SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
petunija

#20426 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by petunija »

@julius,
tu se već slažem, strožije kazne, da
Ali i dok služe kaznu, naravno da neće skapati od gladi ili bolesti, ali davati im internet, proteine...izvini to je već luksuz.
A slažem se i sa onim da bi ih trebalo tjerati da rade, tako će prije shvatiti poentu zatvora. Zašto skota pustiti da se izležava cijeli dan, dokolica majka svih poroka...
julisiz es grant

#20427 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by julisiz es grant »

petunija wrote:@julius,
tu se već slažem, strožije kazne, da
Ali i dok služe kaznu, naravno da neće skapati od gladi ili bolesti, ali davati im internet, proteine...izvini to je već luksuz.
A slažem se i sa onim da bi ih trebalo tjerati da rade, zašto skota pustiti da se izležava cijeli dan, tako će prije shvatiti poentu zatvora. Ovako, pošto je dokolica majka svih poroka...
Nemaju pristup internetu...to što im čuvari ili posjeta prošvercaju telefone stvar je interne kontrole rada osoblja.
Vjerujem da će se dolaskom novog direktora u sarajevski CZ i to promijeniti.
Treba reći i da Sejfović još nije na robiji...mislim da je u pritvoru inače režim blaži jer su oni tehnički nevini.
Zenica i Foča, gdje uvijek leže oni najgori (ubice, ratni zločinci) daleko su od raja siguran sam, iako priznajem da nisam bio unutar njihovih zidina :D
BadBoy

#20428 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

petunija wrote:I šta predlažeš? Da ih sažaljevamo, udijelimo sadaku, šta?
Ne daj bože da ni ti ni bilo ko bude žrtvom ali zamisli da ti člana porodice neko ubije? Ili siluje? Šta bi ti, pomilovao ga po glavi i rekao eto, nemoj drugi put :?
Kao što rekoh, vrlo teške teme kojima se bave cijele grane nauka (kriminologija, sociologija, filozofija, pravo, itd.

Naravno da niko ne zagovara da se pomiluje po glavi i kaže "nemoj drugi put", ali ima tu niz drugih faktora koji se moraju uzeti u obzir. Obični ljudi samo žele vidjeti brzu osvetu.
petunija

#20429 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by petunija »

Ne radi se o brzoj osveti. Treba samo da osoba koja počini zločin snosi adekvatne posljedice. I da to bude upozorenje ostalima u pokušaju. Da dobro razmisle prije nego potegnu oružje/skinu hlače/ ili u ovom slučaju, upru po gasu.
Samo saznanje da će se izvući ili biti blago kažnjeni zapravo djeluje ohrabrujuće za ovakve kokošare.
I ono što se ne smije zaboraviti, familije oštećenih, ni krive ni dužne, dobiju doživotnu robiju u vidu patnje.
Dope_Man

#20430 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dope_Man »

Slazem se sa petunijom. Jednostavno se danas otislo predaleko u ''ljudskim pravima'' za zatvorenike. Prije svega, i zatvorenik kao i ja pocinje kao slobodan covjek sa svim pravima i odgovornostima. Svojim djelima dospije u zatvor, ne slucajno ili po rodjenju, vec po svom izboru da prekrsi zakone koji su tu da nam zivot svima bude iole uredjen i siguran.

Kad je vec tamo gubi neka prava, prije svega pravo na slobodu, pa i glasanje itd.. ali nije izgubio sposobnost da radi i privredjuje. Ja se potpuno slazem s radom u zatvoru. Hoces da jedes? Dobro, eto ti posao i radi da zaradis to jelo koje si danas dobio. Ili ako imas kes placaj ga izvana, ali besplatno neces dobiti osim ako je potpuno nesposoban za bilo kakav rad. E to bi po meni bio pravedan sistem koji ne bi tjerao mene i tebe da placamo hranu i druge pogodnosti kriminalcima vec bi sami za njih radili (pri cemu bi svakako sve osim osnovnih i bile nedostupne poput interneta). Za rehabilitaciju (koje u praksi nema) je dovoljna i biblioteka sa knjigama, a mnogo manje im opcija daje da budu stetni i da nastave kriminalno djelovanje i iza resetaka.
supercali

