Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Seyfo
#20426 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Splavovi su samo u Beogradu ali u regionu je to postao pojam za "provod".
Nema splavova na Miljacki.
Ima nešto slično na Željeznici, Brajlovićev restoran ali nije splav, samo je nad vodom.
Nema splavova na Miljacki.
Ima nešto slično na Željeznici, Brajlovićev restoran ali nije splav, samo je nad vodom.
- madner
#20427 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Plata je debelo iznad 500 Eura.
Pa niko ni kod vas ne kaze koliko je neto.
- mirsek
#20428 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Poredis statistiku drzave sa pojedinacnim/licnim podacima, ne ide to tako.madner wrote:Plata je debelo iznad 500 Eura.
-
detroit-mercy
#20429 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ok, eto plata je debelo iznad 500 Eura, hoces opet da kazes da jedan inzinjer u BiH ili jedan doktor u BiH ima visi standard zivljenja od osobe tog istog zanimanja u DE, USA ili sta ja znam vec gdje.madner wrote:Plata je debelo iznad 500 Eura.
Haj Mednere, nemoj zajebavat jebi ga.
- geralt
#20430 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hirurg mozda i ima kad uracunas koverte
Plus sto ga za razliku od US niko nece otpustiti ili tuziti ako nesto zajebe. Win-win (osim za pacijente).
Plus sto ga za razliku od US niko nece otpustiti ili tuziti ako nesto zajebe. Win-win (osim za pacijente).
-
detroit-mercy
#20431 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jaruga, hirurzi u Americi tresu od 500k pa nadalje, zavisi sta prakticiraju. Ne znam koliko koverti da ti uguraju tu svotu neces navuci. Pa ne bi dzaba onda svi nasi doktori gulili vani kad je tako dobro sa kovertama.geralt wrote:Hirurg mozda i ima kad uracunas koverte![]()
A tuzbe i ta sranja, da je to tako niko ne bi radio. Sve je to pokriveno osiguranjima, osim ako si neki degenerik pa stvarno zajebes nesto i da izgubis licencu. A i tu se vise radi o prevarama kad pokusavaju da zajebu i vise naplate od osiguranja nego o nekim greskama. Ako je operacija imalo rizicna, prije operacije ti uguraju papir sa rizicima, tako da si svjestan da se stvari mogu desiti.
- Radio Sarajevo
#20432 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Prosječna plata je samo ono što je pokriveno statistikom. Mnogi ljudi dobijaju jedno na račun, a drugo na ruke. Često su topli obroci mnogo viši nego što bi trebalo jer su manje oporezovani i to ne ulazi u prosječnu platu. Imamo pun kurac ugovora o djelu, ljudi koji rade u državnoj upravi često rade i sa strane jer imaju vremena. O radu na crno i da ne pričam.detroit-mercy wrote: Pretjerujes:
Prosjek plate kod nas jos nije ni 1000 maraka (500 eura) a ti pricas o nekim putovanjima, pozoristima, koncertima. Sve to o cemu pricas imas ovdje, jedino nema splavovamada je to vise beogradska furka.
Imam raju koja rade slicne poslove dola kao ja i supruga ovdje, ni blizu nisu ni po standardu, ni po putovanjima ni po koncertima, sad ako pod putovanjem smatras odlazak iz Sarajeva na Igamn ili do Makarske, to je vec druga stvar.
Ranije si napomenuo izlaske i restorane, prijeatelju, nije ni Sarajevo jeftino sto se tice izlazaka/restorana ako ides u malo solidniji restoran. Stavi sve u perspektivu. Ako je odlazak na veceru odlazak na cevape jegi ga i ovdje marnes 10tku u citvu lepinu za $10. Imas mjesta gdje je pice do dzabe ali imas i mjesta gdje je zara, tako i za restorane.
Koliko je i kod nas jefino izaci vidim kad spickas pola necije plate u restoranu dok se okrenes, sto ko mene stari kaze " jebo te restoran, ode vise od pola moje penzije za ono malo, bolje da smo kod kuce ostal i na rostilj sta bacilli".
Poznajem hiljade ljudi u BiH. Niko, ali apsolutno niko ko mnogo radi nije siromašan. Svi koji zavrnu rukave itekako imaju od čega živjeti i itekako pokriti sve ovo što sam naveo u prošlom postu.
