konjislav wrote:
To i jeste fazon, što nema. Prema tvom kolegi Australcu ljudi idu iz Bosne samo zato što su kokuzi i ni zbog kojeg drugog razloga. Ko nije kokuz i ima para, on nema razloga da ide iz najbolje države na svijetu.
Je li ima smisla uopšte i govoriti koliko je to debilno?
Gledaj Konjislave, ljudi kažu različite razloge, i uglavnom ih zovu mogućnostima, prilikom za napredovanje, boljim obrazovanjem, boljim zdravstvom itd., ali na kraju se sve svodi na pare.
Pored toga, ljudi odlaze bez da su se uopšte uputili u taj obrazovni ili zdravstveni sistem.
To dotle idu da im ide na živce što mu dijete u RS-u uči srpski, a ne smeta mu da u Švabiji uči njemački kao maternji.
Nema apsolutno ništa u Njemačkoj ili Holandiji što nema u BiH, a što se parama ne može kupiti.
Rekao sam i na početku ove teme, ako pričamo o preživljavanju, bolje je biti na Zapadu, ako govorimo o pravom životu, gdje putuješ nekoliko puta godišnje, ideš u pozorište, na koncerte, djecu šalješ u vrtić, školuješ ih, viđaš se s prijateljima redovno (a ne jednom u tri mjeseca jer niko nema vremena), slušaš svirke u kafani, zaglaviš na splavu do neka doba, itd., onda je 200 puta bolje biti na Balkanu.
Naravno, i u jednom i u drugom sistemu treba znati plivati, odnosno treba biti vrijedan. Ako si ljenčuga, nigdje ti neće biti dobro. A tvrdim da je ta lijenost glavni razlog sranja u Bosni, a ne političari, što većina ovdje priča. Mene Bakir nikad nije pokušao spriječiti da radim u Bosni, mogao sam i otvoriti NVO, i firmu, i raditi za drugog, i za sebe, i sve sam to uspijevao, nije mi SDA smetala, a kamoli Srbi i Hrvati.
Ali jok, bolje negativu prosipati i hraniti se crnom hronikom, poput espn i sličnih likova, koji sigurno trebaju ozbiljnu terapiju.