GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#20401 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Forumerrer wrote:Ja opet kazem ko dize Centrotrans u nebesa se treba provozati na nekoj loko liniji (npr. Gradacac Sarajevo). Sve je to ista bagra, a sigurno bi ukinuli mnostvo neprofitabilnih linija u Sa.

A sto se tice grasa, krivaca ima na sve strane, a ni radnici nisu izuzetak.
ja sam to davno rekla
a pojedincima što je sarajevo od kuće do konzuma je njihov problem
da ti vidiš štale od autobusa
bože sačuvaj seljakluka
kad mi auto nije bilo u funkciji kad sam išla i autobusima poslom
fuj jebote
kakanj, olovo,tuzla, ma bože sačuvaj u kakvim kontejnerima voze ljude
supercali

#20402 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Jbt koja demagogija
Vozac ima platu toliku a kod doktora je diskutabilna jer koliko primi sa strane
Pa koliko revizori i vozaci prime sa strane ako nisu posteni
Za vozace sam siguran da ima postenih al revizori mislim da nema ni jedan kad opkole strance koji nemaju kartu
Nije normalno da doktor prima koverte al to 8mati kao argument u odnosu na revizore prvenstveno pa onda vozace itd je da nije tuzno bilo bi smijesno a moze i obratno
bumerangss

#20403 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

vješalica wrote:
bumerangss wrote:
trambusek88 wrote:Odoše vozači, još malo pa će privatnici preteći GRAS što se tiče plata...
Odoše i iz GRAS-a jer nema sigurnosti, 4 mjeseca kasni plata... Trenutno ih ima dovoljno jer je pao ogroman broj autobusa na tehničkom, ali čim se dignu ta vozila biće opet će faliti.
Inače zbog toga npr. danas u jendom trenutku nije radio ni jedan autobus za Buća potok, a na komercijali preovladavaju solo plinaši, sad kad su zglobovi najpotrebniji. Od jutros su još 3 zgloba s komercijale parkirana, tako da su jutros bila u funkciji 2 zgloba i 4 solo. Nikom u Grasu to nije drago, jer se tako povlače u borbi sa Centrotransom ali trenutno je žestoka kriza, i nema druge.

Al preživio je GRAS 3 rata, preživjeće i ovu SDA bandu!
Grasovci su i bili vijerni glasaci SDA koja vas je i dovela do sunovrata!
Vidjet cemo sad na ovim izborima hocete li podržati Sebiju svoju zemljakinju :D
Kad je ono na ekavici odgovorila novinaru, raja je opravdavala jer se i u Sandzaku kaze lekari :lol:
ti si brzo zaboravio ali bas brzo kad si pisao po forumu da si godinama glasao za SDA
samo da te podsjetim na to
Pa godinama jesam ali vec 3 puta tj 6 godina nisam glasao za njih iako sam i dalje clan SDA i jedino sto dobijem od njih je rodjendanska cestitka :D
bumerangss

#20404 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bumerangss »

trambusek88 wrote:
bumerangss wrote:
vješalica wrote:ispade po logici forumasa da revizori imaju po par hiljada platu, vozaci oko 5000 i slicno, ono prijavljeni na 1000 a na ruke dobiju jos par hiljada
hahhaha kakve gluposti nece covjek procitati
bile platne liste kacene,plate im connst.iste nije se nista povecavalo
nije ni hiljada plata
al ako ja nemam marku dabogda svi gladni bili-mentalitet pojedinaca
Nije tacno! Plata vozaca busa sa svim dodacima izadje preko 1500 KM sto je previše jer je tolika plata doktora u Domu zdravlja!
I GRAS-ov radnik na trafici izadje na 1000 KM sto od 07:00 do 15:00 ili 16:00 cita štampu :-)
Ja sam postavio dokument iz 2013 gdje se može naći kolika je plata za koju poziciju, i -10% ranije, i -10% sad sad zadnje... -topli obrok sa tadašnjih 12 na 8KM...
Vozaču osnovna plata bila 818 pa 736 pa sad će biti 662

Ima negdje u klixovoj arhivi, tj. sa tadašnjeg sarajevo-x.com članak od prije 8-9 godina, o dezinformacijama da vozači primaju o tadašnjim 1500 plate, da su toliko tada mogli izaći samo vozači koji bi radili čitav mjesec u vrijeme odmora smjenu i po. Sa tadašnjom platom i tadašnjim toplim obrokom, nisam siguran al mislim da je čak 16KM bio čitavoj komunalnoj privredi tada.