- geralt
#20433 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sad ozbiljno, uglavnom se slazem s tobom, ali direktno poredjenje plata-na-platu se ne moze raditi izmedju Bosne i Amerike. Taj isti hirurg u USA se u startu uvali u par stotina hiljada dolara studentskog kredita prije nego sto zavrsi sa skolovanjem, a to osiguranje od tuzbe koje placaju nije nimalo bezazlen trosak. Evo ti jedan primjer koji sam upravo nasao na Googlu:detroit-mercy wrote:Jaruga, hirurzi u Americi tresu od 500k pa nadalje, zavisi sta prakticiraju. Ne znam koliko koverti da ti uguraju tu svotu neces navuci. Pa ne bi dzaba onda svi nasi doktori gulili vani kad je tako dobro sa kovertama.geralt wrote:Hirurg mozda i ima kad uracunas koverte![]()
A tuzbe i ta sranja, da je to tako niko ne bi radio. Sve je to pokriveno osiguranjima, osim ako si neki degenerik pa stvarno zajebes nesto i da izgubis licencu. A i tu se vise radi o prevarama kad pokusavaju da zajebu i vise naplate od osiguranja nego o nekim greskama. Ako je operacija imalo rizicna, prije operacije ti uguraju papir sa rizicima, tako da si svjestan da se stvari mogu desiti.
https://www.beckershospitalreview.com/h ... finds.html
2. Researchers discovered the top 10 specialties in which physicians said they had been named in a malpractice lawsuit. The 10 specialties are:
Surgery — 85 percent
OB-GYN and women's health — 85 percent
Otolaryngology — 78 percent
Urology — 77 percent
Orthopedics — 76 percent
Plastic surgery/aesthetic medicine — 73 percent
Radiology — 70 percent
Emergency medicine — 65 percent
Gastroenterology — 62 percent
Anesthesiology — 61 percent
-
mali jomu
#20434 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
evo za svedsku...
POTRAŽNJA
Švedskoj potrebni IT radnici: Plata oko 4.200 eura
U Švedskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama u svijetu, posljednjih godina na tržištu rada sve veća potražnja za radnicima i stručnjacima u IT sektoru...
https://faktor.ba/vijest/svedskoj-potre ... eura/56509
POTRAŽNJA
Švedskoj potrebni IT radnici: Plata oko 4.200 eura
U Švedskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama u svijetu, posljednjih godina na tržištu rada sve veća potražnja za radnicima i stručnjacima u IT sektoru...
https://faktor.ba/vijest/svedskoj-potre ... eura/56509
- sinuhe
#20435 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Od 4200 eura u EU pocinju direktorske plate.
Ovo je originalan clanak bez prepravljanja od bosanskih novinara https://www.thelocal.se/20191025/how-mu ... -in-sweden
Znaci 3000 eura( 33000 SEK) sto je plata i van te struke za fakultetski obrazovane osim za ljekare.
Ovo je originalan clanak bez prepravljanja od bosanskih novinara https://www.thelocal.se/20191025/how-mu ... -in-sweden
Znaci 3000 eura( 33000 SEK) sto je plata i van te struke za fakultetski obrazovane osim za ljekare.
- amidzazeher
#20436 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
i ovo je sve bruto
- 512MB
#20437 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa naravno da su bruto plate, i zarađuješ bruto platu.
- fidoremilienko
-
mali jomu
#20439 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne mora niko nigdje ici, kod mene popust, svaki treci 15km, pojedinacno cvaja, imam ih malo na lageru... pa ko prije bit ce dobar

- 512MB
- sinuhe
#20441 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U Svicarskoj najvise probijaju rokove i naplacaju od drzave felericne proizvode? 
