Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
Mister Yes

#20401 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

daddy-kool wrote: Za budžet mi se čini da samo ide na parlament.
Zna li neko šta i kada ide na dom naroda?
Evo našao sam poslovnik:

http://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrBTzph ... nTO_uf76g-

Član 201 kaže da prijedlog budžeta Federacije ide na dom naroda. Drugim riječima, eto nama revolucije i paljevina. A ko zna šta će iz toga izaći :run:
kox

#20402 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

Mister Yes wrote:
kox wrote: Siguran sam da će Hrvatu iz Gruda biti mnogo lakše zato što Hrvat iz Zagreba živi bolje od njega.
Taj Hrvat iz Gruda nije na pregovorima. Na pregovorima je Dragan Čović koji je neposredno prije pregovora išao na instrukcije u Zagreb kod Karamarka.
Karamarko nema pravo glasa u BiH, kako ni ostalih (kako ti to vidiš) 90% Hrvata. BH Hrvati žive kako žive, ne znam šta im znači što 90% Hrvata u Hrvatskoj, Australiji, Njemačkoj i gdje sve ne žive bolje od njih.
Mister Yes

#20403 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

kox wrote: Karamarko nema pravo glasa u BiH, kako ni ostalih (kako ti to vidiš) 90% Hrvata. BH Hrvati žive kako žive, ne znam šta im znači što 90% Hrvata u Hrvatskoj, Australiji, Njemačkoj i gdje sve ne žive bolje od njih.
Obični ljudi ne vode pregovore. Pregovore vode vođe naroda. Sa jedne strane Izetbegović a sa druge (očigledno) Karamarko. Karamarko je u prednosti jer eventualna blokada Federacije će štetiti samo desetini njegovog naroda dok Izetbegović zna da će štetiti cjelom njegovom narodu. Zato će Izetbegović na kraju morati popustiti. Dali tako što će SDA uzeti manje ministarstava ili tako što će uticati na DF da popuste. Ali jasno je da će Sarajevo morati popustiti. Jebiga, takav sistem u državi.
fosna2014

#20404 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by fosna2014 »

Mister Yes wrote:
kox wrote: Karamarko nema pravo glasa u BiH, kako ni ostalih (kako ti to vidiš) 90% Hrvata. BH Hrvati žive kako žive, ne znam šta im znači što 90% Hrvata u Hrvatskoj, Australiji, Njemačkoj i gdje sve ne žive bolje od njih.
Obični ljudi ne vode pregovore. Pregovore vode vođe naroda. Sa jedne strane Izetbegović a sa druge (očigledno) Karamarko. Karamarko je u prednosti jer eventualna blokada Federacije će štetiti samo desetini njegovog naroda dok Izetbegović zna da će štetiti cjelom njegovom narodu. Zato će Izetbegović na kraju morati popustiti. Dali tako što će SDA uzeti manje ministarstava ili tako što će uticati na DF da popuste. Ali jasno je da će Sarajevo morati popustiti. Jebiga, takav sistem u državi.
Sto bi popustili? Vlada postoji, a naprijed necemo svakako.
desni

#20405 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by desni »

JohnnyS wrote:
kamen spoticanja wrote: Aaaa kazu da se ta politika zove rahat patnja
pogodi ko je sampion u tom sportu

Svaka čast šampioni. Vjerojatno ste umjesto vatrometa skloni paliti institucije...
Šta vas briga, vi od prvog srpnja birate između Minhena,Štokholma i Dablina :wink:
Mister Yes

#20406 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

fosna2014 wrote:
Kad se ne mogne usvojiti budžet i kada bez plate ostanu svi koji žive na budžetu (prosvjeta, zdravstvo, policija, sudstvo, penzioneri, socijala itd) eto nama revolucije na ulicama koja u ovakvoj zemlji vrlo lako preraste u novi rat.

