Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Seyfo

#20376 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ma espn je samo operativac, iz stožera dođe naredba i on odradi. Pa šta bi budžetlije drugo radili osim glumili botove na internetu, kroz forume i komentare na vijesti, u interesu onih koji su ih tu instalirali??

Pa pogledajmo samo SDA botove, kad izbace vijest recimo o Sebiji, u komentarima jedan sve najgore o njoj, trojica je u zvijezde ukivaju i sve tako, tim redom. I tako svaka strana, svaka stranka.

Plata se zarađuje. Problem je samo što im je ja plaćam, kroz javni novac.
Melbourne_Australia

#20377 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

Seyfo wrote:Ma espn je samo operativac, iz stožera dođe naredba i on odradi. Pa šta bi budžetlije drugo radili osim glumili botove na internetu, kroz forume i komentare na vijesti, u interesu onih koji su ih tu instalirali??

Pa pogledajmo samo SDA botove, kad izbace vijest recimo o Sebiji, u komentarima jedan sve najgore o njoj, trojica je u zvijezde ukivaju i sve tako, tim redom. I tako svaka strana, svaka stranka.

Plata se zarađuje. Problem je samo što im je ja plaćam, kroz javni novac.
Fakat sam i ja to pomislio...Nije normalno da neko to radi svaki dan po cijeli dan, osim ako nije lud ili placen..
stakasa

#20378 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

espn wrote:Širom svijeta živi najmanje dva miliona osoba iz BiH: Najviše se iseljavamo u Hrvatsku

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sirom-s ... /191024172
Tesko da je dva miliona vani. Prije rata je zivilo 4,4. 100K je zijanilo, tesko da je u BiH trenutno 2,3 miliona stanovnika
stakasa

#20379 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Radio Sarajevo wrote:
konjislav wrote: To i jeste fazon, što nema. Prema tvom kolegi Australcu ljudi idu iz Bosne samo zato što su kokuzi i ni zbog kojeg drugog razloga. Ko nije kokuz i ima para, on nema razloga da ide iz najbolje države na svijetu.

Je li ima smisla uopšte i govoriti koliko je to debilno?
Gledaj Konjislave, ljudi kažu različite razloge, i uglavnom ih zovu mogućnostima, prilikom za napredovanje, boljim obrazovanjem, boljim zdravstvom itd., ali na kraju se sve svodi na pare.

Pored toga, ljudi odlaze bez da su se uopšte uputili u taj obrazovni ili zdravstveni sistem.

To dotle idu da im ide na živce što mu dijete u RS-u uči srpski, a ne smeta mu da u Švabiji uči njemački kao maternji.

Nema apsolutno ništa u Njemačkoj ili Holandiji što nema u BiH, a što se parama ne može kupiti.

Rekao sam i na početku ove teme, ako pričamo o preživljavanju, bolje je biti na Zapadu, ako govorimo o pravom životu, gdje putuješ nekoliko puta godišnje, ideš u pozorište, na koncerte, djecu šalješ u vrtić, školuješ ih, viđaš se s prijateljima redovno (a ne jednom u tri mjeseca jer niko nema vremena), slušaš svirke u kafani, zaglaviš na splavu do neka doba, itd., onda je 200 puta bolje biti na Balkanu.

Naravno, i u jednom i u drugom sistemu treba znati plivati, odnosno treba biti vrijedan. Ako si ljenčuga, nigdje ti neće biti dobro. A tvrdim da je ta lijenost glavni razlog sranja u Bosni, a ne političari, što većina ovdje priča. Mene Bakir nikad nije pokušao spriječiti da radim u Bosni, mogao sam i otvoriti NVO, i firmu, i raditi za drugog, i za sebe, i sve sam to uspijevao, nije mi SDA smetala, a kamoli Srbi i Hrvati.

Ali jok, bolje negativu prosipati i hraniti se crnom hronikom, poput espn i sličnih likova, koji sigurno trebaju ozbiljnu terapiju.
I onda se namece prirodno pitanje sta ti radis u Holandiji umjesto da uzivas u Sarajevu
Seyfo

#20380 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Dodao bih da sam i ja iznenađen Melbourneovim informacijama o životu u tom gradu (koji BTW stalno trpaju u TOP 10 najpozeljnijih za zivot), jer o Australiji nekih vijesti i nema,a kad ih nema onda mora da je sve dobro (kao Švicarska, Norveška ili Novi Zeland recimo). Osim što kroz strane kanale svakodnevno čujem da "downunder" ima kukaca, zmija, paukova i ostale živine kakvih nigdje drugo na svijetu nema i da su svi smrtonosni. Toliko sam se naslušao o tome da stvarno imam osjećaj da je teško tamo preživjeti od toliko opasnosti iz prirode, čim makneš iz grada.

