Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
-
peletiisamopelet
#2051 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav, evo da se ukljucim i ja u temu. Kuca je 11x10na 3 etaze ukuono oko 245m2 korisnog grijanog prostora. Od pocetka sezone se grije 180m2(par dana se grijalo svih 245m2 kada su bili gosti) pec je Thermoflux pelling 25kw, klasicna instalacija bez mijesajucih ventila. U kuci sve Herz termo glave bez sobnog termostata. Grijalo se od 06:00 do 21:30h a sada od pocetka januara od 05:30 do 23:00 temperatura konstantno 25 i vise °C. Preko noci ne spada ispod 22°C sto je meni licno hladno ali super za spavanje. Izolacija na kuci je 12cm stiropor i sve pvc prozori. U potkrovlju 20cmm vuna + na lamperiju udaren stiropor 5cm. Potrosnja po ovim minusima 1.95-2kg po satu(Racunajuci sate kotla). Zadovoljan sam i kotlom i potrosnjom
Послато са FreeMe X4 7 уз помоћ Тапатока
Last edited by peletiisamopelet on 21/06/2018 12:18, edited 1 time in total.
-
shilje
#2052 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Iskreno meni kad temperatura predje 23.2 pocne me glava boliti.Jos nesto da napomenem da sam primjetio u dimnjaku vodu oko 10 cm,Dimnjak mi je schiedel-ov izoliran i staklenom vunom i stiroporom.
-
belfy
#2053 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
evo ti poredjenje:golfiista wrote:Treba se baciti na proizvodnju peletaElRe wrote:Pelet u BiH je ubjedljivo najjeftiniji u regionu. U HR tona peleta je oko 220e, u SRB je oko 180e, CG je 200e. Kod nas se moze i zimi naci za 130e (Miprogradnja Ilijas), a ljeti i u proljece i za 100e. Na ovaj nacin, vjerovatno im je cilj da podignu donju granicu, ispod koje kasnije nece ici.adoadop wrote:Ovo uopste nije tačno, peleta se moze naći. A ako misle da će na ovaj način profitirati , prevarili su se.
Samo će napraviti da se ljudi teze odlučuju preci na pelet u budućnosti.
Realna cijena ljeti je oko 200 KM, a zimi oko 250 KMs tim da kvalitet mora biti konstantan.
Ako nema kvaliteta , neću ga dzaba, radije se vratiti na drva ili toplotne pumpe.![]()
Cijena peleta u BiH nikada neće dostići cijene u susjednim zemljama. Proces proizvodnje je uslovno jednostavan, sirovine ima i više nego dovoljno, izvori su obnovljivi , a tržište realtivno malo.
"Cijena auta u BiH nikada neće dostići cijene u susjednim zemljama. Proces proizvodnje je uslovno jednostavan, sirovine ima i više nego dovoljno, izvori su obnovljivi , a tržište realtivno malo."
skoro svaki odgovor koji mozes dati kao kontraargument vazi istodobno i za pelet...
- golfiista
#2054 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kako ti pade na pamet da poredis automobil i pelet zaboga... 
-
armin_jocker
#2055 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ima li gdje peleta???
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#2056 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Obrt Komerc, trgovir, dzenex cijene 320-350armin_jocker wrote:Ima li gdje peleta???
-
peletiisamopelet
#2057 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U obrt comercu nema, prodaju po 10 vreca dnevno.Slo Burner wrote:Obrt Komerc, trgovir, dzenex cijene 320-350armin_jocker wrote:Ima li gdje peleta???
