Slazem sepici wrote: ↑18/07/2024 11:54Nije ni zapadu maslo za ramazana to je jasno al kada biramo zapadni svet i ruski svet, svi cemo se sloziti za ovo prvo. Nesto slicno je hitler uradio i doslo je do sukoba dva sistema. Ovo jako podsjeca na taj period i popustanju hitleru njegovim apetitima. Skoro da se istorija ponavlja. Nadam se da nece doci do najgoreg.dr_Evil wrote: ↑18/07/2024 11:38Sve su to civilzacije i necivilizacije po potrebi, kao sto smo se mogli uvjerit zadnjih godina.pici wrote: ↑18/07/2024 11:28
To ja citavo vrijeme trubim. U glOvama ruskod sveta i maloruske guberije je neki novi kolonijalisticki i robovlasnicki sistemi. Nemam pojma sta je tim neljudima, valjda neki kompleks, idiotluk, losa brlja, nemam pojma necu da se bavim psihijatrijom al dijagnoze jesu u tim glOvama. tVump ako im dozvoli ovo, odmah ga treba na elektricnu stolicu. Ovdje je sukob civilizacije i necivilizacije.
A za psihicki analizu ruskog sveta i maloruske fukare svakako se slazem.
Jugoslavija je bila probni balon u pokusaju prekrajanja granica unutar iste, kosto je probni balon bio spanski rat. Kad su se oćepili apetiti i jalovost zapada, postajalo je sve gore i gore. Nema popustanja u ukrajini, rusi moraju biti porazeni i vratiti se podvijenog repa. Nema druge opcije inace odosmo sto godina unatrag. No pasaran.
Ukrajina
- dr_Evil
#203576 Re: Ukrajina
- drug_profi
#203577 Re: Ukrajina
100 godina unazad ali sa nukleranim oruzjem i koječime još što sam gore nabrojao...
Ovaj put bi šanse za opstanak civilizacije značajno pale.
Ovaj put bi šanse za opstanak civilizacije značajno pale.
- drndalo
#203578 Re: Ukrajina
Da nebih stalno bio nazivan subjektivnim, evo malo i od mene objektivnosti.
Da ponekad objavim i neki ruski snimak sa terena... Zabrinut sam za razvoj situacije.
Da ponekad objavim i neki ruski snimak sa terena... Zabrinut sam za razvoj situacije.
- Čitalac
#203579 Re: Ukrajina
Žorin, 3. jurišna: Rusi imaju sulude gubitke, mi imamo generale koji ne znaju puno o ratu...
Maksim Žorin, zamjenik zapovjednika 3. jurišne brigade:
- U regiji Harkov planovi Rusa nisu se poklopili s rezultatom kojem su se nadali. Ali trebamo također trezveno pogledati i shvatiti da su oni djelomično postigli svoje ciljeve - prisilili su nas da razvlačimo svoje snage, prebacujemo jedinice i trošimo resurse. No, na bojnom polju nisu polučili rezultat. Sada razmišljaju kako dalje, dovlače nove jedinice kako bi pokušali nekako nastaviti napredovanje. To se odnosi i na dionicu uz granicu i na područje uz Lugansku regiju. Također smo vidjeli da je zbog napredovanja okupatora u Harkovskoj oblasti došlo do određenih promjena u visokom vojnom zapovjedništvu. Interesantno je da se slični procesi sada odvijaju i kod nas i kod neprijatelja. Ako govorimo o nama, onda je, naravno, teško reći da smo bili potpuno spremni, iako se činilo da su svi unaprijed vidjeli i razumjeli planove agresora. Nadam se da će se država prestati bojati stvarno istraživati i procesuirati, pa makar to bile i vrlo visoke pozicije u Oružanim snagama, čak i ako ta osoba ima vrlo visok čin. Za propuste u pripremi i druge greške, netko mora odgovarati. Štoviše, sada je već stasalo dosta mladih časnika, koji su, čini mi se, spremni zamijeniti određeni broj naših generala koji još zapovijedaju, a ne znaju puno o ratu...
- Što se tiče Rusa, čak su i oni bili iznenađeni ogromnim, suludim gubicima koje su pretrpjeli tijekom ove operacije. I oni su pokrenuli procese iznutra, krenule su kadrovske promjene. Ipak, ne vjerujem da će im se taktika promijeniti čak i ako promijene sve svoje zapovjednike. I dalje će biti ista priča -suluda količina pješaštva koju bacaju na naše položaje.
