Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#2051 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

odr0n wrote:
Great Cornholio wrote: Meni je život daleko od savršenog, i trudim se da ga "popravljam" koliko je to u mojoj moći, a pri tome tražim i očekujem pomoć i od Boga, jer vjerujem da mi jedino On uvijek želi dobro i zna šta je u određenom trenutku dobro da učinim, niti ja a niti drugi ljudi ne možemo biti istovremeno i objektivni i voljeti se na ispravan način. Eto zbog toga mi je On uvijek na pameti, i eto zašto mi jako teško pada kad čujem da neko, prema mojoj subjektivnoj procjeni, govori laži o Njemu.
Onda tako nikada nećeš moći popraviti stvar ako očekuješ od nečega što nikada nikome nije pomoglo ni spasilo, čovjek jedino može pomoći sebi i drugima, ako ne vjeruje u sebe, a ne u boga, nikada se neće promjeniti i uvijek će očekivati da se stvari same poslože.
Ja vjerujem da je meni Bog pomogao u određenim kritičnim životnim situacijama, da mi je u tim situacijama "davao" dodatnu snagu ili da je nekim ljudima davao dodatnu snagu da me spasu od mene samog, e sad to što ti ne vjeruješ da je to moguće to ne znači da i tebi nekada nije pomogao :)

Vjerujem ja u sebe, ali ne vidim kako će mi nauditi to što vjerujem da je još nekome stalo do mene, da još Neko vjeruje u mene, želi mi dobro a pri tome me poznaje bolje od mene i što zna šta je za mene, a i za druge, najbolje da učinim u nekoj situaciji.
odr0n

#2052 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
Great Cornholio wrote: Meni je život daleko od savršenog, i trudim se da ga "popravljam" koliko je to u mojoj moći, a pri tome tražim i očekujem pomoć i od Boga, jer vjerujem da mi jedino On uvijek želi dobro i zna šta je u određenom trenutku dobro da učinim, niti ja a niti drugi ljudi ne možemo biti istovremeno i objektivni i voljeti se na ispravan način. Eto zbog toga mi je On uvijek na pameti, i eto zašto mi jako teško pada kad čujem da neko, prema mojoj subjektivnoj procjeni, govori laži o Njemu.
Onda tako nikada nećeš moći popraviti stvar ako očekuješ od nečega što nikada nikome nije pomoglo ni spasilo, čovjek jedino može pomoći sebi i drugima, ako ne vjeruje u sebe, a ne u boga, nikada se neće promjeniti i uvijek će očekivati da se stvari same poslože.
Ja vjerujem da je meni Bog pomogao u određenim kritičnim životnim situacijama, da mi je u tim situacijama "davao" dodatnu snagu ili da je nekim ljudima davao dodatnu snagu da me spasu od mene samog, e sad to što ti ne vjeruješ da je to moguće to ne znači da i tebi nekada nije pomogao :)

Vjerujem ja u sebe, ali ne vidim kako će mi nauditi to što vjerujem da je još nekome stalo do mene, da još Neko vjeruje u mene, želi mi dobro a pri tome me poznaje bolje od mene i što zna šta je za mene, a i za druge, najbolje da učinim u nekoj situaciji.
Pomogao si sam sebi, kad bi ljudi više vjerovali u sebe i svoje mogućnosti, puno brže bi postizali željeno, a ne čekajući trenutak koji bi mogli okarakterisati kao božji znak koji naravno ne postoji, nego u ovom slučaju samo odlaže akciju i pravi dodatni psihološki teret.
Great Cornholio

#2053 Re: Za predane Životu

odr0n wrote: Pomogao si sam sebi, kad bi ljudi više vjerovali u sebe i svoje mogućnosti, puno brže bi postizali željeno, a ne čekajući trenutak koji bi mogli okarakterisati kao božji znak koji naravno ne postoji, nego u ovom slučaju samo odlaže akciju i pravi dodatni psihološki teret.
Nisam ja baš toliko siguran u sebe,ne vjerujem da sam neke stvari uradio bez Božije pomoći
Često ta prevelika sigurnost, vjera isključivo u sebe i svoje mogućnosti, čovjeka koči da učini ono što je u određenom trenutku najpametnije, bez određene doze nepovjerenja u sebe čovjek koji igra samo po vlastitim pravilima često može izgubiti u utakmici u kojoj se slabo ko pridržava pravila.

