Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
veliki_ah

#20276 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by veliki_ah »

F&N wrote: 02/07/2024 13:06
veliki_ah wrote: 02/07/2024 12:33
konektovan wrote: 01/07/2024 15:55

Vec je nekad neko isto pitao i pisao...ima tome par godina. I fakat je na tom planu Sarajevo, deficitarno...sve manje zelenila. Tamo gdje ga treba, nema ga..
Al me cudi da to ne odradi ova vlas, posto oni vole te populisticke poteze. A to nije ni skupo, a efektivno je.

Da okupe sve firme da urade masovnu sadnju drveca oko svojih preduzeca i zgrada, angazovali bi se i kucni savjeti, a to ne moze biti vise od par desetina hiljada troska. A efekat odlican.
Sarajevo je grad sa najvecim procentom pokrevivenosti cesta drvoredima u jugoistocnoj Evropi.
Zaboli me za te proizvoljne statistike. Ako ima prostora za jos, zasto bi kontra argument bio da ima vise od drugih? Uostalom zasto se porediti sa jugoistocnom evropom, poredi se s nekim boljim.

Ako ima prostora za jos drveca, za jos drvoreda, za bolje odrzavanje zelenih povrsina, zasto to ne raditi??
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#20277 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

Ma mozes posaditi milion stabala sutra neces rijesiti problem smoga u zimskim danima.
Sarajevo je najzagadjeniji zrak zbog velikog broja dana magle u kojima se smog lijepi za magi. A kada se jos desi i temperaturna inverzija u kombinaciji sa stabilnim vremenskim prilikama se zadrzi i do 10 dana.

Ne mogu tebi stabla pomoci nista prvo jer im opadne lisce. Drugo magla ce tu biti zbog kotline i rijeke. Jedino sta moze ublaziti zagadjenost u tom periodu jesu mjere poput totalne zabrane lozenja cvrstog goriva u 4 sarajevske opstine a dodao bih tu i Ilidzu, te jake subvencije na cijenu plina koju placaju domacinstva.

To kad se rijesi, rijesili smo smog.
Dalje cevabdzinice, buregdzinice fino, zabraniti lozista, ili udariti 3x veci porez ili taksu zbog zagadjenja.
Mahir kad nalozi vatru na Kovacima i ljeti ne mozes da dises a kamoli zimi a koliko je jos Mahira, Bosni itd...

Na kraju krajeva sve da zasade sutra milion stabala od njih nekog vele hajra nema u narednih 10 godina.

Zato se moraju uraditi neki hitni koraci koji se mogu provesti a mislim da su ovi gore najlakse za uraditi.
veliki_ah

#20278 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by veliki_ah »

Svejedno, to nas ne sprijecava da imamo milion stabala. Bolje biti u zagadjenom gradu sa milion stabala, nego sa hiljadu stabala.

Uostalom, siguran sam da se i oko pruge i u ovim dijelovima oko ceste gdje postoji problem od ostecenja ili krosnji mogu naci odgovarajuce sadnice koje ce davati svoj efekati i biti bolje nego sto je sad.
Hajlac

#20279 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

neki wrote: 02/07/2024 15:18
Hajlac wrote: 02/07/2024 14:56 U Sarajevu moze puno puno vise stabala 'stati' nego sto trenutno imamo, i to upravo uz glavne gradske saobracajnice, kao i u naseljima izmedju zgrada, gdje cesto imamo samo livade s pokojim samotnim stablom...

Uzmimo samo glavnu tramvajsku dzadu - ljeti kad sunce upekne i prestanu sezonske kise, zemlja se na dosta mjesta doslovno skori, suncu izlozena trava sprzi i zemlja se cak na nekim mjestima krene u prasinu pretvarati.

Drvoredi su previse prorijedjeni, rijetko gdje postoje paralelni drvoredi koji bi stvarali bolji-kontinuirani hlad duz setnica i biciklistickih staza...

Nakon onih nekoliko slucajeva pucanja grana (mokar i ogroman snijeg itd.), krosnje su poceli pretjerano kresati pa su stabla postala kao neki ukras umjesto efektivnog i jeftinog nacina za stvaranje sjene/hlada duz asfaltnih saobracajnica na kojima temperature rastu do preko 60C.

