Ukrajina
- karanana
#203651 Re: Ukrajina
Jos jedan primjer gdje je ukrajinska politika i strategija vodjena ocekivanjima zapada, cak vise nego bahmut, je famozna ofanziva za koju ukrajina nije bila spremna niti je pomno razradila sta i kako. Ali pritisak da se nesto uradi je bio tu jer zaboga dobili su 100 smetljarskih lea i par desetina bredlija. Na moskvu.
- Čitalac
#203653 Re: Ukrajina
Kličko: Pred Zelenskim teške odluke, za teritorijalni kompromis s Rusijom neophodan je referendum...
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da će sljedećih mjeseci predsjednik Volodimir Zelenski morati donijeti teške odluke koje bi u svakom slučaju mogle dovesti do političkog samoubojstva. U slučaju teritorijalnog kompromisa s Rusijom, kaže Kličko, morat će se ići na referendum.
U razgovoru za Corriere della Sera, Kličko je rekao da, poput rata, teritorijalni kompromisi neće biti laki.
"Sljedeći mjeseci bit će vrlo teški za Zelenskog. Hoće li morati nastaviti rat s više smrti i razaranja ili će razmisliti o teritorijalnom kompromisu s Putinom? Kakav će biti pritisak Amerike ako Trump pobijedi? Koji god korak poduzeo, naš predsjednik riskira političko samoubojstvo. Budimo iskreni, moramo dobiti rat, ali situacija se sve više komplicira, ovisi o pomoći koja dolazi od saveznika, bila bi noćna mora da se moramo boriti još dvije godine...Zelenski će vjerojatno morati pribjeći referendumu, mislim da ovako bolne i važne dogovore neće moći postići sam, bez narodne legitimacije. Izlaz bi bio stvoriti vladu nacionalnog jedinstva, slično onome što se dogodilo u Izraelu nakon napada Hamasa 7. listopada. Međutim, nisam siguran da je on spreman odreći se moći koja je centralizirana u njegovim rukama", rekao je Kličko.
- karanana
#203654 Re: Ukrajina
Ne znam jel bilo na temi, a pitanje je je li i istina....ali navodno je boris u svom sastanku sa trampom dao prijedlog trampu za sporazum: rusija dobija sve sto je drzala 24.2.2022., ukrajina dobija nazad ovo sto je rusija uzela od tada, plus ukrajina ulazi u nato i eu kao takva.
Mislim da to nijedna strana nece prihvatiti, a posebno rusija.
- Ironmen
#203655 Re: Ukrajina
U prevodu cijeli svijet strepi od pobjeda Trumpa, a posle neuspjesnog atentata i Bidena koji iz dana u dan pravi sve vise i vise gafova izgleda da se Ukrajina vec priprema na pregovore koji ce biti bolni u svakom slucaju.Čitalac wrote: ↑21/07/2024 18:22 Kličko: Pred Zelenskim teške odluke, za teritorijalni kompromis s Rusijom neophodan je referendum...
Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da će sljedećih mjeseci predsjednik Volodimir Zelenski morati donijeti teške odluke koje bi u svakom slučaju mogle dovesti do političkog samoubojstva. U slučaju teritorijalnog kompromisa s Rusijom, kaže Kličko, morat će se ići na referendum.
U razgovoru za Corriere della Sera, Kličko je rekao da, poput rata, teritorijalni kompromisi neće biti laki.
"Sljedeći mjeseci bit će vrlo teški za Zelenskog. Hoće li morati nastaviti rat s više smrti i razaranja ili će razmisliti o teritorijalnom kompromisu s Putinom? Kakav će biti pritisak Amerike ako Trump pobijedi? Koji god korak poduzeo, naš predsjednik riskira političko samoubojstvo. Budimo iskreni, moramo dobiti rat, ali situacija se sve više komplicira, ovisi o pomoći koja dolazi od saveznika, bila bi noćna mora da se moramo boriti još dvije godine...Zelenski će vjerojatno morati pribjeći referendumu, mislim da ovako bolne i važne dogovore neće moći postići sam, bez narodne legitimacije. Izlaz bi bio stvoriti vladu nacionalnog jedinstva, slično onome što se dogodilo u Izraelu nakon napada Hamasa 7. listopada. Međutim, nisam siguran da je on spreman odreći se moći koja je centralizirana u njegovim rukama", rekao je Kličko.
