Republika Turska

Post Reply
Fudo Bosna

#20251 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

handžar88 wrote:I milioni ljudi ga poslusaju i spase mu guzicu.. a ti iz podruma baljezgas na klix forumu, cita te par ljudi.. i das sebi za pravo da pljujes po covjeku koji je jedan od najbitnijih kotacica u globalnoj politici trenutno. Pa ko je tu budala.
I to sto se javio na viber u takvom trenutku je maestralan potez i odraz vremena u kojem zivimo, u buducnosti ce biti izucavan uticaj interneta u kreiranju globalne politicke sudbine.. od Obamine yotube kampanje, Erdoganovog viber poziva, Trumpovog twitter naloga i mnoge druge stvari.. to nije uopste za podsmijeh.

Poznat sindrom kod naseg naroda. 'Ta ce Dzeko ja mu kroz noge probacivo

:thumbup: !
Sanjarko

#20252 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Ej moj Fudo. Kad se masa pokrene kasno je. Prosli smo mi ovdje kroz to, nazalost.
megaman4

#20253 Re: Republika Turska

Post by megaman4 »

Fudo Bosna wrote:
handžar88 wrote:Kad neki nebitan lik na mrtvom forumu pocne omalovazavat predsjednika jedne svjetske sile koji je okruzen sa stotinama eksperata za svaku oblast, jos uz to nastupa samouvjereno i kao da mu je sve poznato, iako mu je izvor informacija internet i tv.. znas da taj nema pojma o cemu prica.. ali bukvalno nema veze nikakve. Hiljade faktora nama nepoznatih u igri a on donosi zakljucke samouvjereno ko da je on osmislio ovu globalnu igricu.

Niko ne kaze da je Turska sila No 1, niko ne kaze da se u slucaju ekonomskog sukoba sa USA nece izvuci deblji kraj, ali svi ovi silni "samozvani experti" ili su toliko zlonamjerni ili nisu svjesni bitnosti Turske kao regionalne sile, i na kraju, nije se u konfliktu samo sa Turskom, a i da jeste to moze izazvati i ekonomski i nazalost , svaki drugi/politicki haos, od koga ni Balkan ni BIH , nazalost nece biti imuni...

Komentari "strucnjaka" su u smislu, kao da se radi o konfliktu, Francuske i Gvineje Bisao, pa eto, to im "cejf" i u tome jadnici "likuju"...

Radi se o konfliktu USA, supersile i Turske najvece regionalne sile u ovom dijelu svijeta,(mocnije od svih balkanskih zemalja skupa) i druge NATO sile, i to je ono sto, berem mi koji zivimo u ovim vazalskim minidrzavicama na Balkanu, nastalim raspadom ex Yu , ne bismo smjeli nikako " likovati" , jer se itekako moze odraziti na nase bijedne "ekonomije" i naravno na nasu bezbjednost, jer su i Turska i USA bitni za ove drzave, na politicku stabilnost, a za BIH, pogotovu...
Na kraju mi mogao ruski medjed neprimijetno uci na ove terene i eto velikog belaja. Najvise se tome nada Dodik, jer kako da drugacije sacuva guzicu?
madner

#20254 Re: Republika Turska

Post by madner »

Turska je druga NATO sila koliko je i Tuzla City drugi klub u drzavi. :D

Regionalna sila svakako jeste, ali ekonomski i vojno samo prema balkanskim kepecima jeste nesto.
vivaldi

#20255 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Fudo Bosna wrote:Niko ne kaze da je Turska sila No 1, niko ne kaze da se u slucaju ekonomskog sukoba sa USA nece izvuci deblji kraj, ali svi ovi silni "samozvani experti" ili su toliko zlonamjerni ili nisu svjesni bitnosti Turske kao regionalne sile, i na kraju, nije se u konfliktu samo sa Turskom, a i da jeste to moze izazvati i ekonomski i nazalost , svaki drugi/politicki haos, od koga ni Balkan ni BIH , nazalost nece biti imuni...
fulio si cijeli fudbal. turska ima ogromne ekonomske probleme. sta ja ili bilo ko drugi na forumu pise - NIJE BITNO! turska ima ogormne probleme koje niko na forumu nije niti uzrokovao niti moze rijesiti. i nije moje pisanje tipicni balkanizam vec upravo suprotno. tipicni balkanizam je da kad nesto useres ne radis na tome da to rijesis vec iz sve snage zapnes da nekoga drugoga okrivis.

tipicna balkanska fraza "suti da se dushmani ne slade" je balkan i dovela do kurca jer jedini koji trpi stetu je upravo onaj sto suti.
Maraschino

#20256 Re: Republika Turska

Post by Maraschino »

Na ratnoj nozi sa svakim(sto bi kod nas rekli, zagovnao) i sada prijeti ''smijenite me i svi cete propasti''. Kao on ima carobni stapic pomocu kojeg upravlja cijelim svijetom. Takvom ludjaku ne davati nikakve sifre i kljuceve jer je u stanju svasta uraditi.