Čak i ako Incko nekako nametne budžet (pojma nemam može li to uopšte) šta ćemo sa MMF-om? Hoće li oni davati tranše vladi koja neće moći raditi socijalne reforme? Biće veselo.
Last edited by Mister Yes on 27/02/2015 23:51, edited 1 time in total.
putokaz1

#20407 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by putokaz1 »

Zašto ne bi bio Premijer Federacije Srbin ili Hrvat????
Može DF da traži šta hoće al nema kapacitet,naći će SDA i Hdz SEBE DRUGE PARTNERE.
rahmanjin

#20408 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by rahmanjin »

StupskaBitanga wrote:svi hoće 6 milijarde :-)
koje sad milijarde?
kox

#20409 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kox »

Mister Yes wrote:
Da li će DF ili SDA popustiti iz nekih drugih razloga nemam pojma, ali ovaj argument ti nema veze sa realnošću. Hrvatska ima svojih problema, u pitanja BiH se miješa koliko im je bitno za dnevnopolitičke potrebe. Zna se šta će se dugoročno desiti ukoliko se nastavi trend da Hrvati U BiH žive lošije od Hrvata u Hrvatskoj bez neke nade za napredak. Hint: pogledati demografska kretanja u zadnjih 20 godina, baš zato što imaju mnogo veći izbor od Bošnjaka. Što ne znači da je meni zbog toga drago, daleko od toga, ali to pokazuje dosadašnje iskustvo.
fosna2014

#20410 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by fosna2014 »

Mister Yes wrote:
fosna2014 wrote:
Kad se ne mogne usvojiti budžet i kada bez plate ostanu svi koji žive na budžetu (prosvjeta, zdravstvo, policija, sudstvo, penzioneri, socijala itd) eto nama revolucije na ulicama koja u ovakvoj zemlji vrlo lako preraste u novi rat.
Daleko smo mi od toga. Pa onda bonske ovlasti, pa privremeno financiranje. Ovako moze trajati podugo.
Last edited by fosna2014 on 27/02/2015 23:55, edited 1 time in total.
palermo

#20411 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

Mister Yes wrote:
Kao što je Alija morao popustiti i ući u krnju JUgoslaviju.

Ne ide bolan tako, ti sa ovom pričom naprosto prizivaš belaj, sad, za deset godina ili dvadeset svejedno. Može Bakir i popustiti sada, može Komšić sutra, može neki Fikret prekosutra, ali ti samo vremenom radikalizuješ stvari do mjere kada će se i ovdje javiti neki..daj mu sam ime, i reći će, dosta je ove zajebancije.......a narod neće vikati, vidi budale, nego će ga jedva dočekati.

U interesu svih nas (dakle i Bošnjaka i Hrvata i Srba) treba ovo što Dragan radi zaustaviti. Bolje danas nego sutra.

A i ti brate, odulji sa tim odlaskom u inostranstvo.....odeštamo, ipustiš nas ovdje da se zajebajemo...
desni

#20412 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by desni »

fosna2014 wrote:
Mister Yes wrote:
fosna2014 wrote:
Daleko smo mi od toga. Pa onda bonske ovlasti, pa privremeno finanziranje. Ovako moze trajati podugo.
U iščekivanju crnog scenarija puni autobusi iz Livna,Duvna,Lištice odlaze put Minkena.Kažu Ercegovci da je ovaj val iseljavanja nadmašio onaj šezdesetih ili sedamdesetih.Ja sam zabrinut hoće li ostati ko da glasa za Čovu na narednim izborima :(
Hafis

#20413 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Ima li glasati iz dijaspore :)
StupskaBitanga

#20414 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by StupskaBitanga »

rahmanjin wrote:
koje sad milijarde?
UIO
JohnnyS

#20415 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JohnnyS »

desni wrote:
JohnnyS wrote:
kamen spoticanja wrote: Aaaa kazu da se ta politika zove rahat patnja
pogodi ko je sampion u tom sportu

Svaka čast šampioni. Vjerojatno ste umjesto vatrometa skloni paliti institucije...
Šta vas briga, vi od prvog srpnja birate između Minhena,Štokholma i Dablina :wink:

Bolje i to nego između Alepa, Mosula i Deir al Zora :wink:
Hafis

#20416 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Odmah da se razumijemo: u čitavom onom metežu, ja navijam za Asada. Oni su mi bradati likovi sumLJivi...podsjećaju me na one iz Maoče
desni

#20417 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by desni »

Hafis wrote:Ima li glasati iz dijaspore :)
Izgubiš volju za glasanjem kad počneš razmišljati hoćeš li ljetovati u Španiji ili Turskoj, a ni Dubai ti odjednom nije daleko 8-)
rahmanjin

#20418 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by rahmanjin »

StupskaBitanga wrote:
rahmanjin wrote:
koje sad milijarde?
UIO
jel to mislis na prilog FTV-a? Totalno neprofesionalno i lose odradjeno, al hajd.
It_is_a_Leclerc

#20419 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by It_is_a_Leclerc »

Znači, recept za udobrovoljiti Čovića je da mu damo pola FBiH, i da stvorimo ustavnog monstruma u kojem će Ante Antropolog biti građanin prvog reda, a Hasan iz Mostara neće moći biti ni kurir. Bošnjaci jesu tema nekih viceva, ali toliko glupih, među nama, hvala Bogu još nema. Bošnjaci neće biti Palestinci u vlastitoj državi i ja koristim ovu priliku da popišam sve do jedne rezolucije neustavnog HNS-a, koji to prizivaju.

Kakvih ljudi ima ovdje, pa to je strašno... Sutra da Čović ucijeni formiranjem vlasti ponovnim otvaranjem Dretelja (a nije mu strano. svi imamo u posjedu dokumente iz Mostara 1994. i Čovićeve uloge u konc. logorima), ja mislim da bi neki potrčali da se zatvore. - "u interesu svih građana, relaksiranja situacije, itd.."
megaman4

#20420 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by megaman4 »

fosna2014 wrote:Dobro ide SDP-u. :mrgreen:
Normalno, kada su mudro šutjeli i sa strane gledali krkljanac koji sprovodi trenutno HDZ sa ucjenama. :izet: SDP odnosno Nikšić može komotno izgurati najvjerovatnije ovu godinu a možda i čitav mandat, jedino ako se kojim slučajem ne desi neko čudo. :D

Čuda su rijetka, a to je večeras potvrdio Podžić iz DF koji je rekao da nema popuštanja HDZ-u. :izet: Znači ovako stvari stoje za Dragančea: Uzmi ovo što ti se nudi ili doviđenja od vlade FBiH. U tom slučaju SDP-u ili SBB-u se otvaraju vrata ulaska u novu vladu, a što znači daljnje razvlačenje uspostavljanja vlasti u Federaciji. :-)

@Hafis

Ovoj trenutnoj Nerkinoj vladi ne fali ništa, ali Čavara je ne prizna. Baš čudno? :-)
Danguba

#20421 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Danguba »

Hafis wrote:Ima li glasati iz dijaspore :)
kako da ne. cim se uhvate minkena odmah ce da glasaju za one koji su im obezbijedili silne autobuse.
StupskaBitanga

#20422 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by StupskaBitanga »

rahmanjin wrote: jel to mislis na prilog FTV-a? Totalno neprofesionalno i lose odradjeno, al hajd.
ma Kazagićka je to površno uradila ima tu još stvari koje su ostale nedorečene zbog kojih DF sada želi tu poziciju
Mister Yes

#20423 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Mister Yes »

fosna2014 wrote: Daleko smo mi od toga. Pa onda bonske ovlasti, pa privremeno financiranje. Ovako moze trajati podugo.
Ne može trajati podugo. Sve i da se nekako nametne budzet to je samo dio problema. Sva priča o EU integracijama bi stala i nema IPA fondova. MMF naravno ne da pare dok se ne naprave neke reforme koje će naravno tražiti saglasnost doma naroda. Znači ništa ni od MMF novca.

