Filadendron96 wrote: ↑20/02/2021 00:12 Pozdrav ljudi. Samo da se zahvalim svima na mišljenju i savjetu, prije otprilike 7 dana sam sastavio pc i sreći nema kraja. Mislim da sam dobro sve spojio, obzirom da mi je prvi put. Uglavnom sve najbolje raja, da se završi ovo ludilo i da završite svoj upgrade/build.
1. MSI B450 Gaming PRO Carbon MAX WiFi
2. AMD Ryzen 5 3600
3. Seasonic FOCUS GX-650, 650W 80+ Gold
4. Samsung 500GB 970 EVO NVMe M.2
5. Arctic Mx-4 termalna pasta
6. Arctic Freezer 34 eSports Duo
7. Asus Rx 5500 XT Dual Evo OC 8GB
8. ASUS TUF Gaming GT501 White Edition
9. CORSAIR Vengeance RGB Pro 16GB (2 x 8GB) 3600Mhz Cl18
https://www.flickr.com/gp/159505246@N03/m8zKK8
![]()
PC gamerske konfiguracije
Moderator: Benq
-
febo_acm
#20426 Re: PC gamerske konfiguracije
-
DonieBrasco
#20427 Re: PC gamerske konfiguracije
Super konfigurcija nema sta da se doda.
-
Mraka
#20428 Re: PC gamerske konfiguracije
EDIT : Ma necu se upustati u ovo jbga,nadam se da ce se za nekoliko mjeseci stvari vratiti u normalu sto se tice graficki.
- M416
- Qler
#20430 Re: PC gamerske konfiguracije
Nije bas PC gamerska tema, ali koristi li ko od vas password managere? Ja sam koristio LastPass do danas i presao na Bitwarden. Jos sam platio premium jer nisu gladni
10 dolara godišnje.
U glavnom, toliko sam se navikao na njih da mi je sad problem zivot bez password managera. Sve su sifre random generisane, i imam 2FA na svemu gdje se moze podesiti. Bez PM-a sam gotov
U glavnom, toliko sam se navikao na njih da mi je sad problem zivot bez password managera. Sve su sifre random generisane, i imam 2FA na svemu gdje se moze podesiti. Bez PM-a sam gotov
-
Zvukadzija_asu
#20431 Re: PC gamerske konfiguracije
Ima li neko iskustva sa Samsung 970 evo 500GB ili Kingston A2000 istog kapaciteta? Treba mi pouzdan drive, vidim da ljudi hvale i Kingston, a ne znam da li mi se daje razlika od 40KM za SSD istog kapaciteta. Gledao sam na B&H, Samsung izadje oko 130KM sa postarinom ali vidim da neki cekaju i po 2 mjeseca.
-
test_test
#20432 Re: PC gamerske konfiguracije
Koristim KeePass lokalno na PC-u. Ne bih volio uraditi upload na neki Vault, jer se ne osjecam sigurno ovako a kamoli online. ParanojaQler wrote: ↑20/02/2021 18:24 Nije bas PC gamerska tema, ali koristi li ko od vas password managere? Ja sam koristio LastPass do danas i presao na Bitwarden. Jos sam platio premium jer nisu gladni10 dolara godišnje.
U glavnom, toliko sam se navikao na njih da mi je sad problem zivot bez password managera. Sve su sifre random generisane, i imam 2FA na svemu gdje se moze podesiti. Bez PM-a sam gotov![]()
- Qler
#20433 Re: PC gamerske konfiguracije
Eee, Bitwarden vidim ima i lokalnu pohranu
tako da me sve vise iznenađuje
Mene KeePass odbija jer nemam ga na mobitelu, tj komplikovaniji je od ovih za imati baze na dvije strane.
Jaran drzi bazu na dropbox i tu synca sve.
Jaran drzi bazu na dropbox i tu synca sve.
-
DonieBrasco
#20434 Re: PC gamerske konfiguracije
Sa Samsungom nema greske SSD ili M2 vrhunski su, jeste da su skupi ali vrijede.Zvukadzija_asu wrote: ↑20/02/2021 18:27 Ima li neko iskustva sa Samsung 970 evo 500GB ili Kingston A2000 istog kapaciteta? Treba mi pouzdan drive, vidim da ljudi hvale i Kingston, a ne znam da li mi se daje razlika od 40KM za SSD istog kapaciteta. Gledao sam na B&H, Samsung izadje oko 130KM sa postarinom ali vidim da neki cekaju i po 2 mjeseca.
-
test_test
#20435 Re: PC gamerske konfiguracije
Da upravu si za mobitel i to jest problem.