Od useljeničkih zemalja (USA, Kanada, Australija i Novi Zeland), USA se smatra "divljom", u smislu divljeg kapitalizma, nasilja i kriminala, dok se Kanada, Australija i Novi Zeland smatraju "pitomijim". Govorim o generalnoj percepciji, tim više i što većina filmova, serija, javnih saopštenja vezano za sva događanja u svijetu, uticaja na druge države i moć, kao i svega što se pojavljuje na TV-u i drugim medijima dolazi iz USA.
Melbourne_Australia

#20381 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Seyfo wrote:Dodao bih da sam i ja iznenađen Melbourneovim informacijama o životu u tom gradu (koji BTW stalno trpaju u TOP 10 najpozeljnijih za zivot), jer o Australiji nekih vijesti i nema,a kad ih nema onda mora da je sve dobro (kao Švicarska, Norveška ili Novi Zeland recimo). Osim što kroz strane kanale svakodnevno čujem da "downunder" ima kukaca, zmija, paukova i ostale živine kakvih nigdje drugo na svijetu nema i da su svi smrtonosni. Toliko sam se naslušao o tome da stvarno imam osjećaj da je teško tamo preživjeti od toliko opasnosti iz prirode, čim makneš iz grada.

Od useljeničkih zemalja (USA, Kanada, Australija i Novi Zeland), USA se smatra "divljom", u smislu divljeg kapitalizma, nasilja i kriminala, dok se Kanada, Australija i Novi Zeland smatraju "pitomijim". Govorim o generalnoj percepciji, tim više i što većina filmova, serija, javnih saopštenja vezano za sva događanja u svijetu, uticaja na druge države i moć, kao i svega što se pojavljuje na TV-u i drugim medijima dolazi iz USA.
Pazi...Ja Melbourne poslije Sarajeva najvise volim...To je stvarno top grad...Jedan od bolji na svijetu...Klima mu je sranje..Ali grad je nevjerovatan... Ima jedna kvaka...To nije isti grad sad i kad sam ja zivio....Poskupio je zivot jedno 3 puta....Kriminala ima puno vise...Ogroman je grad i raju vidjas jednom u mjesec dana..Radis do 5 popodne i dok dodjes kuci eto ga 6 ili pola 7....Sve je na kredit ama bas sve, dusu krediti izvuku ljudima...Hoce svi i kucu i u auta a plate nisu toliko velike da to hladno mogu pokriti..Zato je restoran misaona imenica za vecinu nasih ljudi dole..Inace dole vecera za 4 ne moze kostati ispod 200 dolara..To velika vecina nasih ljudi ne moze ni u snu si priusiti..Uglavnom Australija je ubjedljivo najbolja zemlja od svih ovih zemalja gdje nasi ljudi zive..I nasi ljudi u Australiji imaju najvise , vise nego sto imaju ovi nasi po Americi a da ne pricam o Evropi...U Evropi ko ima stan , on je hadjo :lol: Poenta je cijela, da bi ja zivio dole kao sto zivim ovdje, treba mi plata od jedno 8-10 milja mjesecno a to dole samo sanjati mozes...Eto koliko je skup Melbourne..Obicna drvena kuca 45 km od grada kosta milion dolara...I samo lud covjek ce dizati kredite a ja imam dva stana bez kredita u Sarajevu i nekretnine na planini i na moru....Evo sad u Januaru kao i svake godine idem dole na ljetni odmor, dosta mi bude 15-20 dana i jedva cekam nazad..A inace za tih 20 dana uglavnom vidim drage ljude meni vikendom jer sansi nema da se vidimo radnim danima...ps...Opet kazem, Australija je top zemlja za nase useljenike...A opet svi moji dole samo mastaju i kontaju kako da se tivra vamo..Uglavnom cekaju penzije ili da otplate kuce i da ih rentaju i da ovdje zive...Ja znam jedno 30 porodica koji se se iz Australije vratili u Sarajevo, klepili papire i nazad..
Last edited by Melbourne_Australia on 25/10/2019 11:28, edited 1 time in total.
Hendrix

#20382 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Cudna je imigracija tamo...sretnem zenu u Kataru u avionu...prica tamo vamo kaze jao ja idem u moju rodnu Bosnu iz Brizbena...jedva cekam. Pa kad ste zadnji put bili? Nisam bila 50 godina a sad mi muz umro pa sam slobodnija. :shock: Ja i zena gledamo wtf?!?!

