iPhone - All about
Moderator: Benq
- Ady88
#20351 Re: iPhone - All about
ima li nesto jednostavnije tipa iMusic cini mi se, imao sam taj program ali kako sam nedavno promijenio iphone sad ne mogu naci tu aplikaciju ukinuli je garant. Pustim video i samo ga spasim , napravim playlistu i gledas video offline .
-
specifikacija
#20352 Re: iPhone - All about
Pozz za sve,
Koristim Iphone 6 i imam sljedece pitanje za vas ( vjerujem da ce neko znati odgovor).
Trenutno sam u BiH i koristim stranu karticu. Na telefonu sam iskljucio opciju « data roaming » i prikljucen sam non stop na kucni wi-fi.
Ukoliko je sim kartica aktivirna, i bez obzira na to sto je iphone i dalje konektovan na kucni internet, moj telefon ce da koristi mobilne podatke lokalnog operatora ( iako je deaktivirana ta mogucnost).
S obzirom da je cijena 1 min mobilnih podataka lokalnog opertora kostala 0,54€ -deaktivirao sam sim karticu.
Isti tel sam koristio tokom ljetnog odmora ( na istoj lokaciji) i nisam imao nikakvih problema.
Nedavno sam iphone azurirao i koristim zadnju verziju operativnog sistema (iOS 11.1), te pomisljam da bi taj OP mogao biti razlog?
Da li se vama ovo desavalo?
Zapravo, u cemu bi mogao biti problem?
Zahvaljujem na odgovorima.
A da, prije 15-ak dana sam nosio tel u apple shop i nakon provjere istog (uradjen je test) nisu detektovane nikakve anomalije. Aparat je bio 100% ispravan.
Koristim Iphone 6 i imam sljedece pitanje za vas ( vjerujem da ce neko znati odgovor).
Trenutno sam u BiH i koristim stranu karticu. Na telefonu sam iskljucio opciju « data roaming » i prikljucen sam non stop na kucni wi-fi.
Ukoliko je sim kartica aktivirna, i bez obzira na to sto je iphone i dalje konektovan na kucni internet, moj telefon ce da koristi mobilne podatke lokalnog operatora ( iako je deaktivirana ta mogucnost).
S obzirom da je cijena 1 min mobilnih podataka lokalnog opertora kostala 0,54€ -deaktivirao sam sim karticu.
Isti tel sam koristio tokom ljetnog odmora ( na istoj lokaciji) i nisam imao nikakvih problema.
Nedavno sam iphone azurirao i koristim zadnju verziju operativnog sistema (iOS 11.1), te pomisljam da bi taj OP mogao biti razlog?
A da, prije 15-ak dana sam nosio tel u apple shop i nakon provjere istog (uradjen je test) nisu detektovane nikakve anomalije. Aparat je bio 100% ispravan.
- xamp
#20353 Re: iPhone - All about
Mozda je glupo pitanje, ali da li si iskljucio mobilne podatke (Mobile Data) pored toga? Ako ti je iskljuceno oboje, onda nije problem mobilni internet jer ga nece moci koristiti... (takodjer iskljuci Wifi Assist - nalazi se u Mobile Data ispod svih Appova)specifikacija wrote:Pozz za sve,
-
specifikacija
#20354 Re: iPhone - All about
@xamp
Pozz,
Hvala na odgovoru. Sve je pogaseno. Mobile data sam ugasio cim sam primjetio pb., a i wi-fi assist je ugasen. No, unatoc svemu iphone je i dalje koristio mobilni internet iako je bio spojen na kucni Wi-fi. Sim karticu tada sam deaktivirao.
Pozz,
Hvala na odgovoru. Sve je pogaseno. Mobile data sam ugasio cim sam primjetio pb., a i wi-fi assist je ugasen. No, unatoc svemu iphone je i dalje koristio mobilni internet iako je bio spojen na kucni Wi-fi. Sim karticu tada sam deaktivirao.
