Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#20351 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

zasto svi mislite da je vani zdravstvo fantasticno, da je svaki doktor dr. house u svojoj struci :-) ?
i da svaka bolnica ima specijalistu za bas svaku bolest i da su masine za razna snimanja na raspolaganju 24/7?

bolnice izgledaju poput hotela, to stoji, i imaju opremu
ali ne lijece zgrade ni oprema, nego ljudi
cekanje na snimanja je 3-6 mjeseci uglavnom, neka godinu dana :zzzz:
po ovome sto vidim - ne cudim se sto ljudi idu dole kod doktora

zasto vani postoje privatne klinike ako je javno zdravstvo perfektno?
espn

#20352 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

A o kojoj se drzavi radi?
Melbourne_Australia

#20353 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Melbourne_Australia »

Pitaj ovog sto kaze da fol zivi u Melbourne :D Koliko dugo ce se ceka na operaciju u drzavnoj bolnici..Da vidimo hoce li slagati...Ako nije opasno odmah po zivot, ceka se po godinu i vise....U privatnoj platis i odmah dodjes na red..U drzavnoj ces doci na red kad bude bas gorilo..Imao sam dvije operacije i oba puta u privatnoj, klub platio jer se ceka do pm u drzavnoj...
Melbourne_Australia

#20354 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

espn wrote:A o kojoj se drzavi radi?

Tebi je svejedno :lol: ti neces nigdje otici odavde i ovdje ces i umrijeti od svoje depresive...
piupiu

#20355 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by piupiu »

uglavnomja wrote:zasto svi mislite da je vani zdravstvo fantasticno, da je svaki doktor dr. house u svojoj struci :-) ?
Zato što je u našem slučaju produžilo toj osobi život za 10-ak godina. Ako mene pitaš, a pretpostavljam da pitaš.
uglavnomja

#20356 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

espn wrote:A o kojoj se drzavi radi?
norveska
uglavnomja

#20357 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

piupiu wrote:
uglavnomja wrote:zasto svi mislite da je vani zdravstvo fantasticno, da je svaki doktor dr. house u svojoj struci :-) ?
Zato što je u našem slučaju produžilo toj osobi život za 10-ak godina. Ako mene pitaš, a pretpostavljam da pitaš.
ne tebe direktno nego vezano za svaki post o ljekarima i zdravstvu

naravno da postoje renomirane klinike specijalizirane za odredjene bolesti, ali nema svaka bolnica ili svaki grad tako nesto, cak ni svaka drzava
espn

#20358 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Širom svijeta živi najmanje dva miliona osoba iz BiH: Najviše se iseljavamo u Hrvatsku

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sirom-s ... /191024172
piupiu

#20359 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by piupiu »

uglavnomja wrote:ne tebe direktno nego vezano za svaki post o ljekarima i zdravstvu

naravno da postoje renomirane klinike specijalizirane za odredjene bolesti, ali nema svaka bolnica ili svaki grad tako nesto, cak ni svaka drzava
Ma, dobro, zdravstvo je svuda pod pritiskom.
geralt

#20360 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by geralt »

i da svaka bolnica ima specijalistu za bas svaku bolest i da su masine za razna snimanja na raspolaganju 24/7?

- Zato sto mi je dvoje clanova porodice na zapadu izlijeceno od bolesti za koje sam siguran da ih ne bi prezivjeli kod nas.

- Zato sto mi je otac sa puknutim slijepim crijevom proveo dva i po sata u cekaonici sarajevske hitne pomoci.

- Zato sto mi je otac nakon operacije smjesten u sobu sa 5 (pet!) drugih pacijenata u sobi u kojoj je otpadao krec sa zidova.

- Zato sto su mi zeni na dva poroda rizikovali zivot i njoj i bebi odbijajuci da urade carski rez iako je ispunjavala sve medicinske predispozicije

- Zato sto su mi zenu u 3 ujutro vratili kuci sa ORL klinike na Kosevu sa jakim bolovima u uhu jer "nije hitan slucaj, ne krvari"

- Zato sto su zeninog brata vratili kuci sa temperaturom od 40 usred radnog vremena ambulante jer "doktorica vise ne prima pacijente" (gospodji se vise nije radilo za taj dan)

- Zato sto su me dvoje razlicitih pedijatara vracali kuci sa dehidriranim djetetom i razlicitim instrukcijama, da bi me treca pedijatrica napala "sto je odmah nisam doveo" (sve u razmaku od 6h).

