GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vryzas

#20326 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vryzas »

man_464 wrote:Radno vrijeme je 7 sati.
Ostalo sve tacno. Tri su smjene od 7 sati u grasu... U vožnji provede se oko 6 sati ali si duzan haman sat ranije doć a nekad i zaglaviš duže ako ima gužve....

Do 1200.... Ako imas nedjelje. Noćne smjene pa itd itd... Plus sto je plata u vise navrata smanjivana za po 8 do 10 posto. Rijetki sad mogu dobaciti do 1200....

A centrotrans me ne cudi. Safudin Čengić je svakako jedan od onih koji se zalagao da se ukinu ugovori na neodređeno.... Mnogi vozaci iz centrotransa su presli u gras radi manje stanice i vece plate.

Kontrola naplate tj. Revizori izadju naaaajvise na 1000. I to oni sto su kao šefovi....
Tacno, :thumbup: 6 sati su za volanom.

Hoce li biti strajka? :?
trambusek88

#20327 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Odoše vozači, još malo pa će privatnici preteći GRAS što se tiče plata...
Odoše i iz GRAS-a jer nema sigurnosti, 4 mjeseca kasni plata... Trenutno ih ima dovoljno jer je pao ogroman broj autobusa na tehničkom, ali čim se dignu ta vozila biće opet će faliti.
Inače zbog toga npr. danas u jendom trenutku nije radio ni jedan autobus za Buća potok, a na komercijali preovladavaju solo plinaši, sad kad su zglobovi najpotrebniji. Od jutros su još 3 zgloba s komercijale parkirana, tako da su jutros bila u funkciji 2 zgloba i 4 solo. Nikom u Grasu to nije drago, jer se tako povlače u borbi sa Centrotransom ali trenutno je žestoka kriza, i nema druge.

Al preživio je GRAS 3 rata, preživjeće i ovu SDA bandu!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20328 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

jutros je bilo šlepanje nekog busa/trole

zaista jadno sve izgleda
šlep kamionu ne radi jedna od dvije rotacije :roll:
Kinaski

#20329 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kinaski »

vješalica wrote:ispade po logici forumasa da revizori imaju po par hiljada platu, vozaci oko 5000 i slicno, ono prijavljeni na 1000 a na ruke dobiju jos par hiljada
hahhaha kakve gluposti nece covjek procitati
bile platne liste kacene,plate im connst.iste nije se nista povecavalo
nije ni hiljada plata
al ako ja nemam marku dabogda svi gladni bili-mentalitet pojedinaca
cuj nije ni hiljadu maraka, pa ako mu je veca od prosjecne plate tj. 800 KM je sramota za drzavu. Nemate ni srednju skolu zavrsenu a imate plate kao da ste inzinjeri. 500 KM je max koliko se jednom revizoru moze dati, zato i tonete
trambusek88

#20330 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Black swan wrote:jutros je bilo šlepanje nekog busa/trole

zaista jadno sve izgleda
šlep kamionu ne radi jedna od dvije rotacije :roll:
Šlepaju se trolejbusi koji rade na liniji Trg Austrije-Jezero.
trambusek88

#20331 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trambusek88 »

Kinaski wrote:
vješalica wrote:ispade po logici forumasa da revizori imaju po par hiljada platu, vozaci oko 5000 i slicno, ono prijavljeni na 1000 a na ruke dobiju jos par hiljada
nije ni hiljada plata
cuj nije ni hiljadu maraka, pa ako mu je veca od prosjecne plate tj. 800 KM je sramota za drzavu. Nemate ni srednju skolu zavrsenu a imate plate kao da ste inzinjeri. 500 KM je max koliko se jednom revizoru moze dati, zato i tonete
Sramota je za državu što prosječna plata ima 3 cifre umjesto 4
Kinaski

#20332 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Kinaski »

trambusek88 wrote:
Kinaski wrote:
nije ni hiljada plata
Sramota je za državu što prosječna plata ima 3 cifre umjesto 4
to svakako, ali pruzi se sprem jorgana. Hajmo biti malo iskreni i zakljuciti da gras daje malo vece plate nego bi to smio samo uzevsi u obzir kolika je prosjecna placa u FBIH
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#20333 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by mali_milojica »