-
detroit-mercy
#20442 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da i sta ti kaze, they had been named ne optuzeni ili osudjeni. Obicno se ide preko osiguranja ili u dosta slucajeva vansudske nagodbe koje bolnice pokrivaju. Da je to tako, ne bi niko prakticirao medicinu u USA, a ne iz cijelog svijeta se ubise da se dohvate da prakticiraju ovdje. Najveci zajebi se desavaju kad ovi sto imaju svoje prakse pokusaju da zajebu osiguranje ili ako zajebes nesto do bola da bi automehanicar to bolje obavio, ali ako si vec takav degenerik i treba da te jebu. Generalno, ako se bavis tim poslom vjerovatnoca da ce se tvoje ime minimum jednom naci na ovakvom spisku je jako velika ali zapamti, da ovdje tuze za sve zivogeralt wrote:Sad ozbiljno, uglavnom se slazem s tobom, ali direktno poredjenje plata-na-platu se ne moze raditi izmedju Bosne i Amerike. Taj isti hirurg u USA se u startu uvali u par stotina hiljada dolara studentskog kredita prije nego sto zavrsi sa skolovanjem, a to osiguranje od tuzbe koje placaju nije nimalo bezazlen trosak. Evo ti jedan primjer koji sam upravo nasao na Googlu:detroit-mercy wrote:Jaruga, hirurzi u Americi tresu od 500k pa nadalje, zavisi sta prakticiraju. Ne znam koliko koverti da ti uguraju tu svotu neces navuci. Pa ne bi dzaba onda svi nasi doktori gulili vani kad je tako dobro sa kovertama.geralt wrote:Hirurg mozda i ima kad uracunas koverte![]()
https://www.beckershospitalreview.com/h ... finds.html
2. Researchers discovered the top 10 specialties in which physicians said they had been named in a malpractice lawsuit. The 10 specialties are:
Surgery — 85 percent
OB-GYN and women's health — 85 percent
Otolaryngology — 78 percent
Urology — 77 percent
Orthopedics — 76 percent
Plastic surgery/aesthetic medicine — 73 percent
Radiology — 70 percent
Emergency medicine — 65 percent
Gastroenterology — 62 percent
Anesthesiology — 61 percent
Kod mog prijatelja, stari radio operaciju, neka jebada sa krvnim sudovima i zelucem. Radio mu je lik koji je u deset strucnjaka u svijetu (btw. stari je nas covjek, bio obicni radnik, pensioner- toliko o divljem americkom zdravstvenom sistemu), i lik je odmah u startu rekao, garancija za ovu proceduru je 50//50, jeste li spremni da uzmete rizik ili ne, ako da potpisi papir i onda idemo sa procedurom. Stvar je bila, da mu je jedino ta procedura mogla pomoci ali gdje zalaze sa zahvatom, veoma je rizicna. Na kraju sve je ispalo kako treba i lik je da kucnem u drvo i danas dan.
E sad ako odes da izvadis zub a on ti odsijece glavu
- amidzazeher
#20443 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa ako je 33k kruna bruto onda je to kurac plata iskreno
- 512MB
#20444 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Problem je što novinari nisu baš statistički potkovani, pa iz nekog meni ne jasnog razloga uvjek uzimaju prosjek "svih" plata pa i ovih što rade manje sati ili onih što napucaju po 200 sati u mjesecu pa od sveg toga naprave sataraš. Ispravno bi naravno bilo da navedu satnice i to medijan.
Tu si oprilike onda po medijanu za software developere na 30€/sat za zaposlene i 80€/sat za samostalne radnike (naravno bruto).
Tu si oprilike onda po medijanu za software developere na 30€/sat za zaposlene i 80€/sat za samostalne radnike (naravno bruto).
-
detroit-mercy
#20445 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ono sto ja ne volim u bilo kakvoj konverzaciji kod nas je kad se krene odmah ne vjeruj statistikama, vjeruj meni. Da ima rada na crno ima, da je jako visok procenat i to stoji ali ako smo po glavi stanovnika u vecini kategorija na zacelju Evrope, dokle onda vise da se zavaravamo. Ako nam je ekonomski rast na nivou da ni sljedeca generacija nece osjetiti boljitak onda jebi ga.Radio Sarajevo wrote:Prosječna plata je samo ono što je pokriveno statistikom. Mnogi ljudi dobijaju jedno na račun, a drugo na ruke. Često su topli obroci mnogo viši nego što bi trebalo jer su manje oporezovani i to ne ulazi u prosječnu platu. Imamo pun kurac ugovora o djelu, ljudi koji rade u državnoj upravi često rade i sa strane jer imaju vremena. O radu na crno i da ne pričam.detroit-mercy wrote: Pretjerujes:
Prosjek plate kod nas jos nije ni 1000 maraka (500 eura) a ti pricas o nekim putovanjima, pozoristima, koncertima. Sve to o cemu pricas imas ovdje, jedino nema splavovamada je to vise beogradska furka.
Imam raju koja rade slicne poslove dola kao ja i supruga ovdje, ni blizu nisu ni po standardu, ni po putovanjima ni po koncertima, sad ako pod putovanjem smatras odlazak iz Sarajeva na Igamn ili do Makarske, to je vec druga stvar.
