dr_Evil wrote: ↑09/06/2026 11:18
konoplja wrote: ↑09/06/2026 11:12
dr_Evil wrote: ↑09/06/2026 10:22
Pa upravo mislim sta i napisah pozivajuci se na Nadu Klajic, sto rade i danas mnogi ugledni povjesnicari u Zagrebu, ovdje
ne ulazim u mitove starosti nego pricam o nazivu koji se prenosio kao konstanta. Mozemo pratiti naziv Bosne kroz historiju bez problema, dok je za Bugarsku to pomalo upitno dok je bila dio Rumelije. Ali Bugarsko carstvo jeste bilo najvece sto se tice J.Slavena, fantasticna historija, vladari, i ono najvaznije pismenost koja nije bas odlika Slavena.
Ok hvala. Ne znam tacno kada i gdje ali sam nekada davno na nekom podcastu cuo da su rekli da su Bugari najstariji slavenski narod koji je osnovao drzavu i da su korz historiju zadrzali to isto ime. Mozda sam trebao tu informaciju sa vise skepticizma upiti.
Ciril i Metod osnovna.
Pa dobro... to sto si cuo ima stabilno uporiste da su imali prvo priznato carstvo, cudo su Bugari, imali su nazalost glupih odluka tokom 19 i 20 stoljeca.
Ma dobro, iskreno nije mi ni toliko bitno... Nemam nista sa Bugarskom.

Nego eto, ostalo mi u pamcenju kao jedna zanimljivost, a moguce je da sam pogresno razumio ili su oni pogresno to prenjeli jer vidim da se gubi taj naziv 'Bugarska' kad su pod Otomanima dok kod nas uvijek bio naziv Bosanski pasaluk kao otomanska pokrajina.
A sto se tice glupih odluka... ko ih nema? To je osnovni dio historije, i da se nauci nesto iz toga.
Ali dobro... mozda San Marino? Mali su i nevazni velikim igracima imaju mnogo glupih i katastrofalnih odluka, a cinjenica da su najstarija republika valjda svjedoci nedostatku glupih odluka.