Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#20351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

swanfilter wrote: 25/06/2024 17:22 Ma, kakvih 3700 eura za svako parking mjesto. Do te racunice tesko da bi i Fadil dosao.
Eh da ti je kupiti u velikim gradovima 7 kvadrata na top lokacijama uz cestu i ustanove.
50 centi kosta sat parkinga u gradu u prosjeku u Njemackoj racunaj 12 mjeseci.
23 sata dnevno auto stoji, hopa cupa.
To su milijarde eura.
Last edited by elcaliente on 25/06/2024 18:02, edited 2 times in total.
Ecci
Vozim: Biciklam

#20352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

_BataZiv_0809 wrote: 25/06/2024 10:31
Ecci wrote: 25/06/2024 10:18
_BataZiv_0809 wrote: 25/06/2024 08:06

Izvor?

Dakle izvor gdje pise da 50%+1 stanovnik zivi ili u siromastvu ili na granici siromastva.

https://www.undp.org/bosnia-herzegovina ... st-century
I gdje pise ovo sto si tvrdio/la?
U tekstu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ecci wrote: 25/06/2024 17:47
U tekstu.
Neistina.
swanfilter

#20354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

elcaliente wrote: 25/06/2024 16:32
Ozimician wrote: 25/06/2024 16:16
elcaliente wrote: 25/06/2024 15:28

Pa racunaju koliko kosta kvadratni metar zemljista i koliko bi dobili da ga iznajmljuju.
Po autu se uvjek racuna 7 kvadrata, nevazna je velicina.

Statistika kaze da u prosjeku jedno auto stoji 23 sata dnevno a 1 sat se vozi. Fakticki se radi o stavri koja stoji a ne koja se vozi.

Grad bukvalno poklanja zemljiste vozacu automobila da svoje vlasnistvo drzi tu, a sve se to placa od poreza onih koji ni ne posjeduju auto.

Eto sa takvim stavrima se moja firma bavi, mi pokusavamo naci argumente za one koji posjeduju auto itd.
Moze li njima reci neko da oni probaju nekome rentati 7m2 asfalta za 3700 € godisnje, pa da vide kako ce proci?
Ja 12m2 u garazi placam 80€ mjesecno.

A to parking mjesto je jedan prosjecan vozac kroz porez na porez do sad 10x otplatio.
Pa dobro oni racunaju, asflat, kocku, odvod vode, odrzavanje itd. Ima tu racunice na papiru, nije to bas bezveze. Tako to ide u Njemackoj svako brani svoje i pokusva izvuci najvise.
Mi njima druge onda neekonomske argumente i odluka je uglavnom politicka.
Ali kao sto se vidi sve je manje parkinga tako da politika vuce na ekonomsku stranu.
Nije mi do rasprave, al taj primjer je samo dokaz da od feudalizma nismo pedlja odmakli. Samo sto nam je harac fino upakovan danas.

Posebno na parking prostoru, asfalt se mijenja jednom u decenijama. Odvodnjavanje ne zelim ni da spominjem. Te kocke, to je passé.

Kolega, vjerujem ja vama. Kazete, firma vam se bavi tim stvarima. Opet, parking je parcela sa asfaltom. Pored asfalta, najveci trosak je ona rampa. Kao nekada, nemas zaposlenog. I tako dalje ...

Meni se cini da vlasti u tu cijenu racunaju i vrijednost zemljista kao takvog. Sto me ne bi iznenadilo ...
Last edited by swanfilter on 25/06/2024 19:46, edited 1 time in total.
swanfilter

#20355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

elcaliente wrote: 25/06/2024 17:25
swanfilter wrote: 25/06/2024 17:22 Ma, kakvih 3700 eura za svako parking mjesto. Do te racunice tesko da bi i Fadil dosao.
Eh da ti je kupiti u velikim gradovima 7 kvadrata na top lokacijama uz cestu i ustanove.
50 centi kosta sat parkinga u gradu u prosjeku u Njemackoj racunaj 12 mjeseci.
23 sata dnevno auto stoji, hopa cupa.
To su milijarde eura.
Al, to su povrsine od kojih nista drugo osim parking prostora ne mozes ni imati. Posebno u centru, kod institucija.

