PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Havatar

#2051 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

Evo onoga sto sam pricao o tome ko je ukrao proteste radnicima i sta je njihov cillj:
http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... XML+V0//HR
pozdravlja šest točaka sporazuma koji je postignut u Bruxellesu 1. listopada 2013. godine, ali žali što centralističke snage opstruiraju njegovu provedbu; naglašava da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH-a u EU;
Pa vi pricajte kako je prica o trecem entitetu glupost.
Last edited by Havatar on 09/02/2014 12:26, edited 1 time in total.
crni_DZo

#2052 Re: PROTESTI!!!

Post by crni_DZo »

Ako ovo nista ne uspije selimo se u Gorazde, to je sad inostranstvo :D
Breathless

#2053 Re: PROTESTI!!!

Post by Breathless »

crni_DZo wrote:

hahaha a za koga da glasamo?

Joj kako seru i kako muntaju :lol:
I prijestolonasljednik se ne osjeca odgovornim :-)
Medeni+

#2054 Re: PROTESTI!!!

Post by Medeni+ »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Janjicar wrote:
BarbaDue wrote:Što se tiće protesta u Goraždu se desio najveći paradoks.
Po čitavoj Bosni i Hercegovini nezaposleni sa biroa protestvuju,
u Goraždu raja prekinula prouzvodnju i izašla iz fabrika pa protestvuje.
Zato sto dobijes 400 KM a poslodavac jos 300 KM mora dati drzavi ;)

Poslodavci su takodje nezadovolnji u ovoj drzavi jer oni nose citavu administraciju zajedno sa radnicima na ledjima.
Upravo tako, nekid an je bila informacija da je BiH država sa najvećim nametima na plate u Evropi.

pa valja dati platu bagri budžetskoji opet im nije dovoljno, negose dižu krediti MMF
Last edited by Medeni+ on 09/02/2014 12:26, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#2055 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

mishic wrote:
"spustite se malo na zemlju i shvatite da se penzije ne mogu povecati 100%, ni 50%, a vala ni 25%... jednostavno NE MOGU, nema PARA, niti ce ih biti" :run:
A gdje su pare? Gdje su firme koje su zapošljavale? Pratiš li kako raste štednje u bankama? Ko to štedi?
ja stedim... zato jer ne radim za drzavu i jer nemam sigurnosti, jel to problem? stedi i dijaspora, zato jer su bolje kamate kod nas nego u EU, jel i to problem?... sad ispade problem sto ja stedim, a ne sto neko radi za drzavu i ima dva ogromna kredita zbog kojih zivi iznad svojih mogucnosti?

oni koji imaju sigurnost mogu da se zaduzuju, ja ne mogu - ja mogu da stedim...
Kao što ona majka nije mogla spriječiti sina da ide na proteste tako i ja hoću da ti kažem da sa svojih 30 god. radnog staža u prosvjeti, zaposlenom suprugom u prosvjeti, kompletnim ratnim stažom i činom majora, demobilisanim sa funkcije pomočnika Komandanta Korpusa, i danas živim kao podstanar. Ovo se mnogima čini nevjerovatnim ali ti se kunem istna je, a plate koje primamo trošimo na školovanje djece. Njih dvoje su okončali master studij, treće će uskoro,ali oni nisu stipendirani društvenim sredstvima, nikakvim i ničijim fondovima i fondacijama pa ni novcem Fahrudina Radončića koji od svoje dobrote stipendira sirotinju poput...
zao mi je, ali ja nisam kriv za to, kao ni moji prijatelji koji rade za 600 do 800 maraka u privredi... ni moji prijatelji koji su stavili glavu u torbu pa zaradili pare u iraku i afganistanu, pa sad imaju sestocifrenu stednju
Prema tome, para ima, one su u bankama, na računima enormno bogatih... Dobar dio njih je skrhan u višemilionske vile i druge nekretnine koje naši pljačkaši imaju u po nekoliko zemalja. Sad Bošnjaci štite Bakirovo, Tihićevo, Lagumdžijino i ina druga carstva, Hrvati Čovićevo, Srbi Dodikovo... I dok god je tako mi podstanari ćemo uredno plaćati kirije onima koji su međusobno podijelili stanove, podijelili fabrike i sve drugo što smo imali.
Zato Dodik onako ponosno čestita SRBIMA što nisu dozvolili da se neredi prenesu u RS. Čestitao bih i ja jer desetine i desetine miliona vrijedi njegovo carstvo koje mu oni na taj naćin čuvaju.
Prema tome nije tačno da para nema, ima ih, i dalje se uzimaju krediti i trpaju u svoje džepove i na svoje raćune, a vraćat čemo ih mi podstanari koji ćemo u penziju kao podstanari. A njihova imovina više nije u jednoj zemlji, nije ni samo u tri, jer pored Beograda i Zagreba ima toga po Cirihu, Atini, Ankari, Beču i desetinama drugih metropola...
Tamo su naše pare i tamo se deponuje i dobar dio kredita koje BiH uzima i dobija od licemjerne MZ i njenih filijala.
e pa sefe, i ja placam kiriju - i moje su pare na racunu, nesto oroceno nesto ne... zato jer se ja ne mogu zaduziti 100,000 za stan, vec moram napraviti stek kojim cu ga kupiti uz neki dosta manji kredit... i sta cemo sad? hoces nacionalizaciju neku? ili nesto kao na Kipru? sta?

