Ukrajina

JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#204201 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

divu ovih...ko Hanka 1992-e :lol:
Crvene_brigade

#204202 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Sve je više, istina nepotvrđenih, informacija kako su danas oborena tri ruska helikoptera, dva Ka-52 i jedan Mi-8, na prostoru unutar granica Rusije.isto tako, veliki je broj zatobljenih Putinovih vojnika. Dosta je tehnike uništeno i ostećeno u današnjem ulasku ukrajinskih vojnih snaga na tom prostoru

Image
drug_profi

#204203 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Svako ovo percipira kao privremeni raid, i ni rusi sami za sad ne obracaju previse paznje na to.
Salju novake, regrute, ozbiljnu vojsku nemaju tu.

A sta ako Ukrajina stvarno odluci da eksploatiše slabu odbranu i ubaci ozbiljne trupe?
Sta onda sa tim?

I sta onda kad se ruski fokus prebaci na Kursk, a tad se desi da zvizne Kerch sa visina, a Ukrajinska vojska pregazi isuseno korito Kahovske akumulacije?

Da li ima za to snaga?
JoseMujica

#204204 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 06/08/2024 22:11 Svako ovo percipira kao privremeni raid, i ni rusi sami za sad ne obracaju previse paznje na to.

A sta ako Ukrajina stvarno odluci da eksploatiše slabu odbranu i ubaci ozbiljne trupe?
Sta onda sa tim?

I sta onda kad se ruski fokus prebaci na Kursk, a tad se desi da zvizne Kerch sa visina, a Ukrajinska vojska pregazi isuseno korito Kahovske akumulacije?

Da li ima za to snaga?
sad mi je jasno što su ti Tito, Koča i Sava na profilu :lol:
drug_profi

#204205 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 06/08/2024 22:16
drug_profi wrote: 06/08/2024 22:11 Svako ovo percipira kao privremeni raid, i ni rusi sami za sad ne obracaju previse paznje na to.

Sta onda sa tim?

Da li ima za to snaga?
Pa sta fali? Da je strateska igra, ja bih planirao fejk na suprotnom kraju od svog cilja.
Pod uslovom da imam dovoljne snage i opremu za tako nesto.
JoseMujica

#204206 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

drug_profi wrote: 06/08/2024 22:24

Sta onda sa tim?

Da li ima za to snaga?
Pa sta fali? Da je strateska igra, ja bih planirao fejk na suprotnom kraju od svog cilja.

ne ne top...nego mi šega kako si se zadao i složio :thumbup:

evo tik tokera...dugo ih nije bilo

CrveniKuk

#204207 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

JoseMujica wrote: 06/08/2024 22:28
drug_profi wrote: 06/08/2024 22:24

ne ne top...nego mi šega kako si se zadao i složio :thumbup:

evo tik tokera...dugo ih nije bilo

Ubi brat šinu!
madner

#204208 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ono sto mozemo vidjeti jeste kako jedna ozbiljna vojska postaje sve losija i losija, uz bolju tehniku. 2022 ZSU je bila blizu Njemackog ideala, vrhovna komanda objasni sta zeli postici, nizi nivoi implementiraju koliko mogu i kako mogu. Vrh vjeruje brigadama, brigade vjeruju bataljonima itd…

Danas imamo vrh koji ne vjeruje brigadama, pa prijeti kaznenim gonjenem zbog odstupanja od polozaja, bez obzira na situaciju. Ovo je najgora verzija Sovjetskog sistema, koja dovodi do laznih izvjestaja prema gore i trosenju ljudstva u nepovoljnim polozajima.

Ne moze dovesti do uspjeha, pogotovo ne protiv velikog brata.
madner

#204209 Re: Ukrajina

Post by madner »

Sta onda sa tim?