Sto se tice posla ako imas backup svakodnevni i na vise lokacija npr. Disk, traka ne brinem se ako se corrupta ili nesta drugo se desi da ne mozes pristupiti fajlu. Kuci lokalno radim backup povremeno ili nakon promjene pass-a nekog accounta na externi disk i usb zbog redundancije. Prednost personalnih stvari a ne poslovnih jeste sto za vecinu imam ukljucen 2fa ako je podrzan naravno. Bitno je samo imati redudnciju zbog ransomwarea kao sto microsoft ubija notifikacijama za ondrive u Defenderu hahabahah
-
test_test
#20436 Re: PC gamerske konfiguracije
I ja se slazem. Kod mene je sve samsung, dva nvme evo 960 i evo 850 i 860.DonieBrasco wrote: ↑20/02/2021 19:52Sa Samsungom nema greske SSD ili M2 vrhunski su, jeste da su skupi ali vrijede.Zvukadzija_asu wrote: ↑20/02/2021 18:27 Ima li neko iskustva sa Samsung 970 evo 500GB ili Kingston A2000 istog kapaciteta? Treba mi pouzdan drive, vidim da ljudi hvale i Kingston, a ne znam da li mi se daje razlika od 40KM za SSD istog kapaciteta. Gledao sam na B&H, Samsung izadje oko 130KM sa postarinom ali vidim da neki cekaju i po 2 mjeseca.
-
daario naharis
#20437 Re: PC gamerske konfiguracije
Iskrene cestitke! Nadam se da ce te racunar sluziti i da ces biti zadovoljan.Filadendron96 wrote: ↑20/02/2021 00:12 Pozdrav ljudi. Samo da se zahvalim svima na mišljenju i savjetu, prije otprilike 7 dana sam sastavio pc i sreći nema kraja. Mislim da sam dobro sve spojio, obzirom da mi je prvi put. Uglavnom sve najbolje raja, da se završi ovo ludilo i da završite svoj upgrade/build.
1. MSI B450 Gaming PRO Carbon MAX WiFi
2. AMD Ryzen 5 3600
3. Seasonic FOCUS GX-650, 650W 80+ Gold
4. Samsung 500GB 970 EVO NVMe M.2
5. Arctic Mx-4 termalna pasta
6. Arctic Freezer 34 eSports Duo
7. Asus Rx 5500 XT Dual Evo OC 8GB
8. ASUS TUF Gaming GT501 White Edition
9. CORSAIR Vengeance RGB Pro 16GB (2 x 8GB) 3600Mhz Cl18
https://www.flickr.com/gp/159505246@N03/m8zKK8
![]()
Ako nije tajna, koliko te je ova konfiguracija kostala?
- Filadendron96
#20438 Re: PC gamerske konfiguracije
HVALA svima.
@daario naharis Oko 2000 KM
Btw zna li neko kako da provjerim da li mi je fps locked?
Dok igram ets2 konstantno mi je na 60, što mi je malo nerealno, pa da vidim je li negdje nešto podešeno što nisam primijetio.
Dok igram ets2 konstantno mi je na 60, što mi je malo nerealno, pa da vidim je li negdje nešto podešeno što nisam primijetio.
-
febo_acm
#20439 Re: PC gamerske konfiguracije
Da nije monitor ostao na 60fps? Kako je u ostalim igrama?Filadendron96 wrote: ↑20/02/2021 21:13 HVALA svima.
-
el_bake007
#20440 Re: PC gamerske konfiguracije
Filadendron96 wrote: ↑20/02/2021 21:13 HVALA svima.
Ako ti je vsync upaljen normalno da ce biti zakljucan na 60 i dodati input lag. Ako vec hoces da zakljucavas FPS koristi rivatuner (program koji dodje u paketu sa msi afterburnerom) i tu zakljucaj na nesto manje od refresh ratea monitora (59.6 ako je 60hz,143 ako je 144 itd)
- Filadendron96
#20441 Re: PC gamerske konfiguracije
@el_bake007 @febo_acm Fazon je u tome što koristim trenutno TV kao monitor, a podržava 1360x768 60hz, pa ne znam koliko je mjerodavno. ATS i ETS2 bez vsync-a ide 80-120 fps u vožnji, a sa vsync je kostantno 60 fps (kod oba sve postavke na ultra 400% scaling, 1360x768 60hz). Btw igram i Need for Speed: Hot Pursuit 2010, ali i njega stalno vrti na 60 fps. Mislim nebitno je sada, kako god meni je extra, prelazak sa 15-20 fps na 60+ je uživancija, a kada uzmem 1080p/1440p monitor ili malo bolji TV biće još bolje, taman ću tada i vidjeti dokle mogu gurati ovu rx 5500 xt.