nisu ni nama pare padale s neba - da jesu kurac bi ih stekali ko vjeverice, vec bi jos bili i zaduzeni i kreditima bi placali "standard" kao mnogi koji su sigurni da ce do penzije imati siguran posao u javnom sektoru

onaj ko je klepio pare kod nas ih nece drzati u nasim bankama, smijesno...
weredsf

#2056 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

Janjicar wrote:

Poslodavci su takodje nezadovolnji u ovoj drzavi jer oni nose citavu administraciju zajedno sa radnicima na ledjima.
Moze li neko logicno objasnjenje ove nebuloze. bekto ima posla preko glave, izvozi 95% proizvodnje i njegov problem nije te prirode.
Obracunava se sa kantonalnom vladom jer ima problem da kupi neku zemlju i prosori proizvodnju, kakvi crni doprinosi drzavi
Paranoid

#2057 Re: PROTESTI!!!

Post by Paranoid »

mO k3 wrote:
Black111 wrote:Inzko unosi pomutnju. Kazem ja odmah da je on prva instanca gdje se treba okupiti.
Jebeni ohr , znaju dobro da se ovi naši papci ne mogu dogovoriti oko ničega , znaju dobro da imamo luđačku košulju zvanu Dayton , pa kada to sve znaju trebaju reci uredu uzecemo mi to u svoje ruke dok ne dojde nova generacija političara koja je spremna da uradi nesto u pozitivnom smislu i do tada bit ce te nas proktetorat ...
OHR je uvijek izlazio sa izjavama tipa "Biće onako kako se svi dogovore" ... Evo imamo situaciju u kojoj svi imaju stav, možda u ovom momentu to i nije izraženo na cijelom teritoriju BiH, ali sam siguran da će u narednoj sedmici biti i to vidljivo.

Baš me zanima da li će izaći sa istim stavom, ili će jednostavno izaći...iz države.
madner

#2058 Re: PROTESTI!!!

Post by madner »

Bektin problem je što mora plaćati reket.
Ricken

#2059 Re: PROTESTI!!!

Post by Ricken »

Breathless wrote:
Breathless wrote:
vaučer wrote:
Incko prijeti vojskom. :-)
Sweet Jesus.
Nista novo. Tako je taj ugladjeni zapadni svijet reagovao i 1936, a jos im je priskocio u pomoc i drug Staljin. Sirom Evrope je ogromno nezadovoljstvo medju radnicima i sama EU kljuca samo sto to necemo da vidimo, tako da bi Bosna mozda i ovaj put ukoliko bi stvari otisle jos dalje mogla biti okidac velikih drustvenih potresa u cijeloj Evropi. Znaju to bankari i EU birokrate dobro.
I da dodam da me ne bi cudilo kako bi Austrija opet pokusala sa vojnom okupacijom, samo da zastiti interese svojih banaka i kapitala u BiH, a o tim interesima je Namjesnik ovih dana otvoreno pricao po austrijsim medijima.
Pa teško je gledati kako Sber banka uzima tržište, kako kamatne stope sa 10% padaju na sramnih 5%-7% i kako odlaze extra profiti osrednjih europskih banaka ala Raiff. U zadnjih godinu dana neke austrijske značajne firme zamjenio je Ruski kapital. Nije da gotivim Ruse, dapače, ali sigurno i EU ima razloga da zapiša svoj dio teritorije i utjecaja. A več sam prepao da su nas prepustili istoku. S druge strana bilo koja strana čizma jeste okupacija sa rezultatom nekog vida modernije Palestinske zajednice u BiH. Sve se svodi na isti k.
crni_DZo

#2060 Re: PROTESTI!!!

