Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
shalla

#2051 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by shalla »

Thorgerson wrote:
trambusek88 wrote:Zato je sje*o Bulevar Branilaca Dobrinje, koji je sad estetski ljepši, ali praktično je za onu stvar.- prije je bio dosta bolji, pišam mu se na one kose prelaze, i na ljepotu na račun praktičnosti.

Danas je počelo asfaltiranje kružnog na Mojmilu.
U cemu je sad problem sa Bulevarom? Ne moze se jel sad prelaziti gdje hoces i gaziti travu? Ima vala sasvim dovoljno prelaza, zelenilo, fino uredjeno...iskreno meni ono lijepo izgleda, jedino eto da je mozda malo nize, da nisu oni zidici onako izdignuti, ali generalno je ok. Ja nisam ni primjetio neku razliku u odnosu na ranije.
Odrastao sam i živio 25 godina u Dobrinji 2 u zgradi gdje je Sparkasse banka i gledao sam čitav život sa balkona bulevar i fkt ne kontam ni ja šta fali sadašnjem izgledu bulevara?
Klupice, prolazi, meni zaista izgleda prelijepo al eto, biće da se ukusi razlikuju ;-)
Forumerrer

#2052 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Forumerrer »

Jel iko primjetio da su na novom kruznom na Mojmilu stubovi za trolejbuse ostali na istom mjestu? Jasno mi je da ce ih morati izmjestiti, ali mi nije jasno zasto su ih asfaltirali (prvi sloj)!?!?
trambusek88

#2053 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by trambusek88 »

Što se tiče Bulevara na Dobrinji, nije on bez razloga projektovan kako je projektovan, i zna se dobro za šta je zeleni pojas projektovan, i neko eventualno uređenje je trebalo da se napravi u skladu sa izvornim projektom. Neka živa ograda, malo cvijeća i to je to.

Lijepo je ovo nema šta, ali nije mu mjesto na trasi projektovanoj za tramvaj, pa koliko god još godina ili decenija ta ideja bude na čekanju. Mislim da će se samnom složiti i kolega Dresdener.
Image

Bolje bi bilo da je opština te pare uložila u obnovu fasdada one dvije zgrade, tzv. "pancirke" u Dobrinjske Bolnice i Salke Lagumdžije koje su bile prve na udaru, i koje su primile na stotine raznih projektila.
A da, time bi pridobili glasače samo iz te dvije zgrade, ovo će sigurno privući više glasača.

Da se čuda dese pa za 10 godina krene gradnja tramvajske linije, sve bi se ovo porušilo.
Thorgerson

#2054 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Ako se ne varam, mislim da je bilo rijeci o tome da pruga ne ide ovim pojasom, nego pored.

Bez obzira, ja ne znam kada je projektovana ta tramvajska trasa, ali ona vec sada gubi svoj smisao da ide ovuda. Vremena se mijenjaju i ne mozemo se uvijek sada drzati projekata od prije 30-40 godina. U cemu je problem da se nesto novo skonta i projektuje.

Ako se ne varam prije rata i nije zamisljeno da ovaj dio Dobrinje bude ovakvo setaliste, jer su ovuda isli putevi, od kojih je jedan pretvoren u setaliste. Dakle, nije predvidjen uopste ovoliki bulevar.

Tada, ta tramvajska je imala smisao. Ali sada, pruziti tramvajsku prugu ovuda po mom misljenju bi bila cista budalastina. Ovuda navecer vrvi od ljudi, mala djeca trckaraju, ljepota. I jedan ovakav bulevar, prelijepo setaliste bi bilo unisteno zauvijek ako bi se pruzili drndavi tramvaji da tutnje kroz setaliste.

Ja da sam nacelnik ja bih zatovrio i onu drugu ulicu i poplocao i pretvorio i nju u setaliste. I to bi bila perverzija. Jer ona traka je apsolutno nepotrebna, osim za dostavna vozila.