Kinaski wrote:
nije ni hiljada plata
Ja ne bih u onakvim autobusima,kombijima vozio ljude ni za 2000 KM,a trenutno mi je duplo manja plata od toga. Znaci nema šanse da bi zadužio poluraspadnut kombi i otišao u njemu prevoziti 20 ljudi
Sodom1

#20334 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Sodom1 »

trambusek88 wrote:Odoše vozači, još malo pa će privatnici preteći GRAS što se tiče plata...
Odoše i iz GRAS-a jer nema sigurnosti, 4 mjeseca kasni plata... Trenutno ih ima dovoljno jer je pao ogroman broj autobusa na tehničkom, ali čim se dignu ta vozila biće opet će faliti.
Inače zbog toga npr. danas u jendom trenutku nije radio ni jedan autobus za Buća potok, a na komercijali preovladavaju solo plinaši, sad kad su zglobovi najpotrebniji. Od jutros su još 3 zgloba s komercijale parkirana, tako da su jutros bila u funkciji 2 zgloba i 4 solo. Nikom u Grasu to nije drago, jer se tako povlače u borbi sa Centrotransom ali trenutno je žestoka kriza, i nema druge.

Al preživio je GRAS 3 rata, preživjeće i ovu SDA bandu!
Nisi fer , mnogi su dobili posao preko sda . Sda zaposli ne valja , ne zaposli opet ne valja
supercali

#20335 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

nije ni hiljada plata
Zato revizori klepaju pare na strancima
Doplatna karta 25 maraka oni traze 25 eura pa ako prodje prodje
Vozaci vecinom na nafti profitirali a mehanicari na dijelovima
Ovi ostali ne znam oko cega imaju doticaja pa ne znam na cemu bi mogli "krasti"
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#20336 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by bitanga_sa_otesa »

Kinaski wrote: cuj nije ni hiljadu maraka, pa ako mu je veca od prosjecne plate tj. 800 KM je sramota za drzavu. Nemate ni srednju skolu zavrsenu a imate plate kao da ste inzinjeri. 500 KM je max koliko se jednom revizoru moze dati, zato i tonete
zbog takvih , s niskim standardom sto rade za 3-5 stoja , je ovako u drzavi ...al ne kontaju oni da jebu ostatak normalnog svijeta u drzavi koji zna nesto raditi i da im tako spustaju dnevnicu...inzinjer 1000 maraka?? :lol: :lol: :lol:
plata inzinjera je 3500,
vk(poslovodja)2000,
kv(radnik) 1000-1200,
konobar 600 itd... itd ...
to su pristojne plate od kojih se zivi normalno na danasnjem vaktu.
ovi svi sto pristaju raditi za 3-5 stoja i to im je dobro,trebaju se zapitati da li ima fali neka daska u glavi ili su prirodno talentovani,pa ono daj sta das,samo nek se radi-logika debila.i onda kunjava po forumima i pljuvanje sviju koji zaradjuju vise od njih,al daj da zivi u sarajevu mimo svojih standarda.
pa kopaci kanala u nekim firmama koje se bave iskopima imaju dnevnicu 35-50 maraka...
amar1994

#20337 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

Kinaski wrote:
nije ni hiljada plata
:facepalm: :zid:

:run:

sta te briga koliko ima radnik, bori se za sebe :-)

najjaca mi je prica vozaci imaju 2000KM :lol: :lol: :lol: i kao treba to rastjerat , ubi nas zavist , karina narod nemam sta drug rec :run:

PS. jaka prosjeka u pm .

PSS. Hoces reci da je papir najbitniji u zivotu :lol: , sta i da nema osnovnu ako zna da radi cestito neki posao :bih:

smijem li reci da znam programera koji ima srednju a zaradjuje 2500-3000KM , treba ga ubit jelde jer ima veci prosjek nego u FBiH :lol:
dresdener78

#20338 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

U Pragu trenutno očajno traže vozače tramvaja i autobusa.

Nude brutto platu od 35 000 CZK što je otprilike 2 800 KM. (Moram razočarati sve zainteresovane, radna dozvola valjda nebi bila problem ali OSNOVNA pretpostavka je komunikativno poznavanje češkog jezika.)

S obzirom na opće troškove života je to itekako solidno, ali ne za luksuzno uživanje.