Mislim svakako zaboli kurac ove sto se u ljetnim mjesecima voze u klimatiziranim automobilima, stalno bjeze na vikendice u sumovitim predjelima i tako te lijepe price...
:bih:
Uz tramvajsku prugu visoko zelenilo se ne smije saditi jer vrlo lako može doći u doticaj s kontaktnom mrežom, što bi izazvalo havariju i požar. Slična situacija je i uz mnoge druge saobraćajnice ali pod zemljom - podzemne vodovodne i kanalizacione cijevi koje često pucaju zbog širenja korjena.
Što se tiče livada po naseljima i meni nije jasno što se npr na dobrinji ne uradi neka akcija sadnje jer tamo zaista ima golemih livada na kojim nema nikakvih smetnji za rast drveća, a i mnogi drvoredi koje su kreteni za volanom sasjekli bi se trebali obnoviti a na tome se baš ništa ne radi, primjer 10. transferzala.
Ma nisam ni mislio striktno na uski pojas uz prugu - ima mjesta za dodatna stabla citavom duzinom glavne saobracajnice s druge strane ceste tj. uz pjesacke i biciklisticke staze.

Ali sve se moze kad se hoce:

Prag
Image

Image

Image

Milano:

Image

Bec:

Image

Helsinki:
Image
Hajlac

#20280 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

veliki_ah wrote: 02/07/2024 15:23
F&N wrote: 02/07/2024 13:06
veliki_ah wrote: 02/07/2024 12:33

Al me cudi da to ne odradi ova vlas, posto oni vole te populisticke poteze. A to nije ni skupo, a efektivno je.

Da okupe sve firme da urade masovnu sadnju drveca oko svojih preduzeca i zgrada, angazovali bi se i kucni savjeti, a to ne moze biti vise od par desetina hiljada troska. A efekat odlican.
Sarajevo je grad sa najvecim procentom pokrevivenosti cesta drvoredima u jugoistocnoj Evropi.
Zaboli me za te proizvoljne statistike. Ako ima prostora za jos, zasto bi kontra argument bio da ima vise od drugih? Uostalom zasto se porediti sa jugoistocnom evropom, poredi se s nekim boljim.

Ako ima prostora za jos drveca, za jos drvoreda, za bolje odrzavanje zelenih povrsina, zasto to ne raditi??
:thumbup:
Ali gdje prestaje logika, tu pocinje Bosna/Balkan.
Naslovnica

#20281 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Kome je do zelenila neka ide u šumu i u brda, a mnogima se najlakše vratiti u zavičaj i riješe se problema zvanog sarajevska kotlina.
Nas haustorčad, mahalaše i djecu sa betona i asfalta popustite tih zemljoradničkih nebuloza.
HA JA!
Hajlac

#20282 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

F&N wrote: 02/07/2024 15:28 Ma mozes posaditi milion stabala sutra neces rijesiti problem smoga u zimskim danima.
Sarajevo je najzagadjeniji zrak zbog velikog broja dana magle u kojima se smog lijepi za magi. A kada se jos desi i temperaturna inverzija u kombinaciji sa stabilnim vremenskim prilikama se zadrzi i do 10 dana.

Ne mogu tebi stabla pomoci nista prvo jer im opadne lisce. Drugo magla ce tu biti zbog kotline i rijeke. Jedino sta moze ublaziti zagadjenost u tom periodu jesu mjere poput totalne zabrane lozenja cvrstog goriva u 4 sarajevske opstine a dodao bih tu i Ilidzu, te jake subvencije na cijenu plina koju placaju domacinstva.

To kad se rijesi, rijesili smo smog.
Dalje cevabdzinice, buregdzinice fino, zabraniti lozista, ili udariti 3x veci porez ili taksu zbog zagadjenja.
Mahir kad nalozi vatru na Kovacima i ljeti ne mozes da dises a kamoli zimi a koliko je jos Mahira, Bosni itd...

Na kraju krajeva sve da zasade sutra milion stabala od njih nekog vele hajra nema u narednih 10 godina.