#20431 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

Ja imam osjecaj da je ovaj julius neki u administraciji i da mu odgovara oavj nered u drzavi kao i strankama na vlasti da bi ostali u foteljama a to motaju u floskule ljudska prava i sl
Njima nered odgovara jer se obicni gradjani plase sejfovica i kompanije da im sutra ne naude jer vrlo lako moze izaci iz zatvora i to jaci nego sto je bio a nikako rehabilitovan
Sa ovim sitnim kriminalcima oni odrzavaju strah u ljudima dok se bogate i dok sebe stite
Njoma treba obezbijediti samo hranu krevet i doktora i to je to
I rad na javnim radovima
Pustite suplju prisilni rad
Niko te nije silio ni da pljackas banku jer si imao izbora a kad zajebes drzavu na ovaj i onaj nacin budi spreman da nemas 100% prava jer moras se oduziti

Ubica a imaju nekakve vikende pa nisu u vojsci jbt
Meni ni jedan zatvorenik ne bi presao kapiju fok ne bi odlezao kaznu jer u protivnom kazna nema smisla
julisiz es grant

#20432 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Dope_Man wrote:Slazem se sa petunijom. Jednostavno se danas otislo predaleko u ''ljudskim pravima'' za zatvorenike. Prije svega, i zatvorenik kao i ja pocinje kao slobodan covjek sa svim pravima i odgovornostima. Svojim djelima dospije u zatvor, ne slucajno ili po rodjenju, vec po svom izboru da prekrsi zakone koji su tu da nam zivot svima bude iole uredjen i siguran.

Kad je vec tamo gubi neka prava, prije svega pravo na slobodu, pa i glasanje itd.. ali nije izgubio sposobnost da radi i privredjuje. Ja se potpuno slazem s radom u zatvoru. Hoces da jedes? Dobro, eto ti posao i radi da zaradis to jelo koje si danas dobio. Ili ako imas kes placaj ga izvana, ali besplatno neces dobiti osim ako je potpuno nesposoban za bilo kakav rad. E to bi po meni bio pravedan sistem koji ne bi tjerao mene i tebe da placamo hranu i druge pogodnosti kriminalcima vec bi sami za njih radili (pri cemu bi svakako sve osim osnovnih i bile nedostupne poput interneta). Za rehabilitaciju (koje u praksi nema) je dovoljna i biblioteka sa knjigama, a mnogo manje im opcija daje da budu stetni i da nastave kriminalno djelovanje i iza resetaka.
Ako nekome oduzmeš slobodu, a zatim ga uslovljavaš da radi da bi mu dao da jede, to više nije zatvor, nego ropstvo.
supercali

#20433 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by supercali »

julisiz es grant wrote:
Dope_Man wrote:Slazem se sa petunijom. Jednostavno se danas otislo predaleko u ''ljudskim pravima'' za zatvorenike. Prije svega, i zatvorenik kao i ja pocinje kao slobodan covjek sa svim pravima i odgovornostima. Svojim djelima dospije u zatvor, ne slucajno ili po rodjenju, vec po svom izboru da prekrsi zakone koji su tu da nam zivot svima bude iole uredjen i siguran.

Ako nekome oduzmeš slobodu, a zatim ga uslovljavaš da radi da bi mu dao da jede, to više nije zatvor, nego ropstvo.
Pa to je taj izabrao niko ga nije tjerao da radi zlocine i sl
Kad to uradis budi spreman da budes rob jer si zasluzio
drug_profi

#20434 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Pa nije dospio u zatvor prostim usudom, nego svojom krivnjom.
Dakle odabrao je taj put.
Zato se i kaze robija.
A resocijalizacija radom je jedina moguca.
I one koji hoce da rade bi trebalo i tretirati drugacije, dati im povlastice, internet, moguce skracenje kazne i sl.
JThomas

#20435 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

al' šta kaže novi direktor će popraviti... :lol:

zavešće red... :lol: :lol:
biglebovski

#20436 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by biglebovski »