Nekad nije akcija najmudrije riješenje, nekad je to ne činjenje nečega, i zbog toga nije dobro biti previše samouvjeren.
odr0n

#2054 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote: Pomogao si sam sebi, kad bi ljudi više vjerovali u sebe i svoje mogućnosti, puno brže bi postizali željeno, a ne čekajući trenutak koji bi mogli okarakterisati kao božji znak koji naravno ne postoji, nego u ovom slučaju samo odlaže akciju i pravi dodatni psihološki teret.
Nisam ja baš toliko siguran u sebe,ne vjerujem da sam neke stvari uradio bez Božije pomoći
Često ta prevelika sigurnost, vjera isključivo u sebe i svoje mogućnosti, čovjeka koči da učini ono što je u određenom trenutku najpametnije, bez određene doze nepovjerenja u sebe čovjek koji igra samo po vlastitim pravilima često može izgubiti u utakmici u kojoj se slabo ko pridržava pravila.

Nekad nije akcija najmudrije riješenje, nekad je to ne činjenje nečega, i zbog toga nije dobro biti previše samouvjeren.
Pa sam svoje tvrdnje pobijaš, samo djelo može načiniti promjenu, a djelo čini vlastitim rukama, ništa ne može pasti sa neba. Ne postoji mjera sigurnosti, prevelika, premala, nego samo sigurnost koja se može protumačiti kao odgovornost, svjesnost da je sve u tvojim rukama,
Great Cornholio

#2055 Re: Za predane Životu

odr0n wrote:
Pa sam svoje tvrdnje pobijaš, samo djelo može načiniti promjenu, a djelo čini vlastitim rukama, ništa ne može pasti sa neba. Ne postoji mjera sigurnosti, prevelika, premala, nego samo sigurnost, svjesnost da je sve u tvojim rukama.
Ako je djelo, a jeste, ne podržavanje nečega što smatraš lošim, onda je i ne činjenje nečega, što većina smatra ispravnim, faktor promjena.

I zato ja često Boga molim da me spriječi da ne učinim nešto što sam naumio a Bog to ne smatra dobrim, da mi da snagu da ne činim nešto što bi osnažilo zlo ( jer često se zlo može "predstavljati" dobrim ), i na taj način, ako ga već ne mogu pobijediti, makar oslabim snagu zla.
Great Cornholio

#2056 Re: Za predane Životu

Toliko od mene za danas, ako ko ima kakvih pitanja odgovorićiu na njih na slijedećem predavanju 8-) :D

Šalim se, prijatno veče vam želim, pa se čujemo... :)
bizet

#2057 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
bizet wrote:
druga sansa velis...a sta ako imas samo ovu?...ako je ovaj zivot sve sto ces ikada imati?...kako bi razmisljao u tom slucaju zanima me
Isto ovako kao sada, samo bi vjerovatno imao manje motiva da idem protiv struje, jer znajući da se pri borbi za istinu i pravdu, vlastitu i dobrobit onih s kojima dijelim Život, mogu pouzdati u Nekog ko je jači od svih onih koji se protiv navedenog bore, ja dobijam dodatnu snagu da ostanem "budala" koja ne gleda samo na sebe i kome nije stalo samo do uživanja.
sve dok nam treba dodatna snaga znaci da nismo u potpunosti otkrili sebe i snagu koju nosimo u sebi...dodatni motiv bi bio svijest da mladjim narastajima ostavljas bolje svojim zalaganjem i borbom, ja vise od ovog ne bih trazila ni od samog Boga

ne mogu citirati tvoj prethodni post, predugacak i ne stane mi u ekran mobitela, ali...
zar su licemjerni vjernici jedino o cemu ti vodis brigu?
u momentu kad mi treba doktor ili kad trazim sebi dodatni honorar nije mi bitno uopste koliko ima lucemjernih vjernika...cak mi to ni sad nije bitno...edino kad me vjernik moze izbaciti iz cipela i kad ga etiketiram kao vjernika jeste situacija kada mi zbog vjere skace po ledjima, kao primjer parkiranja tj. zagradjivanja mog auta jer eto mora na dzmu

