Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
zagor 19

#20426 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

dustaban wrote:Nema rata, ali moja je procjena da ce doci do ozbiljnih nemira i atentata sto ce sve dovesti do "hitne i opceprihvacene" podjele BiH. To ce se napraviti na nacin da se BiH istovremeno podjeli i ukljuci u EU (zajedno sa Srbijom) sto bi bio taj nekakav trik kojim se sve ovo rjesava jednim potezom...
Mistar Zes i Dustaban, slažem se u principu sa vašim viđenjem razvoja događaja, sad hoće li stvarnost konretno krenuti ovako ili onako, niko nema čarobnu kuglu da bi bio toliki prorok, ali tu je to negdje. Mislim da su naročito u krivu pojedinci (a zaista iritira ta kafanska, malograđanska "upućenost" i pamet), koji i danas tvrde kao " sve će to razriješiti Svijet, Amerika itd..? Koji svijet, koje sranje?? Pa taj "svijet" je toliko razjedinjen između sebe, ne samo od Ukrajinskih događanja, nego već godinama ranije su kad je BiH u pitanju Rusi uvijek vukli na jednu stranu, a ostali dio PIC-a na drugu, A vukli su u odbranu Dodika , naravno ...Ali opet nismo ni mi ili ne bi trebali biti toliko maloumni pa da nas neko ujedinjuje i razjedinjuje kako je njemu čeif. Šta je odgovor? Možda upravo "ujedinjenje ljevice" .
vee-jay

#20427 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vee-jay »

VjecitiStudent wrote:
Mister Yes wrote:
fosna2014 wrote: Daleko smo mi od toga. Pa onda bonske ovlasti, pa privremeno financiranje. Ovako moze trajati podugo.
Ne može trajati podugo. Sve i da se nekako nametne budzet to je samo dio problema. Sva priča o EU integracijama bi stala i nema IPA fondova. MMF naravno ne da pare dok se ne naprave neke reforme koje će naravno tražiti saglasnost doma naroda. Znači ništa ni od MMF novca.

Ova zemlja je na ivici propasti i bez ovoga problema. I kada se mislilo da će vlast biti brzo formirana svi stručnjaci su govorili "neka im je bog na pomoći". Srbija i Hrvatska nemaju ovih problema sa formiranjem vlasti pa su opet u govnima do grla. Kad bi kod nas sutra formirali vlast opet je upitno da možemo izvući iz ove situacije. Ništa se ne proizvodi, nema radnih mjesta, mladost odlazi i ostaju penzioneri, zaduživanje raste, propadaju velike firme, neuvezani staž hiljadama ljudi, radikalizam u porastu......

Čović je u svemu ovom vidio šansu i krenuo na sve ili ništa. Čovjek ide na raspad sistema jer kada se raspadne sistem ide revolucija koja u ovakvoj zemlji znači rat. Onda idu mirovni pregovori gdje međunarodni posrednici prave planove. A znamo da je ICG već rekla da nema ništa loše u trećem entitetu. Čović ide na to. Rezultati popisa dolaze za par mjeseci. Prošli put smo imali rat odmah nakon popisa i ja sam godinama već mišljenja da je popis prvi preduslov za nove belaje jer će se nove karte crtati po novom popisu.

Dugo sam na forumu i svi koji me prate znaju da ne prizivam rat. Čak šta više svo vrijeme radim na pomirenju. Nije moja karakteristika da budem ovakav pesimista. Ali sada tvrdim da se sprema veliki belaj. Nadam se da ću biti u krivu i da ću ispasti budala. Zaista se nadam.
:-)
Biće zbilja da su ratovi u ex-Yu čekali na rezultate popisa.
Zemljotrese, tresi još jače i otjeraj ove analitičare.
hmm @vjeciti, i sta on sada da ti odgovori na takav post? :?