Meni vise logike ima da ta tramvajska se izmjesti i da ide tamo preko Mimara Sinana, ili nekom drugom trasom. To vjerovatno nije moguce, ali isto tako je i malo vjerovatno da cemo mi ikada vidjeti tramvaj za Dobrinju, pa i za Hrasnicu. Mislim, ljudi pa mi postojecu trasu nismo obnovili, a da pricamo o novim tramvajskim prugama. :-)

Mada slazem se, treba planirati, jbg za 100 godina 100 godina. Ali opet i te planove treba uskladiti sa trenutnom situacijom ili nekom projekcijom ubuduce.
Haris.ba

#2055 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Od pruge za Dobrinju nema ništa sigurno narednih 10 godina (najvjerovatnije i duže). Ali, to ne znači da treba odustati.
Najvažnija je čista trasa (ubi nas eksproprijacija).

Tramvaji tutnje jer se pruga ne održava. U sličnim ulicama u Beču koje su punije ljudi, te koje nemaju svoj pojas voze tramvaji. Čitava ulica je u pločama, i tramvajska pruga nije odvojena od šetnice. Kad razmislim, ulice su čak i uže.

Nema bolje linije za tramvaj na Dobrinji. I da, vremena se mijenjaju. I koliko vidim mnogi gradovi pokušavaju da poboljšavaju pješačenje, biciklizam i javni prevoz. Automobili su na zadnjem mjestu. Budućnost Dobrinje je u tramvajskom povezivanju sa ostatkom grada.

Još kad bi skontali način da se napravi spoj na tramvajsku prugu prema Doglodima, onda bi Sarajevo imalo preduslove za fantastičan javni saobraćaj.
Thorgerson

#2056 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Ma nije samo ni cista trasa bitna. Bitno je i sta je sa strana te trase, ostali putevi, objekti, da li je to sve uklopljeno u plan itd.

Evo npr. A transverzala, trasa je bila jedna od mozda i najcistijih sto se tice papira. Da, zeza ovaj jedan objekat, ali bice i to rijeseno. Medjutim, kad pogledas sa strana te trase, pa to je opsti haos. Morali su se praviti nekakvi improvizovani prilazi, pola kuca sad ima zidinu od 2m ispred nosa, zgrada na pocetku i na kraju transverzale bukvalno put je 2m udaljen od istih itd. :roll:

Toliko to sada ruzno tamo izgleda da ne povjerujes. A sve zbog javasluka i neplanske gradnje. Za put se znalo da ce onuda proci prije 30 godina. Onda se ljudima trebalo zabraniti da prave kuce kakve oni hoce i da ih okrecu gdje oni hoce.
Haris.ba

#2057 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote:Onda se ljudima trebalo zabraniti da prave kuce kakve oni hoce i da ih okrecu gdje oni hoce.
Ljudima se nije trebalo zabraniti. Ljudi su znali da je ondje ucrtana trasa. Ljudi ondje nisu ni pokušavali praviti kuće. Ljudima ne trebaju neke specijalne zabrane. Kažeš im, i gotovo.

U državi je tolika kultura "šta on ima meni uređivati", da i nije čudno da se dešava da se jedan dan probudiš i gledaš u zid od dva metra i krivi svi. I država i Tito i Alija.

Tako ja mislim da je veoma važno čuvati trasu. A to što neki vole asfalt cent od kuće - neka. To je život u gradu. :D

Gledam nedavno autoput koji je proša blizu vikendice. Ono, vidi se okom, malo i čuje - pa mi smeta. Ali, znao sam gdje gradim. I ljudi se sad pobiše da kupe u mojoj okolini. Jedan lik namjerno pravio na trasi autoputa, pa se zafrkao. Pomakli malo, i nisu mu uzeli kuću. Kuća tik do autoputa. Nisu mu ni stavili panel za zvukobran. Ali, kaže dobro je. Ako ništa napravili su servisnu saobraćajnicu. Čisti se redovno zimi.
neki

#2058 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by neki »

Thorgerson wrote:Ako se ne varam, mislim da je bilo rijeci o tome da pruga ne ide ovim pojasom, nego pored.

Bez obzira, ja ne znam kada je projektovana ta tramvajska trasa, ali ona vec sada gubi svoj smisao da ide ovuda. Vremena se mijenjaju i ne mozemo se uvijek sada drzati projekata od prije 30-40 godina. U cemu je problem da se nesto novo skonta i projektuje.

Ako se ne varam prije rata i nije zamisljeno da ovaj dio Dobrinje bude ovakvo setaliste, jer su ovuda isli putevi, od kojih je jedan pretvoren u setaliste. Dakle, nije predvidjen uopste ovoliki bulevar.