ti Cornholio za mene nisi vjernik, ja te gledam i vagam kao covjeka...naravno da znam da vjerujes u Boga i gledam da te i na taj nacin ispostujem, ali za mene je to sasvim sporedna stvar, kaosto je odr0n nevjernik...i to mi je sporedna stvar i glrdam ga prvo kao covjeka....mislim da se ti i ja razlikujemo u ovom pocetnomstajalistu, a time nam se dalje razilazi sfera interesovanja i djelovanja
rekap bicovjek nebitna stvar, zanemarljiva, aliocigledno da nas ona oblikuje u osobe prividno slicnih a opet sustinski drugacijih svjetonazora

nemoj me pogresno shvatiti, nemam ja nista protiv tvohe vjere i tvog Boga, samo mi tesko pada sto su ti bitniji licemjerni vjernici i nekakva borba protiv takvih, umjesto licemjernih ljudi...razlika je ogromna kad dublje zagrebes
Great Cornholio

#2058 Re: Za predane Životu

@bizet, još jedna mi je bombonjera pri kraju isteka roka trajanja :( , pa je se moram riješiti večeras :D

Čuvaj se, nemoj se previše sekirati i zamarati, jer znaš šta ti je sada prioritet, a s pričom ćemo nastaviti, neće tema pobjeć' :)
bizet

#2059 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Toliko od mene za danas, ako ko ima kakvih pitanja odgovorićiu na njih na slijedećem predavanju 8-) :D

Šalim se, prijatno veče vam želim, pa se čujemo... :)
i zasto se ne bi pretvorilo u politiku?...zasto se ne dotaknemo konkretnih socijalnih pitanja?...cemu konstantno palamudjenje o vjera vs nevjera?

ako je tebi potreban Bog da bi se borio za pravdu, a meni mozda ne, to je OK dokle god ne zastranis i ne pocnes sve ljude pismatrati prvo pod lupom vjere...u tom slucaju mozes se lako pribliziti istim licemjerima koje prezires

znas kako kazu da postajemo ono sto preziremo, ili nekako slicno

ps. znam, brdo kucanih gresaka...ne mogu ispravljati, trajace vjecnost...kako se zvao onaj policajac iz Alo Alo? :oops:
bizet

#2060 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:@bizet, još jedna mi je bombonjera pri kraju isteka roka trajanja :( , pa je se moram riješiti večeras :D

Čuvaj se, nemoj se previše sekirati i zamarati, jer znaš šta ti je sada prioritet, a s pričom ćemo nastaviti, neće tema pobjeć' :)
ma jasno je meni da se ti u pohode spremas...uzivaj :)...a jesam danas nervozna, sveki mi se plaho udomacila a ja nemicna....kako ono ja tebi rekoh, postajemo ono protiv cega se borimo :shock: ...nikad, nikad!...samo sabura, samo saburli i disem duboko :)
Great Cornholio

#2061 Re: Za predane Životu

Znači, moguće teme su : politika i rješavanje socijalnih pitanja, licemjerni vjernici, licemjerni nevjernici, licemjerni ljudi, tračanje svekrve :D i način na koji mi vidimo i procjenjujemo ljude.

Pošto je tačna ona Ničeova " Kod dugo boravi među zvjerima treba dobro paziti da i sam ne postane zvijer" i pošto se politikom bave uglavnom "zvijeri", zbog toga bi pametno bilo da o tome ne pričamo, a pošto rješavanje socijalnih pitanja ne ide bez politike onda i ta tema otpada.

Ovo o licemjerju ljudi takođe nije nešto što bi temu učinilo motivirajućom, a prema naslovu bi trebala biti takva :)
Rekli smo da na ovoj temi nećemo tračati druge osobe, a @bizet,pošto je tvoja svekrva osoba nećemo ni nju tračati :D

Ostaje nam jedina pozitivna tema ova o tome na koji način mi vidimo, procjenjujemo i kojim mjerilima vrednujemo druge osobe, pa eto vi počnite a ću se ja uključiti nekad u toku dana.