@mister, niko se od njih ne boji rata, samo se svi boje zatvora
volta dzontra

#20428 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by volta dzontra »

Mister Yes wrote:
fosna2014 wrote: Daleko smo mi od toga. Pa onda bonske ovlasti, pa privremeno financiranje. Ovako moze trajati podugo.
Ne može trajati podugo. Sve i da se nekako nametne budzet to je samo dio problema. Sva priča o EU integracijama bi stala i nema IPA fondova. MMF naravno ne da pare dok se ne naprave neke reforme koje će naravno tražiti saglasnost doma naroda. Znači ništa ni od MMF novca.

Ova zemlja je na ivici propasti i bez ovoga problema. I kada se mislilo da će vlast biti brzo formirana svi stručnjaci su govorili "neka im je bog na pomoći". Srbija i Hrvatska nemaju ovih problema sa formiranjem vlasti pa su opet u govnima do grla. Kad bi kod nas sutra formirali vlast opet je upitno da možemo izvući iz ove situacije. Ništa se ne proizvodi, nema radnih mjesta, mladost odlazi i ostaju penzioneri, zaduživanje raste, propadaju velike firme, neuvezani staž hiljadama ljudi, radikalizam u porastu......

Čović je u svemu ovom vidio šansu i krenuo na sve ili ništa. Čovjek ide na raspad sistema jer kada se raspadne sistem ide revolucija koja u ovakvoj zemlji znači rat. Onda idu mirovni pregovori gdje međunarodni posrednici prave planove. A znamo da je ICG već rekla da nema ništa loše u trećem entitetu. Čović ide na to. Rezultati popisa dolaze za par mjeseci. Prošli put smo imali rat odmah nakon popisa i ja sam godinama već mišljenja da je popis prvi preduslov za nove belaje jer će se nove karte crtati po novom popisu.

Dugo sam na forumu i svi koji me prate znaju da ne prizivam rat. Čak šta više svo vrijeme radim na pomirenju. Nije moja karakteristika da budem ovakav pesimista. Ali sada tvrdim da se sprema veliki belaj. Nadam se da ću biti u krivu i da ću ispasti budala. Zaista se nadam.
Mister Yes

Argumentacija ti na prvu drzi vodu ali Hrvati ne zele rat i nemire. Poznajem ih dosta i "idu mi na jetra" posebno sto sam jedan od njih. Problem je jednostavan i svodi se na jedan odgovor.

Hoce li bosnjacke politicke elite nastaviti vjerovati u intervenciju medjunarodne zajednice u njihovu korist i nastaviti suplju "gradjansku" spiku stvaranja neke nadnacije u kojoj ce Hrvati biti folklorna skupina ili ce ih prihvatiti kao izgradjen politicki narodi probati izgraditi neki konsocijacijski model priznavanja posebnosti i kolektivnih politickih prava.....
Ocekivati od Hrvata da kleknu Sarajevu kad nisu Beogradu je kockanje koje je ocito prihvatljivo Sarajevu
ultima_palabra

#20429 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Znači još neko ovog kontraša uzima za ozbiljno? :-)
madner

#20430 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Suplja teorija i suplje teorije :D , finacijski je FBiH stabilna. Da ne bude nove vlade, nece trebati novi aranzmani sa IMFom.

Problem je sto time svi pobjednici izbora gube, no svakako HDZ najvise.

Nije slucajno Nerko stavio Aluminium na bubanj.
It_is_a_Leclerc

#20431 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Očekivati od Bošnjaka da budu jedini u ovoj državi koji nude i daju ustupke, i koji zarad neke stabilnosti razvlašćuju sami sebe je kockanje i notorna glupost. Pa dosta više da Bošnjaci idu i nutkaju sagovornike... Ako je HDZ-u stalo do građana FBiH, vrijeme je da i oni nešto daju.
Novak20

#20432 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Novak20 »

volta dzontra wrote:
Argumentacija ti na prvu drzi vodu ali Hrvati ne zele rat i nemire. Poznajem ih dosta i "idu mi na jetra" posebno sto sam jedan od njih. Problem je jednostavan i svodi se na jedan odgovor.

