Ukrajina

drug_profi

#204576 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

japin_mutapi wrote: 08/08/2024 21:52 neposredna opasnost za ovu ukrajinsku grupaciju je samo avijacija

rusi nemogu brzo skupiti trupe i organizovati kontranapad a i to im je opasnost zbog dronova i artiljerije jer ce svaka koncentracija ljudstva i tehnike biti poklopljena
rusima ce trebati velike snage da izbace ukrajince

jedino avijacija spasava ruse
Ukrajina ima znacajan broj SHORAD vozila, sto iz sovjetske ere, sto iz zapadnih izvora.
I po izvjestajima jako su prisutni, plus EW supresija.
Nije ovo preko noci doslo.
drug_profi

#204577 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

CrveniKuk wrote: 08/08/2024 22:06 Najveći problem što se ne zna o kojim snagam ZSU je riječ. Ne znamo njihovu ukupnu snagu. Po meni, sve zavisi o veličini angozovanih jedinica ZSU.
A to opet zavisi od cilja operacije, za koji također ne znamo ništa pouzdano, osim da će sasvim sigurno odvući ruske rezerve.
Moje misljenje je da je ovo ocajnicki pokusaj da se preokrene tok rata, a sreca nekad prati hrabre.
Također, mozda mi uopste ne znamo stanje ZSU jer apsolutno mi je nevjerovatno da se u medijima konstatno govori o nemoci, nedostacima, slabostima...
To se jednostavno ne radi u ratu, stoga mislim da je bitno preuvelicano iz svog razloga.
GandalfSivi

#204578 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Druga najjaca vojska u Rusiji 😎
drug_profi

#204579 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

F&N wrote: 08/08/2024 22:06 E jbg sad opet nema spavanja...

Idemo ZSU
Četvrtu sam pivu otvorio, a valja ujutro buljit u vektore. :lol:
drug_profi

#204580 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Crvene_brigade wrote: 08/08/2024 23:31 Gori na sve strane. ZSU ide dalje...

Image
Danas-sutra očekujem još jedan klin zapadnije od Sumija.
Možda se varam, ali da se ja pitam tako bih uradio.
Pa jedan fin pincer prema Kursku.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#204581 Re: Ukrajina

Post by F&N »

drug_profi wrote: 09/08/2024 01:35

Idemo ZSU
Kako ja na poslu da objasnim sto sam pospan, lakse reci nisam mogao spavat ledja me nesta boljela.

Nego nesta kontam da su nas '95. pustili ovako, mi bi do Beograda dosli.

Siguran sam sve vise da ovo nije samo onako akcija da bi se trgovalo. Iz svega do sada prilozenog jasno se vidi da je sve isplanirano i pripremljeno. Kao da se cekao dolazam F16ki pa da krene.
Last edited by F&N on 09/08/2024 01:51, edited 1 time in total.
drug_profi

#204582 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

F&N wrote: 09/08/2024 01:49
drug_profi wrote: 09/08/2024 01:35

Idemo ZSU
Kako ja na poslu da objasnim sto sam pospan, lakse reci nisam mogao spavat ledja me nesta boljela.

Ja obicno kazem gledaj svoja posla kad mi ono kežual dobace jesi se naspavao...
GandalfSivi

#204583 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Dosli bi do kurca. Nismo mogli do Ilidze, a kamoli do Beograda. U po deblooade pade Betonara, sto nije cijeli rat…
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#204584 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajinski upad u Rusiju - šta se događa?

Biscuitsjam za Daily Kos
Četvrtak, 08. augusta 2024.

Image

Vijest je kontradiktorna. Rusija je zaustavila Ukrajinski prodor ili možda nije. Postoje fotografije geolocirane miljama unutar zemlje, slike uništenih kuća i izvješća o sudjelovanju raznih elitnih Ukrajinskih brigada, ali šta se događa? Je li ovo napad čiji je cilj generiranje pozitivnih naslova kako bi se ojačao Ukrajinski duh? Racija s ciljem slabljenja Putinovog režima? Racija čiji je cilj prisiliti Rusiju da premjesti snage kako bi odbranila svoje granice? Je li to uopšte dobra upotreba Ukrajinskih resursa?

Ali što ako nije racija? Što ako, umjesto toga, Ukrajinci namjeravaju zauzeti ruski teritorij i braniti ga? Zvuči ludo, ali bi zapravo mogao biti dobar plan. Čini se da se većina stručnjaka slaže da je Ukrajinski ratni cilj oslobađanja cjelokupnog teritorija nemoguć. Mislim da je to potpuni rat, ali možda postoji lakši način. Umjesto da oslobodi svoj teritorij, Ukrajina ga je jednostavno mogla zamijeniti u zamjenu za nešto što su Rusi željeli više. Da bi to učinili, Ukrajinci bi morali što duže prikrivati ​​svoju namjeru da zauzmu odbrambeni teren, ukopaju se i postave prepreke i minska polja.

