to da je prosjecnom zitelju BiH jedno od osnovnih teza kada se rodi i ciljeva to da se situira i materijalno obezbijedi -- dakle od nesigurne sadasnijce koja vam nudi nepuzdane nacine vase materijalne i ekonomske afiramcije kao bavljenje poljoprivredom stocarstvom pronalazenjem posla u spletu korumpirajuceg lanca , dakle sadasnjice koja ponizava i dezorijentira vehabijska zajednica ipak daje tim nesretnicima nadu da ce stati u neke mirne vode, da ce umjesto neuspjesne poljoprivrede u BiH ili bilo kojeg posla u BiH u kojem ce dozivjeti gorcinu i poizenje oni proizvoditi nesto svoje a opet i biti sigurni u tome
Naravno to je iluzija i oni odlaze umjesto u zemlju islama oni odlaze u zemlju ocajnika manijaka gdje polako iz njih izvire to divljastvo i oni se prepustaju tom ocaju
Oni iako govore kako s ucedni i ponizni pema BOgu oni rade nevjerovatne zlocine u kojima istiskuju svoj sadizam i grijehove koriste video zapise za svoju afirmaciju i setaju se kao paunovi pred kamerama ja mislim da to nije islam no besposlicarenje i izivljavanje
Ludzak

#2072 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Ludzak »

ISIS se žestoko umješao među naš narod, a to ćemo osjetiti na svojoj koži. Samo bih volioo da što brže prođe ova ceremonija oko Pape. Tada nam ne trebaju belaji.
aldinjo

#2073 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by aldinjo »

drugi profil wrote:Posjeta Pape i utalmica sa Izraelom. Nadam se da ovi ludaci nece uspjeti nista uciniti.
:lol: :-) :run: Ima li kraja glupostima na ovom pdf-u? :(
drug_profi

#2075 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by drug_profi »

aldinjo wrote:
drugi profil wrote:Posjeta Pape i utalmica sa Izraelom. Nadam se da ovi ludaci nece uspjeti nista uciniti.
:lol: :-) :run: Ima li kraja glupostima na ovom pdf-u? :(
Kad si ti stalno tu... naravno.
Locked