Glede ove teme, intuicija me nikad ne vara ali sve je ovo maslo Izraela. Zuco nasjeo na igru da pokaze misice ali ce se to smiriti cim prije jer nikome ova igra nije od koristi(osim Izraelu da oslabi Tursku).
vivaldi

#20257 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Maraschino wrote:Na ratnoj nozi sa svakim(sto bi kod nas rekli, zagovnao) i sada prijeti ''smijenite me i svi cete propasti''. Kao on ima carobni stapic pomocu kojeg upravlja cijelim svijetom. Takvom ludjaku ne davati nikakve sifre i kljuceve jer je u stanju svasta uraditi.

Glede ove teme, intuicija me nikad ne vara ali sve je ovo maslo Izraela. Zuco nasjeo na igru da pokaze misice ali ce se to smiriti cim prije jer nikome ova igra nije od koristi(osim Izraelu da oslabi Tursku).
ama to su samo teorije zavjere
Mar 5, 2014, 03:36pm

Why The Worst Is Still Ahead For Turkey's Bubble Economy
https://www.forbes.com/sites/jessecolom ... dcc1754145

Shopping mall development is another important facet of Turkey's construction bubble
uporedi sa onim danasnjim textom u gardianu. nema to nikakve veze sa trumpom, on je samo malo ubrzo. ekonomisti su na ovo upozorvali vec godinama

cnn prije 4 godine
The OECD has also weighed in with concerns, saying the country's addiction to foreign money risks volatility.
How Turkey turned from emerging star to economic mess

By Ivana Kottasova, CNN

Updated 1016 GMT (1816 HKT) August 7, 2014
https://edition.cnn.com/2014/08/07/busi ... index.html
Last edited by vivaldi on 24/08/2018 00:11, edited 1 time in total.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#20258 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Da je ondašnja Turska, Turska Donmeh-Davutoglua imala podršku baba-Jakuba i državnih struktura GB i USA, to je izvan svake sumnje. Egipatska armija je smaknula Donmeh-Davatogluovog majmuna (Mursija) koga su instalirale GB i USA na "demokratskim izborima" i "stvar" je počela da se ljulja. U međuvremenu su se gomilali ekonomski problemi a Erdogan je smjenio Donmeh-Davutoglua, baba-Jakubovog Kisindžera iz Male Azije, počeo je da mijenja državni kurs i desio se puč u pokušaju...

Hajmo dalje, majstori.
Last edited by Challenger_ on 24/08/2018 00:11, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#20259 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

vivaldi wrote:
Fudo Bosna wrote:Niko ne kaze da je Turska sila No 1, niko ne kaze da se u slucaju ekonomskog sukoba sa USA nece izvuci deblji kraj, ali svi ovi silni "samozvani experti" ili su toliko zlonamjerni ili nisu svjesni bitnosti Turske kao regionalne sile, i na kraju, nije se u konfliktu samo sa Turskom, a i da jeste to moze izazvati i ekonomski i nazalost , svaki drugi/politicki haos, od koga ni Balkan ni BIH , nazalost nece biti imuni...
fulio si cijeli fudbal. turska ima ogromne ekonomske probleme. sta ja ili bilo ko drugi na forumu pise - NIJE BITNO! turska ima ogormne probleme koje niko na forumu nije niti uzrokovao niti moze rijesiti. i nije moje pisanje tipicni balkanizam vec upravo suprotno. tipicni balkanizam je da kad nesto useres ne radis na tome da to rijesis vec iz sve snage zapnes da nekoga drugoga okrivis.

tipicna balkanska fraza "suti da se dushmani ne slade" je balkan i dovela do kurca jer jedini koji trpi stetu je upravo onaj sto suti.

Da , a ko ih nema; je li mi i nasi susjedi nemamo problema....?

Kada sam o ovom drugom pisao nisam konkretno mislio na tebe, ali kada vec govoris o problemima, igrati se sa Turskom, (koliko god ona bila slaba u odnosu na USA, ) znaci igrati se sa svjetskim ekonomijom a Boga mi, dugorocno i sa svjetskim mirom, nazalost...

A posljedice, pa prije ce ih osjetiti male i siromasne zemlje nego veliki, a ako mislis da za BIH, ( i USA i Turska), nisu jako bitne drzave i da nam npr Turska nije bitan prijatelj,( a Bosna ih bas i nema puno), normalno da se ne mogu radovati bilo kojem konfliktu za BIH a i druge balkanske drzavice , konfliktu dvije krucijalno bitne zemlje...
Kikibombona

#20260 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote:Na ratnoj nozi sa svakim(sto bi kod nas rekli, zagovnao) i sada prijeti ''smijenite me i svi cete propasti''. Kao on ima carobni stapic pomocu kojeg upravlja cijelim svijetom. Takvom ludjaku ne davati nikakve sifre i kljuceve jer je u stanju svasta uraditi.