- Zato sto svi znamo kako se polazu ispiti na nasim medicinskim fakultetima

- Zato sto bolnica u jebenom Dubrovniku, gradicu 10 puta manjem od Sarajeva koji je do jucer bio u istoj drzavi, u odnosu na nas KCUS izgleda kao jebena Mayo klinika.

Treba li jos?
512MB

#20361 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Al zato si za tren oka na Bjelašnici :mrgreen:
Radio Sarajevo

#20362 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Melbourne_Australia wrote:Pitaj ovog sto kaze da fol zivi u Melbourne :D Koliko dugo ce se ceka na operaciju u drzavnoj bolnici..Da vidimo hoce li slagati...Ako nije opasno odmah po zivot, ceka se po godinu i vise....U privatnoj platis i odmah dodjes na red..U drzavnoj ces doci na red kad bude bas gorilo..Imao sam dvije operacije i oba puta u privatnoj, klub platio jer se ceka do pm u drzavnoj...

U Holandiji su sve bolnice iste, i ne znaš koje su državne, koje privatne, a koje i jedno i drugo. Kako god da ideš, čeka se pun kurac, ja sam ultrazvuk kamena u bubregu čekao tri mjeseca. Imao šest napada u međuvremenu.

I ne možeš nikome ništa platiti da dođeš prije na red, nego čekaš, tako je, kako je...
Melbourne_Australia

#20363 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Radio Sarajevo wrote:
Melbourne_Australia wrote:Pitaj ovog sto kaze da fol zivi u Melbourne :D Koliko dugo ce se ceka na operaciju u drzavnoj bolnici..Da vidimo hoce li slagati...Ako nije opasno odmah po zivot, ceka se po godinu i vise....U privatnoj platis i odmah dodjes na red..U drzavnoj ces doci na red kad bude bas gorilo..Imao sam dvije operacije i oba puta u privatnoj, klub platio jer se ceka do pm u drzavnoj...

U Holandiji su sve bolnice iste, i ne znaš koje su državne, koje privatne, a koje i jedno i drugo. Kako god da ideš, čeka se pun kurac, ja sam ultrazvuk kamena u bubregu čekao tri mjeseca. Imao šest napada u međuvremenu.

I ne možeš nikome ništa platiti da dođeš prije na red, nego čekaš, tako je, kako je...
U Australiji imas opciju privatnog osiguranja i onda zavrsis u privatnim bolnicama...Privatne bolnice su manje i napucanije su..Tu rade doktori koji rade i u drzavnim ali isto tako i u privatnim..Kod njih to moze...Uglavnom lovatari leze u privatnima a ostali u drzavnim...A u drzavnim cekas i cekas i cekas :D

A sto se tice Sarajeva..Toliko stele imam da i ovdje idem preko reda i ne zalim se...Sta mi god treba, telefonski poziv to sredi :D Lijepo kovertu poslije dam i svi sretni :D
Maraschino

#20364 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Maraschino »

geralt wrote: - Zato sto mi je dvoje clanova porodice na zapadu izlijeceno od bolesti za koje sam siguran da ih ne bi prezivjeli kod nas.

- Zato sto mi je otac sa puknutim slijepim crijevom proveo dva i po sata u cekaonici sarajevske hitne pomoci.

- Zato sto mi je otac nakon operacije smjesten u sobu sa 5 (pet!) drugih pacijenata u sobi u kojoj je otpadao krec sa zidova.

- Zato sto su mi zeni na dva poroda rizikovali zivot i njoj i bebi odbijajuci da urade carski rez iako je ispunjavala sve medicinske predispozicije

- Zato sto su mi zenu u 3 ujutro vratili kuci sa ORL klinike na Kosevu sa jakim bolovima u uhu jer "nije hitan slucaj, ne krvari"

- Zato sto su zeninog brata vratili kuci sa temperaturom od 40 usred radnog vremena ambulante jer "doktorica vise ne prima pacijente" (gospodji se vise nije radilo za taj dan)

- Zato sto su me dvoje razlicitih pedijatara vracali kuci sa dehidriranim djetetom i razlicitim instrukcijama, da bi me treca pedijatrica napala "sto je odmah nisam doveo" (sve u razmaku od 6h).