-
Dart Vader
#20442 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav. Malo oftopic, sta cu...
U posljednje vrijeme sta god da pokusam da uzmem sa olx-a ( a hiljade izlozenih artikala ima, sami znate), prodavci se jave sa konstatacijom da nema na stanju. Razumijem da ne mogu imati lager u kuci, ali ako nema kod dobavljaca, ne vidim poentu da drzis to na profilu i to u kategoriji zapocni narudzbu/artikl moze da bude kod vas za 24 sata. I najposlije narucim nesto od lika koji odobri kupovinu i stize ona genericka poruka artikl je uskoro na vasoj adresi. Od tada proslo 7 dana, nista stiglo nije. On kaze pislao brzom postom tom i tom, ja tamo zvao, nista nije poslato na moje ime...Dakle, koji q. Nije valjda da lik ceka da mu iz Eritreje stigne pa ce mi onda slati...A ovamo zavlaci da je poslao...Da li je ko imao takva iskustva? Samo trosenje tudjeg vremena...
U posljednje vrijeme sta god da pokusam da uzmem sa olx-a ( a hiljade izlozenih artikala ima, sami znate), prodavci se jave sa konstatacijom da nema na stanju. Razumijem da ne mogu imati lager u kuci, ali ako nema kod dobavljaca, ne vidim poentu da drzis to na profilu i to u kategoriji zapocni narudzbu/artikl moze da bude kod vas za 24 sata. I najposlije narucim nesto od lika koji odobri kupovinu i stize ona genericka poruka artikl je uskoro na vasoj adresi. Od tada proslo 7 dana, nista stiglo nije. On kaze pislao brzom postom tom i tom, ja tamo zvao, nista nije poslato na moje ime...Dakle, koji q. Nije valjda da lik ceka da mu iz Eritreje stigne pa ce mi onda slati...A ovamo zavlaci da je poslao...Da li je ko imao takva iskustva? Samo trosenje tudjeg vremena...
-
test_test
#20443 Re: PC gamerske konfiguracije
Prijavi kao nepostojeci artikalDart Vader wrote: ↑21/02/2021 11:35 Pozdrav. Malo oftopic, sta cu...
-
Pljosko
#20444 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav od gamera u pokušaju, treba mi informacija. Kupio sam monitor AOC 24b2xdm, va panel, 4ms i piše na stranici 75 hz, ali je to izgleda samo za neke niže rezolucije, na 1920x1080 može samo 60hz. Postoji li način da se na full hd podesi 75 hz ili je ovo očigledna marketinška prevara, i meni jedno skupo iskustvo više
- AhmetShabo
#20445 Re: PC gamerske konfiguracije
davno sam ja ovdje napisao da ne treba nista sa oxa uzet. em su preskupi, em bezobrazni,Dart Vader wrote: ↑21/02/2021 11:35 Pozdrav. Malo oftopic, sta cu...
vise od pola artiakal nema na stanju
ja sam sve svoje komponente u njemackoj uzeo. 3 mjeseca sam uzimao, al lagano, isplatilo se
usteda u stotinama KM
- Pandakonda
#20446 Re: PC gamerske konfiguracije
Pozdrav ljudi, relativno sam nov u PC buildingu i odlucio sam malo nadograditi svoj PC i naravno nemam u startu ogroman cash nego bi ako je ikako moguće nadograđivao komponentu po komponentu. Trenutna konfiguracija je sljedeća:
Maticna: Gigabyte AB350M - HD3
CPU: AMD Ryzen 3 2200G
Graficka: AMD Vega 8
RAM: 8 GB
Također bi želio preći sa HDD na SSD i zanima me da li je Crucial dobra opcija za SSD jer sam vidio da strane recenzije kazu da Crucial ima najbolji omjer cijene i kvalitete.
Ovo je bio neki entry level PC i sada kada sam malo solventniji i stabilniji sa primanjima volio bi napraviti upgrade. Nisam neki ogroman gamer i ne bi volio top tier upgrade, ali eto barem neki mid level jer vjerujem da je ovo sto ja imam daleko ispod prosjeka. Zanimaju me vase sugestije na koji nacin bi trebao raditi upgrade, sta bi trebao prvo dizati, koje su greske koje mogu napraviti i na koje stvari bi trebao obratiti paznju i kolike su cijene. Ovo su mislim neke glavne informacije koje trebaju, ali ako treba jos nesto tu sam
Maticna: Gigabyte AB350M - HD3
CPU: AMD Ryzen 3 2200G
Graficka: AMD Vega 8
RAM: 8 GB
Također bi želio preći sa HDD na SSD i zanima me da li je Crucial dobra opcija za SSD jer sam vidio da strane recenzije kazu da Crucial ima najbolji omjer cijene i kvalitete.