-
isx
#2058 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod tebe sauna. Nema sanse da bih zaspao u sobi sa iznad 18.peletiisamopelet wrote:Pozdrav, evo da se ukljucim i ja u temu. Kuca je 11x10na 3 etaze ukuono oko 245m2 korisnog grijanog prostora. Od pocetka sezone se grije 180m2(par dana se grijalo svih 245m2 kada su bili gosti) pec je Thermoflux pelling 25kw, klasicna instalacija bez mijesajucih ventila. U kuci sve Herz termo glave bez sobnog termostata. Grijalo se od 06:00 do 21:30h a sada od pocetka januara od 05:30 do 23:00 temperatura konstantno 25 i vise °C. Preko noci ne spada ispod 22°C sto je meni licno hladno ali super za spavanje. Izolacija na kuci je 12cm stiropor i sve pvc prozori. U potkrovlju 5cm vuna + na lamperiju udaren stiropor 5cm. Potrosnja po ovim minusima 1.95-2kg po satu(Racunajuci sate kotla). Zadovoljan sam i kotlom i potrosnjom
-
betametazon
#2059 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
U pola januara kriza za pelet, ljudi traze naveliko sto implicira da se dramaticno i trosilo a onda se jave likovi sa duplo vecom povrsinom, dosta visom temperaturom a duplo manjom potrosnjom nego ja...ja sam pratio rad moje peci, nema sanse da sa manjom kolicinom peleta ugrije toliku kolicinu vode (mislim oko 80l u sistemu) da grije duplo veci prostor, jedino da su gubici u toploti jednaki nuli i da pec za dva sata ugrije prostor i da to drzi pola dana...ja sam skeptican prema tim informacijama. Napomene radi i kod mene je kuca izolovana, sa pvc stolarijom, pelet je novi grad, kotao 25kw
-
peletiisamopelet
#2060 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To sto ti trosis ne mora da znaci da je kod svakog isto. U svakoj kuci je drugacije. I zasto mislis da nije moguce trositi oko 2kg po satu? Kod mene pec kada ugrije vodu radi na snazi 2 i predje zadanu temp kotla i ugasi se, i tako u krug. U prosjeku 2 sata dnevno ne radi. Jer sada kad radi od 05:30-23:00 to je 17,5 sati kos od 75kg mi bude 2,5 do 3 dana. Sto u prosjeku izadje oko 43 do 50sati(ali radni sati kotla budu pretezno 37 do 39sati u tom periodu) sto daje potrosnju od oko 2kg po satu. Pozdravbetametazon wrote:U pola januara kriza za pelet, ljudi traze naveliko sto implicira da se dramaticno i trosilo a onda se jave likovi sa duplo vecom povrsinom, dosta visom temperaturom a duplo manjom potrosnjom nego ja...ja sam pratio rad moje peci, nema sanse da sa manjom kolicinom peleta ugrije toliku kolicinu vode (mislim oko 80l u sistemu) da grije duplo veci prostor, jedino da su gubici u toploti jednaki nuli i da pec za dva sata ugrije prostor i da to drzi pola dana...ja sam skeptican prema tim informacijama. Napomene radi i kod mene je kuca izolovana, sa pvc stolarijom, pelet je novi grad, kotao 25kw
- golfiista
-
hladan.preminger
#2062 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
golfiista wrote:http://teplo.stefa.com.ua/wholesale-bri ... Gwodtq0JGg
eto 70 EUR tona peleta. toliko o cijenama.
U italiji mi se zenina familija grijena pelet. Kad na vrecu uzmas, cijena tone je oko 320KM i to u obicnom tržnom centru. Sigurno je na tone i kod proizvođača jeftinije.
Ovi naši džiberi sad su digli cijene, a za mjesec - dva ce ganjati ljude po piku da im prodaju pelet (meni se ovo dešavalo) po 260KM/toni.
Ne kontaju da se pellet moze uvseti iz vana.
Onda će biti kukanje "kupujmo domaće".
