Nema izvođač, odnosno podizvođač veze sa timMorningStar wrote: ↑09/12/2020 14:18Cek sekundu kako zakopas bagerom i nije kako je predvidjeno, ko odgovara tu ? Onaj ko je radio projekt valjda - a za izradu takvog projekta ja sam gledao za zgradu povrsine stope 1400 m2 8 sondi se radilo da se vidi struktura i nosivost tla 7 metara ispod zemlje - i to za obicni objekt - valjda ima i oprema i nacini da se istrazi nesto. Dalje uvijek se u roku planiraju poteskoce i nepredvidjene situacije - ali ima krajnji rok i posle idu penali svakim danom.Dzontra_Volta wrote: ↑09/12/2020 14:06Objasnio je kurty zašto može kasniti. Zakopaš bagerom i vidiš da ispod prvog sloja nije ono što je projektom predviđeno. Ugasi bager, radi geotehniku, crtaj novi projekat, traži odobrenje za novi projekat, pa nastavi s bagerom.MorningStar wrote: ↑09/12/2020 13:43
Nazalost politicari diktiraju tempo gradnje. A kod nas je politika i politicari prozeti kroz sve - ko postavlja upravni odbor autocesta, direktora ? Ko odlucuje koliko para i sta ? I onda kad ih postavi sta mislis od koga primaju upute.
Kako nesto moze kasniti itd itd - potpises ugovor , das pare - do tada su rokovi i idu penali ako za**bes - bankovnu garanciju i hajmo. Drugo je sto tenderi se dobiju preko potkivanja i imal mene tu.
E na ovoj dionici je bilo more takvih situacija.
Pa se vraćamo na početak: čija je bila prvobitna ideja da se baš ovuda provuče trasa i je li moglo negdje bolje i jeftinije?
Oni rade kako pise u projektu
To sam gore isto napisao
Nije da se prvi put radi na "teskom terenu" i u Zenickim vratolomijama
Zato imaju čika nadzori, i projektanti koji obilaze
Ima i revizija
Ima i ovjera raznih
Davno sam ma drugoj temi o tome, taj projekat prije Kurtya je prosao kroz ruke barem 20 razlicitih inzinjera razlicitih struka dok je dosao da se pravi
Svi su potpisali
Zato ima komandna odgovornost, a nadzor i revident su ziranti i dezurni krivci... sve je ovo svjesno pusteno i receno, ali jebi ga...