Prodrla je u sustinu svemira, everybody stop the press!šatirana_ljubičica wrote:Da, nemam pojma o njemu, ali sam prodrla u suštinu za razliku od vas naučnika koji imate pojma o svemu
Zašto je potrebna religija?
-
bierkof
#2051 Re: Zašto je potrebna religija?
- šatirana_ljubičica
#2052 Re: Zašto je potrebna religija?
bierkof wrote:Prodrla je u sustinu svemira, everybody stop the press!šatirana_ljubičica wrote:Da, nemam pojma o njemu, ali sam prodrla u suštinu za razliku od vas naučnika koji imate pojma o svemu
Nisam rekla u suštinu svemira....
-
Cerebrum
#2053 Re: Zašto je potrebna religija?
Ako ti treba argument da ti dokazem djelovanje bilo koje sile onda otvori knjigu fizike i citaj. Sta ti mogu.šatirana_ljubičica wrote:Ismijavaš ovo?Pa daj mi argument kako je to moguće?Ček, ček...znam koji je argument: SLUČAJNO! Aha, ok.Cerebrum wrote:Znam, znam.. cekaj da nije superman u to upetljan ?šatirana_ljubičica wrote:@nemezis,
Ne vidim jer to nije kontradiktorno.Upoznaj se sa Sudnjim danom, pa ćeš vidjeti.
A zar nije usklađenost jedan od dokaza postojanja Boga?
Kad je pomračenje Sunca, kako to da Mjesec ne prekrije potpuno Sunce, tj. da mu kružnica nije ni manja ni veća od Sunca?Otkud tako precizna udaljenost objekata?
- šatirana_ljubičica
#2054 Re: Zašto je potrebna religija?
@Cerebrum
Da, da..a otkud ta sila, kako se stvorila, otkud ona uopšte?Slučajno jel?
-
Cerebrum
#2055 Re: Zašto je potrebna religija?
Otkud Bog kako se on stvorio ? Slucajno mozda ?šatirana_ljubičica wrote:@Cerebrum
-
bierkof
#2056 Re: Zašto je potrebna religija?
Islamska objasnjenja za stvari u prirodi koje ljudi ne razumiju nisu puno odmakla od starogrcke mitologije. Cak su i Indijske price o duhovima zivotinja i suma puno sofisticiranije od ovih Abrahamskih.
- šatirana_ljubičica
#2057 Re: Zašto je potrebna religija?
Cerebrum wrote:Otkud Bog kako se on stvorio ? Slucajno mozda ?šatirana_ljubičica wrote:@Cerebrum
On je oduvijek.
- šatirana_ljubičica
#2058 Re: Zašto je potrebna religija?
bierkof wrote:Islamska objasnjenja za stvari u prirodi koje ljudi ne razumiju nisu puno odmakla od starogrcke mitologije. Cak su i Indijske price o duhovima zivotinja i suma puno sofisticiranije od ovih Abrahamskih.
Jeste za vas koji ste jedino u životu i pročitali te indijske priče o duhovima a od Kur'ana i drugih Svetih knjiga bježite k'o đavo od krsta, ali BUKVALNO
-
bierkof
#2059 Re: Zašto je potrebna religija?
Pricas covjeku koji je poceo uciti arapsko pismo u 3. osnovne, i procitao vise knjiga o Islamu nego sto ih ti uzela u ruku...šatirana_ljubičica wrote:bierkof wrote:Islamska objasnjenja za stvari u prirodi koje ljudi ne razumiju nisu puno odmakla od starogrcke mitologije. Cak su i Indijske price o duhovima zivotinja i suma puno sofisticiranije od ovih Abrahamskih.
Jeste za vas koji ste jedino u životu i pročitali te indijske priče o duhovima a od Kur'ana i drugih Svetih knjiga bježite k'o đavo od krsta, ali BUKVALNO
- šatirana_ljubičica
#2060 Re: Zašto je potrebna religija?
bierkof wrote:Pricas covjeku koji je poceo uciti arapsko pismo u 3. osnovne, i procitao vise knjiga o Islamu nego sto ih ti uzela u ruku...šatirana_ljubičica wrote:bierkof wrote:Islamska objasnjenja za stvari u prirodi koje ljudi ne razumiju nisu puno odmakla od starogrcke mitologije. Cak su i Indijske price o duhovima zivotinja i suma puno sofisticiranije od ovih Abrahamskih.