@sumirprimus prije vise od godinu dana si me pitao "Kako i na koji nacin ce SAD-a prodati i pustiti Ukrajinu" mislim da cu do kraja ove godine moci odgovoriti i ne ovo nije moje likovanje ne daj boze mada ces ti to tako razumjetiti, to je bilo vise realno stanje koje nam sve vise postaje bistrije jer SAD-e su ostvarile svoj cilj sa Rusijom sada imaju neke druge brige.
- Ironmen
#203656 Re: Ukrajina
Veliki problem je u tome sto Ukrajina svaki dan gubi 1 do 2 sela na 10-15 dana se nabere, iza sebe imaju propalu ofanzivu, zapadna vojna pomoc sa istrosenim tenkovima i opremom starom 30-70 godina nije dovoljno a nova vojna pomoc iako imaju srestva stizu na kapaljku, F16 si najavljuju vise od 2 godine a procice isto kao Leopard tenkovi skoro pa beskorisni,mobilizacija kaska 2 godine i apsurdno je da pijane ruske horde imaju vise morala u vidu zauzimanja i agresije tudje zemlje nego sto bi ukrajinci branili vlastitu, kad dodamo na to vezane ruke iza ledja da ne smiju napadati sa americkim naoruzanjem logistikce rute dublje u Rusiji dobijamo poziciju iz koje Ukrajina ne moze izaci kao pobjednik i nema sta donjeti za pregovaracki sto a gore navedi "problem" SAD-a u vidu Trumpa donosi samo jos veci teret.karanana wrote: ↑21/07/2024 18:32 Ne znam jel bilo na temi, a pitanje je je li i istina....ali navodno je boris u svom sastanku sa trampom dao prijedlog trampu za sporazum: rusija dobija sve sto je drzala 24.2.2022., ukrajina dobija nazad ovo sto je rusija uzela od tada, plus ukrajina ulazi u nato i eu kao takva.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#203657 Re: Ukrajina
Rusija nema šanse jer bi to bio potpuni Putkov politički poraz i pokazalo bi svu ispraznost ovog rata....Ukrajina možda i bi....bio bi to bolan kompromis ali i velika politička pobjedakaranana wrote: ↑21/07/2024 18:32 Ne znam jel bilo na temi, a pitanje je je li i istina....ali navodno je boris u svom sastanku sa trampom dao prijedlog trampu za sporazum: rusija dobija sve sto je drzala 24.2.2022., ukrajina dobija nazad ovo sto je rusija uzela od tada, plus ukrajina ulazi u nato i eu kao takva.
- drug_profi
#203658 Re: Ukrajina
Ti se opet oslanjas na svoju percepciju geopolitike i zanemarujes reperkusije mijenjanja granica silom.
I mislis da oni koji kreiraju vanjske politike i strategije u zemljama NATO ne bi skontali da je defakto ruska pobjeda svaka promjena granice.
Istovremeno je to i poraz Zapada (NATO) i Povelje UN.
Ja neću da vjerujem da o sudbini planete i civilizacije odlučuju ljudi hez muda i pameti.
I mislis da oni koji kreiraju vanjske politike i strategije u zemljama NATO ne bi skontali da je defakto ruska pobjeda svaka promjena granice.
Ja neću da vjerujem da o sudbini planete i civilizacije odlučuju ljudi hez muda i pameti.
