Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#20451 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:thumbup:
vauvau

#20452 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by vauvau »

Takozvana zakajlana radilica, zabijaju drveni klin da ne spadaju zupčanici.
aktivacija

#20453 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by aktivacija »

Ako mi na delphi dijagnostici na sve 4 dizne stoji x, sta bi to trebalo da znaci? Neko rece da je vjerovatno zamijenjena neka od dizni i da nije unešen njen kod umjesto stare? Gdje mogu otici da mi neko ovo pogleda i eventualno ispravi? Usput ne bi bilo lose i kad bi taj neko imao dijagnostiku koja bi pokazivala dobar/los rad dizni pojedinacno, pa da se odmah vidi i ako je neka neispravna. Mercedes c klasa dizel 2001... Fala
kojot1

#20454 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kojot1 »

bitanga_sa_otesa wrote:kad se upali lampica skidaces radilicu :lol:
Imam ideju i da sipam 5w40 ulje jer je redje i osovina ce da ima manje napore i trebalo bi da duze traje
Averus

#20455 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Može pitanje za stručne ljude?

Primjetio sam odavno da auta VW grupacije (Škoda, Seat, VW, Audi) koja viđam u saobraćaju često iz auspuha cure... dakle neka tečnost izlazi ili kapa isl.

Vazda zaboravim pitati, a baš me nešto zanima šta se to dešava :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20456 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

kojot1 wrote:
Imam ideju i da sipam 5w40 ulje jer je redje i osovina ce da ima manje napore i trebalo bi da duze traje
odlicna ideja :idea: :? :shock: :run:
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#20457 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by RagibUzoriti »

Bavarac94 wrote:Da li neko moze preporuciti covjeka/firmu koji radi ispravljanje felgi? Vidio sam na internetu da Makbel to radi ali koliko je pouzdano i inace koliko su pouzdane popravke takvog tipa? :roll:
Meni uradili felgu za RS Audija kao da je nova. A bila je fino ostecena.Prezadovoljan uradjenim poslom :thumbup:

Evo pogledaj:

http://uploadslika.eu/image/155129931.RfAVw

http://uploadslika.eu/image/814553313.RfHjD
Last edited by RagibUzoriti on 28/03/2019 21:30, edited 1 time in total.
Maraschino

#20458 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Maraschino »

Averus wrote:Može pitanje za stručne ljude?

Primjetio sam odavno da auta VW grupacije (Škoda, Seat, VW, Audi) koja viđam u saobraćaju često iz auspuha cure... dakle neka tečnost izlazi ili kapa isl.

to je ono sto stvara bare na nasim cestama :D

kondenz
Stari kenjac

#20459 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Stari kenjac »

drug_profi mi je puno pomogo savjetima oko senzora za pritisak u gumama. naime, originalni senzori kod renoa 100 KM. na ljetnim gumam dosli uz nov auto. Sad sam napravo set zimskih guma i celicni felgi. Pitam ove svoje parmake kod kojih mjenjam i cuvam gume znaju li postaviti senzore kupljene na ebayu(ima ih po 20-30 dolara). Kazu umiju ali ih mora nego programirati u mom servisu. Pitam njih kazu ne moze ili nece??? moje pitanje jeli neko imao slicno iskustvo, ako jeste ko mu je to programirao i postavljao. Imam druga koji vozi kiu, crko mu jedan senzor. Kupio sa ebaya senzor(20 $) i ljudi mu u njihovom sevisu postavili. sve fercera.
Hvala prije svega drug_profi -u, a i drugima koji me posavjetuju.
NediM17

#20460 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Image

Image

Postavljao sam sebi. Konkretno na KIA-i ne treba nista programirati, auto sve sam prepozna, na Toyoti treba. Kakva je situacija sa Renaultom ne znam, ali popisi ID brojeve sa senzora i lokacije na kojima su, pa ako bude trebalo programirati odes u servis i zavrse ti sve. Sve ide bezicno, neces trebati nista demontirati.
kojot1

#20461 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kojot1 »

Averus wrote:Može pitanje za stručne ljude?

Voda. Kad gorivo sagoreva nastaje ugljen dioksid i voda. Jeda deo se kondenzuje u auspuhu i curi.
Averus

#20462 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Hvala na pojašnjenju

Ali zašto samo kod nekih auta? Tj. zašto to ne viđam tako često kod ostalih marki, nego stalno kod VW/Škoda/Seat/Audi, tu i tamo poneki Renault ili Peugeot isto
Throttle

#20463 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

To se konji znoje
basicm

#20464 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

NediM17 wrote:Image

Image

Postavljao sam sebi. Konkretno na KIA-i ne treba nista programirati, auto sve sam prepozna, na Toyoti treba. Kakva je situacija sa Renaultom ne znam, ali popisi ID brojeve sa senzora i lokacije na kojima su, pa ako bude trebalo programirati odes u servis i zavrse ti sve. Sve ide bezicno, neces trebati nista demontirati.
Otkad nismo culi malo o senzorima, bas sam se pozelio bio!
NediM17