Sada, postoje tri velika rizika za ovaj plan:
  • Zapadni podupiratelji mogu odustati i primijeniti diplomatski pritisak ili uskratiti informacije, vojnu i ekonomsku pomoć kako bi izbjegli "eskalaciju".
  • Rusko stanovništvo može biti potaknuto na pomoć, povećanje novačenja i materijalne potpore ratnim naporima.
  • Ukrajincima možda nedostaju resursi da postignu ovako nešto.
Dakle, izgledi su protiv toga da je ovo plan, ali to bi promijenilo igru. Rusija bi odjednom morala braniti cijelu svoju granicu umjesto da je ostavi uglavnom nebranjenu dok koncentrira svoje snage gdje želi, slabeći tako odbranu drugdje. Rusija bi također trebala preusmjeriti snage za pokretanje masovnog napada kako bi povratila teritorij, dajući drugim Ukrajinskim snagama odgodu od napada. I, Rusija bi bila jako oslabljena.

Kad bi Ukrajinci mogli zadržati zauzeto od ruskih napada, imali bi ogroman adut za pregovore da na kraju vrate Donbas, južni Kherson ili možda čak Krim, ovisno o tome šta se vremenom dogodi. Potencijalno bi to čak moglo skratiti rat. No, čak i da ne uspiju, prisiljavanje Rusije da brani cijelu granicu oslabilo bi Putinove snage drugdje, potencijalno otvarajući druge mogućnosti. Jaki potezi često su pravi izbor za autsajdera. U svakom slučaju, vjerojatno ćemo znati odgovor u roku od 48 sati.

Izvor: https://www.dailykos.com/stories/2024/8 ... s-Going-On

-
Kako bi uistinu odvratili ruske zrakoplove s fiksnim krilima, Ukrajincima bi trebalo više od samog SHORAD-a. Umjesto toga, treba im IADS (Integrirani sustav protuzračne obrane). U osnovi, potrebna im je kombinacija kratkog, srednjeg i dugog dometa s učinkovitim dugometnim ciljanjem i identifikacijskim sposobnostima.

Dakle, zamislite neke protuzračne obrane i radarske sisteme kratkog dometa odmah iza FLOT-a (Prednja linija vlastitih trupa), sa stvarima srednjeg i dugog dometa izvan dometa cijevne artiljerije, ali unutar dometa raketne artiljerije. Neki od tih sistema većeg dometa, uključujući Hawk, pa čak i Patriot, mogu se brzo postaviti u "jurišni način" s manje od pune baterije i zatim premjestiti. Međutim, postoji određeni stepen rizika - ovi sistemi ne moraju se približiti FLOT-u da bi bili učinkoviti, ali bi i dalje bili dovoljno blizu da ih UAS može vidjeti i naciljati projektilima ili raketnim topništvom.

F16 su također fantastična platforma zrak-zrak. Oni također mogu komunicirati s velikom količinom NATO opreme kako bi osigurali radarsku detekciju zemaljskom ADA-u ili primili podatke o ciljanju od drugih sistema za lansiranje projektila iznad horizonta.

U idealnom slučaju, da se sve to poveže, Ukrajinci bi imali neku vrstu zrakoplovnih radarskih sistema poput Švedskog Saaba 340B koji je nedavno obećan, ali vjerovatno neće biti dostupan još mjesecima. Takav sistem mogao bi otkriti neprijateljske zrakoplove daleko iza horizonta za ciljanje Patriota ili F16.

Dakle, je li SHORAD dovoljan? Ne, ali pomicanjem nekih drugih sredstava naprijed, mogli bi se prilično dobro zaštititi.

*Znači upiša se... pijem tablete za pritisak :run:

** Mačak ne terasi - "obandačio se".
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#204585 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajinski napad na područje Kurska.

Brzi pregled onoga što Ukrajina pokušava učiniti svojim upadom u regiju Kursk u Rusiji.

0:00 Trenutak "Koji je vrag".
1:14 Više od racije
3:27 Zašto to rade?
4:58 Diverzija i uskraćivanje predaha Rusiji
5:49 Premještanje rata u Rusiju
6:55 Ograničenja upravljanja eskalacijom u SAD-u
7:39 Putinova dilema oko vojnog roka
10:07 Sažetak

*Njegova je teorija da je to način da se Rusija prisili da ostane u ofanzivi i nastavi s nesrazmjernim gubicima nakon njihove očekivane kulminacije za nekoliko sedmica.
geralt

#204586 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Bub aerodrom u Lipetsku, na kojem su se nalazili Su-34, Su-25, MiG-29 i ponekad Su-57. 282 km od Ukrajine, masovni napad dronovima.

Bub mornaricka baza u Chornomorskoye, napad vodenim dronovima.

Izgleda je ona himarisana kolona tek treci najgori gubitak Rusa ove noci.
geralt

#204587 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Rusi su naredili evakuaciju stanovnistva iz 4 naselja iz okoline Lipetska, sto se nikad ranije nije desilo kod ukrajinskih napada na aerodrome.

