Pa ova zadnja utakmica...Tomahawk11 wrote:Ne radim u Škafi niti u Konzumu.Alles-Tamam wrote: Ti vodis (hvala bogu) jedan normalan život. Znači nešto što bi se reklo minimum očekivanja (bez ikakvog omalovažavanja) za jednu normalnu sredinu.
A ovo što imaš ti je za mnogo u BiH vrhunac kojem većina teži. A to ne može biti nikako to.
A pri tome sigurno ne radiš u Škafi na kasi ili puniš rafe u Konzumu.
Što, zar nisam umjeren i kad je FKS u pitanjuRadio Sarajevo wrote:Ti si realan čovjek, osim kad je FKS u pitanju. Ne tražiš hljeba preko pogače. I ne tražiš samo negativno u svemu.![]()
Dobro, možda nekad budem subjektivan, ali koji to navijač svog kluba nije?
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Radio Sarajevo
#20301 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Alles-Tamam
#20302 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tomahawk11 wrote:Ne radim u Škafi niti u Konzumu.Alles-Tamam wrote: Ti vodis (hvala bogu) jedan normalan život. Znači nešto što bi se reklo minimum očekivanja (bez ikakvog omalovažavanja) za jednu normalnu sredinu.
A ovo što imaš ti je za mnogo u BiH vrhunac kojem većina teži. A to ne može biti nikako to.
A pri tome sigurno ne radiš u Škafi na kasi ili puniš rafe u Konzumu.
Što, zar nisam umjeren i kad je FKS u pitanjuRadio Sarajevo wrote:Ti si realan čovjek, osim kad je FKS u pitanju. Ne tražiš hljeba preko pogače. I ne tražiš samo negativno u svemu.![]()
Dobro, možda nekad budem subjektivan, ali koji to navijač svog kluba nije?
Upravo to ti i govorim Tomahavče
Imaš sigurno posao koji je iznad BH prosjeka.
Ali i sam znaš da veći dio raje radi upravo te poslove od kojih si ne mogu priuštiti ništa osim da preguraju od prvog do prvog.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20303 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Svega ima, svjestan sam toga.Alles-Tamam wrote:
Ali i sam znaš da veći dio raje radi upravo te poslove od kojih si ne mogu priuštiti ništa osim da preguraju od prvog do prvog.
Imam u familiji mladi bračni par koji se prihvatio poslova od 600-700 KM (dakle njih dvoje), imaju dijete, uzeli su stan na kredit, odu i na more, on radi i nešto dodatno, ono najbitnije....sretni su.
S druge strane, porodica s dvoje djece i boljim platama, bez kredita i dugova, i onda kaže idemo za Njemačku.
E sad, preguravanje od prvog do prvog je svakako patnja i čovjek kopni iz dana u dan ko snijeg u martu.
Nemaš ti tu kad biti sretan kad kontaš da li će isključiti struju i hoće li djeca imati šta jesti ujutro.
- Sanjarko
#20304 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moguće je i izvodljivo svakom skoro i nismo najjadnija itd., država na svijetu. Ali imamo ipak dosta problema od nakaradnog državnog uređenja pa nadalje koji generiše ove ostale probleme. Znaš ti to dobro i bolje od mene, a ja onako ovo napisa da znaju u budućnosti ako bilo ko ovo bude čitao, i što si ti napisao i što sam sad ja napisao.Tomahawk11 wrote:Volio bih da mi neko objasni....
Naime, rodio sam se u onoj državi, kad se zaratilo, što ono kažu, mali bio, prošao rat, drž, ne daj, u svojih 3 i po desetljeća, vidjeh svašta i prođoh svijeta.
Nisam nikakav bogataš, nisam guzonjin sin, a opet....ništa ne fali i živi se normalno. Putuje se. Sito se i obučeno. Ne fali ništa od tehnike. Auto vozam staro, to jeste. Biće i to zamjena za godinu-dvije.
Kako je sve to moguće ako je BiH takvo prkno od zemlje?