- Zato sto bolnica u jebenom Dubrovniku, gradicu 10 puta manjem od Sarajeva koji je do jucer bio u istoj drzavi, u odnosu na nas KCUS izgleda kao jebena Mayo klinika.

Treba li jos?
Pola od ovoga mozes odbaciti i na zapadu ili ce te to kostati ''ko popa carape''.

Muka mi dodje kada cujem ''ovaj isao u hitnu, onaj isao u hitnu'' kao da je to neka ambulanta a ne ''hitna'' i kojoj se resursi trose na glupe temperature umjesto na srcane i mozdane infarkte.
kox

#20365 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kox »

geralt wrote:

- Zato sto mi je dvoje clanova porodice na zapadu izlijeceno od bolesti za koje sam siguran da ih ne bi prezivjeli kod nas.

Treba li jos?
Zdravstvo nam jeste najgore uredjen segment društva i najveći razlog zašto bih uopšte razmišljao o odlasku ali ni na zapadu nije sve bajno niti je ovdje sve grozno. U Sloveniji stari završio zbog običnog napada stomačne hernije 3 mjeseca na aparatima zbog greške osoblja. Imao napad i povratio u bolnici a nisu ga okrenuli na stranu - jedva živu glavu izvukao. U Sloveniji bio u komi i mjesecima na aparatima, pa još 3 mjeseca na Podhrastovima kada se vratio u BiH.
Bliskoj osobi u Australiji dijagnosticirana diskus hernija a sve što mu je uradjeno od nalaza rentgenski snimak. Dijagnozu postavio porodični ljekar :-) Ko išta zna o diskus herniji jasno mu je da bez ct-a ili magnetne rezonanse mogu i grah bacati sa istim uspjehom. Ja sam ovdje čekao skoro 9 mjeseci u najgorem periodu, prije 7-8 godina(nisam išao privatno i nisam tražio štele) ali su uradili magnetnu i poslali me neurohirurgu.
U Holandiji carski prije par godina nisu htjeli ni naopako da rade, prirodno i vozdra. Horor priše familije sa američkim zdravstvom da ne spominjem, nedavno se dvoje vratilo jer su se tamo razboljeli. Za razliku od većine naše dijaspore oni su tamo bili zaista srednja klasa, ali opet liječenja previše koštaju.
Bliska osoba bolovala 3 puta od teškog oblika karcinoma u BiH, umrla nakon skoro 20 godina liječenja. Presadjivanje koštane srži, ko zna koliko hemoterapija. Sve u BiH, sve pokrilo zdravstveno. A vjeruj mi mogli su platiti liječenje i vani što je par puta i bila opcija ali nikada sprovedena. Inače, predvidjanja za tu dijagnozu su manje od godinu dana života.
Alles-Tamam

#20366 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Pa jedno je greška osoblja a drugo je "boli me qrac" odnos prema pacijentu.

Kažem, nedo bog kakve bolesti, a još manje u Bosni.
Ali hajde što odmah o bolesti, hajmo o lijepim stvarima :)
HAVANA

