splend wrote:cvrčak_na_hedonizmu wrote:
Ti baš ne razumiješ fudbal

Navedi mi nekoliko ekipa/reprezentacija ( a da nisu u rangu Papua Nove Gvineje ) koje igraju sa dva napača i dva ( više-manje spora, iako je Pjanić Karl Luis za Misketa ) ofanzivna igrača koji ne igraju odbranu ? Osim napada i igre sa loptom postoji nešto što se zove igra bez lopte. E, tu ga glođemo ( što nam se više puta dešavalo ) kada u ekipi imamo Misimovića, Pjanića, Ibiševića i Džeku pa se postavlja pitanje ko će uzeti loptu protivniku ?
To možda prolazi na PES-u, u pravom fudbalu ne prolazi. Bitnije je imati jednog pleja tipa Pjanića i jednog zadnjeg veznog igrača "nako" kvalitete tipa Cocalića nego Pjanića i Misketa u istoj ekipi + dva napadača. Nisam siguran da ti možeš da procesuiraš i obradiš na pravi način ono što sma napisao

Ipak se nadam
Nauči napamet moj post pa da pričamo poslije
ps ljudi se pozivaju na pobjedu protiv Bjelorusije koju smo JEDVA dobili sa DVA igrača više

Kuc-kuc, ima li koga ?
dje si strucnjak, jedva te poznah, al evo uspio sam
svaka reprezentacija igra u skladu sa onim sa cime raspolaze. klubovima je mnogo lakse, oni kupuju igrace koji im fale. repke to ne mogu raditi, valjda ti je to jasno.
mi trenutno raspolazemo sa dva spica vrhunske klase, i dva ofanzivana vezna vrhunske klase. imamo jos po neko krilo, i jednog stopera i golmana. ostali su tu da popune kvotu od 11 igraca. zadnjeg veznog igraca nemamo, automatski znaci da nemamo ni dva zadnja vezna, sto vodi ka tome da nemamo ni tri zadnja vezna. valjda razumijes. i ti meni sad govoris, na ustrb misketa/vede treba da igramo sa dva zadnja vezna. a mi nemamo ni jednog

mislim imamo ih, svako ih ima, al ovim nasima fali ono glavno - a to je kvalitet.
to sta je bitnije, sta nije bitnije - ostavi za sebe. rezultat je bitan, a on je u nasem slucaju, i sa igrom kakvu igramo skoro pa nevjerovatan. iz treceg sesira smo jednom bili drugi (13 minuta bla bla), i sad iz treceg sesira, nakon gostovanja ekipi iz prvog sesira, mi vodimo bez poraza. a sve to, sa pjanicem i misketom, dzekom pa i vedom u ekipi. i ti meni dodjes ovdje, prosipas neke floskule da je bitnije nekako drugacije
pazi, mi smo u startu slabiji od grcke i slovacke (u ovom slucaju), i zato treba da ih pobjedimo da bi ih preskocili i isli dalje. (trenutno smo favoriti protiv slovaka - tabela nikada ne laze)
ako se misli ici na neko prvenstvo, mora se pobjedjivati. ako se misli pobjediti, mora se napadati. ako se misli napadati, mora se i igrati ofanzivno. ako se misli igrati ofanzivno, trebaju ti ofanzivni igraci. valjda ces ovo moci svariti.
Čovjek može pojesti i svariti đon od cipele, ali to ne znači da je isti ukusan i kvalitetan ( ovo je ironija na kvalitetu tvog posta )

Napisao si puno toga ali suština je ala Bracina "igrač koji ne puca na gol neće dati gol"

Ta priča o pobjeđivanju, napadanju, ofanzivnoj igri i napadačima je OK ako si prestao ozbiljnije gledati fudbal osamdesetih ili ako misliš na Miki Maus ekipe tipa Litvanije, Latvije, Lihtenštajna. Mi pričamo o ozbiljnoj reprezentaciji, Grčkoj, tako da te molim da se uozbiljiš. Hvala
Opet ponavljam,
navedi mi jednu reprezentaciju koja nije u rangu Nelapa ili Indije koja igra sa dva napadača i dva pleja ( koji su više-manje spori, Pjanić manje i Miske više ).
Ne možeš da navedeš.
Naravno da ne možeš jer takve reprezentacije NEMA odnosno niko ozbiljan ne igra tako.
Poljska je recimo ober kvalitet