Ova zemlja je na ivici propasti i bez ovoga problema. I kada se mislilo da će vlast biti brzo formirana svi stručnjaci su govorili "neka im je bog na pomoći". Srbija i Hrvatska nemaju ovih problema sa formiranjem vlasti pa su opet u govnima do grla. Kad bi kod nas sutra formirali vlast opet je upitno da možemo izvući iz ove situacije. Ništa se ne proizvodi, nema radnih mjesta, mladost odlazi i ostaju penzioneri, zaduživanje raste, propadaju velike firme, neuvezani staž hiljadama ljudi, radikalizam u porastu......

Čović je u svemu ovom vidio šansu i krenuo na sve ili ništa. Čovjek ide na raspad sistema jer kada se raspadne sistem ide revolucija koja u ovakvoj zemlji znači rat. Onda idu mirovni pregovori gdje međunarodni posrednici prave planove. A znamo da je ICG već rekla da nema ništa loše u trećem entitetu. Čović ide na to. Rezultati popisa dolaze za par mjeseci. Prošli put smo imali rat odmah nakon popisa i ja sam godinama već mišljenja da je popis prvi preduslov za nove belaje jer će se nove karte crtati po novom popisu.

Dugo sam na forumu i svi koji me prate znaju da ne prizivam rat. Čak šta više svo vrijeme radim na pomirenju. Nije moja karakteristika da budem ovakav pesimista. Ali sada tvrdim da se sprema veliki belaj. Nadam se da ću biti u krivu i da ću ispasti budala. Zaista se nadam.
dustaban

#20424 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by dustaban »

Nema rata, ali moja je procjena da ce doci do ozbiljnih nemira i atentata sto ce sve dovesti do "hitne i opceprihvacene" podjele BiH. To ce se napraviti na nacin da se BiH istovremeno podjeli i ukljuci u EU (zajedno sa Srbijom) sto bi bio taj nekakav trik kojim se sve ovo rjesava jednim potezom...
VjecitiStudent

#20425 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by VjecitiStudent »

Mister Yes wrote:
fosna2014 wrote: Daleko smo mi od toga. Pa onda bonske ovlasti, pa privremeno financiranje. Ovako moze trajati podugo.
Ne može trajati podugo. Sve i da se nekako nametne budzet to je samo dio problema. Sva priča o EU integracijama bi stala i nema IPA fondova. MMF naravno ne da pare dok se ne naprave neke reforme koje će naravno tražiti saglasnost doma naroda. Znači ništa ni od MMF novca.

Ova zemlja je na ivici propasti i bez ovoga problema. I kada se mislilo da će vlast biti brzo formirana svi stručnjaci su govorili "neka im je bog na pomoći". Srbija i Hrvatska nemaju ovih problema sa formiranjem vlasti pa su opet u govnima do grla. Kad bi kod nas sutra formirali vlast opet je upitno da možemo izvući iz ove situacije. Ništa se ne proizvodi, nema radnih mjesta, mladost odlazi i ostaju penzioneri, zaduživanje raste, propadaju velike firme, neuvezani staž hiljadama ljudi, radikalizam u porastu......

Čović je u svemu ovom vidio šansu i krenuo na sve ili ništa. Čovjek ide na raspad sistema jer kada se raspadne sistem ide revolucija koja u ovakvoj zemlji znači rat. Onda idu mirovni pregovori gdje međunarodni posrednici prave planove. A znamo da je ICG već rekla da nema ništa loše u trećem entitetu. Čović ide na to. Rezultati popisa dolaze za par mjeseci. Prošli put smo imali rat odmah nakon popisa i ja sam godinama već mišljenja da je popis prvi preduslov za nove belaje jer će se nove karte crtati po novom popisu.

Dugo sam na forumu i svi koji me prate znaju da ne prizivam rat. Čak šta više svo vrijeme radim na pomirenju. Nije moja karakteristika da budem ovakav pesimista. Ali sada tvrdim da se sprema veliki belaj. Nadam se da ću biti u krivu i da ću ispasti budala. Zaista se nadam.
:-)
Biće zbilja da su ratovi u ex-Yu čekali na rezultate popisa.
Zemljotrese, tresi još jače i otjeraj ove analitičare.
Post Reply