#20367 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Da,nit je tamo sve bajno,nit je ovde sve grozno.Ja sam operisan u njemackoj 95 godine,povadili metala sto je hitno bilo,iz noge i vrata,malo uho dotjerali...Nesto je i ostalo i dan danas stoji.Sve ok i hvala im.Sve je to besplatno bilo i u programu lijecenja...Ne znam kako ali 2010 g na sistematskom pregledu nasem doktoru nesto sumnjivo bilo i posalje me na daljne pretrage.Kako oni u njemackoj nisu vidjeli nemam pojma, a ne mogu da vjerujem da nisu radili markere i detaljnije nalaze krvi pred operaciju.Uglavnom, hepatitis c,2 stepen fibroze,sve u sarajevu zavrsio.Nalazi,gastroskopija,biopsija jetre...Bez ikakve veze i bilo kakvih para dobio terapiju interferon i ribivarin,izlijecio.Negativan.Strasne pare kosta ta terapija, a sada ima i najnovija,u potpunosti je pokriva zdravstveno kad odobri komisija.Kad bi sam ovu novu kupio, trebalo bi ti 8400 eura sedmicno.Spasio mi djugum zivot ,bukvalno.Nisam pojma imao a kopija u krvi milionima...Otac u centru za srce operisan prije 6 godina, isto bez ikakve veze,eno ga ko lampa a 84 godine.Zena izvadila stitnu zlijezdu u belgiji i svaka im cast i na rezu i na lijecenju.Nastavila kontrole ovde i dan danas poslije 22 godine sve ok,kontrole,terapija...Ima i ovde jako strucnih ljudi koji mogu i znaju,zele pomoci.Meni nikad niko nije pare trazio, niti sam dao.A znam da ima toga.Ali necemo sve ljude trpati u isti kos.Ima ovde jako puno losih stvari ali ne toliko kako se prikazuje.Nit je sve bajno vani,nit je sve ovde toliko lose.Bice bolje.Nadam se.Sto se mene tice ja bi doktorima dao maksimalne plate.Uvijek sam o tome mislio kad su me rezali,busili,kopali mi po tijelu...Zamisli sad ceprka po meni a konta i sekira se o rati kredita. :cry: O ratu da ne govorim.Heroji u bijelom.Kapa do poda.I tu su mi zivot spasili.U bolnici a i na terenu.Cak je tu jedan dopuzao do mene,previo me i sanirao sta je mogao a tek navece me izvukli.Da nije,racq bi moj ja sad pisao ovde.I sta sad trebam,trpati ih sve u isti kos? Ne mogu i necu.Hvala im do neba,i njima,i svabi,i belgijancu...U svim sam operisan. :D Al nasi su mi doslovno spasili zivot.Dva puta.I evo me ko nov. :D Sve radi,sve mrda.Mogu pojest,popit,radit,zitigu,kus vise...:sretan:
kox

#20368 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by kox »

Alles-Tamam wrote:Pa jedno je greška osoblja a drugo je "boli me qrac" odnos prema pacijentu.

Kažem, nedo bog kakve bolesti, a još manje u Bosni.
Ali hajde što odmah o bolesti, hajmo o lijepim stvarima :)
Ovo ti je majstore primjer greške koja nastaje bolikurcem osoblja za pacijenta.
Hendrix

#20369 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

A nije Australija neki primjer zdravstva uopste...kad ih pitas svi kazu imamo najbolji sistem na svijetu...jer ih vecina nije mrdnula iz zemlje citav zivot i vjeruju supljim politickim pricama. Malo prokopas ispod kad ono lijekovi uopste nisu pokriveni...doktore moras trazit koji ce ti sve staviti na trosak drzavnog sistema inace placas razliku, nikad ne znas koliko ces platiti ustvari...ludilo. Kemoterapije placas iz svog dzepa...itd...ali oni se porede uvijek sa Amerikom i naravno da je sve bolje od onog brutalnog kapitalistickog sistema.

Definitivno totalna razlika od naseg sistema.
prha

#20370 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by prha »

[quote="HAVANA"]Da,nit je tamo sve bajno,nit je ovde sve grozno.

To je to!

Dodjem dole, javim se drugu, da se cugne sta... inace drug proizvodi mreze, mala firmica ali dobro ide. Prica nam skroz pozitivna, zajebavamo se, ekstra bude. Drugi ahbab isto firmicu ima, pozitiva skroz. Treci drug, negativa Tito dragi... kako treba bjezati iz Brckog kako su sve seljaci i budzetlije kako ovo kako ono. Znaci frajer po cijeli dan sjedi za kompjuterom i cita negativne vijesti... od Bosne do Amerika, ali samo negativne vijesti. Ja mu kazem kako treba pokrenuti neki svoj mali biznis, ili za pocetak negdje se zaposliti samo da odjebe tu negativu... naravno odmah me je napao “sta ti amerikanac znas doso nama da pametujes”. Ja fino iskuliram... sta cu ja sad tu raspravljat.