Mislim da će sad po novom vozači moći izaći max oko 1.000KM
To je sasvim solidna plata za firmu koja je u minusu 100+ miliona KM
vješalica

#20405 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

glasa neko godinama za SDA stranku i dodje tumaciti sta valja a sta ne valja i ko je sta ukro
valjda glasacka deformacija ili sta vec u tu ideologiju volovsku koja unistava 30 godina drzavu
Kinaski

#20406 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kinaski »

vješalica wrote:
Forumerrer wrote:Ja opet kazem ko dize Centrotrans u nebesa se treba provozati na nekoj loko liniji (npr. Gradacac Sarajevo). Sve je to ista bagra, a sigurno bi ukinuli mnostvo neprofitabilnih linija u Sa.

A sto se tice grasa, krivaca ima na sve strane, a ni radnici nisu izuzetak.
ja sam to davno rekla
bože sačuvaj seljakluka
fuj jebote
Pogledaj malo bolje centrotransove autobuse ;) Mislim da njihov najgori autobus je bolji od vaseg najboljeg bez imalo pretjerivanja. Pozz
Logovan

#20407 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

vješalica wrote: ja sam to davno rekla
bože sačuvaj seljakluka
fuj jebote
Ti "kontejneri", kako kažeš, su opet drugi svijet za Grasova vozila. :wink:
Vozeći se sa Grasom stavljamo svoje živote u opasnost. Eto u posljednjih 7-8 godina koliko se samo puta njihovo vozilo pokvarilo, zapalilo, negdje zabilo, koliko su puta kočnice otkazale, itd. A još kad dodaš urednost, čistoću vozila, veću profesionalnost vozača, itd.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#20408 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by liaar »

Nemoj tako, Grasova state of art vozila je neko sabotirao pa se zabila u onu kuću na Gaju, i onaj isto na Pofalićima što je ogradu oborio, isto neko sabotirao.
vješalica

#20409 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

Logovan wrote:
vješalica wrote: ja sam to davno rekla
bože sačuvaj seljakluka
fuj jebote
Ti "kontejneri", kako kažeš, su opet drugi svijet za Grasova vozila. :wink:
Vozeći se sa Grasom stavljamo svoje živote u opasnost. Eto u posljednjih 7-8 godina koliko se samo puta njihovo vozilo pokvarilo, zapalilo, negdje zabilo, koliko su puta kočnice otkazale, itd. A još kad dodaš urednost, čistoću vozila, veću profesionalnost vozača, itd.
stavljala sam statistiku iz zagreba njihovih ekscesa na cesti pa uporedi njihova vozila i nasa
;)
malo informisanja nije na odmet i to samostalnog
ne mozes ocekivati da neko za tebe trazi informacije da te const.demantuje jer zelis tvrditi nesto sto se tebi dopada a ne sto stvarno jeste
man_464

#20410 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Provozaj se malo van komercijale Sarajeva.... Pa ćeš vidjeti.
Thorgerson

#20411 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Thorgerson »

bumerangss wrote: To je sasvim solidna plata za firmu koja je u minusu 100+ miliona KM
Sta solidna plata? :-) To je odlicna plata.

Ako nece da rade, fino pozdraviti se sa svima koji nece i objaviti konkurs.
Je li neko fkt misli da ne bi bilo navale za posao vozaca i platu od 1000 KM?

Ja bih volio da oni imaju 2000 KM, ali ako jedan doktor opste prakse jedva dogura do 1400 zasto bi jedan vozac imao neku vecu sumu? Ako raja sa zavrsenim fakultetima, inzinjeri, gura i grize za 700 KM...

Znaci i da imaju i 800 KM trebaju bit zadovoljni. Ko nece, izvoli knjizicu pa ces vidjeti jagme za otvoreno mjesto. Ponavljam zao mi je, svako bi trebao da ima platu da moze podmiriti sve u danasnje vrijeme, ali vecina nema. Jebiga.
trambusek88

#20412 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Thorgerson wrote:
bumerangss wrote: To je sasvim solidna plata za firmu koja je u minusu 100+ miliona KM
Sta solidna plata? :-) To je odlicna plata.

Ako nece da rade, fino pozdraviti se sa svima koji nece i objaviti konkurs.
Je li neko fkt misli da ne bi bilo navale za posao vozaca i platu od 1000 KM?

Ja bih volio da oni imaju 2000 KM, ali ako jedan doktor opste prakse jedva dogura do 1400 zasto bi jedan vozac imao neku vecu sumu? Ako raja sa zavrsenim fakultetima, inzinjeri, gura i grize za 700 KM...

