Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ovo_mi_je_nick

#20476 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ovo_mi_je_nick »

Pa naravno da je opasno. Ti misliš da neko namjerno izaziva sudar, gine, ubije nekoga a ne zbog toga što se jednostavno desi ona sekunda nepažnje i desi se tragedija. Ljudi nisu bezgrešni, prave greške pa nekome ta greška ne znači tabut a nekome znači.
Qler

#20477 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Qler »

Jutros na kruznom na dobrinji ceka instruktor sa kandidatom 5 minuta da nikog ne bude u kruznom, da se ukljuci iako je vanjska traka slobodna, i jos ide na prvi izlaz... a i jos sam primjetio da ih uce da uvijek voze vanjskom trakom gdje god izlazili.. pa onda sporost u saobracaju, meni moj gurao nogu :D da ubrzam da ne kocim 1000 ljudi iza sebe kad sam polagao. Treba nauciti kandidata da bude ucesnik u saobracaju a ne puki vozac za sebe. Treba da prati saobracaj i da zna sta se desava 360 stepeni oko njega. Trenutno ih uce da idu 40km/h i to je to...
Travnički Noćni Šetač

#20478 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Travnički Noćni Šetač »

ovo_mi_je_nick wrote:Pa naravno da je opasno. Ti misliš da neko namjerno izaziva sudar, gine, ubije nekoga a ne zbog toga što se jednostavno desi ona sekunda nepažnje i desi se tragedija. Ljudi nisu bezgrešni, prave greške pa nekome ta greška ne znači tabut a nekome znači.
Ne ne mislim to, to je samo tvoj pogrešan zaključak... nego mislim i tvrdim da instruktor MORA spriječiti kandidata da izvrši prolazak kroz crveno svjetlo jer mu je između ostalog to posao da prati radnje kandidata, iste ispravlja, koriguje i uči ga ... A ako se to desi kao što je gore opisano onda to ne treba tolerisati nego kazniti...
ovo_mi_je_nick

#20479 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ovo_mi_je_nick »

I instruktor je ljudsko biće.
славянин

#20480 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by славянин »

sime_cipol wrote:Izrazito sam tolerantan prema onima sto uce da voze. Njima je sve oprosteno.
Ali kao da ih uci jedan instruktor.
Voznja se svodi na par odredjenih marsuta. I obavezno se vozi izmedju 20-35 km/h. Iza njih se ne mozes voziti u trecoj, toliko je to sporo. Zbog čega je to tako, nije mi jasno :roll: da li instruktori govore jer cuvaju auta, da li je do samih kandidata, ali takvi kad izadju na cestu samostalno, nije ni čudo sto su nam guzve nesnosne. Pa oni ni ne znaju voziti vise od 40, jer se sa tim nisu ni sreli na obuci.
Uce o rutama (kojih ima 6 mislim ili 12) koje ce voziti na polaganju.Moraju voziti 10 ispod ogranicenja.

Opet nemojte da mijesate ucenje kako voziti i polaganje za vozacki.Jer za prvo treba vremena i to samostalne voznje bez instruktora a drugo je da te osnove neke nsuci
Da si sposoban izaci sam na cestu i uciti dalje..
Travnički Noćni Šetač

#20481 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

ovo_mi_je_nick wrote:I instruktor je ljudsko biće.
Ne sporim činjenicu... koja uopšte ne mijenja moj stav... Zakon je predvidio kazne i za te stvari...
Zašto bi tebi i meni bila oduzeta vozačka za prolazak kroz crveno svjetlo a kandidatu koji je pod kontrolom instruktora da se isto toleriše ? .... nema zakonske odredbe , nema logike niti ičega da se to uradi...
..
Znači samo se razilazimo u jednoj stvari... Tolerancija može ići i ide na stvari koje su početničke... sporo kretanje vozila, poteškoće u održavanju pravca i slično... ali ovakve stvari se ne mogu tolerisati...
ovo_mi_je_nick

#20482 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ovo_mi_je_nick »

Kazni se samo onaj koga polismen vidi, zaustavi, evidentira.

Ako danas prođe na crveno 30 ljudi u Sarajevu npr. i to nekažnjeno, zašto bi se toliko zamjerilo početniku toliko.

Sve to stoji da je zakon za sve isti. A ako može hitna i vozila pod pratnjom prolaziti kroz crveno onda aršini nisu isti prema svima.
Travnički Noćni Šetač

#20483 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Necemo se sloziti po tom pitanju ali nema potrebe da vise zamaramo druge forumase ...
Optimist

#20484 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Qler wrote:Jutros na kruznom na dobrinji ceka instruktor sa kandidatom 5 minuta da nikog ne bude u kruznom, da se ukljuci iako je vanjska traka slobodna, i jos ide na prvi izlaz... a i jos sam primjetio da ih uce da uvijek voze vanjskom trakom gdje god izlazili.. pa onda sporost u saobracaju, meni moj gurao nogu :D da ubrzam da ne kocim 1000 ljudi iza sebe kad sam polagao. Treba nauciti kandidata da bude ucesnik u saobracaju a ne puki vozac za sebe. Treba da prati saobracaj i da zna sta se desava 360 stepeni oko njega. Trenutno ih uce da idu 40km/h i to je to...
U potpunosti se slazem sa tobom.