-
Ali_G
#20355 Re: iPhone - All about
A kako si primijetio da ti vuce mobilne podatke? Nema mi logike ako je sve pogaseno da on trosi 3g, a pri tom ti pokazuje da je povezan na wifi
- mad_max_ba
- lonely_wolf
#20357 Re: iPhone - All about
Gdje se protok podataka mjeri u jedinici vremena, meni koliko je poznato mjeri se u MB tj. 100kB kao najmanja obracunska jedinica i gdje je ovako jeftino ako je rijec o romigu (cijene za mobilni internet u romingu su vise nego paprene i krecu se i do 18KM za 1MB prometa).specifikacija wrote:Pozz za sve,
-
specifikacija
#20358 Re: iPhone - All about
@Ali_G & @mad_max_ba
Fr je kartica i preko aplikacije mobilnog operatora mogu pratiti troskove interneta i tel razgovora.
Internet je prikazan u realnom vremenu, a razgovori ne.
Da to nisam slucajno provjerio, sada bih vjeratno plakao jer cim aktivirm karticu i phone se prikljuci na lokalni mrezu, skine mi 0,54€. Prvi put sam istao konektovan 2 min., i skinuo mi je 1.08€. Ostala 3 puta sam namjerno ulazio i provjeravao da li zaista skida kada sam konektovan na mrezu - odgovor je da.
Prvi put sam potrosio 13Ko ( realna potrosnja) a naplatili su mi 65Ko ili 1.08€
Drugi put ( 3 spajanja na mrezu) 16Ko, a naplatili su 90Ko ili 1,62€.
U cemu je tu pb? - ja ne znam, zato sam dosao ovdje i postavio pitanje.
Vjerujem da cu za dva- tri dana u Cro i tamo cu sve testirati. Tamo me testiranje nista nece kostati.
U Fr nisam imao ovaj pb, jer po ugovoru imam na raspolaganju 10Go i za 20 dana sam potrosio samo 834Mo. Sto znaci da sam u kuci trosio kucni wi-fi.
Sto mi se ovdje desava- ne znam. Ali, na raspolaganju nemam osnovnu funkciju telefona - da primam pozive.
Svakako se na iste ne bih javio, jer je primanje poziva u roamingu malo manje od 2€ po minuti, ali bih znao ko me zove.
Nadam se sa sam otklonio vase sumnje.
Svakako planiram da odem u apple shop kada se vratim u Fr- iako je 15 oktobra istekla 2-nja garancija, iste ce mi biti produzena ( bar oni tvrde tako) jer sam neke gluposti u vezi iphona prijavio prije isteka garancije. Nisu primjetili nikakve anomalije. Iskreno, moj phone besprijekorno funkcionise, osim gore spomenutog problema.
Fr je kartica i preko aplikacije mobilnog operatora mogu pratiti troskove interneta i tel razgovora.
Internet je prikazan u realnom vremenu, a razgovori ne.
Da to nisam slucajno provjerio, sada bih vjeratno plakao jer cim aktivirm karticu i phone se prikljuci na lokalni mrezu, skine mi 0,54€. Prvi put sam istao konektovan 2 min., i skinuo mi je 1.08€. Ostala 3 puta sam namjerno ulazio i provjeravao da li zaista skida kada sam konektovan na mrezu - odgovor je da.
Prvi put sam potrosio 13Ko ( realna potrosnja) a naplatili su mi 65Ko ili 1.08€
Drugi put ( 3 spajanja na mrezu) 16Ko, a naplatili su 90Ko ili 1,62€.
U cemu je tu pb? - ja ne znam, zato sam dosao ovdje i postavio pitanje.
Vjerujem da cu za dva- tri dana u Cro i tamo cu sve testirati. Tamo me testiranje nista nece kostati.
U Fr nisam imao ovaj pb, jer po ugovoru imam na raspolaganju 10Go i za 20 dana sam potrosio samo 834Mo. Sto znaci da sam u kuci trosio kucni wi-fi.
Sto mi se ovdje desava- ne znam. Ali, na raspolaganju nemam osnovnu funkciju telefona - da primam pozive.
Svakako se na iste ne bih javio, jer je primanje poziva u roamingu malo manje od 2€ po minuti, ali bih znao ko me zove.
Nadam se sa sam otklonio vase sumnje.
Svakako planiram da odem u apple shop kada se vratim u Fr- iako je 15 oktobra istekla 2-nja garancija, iste ce mi biti produzena ( bar oni tvrde tako) jer sam neke gluposti u vezi iphona prijavio prije isteka garancije. Nisu primjetili nikakve anomalije. Iskreno, moj phone besprijekorno funkcionise, osim gore spomenutog problema.