- Ironmen
#203659 Re: Ukrajina
Izrael svaki dan pomjera granice i povelje UN pa se niko ne obazire, prepakovat ce oni ovo sa Rusijom u nekom obliku sporazuma.drug_profi wrote: ↑21/07/2024 18:46 Ti se opet oslanjas na svoju percepciju geopolitike i zanemarujes reperkusije mijenjanja granica silom.
- drug_profi
#203660 Re: Ukrajina
Nije zglave isto.
Bezveze lupas.
Bezveze lupas.
- drug_profi
#203661 Re: Ukrajina
Izraelska vlast je zlocinacka, kao i vecina IDF.
Ali tu se ne dira nepovredivost granica sto je temelj svjetskog mira.
- Ironmen
#203662 Re: Ukrajina
Pa Rusija je 2014 anektirala vojno Krim pred ocima cijelog svijeta a 2018 imali su SP u fudbalu i sve je bilo normala, Svijet kao nije priznao Krim i to je to sve ostalo ostalo ok, ne znam jeli zaboravljate ili namjerno ne zelite da vidite svojim ocima a glupo je oslanjati se na bilo koje povelje UN kada ih svi pisaju kako i kada hoce.drug_profi wrote: ↑21/07/2024 18:54 Izraelska vlast je zlocinacka, kao i vecina IDF.
Da su 2014 dobili ovakve sanckije kakve imamo sada mozda do ovog ne bi doslo sto sada imamo totalno razorenu i unistenu Ukrajinu.
- JoseMujica
#203663 Re: Ukrajina
i to stoji, ali jedina stvar koja može natjerati Ukrajinu da potpiše ovako nešto je da im Zapad kaže: mi smo out...prekidamo pomoć, a time Zapad ruši svoj sigurnosni sistemIronmen wrote: ↑21/07/2024 19:00Pa Rusija je 2014 anektirala vojno Krim pred ocima cijelog svijeta a 2018 imali su SP u fudbalu i sve je bilo normala, Svijet kao nije priznao Krim i to je to sve ostalo ostalo ok, ne znam jeli zaboravljate ili namjerno ne zelite da vidite svojim ocima a glupo je oslanjati se na bilo koje povelje UN kada ih svi pisaju kako i kada hoce.drug_profi wrote: ↑21/07/2024 18:54 Izraelska vlast je zlocinacka, kao i vecina IDF.
Da su 2014 dobili ovakve sanckije kakve imamo sada mozda do ovog ne bi doslo sto sada imamo totalno razorenu i unistenu Ukrajinu.
tako da ti je ovo petlja iz koje nema izlaza sem da sami Rusi sruše Putka i Rusija odustane.
-
Zorge
#203664 Re: Ukrajina
Neće se ništa promijeniti ako Tramp dođe na vlast
Ratna mašinerija radi punom parom
Ko još gleda međunarodno pravo , jači tlači slabijeg
Tako je uvijek bilo
Ratna mašinerija radi punom parom
Ko još gleda međunarodno pravo , jači tlači slabijeg
Tako je uvijek bilo
- Čitalac
#203665 Re: Ukrajina
Johnson: Trump će to telefonom...
Bivši američki predsjednik i kandidat Donald Trump moći će okončati ruski rat protiv Ukrajine, izjavio je za ABC News predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson.
Johnson je upitan kako bi Donald Trump okončao rat, uz napomenu da je bivši predsjednik ranije izjavio da će mu za to trebati 24 sata.
"Apsolutno sam uvjeren da će predsjednik Trump uspjeti okončati ovaj sukob jer će pokazati snagu. Podržavamo ideju mira kroz snagu. Toga nismo imali u tri i pol godine Bidenove administracije. Bilo je upravo suprotno”, odgovorio je predsjednik Zastupničkog doma. Johnson je uvjeren da Tump može jednostavno "telefonski iznositi prijetnje i zahtjeve protivnicima u svijetu, na što oni obraćaju pažnju, jer ga se u neku ruku boje", a to je, kaže Johnson, prava vrijednost.