Tada, ta tramvajska je imala smisao. Ali sada, pruziti tramvajsku prugu ovuda po mom misljenju bi bila cista budalastina. Ovuda navecer vrvi od ljudi, mala djeca trckaraju, ljepota. I jedan ovakav bulevar, prelijepo setaliste bi bilo unisteno zauvijek ako bi se pruzili drndavi tramvaji da tutnje kroz setaliste.

Ja da sam nacelnik ja bih zatovrio i onu drugu ulicu i poplocao i pretvorio i nju u setaliste. I to bi bila perverzija. Jer ona traka je apsolutno nepotrebna, osim za dostavna vozila.

Meni vise logike ima da ta tramvajska se izmjesti i da ide tamo preko Mimara Sinana, ili nekom drugom trasom. To vjerovatno nije moguce, ali isto tako je i malo vjerovatno da cemo mi ikada vidjeti tramvaj za Dobrinju, pa i za Hrasnicu. Mislim, ljudi pa mi postojecu trasu nismo obnovili, a da pricamo o novim tramvajskim prugama. :-)

Mada slazem se, treba planirati, jbg za 100 godina 100 godina. Ali opet i te planove treba uskladiti sa trenutnom situacijom ili nekom projekcijom ubuduce.
Varas se, kad je pravljen regulacioni plan za Dobrinju pred olimipijadu predvidjeno je da tramvaj ide po tom zelenom pojasu, i takav je i trenutno vazeci RP.
Nije tramvaj bauk, i ne mora biti drndavo cudoviste kakav je sad, u skoro svakom vecem evropskom gradu tramvaji prolaze kroz setalista..
Sto se tice bulevara, on je cijelom sirinom bio pjesacka zona do prije kojih desetak godina, kad su opstinske vlasti popustile javasluku stanovnika i zvanicno jedno stranu pretvorili u saobracajnicu i parking..
trambusek88

#2059 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by trambusek88 »

Pa vazda je onaj dio bio saobraćajnica.

Dio kroz Dobrinju 2A je bio dvosmjerna saobraćajnica do cca 2000, a auta su se često parkirala po trotoaru. 2000 je taj dio postao jednosmjerna saobraćajnica a nedugo nakon toga počelo je parkiranje uz trotoar, da bi nakon rekonstrukcije 2004 bila i zvanično iscrtana parking mjesta. Nedugo nakon rekonstrukcije postavljeni su i ležeći policajci, i ograničenje brzine na 20km/h

A gore prema entitetskoj liniji je ostalo po starom, auta se parkiraju do zelenog pojasa a sudeći po jednoj staroj fotografiji tako je bilo i prije 30 godina.
elk

#2060 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by elk »

Efendicu,asfaltiraj kruzni vise jeboga....sjeba golfa preko onih dzombi....i daj next bike isto ljudima da stave stanicu,olaksaj im malo,kod konzuma velikog i skole najbolje.a tramvaj kroz setaliste me brine,jer kakvi smo debili,mozda bi ga fakat tamo i napravili.ovdje me nista vise ne iznenadjuje.
man_464

#2061 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by man_464 »

Daj da se asfaltira prije škole
Jer trola će stati i ići samo do Mojmila a busevima će zamijeniti.

Da se uradi i kružni za trolu gore u mreži i da u septembru počne fino.

Valjda bude uskoro.
trambusek88

#2062 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by trambusek88 »

Pa kad je projektovana Dobrinja, projektovano je i da tuda tramvaj a okretnica je planirana kod nove katoličke crkve.
Dalji planovi su predviđali da se izgradi pruga od Dobrinje do muzeja kroz tunele ispod vraca, paralelno sa novom saobraćajnicom.
Tako bi se značajno skratilo putovanje od Dobrinje do centra grada, a na poslijetku bi se i Hrasnica spojila tom trasom sa Dobrinjom i dalje sa centrom grada.