Dakle mene stvarno fasciniraju ove bh. tuče oko toga što neko "zaradi hiljadu maraka" i drugi mu zavide.

Hiljada maraka netto - to je prosječna češka penzija i čak u ovome slučaju nakon što penzioner plaća lijekove i režije, ostaje mu jako malo.

Mogu da uporedim troškove, zbog većeg tržišta i konkurencije jeste dosta stvari u Češkoj JEFTINJIH nego u BiH.

I vi to smatrate NORMALNOM ILI ČAK SUPER PLATOM????? Meni je najviše šokantno to što je narod u BiH očigledno odavno naviknut na ovo jadno stanje i čini mu se "normalnim" da se kupuju cipele na rate, da je nekome STATUSNI SIMBOL da se vozika u komercijali na faks umjesto shebanim tramvajem, i da ljudi imaju problem izdvojiti 20 KM za večernji provod uz pivu.... :(
amar1994

#20339 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

pa vidis da se smatra nazalost :bih:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#20340 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by japin_mutapi »

dresdener78 wrote:U Pragu trenutno očajno traže vozače tramvaja i autobusa.

Nude brutto platu od 35 000 CZK što je otprilike 2 800 KM. (Moram razočarati sve zainteresovane, radna dozvola valjda nebi bila problem ali OSNOVNA pretpostavka je komunikativno poznavanje češkog jezika.)

S obzirom na opće troškove života je to itekako solidno, ali ne za luksuzno uživanje.

Dakle mene stvarno fasciniraju ove bh. tuče oko toga što neko "zaradi hiljadu maraka" i drugi mu zavide.

Hiljada maraka netto - to je prosječna češka penzija i čak u ovome slučaju nakon što penzioner plaća lijekove i režije, ostaje mu jako malo.

Mogu da uporedim troškove, zbog većeg tržišta i konkurencije jeste dosta stvari u Češkoj JEFTINJIH nego u BiH.

I vi to smatrate NORMALNOM ILI ČAK SUPER PLATOM????? Meni je najviše šokantno to što je narod u BiH očigledno odavno naviknut na ovo jadno stanje i čini mu se "normalnim" da se kupuju cipele na rate, da je nekome STATUSNI SIMBOL da se vozika u komercijali na faks umjesto shebanim tramvajem, i da ljudi imaju problem izdvojiti 20 KM za večernji provod uz pivu.... :(
samo da zahvalim na postu
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
ultima_palabra

#20341 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

amar1994 wrote:
Kinaski wrote:
nije ni hiljada plata
:facepalm: :zid:

:run:

sta te briga koliko ima radnik, bori se za sebe :-)

najjaca mi je prica vozaci imaju 2000KM :lol: :lol: :lol: i kao treba to rastjerat , ubi nas zavist , karina narod nemam sta drug rec :run:

PS. jaka prosjeka u pm .

PSS. Hoces reci da je papir najbitniji u zivotu :lol: , sta i da nema osnovnu ako zna da radi cestito neki posao :bih:

smijem li reci da znam programera koji ima srednju a zaradjuje 2500-3000KM , treba ga ubit jelde jer ima veci prosjek nego u FBiH :lol:
Naravno da te treba biti briga jer te pare idu direktno iz nasih dzepova. Kada Gras bude na nivou da prihodima pokrije troskove, neka im bude prosjecna pet milja ako treba. Do tada, smanjuj... kome se ne svidja ima trziste rada.
amar1994

#20342 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

Pa idu i za zdravstvo koje nije Bog zna sta , pa sta :thumbup:

I nije do grasa nego do drzavnih sluzbenika i stanaka , naravno uvijek ispastamo mi i radnici.
ultima_palabra

#20343 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by ultima_palabra »

Jos uvijek je bolje od gradskog saobracaja.

Zdravstvo mora funkcionisati u nekom obimu, javni gradski saobracaj ne mora, moze i privatnik to raditi.
Prpa.ba

#20344 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Prpa.ba »

Plate u Centrotransu su jos i visoke s obzirom na efektivnu monopolisticku poziciju te rezimske kompanije na medjugradskim linijama. Manja relaksacija anti-kompetitivnih mjera bi i to smanjila za 10 do 20%.