- Uz dužno poštovanje prema svima u pozadini, o tome treba li nastaviti rat mogu odlučivati samo oni koji izravno brane ovu državu. Civili su koliko jučer pjevali pjesme i na automobilima nosili natpise o ruskom brodu koji tone, a danas ti isti ljudi nose majice sa natpisom „Ja sam bjegunac“. Sve se to dogodilo zato što se s njima informativno potpuno pogrešno radilo. Nažalost, ti ljudi počinju zauzimati određeni stav prema događajima koji se odvijaju u zemlji, a Ruska Federacija to iskorištava. Rusi danas već učinkovito i masovno djeluju svojim porukama upravo na ovu publiku koja se počela distancirati od rata. Nažalost, to daje rezultate. To su sve ove ankete, blogeri, stručnjaci koji govore o potrebi mira na Telegramu, YouTubeu, Instagramu…
- U 3. jurišnoj brigadi prosjek godina uskoro će biti 25. Imamo dosta mladih koji služe. Napravili smo niz grešaka na samom početku rata. Morali smo odmah jasno reći istinu da će rat biti dug i težak i odmah započeti proces mobilizacije. Sada ne bismo ovako tražili, hvatali i kažnjavali ljude, imali bismo normalnu evidenciju cijele muške populacije i birali one koji nam danas trebaju u vojsci. Ne bi bilo nikakve priče, histerije, traženja i hvatanja. Sve bi bilo mnogo učinkovitije. Nismo potrošili vrijeme kako treba. Davali smo ljudima nade svaka dva tjedna, od jedne vijesti do druge, od odluke Kongresa do neke operacije, planova, pomoći Zapada...Cijelo vrijeme su civili živjeli u nadi da će sve biti gotovo sutra-prekosutra...
- Čitalac
#203580 Re: Ukrajina
Zelenski stigao u London, dočekao ga Zalužni...

- drndalo
#203581 Re: Ukrajina
I jos jedno od objektivnih ruskih vidjenja Ukrajine, i to poznatijih Rusa... Tu bez velikog reseta marke "saka uglavu" nema spasa.
- drug_profi
-
zigzag
#203584 Re: Ukrajina
čuj iznenađeni...Čitalac wrote: ↑18/07/2024 12:15 Žorin, 3. jurišna: Rusi imaju sulude gubitke, mi imamo generale koji ne znaju puno o ratu...
Maksim Žorin, zamjenik zapovjednika 3. jurišne brigade:
- U regiji Harkov planovi Rusa nisu se poklopili s rezultatom kojem su se nadali. Ali trebamo također trezveno pogledati i shvatiti da su oni djelomično postigli svoje ciljeve - prisilili su nas da razvlačimo svoje snage, prebacujemo jedinice i trošimo resurse. No, na bojnom polju nisu polučili rezultat. Sada razmišljaju kako dalje, dovlače nove jedinice kako bi pokušali nekako nastaviti napredovanje. To se odnosi i na dionicu uz granicu i na područje uz Lugansku regiju. Također smo vidjeli da je zbog napredovanja okupatora u Harkovskoj oblasti došlo do određenih promjena u visokom vojnom zapovjedništvu. Interesantno je da se slični procesi sada odvijaju i kod nas i kod neprijatelja. Ako govorimo o nama, onda je, naravno, teško reći da smo bili potpuno spremni, iako se činilo da su svi unaprijed vidjeli i razumjeli planove agresora. Nadam se da će se država prestati bojati stvarno istraživati i procesuirati, pa makar to bile i vrlo visoke pozicije u Oružanim snagama, čak i ako ta osoba ima vrlo visok čin. Za propuste u pripremi i druge greške, netko mora odgovarati. Štoviše, sada je već stasalo dosta mladih časnika, koji su, čini mi se, spremni zamijeniti određeni broj naših generala koji još zapovijedaju, a ne znaju puno o ratu...
- Što se tiče Rusa, čak su i oni bili iznenađeni ogromnim, suludim gubicima koje su pretrpjeli tijekom ove operacije. I oni su pokrenuli procese iznutra, krenule su kadrovske promjene. Ipak, ne vjerujem da će im se taktika promijeniti čak i ako promijene sve svoje zapovjednike. I dalje će biti ista priča -suluda količina pješaštva koju bacaju na naše položaje.