Scena druga...zena u busu do terminala sa muzem, sifra Melbourne, i mi kazemo za ovu iz Brizbena, jao pa nismo ni mi bili 25 godina, prosle godine prvi put. :shock:

Sta rade ovi ljudi tamo ba ne kontam. Nemaju love ili sta se desava? Jel se odjednom sad put otvorio...pa nismo na Sjevernom Polu u pm.
Seyfo

#20383 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Glavni razlog za to je što su ti ljudi neka srednja klasa u najboljem slučaju, ili su na rubu egzistencije.Skupo je to sve, put, organizacija...teže je izvesti taj obilazak mnogo nego iz recimo Evrope. Slično je i iz USA/Kanade, mnogi i dobrostojeći dođu u BiH svake treće godine ili rjeđe.
Mnoge izbjeglice koje su u ratu otišli u te zemlje direkt iz logora ili prve borbene linije, nisu nikad ni bili od tad u Bosni. Naših u St.Louisu ima kažu oko 70.000, koliko ih nije bilo u BiH od rata? Većina, na žalost.Niti imaju gdje doći niti se gdje vratiti niti koga obići.
The 51st State

#20384 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by The 51st State »

nisu se svi obogatili na milka cokoladama pa da se prosipa receptura :oops: , sve je individualno, a ovdje se od pocetka testerise o nekakvim konacnim sudovima uz casne izuzetke.
Melbourne_Australia

#20385 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Hendrix wrote:Cudna je imigracija tamo...sretnem zenu u Kataru u avionu...prica tamo vamo kaze jao ja idem u moju rodnu Bosnu iz Brizbena...jedva cekam. Pa kad ste zadnji put bili? Nisam bila 50 godina a sad mi muz umro pa sam slobodnija. :shock: Ja i zena gledamo wtf?!?!

Scena druga...zena u busu do terminala sa muzem, sifra Melbourne, i mi kazemo za ovu iz Brizbena, jao pa nismo ni mi bili 25 godina, prosle godine prvi put. :shock:

Sta rade ovi ljudi tamo ba ne kontam. Nemaju love ili sta se desava? Jel se odjednom sad put otvorio...pa nismo na Sjevernom Polu u pm.
To su ljudi koji su dosli 70"s godina...Oni su dolazili uglavnom zbog rintanja..Radili po dva posla , nigdje nisu prnuli...Zaboravili nas jezik a nisu naucili Engleski.Imam dosta familije dole koji su dosli u tom periodu ..Znaci ti ljudi nisu u gradu bili 5 puta u zivotu...Dolazili su kuci svakih 15 godina...Svi zive u pm i daleko od centra i oni samo znaju za lokalne shopping centre..E sad kad su pocele da dolaze izbjeglice nase 90"s , oni su poceli redovno da dolaze kuci i onda su ovi koji su u Aus po 30 ili 40 ili 50 godina, skontali :lol: Pa i mi mozemo...I da jedna vazna stvar..Sad su karte jeftine ali bas..Dodjes za 1200 dolara i to drito Melbourne-Doha-Sarajevo..U moje vrijeme, ja sam placao po 3000 milje dolara... Uglavnom zalosno je koliko su ti ljudi zaostali i mentalno i u svakom pogledu..Mislim na tu staru emigraciju....Nikad oni dole u kino nisu otisli, skupljali se po Jugoslovenskim klubovima i to je to...Engleski vecina nije naucila kako treba, svaka druga je faken i ringuj me..
SD7

#20386 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

zigzag wrote:Treba podržati masovniji odlazak. Što više ljudi ode to će ovdje manje zagađivati.