Jos sam pitao jednog instruktora zasto idu iskljucivo vanjskom trakom u kruznom, a odgovor je bio zato sto nije kaznjivo??!

Kao sto neko napisa, instruktori samo zele da zarade i da imaju dovoljan broj kandidata, a sto ih nicemu ne nauce je posebna prica.
Alevn

#20485 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Alevn »

Kada prolaze na trepčuće zeleno i svjesno ulaze u raskrsnicu za koju znaju da će je blokirati jer neće moći proći dalje od gužve.
славянин

#20486 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by славянин »

@optimist
Nek ti je rek’o :D
Optimist

#20487 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Iako nije, jel uredu vanjskom trakom praviti 270 stepeni, kad na prilaznoj cesti sa dvije trake ima jasno naznaceno da desna sluzi za prvi i drugi izlaz a unutrasnja za treci i cetvrti? Neko budala sto je tako crtao a instruktor i ostali koji voze vanjskom pametni?

Ovo se svodi na onu istu pricu o voznji po gradu 30-40 na sat, ometanju saobracaja te pravljenju ionako velikih guzvi jos vecim.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#20488 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by un1ted »

@Optimist

Jeste, ako si u BIH, cak i preporucljivo. Vozio sam po pravilima i imao toliko neugodnih situacija. Sada kruzam vanjskom i ne brinem se da će biti problema u kruznom toku u kojima ću ja ispaštati.

Rješenje? Svakako da nije slijepo praćenje zakona. Za nas je rješenje samo ovo:

Image

Odnosno fizicke prepreke koje te primoraju da koristiš kružni tok kako i treba, a znajući da su šanse za udes skoro pa minimalne.
drug_profi

#20489 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Samo je bosnjama izgleda kruzni tok veci problem od klasicne raskrsnice.

Ja uvijek idem unutrasnjom ako cu 270°. i uvijek uredno nakon 180°desni zmigavac i prestrojavanje uz koristenje retrovizora.
Vecina drugih vozaca to korektno isprati usporavanjem i propustanjem.
Ako naletim na papka, usporim da prodje i prestrojim se.
Ne vidim problem. Nikad nisam stao u kruznom, nikad pravio dupli krug...
nepass1

#20490 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

drug_profi wrote:Samo je bosnjama izgleda kruzni tok veci problem od klasicne raskrsnice.

Ja uvijek idem unutrasnjom ako cu 270°. i uvijek uredno nakon 180°desni zmigavac i prestrojavanje uz koristenje retrovizora.
Vecina drugih vozaca to korektno isprati usporavanjem i propustanjem.
Ako naletim na papka, usporim da prodje i prestrojim se.
Ne vidim problem. Nikad nisam stao u kruznom, nikad pravio dupli krug...
i ja tako, unutrasnja retrovizor, zmigavac, izlazim iz kruznog na zebri biciklista, sekundu da ga ubijem. a sve jer sam gledao hoce li me ovaj iz vanjske pustiti ili mi se zabiti zeni u vrata.
a stvarno gledam da koristim unutrasnju zbog same brzine prolaska kroz kruzni jer svi levati idu u vanjsku
esso_sa

#20491 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by esso_sa »

Ja produzim pravo, preko travnjaka, ko ce se za*ebavat' sa prestrojavanjem i gatanjem koja traka...

:mrgreen:
Dosadno mii

#20492 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Dosadno mii »

Cuj dupli krug zar se l to desi :lol:
zrakomlat

#20493 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zrakomlat »

Juče čekam ispred tunela Vranduk, nakon nekih 15-tak min kad se čeka propuštanje naše trake, u smjeru Zenice, kad proleti neki hadžo s A3 a za njim neka Octavia karavan čini mi se. I prestigoše kolonu i ubaciše se negdje prije policijske patrole koja je kod semafora. Ne kontam vozače koji su ih pustili da se ubace isped njih.

Danas jedan nije bio takve sreće, bilo na klixu :D KamiJondžija mu prvo put blokiro pa ga štociro :D
vauvau

#20494 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vauvau »

Jao, besposličari još uvijek trune, uviđaj hoće da prave, instruktoru na adresu da idu... :run:
BadBoy

#20495 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Jel se to ovdje zagovara prolazak kroz crveno svjetlo, kao u nekim situacijama je razumljivo??
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20496 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by konektovan »

Ja sam ovih dana stres dozivljavao u Beogradu, par puta sam morao na kruzni Slavija, eh, bas je bilo haoticno, a nisam ga mogao nikako izbjeci. :mrgreen: Sreca, ziva glava, nema štete... :mrgreen:
Travnički Noćni Šetač

#20497 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Da...kružni tok Slavija je na glasu kao najteži na Balkanu... Nakon nekoliko puta čovjek se navikne i na žute trake i na pješake i na sve ostalo ali uvijek ima zbunjenih vozača koji naprave gužvu... Suština je polako prema mom iskustvu dosta ljudi propušta vozila koja se prestrojavaju....
Better Man

#20498 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

Danas neki luđak na autoputu prestiže zaustavnom trakom auto ispred sebe, a preticajna, tj. brza traka slobodna bila.
Throttle

#20499 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Mozda je Englez
amar1994

#20500 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by amar1994 »

:lol:
Post Reply