Znaci i da imaju i 800 KM trebaju bit zadovoljni. Ko nece, izvoli knjizicu pa ces vidjeti jagme za otvoreno mjesto. Ponavljam zao mi je, svako bi trebao da ima platu da moze podmiriti sve u danasnje vrijeme, ali vecina nema. Jebiga.
Bgm. bio konkurs... Od 2015 do 2017 bilo nekoliko konkursa za vozače. 2015 bila jagma, 2017 katastrofa, pola nisu uspjeli zaposliti u roku, a čitao sam da isti problemi muče Mostar Bus, GiPS TZ, Autoprevoz BL, GSP BG

Gušić htio zaposliti mlade do 30 godina, na kraju je morao zaposliti dosta ljudi preko 50-60 godina, a i onako je starosna strukutura loša. Prosjek preko 50 godina. u radnoj jedinici gdje sam ja radio više od pola stalnih radnika su prijeratni radnici.

Malo kome se čeka prva plata 4 mjeseca i to u vrijeme kad se firme jagme za vozače.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20413 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

jutros pakao
gužvara
đaci sjetih se :roll:
Tesla Edison

#20415 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Tesla Edison »

Svaka čast. Polahko Gras izlazi iz krize. Nova WEB stranica, uskoro nova stajališta, revizori uniformisani,...
Korak po korak, Gras će se izvući.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20416 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

što se mene tiče nek i metro naprave
samo da ima reda
Streptokok

#20417 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Streptokok »

TESLA_EDISON wrote:
Svaka čast. Polahko Gras izlazi iz krize. Nova WEB stranica, uskoro nova stajališta, revizori uniformisani,...
za 20-30 godina
Logovan

#20418 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Logovan »

Streptokok wrote:
TESLA_EDISON wrote:
za 20-30 godina
x 5 i tada nekad.
trambusek88

#20419 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Kad se izvukao GSP Beograd koji je bio u sličnim govnima, valjda će se izvući i GRAS.

I izvinjavam se 4% je sad smanjena plata, nije 10 kako sam napisao nekidan. Imao sam pogrešnu informaciju...

Jedino da se riješi problem nabavke minibusa, i ovaj problem s autobusima u zadnja 2 mjeseca, a pogotovo zadnjih 20 dana (veliki broj parkiran, 20-30 autobusa, ne znam razlog, mislim da je tehnički pregled, ili nedostatak dijelova za redovni servis, nisam tačno upućen)
nlt

#20420 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by nlt »

ma gdje je bolje, stanje sa autobusima me podsjeća na tamo 2013/14., gdje god okreneš fali vozilo, gužve itd itd
walk_M-A-N

#20421 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by walk_M-A-N »

Ima link na materijal koji se može čitati. Mada ovi što podržaju i ne čitaju.
Recimo:

Tačka 3. " Skopljen je Ugovor o zastupanju sa ovlaštenom osobom (advokat), koja je zadužena da sprovodi aktivnosti iz navedene obaveze tj. da obavi razgovore sa uposlenicima pojedinačno, a sve u saradnji sa privremenim upraviteljem."
Zar Gras nema pravnika da razgovara za ovako nešto jednostavno?

Tačka 5. "Povećanje 3745 kupona, ako su svi samo za zonu “A” to je mjesečno 198.485,00 KM."
Gdje idu pare? Na povećanje broj revizora. Bez izvještaja o naplati i koristi koju prave ti revizori.
Ima li odgovornosti stranačkih direktora KCUS, ZZO...što ne kupuju kupone? Ili je Gras samo za bijedu? Za radnike Rada i smetljare, recimo.

Tačka 8.: " Urađen je Prijedlog novog sistema organizacije i makro organizacione strukture preduzeća KJKP “GRAS” d.o.o. Sarajevo u skladu sa postojećim raspoloživim brojem voznih jedinica i isti je 13.12.2017. godine broj: 18130 proslijeđen Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo na razmatranje. Dana 16.01.2018. godine dopisom broj: 04-27-sl./18 Ministarstva saobraćaja KS prijedlog novog sistema organizacije i makro organizacione strukture preduzeća vratilo na korekciju do 31.01.2018. godine, i to:
uraditi unutrašnju organizaciju KJKP “GRAS” d.o.o. Sarajevo, gdje će se jasno definisati vrsta organizacionih jedinica i njihov djelokrug; sistematizacija radnih mjesta po organizacionim jedinicama, opis poslova svakog uposlenika i ovlaštenja i odgovornosti uposlenika u obavljanju poslova; rukovođenje preduzećem i organizacionim jedinicama, ovlaštenja u rukovođenju i odgovornost za obavljanje poslova; saradnja u vršenju poslova i zadataka; programiranje i planiranje rada; radni odnosi i disciplinska odgovornost uposlenika i javnost rada;
unutrašnju organizaciju i način rada KJKP “GRAS” d.o.o. Sarajevo urediti u skladu sa slijedećim principima: zakonito, stručno, efikasno, racionalno vršenje poslova i zadataka; puna zaposlenost i odgovornost svih uposlenika u izvršavanju poslova i zadataka; korištenje i izgrađivanje metoda timskog rada i drugih oblika radnog povezivanja i saradnje u izvršavanju poslova i zadataka iz djelokruga preduzeća."
Pa ŠTA je onda donešeno i poslano Ministarstvu?