#20465 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Gdje si kralju krpljenja isluzenog smeca sa zapada :lol: ? Sta, ima, nesto nisi voljan, vjetar te ovaj malo napuho? Ili je zvjezdan zadao neku glavobolju? :(
basicm

#20466 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Uh, kad smo kod krpljenja, kako se zove kad na nov auto stavljas neke felge koje su pokoljenjima oko kuce i pasu na sve? Stavi to na ceed, odmakni se malo pa pogledaj, vidjeces da je za rubriku papanluk. Ne pomazu ni senzori kia/hjundai skupi u servisu/jeftini na netu.
DonieBrasco

#20467 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by DonieBrasco »

(prvih par minta videa)

Da li je pametno ovako "dubinski" prati auto oko ovih mehanichih djelova tockova, kocnica, nosaca, opruga...itd. ?
Throttle

#20468 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Ma nece nista bit tim dijelovima, jedino se moze pokidat instalacija od senzora ako ne pazis. Mada ne vidim svrhu da se tako detaljno pere oko tockova. Jedino ako ga mislis u dnevnom boravku drzat :mrgreen:
NediM17

#20469 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

basicm wrote:Uh, kad smo kod krpljenja, kako se zove kad na nov auto stavljas neke felge koje su pokoljenjima oko kuce i pasu na sve? Stavi to na ceed, odmakni se malo pa pogledaj, vidjeces da je za rubriku papanluk. Ne pomazu ni senzori kia/hjundai skupi u servisu/jeftini na netu.
Image

Zato se vidi da ti imas ukusa. Kakav luksuz i ekstravagancija! :thumbup: :lol:
Felge sa nekog Mercedesa 90ih, i jos gume Tigar vjerovatno neodgovarajuce dimenzije. :lol:
Tesko da te moze iko prevazici sa smeljarlukom. :roll:

Image
Kad me vec vuces za jezik.
Image

A onda 15. aprila se vracam na ljetni setap i fabricke KIA (Ronal) felge. 8)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20470 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Ako nije opel u pitanju, onda nema potrebe za ovim "dubinskim" pranjem.. :mrgreen:
Throttle

#20471 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

konektovan wrote:Ako nije opel u pitanju, onda nema potrebe za ovim "dubinskim" pranjem.. :mrgreen:
Image
basicm

#20472 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Pa Nedime ja se nikad nisam branio nesto posebno niti glumim gospodu, u mene kako kazes staro raspadnuto auto, ali kupiti novo, pa svojom voljom nataknuti borbet ostao od nekog prijasnjeg...ne ide. Kad si vec veliki fan mog profila vidis da prodajem te felge, takve mi dosle uz auto, nisam ih birao :mrgreen:
Stari kenjac

#20473 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Stari kenjac »

NediM17 wrote:Image

Image

Ali kako da ocitam ID broj kad su senzoru vec u gumama(ljetnim) . I rekoh, pitao u servisu, oni hoce postaviti samo ono sto se kupi kod njih.(4x100 KM) Zato sam i pitao, jer hocu da kupim preko ebaya.
NediM17

#20474 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Kada kupis nove senzore popises ID brojeve i lokaciju svakog, a u principu nije to ni bitno mogu oni ocitati ID broj senzora i kroz gumu i kodirati ga, nego samo da im skratis posao.
Medjutim, treba se raspitati, nije za svaki auto isti. Negdje ne treba nista, auto sve sam skonta, negdje mozes upisati dva seta, pa jednom kada kodiras rijeseno za sva vremena, negdje moras kodirati svaku zamjenu tockova, a negdje treba i peti senzor.

Ako su u pitanju OE Renault senzori ne smiju te ucjenjivati, mora ti ih kodirati, to su originalni senzori i ne treba da ga se tice sto ih nisi kupio kod njih.

Ja mislim da tu ne treba nista raditi da bi auto prepoznao nove senzore, bar je tako na X-Trailu, a dijele istu tehnologiju sa Renaultom.
Stari kenjac

#20475 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Stari kenjac »

NediM17 wrote:Kada kupis nove senzore popises ID brojeve i lokaciju svakog, a u principu nije to ni bitno mogu oni ocitati ID broj senzora i kroz gumu i kodirati ga, nego samo da im skratis posao.
Medjutim, treba se raspitati, nije za svaki auto isti. Negdje ne treba nista, auto sve sam skonta, negdje mozes upisati dva seta, pa jednom kada kodiras rijeseno za sva vremena, negdje moras kodirati svaku zamjenu tockova, a negdje treba i peti senzor.

Ako su u pitanju OE Renault senzori ne smiju te ucjenjivati, mora ti ih kodirati, to su originalni senzori i ne treba da ga se tice sto ih nisi kupio kod njih.

Ja mislim da tu ne treba nista raditi da bi auto prepoznao nove senzore, bar je tako na X-Trailu, a dijele istu tehnologiju sa Renaultom.
moracu ja zaduziti nekog ko je blizi ovoj materiji, da mi to sve uradi, da ne kupim sta pogresno . Hvala u svakom slucaju.
Post Reply