Najjadnija, najveći kriminal, sve naj, naj ali u najgorem smislu....
Ne bavim se ni kriminalom, da bude jasno
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20305 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da je sve potaman, bili bi Švica, je li tako?Vizionar 1985 wrote:
Moguće je i izvodljivo svakom skoro i nismo najjadnija itd., država na svijetu. Ali imamo ipak dosta problema od nakaradnog državnog uređenja pa nadalje koji generiše ove ostale probleme. Znaš ti to dobro i bolje od mene, a ja onako ovo napisa da znaju u budućnosti ako bilo ko ovo bude čitao, i što si ti napisao i što sam sad ja napisao.
- Blixen
#20306 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
nogom u glavuuglavnomja wrote: kaze se dijelovi i ne postoji mnozina od jedan![]()
a ne da te levate![]()
- MarlboroGold
#20307 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Auu brate tema je dosegla još veće dno... sad i o pravopisu 
- Sanjarko
#20308 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne bi. Ovo je Bosna. Švica je Švica. Znaš u nas narodnu izreku. Stavi kamenčić u cipelu da malo žulja da ne bude sve potaman, kad je taman.Tomahawk11 wrote:
Da je sve potaman, bili bi Švica, je li tako?
A da kukamo i kad treba i ne treba, kukamo. Šta da kažem. Bolje ništa da nisam.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20309 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma dobro, bila bi Bosna, ali bi bila i bolja od Švice, realno imamo preduslove za to.Vizionar 1985 wrote:Ne bi. Ovo je Bosna. Švica je Švica. Znaš u nas narodnu izreku. Stavi kamenčić u cipelu da malo žulja da ne bude sve potaman, kad je taman.Tomahawk11 wrote:
Da je sve potaman, bili bi Švica, je li tako?
A da kukamo i kad treba i ne treba, kukamo. Šta da kažem. Bolje ništa da nisam.
Takav nam je mentalitet. Što ti je bolje, više kukaj
-
zigzag
#20310 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Treba podržati masovniji odlazak. Što više ljudi ode to će ovdje manje zagađivati.
Ima nas 3 miliona a zagađujemo kao da nas je 33.
https://tesanj.net/2019/10/19/hajd-sto- ... jetrenice/
Ima nas 3 miliona a zagađujemo kao da nas je 33.
https://tesanj.net/2019/10/19/hajd-sto- ... jetrenice/
- 512MB
#20311 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dakle ovo dvoje u Njemačkoj rade i preguravaju iz dana u dan i boje se da će im struju isključit? Ne mogu otići na more ko ono dvoje u BiH sa plaćom od 700 kermi? Koje poslove rade onda u Njemačkoj?Tomahawk11 wrote:Svega ima, svjestan sam toga.Alles-Tamam wrote:
Imam u familiji mladi bračni par koji se prihvatio poslova od 600-700 KM (dakle njih dvoje), imaju dijete, uzeli su stan na kredit, odu i na more, on radi i nešto dodatno, ono najbitnije....sretni su.
S druge strane, porodica s dvoje djece i boljim platama, bez kredita i dugova, i onda kaže idemo za Njemačku.
E sad, preguravanje od prvog do prvog je svakako patnja i čovjek kopni iz dana u dan ko snijeg u martu.
Nemaš ti tu kad biti sretan kad kontaš da li će isključiti struju i hoće li djeca imati šta jesti ujutro.
- Sanjarko
#20312 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Realno nakon rata jedno vrijeme je bilo onako, što se tiče moje porodice. Možda ispod prosjeka ali neizvjesno, ali onako a od tada tapkamo u mjestu pa čak i nazadujemo, i strah me budućnosti. Ne za mene, nego za druge. Strah me kako će sve ispasti za nećakinju pa i za sestru.
Prije rata, ono vrijeme ne pamtim, ali po svemu sudeći i po pričama je bilo bolje cijeloj porodici kako sam shvatio i kako shvaćam.