Prijatan dan vam želim :)
bizet

#2062 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:Znači, moguće teme su : politika i rješavanje socijalnih pitanja, licemjerni vjernici, licemjerni nevjernici, licemjerni ljudi, tračanje svekrve :D i način na koji mi vidimo i procjenjujemo ljude.

Pošto je tačna ona Ničeova " Kod dugo boravi među zvjerima treba dobro paziti da i sam ne postane zvijer" i pošto se politikom bave uglavnom "zvijeri", zbog toga bi pametno bilo da o tome ne pričamo, a pošto rješavanje socijalnih pitanja ne ide bez politike onda i ta tema otpada.

Ovo o licemjerju ljudi takođe nije nešto što bi temu učinilo motivirajućom, a prema naslovu bi trebala biti takva :)
Rekli smo da na ovoj temi nećemo tračati druge osobe, a @bizet,pošto je tvoja svekrva osoba nećemo ni nju tračati :D

Ostaje nam jedina pozitivna tema ova o tome na koji način mi vidimo, procjenjujemo i kojim mjerilima vrednujemo druge osobe, pa eto vi počnite a ću se ja uključiti nekad u toku dana.

:lol: Cornholio nemoj se naljutiti, nadam se da neces, ali kad ne pricas o Bogu zvucis smislenije :)

ima vise mjerila po kojima vrjednujem druge...prvo je, naravno, kakvi su prema meni, a drugo je kakav je moj opci dojam o njima...neke na osnovu dojma mogu postovati, zbog odredjenih mozda osobina ili ako su drugome ucinili dobro, ali to ne znaci da ih zelim blizu sebe i da mogu uzvratiti dobrim...ne kazem da cu biti losa, ali cu gledati da budem nutralna i uljudna i vjerovatno sto dalje, nisu mi mozda sjeli iz meni nepoznatih razloga.
obicno licni i ukupni dojam se nadopunjuju i samo tako mozes vrjednovati nekog
da ne lazem upoznati osobu, pojusavati da upoznas, je jako tesko i zahtijeva dosta truda i rada na vezi, bilo da je prijateljska, poslivna ili rodbinska, i cesto cemo izabrati laksi put, put povrsnosti, zadovoljavajuci se onim sto nam odgovara kod te osobe, a zanemarujuci ono sto je vidno lose, i tako izgradjivati kulu od karata dok se ne srusi....posto smo udubini duse svjesni da se nismo posteno potrudili necemo mnogo ocajavati kad se kula srusi, jednostavno idemo dalje
mislim ja da se ljudi ne boje vezivanja iz straha da ce im srce biti slomljeno, nego iz ljenosti, jer valja ulagati sebe konstantno
opet ima ljudi za kohe ti drugi kazu ruzne price, a tebi ta osoba u tom tfenubas pravo sjela i posao sa njom sklapas extremno brzo jer ste se nasli kao istomisljenici na tom polju...ja zanemarim price i uzivam urijetkim momentima lakog i brzog poslovnog dogovora...dok traje traje, treba znati uzivati

e dobro...ima jedna stvar koja je meni nekako presudna, jer odredjuje daljni tok interakcije, a to je prvi dojam, intuicija, kako god se to nazivalo...vrlo rijetko mi se desilo da me nos prevario, ali ovo sve se odnosi na povrsne medju ljudima....kad je u pitanju zalaganje da se neko upozna meni se cini da sam ispucala svoju kvotu....postala sam i ja srednja, bojim se visina
nema se vremena danas za ovakvih izleta...ono srbe sto imas cuvas za par bliskih osoba i to je to....sto ne znaci da nisam iskrena prema drugim, samo sam lijena, ili nemam zelju, da ih upoznajem....dugo traje

tako ja vidim ljude danas i tako ih i vrijednujem...mozda grijesim, a mozda i ne
bizet