-
- no_sekirli
#203585 Re: Ukrajina
Ja namjerno nas nisam ni spomenuo.Cracked wrote: ↑18/07/2024 10:34Nisam siguran. Trumpov pokusaj ucjenjivanja kine i nametanja dodatnih poreza na odredjene stvari je rezultirao katastrofalnom situacijom za odredjene americke kompanije. Previse ovdje ljudi misli da amerikom uvijek upravljaju ljudi koji znaju sta rade. Najbolje je trumpova administracija pokazala gdje je punio vlasitite dzepove i dzepove pojedinaca a drzavu ostavio suplju na sve strane jer je postavljao morone da vode. Sad, ako pobijedi, biti ce 100000 puta gore i za amere i za ostatak svijeta. Jer nije trump taj koji donosi ideje, trump je obicni idiot i to se pokazalo u zadnji 8 godina milion puta (a i prije toga). Sad hoce da sistematiziraju kroz Project 2025 sve sulude ideje. Ako trump ne pobjedi oni ce to samo pomjeriti za 4 godine, ali odustati nece. Republikanci su toliku stetu nanjeli sa njihovim vrhovnim sudom da sad demokrate razmisljaju o prosirenju broja sudija jer drugacije ne mogu sprijeciti kristofasiste da lagano uniste sva prava ljudi, a posebno manjina i zena.no_sekirli wrote: ↑17/07/2024 23:31 Pa nisu Amerikanci bas veslo sisali, niti su bas tako kratkovidni. Trump, Biden, netko treci, oni moraju probati drzati svoju poziciju globalnog lidera, sa svim svojim manama i vrlinama.
Jasno im je da ne smiju pustiti EU na milost i nemilost hordi sa istoka. Svjesni su da je Europa jedina nit koja i njih drzi iznad vode u globalnom smislu, jer ukoliko odjebu EU i Ukrajinu, moci ce se uokviriti u svoj dio kontinenta i tamo dostojanstveno propasti.
Ameri imaju i opciju trenutnog zagrljaja sa Kinom i egzekucije Putina, Kima, i svega sto god pozele, ukoliko Kini prepuste uticaj nad Tajvanom, ali vjerujem da im je to zadnja opcija.
Osnovni problem je sto zlocinacki rezimi igraju na kvarnjaka otvoreno, dok zapadne sile jos uvijek to sve pokusavaju primiriti i sprijeciti globalni kaos. Uostalom, Rusi, Kim i ekipica otvoreno prijete WMDom vec skoro 3 godine, evo sad se ukljucila i Kina.
Nek nam je bog na pomoci ako moron pobjedi. Mi u bosni smo nadrljali
Kod nas je jad već dugo vremena, i ne mislim da će se popraviti bitno ili pogoršati eventualnim dolaskom Trumpa ili ostankom Bidena.
Svijet da je htio "urediti" Srbiju mogao je i trebao to uraditi 1999.nakon bombardiranja, sada je to nemoguće i kasno. EU jede Vučiću iz ruke, voza pola svijeta kao male majmune, ispada on neki državnik, a on je tipični naš đilkoš.
I toliko je lukav i prefrgan da se trenutno više veže uz Kinu, jer zna tko je glavni baja kad je diktatura i pare u pitanju, čak ne ferma ove podatke o silnoj prodaju oružja Ukrajini preko posrednika. Rusi su mu samo u riječima i floskulama, međutim njegove sve nade su okrenute prema Kini.
Ja i dalje smatram da USA, ako želi ostati broj jedan u svjetskom poretku, ne može sebi priuštiti napuštanje svojih interesnih zona i dugogodišnjih saveznika, jer su onda bukvalno "mrtvi" za kratak vremenski period.
Ako puste Ukrajinu "niz vodu", prekinu pomoć, dopuste okupaciju, Rusi će okupirani narod Ukrajine veoma brzo prešaltati u jurišne skupine koji će ići prema Baltiku, Poljskoj ili Crnoj Gori, baš kao što sada sustavno uništavaju Burjate, Čečene, Mongole i ostale narode sa periferije. Naravno, ukoliko im je cilj nastavak ratovanja, nakon mogućeg osvajanje cijele ili dijelova Ukrajine.
Da je Trump idiot, kriminalac, silovatelj, tu se slažemo 100%, samo pored Bidena izgleda kao JFK. Nažalost, demokrate i sam Biden su napravili kobnu grešku što nisu odabrali drugog kandidata, jer sami sebi jamu iskopaše. Možda i namjerno, vrijeme će pokazati.
- drndalo
#203587 Re: Ukrajina
Mozda izgleda kao JFK, Junuz Ferizovic-Kiko....no_sekirli wrote: ↑18/07/2024 13:15Da je Trump idiot, kriminalac, silovatelj, tu se slažemo 100%, samo pored Bidena izgleda kao JFK. Nažalost, demokrate i sam Biden su napravili kobnu grešku što nisu odabrali drugog kandidata, jer sami sebi jamu iskopaše. Možda i namjerno, vrijeme će pokazati.
