i to do podnevaHadiRa wrote:
juhu, dakle mi zene mozemo sve ovo, ogovarati, uhoditi, zavidjeti, mrziti itd., a vi muski morate nas uz sve to i jos vise nemogucih vragolija, voljeti, samo zato jer smo vam kod srca spavale
Sufizam
-
prenosnik
#2051 Re: Sufizam
- Towelie
#2052 Re: Sufizam
Prebrzo si se ponadala.juhu, dakle mi zene mozemo sve ovo, ogovarati, uhoditi, zavidjeti, mrziti itd., a vi muski morate nas uz sve to i jos vise nemogucih vragolija, voljeti, samo zato jer smo vam kod srca spavale
Ma jah, narocito je logicno.sto, bas je gornje objasnjenje logicno i jednostavno...
-
prenosnik
#2053 Re: Sufizam
pa muslimani su sami sebi zabranili tonu stvari..."poslanice, mozemo li mi ovo?" -"mozete, nema problema". -"ali, postoji situacija ovoga takva i takva...mozemo li i tad?" -"ma mozete i tad, nema problema"...-"ali, nije valjda da tvrdis mozemo cak i u posebnom podslucaju navedenog podslucaja u kojem ..." -"ma...ne mozete. sad ne mozete nista, i ono sto sam vam prije rekao da mozete, evo sad mi dzibril to sapnu na uho"Towelie wrote: Ma jah, narocito je logicno.
i dodje ajet: "‘O vjernici, ne zapitkujte o onome što će vam pričiniti neprijatnosti ako vam se objasni."
- HadiRa
#2054 Re: Sufizam
haha, sad je meni jasno, zasto mi zene ne mozemo biti "braca"prenosnik wrote:i to do podnevaHadiRa wrote:
juhu, dakle mi zene mozemo sve ovo, ogovarati, uhoditi, zavidjeti, mrziti itd., a vi muski morate nas uz sve to i jos vise nemogucih vragolija, voljeti, samo zato jer smo vam kod srca spavale
jer braci sa bracom bilo bi dosadno, i do podne, a kamoli od podne
- HadiRa
#2055 Re: Sufizam
[quote="Towelie"][quote]
Prebrzo si se ponadala.
[quote]
nista ti ne brini.. znam ja tacno u bobu, gdje sam i kraj cijeg srca spavala
Prebrzo si se ponadala.
nista ti ne brini.. znam ja tacno u bobu, gdje sam i kraj cijeg srca spavala
Last edited by HadiRa on 02/04/2015 18:40, edited 1 time in total.
- Towelie
#2056 Re: Sufizam
Koji je konkretan primer za ovo? Pitam za Muhamedov ummet, a ne za Benu Israil?prenosnik wrote:pa muslimani su sami sebi zabranili tonu stvari..."poslanice, mozemo li mi ovo?" -"mozete, nema problema". -"ali, postoji situacija ovoga takva i takva...mozemo li i tad?" -"ma mozete i tad, nema problema"...-"ali, nije valjda da tvrdis mozemo cak i u posebnom podslucaju navedenog podslucaja u kojem ..." -"ma...ne mozete. sad ne mozete nista, i ono sto sam vam prije rekao da mozete, evo sad mi dzibril to sapnu na uho"Towelie wrote: Ma jah, narocito je logicno.
i dodje ajet: "‘O vjernici, ne zapitkujte o onome što će vam pričiniti neprijatnosti ako vam se objasni."
Ne sumnjam da znas. Samo sto sam ja kazao da se ne trebas nadati kako zene mogu ogovarati, zavideti i tome slicno cime te mami kolega prenosivi.nista ti ne brini.. znam ja tacno u bobu, gdje sam i kraj cijeg srca spavala
- HadiRa
#2057 Re: Sufizam
Towelie wrote: Ne sumnjam da znas. Samo sto sam ja kazao da se ne trebas nadati kako zene mogu ogovarati, zavideti i tome slicno cime te mami kolega prenosivi.
ah to.. ne skontah odmah
ali neka mami prenosnik, to je dobro.. eto vidis, umalo se ja ne oslonih na mogucnost svih tih zabranjenih i ruznih radnji
- Towelie
#2058 Re: Sufizam
Povratio sam te na siratal mustekim.HadiRa wrote:Towelie wrote: Ne sumnjam da znas. Samo sto sam ja kazao da se ne trebas nadati kako zene mogu ogovarati, zavideti i tome slicno cime te mami kolega prenosivi.
ah to.. ne skontah odmah
ali neka mami prenosnik, to je dobro.. eto vidis, umalo se ja ne oslonih na mogucnost svih tih zabranjenih i ruznih radnji
-
prenosnik
#2059 Re: Sufizam
ma samo se salim, zar nisi skontao...svakako da nema takvih primjera za muhamedov ummet...Towelie wrote: Koji je konkretan primer za ovo? Pitam za Muhamedov ummet, a ne za Benu Israil?