-
peletiisamopelet
#2063 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Svako ima svoje zelje i zahtjeve. Nekom je malo i 25 a nekom je previse i 18-20°Cisx wrote:Kod tebe sauna. Nema sanse da bih zaspao u sobi sa iznad 18.peletiisamopelet wrote:Pozdrav, evo da se ukljucim i ja u temu. Kuca je 11x10na 3 etaze ukuono oko 245m2 korisnog grijanog prostora. Od pocetka sezone se grije 180m2(par dana se grijalo svih 245m2 kada su bili gosti) pec je Thermoflux pelling 25kw, klasicna instalacija bez mijesajucih ventila. U kuci sve Herz termo glave bez sobnog termostata. Grijalo se od 06:00 do 21:30h a sada od pocetka januara od 05:30 do 23:00 temperatura konstantno 25 i vise °C. Preko noci ne spada ispod 22°C sto je meni licno hladno ali super za spavanje. Izolacija na kuci je 12cm stiropor i sve pvc prozori. U potkrovlju 5cm vuna + na lamperiju udaren stiropor 5cm. Potrosnja po ovim minusima 1.95-2kg po satu(Racunajuci sate kotla). Zadovoljan sam i kotlom i potrosnjom
-
sabanss
#2064 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Slazem se ali onda treba shvatiti da potrosnja peleta izmedju 21 stepen i 24 stepena ugrijane kuce moze biti drasticna, u extremnim situacijama skoro i dupla.peletiisamopelet wrote:Svako ima svoje zelje i zahtjeve. Nekom je malo i 25 a nekom je previse i 18-20°Cisx wrote: Kod tebe sauna. Nema sanse da bih zaspao u sobi sa iznad 18.
Neka srednja vrijednost definisana kao ugodna za vecinu ljudi cak i kada se ne krecu je 21 stepen. Preko toga je cejf koji se placa poprilicno skupo kada se radi o grijanju.
Last edited by sabanss on 19/01/2017 15:09, edited 1 time in total.
-
peletiisamopelet
#2065 Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Naravno, to se zna. Potrosnja goriva se povecava u prosjeku za 7% za svaki stepen preko 21. Svaki stepen preko 21 je luksuz i potrosnja ide gore. To je pisano pravilo. Ali da bi se ustedilo IZOLACIJA je br. 1
-
rolenc
#2066 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Vrlo je teško praviti egzaktnu komparaciju (okvirnu svakako da) obzirom da ima jako puno faktora koji utiču na ukupnu efikasnost i potrošnju, a između ostalog:
- Kvalitetna izolacija i stolarija, upotrebljeni elementi za gradnju (puna cigla, termoblok...)
- Kvalitetna optimizacija sistema grijanja (grijaćih tijela, cirkulacione pumpe (utrošak struje))
- Odabir peći (odgovarajuća veličina peći, efikasnost peći),
- Kvalitet i vrsta peleta,
- Geografska pozicija kuće/stana, položaj u odnosu na susjedne objekte (izdignutost objekta, priliv/odliv toplote od/ka susjednih/susjednim objetima,
- Položaj kotlovnice (sastavni dio objekta, podruma ili odvojeno od objekta),
- Položaj dimnjaka (kroz kuću, uz kuću ili odvojeno),
- Setovana temperatura u objektu (individualni komfor različit),
- Kvalitetnog podešavanja postavki peći zavisno od gore navedenih stavki (vrsta/kvalitet peleta, setovana temp., izoliranost objekta, dimenzioniranost grijaćih tijela...)
- itd..., ima ih još.
- Kvalitetna izolacija i stolarija, upotrebljeni elementi za gradnju (puna cigla, termoblok...)
- Kvalitetna optimizacija sistema grijanja (grijaćih tijela, cirkulacione pumpe (utrošak struje))
- Odabir peći (odgovarajuća veličina peći, efikasnost peći),
- Kvalitet i vrsta peleta,
- Geografska pozicija kuće/stana, položaj u odnosu na susjedne objekte (izdignutost objekta, priliv/odliv toplote od/ka susjednih/susjednim objetima,
- Položaj kotlovnice (sastavni dio objekta, podruma ili odvojeno od objekta),
- Položaj dimnjaka (kroz kuću, uz kuću ili odvojeno),
- Setovana temperatura u objektu (individualni komfor različit),
- Kvalitetnog podešavanja postavki peći zavisno od gore navedenih stavki (vrsta/kvalitet peleta, setovana temp., izoliranost objekta, dimenzioniranost grijaćih tijela...)
- itd..., ima ih još.
- golfiista
#2067 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
karabajaze wrote:Upravo čitam kako cijene po toni peleta idu do 600 KM, predlažem da svi oni koji imaju imena proizvođača koji su drastično podigli cijenu peleta da ih na ovom forumu evidentiramo te da ih ubuduće bojkotujemo pa nek pelet prodaju nekom drugom. Nismo svi u stanju da kupimo pelet odjednom za cijelu sezonu, neki od nas su primorani da kupuju tonu po tonu zbog prostora a neki i zbog finansiskog momenta jer nam je mnogima teško u jednom trenutku izdvojiti novce za pelet za sezonu.