Jel baš?Onda ti se iskreno izvinjavam ako si se našao uvrijeđen ali je također žalosno da si sad protiv Boga....
- Dozer
#2061 Re: Zašto je potrebna religija?
Bio je vanzemaljac.šatirana_ljubičica wrote:Dozer wrote:Ja, koliko vidim, nisam ni rekao da cu je napisati, nego sam postavio hipoteticko pitanje - "sta ako?".
Nisi, ali si to stavio u kontekst kao da je to lako.Pa hajde, neka neko napiše, da vidimo ''šta ako''.
odgovori mi na pitanje kako je Poslanik a.s. znao da se širi Kosmos a tek nedavno su utvrdili da se širi?
- šatirana_ljubičica
#2062 Re: Zašto je potrebna religija?
Dozer wrote:Bio je vanzemaljac.šatirana_ljubičica wrote:Dozer wrote:Ja, koliko vidim, nisam ni rekao da cu je napisati, nego sam postavio hipoteticko pitanje - "sta ako?".
Nisi, ali si to stavio u kontekst kao da je to lako.Pa hajde, neka neko napiše, da vidimo ''šta ako''.
odgovori mi na pitanje kako je Poslanik a.s. znao da se širi Kosmos a tek nedavno su utvrdili da se širi?
To je tvoj odgovor?
Hvala ti što si mi pokazao da je svaki dalji razgovor sa tobom zaista samo puko gubljenje vremena.
- Dozer
#2063 Re: Zašto je potrebna religija?
Sasvim logicno. A logicno je iz razloga sto su Kur'an i islam trebali biti zadnja "objava", a samim tim i zadnji, najnapredniji i najsavrseniji "upgrade" software-a zvani religija.vatrogasac wrote:Pa i prije 1400 godina u Kur'anu je rečeno da neće više biti ni Poslanika ni Knjiga.Dozer wrote:Nacekacete se na tu novu svetu knjigu. Tacnije, nikad se vise ni jedna nece pojaviti. Razlog - nivo svijesti i znanja danasnjeg covjeka je nauporedivo visi nego prije 1500 - 5000 godina.
Ali, to se niej desilo jer pripadnici drugih, vec postojecih religija, nisu bas tako lako preuzeli taj "upgrade", pa je "savrsenstvo" Kur'ana i pripadajuce mu religije ipak ostalo prilicno neprihvaceno.
Da ne bude zabune, isto se nesto ranije desilo i sa katolicanstvom u odnosu na judaizam
E, znajuci sve ovo, mozemo samo zamisliti kako bi se "provela" neka glanc nova i "najnaprednija" religija
- Dozer
#2064 Re: Zašto je potrebna religija?
šatirana_ljubičica wrote: odgovori mi na pitanje kako je Poslanik a.s. znao da se širi Kosmos a tek nedavno su utvrdili da se širi?
Dozer wrote: Bio je vanzemaljac.
A kako znas da ovaj odgovor nije tacan? Po cemu?To je tvoj odgovor?
Hvala ti što si mi pokazao da je svaki dalji razgovor sa tobom zaista samo puko gubljenje vremena.
- sigh
#2065 Re: Zašto je potrebna religija?
Grijesis tu na jednom mjestu. Gledaj, u cijelom svemiru imas po procjeni nekig 200 biliona galaksija, u svakoj od njih milione i milione zvijezda. Mi da bi sa zemlje stigli do nase najblize susjedne galaksije trebaju milioni godina vremena. Ako bi se na neki nacin prebacili na neki svemirski objekat u toj susjednoj galaksiji, mogli bi sa nje vidjeti izumiranje dinosarusa zbog ogranicene brzine svjetlosti. Mi obicni ljudi koji se ne bavimo tim razmjerama velicine ne mozemo sebi uopste zamisliti kolika je vecina cijelog svemira. Eh sad, nedavno je ISIS pucao na veci broj muskih jezida. Oko nekih stotinjak je ubijeno medjutim medju njima jedan lik se pravio mrtav i prezivio. Ne bi niko rekao da je to bila visa sila upravo zbog ostalog broja ubijenih ljudi. Samo je on prezivio slucajno. Tako su se i kod nas nasli savrseni uvjeti za zivot. Mi imamo samo privid jer smo "prezivjeli pucanje" pa se mozemo tome diviti kako to nije slucajni, medjutim jeste.šatirana_ljubičica wrote:Nešto kontam, ateisti vole logiku i sve im je logično a najnelogičnija stvar je Big bang, i kako se baš SLUČAJNO sve tako dobro poredalo da se planete ne sudaraju, zvijezde se ne sudaraju, Sunce ne udari u Zemlju, Zemlja se okrene za 24 h samo jednom, a znamo šta bi bilo da joj treba više ili manje, ili udaljenost Sunca od nas je tačno onoliko koliko treba...Inače, znamo šta bi bilo...