Post by crni_DZo »

Breathless wrote:
crni_DZo wrote:

I prijestolonasljednik se ne osjeca odgovornim :-)
Nije on kriv nista :lol:

Sto nije onaj dan dosao pred ljude da ima da par savjeta i prijedloga. Ja mislim da bi ona rulja doslovno pregazila i policiju i njega i zgrade, ne bi stali sve do stadiona gore
statixx

#2061 Re: PROTESTI!!!

Post by statixx »

Prave adrese su parlament i skupstina jer se tu (ne) usvajaju zakoni. Vlada malo toga moze promjeniti. :D
gidra

#2062 Re: PROTESTI!!!

Post by gidra »

Hoće li mi neko odgovoriti zašto bi neko za mene ili nekog drugog nametao svoju Vladu tipa kao što ovaj debil iz Tuzle hoće da nametne i plus da se uhljebi kada postoje IZBORI?
Alfons Kauders

#2063 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Havatar wrote:Evo onoga sto sam pricao o tome ko je ukrao proteste radnicima i sta je njihov cillj:
http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... XML+V0//HR
pozdravlja šest točaka sporazuma koji je postignut u Bruxellesu 1. listopada 2013. godine, ali žali što centralističke snage opstruiraju njegovu provedbu; naglašava da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH-a u EU;
doris pack je javno rekla da se govori o federalizaciji tipa austrije, tipa onoga sto vec imamo

kad su je novinari pitali da elaborira rekla je da nije njen problem sto ljudi u bih ne mogu citati

to sto serviraju mediji sda, sdp i hdz je tumacenje koje odgovara njima
Janjicar

#2064 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

BarbaDue wrote:
Janjicar wrote:

trebali su pokupiti i raju sa biroa i napraviti dar mar.
Opet nekom ne godi.
Napravis dar mar opet ima paficifsta, arhivista, kolumnista itd. kojima je ovo samo produkt huliganizma i potisnu pricu o nezaposlenim i gladnim u drugi plan. Nije to vise ni drugi plan nego je nebitna prica totalno.

Logika kod takvih je: Ima gladnih, ima nezaposlenih nisu oni zapalili Predsjednistvo nego huligani, i nama je krivo.
Da su ti gladni i zaposleni dosli zapalili onda je opravdano.
Styling

#2065 Re: PROTESTI!!!

Post by Styling »

Havatar wrote:Evo onoga sto sam pricao o tome ko je ukrao proteste radnicima i sta je njihov cillj:
Image
Otkako je Hrvatska usla u EU, Ruza Tomas koristi svaku priliku za diskusiju da pokrene pitanje treceg entiteta u BiH kao da Hrvatska nema drugih problema. Pratim vec neko vrijeme njen rad u Briselu i znala sam da ce se neko zlo od nje izroditi. MI, nasalost, nemamo svoje predstavnike u Evropskom parlamentu da joj zacepi usta. Nas glas ne cuje. Za to vrijeme Hrvati u BiH mudro sute i cekaju da i Evropa servira treci entitet.
biske

#2066 Re: PROTESTI!!!

Post by biske »

Fantassin wrote:Nego mozeli ko postati opis situacije sa ovim protestima za danas ?Jel se okupilo naroda ili nista od toga.
Par stoja mirnih demonstranata na tramvajskoj preko puta predsjednistva. Ocigledno je da medijsko ispiranje mozga daje neke rezultate. Nazalost!

Mirni protesti...
Ricken

#2067 Re: PROTESTI!!!

Post by Ricken »

madner wrote:I to je spin, najveći nameti za radnika ali najniži porez na platu u evropi.
Zaboravljaš na parafiskalne namete. Ipak tačno je kad se sve sabere i oduzme Hrvatima i njihovim porezima nemožemo ni primirisati. Ali ni naš GDP.
crni_DZo

#2068 Re: PROTESTI!!!

Post by crni_DZo »

Genije wrote:
crni_DZo wrote:

pa šta je alternativa osim izbora :-)
:lol:
Pa 20 godina imamo izbore, otprilike po 5 lokalnih i 5 opstih i vidi gdje smo dosli i tebi izbori opet neko rjesenje
HM 2011

#2069 Re: PROTESTI!!!

Post by HM 2011 »

Corto Maltese wrote:
U ovim uslovima haos je lako izazvati, njime se da rukovoditi, a da oni koji postaju njegovi učesnici nemaju nikakve svijesti učestvuju u nečemu, da su napustili ciljeve vlastite borbe

Od 12 minute ide pitanje - ali šta onda.

Na to pitanje niko nema odgovora pa ni prof. Bajtal.

Nemam ni ja odgovor na svako pitanje ali imam spreman odgovor na masu problema koji su i doveli do ovoga.

Eh sad samo kako ćemo napraviti situaciju da mene neko pita za rješavanje problema ?