- HadiRa
#2060 Re: Sufizam
pik tebi sevapi.. preko Cuprije kad budes prelazioTowelie wrote:Povratio sam te na siratal mustekim.HadiRa wrote:Towelie wrote: Ne sumnjam da znas. Samo sto sam ja kazao da se ne trebas nadati kako zene mogu ogovarati, zavideti i tome slicno cime te mami kolega prenosivi.
ah to.. ne skontah odmah
- zagortenej
#2061 Re: Sufizam
Jel' to ona cuprija na Drini kad bude preko Višegrada dolazio u šeher na ćevape? 
- HadiRa
#2062 Re: Sufizam
ne treba njemu put preko Visegradazagortenej wrote:Jel' to ona cuprija na Drini kad bude preko Višegrada dolazio u šeher na ćevape?
- vazi
#2063 Re: Sufizam
udaljiste se od sufizma ili mi se cini
kad sam bila u istanbulu isli smo na taj cuveni ples dervisa u neko pozoriste, zacudilo me da se klanjaju nekoj crvenoj krpi?
kad sam bila u istanbulu isli smo na taj cuveni ples dervisa u neko pozoriste, zacudilo me da se klanjaju nekoj crvenoj krpi?
- kritichar
#2065 Re: Sufizam
ovako nekako: ?!HadiRa wrote:pitas ili konstatujes ?kritichar wrote:što ne bi mogla biti "braća", odnosno sestre
to je hadis, hadisi su govor Poslanika s.a.w.s.
tada se sigurno obraćao muškarcima, nije bilo žena, ali ne vidim što se to ne bi odnosilo i na žene
-
Nero Histrion
#2066 Re: Sufizam
Moze li mi neko objasniti sta je vird, a sta je bejat?
Unaprijed hvala
Unaprijed hvala
-
zvizdan
#2067 Re: Sufizam
https://www.scribd.com/doc/83397696/rje ... ih-terminaNero Histrion wrote:Moze li mi neko objasniti sta je vird, a sta je bejat?
Unaprijed hvala
-
Nero Histrion
#2068 Re: Sufizam
Ovo je bas dobar link, hvala.zvizdan wrote:https://www.scribd.com/doc/83397696/rje ... ih-terminaNero Histrion wrote:Moze li mi neko objasniti sta je vird, a sta je bejat?
Unaprijed hvala
-
Nero Histrion
#2069 Re: Sufizam
Evo jos jedno pitanje
dobrim sufijama.
Desno stopalo prelo lijevog, zasto taj polozaj? Primijetih to nedavno gledajuci neka videa o mevlevijama, pa me zaintrigiralo, mora biti neko dublje znacenje, a objesnjenje nisam do sada nigdje nasao. Hvala.
Desno stopalo prelo lijevog, zasto taj polozaj? Primijetih to nedavno gledajuci neka videa o mevlevijama, pa me zaintrigiralo, mora biti neko dublje znacenje, a objesnjenje nisam do sada nigdje nasao. Hvala.
- fatamorgana
#2070 Re: Sufizam
Ostaci komunistiĆkog terora nad vjernicima, ko biva nikad se nezna ko poslije dolazi!, preventivno!vazi wrote:udaljiste se od sufizma ili mi se cini![]()
- nemampojma0
#2071 Re: Sufizam
Ne samo mevlevije, nego svi tarikati to rade.Nero Histrion wrote:Evo jos jedno pitanjedobrim sufijama.
Kad je Refref a.s. na Miradžu doveo našeg Poslanika a.s. do granice, koju ni sam Refref a.s. nije smio preći, i kad je Allah dž.š. pozvao Poslanika a.s. da Mu se približi i pređe preko te granice , Poslanik a.s. je upitao gdje da stane, a Allah Milostivi mu je kazao da stane svojim desnim stopalom na svoje lijevo.