Ali opet smo kukali, tad, i sad kukamo, bolje možda da nismo. Valjda tako u ljudi. Uvijek hoćemo bolje da nam bude. Šta znam.
Što se tiče odlazaka, znam ih još koji ubrzo idu vani. Ali nisu mi neke stvari jasne nikako.
Cijene kirija, stambenih objekata itd., veoma visoke a sve manje ljudi po statistici a i primječuje se to.
Nedavno u dječijem dispanzeru bio, svi bili radi nećakinje, i kaže im stara, koliko su prije imali posla u dispanzeru jer je bilo više djece a sad valjda manje.
Sredili su sve skoro, naspram prije. Hitnu, dispanzer, polikliniku, kako znam i kliniku, radi se i gradi dodatno, uređuju itd. Ne znam kako, odakle ali dok god se radi i gradi, dobro je.
Ja kažem i imam običaj da to govorim. Dok se radi i gradi, dobro je. Za zabrinuti je se, kad ne.
Prije rata, ono vrijeme ne pamtim, ali po svemu sudeći i po pričama je bilo bolje cijeloj porodici kako sam shvatio i kako shvaćam.
Ali opet smo kukali, tad, i sad kukamo, bolje možda da nismo. Valjda tako u ljudi. Uvijek hoćemo bolje da nam bude. Šta znam.
Što se tiče odlazaka, znam ih još koji ubrzo idu vani. Ali nisu mi neke stvari jasne nikako.
Cijene kirija, stambenih objekata itd., veoma visoke a sve manje ljudi po statistici a i primječuje se to.
Nedavno u dječijem dispanzeru bio, svi bili radi nećakinje, i kaže im stara, koliko su prije imali posla u dispanzeru jer je bilo više djece a sad valjda manje.
Sredili su sve skoro, naspram prije. Hitnu, dispanzer, polikliniku, kako znam i kliniku, radi se i gradi dodatno, uređuju itd. Ne znam kako, odakle ali dok god se radi i gradi, dobro je.
Ja kažem i imam običaj da to govorim. Dok se radi i gradi, dobro je. Za zabrinuti je se, kad ne.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20313 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pogrešno si razumio, ovo dvoje idu u Njemačku, a napravio sam samo komparaciju kako je neko zadovoljan sa manje priliva i sa više obaveza od nekog drugog ko misli da će mu negdje drugo biti bolje iako ima više od ovih koji su zadovoljni.512MB wrote: Dakle ovo dvoje u Njemačkoj rade i preguravaju iz dana u dan i boje se da će im struju isključit? Ne mogu otići na more ko ono dvoje u BiH sa plaćom od 700 kermi? Koje poslove rade onda u Njemačkoj?
Nisu još došli do toga o čemu ti pričaš. Tek se postavljaju temelji u Njemačkoj.
- ejjus
#20314 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze se tako gledati, ako cemo izolovati citavu pricu na par mojih postova, ali je interesantno da covjeku, koji se hvali ljudima Faustom i Hamletom, smeta, kad neko drugi spominje druge autore.512MB wrote: Jedno je potencirati da si literarno nadahnut a pisati kao u predškolskoj, kao kolega Ejjus. A drugo je ovaj čaršijski horuk povuci potegni nivo![]()
Osim tog ja pišem Bosanski onako kako sam ga učio na privatnim časovima, pošto smo ga u školi nismo imali
Smijesno je sto ja uvijek ciljano spominjem autore u ocekivanju da me neko provali.
Mislim da je jedna sustina ove citave price, da ljudima odgovara slika neobrazovane Bosne, jer u poredjenju sa njom mogu biti kulturni i progresivni. Onda kad naletis na nekog, ko ti nesto malo citira i kvari tu sliku, ta osoba pametuje.