Pred sami rat se počela i graditi ta pruga za Dobrinju, napravljena je skretnica u Nedžarićima, postavljene su šine na most preko kojeg će sad prelaziti A transverzala, srušena je najmanje jedna kuća na Dobrinji, koja se nalazila na projektovanoj trasi.
Ali onda je došla agresija, pa demoKraTiJa...
tec

#2063 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

trambusek88 wrote: Pred sami rat se počela i graditi ta pruga za Dobrinju, napravljena je skretnica u Nedžarićima, postavljene su šine na most preko kojeg će sad prelaziti A transverzala, srušena je najmanje jedna kuća na Dobrinji, koja se nalazila na projektovanoj trasi.
Ali onda je došla agresija, pa demoKraTiJa...
Nije počela izgradnja prije rata. Ta skretnica (i Most preko potoka Dobrinja) je napravljena kada je građena glavna magistrala (1983) nije ništa drugo rađeno jer nije bila gotova eksproprijacija trase ( bilo je i neslaganja koju varijantu projekta da prihvate). Planirano je da radovi počnu nakon premještanja starog staračkog doma u novi (šarena ruina na ulazu u grad) to se nikada nije dogodilo jer novi starački dom nije završen i rat počeo.

p.s. srušeno je desetine kuća i skoro cijela trasa eksproprisana (isplaćena) ali kao sa A tranzverzalom nije u gruntu zvanično upisana na opštinu i tako je došlo do paradoks nakon rata da je nekim eksproprisanim vlasnicima vraćena zemlja i ti su odmah (iskoristili gužvu) prodali trećem (između 96 i 00) prije nego sto su svi dokumenti zavedeni ispravno.
trambusek88

#2064 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by trambusek88 »

Dobrinjski dio do mosta je bio skoro čist, a i sad je većim dijelom osim možda 2-3 objekta. Mislim na mahalu.
U Nedžarićima je na trasi na desetine kuća. Inače tramvaj je tebao ići do mosta zelenim pojasom 11 transverzale koja bi išla od Nedžarića do A transverzale (raskrsnica na mostu)
mali Ninja

#2065 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mali Ninja »

jutros vidim kod kruznog (pekara as), montiraju kontejnere za radnike, nije li valjda pocela neka gradnja? :-D
P308

#2066 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by P308 »

Konacno. Hvala Bogu
kakaljin

#2067 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

Izbori, pa da se pokaze da se gradi, naravno da sam za izgradnju, ali ovakvom sporoscu i tempiranjem se nevodi nigdje.
mayab

#2068 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Zamislite kad (sada nekada, valjda) raskopaju, a dolaze hladniji dani, zima ...... :run:
riko-ga

#2069 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by riko-ga »

mayab wrote:Zamislite kad (sada nekada, valjda) raskopaju, a dolaze hladniji dani, zima ...... :run:
Pa se onda iznenada pojave neke vodovodne cijevi cak i cijevi od kanalizacije :-) .Taman to nekako rijese kad gle cuda:kablovi neki.Pa dok pronadju ci su kablovi dok se to premjesti.Ihhhh bit ce tu posla i posla....
tec

#2070 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

riko-ga wrote:
mayab wrote:Zamislite kad (sada nekada, valjda) raskopaju, a dolaze hladniji dani, zima ...... :run:
Pa se onda iznenada pojave neke vodovodne cijevi cak i cijevi od kanalizacije :-) .Taman to nekako rijese kad gle cuda:kablovi neki.Pa dok pronadju ci su kablovi dok se to premjesti.Ihhhh bit ce tu posla i posla....
Toliko ima stvari koje se mogu kritizirati ali ovo je bez veze. Radovi na gradskim cestama bilo gdje na svijetu to bilo u EU, USA, Japanu, itd svakodnevno imaju te iste probleme jednostavno najviše problema i vremena se izgubi jer cijevi, kablovi i ostalo nije gdje je navedeno i u većini slučajeva pronađu se problemi na istim za koje se nije znalo. Ali najveći problem je da na tim instalacijama nemože raditi izvođač radova nego vlasnik tih instalacija.
riko-ga

#2071 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by riko-ga »

tec wrote:
riko-ga wrote:
Toliko ima stvari koje se mogu kritizirati ali ovo je bez veze. Radovi na gradskim cestama bilo gdje na svijetu to bilo u EU, USA, Japanu, itd svakodnevno imaju te iste probleme jednostavno najviše problema i vremena se izgubi jer cijevi, kablovi i ostalo nije gdje je navedeno i u većini slučajeva pronađu se problemi na istim za koje se nije znalo. Ali najveći problem je da na tim instalacijama nemože raditi izvođač radova nego vlasnik tih instalacija.
OK.To stoji.No zar nije moglo za ove 2 godine koliko se zna da ce se raditi konkretno ova dionica sa svim Firmama (ViK,Telkom,Kablovska itd) vidjeti gdje je tacno cija instalacija.To bi oni po nekoj mojoj racunici trebali znat.E ako sa nadje neka mimo toga jednostavno presjeci i radi dalje ko im je kriv pa ne znaju gdje su mu instalacije.Trebaju gradjani trpiti jer oni nemaju pojma gdje im je instalacija.
riko-ga