Ima nas 3 miliona a zagađujemo kao da nas je 33.

https://tesanj.net/2019/10/19/hajd-sto- ... jetrenice/
Opet se evo poturaju slike slovenackih i austrijskih krajolika kako bi se napakostilo dobrom Bosnjaku...pa do kada, pitam se
SD7

#20387 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

Vizionar 1985 wrote:Realno nakon rata jedno vrijeme je bilo onako, što se tiče moje porodice. Možda ispod prosjeka ali neizvjesno, ali onako a od tada tapkamo u mjestu pa čak i nazadujemo, i strah me budućnosti.
Nemoj da te to brine, sve dok tapkate u mjestu dobro je, jer se cini da se krecete u pozitivnom pravcu u odnosu na drzavu, koja evo skoro 30 godina nazaduje.
Alles-Tamam

#20388 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Image

Bujrum bujrum ljudstvo
Radio Sarajevo

#20389 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

stakasa wrote: Tesko da je dva miliona vani. Prije rata je zivilo 4,4. 100K je zijanilo, tesko da je u BiH trenutno 2,3 miliona stanovnika

Šta da ti čovjek kaže na donju tvrdnju, kada ti ovako računaš stanovnike, zaboravljajući na prirodni priraštaj (nebitno da li je pozitivan ili negativan, nisi ga uopšte uzeo u razmatranje), ljude koji su prijavljeni duplo (poput mene recimo, a da ne govorim o Srbima i Hrvatima koji su duplo prijavljeni), Srbe koji su iz Hrvatske uselili u BiH nakon Oluje, itd... Ima još nekoliko faktora koje uopšte nisi uzeo u razmatranje.

Ovo me podsjeća na bošnjački pogled na plate na Zapadu, ako neko ima 2.500 eura neto, ovaj to odmah pretvori u 5.000 KM, odvoji 2.000 KM na stanarinu i kaže "pa ostalo ti je 3.000 KM, a namirnice isto koštaju". Zaboraviš da su to namirnice u Lidlu koje su često živi kurac, da ima još stotinu dadžbina koje moraš platiti, da ti je popravak mašine za suđe 200 eura i više, da je plomba 150-200 eura, da je čuvanje djeteta 10 eura na sat, itd. Pa samo izlazak ti je dvije stoje ako ti nema ko pričuvati dijete.
I onda se namece prirodno pitanje sta ti radis u Holandiji umjesto da uzivas u Sarajevu
Trenutno završavam jedan projekat koji će trajati još pet - šest mjeseci, možda i malo duže, a onda ću odlučiti šta ću. U Sarajevu sam ove godine proveo već tri mjeseca, dakle nije baš da ne uživam, i tako svake godine. Ako se nečeg prihvatiš, neprofesionalno bi bilo otići na pola projekta, zar ne? A zašto sam došao? Zbog para, kao i svi, samo što lažu sebe i druge da nije zbog toga. Pružila mi se strašna prilika da magistriram skoro besplatno, a onda sam se zaposlio i tako čovjeku prođu neke godine da nije ni svjestan. I to sve ne znači da meni u Sarajevu nije bilo dobro, samo je ovo drugačije i novo iskustvo, a to uvijek vrijedi, bilo da je Amsterdam, Melburn, Detroit ili ko zna šta drugo. Treba putovati i vidjeti svijet jer kad ne putuješ, ostaješ učahuren računajući stanovnike bez da uključiš ijedan jedini bitan faktor, a onda tako računaš i troškove.
Seyfo

#20390 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ekološka svijest jeste nešto po čemu smo među najgorim, možda ne najgori ali među najgorim. To je nešto što je meni najodvratnije ali je tako, i to se može samo silom promijeniti . Kad kažem silom, mislim naglim nastojanjem cjelokupnog sistema da se nametne ekološka svijest:promjenom legislative, drakonskim kaznama, uvođenjem kamera, ozbiljnim kažnjavanjem, poticanjem na sve moguće načine,postavljanjem kanti za smeće na svakom mogućem mjestu isl.
I dijasporci se na ovim prostorima ponašaju drukčije,bacaju smeće oko sebe, a vani im puni džepovi papira.
Taj segment života je zaista na dnu, što se tiče balkanskih prostora. To što ima smeća i po npr.Americi, dijelovima gradova zapadne Evrope, zemljama trećeg svijeta, ne amnestira nas uopšte.Donji smo i to treba priznati.
stakasa

#20391 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Radio Sarajevo wrote:
stakasa wrote: Tesko da je dva miliona vani. Prije rata je zivilo 4,4. 100K je zijanilo, tesko da je u BiH trenutno 2,3 miliona stanovnika

Šta da ti čovjek kaže na donju tvrdnju, kada ti ovako računaš stanovnike, zaboravljajući na prirodni priraštaj (nebitno da li je pozitivan ili negativan, nisi ga uopšte uzeo u razmatranje), ljude koji su prijavljeni duplo (poput mene recimo, a da ne govorim o Srbima i Hrvatima koji su duplo prijavljeni), Srbe koji su iz Hrvatske uselili u BiH nakon Oluje, itd... Ima još nekoliko faktora koje uopšte nisi uzeo u razmatranje.