Da li ima za to snaga?
Nema

https://x.com/tatarigami_ua/status/1820 ... 8F_SZjObSQ

Moguce je da PR ili potez za bolju poziciju pred pregovore. Iz nekog razloga svi tvrde da je to Novembar.
studiorum_tuzlaensis

#204210 Re: Ukrajina

Post by studiorum_tuzlaensis »

specijalne snage su upale u regiju Kursk, dakle Budanovci obavještajci. Sutra opet nazad kad PR bude gotov.
CrveniKuk

#204211 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

madner wrote: 06/08/2024 22:40 Ono sto mozemo vidjeti jeste kako jedna ozbiljna vojska postaje sve losija i losija, uz bolju tehniku. 2022 ZSU je bila blizu Njemackog ideala, vrhovna komanda objasni sta zeli postici, nizi nivoi implementiraju koliko mogu i kako mogu. Vrh vjeruje brigadama, brigade vjeruju bataljonima itd…

Danas imamo vrh koji ne vjeruje brigadama, pa prijeti kaznenim gonjenem zbog odstupanja od polozaja, bez obzira na situaciju. Ovo je najgora verzija Sovjetskog sistema, koja dovodi do laznih izvjestaja prema gore i trosenju ljudstva u nepovoljnim polozajima.

Broj vojnika, kao i broj jedinica je mnogo veći u ZSU danas u odnosu na početku rata. U tom slučaju dolazi do pada kvaliteta oficirskog kadra, kao i komandi jedinica. Biće potrebno vremena da svi ti oficiri zajedno sa komandama jedinica steknu dodatna iskustva i zananja.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#204212 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

i PR je rat
trebaju snimci, evo snimaka

tuku rusiju u rusiji
priznacete da je to izuzetno ratno postignuce ukrajinske vojske bio PR ili ne
lajkujMe

#204213 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Pokrovsk je ugrozen, eto sta bi bilo postignuce.
Stabilizacija linija, baciti jednu dobru brigadu na Kursk kad ti kod Pokrovska fali ljudi je meni suludo.

Ukrajincima fali taj momenat zaustavljanja Rusa, ja ne vidim nikakvu viziju kod Ukrajinskog GSa vise.
Proslogodisnja ofanziva je na kraju skupa bila, bez rezultata.

Mora se desiti neki uspjeh, uspjeh koji je opipljiv.

A ovo u Kursku.. nema nista od tog jer Biden nece dozvoliti takvo nesto, niti koristenje njihovog naoruzanja na teritoriji Rusije.

Uporedio bih to kao embargo na oruzanje u nasem ratu u blazoj formi.
Rusima su sve ruke odvezane dok boksuje protiv Ukrajine kojoj su obe ruke u lisicima.

Ameri da hoce da zaustave ovaj rat, slali bi ozbiljne igracke a ne pracke. Nijedna dalekometna avio raketa od amera nije dosla.
Last edited by lajkujMe on 06/08/2024 23:23, edited 1 time in total.
Crvene_brigade

#204214 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

madner wrote: 06/08/2024 22:40 Ono sto mozemo vidjeti jeste kako jedna ozbiljna vojska postaje sve losija i losija, uz bolju tehniku. 2022 ZSU je bila blizu Njemackog ideala, vrhovna komanda objasni sta zeli postici, nizi nivoi implementiraju koliko mogu i kako mogu. Vrh vjeruje brigadama, brigade vjeruju bataljonima itd…

Ovo je bez dileme veliki uspjeh Ukrajinaca. Pogotovo nakon što si ti danima 2022. godine, na početku agresije na Ukrajinu najavljivao “izlazak” Putinovih zločinačkih snaga na granice sa Rumunijom i Mađarskom, “za najviše dvije do tri sedmice”. Drugim riječima, gpvorio si kako će Ukrajina pasti za manje od mjesec dana. A Ukrajinci danas uz sve probleme koje imaju bez većih poteškoća ulaze na teritoriju Rusiju i nanose im teške gubitke.
Last edited by Crvene_brigade on 06/08/2024 23:32, edited 2 times in total.
madner

#204215 Re: Ukrajina

Post by madner »

CrveniKuk wrote: 06/08/2024 22:58

Broj vojnika, kao i broj jedinica je mnogo veći u ZSU danas u odnosu na početku rata. U tom slučaju dolazi do pada kvaliteta oficirskog kadra, kao i komandi jedinica. Biće potrebno vremena da svi ti oficiri zajedno sa komandama jedinica steknu dodatna iskustva i zananja.
To nema veze sa tim, ja govorim o strahu i nametanju glupe ideje da nema povlacenja. 1967 ili 1941, to je recept za katastrofu.