Last edited by specifikacija on 08/11/2017 13:02, edited 5 times in total.
- basicm
#20359 Re: iPhone - All about
Ako ode u settings i iskljucis mobile data, ne moze trositi, sve opcije onda posive, tu je glavni prekidac.
-
specifikacija
#20360 Re: iPhone - All about
@ lonely_wolf
U prethodnom postu sam dao podatke koje sm kopirao sa aplikacije.
U koliko se samo konektujem na mrezu, bez da diram bilo sta, odmah ce mi skinuti 0,54€.
U ranijim postovima nisam bio dovoljno jasan.
U prethodnom postu sam dao podatke koje sm kopirao sa aplikacije.
U koliko se samo konektujem na mrezu, bez da diram bilo sta, odmah ce mi skinuti 0,54€.
U ranijim postovima nisam bio dovoljno jasan.
-
specifikacija
#20361 Re: iPhone - All about
@basicm
Mobile data iskljucen, ali nista.
Mobile data iskljucen, ali nista.
-
specifikacija
#20362 Re: iPhone - All about
@ za sve
Nisam dosao ovdje da trolam i pricam gluposti. Glupo sam napisao da za 1 min konekcije trosim 0,54€- ali sam u prethodnom(dugom postu) dao tacne podatke potrosnje izrazene u Ko.
Ovo se svakome moze dogoditi, tako da oni koji imaju iphone, a u roamingu su, mogu da obrate paznju na ovo i ako su u mogucnosti da provjere troskove. U suprotnom, mogu se itekako iznenaditi racunom.
Svakako cu u appel shopu ovo provjeriti ( kada se vrtim u Fr za nekih 8 dana ili vise), pa cu vam napisati njihov odgovor.
Nisam dosao ovdje da trolam i pricam gluposti. Glupo sam napisao da za 1 min konekcije trosim 0,54€- ali sam u prethodnom(dugom postu) dao tacne podatke potrosnje izrazene u Ko.
Ovo se svakome moze dogoditi, tako da oni koji imaju iphone, a u roamingu su, mogu da obrate paznju na ovo i ako su u mogucnosti da provjere troskove. U suprotnom, mogu se itekako iznenaditi racunom.
Svakako cu u appel shopu ovo provjeriti ( kada se vrtim u Fr za nekih 8 dana ili vise), pa cu vam napisati njihov odgovor.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#20363 Re: iPhone - All about
Upali i ugasi tel; ako neće, reboot ga; uđi u Settings i čekiraj sve dodatno
Meni se nekad dogodi to da ako nešto upališ ili ugasiš, misliš da jesi ali on se vrati nazad nakon 5 sec na default ponovo; događa se apsolutno
Meni se nekad dogodi to da ako nešto upališ ili ugasiš, misliš da jesi ali on se vrati nazad nakon 5 sec na default ponovo; događa se apsolutno
Last edited by corolla02 on 08/11/2017 13:34, edited 1 time in total.
- lonely_wolf
#20364 Re: iPhone - All about
Ne naplacuje on tebi protok podataka (mobile data), nego kacenje na roming, isto sto i nas kosta kad odemo u roming pa od operatera dobijemo SMS poruku da smo u romingu. E sad kako je to izdefinisano kod tvog operatera to ne znam, ali ako iskljucis Mobile Data nema sanse da ce se aparat zakaciti na internet. Opet ponavljam da je cijena mobilnog interneta puno veca i ne mjeri se u minutama, mene u Fr bi 1Mb prometa kostao okruglo 25.75 KM pa ni tebe obrnuto ne bi doslo jeftinije.
Provjeri ti da ti operater ne naplacuje svaki put kad se zakacis na neku mrezu sa kojom nema ugovor, jer po tvom opisu mi vise lici na taj harac.
Provjeri ti da ti operater ne naplacuje svaki put kad se zakacis na neku mrezu sa kojom nema ugovor, jer po tvom opisu mi vise lici na taj harac.