Ovo me podsjeća na bošnjački pogled na plate na Zapadu, ako neko ima 2.500 eura neto, ovaj to odmah pretvori u 5.000 KM, odvoji 2.000 KM na stanarinu i kaže "pa ostalo ti je 3.000 KM, a namirnice isto koštaju". Zaboraviš da su to namirnice u Lidlu koje su često živi kurac, da ima još stotinu dadžbina koje moraš platiti, da ti je popravak mašine za suđe 200 eura i više, da je plomba 150-200 eura, da je čuvanje djeteta 10 eura na sat, itd. Pa samo izlazak ti je dvije stoje ako ti nema ko pričuvati dijete.
Trenutno završavam jedan projekat koji će trajati još pet - šest mjeseci, možda i malo duže, a onda ću odlučiti šta ću. U Sarajevu sam ove godine proveo već tri mjeseca, dakle nije baš da ne uživam, i tako svake godine. Ako se nečeg prihvatiš, neprofesionalno bi bilo otići na pola projekta, zar ne? A zašto sam došao? Zbog para, kao i svi, samo što lažu sebe i druge da nije zbog toga. Pružila mi se strašna prilika da magistriram skoro besplatno, a onda sam se zaposlio i tako čovjeku prođu neke godine da nije ni svjestan. I to sve ne znači da meni u Sarajevu nije bilo dobro, samo je ovo drugačije i novo iskustvo, a to uvijek vrijedi, bilo da je Amsterdam, Melburn, Detroit ili ko zna šta drugo. Treba putovati i vidjeti svijet jer kad ne putuješ, ostaješ učahuren računajući stanovnike bez da uključiš ijedan jedini bitan faktor, a onda tako računaš i troškove.
Kakva je god opet je tvrdnja. A tvoja je - sta? Sta hoces da kazes? Teza neka, premisa? Probaj pobit, ponudit nesto drugo, primjer sa bosnjackim pogledom na plate ne govori ama bas nista. Ili se opet svodi na nicim izazvano/potkrijepljeno gledanje sa visine?
Drugi dio je klasican hvali more drz se kraja. Vec imas pogresnu percepciju sebe i polazis od teze da se moze biti na vise mjesta u isto vrijeme. Mislim, probaj ti, nije problem.
Sarajevo place za IT kadrom i pare su najmanji problem. Pogotovo ovi sto su bili vani imaju slatke brige, skoro svi sto ih znam outsourcaju nesto iz maticnih firmi po Bosni i Balkanu. Dakle, ipak je nesto drugo. No, ljudska priroda je takva, hudnik misli da ce bas njegovo proc
espn

#20392 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Brčak provaljivao u kuće i krao glavuše, kokoške, rakiju, alat, kuhalo, slavinu...

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /191024111

Eto koliko smo bogati, počeli kokoške krasti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20393 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Ti otkrio Ameriku. Imaš priču onog čovjeka iz predgrađa BL kako ide i radi kod lokalnih gazdi na njivama, a oni mu plaćaju u naturi. Krompira, luka, paprika, hljeba. Da prehrani porodicu. Nema para.