Pa Biden pored Trampa izgleda kao Neo iz Matrixa...
- drndalo
#203588 Re: Ukrajina
Jos jedan dobri covjek
- madner
#203589 Re: Ukrajina
3 jurisna je politicki motivisana brigada i izdaje saopstenja sa ciljem da postigne politicke ciljeve.
- no_sekirli
#203590 Re: Ukrajina
Ma jebga, hajmo biti iskreni.drndalo wrote: ↑18/07/2024 13:20Mozda izgleda kao JFK, Junuz Ferizovic-Kiko....no_sekirli wrote: ↑18/07/2024 13:15Da je Trump idiot, kriminalac, silovatelj, tu se slažemo 100%, samo pored Bidena izgleda kao JFK. Nažalost, demokrate i sam Biden su napravili kobnu grešku što nisu odabrali drugog kandidata, jer sami sebi jamu iskopaše. Možda i namjerno, vrijeme će pokazati.
Pa Biden pored Trampa izgleda kao Neo iz Matrixa...
Biden je dobar lik, stari prijatelj BiH, sve najbolje riječi za njega, ali frajer je dementan, to je očigledno. Niti se može kretati, niti može suvislo pričati, tko zna kako mu mozak radi. Ovo što se vidi, samo prebacuje poene Krumpu, i srozava ugled kako sebe, tako i svoje države.
Nitko Bidenu ne spočitava dobre namjere, ali jednostavno lik je prestar za takvu ulogu, plus mu je zdravlje na samom dnu. Da se razumijemo, i Trump je prestar, katastrofa za USA je što je spao na ova 2 kandidata. Od 2 loša, se bira onaj koji nije gori
- drndalo
#203591 Re: Ukrajina
Izmedju dokazanog kvarnjaka, umobolnika koji bi vlastitu kcerku naguzio samo kad se ne bi zakljucavala kad se tusira, dokazanog sex prestupnika i vrlo vjerovatno pedofila na jednoj strani, i drugog koji nije kvaran ali (mozda) 1/2 dana nije sposoban za vazne odluke, dok drugih 1/2 dana jeste, ja bih ipak sebi birao ovoga koji je barem 1/2 vremena OK, nego nekoga ko je 1/1 kvaran.
Ali to sam ja.
Ali to sam ja.
- drug_profi
#203592 Re: Ukrajina
Ma Amerikanci su u prosjeku kao i svi drugi narodi ovog svijeta, plus još i prepotentni i arogantni, pa onda samo i cijene takve ljude.
Ne vjerujem da je bilo ko od MAGAraca svjestan kuda bi USA odveo izolacionizam.
Šta bi bilo sa obveznicama? Petrodolarom?
Trump bi to ipak morao shvatiti/znati.
Iz njegovog prvog mandata:
- tjerao je NATO članice da se probude i jačaju vojne kapacitete
- upozorio je naročito Njemačku da se predala u ruke Rusima
- uvodio je sankcije srpskim političarima na Balkanu
- poslao je prvo američko naoružanje u Ukrajinu
Iz ovoga se da zaključiti da u stvari nije za izolacionizam, ali razumije da nagovještaj takve politike donosi neke glasove na izborima.
Ujedno mu daje priliku da se tako postavi i prema saveznicima (izjava o Tajvanu jučer, izjave da NATO neće braniti one koji ne ulažu minimum 2% GDP u odbranu)...
Ne vjerujem da je bilo ko od MAGAraca svjestan kuda bi USA odveo izolacionizam.
Šta bi bilo sa obveznicama? Petrodolarom?
Trump bi to ipak morao shvatiti/znati.
Iz njegovog prvog mandata:
- tjerao je NATO članice da se probude i jačaju vojne kapacitete
- upozorio je naročito Njemačku da se predala u ruke Rusima
- uvodio je sankcije srpskim političarima na Balkanu
- poslao je prvo američko naoružanje u Ukrajinu
Iz ovoga se da zaključiti da u stvari nije za izolacionizam, ali razumije da nagovještaj takve politike donosi neke glasove na izborima.
Ujedno mu daje priliku da se tako postavi i prema saveznicima (izjava o Tajvanu jučer, izjave da NATO neće braniti one koji ne ulažu minimum 2% GDP u odbranu)...