-
ado-šampion
#20365 Re: iPhone - All about
Ja sam citavu proslu sedmicu bio u roamingu, ugasio mobile data, koristio wireless konstatno, nikakav trosak za podatke nisam imao. To je nesto do provajdera. Mobile data uvijek ide na off bez obzira gasio u Settings ili u Control center, za razliku od WiFi.
Ali ja sam nekidan skontao da kad iskljucis WiFi u Control center on se i dalje konektuje na mrezu koja mu je dostupna. Jos jedan zajeb kod iOS 11. Covjek kreirao hotsport s istim imenom mreze i pasvordom kao sto je imao nekad prije i kaze pogasite svi WiFi da mi ne trosite, svi pogasili, ja i dalje konektovan.
Ne znam fakat sto im je trebala ta gluposti i cemu uopste doprinosi. Telefon je zapravo konektovan na mrezu ali se ponasa kao offline.
Ali ja sam nekidan skontao da kad iskljucis WiFi u Control center on se i dalje konektuje na mrezu koja mu je dostupna. Jos jedan zajeb kod iOS 11. Covjek kreirao hotsport s istim imenom mreze i pasvordom kao sto je imao nekad prije i kaze pogasite svi WiFi da mi ne trosite, svi pogasili, ja i dalje konektovan.
-
specifikacija
#20366 Re: iPhone - All about
@corolla02, @lonely_ wolf
Corolla, palio i gasio jesam, ali reebot nisam radio. Nisam podatke spasio na iCloudd, a pretpostavljam da bih sve fotke, te podatke sa phona izgubio.
lonely, hvala na objasnjenju. Jeste glupo s moje strane da sam davao podatke u minutama kao da su u pitanju telefonski razgovori, ali u nastavku ti saljem tacne podatke potrosnje:
« Prvi put sam potrosio 13Ko ( realna potrosnja) a naplatili su mi 65Ko ili 1.08€
Drugi put ( 3 spajanja na mrezu) 16Ko, a naplatili su 90Ko ili 1,62€. »
Prva potrosnja je 5.11 a druga 7.11.
Ovo mi se prvi put dogadja, a isti telefon sam koristio ljetos na istom mjestu i nisam imao nikakvih problema. Redovno sam bio ukljucen na lokalnog operatora (bh telecom i mtel).
Corolla, palio i gasio jesam, ali reebot nisam radio. Nisam podatke spasio na iCloudd, a pretpostavljam da bih sve fotke, te podatke sa phona izgubio.
lonely, hvala na objasnjenju. Jeste glupo s moje strane da sam davao podatke u minutama kao da su u pitanju telefonski razgovori, ali u nastavku ti saljem tacne podatke potrosnje:
« Prvi put sam potrosio 13Ko ( realna potrosnja) a naplatili su mi 65Ko ili 1.08€
Drugi put ( 3 spajanja na mrezu) 16Ko, a naplatili su 90Ko ili 1,62€. »
Prva potrosnja je 5.11 a druga 7.11.
Ovo mi se prvi put dogadja, a isti telefon sam koristio ljetos na istom mjestu i nisam imao nikakvih problema. Redovno sam bio ukljucen na lokalnog operatora (bh telecom i mtel).
-
specifikacija
#20367 Re: iPhone - All about
@ado-sampion
Hvala na odgovoru. Kada se vratim u Fr, svakako idem u apple shop i prijavicu pb. Vec kod njih imam nekakav otvoren dosje jer od kada sam instalirao novi iOS, prijavio sam neke nebitne gluposti. Oni su nesto folirali kao da tome pridaju veliki znacaj i paznju.
Dakle, necu se kaciti dok sam u Bosni na lokalnu mrezu i sim kartica ce ostati deaktivirana.
Hvala na odgovoru. Kada se vratim u Fr, svakako idem u apple shop i prijavicu pb. Vec kod njih imam nekakav otvoren dosje jer od kada sam instalirao novi iOS, prijavio sam neke nebitne gluposti. Oni su nesto folirali kao da tome pridaju veliki znacaj i paznju.