Odigrali sasvim solidno EP, Lewadovski isturen naprijed, na krilima Kuba i Obraniak. Jedan napadač, dva brza krila i bog te veselio. Šta ? Domaćini. OK, idemo dalje, još jedna velesila ( što se tiče igračkog kadra u zadnje vrijeme )

koja se patila sa CG u baražu,
Češka. Baroš napadač, Pilar i Jiranek krila, Rosicki kao plej. Baš ova "ofanzivna" linija je dobila Grčku. Baraš i Rosicki 100 godina, Jiranek i Pilar dobri igrači ali da su ober klase, NISU. Šta ? Sreća ? OK, idemo dalje. Grčka, isto 1/4 EP-a. Samaras napadač, Salpingidis i Nisin krila, Katsuranis plej. Opet nema drugog pleja.
Uvijek ista matrica, jedan napadač, dva BRZA KRILA i plej. Ukrajina, Ševčenko i Voronin u napadu i dva krilna igrača Jermolenko i Konopljanka, bez klasično pleja.
Rusija, Keržakov napadača, Aršavin i Džagoev na krilima bez klasičnog pleja.
Francuska, Benzema napadač, Riberi i Menez/Nasri krila, Nasri eventualnu bude plej, nekada ne igraju sa klasičnim plejem.
Danska, Bentner napadač, Romendal i Kron Delhi krila, Eriksen "plej" a zapravo je klasični trkač.
Niđe ekipe sa dva napadača i dva spora pleja, zanimljivo. Možda smo mi pametnijih od svih ostalih
Eh, sada idemo na ekipe koje igraju "slično" nama, po formaciji, igračima, tipu igrača ili sve troje.
Holandija, Van Persi, Hunteralnapadači, na krilima Roben i Afelaj, plej Snajder. Opet nema dva pleja. Ovo je bila zadnja utakmica sa Portugalom kada im je trebala pobjeda i to nije ličilo ni na šta. Odron. Prije toga nije igrao Hunteral, umjesto njega je igrao Van Bomel ( drugi defanzivni veznjak ). Mnogo pokretljivija ekipa od naše i šta se desilo na EP-u, krompir. Ziro points

Pričamo o Holandiji.
Hrvatska (Bilićeva ) je "najbliža" onome šta mi igramo. Jelavić i Mandžukić u napadu, sredinu drže Modrić, Rakitić i Perišić. Tri "ofanzivna" vezna igrača koja su VEOMA POKRETLJIVA.
Sada to uporedi sve navedeno, formacije, igrače, njihovu pokretljivost, sa našom reprezentacijom, igračima i njihovom pokretljivošću. Ibišević, Džeko, Pjanić ( lijepo zvuči i izgleda ) i Misimović, ups, ne ide, ne uklapa se. Misimović uzima mjesto bilo Stevanoviću, bilo Salihoviću, bilo Luliću, bilo nekom četvrtom.
Ne moramo mi izmišljati toplu vodu, već je izmišljena

samo se trebamo prilagoditi modernim fudbalskim tokovima koji kažu da sredina i napad ne tolerišu previše igrača koji su bilo spori, bilo loši defanzivci ( oboje je katastrofa ). Napadači moraju da učestvuju u odbrani tako što prave pritisak na protivničke štopere a kamoli veznjaci. Naš način ne valja, to je jasno jer se nigdje, nikada nismo plasirali za razliku od Grčke, Slovačke, Slovenije, sadašnje Češke ( koja nije ništa bolja od nas, ne pričam o generaciji Poborskog i Kolera, oni su dimenzija iznad ), Poljske, Ukrajine ( koje se nisu izblamirale na EP-u a taraba su reprezentacije, barem po imenima ) Danske i tako dalje.
Jedina logična formacija koju mi možemo izbaciti protiv Grčke jeste ( veza i napad ) :
-----------------------Ibišević-----------Džeko---------------
Lulić--------------------------Pjanić------------------Stevanović---------------
----------------------------Salihović---------------------
i opet smo tanki na poziciji zadnjeg veznog igrača ali mnogo smo ozbiljniji nego sa Zahirovićem na toj poziciji ( Rahimić bi nam valjao, makar poluvrijeme ako se bude oporavio ). Naredna tanka pozicija je lijevi bek gdje bi onda konkurisali Zukanović, Kolašinac, Vranješ što je također više-manje tanko al nemamo bolje. Zato prizivam Cocalića koji je sigurno najbolji za poziciju zadnjeg veznog igrača a pritom bi koliko-toliko riješio poziciju lijevog beka jer bi onda Salihović mogao na krilo a Lulić na beka ( u nedostatku boljeg rješenja ) . Nadam se da je Kolašinac kvalitet al čisto sumnjam. Zukanović je prespor za beka. Kad ti krilo pobjegne, ode sve u hendek.
Jedan igrač na neadekvatnoj poziciji puno znači i može napraviti ogromne probleme ( Miske, Zahirović ).