Ranije si napomenuo izlaske i restorane, prijeatelju, nije ni Sarajevo jeftino sto se tice izlazaka/restorana ako ides u malo solidniji restoran. Stavi sve u perspektivu. Ako je odlazak na veceru odlazak na cevape jegi ga i ovdje marnes 10tku u citvu lepinu za $10. Imas mjesta gdje je pice do dzabe ali imas i mjesta gdje je zara, tako i za restorane.
Koliko je i kod nas jefino izaci vidim kad spickas pola necije plate u restoranu dok se okrenes, sto ko mene stari kaze " jebo te restoran, ode vise od pola moje penzije za ono malo, bolje da smo kod kuce ostal i na rostilj sta bacilli".
Poznajem hiljade ljudi u BiH. Niko, ali apsolutno niko ko mnogo radi nije siromašan. Svi koji zavrnu rukave itekako imaju od čega živjeti i itekako pokriti sve ovo što sam naveo u prošlom postu.
Pricas o radu na crno, je li se i beneficije dobijaju na crno ili ces na kraju kada odes u penziju, u socijalno, zdravstveno iznijeti gace na stapu. Statistke odlazaka valjda pokazuju da nesto nije u redu.
I samo da se nadovezem na tvoju zadnju recenicu, tu si potpuno u pravu, medjutim jebe te ono "mnogo", dosta ljudi nece mnogo, dosta ljudi hoce normalno. E sad prvo kazes da ovi sto dobro zive rade mnogo a u prijasnjim postovima kazes kako vazda imas sa kim u kafanu, vjerovatno ti koji su za kafane stalno ne rade mnogo, hocu reci ne zive dobro. Sta je onda sredina i da li postoji sredina, da normalno radis i da imas za fin zivot. E upravo radi toga raja i ide, hoce normalno da rade i da imaju za koliko toliko pristojan zivot.
Na kraju, ne znam zasto uopste upadamo u zamku poredjenja standarda zivljenja u zemaljama sa najvisim standardom u Evropi/svijetu sa zemljom koja je po standardu zakovana na samo evropsko dno.
I da, stari je imao prije rata i kucu i vikendicu i ves masinu i auto tako da nisam dozivi kulturni sok kada sam vidi da se ves moze prati i u masini
-
mali jomu
#20446 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Reci cu vam nesto iz prve ruke...
Niko nigdje ne pada na nikakve diplome i bilo kakve price... vani se traze (majstori svog posla) a to je da znas popravljat... ko zna poraviti ono sto je pokvareno svi trce za njim... Diploma i prica je samo da te neko pogleda duze od 5sec, to je sve... samo predje na drugog po 5sec
Niko nigdje ne pada na nikakve diplome i bilo kakve price... vani se traze (majstori svog posla) a to je da znas popravljat... ko zna poraviti ono sto je pokvareno svi trce za njim... Diploma i prica je samo da te neko pogleda duze od 5sec, to je sve... samo predje na drugog po 5sec
-
detroit-mercy
#20447 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta znaci to iz prve ruke, ti probo pa ti nije proslo ili stamali jomu wrote:Reci cu vam nesto iz prve ruke...
- 512MB
#20448 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U pravu si jomu, ako ne znaš popravit buffer overflow i koristiš neke žnj libs naprimjer onda si slab majstor i moš se jebat tam
samo majstor se traži, kakva diploma kurci palci.
- Hajvan
#20449 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
jako puno sitnicavog burzoaskog prepucavanja
jako malo sustine
jako malo sustine
-
mali jomu
#20450 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
detroit-mercy wrote:Sta znaci to iz prve ruke, ti probo pa ti nije proslo ili stamali jomu wrote: Reci cu vam nesto iz prve ruke...
Niko nigdje ne pada na nikakve diplome i bilo kakve price... vani se traze (majstori svog posla) a to je da znas popravljat... ko zna poraviti ono sto je pokvareno svi trce za njim... Diploma i prica je samo da te neko pogleda duze od 5sec, to je sve... samo predje na drugog po 5sec![]()
Znaci da pored svih vas sto se ovdje kurcite mene zovu da popravljam sve sto vi majstorski sjebete...
zato je iz prve ruke
(a i pitaju me za savjete koga i zasto bih nekog za nesto zvao kad bi se nesto sto se tice kvarova... desilo) pa gdje ste vi tu osim sto pisete supljake u vezi plata, rada i posla...)
samo znate pokvarit... sve sto dotaknete