Zato se moraju uraditi neki hitni koraci koji se mogu provesti a mislim da su ovi gore najlakse za uraditi.
Image

Sto se prije zasadi po gradu, to ce prije narasti :)
Hajlac

#20283 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 15:36 Kome je do zelenila neka ide u šumu i u brda, a mnogima se najlakše vratiti u zavičaj i riješe se problema zvanog sarajevska kotlina.
Nas haustorčad, mahalaše i djecu sa betona i asfalta popustite tih zemljoradničkih nebuloza.
HA JA!
Image

Image
Naslovnica

#20284 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Hajlac wrote: 02/07/2024 15:41
Naslovnica wrote: 02/07/2024 15:36 Kome je do zelenila neka ide u šumu i u brda, a mnogima se najlakše vratiti u zavičaj i riješe se problema zvanog sarajevska kotlina.
HA JA!
Image

Image
Ja, i?!
Kome smeta razligu.
El_comadante

#20285 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

Znači slabo ide cestogradnja u Sarajevu.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#20286 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mk ultra »

problemnatravunu wrote: 02/07/2024 06:46
mk ultra wrote: 01/07/2024 15:51
drug_profi wrote: 29/06/2024 23:28 5 milja je u ovoj kod kasarne.
sa tom cenom kvadrata moja kuća koja je 200m od te lokacije, vredi 1.000.000KM
full opremljena 3 sprata.
jbga , cijena mora biti adekvatno razrezana nazivu objekta :lol: , ni manje ni više nego "QUEENS residence" :izet:
U stvarnosti , imaš predivan pogled na staro pravoslavno groblje , zatvor BiH , i "ciganiju" sa Švrakinog ....looooodilo
Švrakino je centar svijeta za određene nove dijelove grada...
Hajlac

#20287 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Jos primjera drveca uz tramvajsku pruzu/kontaktnu mrezu:

Basel:
Image

Image

Bec:

Image

Image

Porto:
Image

Freiburg:
Image

Image

Ali zahmetli je nama to odrzavati, ocam'. Beton zakon haveru.
F&N

#20288 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

veliki_ah wrote: 02/07/2024 15:32 Svejedno, to nas ne sprijecava da imamo milion stabala. Bolje biti u zagadjenom gradu sa milion stabala, nego sa hiljadu stabala.

Uostalom, siguran sam da se i oko pruge i u ovim dijelovima oko ceste gdje postoji problem od ostecenja ili krosnji mogu naci odgovarajuce sadnice koje ce davati svoj efekati i biti bolje nego sto je sad.
100% se slazem.

Stabla pomazu puno ljeti, i zbog toga se sade da smanje temperaturu na cesti i trotoarima i da apsorbuju zagadjenja. Ljeti zaista ona to mogu.
Međutim kod nas ljudi malo nemaju pojma zasto se kod nas stvaraju ta ogromna zagadjenja. Porede nas sa nekim gradovima ili mjestima i lokacijama koji su na usicma rijeka gdje non stop puse vjetar, ili na nekim prostranstvima tj ravnicama itd itd...

Saditi drvece treba, ali ono nece rijesiti problem zagadjenosti u zimskom periodu i u situacijama kada naidje fronta sa saharskim pijeskom i prasinom.

Da se smanji zagađenost:
1. Zabraniti cvrsta goriva pod must (sve dok stanovnistvo lozi drva, ugalj, cipele, linoleum, i sve sta moze da gori dzaba ista dalje pricati)
2. Subvencija na plin da se ljudima isplati i da im bude primamljivo preci na plin
3. Dodatno oporezivati 2 i 3 auto u domacinstvu, i to sa visokim stopama poreza. Ne samo zbog zagadjenosti vec i zbog pretrpanosti grada autima.
4. Dodatno oporezivanje svih ugostitljeskih objekata koji spravljaju hranu na cvrsta goriva (pekare, cevabdzinice, picerije, restorani itd...) iz ovih poreza finansirati prelazak stanovnistva na plin.
5. Zeleni gradski saobracaj (autobusi i minibusi na plin i struju)
6. Dodatni porezi i takse na automobile sa eko ozakama ispod Eko 4.
Hajlac

#20289 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 15:44 Ja, i?!
Kome smeta razligu.
E nece da moze - mene iz mog grada niko ne moze otjerati, ma koliko bio pun sebe i mahalske zabokrecine :evil:
Naslovnica

#20290 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Hajlac wrote: 02/07/2024 15:55
Kome smeta razligu.
E nece da moze - mene iz mog grada niko ne moze otjerati, ma koliko bio pun sebe i mahalske zabokrecine :evil:
Niko te ne tjera ba, ima mjesta za sve.
Samo mojne mi šljivika i oranja po Sarajevu.
Trebaju nam moderne i široke saobraćajnice i gradski prevoz, obnova fasada, termo kako se ono kaže, i sve što ide uz to.
Šljivici, krompir i tako to - tome je mjesto na selu.
Hajlac