Hoce li bosnjacke politicke elite nastaviti vjerovati u intervenciju medjunarodne zajednice u njihovu korist i nastaviti suplju "gradjansku" spiku stvaranja neke nadnacije u kojoj ce Hrvati biti folklorna skupina ili ce ih prihvatiti kao izgradjen politicki narodi probati izgraditi neki konsocijacijski model priznavanja posebnosti i kolektivnih politickih prava.....
Ocekivati od Hrvata da kleknu Sarajevu kad nisu Beogradu je kockanje koje je ocito prihvatljivo Sarajevu
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
bh.tornjak

#20433 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by bh.tornjak »

Novak20 wrote:
volta dzontra wrote:

ocekivati da Bosnjaci kleknu Listici kad nisu Beogradu i Zagrebu je takodje naucna fantastika...
Novak20

#20434 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Novak20 »

bh.tornjak wrote:
Novak20 wrote:
volta dzontra wrote:

ocekivati da Bosnjaci kleknu Listici kad nisu Beogradu i Zagrebu je takodje naucna fantastika...
:thumbup: Zato postoje razgovori, kompromisi i dogovori. A nadasve da se ispoštuje ono što je dogovoreno i potpisano.
dustaban

#20435 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Situacija nikad nije bila slozenija i usijanija.

Meni moja nadrealna intuicija govori da ce se uskoro desiti neka veca pizdarija, neki atentat koji ce izazvati "ubrzano rjesavanje situacije" - cijepanje BiH.
Kad onako objektivno razmotrimo sta je to sto najbrze moze dovesti do takvog rjesenja... dolazimo do logicnog zakljucka da su dvije najugrozenije glave Covic i Dodik!

I pitanje je dana kad ce se to desiti i ko ce povuci potez, da li ce Srbi roknuti Covica ili Hrvati Dodika! A moguca je i opcija da neko makne "svoga", jer i jednima i drugima se zive yebe za obojicu.

U svakom slucaju slutim uskoro fingiranje muslimanskog atentata na jednog od njih, cilj i rezultat su isti!
ultima_palabra

#20436 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ultima_palabra »

Novak20 wrote:
volta dzontra wrote:

Iluzorno je očekivati da će Bošnjaci pristati na bilo kakva parcijalna rješenja na nivou Federacije... ili Dayton 2 ili ništa.

Ne razumijem zašto mislite da bi narod sa 55% stanovništva na 24% teritorija mogao biti spreman na dalje ustupke? Radi maglovitih obećanja o funkcionalnosti države, EU i NATO? Smiješno. Da su hrvatski političari ijednom u zadnjih 10 godina pokazali fer pristup, možda bi to i bio realan scenarij.
zagor 19

#20437 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

dustaban wrote:Situacija nikad nije bila slozenija i usijanija.

Meni moja nadrealna intuicija govori da ce se uskoro desiti neka veca pizdarija, neki atentat koji ce izazvati "ubrzano rjesavanje situacije" - cijepanje BiH.
Kad onako objektivno razmotrimo sta je to sto najbrze moze dovesti do takvog rjesenja... dolazimo do logicnog zakljucka da su dvije najugrozenije glave Covic i Dodik!

I pitanje je dana kad ce se to desiti i ko ce povuci potez, da li ce Srbi roknuti Covica ili Hrvati Dodika! A moguca je i opcija da neko makne "svoga", jer i jednima i drugima se zive yebe za obojicu.