A tek da parkiranje na takvim lokacijama donosi drzavi trosak od 3700 eura po jednom mjestu. U vecim gradovima i na takvim lokacijama parking po satu donosi zaradu, da bi mene bilo sramota pokusavati jos jednom narod derati. I pricati o nekakvih 3700 troskova do kojih ne bi doslo da drzava nije Merhamet narodu ...
elcaliente

#20356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Sloziti ce te se da to sto ste naveli nisu argumenti kojima se moze profesionalno argumetovati kada molis za nesto od nekoga. Mi kao Auto Moto Klub zelimo od grada da vozacima i dalje daju gradsko zemljiste za dz ili za male pare kako bi isti mogli svoje privatno vlasnisto ostavljati.

Samo sto pozicija i status autovozaca nije kao prije 10-15 godina, mnogi se interesi mjesaju. Tako da je politicki pritisak autovozaca jako oslabio.
Mobilnost nije samo auto, to su pjesaci, biciklisti, motoristi, elektro skuteri itd.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#20357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 25/06/2024 19:58 Sloziti ce te se da to sto ste naveli nisu argumenti kojima se moze profesionalno argumetovati kada molis za nesto od nekoga. Mi kao Auto Moto Klub zelimo od grada da vozacima i dalje daju gradsko zemljiste za dz ili za male pare kako bi isti mogli svoje privatno vlasnisto ostavljati.

Samo sto pozicija i status autovozaca nije kao prije 10-15 godina, mnogi se interesi mjesaju. Tako da je politicki pritisak autovozaca jako oslabio.
Mobilnost nije samo auto, to su pjesaci, biciklisti, motoristi, elektro skuteri itd.
Zato to što je to osnovno pravo u modernim društvima, makar je to dosad bio koncenzus. A i sad je, ta diskusija je tipičnog cirklejerk tipa, vrti se u 10% društva a ostali ne vjeruju šta čuju.

Politički pritisak vozača automobila oslabio, a ne mogu usvojiti obično ograničenje brzine. Mislim...
PreWiBa

#20358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

I trotoar je po istom principu trošak za grad.
elcaliente

#20359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 25/06/2024 21:15
elcaliente wrote: 25/06/2024 19:58 Sloziti ce te se da to sto ste naveli nisu argumenti kojima se moze profesionalno argumetovati kada molis za nesto od nekoga. Mi kao Auto Moto Klub zelimo od grada da vozacima i dalje daju gradsko zemljiste za dz ili za male pare kako bi isti mogli svoje privatno vlasnisto ostavljati.

Zato to što je to osnovno pravo u modernim društvima, makar je to dosad bio koncenzus. A i sad je, ta diskusija je tipičnog cirklejerk tipa, vrti se u 10% društva a ostali ne vjeruju šta čuju.

Politički pritisak vozača automobila oslabio, a ne mogu usvojiti obično ograničenje brzine. Mislim...
Ogranicenje na autoputu nema veze sa vozacima, nego sa industrijom koja to vidi kao jos jednu od malobrojnih prednosti Njemacke. Sve ostale industrijke prenodnosti im se tope kao puter al eto mislie da im ovako brzi protok robe.
A gradovima je svejedno zato se sve vise uvodi ogranicenje 30km po gradovima. Evo npr. Minhen je prosle i ove godine uveo 17 30kmh zona, cak i na Ringu( Prestenu) .
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Caliente, trenutna razmisljanja vladaju uzimas zdravo za gotovo i projeciras buducnost time
Eto ti sljedece godine cdu-csu ponovo na vlast i mijenja se dosta toga odma. Na ovim izborima su glasaci vec rekli sta misle o zelenim i njihovim idejama, svakome je jasno cime sljedece godine mogu dobiti glasove.
PreWiBa

#20361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 25/06/2024 21:20

Ogranicenje na autoputu nema veze sa vozacima, nego sa industrijom koja to vidi kao jos jednu od malobrojnih prednosti Njemacke. Sve ostale industrijke prenodnosti im se tope kao puter al eto mislie da im ovako brzi protok robe.
A gradovima je svejedno zato se sve vise uvodi ogranicenje 30km po gradovima. Evo npr. Minhen je prosle i ove godine uveo 17 30kmh zona, cak i na Ringu( Prestenu) .
To sa 30 zonama je zbog sudova.