Je li Grcku skrsio Izrael?

Prtejrujete sa tim Izraelom, debelo. Nisu oni tako mocni. Ni drzavu nemaju da lici na nesto.
Fudo Bosna

#20261 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

madner wrote:Turska je druga NATO sila koliko je i Tuzla City drugi klub u drzavi. :D

Regionalna sila svakako jeste, ali ekonomski i vojno samo prema balkanskim kepecima jeste nesto.

Turska je po tebi "nebitna" za NATO pakt?

Turska " nije" NATO sila, a ko jeste, izvini, da nije mozda Hrvatska ili Poljska, prosvijetli me?

Ti covjece lupetas, ko "Martin po diviziji"!
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#20262 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Kikibombona wrote:Je li Grcku skrsio Izrael?

Prtejrujete sa tim Izraelom, debelo. Nisu oni tako mocni. Ni drzavu nemaju da lici na nesto.
Misli na proizraelske lobiste, cioniste, koji barem 100 godina drmaju vanjskom politikom GB i USA.
vivaldi

#20263 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Fudo Bosna wrote:A posljedice, pa prije ce ih osjetiti male i siromasne zemlje nego veliki, a ako mislis da za BIH
pa naravno da cemo osjetiti, ona nasa junetina sto im izvozimo (i fbih i rs) je danas 50% skuplja nego prije pola godine jer im je prodajemo za dolare. ako je kila bila 4 dolara onda je nasa junetina bila 16 lira, a danas je 24 lire jer je lira sa 4 skocila na 6. ne trebas biti ekonomista ni matematicar da zakljucis da sto je skuplja sve ce se slabije prodavat
Maraschino

#20264 Re: Republika Turska

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote:

Amerika je izvrsilac radova isto kao i za Iran.
Jedino je Izraelu smetao Iran pa su preko Amerike povukli sve za sobom protiv sporazuma sa Iranom. Dobro, tu je i SA.

Ako je Turska toliko slaba, nebitna sto se toliko o njoj pise i prica.

Obama je bio malo dijete ono naivno kakav je ovaj. Ne koristi vojsku ali nikad vise neprijatelja nema Amerika nego sto ih sada ima.
madner

#20265 Re: Republika Turska

Post by madner »

Fudo Bosna wrote:
madner wrote:Turska je druga NATO sila koliko je i Tuzla City drugi klub u drzavi. :D

Turska " nije" NATO sila, a ko jeste, izvini, da nije mozda Hrvatska ili Poljska, prosvijetli me?

Dalek je put od druge do nebitne sile.

Turska ima veliku vojsku, ima znacajan geografski polozaj, ali je tehnoloski i materijalno u rangu Poljske. S tim da je Poljska znatno bitnija za Evropu, dok je Turska bitnija za USA.
Fudo Bosna

#20266 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

madner wrote:
Fudo Bosna wrote:

Turska ima veliku vojsku, ima znacajan geografski polozaj, ali je tehnoloski i materijalno u rangu Poljske. S tim da je Poljska znatno bitnija za Evropu, dok je Turska bitnija za USA.
Ti neki saljivdjija i to zesci, zajebant ocito... :lol: !
Kikibombona

#20267 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Maraschino wrote:Amerika je izvrsilac radova isto kao i za Iran.
Jedino je Izraelu smetao Iran pa su preko Amerike povukli sve za sobom protiv sporazuma sa Iranom. Dobro, tu je i SA.

Ako je Turska toliko slaba, nebitna sto se toliko o njoj pise i prica.

Obama je bio malo dijete ono naivno kakav je ovaj. Ne koristi vojsku ali nikad vise neprijatelja nema Amerika nego sto ih sada ima.
Nisi odgovorio ko je skrsio grcku ekonomiju. Izrael, Amerika, Njemacka, Turska...?

Iran smeta svima. Americi, Saudijskoj Arabiji, Izraelu, pa cak i Turskoj. Nikome ne odgovara prejak Iran. U svim ratovima na BI, Turska i Iran su bili na razlicitim stranama. Saudijska Arabija se najvise plasi Irana. Znaju da su slabi i da ce biti egzistencijalno ugrozeni ako Iran previse ojaca. Izrael vidi Iran kao prijetnju radi njihove ekspanzionisticke politike na BI. Amerika vidi problem u Iranu radi njihovog nastojanja da postanu gospodari Bliskog istoka i da istjeraju Ameriku iz regiona.

Imas Ameriku koja je na vrhu. Iran zeli skinuti Ameriku sa vrha, u svom regionu. Borba za tron prijatelju. Tako je od kada je svijeta i vijeka, nista se nije promijenilo.

