Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
prenosnik

#2051 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

HadiRa wrote: :)

juhu, dakle mi zene mozemo sve ovo, ogovarati, uhoditi, zavidjeti, mrziti itd., a vi muski morate nas uz sve to i jos vise nemogucih vragolija, voljeti, samo zato jer smo vam kod srca spavale :D
i to do podneva :D
Towelie

#2052 Re: Sufizam

Post by Towelie »

juhu, dakle mi zene mozemo sve ovo, ogovarati, uhoditi, zavidjeti, mrziti itd., a vi muski morate nas uz sve to i jos vise nemogucih vragolija, voljeti, samo zato jer smo vam kod srca spavale :D
Prebrzo si se ponadala. :P
sto, bas je gornje objasnjenje logicno i jednostavno...
Ma jah, narocito je logicno.
prenosnik

#2053 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Ma jah, narocito je logicno.
pa muslimani su sami sebi zabranili tonu stvari..."poslanice, mozemo li mi ovo?" -"mozete, nema problema". -"ali, postoji situacija ovoga takva i takva...mozemo li i tad?" -"ma mozete i tad, nema problema"...-"ali, nije valjda da tvrdis mozemo cak i u posebnom podslucaju navedenog podslucaja u kojem ..." -"ma...ne mozete. sad ne mozete nista, i ono sto sam vam prije rekao da mozete, evo sad mi dzibril to sapnu na uho"

i dodje ajet: "‘O vjernici, ne zapitkujte o onome što će vam pričiniti neprijatnosti ako vam se objasni."
HadiRa

#2054 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

prenosnik wrote:
HadiRa wrote: :)

i to do podneva :D
haha, sad je meni jasno, zasto mi zene ne mozemo biti "braca"

jer braci sa bracom bilo bi dosadno, i do podne, a kamoli od podne :D
HadiRa

#2055 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

[quote="Towelie"][quote]
Prebrzo si se ponadala. :P [quote]

nista ti ne brini.. znam ja tacno u bobu, gdje sam i kraj cijeg srca spavala :D
Last edited by HadiRa on 02/04/2015 18:40, edited 1 time in total.
Towelie

#2056 Re: Sufizam

Post by Towelie »

prenosnik wrote:
Towelie wrote: Ma jah, narocito je logicno.
pa muslimani su sami sebi zabranili tonu stvari..."poslanice, mozemo li mi ovo?" -"mozete, nema problema". -"ali, postoji situacija ovoga takva i takva...mozemo li i tad?" -"ma mozete i tad, nema problema"...-"ali, nije valjda da tvrdis mozemo cak i u posebnom podslucaju navedenog podslucaja u kojem ..." -"ma...ne mozete. sad ne mozete nista, i ono sto sam vam prije rekao da mozete, evo sad mi dzibril to sapnu na uho"

i dodje ajet: "‘O vjernici, ne zapitkujte o onome što će vam pričiniti neprijatnosti ako vam se objasni."
Koji je konkretan primer za ovo? Pitam za Muhamedov ummet, a ne za Benu Israil?
nista ti ne brini.. znam ja tacno u bobu, gdje sam i kraj cijeg srca spavala :D
Ne sumnjam da znas. Samo sto sam ja kazao da se ne trebas nadati kako zene mogu ogovarati, zavideti i tome slicno cime te mami kolega prenosivi.
HadiRa

#2057 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Towelie wrote: Ne sumnjam da znas. Samo sto sam ja kazao da se ne trebas nadati kako zene mogu ogovarati, zavideti i tome slicno cime te mami kolega prenosivi.

ah to.. ne skontah odmah

ali neka mami prenosnik, to je dobro.. eto vidis, umalo se ja ne oslonih na mogucnost svih tih zabranjenih i ruznih radnji :)
Towelie

#2058 Re: Sufizam

Post by Towelie »

HadiRa wrote:
Towelie wrote: Ne sumnjam da znas. Samo sto sam ja kazao da se ne trebas nadati kako zene mogu ogovarati, zavideti i tome slicno cime te mami kolega prenosivi.

ah to.. ne skontah odmah

ali neka mami prenosnik, to je dobro.. eto vidis, umalo se ja ne oslonih na mogucnost svih tih zabranjenih i ruznih radnji :)
Povratio sam te na siratal mustekim. :kiss:
prenosnik

#2059 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Towelie wrote: Koji je konkretan primer za ovo? Pitam za Muhamedov ummet, a ne za Benu Israil?
ma samo se salim, zar nisi skontao...svakako da nema takvih primjera za muhamedov ummet...
HadiRa

#2060 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Towelie wrote:
HadiRa wrote:

ah to.. ne skontah odmah

Povratio sam te na siratal mustekim. :kiss:
pik tebi sevapi.. preko Cuprije kad budes prelazio :-D :kiss:
zagortenej

#2061 Re: Sufizam

Post by zagortenej »

Jel' to ona cuprija na Drini kad bude preko Višegrada dolazio u šeher na ćevape? :D
HadiRa

#2062 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

zagortenej wrote:Jel' to ona cuprija na Drini kad bude preko Višegrada dolazio u šeher na ćevape? :D
ne treba njemu put preko Visegrada :-)
vazi

#2063 Re: Sufizam

Post by vazi »

udaljiste se od sufizma ili mi se cini :)

kad sam bila u istanbulu isli smo na taj cuveni ples dervisa u neko pozoriste, zacudilo me da se klanjaju nekoj crvenoj krpi?
prenosnik

#2064 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

umjesto crnom kamenu...
kritichar

#2065 Re: Sufizam

Post by kritichar »

HadiRa wrote:
kritichar wrote:što ne bi mogla biti "braća", odnosno sestre
pitas ili konstatujes ? :)
ovako nekako: ?!