Ne znam gdje je to za industriju važno, pa neće kamion ili Sprinter ići 150 na sat.
elcaliente

#20362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 25/06/2024 21:49
elcaliente wrote: 25/06/2024 21:20

To sa 30 zonama je zbog sudova.

Ne znam gdje je to za industriju važno, pa neće kamion ili Sprinter ići 150 na sat.
Pa trazeno je 100 i 120 na Autobahnu. Ide Sprinter bez problema 150.
skafiskafsnjak

#20363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

izvrsni direktor wrote: 25/06/2024 21:47 Caliente, trenutna razmisljanja vladaju uzimas zdravo za gotovo i projeciras buducnost time
Eto ti sljedece godine cdu-csu ponovo na vlast i mijenja se dosta toga odma. Na ovim izborima su glasaci vec rekli sta misle o zelenim i njihovim idejama, svakome je jasno cime sljedece godine mogu dobiti glasove.
Sto je najgore, u Bayernu zeleni dobro prosli. Druga najjaca partija :skoljka:
liyf

#20364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by liyf »

https://www.youtube.com/watch?v=m8GaR-kIcW4
šehidskom je krvlju plaćena unc unc unc unc
Image

Pitanje je kada se ne isplati uz ovakav narod u njoj :lol:
elcaliente

#20365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

izvrsni direktor wrote: 25/06/2024 21:47 Caliente, trenutna razmisljanja vladaju uzimas zdravo za gotovo i projeciras buducnost time
Ne uzimam ja nista zdravo za gotovo, nego ti pricam na kakvim agendama mi radimo.
Al pazi sta mene sokira a to je da vecina misli da su to zakoni i prjedlozi od strane zelenih.
Zelena Aganda, obnovljive energije, CO2 porezi, elektromobilitet su prijedlozi i zakoni koje je uvela CDU vlada sa gospdjom Merkel i sa gospodjom von der Leyen u evropskom parlamentu.
To je jedna stvar koju ne mogu da razumijem da ljudi stvarno misle da vlada koje je na vlasti dvije godine je mogla da progura te zakone.

Tragikomicno je to da je sadasnja vlast pokusavala u Briselu da uspori zabranu motora na sagorijevanje a CDU ih torpedirao i rekao striktno 2035 godina.
To je bilo prosle godine kada je ministar saobracaja isao u Brisel na parlament da lobira i za sinteticka goriva. CDU jedva docekao da im kuku postavi u Evropskom parlamentu.
I sada imamo nakaradni zakon na papiru sa sintetickim gorivima koja u praksi nemaju velike sanse.

Angela i Ursula su najveci zagovornici zelene agende i godinama su radile na tome. Pa Ursula je sada na evropskim izborima gradila kampanju na tome.

Od ove vlasti su jedino toplotne pumpe dosle a i to zato sto su dobili kroz zelenu agendu neke nerealne ciljeve za CO2 i sto ih Ukrajina zahvtalia.
Pa je Habeck mislio da on moze to, al kako se vidi to kosta milijarde.
A vidi narativa kod ljudi, sadasnja vlast ovo ono.
Last edited by elcaliente on 25/06/2024 23:19, edited 11 times in total.
elcaliente

#20366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 25/06/2024 22:03
Sto je najgore, u Bayernu zeleni dobro prosli. Druga najjaca partija :skoljka:
Nikada u Minhenu nece niko drugi pobjediti do crvenih i zelenih. Ovdje je Bastion te dvije partije. Decenijama djele vlast oni.
Ecci
Vozim: Biciklam

#20367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

_BataZiv_0809 wrote: 25/06/2024 17:51

U tekstu.
Neistina.
:shock: Svjesno se obmanjujes ili :?
PreWiBa

#20368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ecci wrote: 26/06/2024 00:09
_BataZiv_0809 wrote: 25/06/2024 17:51
U tekstu.
Neistina.
:shock: Svjesno se obmanjujes ili :?
I ja čitao, ništa našao

Citiraj dio na koji se tačno obazireš.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#20369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

možda čovjek ne zna da je pola - 50% :mrgreen:
skafiskafsnjak

#20370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ko kaze da u BiH 50% zivi u siromastvu neka malo ode bar do Tunisa .... ili do Turske. Pa da vidi sta je prljavstina i siromastvo ... ja se sjecam kada sam prvi put u Tursku otisao. Kad smo sa aerodroma izasli, to je sok bio :shock:

Prljavo, neuredjeno .... isto tako Tunis, mozda i gore.