Tačka 11. "U Prijedlogu nove organizacije preduzeća i sietmatizacije radnih mjesta planiran je manji broj uposlenika u odnosu na postojeći broj te će nakon usvajanja navedenog prijedloga biti dostavljen plan zbrinjavanja prekobrojnih uposlenih čija je izrada u proceduri."
Ali niko nije kriv ni tužen, kamoli presuđen za prijem nepotrebnih?

Tačka 17.: "informatizaciji svih potrebnih procesa u poslovanju preduzeća te da u što kraćem roku poduzmu sve aktivnosti na uvođenju elektronskog sistema naplate u javnom prevozu putnika u Kantonu Sarajevo, kao i za projekat sistema upravljanja i kontrole funkcionisanja saobraćaja te informisanja korisnika gradskog saobraćaja.
Aktivnosti: Ministartsvo saobraćaja je planiralo sredstva i provodi procedure javnih nabavki za uvođenje elektronskog sistema naplate, sistema upravljanja javnim linijskim prijevozom putnika i zatvaranje tramvajskih stajališta."
Pomiješane babe i žabe. Naplata je različita od upravljanja, nema informisanja a imaju stajališta. A najveće pare tu. Prvo potrošnja pa Strategija.

Itd. Nego imaju sreću pa je opozicija nikakva. Vide Gras kada prelaze preko šina, pa kažu sanirati šine haha
Jedino NS pita kako istovremeno i zatvaraju stajališta i povećavaju broj revizora.
vješalica

#20422 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

logicno da ce 'povecati' revizore tamo gdje nema tih stajalista zatvorenih doduse nema ih sada nigdje osim na elidzi
trambusek88

#20423 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

nlt wrote:ma gdje je bolje, stanje sa autobusima me podsjeća na tamo 2013/14., gdje god okreneš fali vozilo, gužve itd itd
Opšte stanje kad se sve linije uzmu u obzir sličnije je 2015 i prvoj polovini 2016.
2013 pogotovo 14 do oktobra to je katastrofa bila.

Ispao je veliki broj vozila, a nemam još tačnu informaciju. Nekidan sam na drugom formumu stanje u autobuskom sektoru opisao riječima "Ne da se usranom do potoka - Level: Expert"

Gledano po tipovima, trenutno se najbolje drže Istanbulski autobusi iz novije serije, mislim da ih je svih 15 u fukciji. Oni što su stigli 2014 nisu baš u nekom dobrom stanju, ima ih dosta i u rashodu, ali noviji su super.

Plinaša ima dosta, dali u kvaru, ili ne mogu proći tehnički, ne znam šta je u pitanju, ali zglobni su skoro svi povučeni osim 2 od ukupno 13, a trenutno je parkirano i 5-6 solo plinaca.

Zatim i niskopodni nabavljeni 2015 su pali, pola ih je u kvaru. 336 izgorio
Zatim MAN-ovi i Ikarbusi nabavljeni 2007-2009, isto ih ima u kvaru.

Kratkim MAN-ovima je došlo na naplatu što su radili godinama bez prestanka na linijama 14, 16, 16b, 17, 18, 41, tako da rade 2/5... Što se tiče zglobnih donedavno su radila 3/4 sad 2.
Ikarbusa iz 2009 od 15 radi 10 od toga jedan se slupao, a jedan izgorio kad ga je zahvatila vatra sa 336 jesenas. Ostala 3 u kvaru više od godinu...
man_464

#20424 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by man_464 »

Skoro svi plinasi su ispravni ali imaju problema sa papirologijom i loše dodijeljenim EURO normama.
Nadam se da će se brzo riješiti.

Bilo je konstantno oko 70-72 busa na raspolaganju, sada ne znam ima li ih 55.
Streptokok

#20425 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Streptokok »

gras je opet otišao u spolni organ. malo su se bili popravili sa redom voznje pa kad upratis kad vozi moglo se i pouzdati u njega. sada opet idu ka dnu, tj redovnom preskakanju linija i vožnji po sistemu kad ga vidiš da vozi onda vozi.
Post Reply