A ja tebe da pitam, što ovako po forumu raspituješ ? Od ovih "znanja" nećeš imati nikakve duhovne koristi, čak možeš imati i štetu, jer dijelići slike ti neće prikazat sliku.
Što ne odeš u tekiju i učiš, ako te sufizam istinski zanima.
-
Nero Histrion
#2072 Re: Sufizam
Zahvaljujem se na odgovoru i iskrenom savjetu. Ja ti zivim malo ovdje malo u Americi,a tamo bas i nije tako lako naci dobrog ucitelja, sejha, ima puno njih koji se deklariraju tako, ali nisam siguran u njihovu vjerodostojnost. A da me zanima - zanima.nemampojma0 wrote:Ne samo mevlevije, nego svi tarikati to rade.Nero Histrion wrote:Evo jos jedno pitanjedobrim sufijama.
Kad je Refref a.s. na Miradžu doveo našeg Poslanika a.s. do granice, koju ni sam Refref a.s. nije smio preći, i kad je Allah dž.š. pozvao Poslanika a.s. da Mu se približi i pređe preko te granice , Poslanik a.s. je upitao gdje da stane, a Allah Milostivi mu je kazao da stane svojim desnim stopalom na svoje lijevo.
A ja tebe da pitam, što ovako po forumu raspituješ ? Od ovih "znanja" nećeš imati nikakve duhovne koristi, čak možeš imati i štetu, jer dijelići slike ti neće prikazat sliku.
Što ne odeš u tekiju i učiš, ako te sufizam istinski zanima.
- nemampojma0
#2073 Re: Sufizam
Nije samo problem u Americi pronaći vjerodostojnog muršida, svugdje imaš samozvanih šejhova.
Moj ti je savjet da ga nađeš ovdje i družiš se s njim dok si ovdje, a kad si u Americi da se držiš njegovih uputa i živiš normalan život. Sve bez žurbe, što ti je suđeno neće te mimoići.
Moj ti je savjet da ga nađeš ovdje i družiš se s njim dok si ovdje, a kad si u Americi da se držiš njegovih uputa i živiš normalan život. Sve bez žurbe, što ti je suđeno neće te mimoići.
- krakatoa
#2074 Re: Sufizam
Selam braćo, pitanje jedno da ne otvaram temu.
SEMERKAND?
Zabludjela sekta ili sufijski pravac?
Često dolazim u kontakt sa osobama koje idu u Semerkand tekiju (Kasindolska) i mogu reći da su u najmanju ruku čudni. Imaju nekog šejha tamo u Siriji (ili Turskoj ali je jako blizu Sirije) i uzdižu ga iznad Poslanika s.a.w.s u nekim svojim pričama. Kažu ima titulu Gaws koja je po njihovim riječima ista kao i titula poslanstva samo bez objave tj. taj njihov šejh i Poslanik su na istoj deredži samo što šejh nema objavu a neki su tvrdili da i to ima putem "išareta". Može li mi neki malo bolji poznavalac sufizma objasniti ko su ti, jesu li pravac ili sekta i stav IZ-a sprav njih? Znam da oni glasni zikr nazivaju novotarijom i da imaju neki svoj zikr. Osim zikra i ovoga što sam napisao ne znam ništa o njima a u knjigama se skoro pa nikako ne spominju.
SEMERKAND?
Zabludjela sekta ili sufijski pravac?
Često dolazim u kontakt sa osobama koje idu u Semerkand tekiju (Kasindolska) i mogu reći da su u najmanju ruku čudni. Imaju nekog šejha tamo u Siriji (ili Turskoj ali je jako blizu Sirije) i uzdižu ga iznad Poslanika s.a.w.s u nekim svojim pričama. Kažu ima titulu Gaws koja je po njihovim riječima ista kao i titula poslanstva samo bez objave tj. taj njihov šejh i Poslanik su na istoj deredži samo što šejh nema objavu a neki su tvrdili da i to ima putem "išareta". Može li mi neki malo bolji poznavalac sufizma objasniti ko su ti, jesu li pravac ili sekta i stav IZ-a sprav njih? Znam da oni glasni zikr nazivaju novotarijom i da imaju neki svoj zikr. Osim zikra i ovoga što sam napisao ne znam ništa o njima a u knjigama se skoro pa nikako ne spominju.
- Blue1
#2075 Re: Sufizam
Naksibendije... barem sam ja tako cuo.