100 puta sam spomenuo BiH , kako je svugdje uglavnom cisto, kako nema tog jada ...

Mozda je dobro vidjeti tako nesto, da bi bio covjek zahvalniji
Karikaturist

#20371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

A tek kad se ode u Čad ili Somaliju :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ma to su standardne floskule koje kod nas prolaze ispod radara. Mediji kreiraju taj narativ i ljudi to prenose ko polen u proljece. Cim se upita za konkretne podatke i izvore tu svaka prica staje. Ima i do toga sto se pricaju price iz davnine kad je situacija bila kudikamo gora po tom pitanju.

Naravno da ima siromasnih i da ima ljudi koji tesko zive. Ali njih ima svugdje i BiH po tom pitanju nije neki izuzetak.

Mi ovdje konstantno upadamo u istu zamku poredjenja BiH sa drzavama koje spadaju u top 10 ekonomskih sila na svijetu i cudimo se kako je tamo nesto bolje. No shit Šerlok!

Naravno da je bolje, bilo je bolje i bit ce bolje i narednih 200 godina. Infrastruktura je bolja, drzavni sistem je funkcionalniji, manje je korupcije, radnik je bolje zasticen, normalan i obican covjek moze da mirno zivi od svog rada.

I to je sva sustina.

Odavdje se uvijek odlazilo i odlazit ce se i ubuduce. Samo su zadnjih 10 godina skoro sve rampe dignute i moze otici maltene ko god pozeli. Do 2010. je to bila odiseja. Ali su ljudi opet isli.
skafiskafsnjak

#20373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Sta se kod nas podrazumjeva pod siromastvom, negdje drugo i nije bas.
BiH je bas cista i ima prirode i zelenila ....

A Mozda 5% ljudi zivi zaista ispod granice te neke ....
Kiki_Musampa

#20374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Kiki_Musampa »

skafiskafsnjak wrote: 26/06/2024 08:45 Ko kaze da u BiH 50% zivi u siromastvu neka malo ode bar do Tunisa .... ili do Turske. Pa da vidi sta je prljavstina i siromastvo ... ja se sjecam kada sam prvi put u Tursku otisao. Kad smo sa aerodroma izasli, to je sok bio :shock:

100 puta sam spomenuo BiH , kako je svugdje uglavnom cisto, kako nema tog jada ...

Uz smo dužno poštovanje,siromaštvo nema ništa sa pesimlukom. Koliko nena i djedova vidim čisti i popeglani,a zaviruju u kontejner. Skoro svaki penzioner je ispod granice siromaštva
sarenoselo

#20375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sarenoselo »

skafiskafsnjak wrote: 26/06/2024 08:45 Ko kaze da u BiH 50% zivi u siromastvu neka malo ode bar do Tunisa .... ili do Turske. Pa da vidi sta je prljavstina i siromastvo ... ja se sjecam kada sam prvi put u Tursku otisao. Kad smo sa aerodroma izasli, to je sok bio :shock:

Ovo stoji. Ali…
Percepcija siromaštva nije kod svakoga ista.
Da bi bilo napretka msm da je realnije porediti se sa boljim (bogatijim, urednijim, uređenijim od sebe/svoga).
Što se tiče prljavštine, zloupotrebe prirodnih resusrsa, po mom mišljenju nema od nas gorih. I nezahvalnijih!
Divljih deponija na svakom ćošku, cigle i pijeska po javnim putevima, “da svoje avlije ne prljaju”, kesa sa smećem u haustorima zgrada “da ne smrdi samo vlasniku, nego i komšijama”, rijeke i šume ko iz raja ali ti se gadi na obali zasjesti od silnog smeća, kese, flaše, životinjskih iznutrica…
Jbt, evo se nasekirah, a u pm!
Post Reply