#2072 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by riko-ga »

Imao sam primjer kada se moja ulica radila.Dodje izvodjac radova i krene kopati.I mene pita kud mi ide instalacija od plina?Halo mene pita!Ja mu iznesem knjigu sto smo svi dobili prilikom prikljucka na plin i pokazem mu plan instalacija i tacne su u 5-10 cm.Sto meni govori da izvodjac radova nije ni trazio od Plina plan instalacija jer ih ovi imaju.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2073 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

:shock: :lol: :run:
tec

#2074 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

riko-ga wrote:
tec wrote:
OK.To stoji.No zar nije moglo za ove 2 godine koliko se zna da ce se raditi konkretno ova dionica sa svim Firmama (ViK,Telkom,Kablovska itd) vidjeti gdje je tacno cija instalacija.To bi oni po nekoj mojoj racunici trebali znat.E ako sa nadje neka mimo toga jednostavno presjeci i radi dalje ko im je kriv pa ne znaju gdje su mu instalacije.Trebaju gradjani trpiti jer oni nemaju pojma gdje im je instalacija.
Kašnjenje kod početka je žalosna stvarnost nesposobnosti lokalne administracije što zbog žalbi, manjak sredstava, neriješeni imovinski problemi i manjak političke volje. Naravno dodaj i to da je dio sredstava koji je kanton obezbjedio iz prijašnje dvije godine (ne iz kredita) preusmjereni na radove na A tranzverzali koje je započeo načelnik n.grad bez dogovora sa kantonom ali zbog političkih poena ove godine se pridružio kanton da nebi se radilo kao neki drugi projekti tri, četri i više godina vidi dvorana n.sarajevo i bazen.

I ja bi to mislio da se može dogovoriti(da nemam ličnog iskustva)ali nažalost mogu ti reći da spojiti sve odgovorne vlasnike instalacija je kao praviti mir na Balkanu, ali tako je u svim zemlja.
Dok ne zakopaš u zemlju neznaš stvarno sta ćeš naći a vidio sam svega u moji skoro 50 godina koje sam većinom proveo u US i EU. Jedan primjer u US: gdje na površini kod početka posla je izgledalo sve savršeno, treba se raditi totalna rekonstrukcija jedne od najvažnijih u gradu i to skoro 3 milja (skoro 5 km) oni su tri mjeseca crtali linije (koje su predstavljali instalacije), stavljali stubiče, nabacivali šljunak na strane da bi saobraćaj preusmjerili, ali niti sat nakon sto su započeli kopati su udarili magistralnu vodovodnu cijev 3 metra od mjesta gdje je bila označena. Nakon još par neočekivanih iskopa trebalo je godinu dana da se sve kontrolira i dovede do stanja da počne izgradnja. Radovi su kasnili ukupno dvije godine i na kraju da nebi manjkalo poslije puštanja u promet pojavila se rupa na jednom raskršća.
riko-ga

#2075 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by riko-ga »

Ma sve to meni jasno prijatelju.Jasno mi je kako to ustvari izgleda.No nije mi jasno zasto to tako izgleda.Evo ti jos jedan licni primjer.U opstini tri puta godisnje iznajmljujem sto za prodaju na "ulici".I kada dobijem rjesenje imam tacno ucrtano mjesto gdje mogu postaviti sto.Sto znaci da neko meni odredi gdje mogu a gdje ne mogu staviti sto na jedan dan.E zamisli sad da trebam postaviti instalacije sta bi mi trebalo ?

Po meni kada krenu radovi i izvodjac ili onaj ko to placa dobije od vlasnika instalacija mapu gdje se iste nalaze.Krenes kopati i naidjes na neoznacenu instalaciju.Sjeci.Cija je god.Ako zbog toga kasne radovi pucas toj firmi penale.Svaki sahat kasnjenja toliko i toliko KM.Pa ti vidi prika moj hoces li ili neces to izmjestiti.Znaci samo po dzepu udariti.
Post Reply