#2063 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

samo za tvoju dusu Cornholio, jer znam da ti je vjera kao droga :)

nazalost rat je ucinio to da odmah po imenu i pprezimenu trpamo jedni druge u torove...nisam postedjena ovog jada...ali nakon ove ljigave konstatacije ja je odbacujem, i potrudim se pigledati covjeku u oci i potraziti njegovu dusu prije nego pocnem pretpostavljati...ja se zagledam ljudima u oci, to je istina
i tad mi vjera, ime i prezime, jezik nista ne znace...trazim osobu a ne ovcu iz odredjenog tora
ovaj proces odbacivanja nametnutog tereta mi je mrzak i proklinjem politiku koja me naucila razlikovati/dijeliti ljude po imenu i prezimenu, po vjeri
fatamorgana

#2064 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:samo za tvoju dusu Cornholio, jer znam da ti je vjera kao droga :)

nazalost rat je ucinio to da odmah po imenu i pprezimenu trpamo jedni druge u torove...nisam postedjena ovog jada...ali nakon ove ljigave konstatacije ja je odbacujem, i potrudim se pigledati covjeku u oci i potraziti njegovu dusu prije nego pocnem pretpostavljati...ja se zagledam ljudima u oci, to je istina
i tad mi vjera, ime i prezime, jezik nista ne znace...trazim osobu a ne ovcu iz odredjenog tora
ovaj proces odbacivanja nametnutog tereta mi je mrzak i proklinjem politiku koja me naucila razlikovati/dijeliti ljude po imenu i prezimenu, po vjeri
"Ako se na mržnju odgovara mržnjom kako će mržnja završiti?" - Šakjamuni, :)
bizet

#2065 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

upravo tako fatamorgana :)
-----------------

htjedoh upitati sta je mrznja, ali sam se prepala da bi mogla saznati odgovor
Great Cornholio

#2066 Re: Za predane Životu

bizet wrote:
Great Cornholio wrote:Znači, moguće teme su : politika i rješavanje socijalnih pitanja, licemjerni vjernici, licemjerni nevjernici, licemjerni ljudi, tračanje svekrve :D i način na koji mi vidimo i procjenjujemo ljude.

:lol: Cornholio nemoj se naljutiti, nadam se da neces, ali kad ne pricas o Bogu zvucis smislenije :)

ima vise mjerila po kojima vrjednujem druge...prvo je, naravno, kakvi su prema meni, a drugo je kakav je moj opci dojam o njima...neke na osnovu dojma mogu postovati, zbog odredjenih mozda osobina ili ako su drugome ucinili dobro, ali to ne znaci da ih zelim blizu sebe i da mogu uzvratiti dobrim...ne kazem da cu biti losa, ali cu gledati da budem nutralna i uljudna i vjerovatno sto dalje, nisu mi mozda sjeli iz meni nepoznatih razloga.
obicno licni i ukupni dojam se nadopunjuju i samo tako mozes vrjednovati nekog
da ne lazem upoznati osobu, pojusavati da upoznas, je jako tesko i zahtijeva dosta truda i rada na vezi, bilo da je prijateljska, poslivna ili rodbinska, i cesto cemo izabrati laksi put, put povrsnosti, zadovoljavajuci se onim sto nam odgovara kod te osobe, a zanemarujuci ono sto je vidno lose, i tako izgradjivati kulu od karata dok se ne srusi....posto smo udubini duse svjesni da se nismo posteno potrudili necemo mnogo ocajavati kad se kula srusi, jednostavno idemo dalje
mislim ja da se ljudi ne boje vezivanja iz straha da ce im srce biti slomljeno, nego iz ljenosti, jer valja ulagati sebe konstantno
opet ima ljudi za kohe ti drugi kazu ruzne price, a tebi ta osoba u tom tfenubas pravo sjela i posao sa njom sklapas extremno brzo jer ste se nasli kao istomisljenici na tom polju...ja zanemarim price i uzivam urijetkim momentima lakog i brzog poslovnog dogovora...dok traje traje, treba znati uzivati