Dakle, necu se kaciti dok sam u Bosni na lokalnu mrezu i sim kartica ce ostati deaktivirana.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#20368 Re: iPhone - All about
@Specifikacija
To je neka sitnica koju nisi uhvatio/provjerio
Može biti da je bluetooth ili se nešto promjenilo na WIFI tu gdje odsjedas danas u poredenju sa prošlom godinom
Pored ovog svega gore već navedenog od mnogih, ja bi još wifi deaktivirao pa aktivirao ponovi; vodi računa i to da je onaj “check mark” prisutan na wifi mreži; nekad se dogodi i to da je imaš one valove kao pokriven si ali nema onaj “check mark” znak pa ti troši impulse od tvoje mob. Kuće
To je neka sitnica koju nisi uhvatio/provjerio
Može biti da je bluetooth ili se nešto promjenilo na WIFI tu gdje odsjedas danas u poredenju sa prošlom godinom
Pored ovog svega gore već navedenog od mnogih, ja bi još wifi deaktivirao pa aktivirao ponovi; vodi računa i to da je onaj “check mark” prisutan na wifi mreži; nekad se dogodi i to da je imaš one valove kao pokriven si ali nema onaj “check mark” znak pa ti troši impulse od tvoje mob. Kuće
-
specifikacija
#20369 Re: iPhone - All about
@carolla02
Da, vodio sam racuna o svemu sto si naveo, jer druga tri kratka spajanja na lokalnu mrezu (mobile data ugasen) su imala za cilj sve te provjere. Svaki put sam bio konektovan na kucni internet- znak je bio jasan.
Ja sam u svojoj kuci, i zadnji put sam koristio internet ljetos i nisam imao nikakvih pb. Isti mobitel, ista konekcija.
Zalicu se kada dodjem u Pariz. Provjericu sve u apple radnji.
Ma, neka raja koja putuje samo pazi na ovu stvar sada. Nekima se moze desiti, nekima ne. Meni jeste, Adu-sampionu nije.
Dakle, neka raja ovo dobro provjeri kada se nadje u stranoj zemlji.
Ja cu se svakako opet ovdje javiti i dati odgovor koji dobijem u appel-u. Za nekih 10-ak ili nesto jace dana.
Da, vodio sam racuna o svemu sto si naveo, jer druga tri kratka spajanja na lokalnu mrezu (mobile data ugasen) su imala za cilj sve te provjere. Svaki put sam bio konektovan na kucni internet- znak je bio jasan.
Ja sam u svojoj kuci, i zadnji put sam koristio internet ljetos i nisam imao nikakvih pb. Isti mobitel, ista konekcija.
Zalicu se kada dodjem u Pariz. Provjericu sve u apple radnji.
Ma, neka raja koja putuje samo pazi na ovu stvar sada. Nekima se moze desiti, nekima ne. Meni jeste, Adu-sampionu nije.
Dakle, neka raja ovo dobro provjeri kada se nadje u stranoj zemlji.
Ja cu se svakako opet ovdje javiti i dati odgovor koji dobijem u appel-u. Za nekih 10-ak ili nesto jace dana.
-
ado-šampion
#20370 Re: iPhone - All about
Kontaktiraj ti i provajdera pa vidi s njima. Ako je mobile data ugasen nema sanse da ga koristi, jedino da ti pod data zaracunavaju nesto drugo. Ja bih na tvom mjestu prvo kontaktirao provajdera. Ili sacekao racun pa vidio sta su naplatili. Mozda je i taj prikaz sto gledas pogresan.
-
specifikacija
#20371 Re: iPhone - All about
@ado-sampion
U pravu si, sve je moguce. Nisam iskljucio nikakvu mogucnost.
Svakako sam planirao sve kontaktirati.
Hvala jos jednom na odgovorima i savjetu.
U pravu si, sve je moguce. Nisam iskljucio nikakvu mogucnost.
Svakako sam planirao sve kontaktirati.
Hvala jos jednom na odgovorima i savjetu.
- kokuz_sa
#20372 Re: iPhone - All about

Misija: spasiti vojnika Rajana
Valja ga sastaviti do sutra..
-
isx
- Dr Kova
#20374 Re: iPhone - All about
Hejteri će reći da je to zbog Samsungovih displeja
-
exampLe.
#20375 Re: iPhone - All about
Kad je objavljeno da je display na Iphoneu X najbolji na trzistu to je bila Appleova zasluga, a sad ce Samsung biti glavni krivac zbog ovoga.