Vrnem se nazad u Ameriku. Javim se jednom drugu, sta ima novo hajmo na pice negdje da malo protabirimo, sve super ekstra bude. Drugi drug u crnjaku, negativa, jebe trampa, jebe Ameriku, kako je glupa nacija, kako ovo kako ono... sto je najgore tip je isto godiste ko i ja 36 mu godina, mlad pun snage, al nece kile da digne. A glavna mu je spika kako se treba neke penzije docepati ili neku brzu lovu uzet.

Sve je to u par deka. Treba samo od negativaca turbo brzinom bjezati, bilo u BiH ili na zapadu. Ucerat im svima.
hatemondays

#20371 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hatemondays »

Hendrix wrote:A nije Australija neki primjer zdravstva uopste...kad ih pitas svi kazu imamo najbolji sistem na svijetu...jer ih vecina nije mrdnula iz zemlje citav zivot i vjeruju supljim politickim pricama. Malo prokopas ispod kad ono lijekovi uopste nisu pokriveni...doktore moras trazit koji ce ti sve staviti na trosak drzavnog sistema inace placas razliku, nikad ne znas koliko ces platiti ustvari...ludilo. Kemoterapije placas iz svog dzepa...itd...ali oni se porede uvijek sa Amerikom i naravno da je sve bolje od onog brutalnog kapitalistickog sistema.

Definitivno totalna razlika od naseg sistema.
Ima li ista dobro stare ti u ovoj zemlji kengura, evo ovdje zivim punih 17 godina.Pa ako ista valja ovdje to je jebeni Medicare, svi zapadnjaci nam zavide na tom sistemu. Svake godine vlada izbaci neke lijekove na benefit ove godine lijek za leukemiju umjesto desetine hiljada dolara placas 38 dolara mjesecno.Za 17 godina nisam platio ultrazvuk, CT snimak i MRI ni jedan pisljivi dolar. Razliku placas evo na primjer ako hoces da uradis kolonoskopiju i endoskopiju oko 550 dolara iz svog dzepa ako hoces da se uardi za 1-2 sedmice. Inace kosta oko 1600 ostalo drzava placa. Od plate odvajas 2% za Medicare ako zaradjues preko 90 milja single jos extra 1% ako ne uzimas privatno a za familije 180 milja isto 1 % extra ako ne uzimas privatno. Masa ljudi napusta privatno osiguranje jer su skontali da uvijek moras placati extra.
Ima i losih stvari cekanje u ED zna se otegnuti ali budimo realni dosta ljudi dolazi u ED zbog gluposti koje mogu uraditi u kod GP.Ovaj sistem nije perfektan, imao sam slucaj ( mali se razbolio) u Tajlandu ko da si na drugoj planeti sve bolje nego kod klokana ispostave ti racun smjesna cifra jes za mene ali za lokalce je to druga prica.
Sto se tice nasih doktora sve najbolje o njima, prosle godine mali se ubandacio ispred Begove za vrijeme Bajram namaza, pored nas neki doktor zgrabi ga podize mu noge , odmah hitna iza coska ljudi priletise, mali se iznenadio kaze ovi tvoji su brzi 100 puta od onih mojih. Zena zaglavila u hitnu povracala primljena za 10 minuta infuzije itd , za 2 sata ko bombona tipla 54 kerma i haj zivio.
Cuo sam za grozne slucajeve da se zena porodi u WC u nasoj klokanskoj bolnici ali uvijek ima takvih slucajeva barem ih mozes tuziti i uzeti gidu ako su sta zglajzali. A nase doktore u Sa posebno one ratne moramo u zvijezde kovati sad kako je po bolnicama u Sa ne znam, znam da su mi staru uredno operisali i da nije mogla nazalost duze pozivjeti zbog prirode bolesti. Ucinili su koliko su mogli... Od raje koje znam cujem razne price i dobre i lose, valja deverati kako god jal vamo jal tamo.
konjislav

#20372 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
Hendrix wrote:OK hajd...radi upozorenja ja ga vise ne spomenuo nikad ovde...nazad na srz teme.