#20291 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 16:00
Kome smeta razligu.
Trebaju nam moderne i široke saobraćajnice i gradski prevoz, obnova fasada, termo kako se ono kaže, i sve što ide uz to.
O sebi ti najvise zapravo govoris takvim iskljucivim i diktatorskim pristupom :zzzz:
Naslovnica

#20292 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

F&N wrote: 02/07/2024 15:55
veliki_ah wrote: 02/07/2024 15:32 Svejedno, to nas ne sprijecava da imamo milion stabala. Bolje biti u zagadjenom gradu sa milion stabala, nego sa hiljadu stabala.

100% se slazem.

Stabla pomazu puno ljeti, i zbog toga se sade da smanje temperaturu na cesti i trotoarima i da apsorbuju zagadjenja. Ljeti zaista ona to mogu.
Međutim kod nas ljudi malo nemaju pojma zasto se kod nas stvaraju ta ogromna zagadjenja. Porede nas sa nekim gradovima ili mjestima i lokacijama koji su na usicma rijeka gdje non stop puse vjetar, ili na nekim prostranstvima tj ravnicama itd itd...

Saditi drvece treba, ali ono nece rijesiti problem zagadjenosti u zimskom periodu i u situacijama kada naidje fronta sa saharskim pijeskom i prasinom.

Da se smanji zagađenost:
1. Zabraniti cvrsta goriva pod must (sve dok stanovnistvo lozi drva, ugalj, cipele, linoleum, i sve sta moze da gori dzaba ista dalje pricati)
2. Subvencija na plin da se ljudima isplati i da im bude primamljivo preci na plin
3. Dodatno oporezivati 2 i 3 auto u domacinstvu, i to sa visokim stopama poreza. Ne samo zbog zagadjenosti vec i zbog pretrpanosti grada autima.
4. Dodatno oporezivanje svih ugostitljeskih objekata koji spravljaju hranu na cvrsta goriva (pekare, cevabdzinice, picerije, restorani itd...) iz ovih poreza finansirati prelazak stanovnistva na plin.
Cipele i linoleum se nisu ložili ni u ratu, de ba. :-)
Štaš dobiti time što ćeš opaliti dodatni porez na sirotilju koja vozi ispod ECO4? Dodatni porezi nisu stimulativna mjera.
Zašto odmah ne opališ poreza na sve ispod ECO6?
Ustvari, najbolje je opaliti svim ICE dupli porez, a EV osloboditi svega.
Ko nema para za EV i ne treba da živi u gradu.
Naslovnica

#20293 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Hajlac wrote: 02/07/2024 16:02
Naslovnica wrote: 02/07/2024 16:00
O sebi ti najvise zapravo govoris takvim iskljucivim i diktatorskim pristupom :zzzz:
Eki diktatorski pristup?! :mrgreen: :gunjastajl:
Dobro, može jedna sadnica šljive po glavi, ali isključivo oni koji imaju vlastitu avliju, 1/1.
Hajlac

#20294 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Amsterdam:

Image

Innsbruck:

Image

Besancon, Francuska:

Image

Rim:
Image

Krakow:
Image

Bordeaux:
Image

Budimpesta:
Image

Svakom iole normalnom nakon ovoliko primjera ce biti jasno da je prica o nespojivosti drvoreda i tramvajske pruge/kontaktne mreze nista drugo nego shupljak i izgovor za lijenost u planiranju i odrzavanju urbanog zelenila!
A nerijetko i korumpiranost zbog lobija reklamiranja kojekakvim panoima, plakatima, LED ekranima...
Last edited by Hajlac on 02/07/2024 16:18, edited 1 time in total.
F&N

#20295 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 16:05
F&N wrote: 02/07/2024 15:55

100% se slazem.