Pazite, ja nisam protiv odlaska i ne smatram da je Bosna idealno mjesto za zivot, ali ako neko hoce, preko ove dijskusije, da hrani ego ili povecava vlastito samopouzdanje ili da potpomogne ocuvanju vlastitog psihickog zdravlja, makar budi dovoljno svjestan da to radis i ne prodaji tu psihicku slabost kao neku interesantnu socijalno kritiku ili analizu.
Onda mi moze reci "eto, nek' si ti interesantan." Jesam. Ili, "eto, nek' si ti pametan". Jesam i to, pa ti zbog toga mogu pomoc uvezi domace zadace. Goethe bi rekao "Daj sta guz*t, pa gdje god."
Drzi se angedota, hvaljenja i statistika sa klixa. Sreca moja pa je ovo sve anonimno. Moja reputacija ne bi mogla trpiti kontakt sa tobom. Unistilo bi me.
- JanuaryJones
#20315 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fazon je da nije sve u parama i plati. Zagađenje od oktobra do aprila nema veze s tim kolika ti je plata, kao ni čitav socio-ekonomski mehanizam kojem pripadamo ... od nekih najosnovnijih stvari tipa odvoza smeća do usko specijalizovane problemtike nedostatka neuropedijatara na pedijatriji (2 specijalista na čitav kanton i na čitavu FBiH). Džaba i kad imaš para a nemaš kome platiti da ti prati neurološki rizično dijete.Tomahawk11 wrote:Pogrešno si razumio, ovo dvoje idu u Njemačku, a napravio sam samo komparaciju kako je neko zadovoljan sa manje priliva i sa više obaveza od nekog drugog ko misli da će mu negdje drugo biti bolje iako ima više od ovih koji su zadovoljni.512MB wrote: Dakle ovo dvoje u Njemačkoj rade i preguravaju iz dana u dan i boje se da će im struju isključit? Ne mogu otići na more ko ono dvoje u BiH sa plaćom od 700 kermi? Koje poslove rade onda u Njemačkoj?
Nisu još došli do toga o čemu ti pričaš. Tek se postavljaju temelji u Njemačkoj.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20316 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne žive ljudi samo u Sarajevu.JanuaryJones wrote: Fazon je da nije sve u parama i plati. Zagađenje od oktobra do aprila nema veze s tim kolika ti je plata, kao ni čitav socio-ekonomski mehanizam kojem pripadamo ... od nekih najosnovnijih stvari tipa odvoza smeća do usko specijalizovane problemtike nedostatka neuropedijatara na pedijatriji (2 specijalista na čitav kanton i na čitavu FBiH). Džaba i kad imaš para a nemaš kome platiti da ti prati neurološki rizično dijete.
Koje zagađenje u oktobru
Naravno, u pravu si, kad se zagrebe ispod površine, u BiH čovjek nailazi na puno nekih prepreka koje mu mogu zgaditi život u istoj.
Ja opet pričam iz ugla osobe koja nema psihofizičkih smetnji i koja je relativno zdrava dosadašnjeg svog životnog vijeka, tako da me mimoilaze mnoge od tih prepreka, odnosno nemam dodira sa njima.
Ono što sam lično osjetio na svojoj koži je adminstracija, bilo kakvi papiri i bilo šta da završavaš, spremi se debelih živaca.
Opet kontam da je sve to život i ako je čovjek zdrav, može se fino živjeti i u BiH.
Bolestan ima samo jednu želju, kako ono...
- ultima_palabra
#20317 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa takav zivot bi trebalo da vodi nekih 80% ljudi, a ustvari ga vodi mozda 20%. U tome je problem.Tomahawk11 wrote:Volio bih da mi neko objasni....
Naime, rodio sam se u onoj državi, kad se zaratilo, što ono kažu, mali bio, prošao rat, drž, ne daj, u svojih 3 i po desetljeća, vidjeh svašta i prođoh svijeta.
Nisam nikakav bogataš, nisam guzonjin sin, a opet....ništa ne fali i živi se normalno. Putuje se. Sito se i obučeno. Ne fali ništa od tehnike. Auto vozam staro, to jeste. Biće i to zamjena za godinu-dvije.