Ovo isto kao da bih ja sad otišao u Pariz, u neku bijedničku četvrt i ibretio se kako ljudi žive.
Bijede svugdje ima. I u raspadnutoj Bosni i u pedantnoj Njemačkoj.
Seyfo

#20394 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Lik svaki dan otkriva toplu vodu. Sutra ce objaviti sliku iz ciganskog naselja i zgrazavati se: " jao vidi cigana,gdje zive ! Odavde odmah bjezati!". Pa ce otici na deponiju smeca: "jao smeca, uzas! Odavde bjezati! ". Pa ce do bolnice:"jao koliko bolesnih! Uzas! Odavde bjezati!". Mozda ovi iz stozera vide s kim imaju posla,auuuuu sta ce onda ...
Sanjarko

#20395 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sanjarko »

SD7 wrote:
Vizionar 1985 wrote:Realno nakon rata jedno vrijeme je bilo onako, što se tiče moje porodice. Možda ispod prosjeka ali neizvjesno, ali onako a od tada tapkamo u mjestu pa čak i nazadujemo, i strah me budućnosti.
Nemoj da te to brine, sve dok tapkate u mjestu dobro je, jer se cini da se krecete u pozitivnom pravcu u odnosu na drzavu, koja evo skoro 30 godina nazaduje.
Ma nazadujemo ali polako, godinama propadamo kroz to tapkanje. Tapkali smo jedno vrijeme i stanje bilo uredu koliko se moze reci da je moglo biti uredu a sad nazadujemo, prilicno. Sad smo prilicno propali, grohnuli prilicno, ne finansijski skroz nego ostalo, nemozemo ni reci sta od stida. Krivicom mojom. Nedostaje moja plata ili neko primanje. Nazalost malo sta mogu jer nisam uredu, samo ne znam sta tacno sve nije uredu sa mnom, a trudim se koliko toliko da ne odmazem. Na tapkanje u mjestu, mislio sam sto se tice primanja, snalazenja, ono stoji a sve i to teze, stoji to primanje i snalazenje isto godinama a sve raste polako godinama cjenovno pa nemozemo za ostalo namaknuti primanja. Jos sad necakinja dosla na ovakav svijet sa neizvjesnom buducnosti, s nama u ovakoj teskoj situaciji.

A ja sve vise gubim se u nekom svom svjetu iako sam i prije se uvijek gubio i bio u tom svijetu, pa ni ne primjecujem to nazadovanje. Mislim primjecujem ga ja, ali nikako da me lupi ta stvarnost i da shvatim skroz koliko nije dobro, jer ne pamtim bolje bas. Jer nikad nije dobro bilo bas. Tesko nam je stanje sto se tice svega a i ovo snalazenje sve upitnije.

Da bogdom radim ili imam neko primanje pomogao bi koliko toliko, a ovako sam svojima samo teret, nazalost. Drugi nam ulete povremeno s necim ali nemogu ni oni stalno i nije to puno ali nama znaci puno. Barem namjera nam znaci. Ulete ne samo parom. Vjeruj i to puno znaci.

Nego ja izgubljen i pogubljen pa zadovoljan i s ovim jer me moze biti po ulici i da nema mojih bilo bi me po ulici. Pa mi tako izgleda da tapkamo ali ustvari nazadujemo pravo.

Strah me kazem ne za mene nego za sestru i necakinju. Da mogu barem izganjati neko primanje na sebe pa da manje budem teret svima.
espn

#20396 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Tomahawk11 wrote:Ti otkrio Ameriku. Imaš priču onog čovjeka iz predgrađa BL kako ide i radi kod lokalnih gazdi na njivama, a oni mu plaćaju u naturi. Krompira, luka, paprika, hljeba. Da prehrani porodicu. Nema para.

Ovo isto kao da bih ja sad otišao u Pariz, u neku bijedničku četvrt i ibretio se kako ljudi žive.
Znam slučaj gdje su u Sarajevu ukradene papuče u džamiji.

Velika Kladuša pred epidemijom šuge, a policija tjera Ljekare bez granica koji liječe migrante

https://www.klix.ba/vijesti/bih/velika- ... /191025043
Last edited by espn on 25/10/2019 19:27, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#20397 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

espn wrote:
Tomahawk11 wrote:Ti otkrio Ameriku. Imaš priču onog čovjeka iz predgrađa BL kako ide i radi kod lokalnih gazdi na njivama, a oni mu plaćaju u naturi. Krompira, luka, paprika, hljeba. Da prehrani porodicu. Nema para.