Ili je unistena bas ogromna kolicina bombi i raketa, ili se tamo nalazilo nesto hemijsko ili cak nuklearno.
Čitalac

#204588 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Da, proglašeno vanredno stanje i crveni nivo opasnosti.
Guverner Lipecka Igor Artamonov izvijestio je o masovnom napadu bespilotnih letjelica, oštećenju objekata energetske infrastrukture i nestanku struje. Na području okruga Lipeck uvedeno je vanredno stanje kako bi se uklonile posljedice detonacija. Artamonov je također najavio gašenje cjelokupnog javnog prijevoza u Lipecku i zatražio da poduzeća ostanu zatvorena dok se ne ukine crvena razina opasnosti.
geralt

#204589 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Stari satelitski snimak aerodroma u Lipetsku, na otvorenom je parkirano jedno 150 aviona i helikoptera u raznim stanjima ispravnosti. Ukljucuje bar 6 x Su-57. Meta vrijednija od Kremlja.

https://www.google.com/maps/search/lipe ... a=!3m1!1e3

What air defense doing.
Čitalac

#204590 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Deripaski dodijalo...
Ruski oligarh Oleg Deripaska u intervjuu japanskoj agenciji Nikkei Asia neuobičajeno oštro progovorio je o ruskom ratu u Ukrajini. Kritizirao je rusko trošenje na rat, a sam rat nazvao "luđačkim". Deripaska je također pozvao na "momentalni, bezuvjetni prekid vatre". Ruski oligarh bilzak Putinu u Japanu je kao predstavnik Rusije na Forumu za azijsko-pacifičku suradnju.
Labirint

#204591 Re: Ukrajina

Post by Labirint »

Čitalac wrote: 09/08/2024 06:24 Deripaski dodijalo...
Ruski oligarh Oleg Deripaska u intervjuu japanskoj agenciji Nikkei Asia neuobičajeno oštro progovorio je o ruskom ratu u Ukrajini. Kritizirao je rusko trošenje na rat, a sam rat nazvao "luđačkim". Deripaska je također pozvao na "momentalni, bezuvjetni prekid vatre". Ruski oligarh bilzak Putinu u Japanu je kao predstavnik Rusije na Forumu za azijsko-pacifičku suradnju.
Poslije dodijalo moglo bi mu vrlo lako biti dolijalo...
trambusek88

#204592 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Nek ne prilazi prozoru
Crvene_brigade

#204593 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

“Grmi” na sve strane...

Image
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#204594 Re: Ukrajina

Post by Velkoski »

vrijeme je da nešto zaluta i do Moskve :mrgreen:
Čitalac

#204595 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Jegor Firsov, operator drona: Iza Pokrovska više nema ničega…
Naša postrojba je na ovom pravcu više od godinu dana. Veoma smo svjesni situacije. Neprijatelj nastavlja gurati, recimo da je do Mirnograda ostalo još 12 kilometara. Pokrovsk-Mirnograd posljednja je aglomeracija na zapadu Donjecke regije. Iza ovih gradova su samo polja, a onda regija Dnjepropetrovsk. Dakle, ovo je za nas posljednja značajna ispostava, tu moramo dovesti sve snage i učiniti sve da je sačuvamo. Mi operatori činimo sve što je u našoj moći. Udaramo i tamo gdje je samo jedan neprijatelj.
Agresori su dobro opremljeni, sada svi u jurišnim odredima imaju takozvani sustav Bulat koji radi poput pametnog sata i obavještava ih kada se pojavi FPV dron. Čak se i na snimci vidi: mi letimo, od njih smo na oko 200 metara, a oni već počinju bježati. Oni ne čuju dron, ali ih taj sat obavještava da dron stiže. To im pomaže. Ali, ako pogledate snimke bilo koje ceste - Očeretine, Arhangelske, Progres - svaka cesta sada je za neprijatelja cesta smrti. Bilo to udaljeno dva kilometra, pet ili sedam. Na sve što se kreće, dron odmah doleti. U najboljem slučaju, neprijatelj će imati vremena istrčati iz automobila ili oklopa i sakriti se pored puta, a mi ćemo spaliti njihovu opremu.
rimano

#204596 Re: Ukrajina

Post by rimano »

Kaze mi kolega ukrajinac vecina ukrajinaca ne zna ste se trenutno desava, samo znaju da su uletili ali zasto i kako je nepoznanica.
Reko pitajte ruse :D
lajkujMe

#204597 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sad ima i smisla neki dan kad je ona Spetznats grupa elitnih Ruskih postrojbi nastradala u Sumama Sumija.

Naletili na Ukrajinsku armiju koja se spremala za ovo
Dr Arsla

#204598 Re: Ukrajina

Post by Dr Arsla »

GandalfSivi wrote: 09/08/2024 02:15
Dosli bi do kurca. Nismo mogli do Ilidze, a kamoli do Beograda. U po deblooade pade Betonara, sto nije cijeli rat…
Pa BiH nije samo Sarajevo i Ilidza. Doboj i Banja Luka su već bili spremni za evakuaciju i sa upaljenim traktorima.
lajkujMe

#204599 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

I Belbek opet nastradao

Lipetsk su jutros i ovjerili po drugi put

Maliodmene

#204600 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Ne znaju sta ih je snaslo
Post Reply