Kako je sve to moguće ako je BiH takvo prkno od zemlje?
Najjadnija, najveći kriminal, sve naj, naj ali u najgorem smislu....
Ne bavim se ni kriminalom, da bude jasno
A kad dodju djeca dolazi i skroz novi set problema.
- JanuaryJones
#20318 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da se razmijemo, nije dijete bolesno. Dijete je neurološki specifično i kao takvo treba redovan monitoring. Imam pare, imam privatno osiguranje a nemam ga kome odvesti jer -- taaa daaa -- vaše dijete je blaži slučaj, imam ja puno težih slučajeva. Ovo je samo jedan od primjera u čitavom lancu nedostataka skrbi i sluha našeg sistema. Medicinski bilten se nadovezuje na školstvo, školstvo na dugi niz drugih socijalih prilika kasnije -- i gdje si prispio, nigdje. Sve se može riješiti na vrijeme a ovako propade dijete i mi zajedno s njim. A o birokratiji, administraciji, pravima, ganjanjima papira i potvrda da ne pričam.Tomahawk11 wrote:Ne žive ljudi samo u Sarajevu.JanuaryJones wrote: Fazon je da nije sve u parama i plati. Zagađenje od oktobra do aprila nema veze s tim kolika ti je plata, kao ni čitav socio-ekonomski mehanizam kojem pripadamo ... od nekih najosnovnijih stvari tipa odvoza smeća do usko specijalizovane problemtike nedostatka neuropedijatara na pedijatriji (2 specijalista na čitav kanton i na čitavu FBiH). Džaba i kad imaš para a nemaš kome platiti da ti prati neurološki rizično dijete.
Koje zagađenje u oktobru(šalim se
)
Naravno, u pravu si, kad se zagrebe ispod površine, u BiH čovjek nailazi na puno nekih prepreka koje mu mogu zgaditi život u istoj.
Ja opet pričam iz ugla osobe koja nema psihofizičkih smetnji i koja je relativno zdrava dosadašnjeg svog životnog vijeka, tako da me mimoilaze mnoge od tih prepreka, odnosno nemam dodira sa njima.
Ono što sam lično osjetio na svojoj koži je adminstracija, bilo kakvi papiri i bilo šta da završavaš, spremi se debelih živaca.
Opet kontam da je sve to život i ako je čovjek zdrav, može se fino živjeti i u BiH.
Bolestan ima samo jednu želju, kako ono...
-
espn
#20319 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Potvrde su samo tu da otežaju posao, i da informatički nepismeni u administraciji zarađuju.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20320 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dobro, možda je malo preteška riječ bolest, recimo da razumijem šta hoćeš reći.JanuaryJones wrote: Da se razmijemo, nije dijete bolesno. Dijete je neurološki specifično i kao takvo treba redovan monitoring. Imam pare, imam privatno osiguranje a nemam ga kome odvesti jer -- taaa daaa -- vaše dijete je blaži slučaj, imam ja puno težih slučajeva. Ovo je samo jedan od primjera u čitavom lancu nedostataka skrbi i sluha našeg sistema. Medicinski bilten se nadovezuje na školstvo, školstvo na dugi niz drugih socijalih prilika kasnije -- i gdje si prispio, nigdje. Sve se može riješiti na vrijeme a ovako propade dijete i mi zajedno s njim. A o birokratiji, administraciji, pravima, ganjanjima papira i potvrda da ne pričam.
Puno je prostora gdje god pogledaš za neki napredak.
Jasno da je premalo kritike za mnogo toga što bi se u drugim zemljama buna dizala.
Ja opet ponavljam da sam pisao na osnovu svog iskustva i svog životnog puta koji dosad nije naišao na te prepreke koje te tjeraju da tražiš glavi selameta negdje drugo.