Jedna ekipa ovde tvrdi da svi koji idu iz Bosne to rade jer su kokuzi i da bi svi ostali ovde da imaju par milja plate jel? Dok svoj odlazak vani ne znam cime opravdavaju...kulturno uzdizanje ili sta vec? Koja je norma da si u kategoriju kokuz a koja u ovoj FGR?

Znaci ako imas dobru pinku mozes hodati i kroz blato i nemati vode, trpiti korupciju sve zivo ali tebe zalibo jer si se snaso? Pa to je sistem u Nigeriji gdje imas procenat bogatasa koji zive u vilama okruzenim zidovima i svoj bunar vode. I to ne vodi nikakvom poboljsanju sistema nego samo zivota njihove familije.
Jeste, sve je tako crno-bijelo...

Hoćete li prestati više pojednostavljivati odluke o odlasku ili povratku, ili ste fakat tako plitki?

Svako ima svoje razloge zbog kojih ode, i ko god misli da je vani bolje, neka ide i proba. Nekima je mnogo bolje, nekima ne, nekima je isto, i to je fakat.

Ono što nas nekoliko tvrdi je da vani nije med i mlijeko, kao što se tvrdi, te da u Bosni ima mnogo više dobrih stvari nego što se priča, ali je valjda u modi stalno crnjačiti.
To i jeste fazon, što nema. Prema tvom kolegi Australcu ljudi idu iz Bosne samo zato što su kokuzi i ni zbog kojeg drugog razloga. Ko nije kokuz i ima para, on nema razloga da ide iz najbolje države na svijetu.

Je li ima smisla uopšte i govoriti koliko je to debilno?
sinuhe

#20373 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

BiH je iseljenicka zemlja i malo je onih koji nemaju brata ili tetku u inostranstvu 2019. Iz nekih razloga ljudi napustaju BiH.
Na zapadni zdravstveni sistem se moze zaliti samo zdrav covjek.
Rugafet

#20374 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rugafet »

Jbt nisam znao da je Melbourne tako zajeban za život, jal ćete otet jal jebat ako na ulicu izadješ. Au pm baš zafrkano
Radio Sarajevo

#20375 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

konjislav wrote: To i jeste fazon, što nema. Prema tvom kolegi Australcu ljudi idu iz Bosne samo zato što su kokuzi i ni zbog kojeg drugog razloga. Ko nije kokuz i ima para, on nema razloga da ide iz najbolje države na svijetu.

Je li ima smisla uopšte i govoriti koliko je to debilno?
Gledaj Konjislave, ljudi kažu različite razloge, i uglavnom ih zovu mogućnostima, prilikom za napredovanje, boljim obrazovanjem, boljim zdravstvom itd., ali na kraju se sve svodi na pare.

Pored toga, ljudi odlaze bez da su se uopšte uputili u taj obrazovni ili zdravstveni sistem.

To dotle idu da im ide na živce što mu dijete u RS-u uči srpski, a ne smeta mu da u Švabiji uči njemački kao maternji.

Nema apsolutno ništa u Njemačkoj ili Holandiji što nema u BiH, a što se parama ne može kupiti.

Rekao sam i na početku ove teme, ako pričamo o preživljavanju, bolje je biti na Zapadu, ako govorimo o pravom životu, gdje putuješ nekoliko puta godišnje, ideš u pozorište, na koncerte, djecu šalješ u vrtić, školuješ ih, viđaš se s prijateljima redovno (a ne jednom u tri mjeseca jer niko nema vremena), slušaš svirke u kafani, zaglaviš na splavu do neka doba, itd., onda je 200 puta bolje biti na Balkanu.

Naravno, i u jednom i u drugom sistemu treba znati plivati, odnosno treba biti vrijedan. Ako si ljenčuga, nigdje ti neće biti dobro. A tvrdim da je ta lijenost glavni razlog sranja u Bosni, a ne političari, što većina ovdje priča. Mene Bakir nikad nije pokušao spriječiti da radim u Bosni, mogao sam i otvoriti NVO, i firmu, i raditi za drugog, i za sebe, i sve sam to uspijevao, nije mi SDA smetala, a kamoli Srbi i Hrvati.

Ali jok, bolje negativu prosipati i hraniti se crnom hronikom, poput espn i sličnih likova, koji sigurno trebaju ozbiljnu terapiju.
Post Reply