e dobro...ima jedna stvar koja je meni nekako presudna, jer odredjuje daljni tok interakcije, a to je prvi dojam, intuicija, kako god se to nazivalo...vrlo rijetko mi se desilo da me nos prevario, ali ovo sve se odnosi na povrsne medju ljudima....kad je u pitanju zalaganje da se neko upozna meni se cini da sam ispucala svoju kvotu....postala sam i ja srednja, bojim se visina
nema se vremena danas za ovakvih izleta...ono srbe sto imas cuvas za par bliskih osoba i to je to....sto ne znaci da nisam iskrena prema drugim, samo sam lijena, ili nemam zelju, da ih upoznajem....dugo traje

tako ja vidim ljude danas i tako ih i vrijednujem...mozda grijesim, a mozda i ne
Ne ljutim se, normalno je da ti zvučim smislenije u temama koje tebe interesuju, kad ga nešto interesuje čovjek se trudi da u tome nađe smisao. Ti ne vjeruješ u Boga, i zbog toga ti i ne želiš da vidiš smisao u onome što ja pričam o Njemu.

Sličan se sličnom raduje, i zato se prije vežu osobe koje dijele zajedničke stavove, interesovanja i sl.

Meni prvi dojam nije presudan, ne uzdam se previše u intuiciju, neko me može privući na prvi pogled, učiniti mi se zanimiljivim sagovornikom, poslovnim partnerom, potencijalnim prijateljem i sl., ali da li ću se ja "vezati" za tu osobu i postati nešto od navedenog zavisi od mnogo faktora. Možda je to "profesionalna deformacija", ali ja sam sklon tome da ljude "razložim" do u najsitnije detalje, a to ne mogu ako o toj osobi nisam prikupio "materijal" za analizu.

Ovo što kažeš da je meni vjera droga, ne bih se baš s tim složio, jer možda meni vjera ponekad bude "doping", ali vjera je za mene osnova, orijentir, nešto što me štiti od rizika da se rasplinem i izgubim se u masi.

A ovo što se tiče procjenjivanja ljudi na osnovu imena, takve greške sam davno prestao da pravim, često i ne zapamtim ime nekoga s kim se upoznam, valjda zato što me to toliko ne interesuje :)
Great Cornholio

#2067 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
bizet wrote:samo za tvoju dusu Cornholio, jer znam da ti je vjera kao droga :)

"Ako se na mržnju odgovara mržnjom kako će mržnja završiti?" - Šakjamuni, :)
"Volite neprijatelje svoje" ( Isus) , ovo je jako teško, ali jedini način borbe koja će na kraju rezultirati pobjedom ljubavi, ali ne one što zbog nje kukaju i pjesme pišu :)
bizet

#2068 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

kad bi ti rekla da mene interesuje Bog da li bi mi vjerovao? :)
ali ja ga ne mogu zamisliti i pristupiti mu tako zanesenjacki kao ti....eto, o tome se radi

seciranje ljudi do u detalje, hmm, pa ja volim da mislim da se trudim upoznati osobu za koju sam odlucila da je zelim upoznati....ali vec prije toga sam donijela sud da ili ne...intuicija nas nema tendenciju varati...sposobni smo da vidimo i primjetimo mnogo vise nego sto vjerujemo, ali smo zaboravili kako da ta nasa umijeca iskoristimo
ja pazljivo slusam sta druga osoba prica, u kakvom kontekstu koristi rijeci, posmatram i pokrete i lice i nacin obracanja drugima...na osnovu prikupljenih informacija donosim sud da ili ne....naravno da on ne mora biti tacan...ali ne zamaram se time....kad sam neodlucna, tj. kad osoba djeluje neutralno, onda je sud tesko donijeti, ali tad nastupa proces eliminacije po potrebi...ako bi mi mogla biti bitna ostavljam prostora za daljnji razgovor, ako ne zaboravim i da sam je upoznala
pa vjerujem da svi radimo tako, ili barem slicno

tek sad ponovo procitah tvoj post...ti pricas o vezivanju za osobe, a ja o tome uopste nisam pisala, jesam, rekla sam da sam ispunila svoju kvotu, sto naravno nije definitivno jer za 3 mjeseca cu, ako Bog da, upoznavsti svoje dijete i vezati se za nju :)
kod bilo kakvog vezivanja u smislu da dajemo nesebicno sebe se mora imati i zajednicli interes....ne postoje veze bez interesa, a najdublje imaju i najjace interese :)..to je tako...dakle ako imas interes sa istim ti u startu nastupas i samim tim vec na prvu ti vrsis odabir i klasifikaciju ljudi oko tebe...iz recenig ispade da biramo ljude na prvu, a tako i jeste, ili oni izaberu nas :)
pricali smo o vrednovanju, ja sam mislila da je to ono o cemu sam prvo pisala, shrugs :)

inace upoznati nekog do kosti se ne moze nekad ni za cijeli zivot....tru
Last edited by bizet on 17/04/2013 15:05, edited 1 time in total.
bizet