I naravno da je realno kupovati cipele na rate kada se vlastiti rad ne moze prodati za vise od neke neto plate od 600 KM. Moze to biti tuzno, nehumano, ovakvo i onakvo ali je to trenutno realno stanje na polu-slobodnom trzistu. Rjesenje nije u sindikalnim blokadama i mastanjima o zagarantovanim platama na nivou Ceske, vec u postizanju ekonomske aktivnosti i slobode trzista na nivou da je ta plata realna. Manji trend rasta placa po pojedinim sektorima je vidljiv vec uslijed ekonomskih migracija, niko nije imun na realnost. U svakom slucaju, rast ekonomije je spor i tezak proces. Ko ne moze cekati, postoji ekonomska migracija, a mastanjima se nece povecati produktivnost bosanskog radnika za duplo. I da u Ceskoj nezaposlenost nije 3% vec 13% sletjele bi im i plate. Na 23-30% vec govorimo o platama na nivou bosanske. :mrgreen:
BHF_Manijak

#20345 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by BHF_Manijak »

Pa stare mi ne znam odale vise izviru. Sta je ovo jebo te led, kompletan GRAS angazov'o familiju da ih zastupa po Klixu! :lol: :oops:

Ljudi desetine milione u dugu, a ovi i dalje pravdaju platu vozacu od 1200KM i revizoru oko milju, gdje je prosjecna plata u drzavi 840KM. :lol: :mrgreen:

Sto Ultima rece, kad pocnu prihodi rasti (kao recimo u slucaju EP-a, Telecoma ili nekih drugih drzavnih firmi) onda imaju pravod a se qrce platama. Sve dok grcaju u dugovima, dugovi rastu iz mjeseca u mjesec, a finansiraju se parama svih nas, e dotad ce me naravno boliti itekako briga kolika je plata revizoru sa (mozda) srednjom skolom i vozacu! :oops:
amar1994

#20346 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

Ma daj , pa kod nas ljudi seru i po njima iako imaju profit , to je poenta :bih:

kae plata 1200KM , auuu gdje si ti krao i slicno , treba namjerno govorit da je veca 2x nego sto jeste :izet:
supercali

#20347 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

Ajmo onda svi odbijati raditi bez pocetne plate 5000 maraka
Jebo vas prica zbog ovih sto rade za 500nam je ovako
Ovako nam je jer ima mali milion onih koji rade u drzavnim institucijama za 1000
vješalica

#20348 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by vješalica »

BHF_Manijak wrote:Pa stare mi ne znam odale vise izviru. Sta je ovo jebo te led, kompletan GRAS angazov'o familiju da ih zastupa po Klixu! :lol: :oops:

Ljudi desetine milione u dugu, a ovi i dalje pravdaju platu vozacu od 1200KM i revizoru oko milju, gdje je prosjecna plata u drzavi 840KM. :lol: :mrgreen:

Sto Ultima rece, kad pocnu prihodi rasti (kao recimo u slucaju EP-a, Telecoma ili nekih drugih drzavnih firmi) onda imaju pravod a se qrce platama. Sve dok grcaju u dugovima, dugovi rastu iz mjeseca u mjesec, a finansiraju se parama svih nas, e dotad ce me naravno boliti itekako briga kolika je plata revizoru sa (mozda) srednjom skolom i vozacu! :oops:
sta ti bolan znas sta je prosjecna plata?veze sa vezom nemas sa cim je poredis
industrija i zanatstvo uvijek su bili na cijeni
hoce kancelarijasi 5000 šalterzade i ostali bacaci ublešćina platurine i beneficije,besposleni neuki ekonomisti i propali pravnici,dignes balegu eto ih vire,o difu politickim.da ne govorim
bolje je danas imat dobar zanat nego glumiti nesto a veze sa mozgom nemati a uz to precjenjivanje prvo na listi
amar1994

#20349 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by amar1994 »

supercali wrote:Ajmo onda svi odbijati raditi bez pocetne plate 5000 maraka
Ovako nam je jer ima mali milion onih koji rade u drzavnim institucijama za 1000
ako imas 1500 , govori 3000 :D
supercali

#20350 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by supercali »

amar1994 wrote:
supercali wrote:Ajmo onda svi odbijati raditi bez pocetne plate 5000 maraka
ako imas 1500 , govori 3000 :D
Samo sto je prijavljeno ili svi prihodi?
Post Reply