I nije do nikoga osim do vrha ZSU i kepeca, jer ne mogu prihvatiti da je do njih a ne do implementacije.
JovicSA

#204216 Re: Ukrajina

Post by JovicSA »

Sta onda sa tim?

Da li ima za to snaga?
Hahahaha dobar :lol:
studiorum_tuzlaensis wrote: 06/08/2024 22:50 specijalne snage su upale u regiju Kursk, dakle Budanovci obavještajci. Sutra opet nazad kad PR bude gotov.
Jes, taj upad je k'o otići na janjetinu u Jablanicu i vratiti se. Ovo je više od običnog PR-a, ozbiljan upad u teritorij "svjetske sile" od strane snaga koje su trebale nestati za 3 sedmice.
Last edited by JovicSA on 07/08/2024 07:59, edited 1 time in total.
JovicSA

#204217 Re: Ukrajina

Post by JovicSA »

Dupli
Crvene_brigade

#204218 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Sve više izlazi informacija po kojima veoma značajnu i efikasnu zračnu podršku ukrajinskim snagama u Kursku pruźaju i pristigli F-16? Vidjećemo u narednom periodu koliko ima istine u tome...
Peacean

#204219 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Ne vjerujem da će F-16 prelaziti Dnjepar ove godine, još nemaju iskustva za borbene operacije u neprijateljskom teritoriju. Za sada će vjerovatno biti rezervisan za pvo ulogu.
Crvene_brigade

#204220 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Moćno. Ukrajinski dron direktno pogađa agresorski helikopter K-52. Ovo je već treći helikopter kojeg pogađaju i ruše dronovi:

https://x.com/igorsushko/status/1821083308547338568
lajkujMe

#204221 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Evo i Video obaranja helikoptera dronom

Čitalac

#204222 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Budanov: Ruska ofanziva može potrajati do oktobra.
Kirilo Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane, predviđa da će do smanjenja ofenzivnih akcija ruskih trupa, koje su trenutno u tijeku, doći za mjesec i pol do dva.
"Za mjesec i pol do dva glavni pritisak ruske vojske trebao bi prestati, jer se ofenziva već odužila. Ofenzivnim operacijama agresora bliži se tri mjeseca, pa će u budućnosti doći do određenog pada. Ali znamo da će nakon recesije i kratkog zatišja doći do novih pokušaja neprijatelja da napreduje. I mi se za to pripremamo", upozorio je Budanov.
On smatra da će daljnja situacija ovisiti o ukrajinskoj strani. "Ovisi hoćemo li samo sjediti i čekati pa će proći četiri-pet mjeseci i sve će se ponoviti, ovisi hoćemo li biti proaktivni", rekao je Budanov.
JMGuti

#204223 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

japin_mutapi wrote: 06/08/2024 23:06 i PR je rat
trebaju snimci, evo snimaka

tuku rusiju u rusiji
priznacete da je to izuzetno ratno postignuce ukrajinske vojske bio PR ili ne
Ja ću reći da je tvoj post pravi primjer ukrajinskog postignuća. PR postignuća.

Ovo je bila obična samoubilačka misija koja nije dala nikakve rezultate i koja nikad nije ni mogla dati nikakvih rezultata.
drndalo

#204224 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Kako znas da je samoubilacka...? Samoubili se svi?

Rekli Rusi ? To je do sad zaista bivalo jedno istinski objektivno izvjestavanje...
drndalo

#204225 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Evo snimak izgoretine Su-34 iz Morozovsk baze. Bila je prica da je nesto osteceno.

Sada vidimo da je barem 1 kom. sigurno razduzen za sva vremena.

Post Reply