#2069 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

(nazva muz i izgubih red)

trudit se da nekog upoznas je nesto sasvim drugo i za mene sasvim dovoljno da veza, bilo koje vrste, uspjesno traje :)
Great Cornholio

#2070 Re: Za predane Životu

bizet wrote:kad bi ti rekla da mene interesuje Bog da li bi mi vjerovao? :)
ali ja ga ne mogu zamisliti i pristupiti mu tako zanesenjacki kao ti....eto, o tome se radi

seciranje ljudi do u detalje, hmm, pa ja volim da mislim da se trudim upoznati osobu za sam odlucila da je zelim upoznati....ali vec prije toga sam donije sud da ili ne...intuicija nas nema tendenciju varati...sposobni smo da vidimo i primjetimo mnogo vise nego sto vjerujemo, ali smo zaboravili kako da ta nasa umijeca iskoristimo
ja pazljivo slusam sta druga osoba prica, u kakvom kontekstu koristi rijeci, posmatram i pokrete i lice i nacin obracanja drugima...na osnovu prikupljenih informacija donosim sud da ili ne....naravno da on ne mora biti tacan...ali ne zamaram se time....kad sam neodlucna, tj. kad osoba djeluje neutralno, onda je sud tesko donijeti, ali tad nastupa proces eliminacije po potrebi...ako bi mi mogla biti bitna ostavljam prostora za daljnje razgovor, ako ne zaboravim i da sam je upoznala
pa vjerujem da svi radimo tako, ili barem slicno

tek sad ponovo procitah tvoj post...ti pricas o vezivanju za osobe, a ja o tome uopste nisam pisala, jesam, rekla sam da sam ispunila svoju kvotu, sto naravno nije definitivno jer za 3 mjeseca cu, ako Bog da, upoznavsti svoje dijete i vezati se za nju :)
kod bilo kakvog vezivanja u smislu da dajemo nesebicno sebe se mora imati i zajednicli interes....ne postoje veze bez interesa, a najdublje imaju i najjace interese :)..to je tako...dakle ako imas interes sa istim ti u startu nastupas i samim tim vec na prvu ti vrsis odabir i klasifikaciju ljudi oko tebe...iz recenig ispafe da biramo ljude na prvu, a tako i jeste, ili oni izaberu nas :)[/b]
pricali smo o vrednovanju, ja sam mislila da je to ono o cemu sam prvo pisala, shrugs :)

inace upoznati nekog do kosti se ne moze nekad ni za cijeli zivot....tru
Iskreno, ne bih, na osnovu onoga što smo do sada pričali nisam stekao takav dojam :)

Iskustvo koje sam imao s Njim je učinilo da ga doživaljavam na način na koji ga doživljavam, vjerujem da mi je u udređenim situacijama ukazivao na put kojim trebam poći, u dilemama koje sam imao kao da me je Njegova ruka pogurala u pravcu koji se na kraju pokazao najboljim za mene, i zbog toga se i sada zanosim time da će opet biti tu kad ne budem znao šta da činim :)

Koliko je ko iskren u predstavljanju sebe onakvim kakav jeste, to je faktor koji je presudan da se neka osoba uspije upoznati, ali često čovjek nije iskren ni prema samom sebi, i zbog toga jedino Bog može u potpunosti znati kakav je ko.
Great Cornholio