Ovo je bio neki entry level PC i sada kada sam malo solventniji i stabilniji sa primanjima volio bi napraviti upgrade. Nisam neki ogroman gamer i ne bi volio top tier upgrade, ali eto barem neki mid level jer vjerujem da je ovo sto ja imam daleko ispod prosjeka. Zanimaju me vase sugestije na koji nacin bi trebao raditi upgrade, sta bi trebao prvo dizati, koje su greske koje mogu napraviti i na koje stvari bi trebao obratiti paznju i kolike su cijene. Ovo su mislim neke glavne informacije koje trebaju, ali ako treba jos nesto tu sam
- Filadendron96
-
Dart Vader
#20448 Re: PC gamerske konfiguracije
Hvala na odgovoru. Shvatam ja da je nase trziste malo da bi neko na stanju imao zalihe, ali nema svrhe govoriti da si nesto poslao kad ocito nisi...Uvijek prije narudzbe (znajuci da nemaju sve izlozeno na stanju) porukom i provjerim status proizvoda...Tako je bilo i ovaj put. Ima saljemo odmah...7 dana kasnije prc.test_test wrote: ↑21/02/2021 12:02Prijavi kao nepostojeci artikalDart Vader wrote: ↑21/02/2021 11:35 Pozdrav. Malo oftopic, sta cu...
U posljednje vrijeme sta god da pokusam da uzmem sa olx-a ( a hiljade izlozenih artikala ima, sami znate), prodavci se jave sa konstatacijom da nema na stanju. Razumijem da ne mogu imati lager u kuci, ali ako nema kod dobavljaca, ne vidim poentu da drzis to na profilu i to u kategoriji zapocni narudzbu/artikl moze da bude kod vas za 24 sata. I najposlije narucim nesto od lika koji odobri kupovinu i stize ona genericka poruka artikl je uskoro na vasoj adresi. Od tada proslo 7 dana, nista stiglo nije. On kaze pislao brzom postom tom i tom, ja tamo zvao, nista nije poslato na moje ime...Dakle, koji q. Nije valjda da lik ceka da mu iz Eritreje stigne pa ce mi onda slati...A ovamo zavlaci da je poslao...Da li je ko imao takva iskustva? Samo trosenje tudjeg vremena...iskreno nista drugo nije ostalo. Ja pitao Game007 za napojnu kaze nema na stanju i toliko sam iznerviran pitao "pa sta imas na stanju?!?" Ako narucis artikal ako nemaju na stanju odbiju naruzdbu. Ako si narucio artikal mozes pratiti narudzbu preko olx tu ces znati da li je neko poslao artikal ili ne. U suprotnom javi se prodavacu neka objasni situaciju zasto kurir nije do sada preuzeo artikal. Iako odgovor sam vec znas.
-
Dart Vader
#20449 Re: PC gamerske konfiguracije
Shvatam i ja sad. Kupovao sam ranije ponesto vani, ali sad ova situacija je takva da ne putujem, a i veliku rekonstrukciju racunara (maticna/Ram/CPU) sam ostavio za neka druga vremena.AhmetShabo wrote: ↑21/02/2021 21:02davno sam ja ovdje napisao da ne treba nista sa oxa uzet. em su preskupi, em bezobrazni,Dart Vader wrote: ↑21/02/2021 11:35 Pozdrav. Malo oftopic, sta cu...
vise od pola artiakal nema na stanju
ja sam sve svoje komponente u njemackoj uzeo. 3 mjeseca sam uzimao, al lagano, isplatilo se
usteda u stotinama KM
- aditon
#20450 Re: PC gamerske konfiguracije
kojim si kablom spojio monitor s grafičkom? Također trebaš vidjeti i u postavkama grafičke da li je podešeno na 75Hz jer po defaultu nije.Pljosko wrote: ↑21/02/2021 20:55 Pozdrav od gamera u pokušaju, treba mi informacija. Kupio sam monitor AOC 24b2xdm, va panel, 4ms i piše na stranici 75 hz, ali je to izgleda samo za neke niže rezolucije, na 1920x1080 može samo 60hz. Postoji li način da se na full hd podesi 75 hz ili je ovo očigledna marketinška prevara, i meni jedno skupo iskustvo više