Nismo mi jaka država da radimo resocijalizaciju u zatvorima, to košta puno, nego smo nasljedili sistem koji, kao i sve ostalo, što namjerno, što iz neznanja, nismo u stanju adaptirati. S druge strane, država je potpisnica određenih međunarodnih akata koje mora poštovati, pa tako i postupanje sa zatvorenicima, kalorije, m2 i šta ti ja znam. Naša vlast radi na tome da se približi određenim standardima, ali kod nas sve to ide polako, uglavnom zbog korupcije. Primjer su tzv. forenzika i maloljetni počinioci koji ama nikako ne bi smjeli u istu ustanovu sa "običnim" zatvorenicima, pa ovi naši to nešto rješavaju, trude se i tako. A u suštini, svaki zatvor je izvor ogromnog novca, što od korupcije (izlasci, godišnji, zaposlenje, šverc...) što od rezultata rada zatvorenika i imovine koju institucija posjeduje (ugostiteljski objekti, voćnjaci, ekonomski objekti pa čak i proizvodni pogoni poput namjenske u Zenici koja sasvim solidno posluje, bar je tako bilo). Nema nigdje da nađeš radnika u proizvodnji da ti radi za 180 KM mjesečno.
Pritvorska pravila su strožija od zatvorskih i to je sasvim druga vrsta postupanja.
I da, najveće belaje u zatvorima radi ekipa tzv. recidivisti, godina do pet bukse i po meni bi ja te povratnike u činjenju kd-ova, puno-puno strožije kažnjavao ako ponove djelo. U suštini, nedo bog nikome zatvora, kad klapnu rešetke i sva ona atmosfera, nije ugodno ni kad si posjetilac a kamoli na duži period.
jao_situacije

#20437 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jao_situacije »

insomnia78 wrote:
Zejnep wrote:
JThomas wrote:"viđenijim" zatvorenicima se apsolutno rutinski donose telefoni, i po više komada. droga isto. a vidjeli smo da može i oružje.

E pa ja ću umrijeti a neću se prestati čuditi tome.
To se desava i vani po zatvorima
ne treba ništa pričati ovako je po zatvorima u cijelom regionu a i šire

ništa nije izmišljeno
BadBoy

#20438 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Saobraćajna nesreća sa smrtnom posljedicom? Nenasilna krivična djela? Ljudi koji su iz mladosti ili ludosti napravili grešku?

Svi misle da su u zatvoru samo silovatelji i serijske ubice.
Zejnep

#20439 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Zejnep »

Zar mobitel, pristup internetu i proteini spadaju u ljudska prava, pobogu? :-)
julisiz es grant

#20440 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

JThomas wrote:al' šta kaže novi direktor će popraviti... :lol:

zavešće red... :lol: :lol:
Počeo je od kontrole bolovanja uposlenih, recimo, to je ono što je mene zvaničnom komunikacijom dotaklo, pa očekujem da i na drugome radi. Uostalom, i došao je tu nakon blamažr sa bjekstvom.
julisiz es grant

#20441 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Zejnep wrote:Zar mobitel, pristup internetu i proteini spadaju u ljudska prava, pobogu? :-)
Opet ponavljam, internet i mobitel dobiju korupcijom od potplaćenih čuvara. Za proteine je i meni bilo čudno ali eto...neće se baš od njih usrećiti.
JThomas

#20442 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

od kraja rata ovdje se u svakoj javnoj instituciji, u svakom trenutku "zavodi red" i "hvata u koštac sa nagomilanim problemima koje je ostavila prethodna uprava".
JThomas

#20443 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

i dobro neko reče, zato ne može kifla opet biti premijer. jer kad opet krene nestajati vode, čak ni ovom biračkom tijelu neće moći opet on reći "e sad rješavamo problem". to će morati reći neko drugi i "zavesti red" od korumpiranih kadrova dojučerašnjeg zlatnog dečka. u intervjuima pojasniti kako je on zatekao ogromne probleme iza prethodne vlade. a onda se kad počne kišna sezona pohvaliti kako je usprkos tome, nadljudskim naporima i danonoćnim radom osigurano nesmetano vodosnabdijevanje. itd.
nepass1

#20444 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Zejnep wrote:
17 mart, selfi

Image
Jebli sebe sjeku se ali nikako gdje treba. Sto im ne drze casove anatomije, bar kardiovaskularni sistem.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20445 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

nikad mi nisu bili jasni ovi sto se sjeku po rukama,to neki sinonim za zajebanost? sta?
karanana

#20446 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by karanana »

kako ovo? sami se sjeku namjerno i bez nekog razloga?
nema me tamo

#20447 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nema me tamo »

Da bi imali više ožiljaka iz " zajebane " prošlosti..
zigson

#20448 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

bitanga_sa_otesa wrote:nikad mi nisu bili jasni ovi sto se sjeku po rukama,to neki sinonim za zajebanost? sta?
da mu moze rasti misic vise :D (ozb)
Edin H.

#20449 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

julisiz es grant wrote:

Dzaba objasnjavas. :wink: konvencija o ljudskim pravima ne stanuje u BiH.
radiša

#20450 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by radiša »

Sumnjam da se ovaj sjeko,prije da je vezan pa degenecen u muriji.
Post Reply