Hm, sve je to bilo kako ono rekoste: Slučajno? Jel?Aha.I to ''slučajno'' je baš najlogičnije objašnjenje.Woow.
Možda sam prekinula neku diskusiju, izvinjavam se, ali stvarno, stvarno, kosmos ne može biti slučajan.
A čik objasnite odkud, šta, kako, zašto
- Dozer
#2066 Re: Zašto je potrebna religija?
Ja cu ti odgovoriti - "on niti je rodjen, niti je postao, on je oduvijek."Cerebrum wrote:Otkud Bog kako se on stvorio ? Slucajno mozda ?šatirana_ljubičica wrote:@Cerebrum
Istovremeno, taj isti koji niti je rodjen niti je postao i koji je oduvijek, uredno "kaze" da "nesto ne moze nastati ni iz cega". Naravno, pri tome "zaboravi" objasniti kako je on uopste nastao...
I to je sasvim logicno - da je i to "objasnio", onda ne bi bilo potrebe za vjerovanjem u njega posto bi svi znali sta i kako.
Last edited by Dozer on 08/09/2014 12:53, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#2067 Re: Zašto je potrebna religija?
Čuj. I Dr. Darko Tanasković je ne samo pročitao više od nas svih ovdje nego i pisao knjige o islamu i eno ga 30 godina predaje na Orijentalistice pa opet u toku rata pričao na TV-u kako se ne smije stati sa ostvarenim granicama Velike Srbije nego treba ići na obnovu Vizantije ukidanjem Turske i to uz pomoć Alevija i Kurda. Pokušala budala stvarno nešto dok je bila ambasador u Turskoj pa ga Turci protjeraše. Fulio on suštinu...fulio ti...bit će ih još.bierkof wrote: Pricas covjeku koji je poceo uciti arapsko pismo u 3. osnovne, i procitao vise knjiga o Islamu nego sto ih ti uzela u ruku...
- vatrogasac
#2068 Re: Zašto je potrebna religija?
Ti bi od Kreatora zakona fizike tražio da te zakone primijeni i na Sebe? Opet momenat kada se čovjek stavlja iznad svog Tvorca i nešto hoće da Ga savjetuje. Zar tu vrstu oholosti Bog ne spominje u ajetima koje nam je poslao?Dozer wrote: Istovremeno, taj isti koji niti je rodjen niti je postao i koji je oduvijek, uredno "kaze" da "nesto ne moze nastati ni iz cega". Naravno, pri tome "zaboravi" objasniti kako je on uopste nastao...
I to je sasvim logicno - da je i to "objasnio", onda ne bi bilo potrebe za vjerovanjem u njega posto bi svi znali sta i kako.
- Dozer
#2069 Re: Zašto je potrebna religija?
Sad vec postaje smijesno...
Logicno da se sve to spominje u ajetima, a da li si se zapitao zasto se spominje?
Meni na pamet pada, recimo, da se ne bi postavljalo upravo pitanje koje je postavljeno - otkud njega ba?
Ko njega stvori, pogotovo ako je on sam rekao da nesto ne moze nastati ni iz cega...?
I onda, sasvim logicno desavanje (a to ljudi rade i danas za X stvari) jeste da onaj koji nesto zeli da postigne sebe uvijek stavlja, ili se pokusava staviti, u poziciju nedodirljivosti prema ostalima. CIlj toga je oduvijek bio da se nesto sakrije - bilo istina o necemu, bilo da se ostvari materijalna korist za koju niko ne smije znati, i sl.
A "alati" za to su uvijek bili, a i danas su, skretanje paznje na nesto drugo, utjerivanje straha nekome od necega (npr. vojska neke drzave ce prepadati drugu vojsku nekim tajnim oruzjem za koje niko ne zna, a koje ima prestrasne efekte...), sve s ciljem da se prikrije stvarna istina.