to je hadis, hadisi su govor Poslanika s.a.w.s.
tada se sigurno obraćao muškarcima, nije bilo žena, ali ne vidim što se to ne bi odnosilo i na žene
Nero Histrion

#2066 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

Moze li mi neko objasniti sta je vird, a sta je bejat?
Unaprijed hvala :-D
zvizdan

#2067 Re: Sufizam

Post by zvizdan »

Nero Histrion wrote:Moze li mi neko objasniti sta je vird, a sta je bejat?
https://www.scribd.com/doc/83397696/rje ... ih-termina
Nero Histrion

#2068 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

zvizdan wrote:
Nero Histrion wrote:Moze li mi neko objasniti sta je vird, a sta je bejat?
https://www.scribd.com/doc/83397696/rje ... ih-termina
Ovo je bas dobar link, hvala.
Nero Histrion

#2069 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

Evo jos jedno pitanje :) dobrim sufijama.

Desno stopalo prelo lijevog, zasto taj polozaj? Primijetih to nedavno gledajuci neka videa o mevlevijama, pa me zaintrigiralo, mora biti neko dublje znacenje, a objesnjenje nisam do sada nigdje nasao. Hvala.
fatamorgana

#2070 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

vazi wrote:udaljiste se od sufizma ili mi se cini :)

kad sam bila u istanbulu isli smo na taj cuveni ples dervisa u neko pozoriste, zacudilo me da se klanjaju nekoj crvenoj krpi?
Ostaci komunistiĆkog terora nad vjernicima, ko biva nikad se nezna ko poslije dolazi!, preventivno! :wink:
nemampojma0

#2071 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Nero Histrion wrote:Evo jos jedno pitanje :) dobrim sufijama.

Desno stopalo prelo lijevog, zasto taj polozaj? Primijetih to nedavno gledajuci neka videa o mevlevijama, pa me zaintrigiralo, mora biti neko dublje znacenje, a objesnjenje nisam do sada nigdje nasao. Hvala.
Ne samo mevlevije, nego svi tarikati to rade.
Kad je Refref a.s. na Miradžu doveo našeg Poslanika a.s. do granice, koju ni sam Refref a.s. nije smio preći, i kad je Allah dž.š. pozvao Poslanika a.s. da Mu se približi i pređe preko te granice , Poslanik a.s. je upitao gdje da stane, a Allah Milostivi mu je kazao da stane svojim desnim stopalom na svoje lijevo.

A ja tebe da pitam, što ovako po forumu raspituješ ? Od ovih "znanja" nećeš imati nikakve duhovne koristi, čak možeš imati i štetu, jer dijelići slike ti neće prikazat sliku.
Što ne odeš u tekiju i učiš, ako te sufizam istinski zanima.
Nero Histrion

#2072 Re: Sufizam

Post by Nero Histrion »

nemampojma0 wrote:
Nero Histrion wrote:Evo jos jedno pitanje :) dobrim sufijama.

Ne samo mevlevije, nego svi tarikati to rade.
Kad je Refref a.s. na Miradžu doveo našeg Poslanika a.s. do granice, koju ni sam Refref a.s. nije smio preći, i kad je Allah dž.š. pozvao Poslanika a.s. da Mu se približi i pređe preko te granice , Poslanik a.s. je upitao gdje da stane, a Allah Milostivi mu je kazao da stane svojim desnim stopalom na svoje lijevo.

A ja tebe da pitam, što ovako po forumu raspituješ ? Od ovih "znanja" nećeš imati nikakve duhovne koristi, čak možeš imati i štetu, jer dijelići slike ti neće prikazat sliku.
Što ne odeš u tekiju i učiš, ako te sufizam istinski zanima.
Zahvaljujem se na odgovoru i iskrenom savjetu. Ja ti zivim malo ovdje malo u Americi,a tamo bas i nije tako lako naci dobrog ucitelja, sejha, ima puno njih koji se deklariraju tako, ali nisam siguran u njihovu vjerodostojnost. A da me zanima - zanima. :)
nemampojma0

#2073 Re: Sufizam

Post by nemampojma0 »

Nije samo problem u Americi pronaći vjerodostojnog muršida, svugdje imaš samozvanih šejhova.
Moj ti je savjet da ga nađeš ovdje i družiš se s njim dok si ovdje, a kad si u Americi da se držiš njegovih uputa i živiš normalan život. Sve bez žurbe, što ti je suđeno neće te mimoići.
krakatoa

#2074 Re: Sufizam

Post by krakatoa »

Selam braćo, pitanje jedno da ne otvaram temu.

SEMERKAND?

Zabludjela sekta ili sufijski pravac?

Često dolazim u kontakt sa osobama koje idu u Semerkand tekiju (Kasindolska) i mogu reći da su u najmanju ruku čudni. Imaju nekog šejha tamo u Siriji (ili Turskoj ali je jako blizu Sirije) i uzdižu ga iznad Poslanika s.a.w.s u nekim svojim pričama. Kažu ima titulu Gaws koja je po njihovim riječima ista kao i titula poslanstva samo bez objave tj. taj njihov šejh i Poslanik su na istoj deredži samo što šejh nema objavu a neki su tvrdili da i to ima putem "išareta". Može li mi neki malo bolji poznavalac sufizma objasniti ko su ti, jesu li pravac ili sekta i stav IZ-a sprav njih? Znam da oni glasni zikr nazivaju novotarijom i da imaju neki svoj zikr. Osim zikra i ovoga što sam napisao ne znam ništa o njima a u knjigama se skoro pa nikako ne spominju.
Blue1

#2075 Re: Sufizam

Post by Blue1 »

Naksibendije... barem sam ja tako cuo.
Locked