Znam slučaj gdje su u Sarajevu ukradene papuče u džamiji.
Musafa ti :mrgreen:
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#20398 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

Radio Sarajevo wrote:Ovo me podsjeća na bošnjački pogled na plate na Zapadu, ako neko ima 2.500 eura neto, ovaj to odmah pretvori u 5.000 KM, odvoji 2.000 KM na stanarinu i kaže "pa ostalo ti je 3.000 KM, a namirnice isto koštaju". Zaboraviš da su to namirnice u Lidlu koje su često živi kurac, da ima još stotinu dadžbina koje moraš platiti, da ti je popravak mašine za suđe 200 eura i više, da je plomba 150-200 eura, da je čuvanje djeteta 10 eura na sat, itd. Pa samo izlazak ti je dvije stoje ako ti nema ko pričuvati dijete.
Imaš izbor hoćeš Lidl, Aldi, Edeka, Kaufland, Norma, Rewe...dosta gradova ima piljarnice koje drže Turci i Sirijci i tamo hrana uopšte nije skupa, a svježe je i ukusno. I većina njemaca se u tim lancima snabdijeva namirnicama i potrepštinama, ili su silni građani socijala :-) 100 grama zapakovanog suvog vrata DE porijekla u Aldiju košta 99 eurocenti, a 100 grama suvog vrata domaćeg porijekla u bilo kom našem marketu ne košta ispod 5-6 KM...a nešto čisto sumnjam da su krave domaćih proizvođača pasle samo svježu rosnu planinsku travu i ljekovito bilje na nadmorskoj visini većoj od 800 metara dok su ih timarile ruke 12-godišnjih djevica :roll:
Radio Sarajevo

#20399 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Lajavikrelac wrote:
Radio Sarajevo wrote:Ovo me podsjeća na bošnjački pogled na plate na Zapadu, ako neko ima 2.500 eura neto, ovaj to odmah pretvori u 5.000 KM, odvoji 2.000 KM na stanarinu i kaže "pa ostalo ti je 3.000 KM, a namirnice isto koštaju". Zaboraviš da su to namirnice u Lidlu koje su često živi kurac, da ima još stotinu dadžbina koje moraš platiti, da ti je popravak mašine za suđe 200 eura i više, da je plomba 150-200 eura, da je čuvanje djeteta 10 eura na sat, itd. Pa samo izlazak ti je dvije stoje ako ti nema ko pričuvati dijete.
Imaš izbor hoćeš Lidl, Aldi, Edeka, Kaufland, Norma, Rewe...dosta gradova ima piljarnice koje drže Turci i Sirijci i tamo hrana uopšte nije skupa, a svježe je i ukusno. I većina njemaca se u tim lancima snabdijeva namirnicama i potrepštinama, ili su silni građani socijala :-) 100 grama zapakovanog suvog vrata DE porijekla u Aldiju košta 99 eurocenti, a 100 grama suvog vrata domaćeg porijekla u bilo kom našem marketu ne košta ispod 5-6 KM...a nešto čisto sumnjam da su krave domaćih proizvođača pasle samo svježu rosnu planinsku travu i ljekovito bilje na nadmorskoj visini većoj od 800 metara dok su ih timarile ruke 12-godišnjih djevica :roll:
Jebo te suvi vrat... :roll:

Poenta je da je većina stvari u Lidlu smeće. Ja tamo odem po tariguz, kuhinjske rolne i sir jer je to jeftinije, a nije loše.

Razlika je da li kupuješ na sjeveru ili jugu, kod nas ovdje na sjeveru većina povrća nema nikakav okus, koliko god da platiš, dok na jugu Švabije to vjerovatno nije tako.

Sve i jesu neke stvari jeftinije nego kod nas, jeftinije je samo ono što kurcu ne valja, a ono što valja je itekako skuplje. Eh sad, kriteriji su možda nekome drugačiji, pa mu je i paradajz bez okusa i mirisa okej. Meni nije.

O drugim troškovima da ne pričam, na stanarinu ti ode ogromna cifra. A gdje su usluge, šišanje, popravke, kozmetički saloni, pizde materine... Daj ba...
Alles-Tamam

#20400 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Napisati da je u Lidlu hrana smece je smijesno.Vecina tih prodavnica prodaje iste ili slicne namirnice.
Imas one posebne radnje kao Vitaliju ili Basic gdje se prodaju BIO proizvodi ili neke bas posebne namirnice,to je naravno skuplje.Ali koliko nas jede hljeb od mrkve i nakih bobaka na dnevnoj bazi?

Ali sto si u pravu jeste da raja ocito zna samo za dva izdatka,stan i hrana a izostavljaju sve ostalo,a to je ono u sustini po meni najbitnije kvalitet zivota i slobodno vrijeme. :thumbup:
Post Reply