Da se smanji zagađenost:
Cipele i linoleum se nisu ložili ni u ratu, de ba. :-)
Štaš dobiti time što ćeš opaliti dodatni porez na sirotilju koja vozi ispod ECO4? Dodatni porezi nisu stimulativna mjera.
Ko nema para da kupuje mladje auto neka kupi benzinca i prebaci se na plin i rijesio je problem.
Ili samo benzinca.
Danas voziti auto bilo koje s ovim cijenama goriva, placanjem registracije, odrzavanjem koliko god ono jeftino bilo, ne moze ga se nazivati sirotinjom.
Hajlac

#20296 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Naslovnica wrote: 02/07/2024 16:05 Cipele i linoleum se nisu ložili ni u ratu, de ba. :-)
To sto ti nisi MORAO, ne znaci da neki drugi stanovnici Sarajeva nisu bili PRIMORANI :-)

Znam ja takve - i po pitanju humanitarne, struje, odjece, odnosa od strane Mjesne zajednice, Stambenog (namjestanja/kradje napustenih stanova) itd. bilo je privilegovanih.
Nekom rat nekom brat.
Ali da ne idemo u off-topic.

Poenta je da se radi o kotlinskom izuzetno zagadjenom gradu pa je stoga dodatno drvece (pogotovo zimzeleno!) puno potrebnije i neophodnije, nego u drugim gradovima.

Kad se grade/rekonstruisu saobracajnice, neophodno je ostaviti zelene zone paralelno uz saobracajnicu, s dovoljno dubokim slojom prirodne zemlje (ne hebenog sljunka/ilovace) za posaditi pravo stablo!
tramvajtrojka

#20297 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

Hajlac wrote: 02/07/2024 15:53 Jos primjera drveca uz tramvajsku pruzu/kontaktnu mrezu:

Image
Image

pa bolje izgleda pruzni pojas u Sarajevu od pola ovih tvojih slika jer se super travnjak i sve ostalo odrzava

A i ove slike sto si postavio travnjake si postavio u sred ljeta postavi iz istih gradova zimi il u jeseni

Image
Image
Hajlac

#20298 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 16:24
Hajlac wrote: 02/07/2024 15:53 Jos primjera drveca uz tramvajsku pruzu/kontaktnu mrezu:

Image

pa bolje izgleda pruzni pojas u Sarajevu od pola ovih tvojih slika jer se super travnjak i sve ostalo odrzava

A i ove slike sto si postavio travnjake si postavio u sred ljeta postavi iz istih gradova zimi il u jeseni
Gdje ti je drvored na toj slici?

Pa eto postavi ti za usporedbu isto slike "u sred ljeta" trenutnog stanja u Sarajevu duz tramvajske pruge :lol:

Izgovor vam je maloprije bio da se zbog opasnosti od grana stabla, ne smije uz prugu i konktaktnu mrezu saditi drvece - ja postavim mali milion i djetetu jasnih primjera da to JESTE izvedivo u praksi - i sad ide shupljak o opadanju lisca tokom zime? :-)

A sve je krenulo od ove ilustracije upravo ljetnih uslova:
Image

Koga briga za travnjak ccc?

Kakva je uloga travnjaka u:

a) stvaranju mikroklime tokom ljetnih sve gorih vrucina, i

b) filtriranju enormnog zagadjenja u zimskim mjesecima? :lol:

Standardno trollanje.
Last edited by Hajlac on 02/07/2024 16:35, edited 2 times in total.
HelaS

#20299 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Spoiler
Show
Image
Image

Spoiler
Show
Image
Image
Zašto je problem postaviti travu kakva se postavlja na nogometnim terenima :? Ona se mora i održavati, ali je takva trava višestruko ljepša, ugodnija za oči i prirodnija od nekakvog prašnjavog šljunka koji je svako malo razbacan između šina, neugledan i isijava toplotom.
tramvajtrojka

#20300 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

Hajlac wrote: 02/07/2024 16:27

Image

Gdje ti je drvored na toj slici?

Pa eto postavi ti za usporedbu isto slike "u sred ljeta" trenutnog stanja u Sarajevu dug tramvajske pruge :lol:
jel ti shvacas da drvored ne mozes posaditi na svakom mjestu kako mislis posaditi drvo a razdjelni pojas je jedan metar

uredjenje sarajevske pruge u citavoj duzini izgleda bolje nego u 2/3 gradova koje si postavio al haj najvaznije je po samom sebi pljuvati :lol:

Image
Image

evo ti pruge u pragu jos veci razdjeljni pojas nego u Sarajevu pokriven samo sa tucanikom 2/3 svih pruga u evropi sto se uradilo u zadnjih nekoliko godina u evropi izgleda isto kao sarajevska pruga
Post Reply