A stvarna istina o religijama je upravo ono sto sam vec ranije napisao - u vrijeme kada su ljudi bili daleko ispod danasnjeg nivoa znanja i kada nisu znali ni priblizno koliko se danas zna o svemu i svacemu, nasli su se neki pametniji ljudi u datom vremenu koji su skontali nacin kako da vladaju masama, i onda su to iskoristili postavljanjem "temelja" za zivot. Mozda su bili i izvan nase planete, zasto da ne? Sve vise i vise stvari se otkriva o nekim drevnim civilizacijama koje su ocito imale dodira sa bicima iz svemira i za sta vec postoje mnoge indicije.
Naravno, cak i tada je ljudima bilo jasno da ce u buducnosti ljudski rod napredovati u svakom smislu, a u skladu s tim otkrivati i razjasnjavati mnoge stvari koje su tada bile "cuda" (jer se to desavaloi i tada), pa su se "tvorci" potrudili ograditi odmah u startu postavljanjem "zabrana" pitanja o sebi.
I to se onda tako vuce vec vijekovima, s koljena na koljeno, iz generacije u generaciju.
Logicno da se sve to spominje u ajetima, a da li si se zapitao zasto se spominje?
Meni na pamet pada, recimo, da se ne bi postavljalo upravo pitanje koje je postavljeno - otkud njega ba?
Ko njega stvori, pogotovo ako je on sam rekao da nesto ne moze nastati ni iz cega...?
I onda, sasvim logicno desavanje (a to ljudi rade i danas za X stvari) jeste da onaj koji nesto zeli da postigne sebe uvijek stavlja, ili se pokusava staviti, u poziciju nedodirljivosti prema ostalima. CIlj toga je oduvijek bio da se nesto sakrije - bilo istina o necemu, bilo da se ostvari materijalna korist za koju niko ne smije znati, i sl.
A "alati" za to su uvijek bili, a i danas su, skretanje paznje na nesto drugo, utjerivanje straha nekome od necega (npr. vojska neke drzave ce prepadati drugu vojsku nekim tajnim oruzjem za koje niko ne zna, a koje ima prestrasne efekte...), sve s ciljem da se prikrije stvarna istina.
A stvarna istina o religijama je upravo ono sto sam vec ranije napisao - u vrijeme kada su ljudi bili daleko ispod danasnjeg nivoa znanja i kada nisu znali ni priblizno koliko se danas zna o svemu i svacemu, nasli su se neki pametniji ljudi u datom vremenu koji su skontali nacin kako da vladaju masama, i onda su to iskoristili postavljanjem "temelja" za zivot. Mozda su bili i izvan nase planete, zasto da ne? Sve vise i vise stvari se otkriva o nekim drevnim civilizacijama koje su ocito imale dodira sa bicima iz svemira i za sta vec postoje mnoge indicije.
Naravno, cak i tada je ljudima bilo jasno da ce u buducnosti ljudski rod napredovati u svakom smislu, a u skladu s tim otkrivati i razjasnjavati mnoge stvari koje su tada bile "cuda" (jer se to desavaloi i tada), pa su se "tvorci" potrudili ograditi odmah u startu postavljanjem "zabrana" pitanja o sebi.
I to se onda tako vuce vec vijekovima, s koljena na koljeno, iz generacije u generaciju.
Last edited by Dozer on 08/09/2014 13:22, edited 1 time in total.
- vatrogasac
#2070 Re: Zašto je potrebna religija?
Možeš li pokušati zamisliti da On ne djeluje po zakonima u koje je tebe i mene postavio, a izvan je njih pa nam je iz tog razloga čulima 'nedostupan'. Ono što nas navodi na takav zaključak je da ćemo Ga moći vidjeti u džennetu koji nije sličan zemlji kako nas dalje informiše preko Objave.Dozer wrote:Sad vec postaje smijesno...![]()
- Dozer
#2071 Re: Zašto je potrebna religija?
A mozes li ti shvatiti da postoji neko ko jednostavno ne da nece, nego ne moze da povjeruje u sve to samo zato jer to pise u nekoj knjizi, koju je neko nekad proglasio svetom?
Mislim...kako ti znas da je on izvan svega sto si naveo, a da pri tome, i realno, zaista NE ZNAS da je tako?