- no_sekirli
#203593 Re: Ukrajina
I ja bih isto postupio da sam Amerikanac, nema se šta dodati niti oduzeti ovome šta si napisao.drndalo wrote: ↑18/07/2024 14:23 Izmedju dokazanog kvarnjaka, umobolnika koji bi vlastitu kcerku naguzio samo kad se ne bi zakljucavala kad se tusira, dokazanog sex prestupnika i vrlo vjerovatno pedofila na jednoj strani, i drugog koji nije kvaran ali (mozda) 1/2 dana nije sposoban za vazne odluke, dok drugih 1/2 dana jeste, ja bih ipak sebi birao ovoga koji je barem 1/2 vremena OK, nego nekoga ko je 1/1 kvaran.
Ali to sam ja.
- Čitalac
#203594 Re: Ukrajina
Život proruske elite...

Služba sigurnosti Ukrajine i Nacionalna policija zaplijenili su imovinu Mikole Jankovskog, bivšeg zastupnika i osobe od povjerenja Viktora Janukoviča. Ukupni iznos blokirane imovine veći je od 1 milijarde UAH. Riječ je o bankovnim računima, četiri stana u Kijevu, kući i zemljištu u blizini glavnog grada, kao i sedam luksuznih automobila, uključujući Maybach. Optuženi je bio član zabranjene Stranke regija.
Prije početka agresije, bivši zastupnik otišao je u inozemstvo i organizirao proizvodnju lijekova za ilegalne oružane skupine takozvane "DNR". Prije svega, riječ je o lijekovima protiv bolova za kutije prve pomoći. U proizvodnju lijekova bivši zastupnik uključio je farmaceutsku tvrtku koju kontrolira u okupiranoj Horlivki u regiji Donjeck.

- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#203595 Re: Ukrajina
Nisam za ovaj nivo dijeljenja mišljenja.drndalo wrote: ↑18/07/2024 14:23Ali to sam ja.SpoilerShowIzmedju dokazanog kvarnjaka, umobolnika koji bi vlastitu kcerku naguzio samo kad se ne bi zakljucavala kad se tusira, dokazanog sex prestupnika i vrlo vjerovatno pedofila na jednoj strani, i drugog koji nije kvaran ali (mozda) 1/2 dana nije sposoban za vazne odluke, dok drugih 1/2 dana jeste, ja bih ipak sebi birao ovoga koji je barem 1/2 vremena OK, nego nekoga ko je 1/1 kvaran.
- Čitalac
#203596 Re: Ukrajina
Drugi susret Zelenskog i Vučića...

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s Volodimirom Zelenskim na marginama summita Europske političke zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Vučić je u objavi na Instagramu naveo da je na "dobrom sastanku" sa Zelenskim razgovarao o "svim izazovima i važnim pitanjima, kako za Srbiju i Ukrajinu, tako i za Europu i svijet".
"Istakao sam važnost obnove mira i stabilnosti na našem kontinentu i ponovio da se to može postići samo kroz dijalog i politička rješenja", dodao je.
Ukrajinski predsjednik je pak rekao da je s predsjednikom Srbije razgovarao o "sigurnosnim pitanjima i razvoju bilateralnih odnosa", te zahvalio na sudjelovanju Srbije na prvom Globalnom mirovnom samitu.
Prethodni susret Zelenskog i Vučića dogodio se u veljači ove godine na marginama summita Ukrajina-Jugoistočna Europa u Albaniji.
Teške odnose Ukrajine i Srbije obilježava i činjenica da je Beograd tradicionalni saveznik Rusije na Balkanu.
Srpska strana odbija podržati sankcije EU protiv Moskve, ali, prema neslužbenim informacijama, preko posrednika prodaje oružje Ukrajini.
- Peacean
#203599 Re: Ukrajina
Zna li se kakve morske mine koriste i jedni i drugi?
- Čitalac
#203600 Re: Ukrajina
Britanski think tank RUSI analizirao je prošlogodišnju ukrajinsku ofanzivu, pa koga zanima...
https://static.rusi.org/lessons-learned ... 022-23.pdfSvrha ovog izvješća je ispitati uzroke neuspjeha ukrajinske ofenzive 2023. kako bi se izbjeglo ponavljanje takvih pogrešaka u budućnosti i informiralo o regeneraciji ofenzivne borbene moći u NATO-vim vojskama.
Izvorni koncept operacija za ukrajinsku ofenzivu bio je zdrav. Bilo je potrebno 12 oklopno-mehaniziranih brigada za proboj duž 30 km fronte, izolaciju Tokmaka u roku od sedam dana, a nakon toga proboj južno prema Melitopolju. Ovakav koncept nije implementiran. To je proizašlo iz operativnih pogrešaka Ukrajine i njezinih međunarodnih partnera...