Preko foruma su ispisani redovi i redovi teksta - niko se nije niti počešao -

Kako narode da dođemo do toga da ja rješim problem ?

A ja ako budem tu - neće biti takmičenje ko će biti političar nego će svi bježati od toga kako znaju i umiju i neće im ni u snu padati na pamet da plaćaju glasove.
Last edited by HM 2011 on 09/02/2014 12:33, edited 1 time in total.
Banksy

#2070 Re: PROTESTI!!!

Post by Banksy »

volta dzontra wrote:
Banksy wrote: Ne loži dalje. Apsolvirali smo ko i šta.

Dosta je bilo nasilja, vrijeme je da se zahtjevi artikuliraju i predlože.
Ne lozi!!! Aj uputi me na post s odgovorom! Zahtjevi su artikuliran. Malo bla bla socijala a onda potiranje narodnosti i drzavni projekt izgradnja bosanskogercegovackog drzavnog identiteta. Zabrana dijela politickog spektra, ukidanje RS i kantona.......Revolt Udar antdayton i ostali militantni pokreti
E sad već haluciniraš.
Banksy wrote:
To bi bio početak otrježnjenja EU i Amerike glede BiH i alarm da se konačno, kroz ekonomsko - socijalno, počne rješavati i političko pitanje.
BiH nije samo siromašna i korumpirana zemlja, već i zemlja koja pod hitno treba na remont i reviziju ustava i kompletnog Daytona. 20 godina živimo u neodrživom provizoriju, pa je končano stiglo i vrijeme da se stvari preslože i konačno definiraju i zakucaju.

Ako su ovi nemiri bili okidač, odlično, bar neka korist.
Last edited by Banksy on 09/02/2014 12:32, edited 1 time in total.
weredsf

#2071 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

madner wrote:Bektin problem je što mora plaćati reket.
Licno se poznajem sa njim pa sam upoznat sa njegovim "problemima", skoro je nevjerovatno sta rade jednom od rijetko pozitivnih primjera kod nas.
To i jeste neka vrsta reketa jer je kupio fabriku koja je propala davnih dana ali je imao uslov da zadrzi 60 ljudi i isplati sve doprinose za njih, on je sve to napravio za 6 mjeseci jer ima lovu, oni ga tjeraju da ceka dvije i pol godine koliko je bio rok da on sve to napravi bez obzira sto je to uradio za 60 dana....Nema to veze sa doprinosima kako neki pisu tu, gluposti obicne
Styling

#2072 Re: PROTESTI!!!

Post by Styling »

crni_DZo wrote:
Breathless wrote: I prijestolonasljednik se ne osjeca odgovornim :-)
Nije on kriv nista :lol:

Sto nije onaj dan dosao pred ljude da ima da par savjeta i prijedloga. Ja mislim da bi ona rulja doslovno pregazila i policiju i njega i zgrade, ne bi stali sve do stadiona gore
Nemojte ga shvatiti ozbiljno. On se malo udario u glavu. 8)
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#2073 Re: PROTESTI!!!

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Ja ocekujem ni manje ni vise da se dogodi revolucija u Sarajevu, a onda da se ukljuci cijeli svijet. :D

Pa kad je 1914 g. krenuo WWI iz Sarajeva sto nakon tacno sto godina nebi mogla i revolucija. :izet:

A, pa zato onaj austrijanac Inzko priziva vojsku. :-) Trta, ha? :P
Janjicar

#2074 Re: PROTESTI!!!

Post by Janjicar »

weredsf wrote:
madner wrote:Bektin problem je što mora plaćati reket.
Licno se poznajem sa njim pa sam upoznat sa njegovim "problemima", skoro je nevjerovatno sta rade jednom od rijetko pozitivnih primjera kod nas.
To i jeste neka vrsta reketa jer je kupio fabriku koja je propala davnih dana ali je imao uslov da zadrzi 60 ljudi i isplati sve doprinose za njih, on je sve to napravio za 6 mjeseci jer ima lovu, oni ga tjeraju da ceka dvije i pol godine koliko je bio rok da on sve to napravi bez obzira sto je to uradio za 60 dana....Nema to veze sa doprinosima kako neki pisu tu, gluposti obicne
Stranacke kolege?
weredsf

#2075 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

gidra wrote:Hoće li mi neko odgovoriti zašto bi neko za mene ili nekog drugog nametao svoju Vladu tipa kao što ovaj debil iz Tuzle hoće da nametne i plus da se uhljebi kada postoje IZBORI?
Onaj narkoman koji je otpusten iz BH telekoma jer je slupao auto pod uticajem narkotika!!!...koji cirkus
Post Reply