Pa i neandertalci su nekad vjerovali u ko zna sta, recimo da neko s neba baca munje (za koje nisu znali kako i zasto nastaju), a zasto se u isto to ne vjeruje i danas?
Ako je Allah/bog oduvijek, zasto onda neandertalci nisu imali Kur'an?
Mozemo i malo blize - Vikinzi su zavijali na Mjesec. Zasto i oni nisu imali Kur'an? I zasto im nasljednici i danas ne zavijaju na Mjesec?
Mislim...kako ti znas da je on izvan svega sto si naveo, a da pri tome, i realno, zaista NE ZNAS da je tako?
Pa i neandertalci su nekad vjerovali u ko zna sta, recimo da neko s neba baca munje (za koje nisu znali kako i zasto nastaju), a zasto se u isto to ne vjeruje i danas?
Ako je Allah/bog oduvijek, zasto onda neandertalci nisu imali Kur'an?
Mozemo i malo blize - Vikinzi su zavijali na Mjesec. Zasto i oni nisu imali Kur'an? I zasto im nasljednici i danas ne zavijaju na Mjesec?
Last edited by Dozer on 08/09/2014 13:27, edited 2 times in total.
-
nemezis
#2072 Re: Zašto je potrebna religija?
Ali, čovjek ti reče da nema usklađenosti u smislu u kom ti misliš i poraza ti primjerom. Zar odmicanje mjeseca upravo nije znak nesavršenosti?šatirana_ljubičica wrote:@nemezis,
Ne vidim jer to nije kontradiktorno.Upoznaj se sa Sudnjim danom, pa ćeš vidjeti.
Kad je pomračenje Sunca, kako to da Mjesec ne prekrije potpuno Sunce, tj. da mu kružnica nije ni manja ni veća od Sunca?Otkud tako precizna udaljenost objekata?
-
nemezis
#2073 Re: Zašto je potrebna religija?
Kako mislis "argument da je moguce"? Pa, vidiš da je moguće. Kakvu vrstu argumenta tražiš?šatirana_ljubičica wrote:Ismijavaš ovo?Pa daj mi argument kako je to moguće?Ček, ček...znam koji je argument: SLUČAJNO! Aha, ok.Cerebrum wrote:Znam, znam.. cekaj da nije superman u to upetljan ?šatirana_ljubičica wrote:@nemezis,
- vatrogasac
#2074 Re: Zašto je potrebna religija?
Mogu. Bog i takve spominje. "Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)Dozer wrote:A mozes li ti shvatiti da postoji neko ko jednostavno ne da nece, nego ne moze da povjeruje u sve to samo zato jer to pise u nekoj knjizi, koju je neko nekad proglasio svetom?
- Dozer
#2075 Re: Zašto je potrebna religija?
Da ne pricamo o masi kontradiktornosti kojima te knjige obiluju i gdje se negdje govori kako svi treba da su ovo i ono, a negdje da svi ne treba da budu ovo i ono. Ili, kako se drugi i drugaciji trebaju postovati, a onda kako su svi drugi nevjernici, itd. itd. itd.
A da li si ikad razmislio o ovome sto si napisao? Zasto bog, ako su te njegove instrukcije toliko savrsene, ne zeli da svi budu vjernici? Za sta ce mu nevjernici (a nevjernicima se smatraju svi oni koji nisu u islamu)?
Meni, opet, nesto "sijeva" da bi to moglo biti upravo zato sto je "tvorac" (ili tvorci) Kur'ana i te kako znao da nema nikakve sanse da sve ljude okrene sebi i ukljuci u svoju religiju, pa je na taj nacin, prihvatanjem te cinjenice, isao "miroljubivo" prema svima i tako pokazivao da on "razumije i zna" sve
A da li si ikad razmislio o ovome sto si napisao? Zasto bog, ako su te njegove instrukcije toliko savrsene, ne zeli da svi budu vjernici? Za sta ce mu nevjernici (a nevjernicima se smatraju svi oni koji nisu u islamu)?
Meni, opet, nesto "sijeva" da bi to moglo biti upravo zato sto je "tvorac" (ili tvorci) Kur'ana i te kako znao da nema nikakve sanse da sve ljude okrene sebi i ukljuci u svoju religiju, pa je na taj nacin, prihvatanjem te cinjenice, isao "miroljubivo" prema svima i tako pokazivao da on "razumije i zna" sve