-
krogans
#2068 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
[emoji106]golfiista wrote:[emoji106]karabajaze wrote:Upravo čitam kako cijene po toni peleta idu do 600 KM, predlažem da svi oni koji imaju imena proizvođača koji su drastično podigli cijenu peleta da ih na ovom forumu evidentiramo te da ih ubuduće bojkotujemo pa nek pelet prodaju nekom drugom. Nismo svi u stanju da kupimo pelet odjednom za cijelu sezonu, neki od nas su primorani da kupuju tonu po tonu zbog prostora a neki i zbog finansiskog momenta jer nam je mnogima teško u jednom trenutku izdvojiti novce za pelet za sezonu.
send with Xperia
-
anes66
#2070 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Juce kupljen pelet Duga ja prezadovaljan sad za sad cjena po toni je 300km samo se skontajte za prevoz. I dali ima neoo Centrometal Kamin da se razumije u parametre ovaj serviser sto mi je radio je dzubre obicno nece da mi se javi a dirao mi parametre i poremetio ih sad sam malo u belaju
Gesendet von meinem X5 mit Tapatalk
-
armin_jocker
#2071 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Gdje si kupio taj pelet Duga i da li se moze kupiti manja kolicina od 1 tone??anes66 wrote:Juce kupljen pelet Duga ja prezadovaljan sad za sad cjena po toni je 300km samo se skontajte za prevoz. I dali ima neoo Centrometal Kamin da se razumije u parametre ovaj serviser sto mi je radio je dzubre obicno nece da mi se javi a dirao mi parametre i poremetio ih sad sam malo u belaju
-
Kondenzator
#2072 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Poslo sam ti privatnu poruku. Mogu ti ja pomoci preko tel il doci ako si iz Saanes66 wrote:Juce kupljen pelet Duga ja prezadovaljan sad za sad cjena po toni je 300km samo se skontajte za prevoz. I dali ima neoo Centrometal Kamin da se razumije u parametre ovaj serviser sto mi je radio je dzubre obicno nece da mi se javi a dirao mi parametre i poremetio ih sad sam malo u belaju
-
anes66
#2073 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Sokolac mozes uzet i manje ali moras imat vlastiti prevozarmin_jocker wrote:Gdje si kupio taj pelet Duga i da li se moze kupiti manja kolicina od 1 tone??anes66 wrote:Juce kupljen pelet Duga ja prezadovaljan sad za sad cjena po toni je 300km samo se skontajte za prevoz. I dali ima neoo Centrometal Kamin da se razumije u parametre ovaj serviser sto mi je radio je dzubre obicno nece da mi se javi a dirao mi parametre i poremetio ih sad sam malo u belaju
-
Nadzorna_ploca
#2074 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Imate pec na pelet a nemate para da uzmete peleta za preko nove godine. Malo cudno. 
Ali svejedno vidim da su opravdani razlozi pa suosjecam i zao mi je i pridruzujem se spominjaju familije zbog ovih bezobraznih cijena. Ipak mislim da je takvih proizvodjaca jako malo i da se ipak moze uzeti po razumnoj cijeni i u ovom periodu.
Ali svejedno vidim da su opravdani razlozi pa suosjecam i zao mi je i pridruzujem se spominjaju familije zbog ovih bezobraznih cijena. Ipak mislim da je takvih proizvodjaca jako malo i da se ipak moze uzeti po razumnoj cijeni i u ovom periodu.
-
Armin2013
#2075 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ispravka u vezi Obrt-Comerc doopeletiisamopelet wrote:U obrt comercu nema, prodaju po 10 vreca dnevno.Slo Burner wrote:Obrt Komerc, trgovir, dzenex cijene 320-350armin_jocker wrote:Ima li gdje peleta???
NIje 10 vreća dnevno nego 10-20 vreća po kupcu.
lp,