U svakom slucaju slutim uskoro fingiranje muslimanskog atentata na jednog od njih, cilj i rezultat su isti!
Zajeban si dustabane pravo!! :mrgreen: Šuti Bog te vidio, možda ti neko uprati ime na ovom društvenom mahalanju-forumu , možda se ljuti što mu razotkrivaš planove i namjere, ako je ta nadnarava intuicija ispravna,
Mister Yes

#20438 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

madner wrote:Suplja teorija i suplje teorije :D , finacijski je FBiH stabilna. Da ne bude nove vlade, nece trebati novi aranzmani sa IMFom.
Ti si veliki fan Senada Hadžifejzovića zar ne? Pratiš li šta on govori već mjesecima? Čovjek jasno najavljuje velike belaje ako se vlast brzo ne formira. Možda je i on šuplja teorija. :roll:
Mister Yes

#20439 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

Ni atentat nije isključen ali ja prije vjerujem u sljedeći scenario:

-gladni i obespravljeni narod na ulicama, paljenje i žarenje
-dolazi vijest da je ubijeno nekoliko povratnika
-i sa druge strane ubijeno nekoliko povratnika
-incidenti na entitetskoj liniji
-incidenti u Mostaru
-narod koji je već na ulicama kreće prema liniji razdvajanja sa porukama "nećemo podjele"
-neko sa druge strane zapuca po masi
-haos
..........

Nešto se kuha. HDZ ne bi uopšte bio u ovoj situaciji da ovako ucjenjuje da mu se to svjesno nije omogućilo. Hajde to što se DF svjesno sklonio i omogućio Čoviću da uđe u predsjedništvo. To je još i najmanji problem. Ali svjesno se nije ni pokušalo obezbjediti svoje hrvate u klubu Hrvata doma naroda. Zatim, pogledaj koliko je nelogična ova priča oko formiranja vlasti. Pa valjda je logično da su prvo dogovorili ko će dobiti koliko ministarstava i koja pa tek onda krenuti u formiranje domova naroda, predsjednika Federacije i sve ostalo. Sve ovo izgleda kao namjerno kreiranje krize i to od obje strane (i Bošnjaka i Hrvata). Ja to naravno i očekujem jer ako su lideri Bošnjaka prihvatili da bude treći entitet ne mogu to tek tako reći svojim glasačima. Ne mogu nikako u miru i bez haosa prihvatiti treći entitet. To im njihovi glasači nikad ne bi oprostili. Dakle, ako se hoće napraviti treći entitet jedini način je da se prvo kreira haos i sukob i da onda kao pod pritiskom iz vana nastane treći.

Opet ponavlam zadnji izvještaj ICG je itekako sumnjiv. Osim toga oni pregovori oko Sejdić-Finci su previše dugo trajali. Znali su biti zatvoreni po cijelu noć i tako danima. Ko zna šta su sve tamo dogovorili. Znamo sigurno da su karte bile na stolu. Možda su sve već dogovorili a samo čekaju rezultate popisa da to i zvanično nacrtaju. Ali naravno prvo malo nemira i haosa.

Jer ova frka oko formiranja vlasti je besmislena. HDZ je i prije dobijao 5+1 u vladi Federacije. DF se već sklonio Čoviću dva puta. A sada kao neće. Iako su rekli "nećemo ni hrvatska ni bošnjačka mjesta" što bi značilo da pristaju na samo 3 (srpska). A sada hoće koliko i HDZ. A imamo nekoliko izjava Komšića da ne moraju uopšte biti u vladi i da će glasati za vladu SDA-HDZ (manjinska vlada) samo da se vlast što prije formira. I uopšte Komšić je tvrdio da u sve ovo ulazi da bi se vlast što prije formirala kako bi iskoristili šansu od EU. I sada ovolika frka oko neke ministarske fotelje?

Sve ovo nema nikakvog smisla OSIM ako se namjerno ne generira kriza i haos kako bi se narodu lakše gurnulo pod nos treći entitet. Ono da narod kaže "ma šuti samo da ne puca". Živi bili pa vidjeli.
Mister Yes

#20440 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

Sada vidjeh ovo:

http://www.klix.ba/vijesti/bih/covic-20 ... 0228023#12

Pogledati prezadnju sliku. HNS postrojava hrvatsku komponentu OS BIH. :run:
tandmand

#20441 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by tandmand »