#2071 Re: Za predane Životu

bizet wrote:(nazva muz i izgubih red)

trudit se da nekog upoznas je nesto sasvim drugo i za mene sasvim dovoljno da veza, bilo koje vrste, uspjesno traje :)
Ako su osobe "kompatibilne", veza, bilo koje vrste, će trajati, a ako nisu ulaganje truda da veza uspije, da se jedna strana prilagodi drugoj strani, a u tom prilagođavanju ne nalazi zadovoljstvo, vjerovatno će dovesti do toga da se neka od strana umori i odluči da tu vezu prekine.
bizet

#2072 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

hej, covjek mora prihvatiti kako ti Boga u sve mijesas :)

o tome da sam x puta pomislila da me cuva neka dobra sila i da me, sto se kaze, sadaka sacuvala ne bih razgovarala...to su dozivljaji koje ni sama ne razumijem pa o njima ni nemam zelju pricati....ti ih pripisujes Bogu, a kod mene lebde u zraku, nedefinisani

e sad koliko smo iskreni sami prema sebi...jbg donekle niko nije...cak nismo cesto svjesni svojih sitnih mana ili gluposti koje znamo napraviti...tesko se na taj nacin analizirati do u tancine, niko od nas ne voli upoznati svoju sitnicavu prirodu, ali je bitno pogledati se u oci povremeno i napraviti presjek licnog rasta i uspjeha na ovom planu
koliko smo u svojoj iskrenosti iskreni prema drugima...pa onoliko koliko zelimo biti :)....ne opterecujem se ovim jer nikad nisam bila master of disguise :(...zeza me sto na umu to na drumu i to big time..ali hajde zivot je preda mnom, naucicu :)
bizet

#2073 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Great Cornholio wrote:
bizet wrote:(nazva muz i izgubih red)

Ako su osobe "kompatibilne", veza, bilo koje vrste, će trajati, a ako nisu ulaganje truda da veza uspije, da se jedna strana prilagodi drugoj strani, a u tom prilagođavanju ne nalazi zadovoljstvo, vjerovatno će dovesti do toga da se neka od strana umori i odluči da tu vezu prekine.
nije ni moguce zapocinjati gradnju ako nema temelja, svako ulaganje u ocigledni neuspjeh je ravno imbecilizmu...ali zajednicki interesi su ti koji cine temelj, to je ta kompatibilnost koju spominjes...kolilo veza traje zavisice iskljucivo od ulaganja u nju, naravno obostranog i te iste jacine interesa...u sustini mi se trudimo ocuvati interes....to mora biti zajednicki proces, inace se dolazi do gubitka interesa a time i zelje za nadogradnjom, pa i nastavkom veze
glupo je misliti da nesto traje vjecno i prihvatati drugog zdravo za gotovo...sad uspjesnost ocuvanja i nadogradnje veze ce zavisiti i od nase vjestine da ocuvamo nesto, ne samo od zelje ili volje

kako god dumam dok ovo pisem, sve u zivotu je samo rad rad i rad...vidis ti to, insan i kad nista ne radi radi :D
Great Cornholio

#2074 Re: Za predane Životu

Rad, red i disciplina 8-)

Nažalost, valja preći s riječi na djela :( :D

Šalim se, valja mi se opet knjige prifatit', uživaj u dumanju, pa se čujemo ... :)
odr0n

#2075 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Great Cornholio wrote:
odr0n wrote:
Pa sam svoje tvrdnje pobijaš, samo djelo može načiniti promjenu, a djelo čini vlastitim rukama, ništa ne može pasti sa neba. Ne postoji mjera sigurnosti, prevelika, premala, nego samo sigurnost, svjesnost da je sve u tvojim rukama.
Ako je djelo, a jeste, ne podržavanje nečega što smatraš lošim, onda je i ne činjenje nečega, što većina smatra ispravnim, faktor promjena.

I zato ja često Boga molim da me spriječi da ne učinim nešto što sam naumio a Bog to ne smatra dobrim, da mi da snagu da ne činim nešto što bi osnažilo zlo ( jer često se zlo može "predstavljati" dobrim ), i na taj način, ako ga već ne mogu pobijediti, makar oslabim snagu zla.
Ne može te bog spriječiti, nego možeš samo sam sebe spriječit. Vjeruj u sebe, ne u boga, time ćeš postati mnogo odgovorniji i odlučniji. :)
Post Reply