- JoseMujica
#203666 Re: Ukrajina
tobe jarabi...idiotaČitalac wrote: ↑21/07/2024 20:55 Johnson: Trump će to telefonom...
Bivši američki predsjednik i kandidat Donald Trump moći će okončati ruski rat protiv Ukrajine, izjavio je za ABC News predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Mike Johnson.
Johnson je upitan kako bi Donald Trump okončao rat, uz napomenu da je bivši predsjednik ranije izjavio da će mu za to trebati 24 sata.
"Apsolutno sam uvjeren da će predsjednik Trump uspjeti okončati ovaj sukob jer će pokazati snagu. Podržavamo ideju mira kroz snagu. Toga nismo imali u tri i pol godine Bidenove administracije. Bilo je upravo suprotno”, odgovorio je predsjednik Zastupničkog doma. Johnson je uvjeren da Tump može jednostavno "telefonski iznositi prijetnje i zahtjeve protivnicima u svijetu, na što oni obraćaju pažnju, jer ga se u neku ruku boje", a to je, kaže Johnson, prava vrijednost.
-
zigzag
#203667 Re: Ukrajina
Džaba se nadate. Žaba će biti skuhana. Imperijalna rusija je svoje otpjevala.
- Rothmans
#203668 Re: Ukrajina
A ti bi svoje dijete slao da gine za neku ušljivu čajru , a u mogućnosti si da ga skloneš u kraj ?Dino79 wrote: ↑21/07/2024 14:12 Ima ona poslovica u ratu drzava daje topove, bogati daju volove a sirotinja sinove. Uvjek sam se pitao gdje su sinovi bogatih i evo ih na jezeru Como u Italiji daleko od fronta pjevaju patriotske pjesme.
Svaka slicnost izmedu Minhenske brigade i bataljona Monako je sasvim slucajna.
- JoseMujica
#203669 Re: Ukrajina
ja u to ne sumnjam od trenutka kada su prvi metak opalili..invazija na Ukrajinu je suicid u svakom pogledu za Rusiju, političkom, vojnom, ekonomskom...i pto duže ovo traje posljedice će biti gore
-
Bernardinac
#203670 Re: Ukrajina
Ode amidža Joe u starački dom. Pametno.
- janje_
#203671 Re: Ukrajina
Rusiji se moze desiti samo ono sto je SSSRu u Afganistanu.JoseMujica wrote: ↑21/07/2024 21:27ja u to ne sumnjam od trenutka kada su prvi metak opalili..invazija na Ukrajinu je suicid u svakom pogledu za Rusiju, političkom, vojnom, ekonomskom...i pto duže ovo traje posljedice će biti gore
SSSR to nije izdrzo. Vjerovatno ce zavisiti od momenta kad ce se rusi morati povuci. Ako bude prekasno, tesko da ce rusko carstvo prezivjeti.
- DaysleepeR
#203672 Re: Ukrajina
Ne zamjerite sto je proruski, ali usrao je Biden sto jest jest
- eltroxin
#203673 Re: Ukrajina
Citam danas da ruski smetljari sve vise koriste tkz. double tap napade.
Majke mi, 100% identicna bagra kao komsije.
Majke mi, 100% identicna bagra kao komsije.
- Rothmans
- apsidejzi
#203675 Re: Ukrajina
Svi mi koji smo probosanski orjentisani trebamo se duboko zahvaliti amidzi sto je otvoreno i zestoko podrzao ukrajsku borbu protiv ruskih agresora. Americka pomoc i podrska ukrajini su u potpunosti zaustavili svesrpski plan odcjepljenja RSa i pripajanja Kosova Srbiji. Majmuni su sve spremili i samo cekali da Putin zavrsi posao. Da je uspio sada ne bilo mirne Bosne.
Amidza, hvala ti na podrsci Ukrajini!!! Time si pomogao i mojoj drzavi.
Amidza, hvala ti na podrsci Ukrajini!!! Time si pomogao i mojoj drzavi.