Mister Yes wrote: Bošnjaci su 72% stanovništva Federacije, Hrvati su 21%, Srbi su 3% I Ostali su 4%. Ali u Vijeće Ministara iz Federacije idu 3 Hrvata, 1 Bošnjak i 1 Ostali :lol:

Kada gledamo cijelu BiH, Bošnjaka ima više nego Srba i Hrvata zajedno. Ali u Vijeću Ministara imamo 2 Bošnjaka i 6 Srba i Hrvata :lol:

I nije dovoljno već sad treba i u Federaciji da se naguzimo. :roll:
Bosnjaci su u ovoj politickoj poziciji:

Image
dustaban

#20442 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

zagor 19 wrote:
Zajeban si dustabane pravo!! :mrgreen: Šuti Bog te vidio, možda ti neko uprati ime na ovom društvenom mahalanju-forumu , možda se ljuti što mu razotkrivaš planove i namjere, ako je ta nadnarava intuicija ispravna,
Znam sta hoces reci, to je ona teza da je Holivud kriv sto je mnogim teroristima "dao ideju" !

Ne precheruj, mi smo vec dugo teren na kojem se odigravaju ovakve igrice, Dustabanova lajava masta nije ni blizu sinopsisa koji se stvarno odigravaju.
madner

#20443 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by madner »

Mister Yes wrote:
madner wrote:Suplja teorija i suplje teorije :D , finacijski je FBiH stabilna. Da ne bude nove vlade, nece trebati novi aranzmani sa IMFom.
Ti si veliki fan Senada Hadžifejzovića zar ne? Pratiš li šta on govori već mjesecima? Čovjek jasno najavljuje velike belaje ako se vlast brzo ne formira. Možda je i on šuplja teorija. :roll:
Nije, Senci je samo finacijski u nezavidnom polozaju.
zagor 19

#20444 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

A vidi ovoga
www.nezavisne.com/.../bih/Ivanic-Za-Srpsku-i-srpski-...

sve ljepše od ljepšeg, :-x :-x :-x ,
pumica

#20445 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by pumica »

zagor 19 wrote:A vidi ovoga
http://www.nezavisne.com/.../bih/Ivanic ... -i-srpski-...

sve ljepše od ljepšeg, :-x :-x :-x ,
Dobije se ovo :?

Stranica nije pronađena, 404 Not Found

Došlo je do greške, tražena stranica nije pronađena, možda se promijenila veza ili je vijest uklonjena iz baze.
zagor 19

#20446 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by zagor 19 »

Evo ovako,

http://www.avaz.ba/.../ivanic-za-mene-d ... osti-ne-po...

sorry, i opet neće, ne znam u čemu je problem sa liknovanjem, ma samo copy paste ovaj link na google, koga zanima, uglavnom je i Ivanić progovorio "dodikovski"!
Last edited by zagor 19 on 28/02/2015 14:53, edited 1 time in total.
casica

#20447 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by casica »

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Iv ... 91489.html

vjerovatno je mislio na prEcednika BiH :D očekivano :D
daddy-kool

#20448 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by daddy-kool »

Postoji velika opasnost po DF da u ovim manevrima postane žrtveno jagnje, zato četvere oči moraju otvoriti.
palermo

#20449 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

volta dzontra wrote:
Mister Yes

Istina je da većina Hrvata neće nemire i rat, ali će ih dobiti, jer put kojim su pošli nema drugih smjerova. Šta će biti na kraju tog puta, ja ne znam, niti bih da pretpostavljam.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#20450 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sabina1 »

Samo jedno banalno pitanje jer nisam dosada pažljivo pratila pokušaje formiranja vlasti.

Može li se formirati vlast na državnom nivou u kombinaciji : SDA-DF-SDS bez HDZ-a ?
Može li se formirati vlast na federalnom nivou u kombinaciji : SDA-DF - bilo ko drugi osim HDZ-a ?

Ako je HDZ tako izričit mogu li se oni jednostavno zaobići ?

Hvala.
Post Reply