@ultima, slažem se
- piupiu
#20321 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jednom rječju, nema sistema. Onda se postavlja pitanje - čemu država, zakoni, poreski sistem... ako gradjanin ne dobija ništa iz društvenog ugovora. To znači da neko nekoga vuče za nos. I onda ovi što ih vuku za nos izadju na protest dva-tri puta, vide nema fajde, neki se spakuju i odu. I tamo skontaju kako itekako može biti sistema. I onda dodje do svadje na forumu. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20322 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U svom poslu se susrećem sa jako puno procedura, potvrda, uvjerenja i čega sve ne, uglavnom velika većina tih papira je protokolarna i obezbjeđuju se reda radi, x-puta sam vodio diskusije na tu temu u smislu zašto nešto raditi protokolarno i reda radi, ako se može i bez toga.espn wrote:Potvrde su samo tu da otežaju posao, i da informatički nepismeni u administraciji zarađuju.
''Procedura'' je takva, mora se ispoštovati...koja crna procedura, gazimo sve više u digitalnu eru, sklanjaj te papire i ne brukaj se, jok, kakva god revizija, kontrola ili ko već, džabe što ti to imaš elektronski, ako nemaš PAPIR, isto kao da nemaš
-
Melbourne_Australia
#20323 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
On vise ne znaamidzazeher wrote:Pa jeste li ga imali ili niste (ga imali)512MB wrote:
Osim tog ja pišem Bosanski onako kako sam ga učio na privatnim časovima, pošto smo ga u školi nismo imali
- piupiu
#20324 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eeee, al' digitalizacijom se eliminiše puno poslova.Tomahawk11 wrote:U svom poslu se susrećem sa jako puno procedura, potvrda, uvjerenja i čega sve ne, uglavnom velika većina tih papira je protokolarna i obezbjeđuju se reda radi, x-puta sam vodio diskusije na tu temu u smislu zašto nešto raditi protokolarno i reda radi, ako se može i bez toga.espn wrote:Potvrde su samo tu da otežaju posao, i da informatički nepismeni u administraciji zarađuju.
''Procedura'' je takva, mora se ispoštovati...koja crna procedura, gazimo sve više u digitalnu eru, sklanjaj te papire i ne brukaj se, jok, kakva god revizija, kontrola ili ko već, džabe što ti to imaš elektronski, ako nemaš PAPIR, isto kao da nemaš
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#20325 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sistema kao sistema i nema. Kako će ga i biti? Pravo je čudo kako ovo sve i funkcioniše kad imaš tri strane i svako na svoju vuče, čim nije po njegovom, hajmo blokirati sve. Na kraju pat pozicija. I opet nekako funkcioniše.piupiu wrote:Jednom rječju, nema sistema. Onda se postavlja pitanje - čemu država, zakoni, poreski sistem... ako gradjanin ne dobija ništa iz društvenog ugovora. To znači da neko nekoga vuče za nos. I onda ovi što ih vuku za nos izadju na protest dva-tri puta, vide nema fajde, neki se spakuju i odu. I tamo skontaju kako itekako može biti sistema. I onda dodje do svadje na forumu.
Naša je sreća što smo mi u nekoj vrsti protektorata i što ne kontrolišemo Centralnu banku, inače bi ovo davno otišlo sve u neku stvar.
Dobro, koliko je to sreća možda je i nesreća, možda je davno sve trebalo pući da bi se krenulo s nule i da bi već danas imali bolju situaciju od pat pozicije.
Realno i nije bilo nekih protesta, ono je najžešće bilo oko JMBG, što će reći da se malo više kuka nego što realna slika nezadovoljstva pokazuje.
Ili se pak ide linijom manjeg otpora, ovo što kažeš, nek protestvuje ko hoće, odoh ja.
Svađa na forumu je najmanje bitna. Najbolje bi bilo kad bi ovakve teme bile neobavezna zezancija, međutim ne može, uvijek imaš onih koji su otišli vani i koji bi da pametuju onima koji su ostali tu i obrnuto. I onda se nađu oni koji to ne mogu otrpjeti i eto ga