Preuvelicava se moc Izraela i jevrejskog lobija. Arapi imaju desetine drzava a Zidovi nemaju nijednu. 7-8 miliona Izraelaca zivi na teritoriju manjem od FBiH. Eto koliko su mocni. Njihov utjecaj je znacajan, ali daleko od toga da Amerika radi po uputama jevrejskih lobista. Da je tako, imali bi Veliki Izrael a ne mali i ispresjecan teritorij bez punog priznanja od strane MZ. Vec su zauzimali Sinaj i dijelove Sirije, Jordana i Libana pa se povlacili. Pogledaj kako Rusi otimaju teritorij u Ukrajini ili Turci u Siriji ili na Kipru.
madner

#20268 Re: Republika Turska

Post by madner »

Fudo Bosna wrote:
madner wrote:
Fudo Bosna wrote: Turska je po tebi "nebitna" za NATO pakt?

Ne, ako su ti ovo novosti sta zapravo znas?
Fudo Bosna

#20269 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

madner wrote:
Fudo Bosna wrote:

Ne, ako su ti ovo novosti sta zapravo znas?[/quote]

Poredis , a ja ih spomenuh u sali , Tursku i Poljsku, govoris da su Turci eto mozda kao nesto jaki za Balkan a izvan toga kao "nisu", smijesan si ili se salis,imas dara za sarkazam, ali bas ono, " pravo"...

Turska je po misljenju mnogih analiticara , druga NATO sila, naravno ima i tu mana, problema sa F35 , donekle i tehnoloska zaostalost MTS a,(naravno, ono gdje su oni "zaostali" to je za Srbiju, Albaniju i slicne "velesile", oruzje sami vrh), ali dobro, eto slozicemo se, imaju tu tehnickih mana, nemaju nosace npr, ali pjesadija Turske je sigurno ne samo u skoro samom NATO vrhu, vec i van NATO, veoma jaka oruzana sila....

Ekonomija i uopste poredjenje Turske, ne samo sa Balkanom, to je neozbiljno, po mnogim analiticarima to je i ekonomska sila , od 15 do 20 prvih svjetskih ekonomija, koliko je god ti i "komicari" poput tebe podcjenjivali i prikazivali , "jadnom"...

Naravno, svako poredjenje sa USA, i Turska ranjivost, i da im USA, ekonomskim mjerama mogu ITEKAKO nastetiti i izazvati uzasne ekonomske probleme, i to je, naravno , jasno, ali da je , geostrateski , polozaj Turske kao NATO clanice, za prevlast u tom dijelu svijeta No1, i da , (bez obzira sto Turska u svakom ekonomskom i politickom konfliktu sa USA, itekako moze, " nagrebati"), ali SAD u "zakuhavanju" sa , ne samo sa Turskom vec i mnogim drugim bitnim drzavama, moze i , koliko god se neki ovdje sa tim segacili i Trump "nagrebati" i uciniti USA u i NATO paktu "medvjedju" uslugu, to samo naivan moze a da ne vidi.... Koliko je pametno naivno "slusati" Izrael i cioniste i njihove interese a uvaljivati sopstvenu drzavu ,USA, tu se Zuti mozda i preracunao, drugar. Mozes , naime,sa svojom USA, zakuhati sa koliko god drzava hoces, ali ne mozes , DOKLE HOCES, to ovdje neki presucuju, uz svo prezentovanje , ITEKAKVE, ranjivosti Turske ekonomije, sto je realnost, ta ranjivost i gdje se u dobrom dijelu slazem sa @Vivaldijem...(ali Trumpovo ponasanje "slona u staklarskoj radnji", moze se i USA o glavu obiti...)

Da se posljedice ; ekonomske, politicke i vojne , ako "srusis" jednu Tursku ekonomski ili je "prisilis" da ode iz NATO pakta, ili se barem u dobroj mjeri okrene Rusima, ne mogu ni sagledati i da , pogotovu mi mali sa Balkana i pogotuvu Bosna i ex Yu, itekako mozemo nagrebati, to ovi "zluradi" ili ne vide , ili , "nece" da vide...

Neko je, gledaj siri istorijski kontekst, velik, npr vojno, ne zadnjih 15 godina, nego se drugar, pogotovu kada su armije u pitanju, gleda se i dalja povijest, a Turska je bila No1 sila u srednjem i novom vijeku, poodobrog dijela svijeta, da te podsjetim prijatelju, citavih nekoliko stotina godina, a ta "velika Poljska" , koju smo, vjerujem u sali spomenuli, je bila "sila", ravna "vojnoj sili" jedne Bugarske na Balkanu, kada se samo sjetim "napredne poljske konjice u II sv ratu i " zestokog otpora" , hitlerovoj Njemackoj, ovi imali tenkove a "mocni Poljaci" im se hrabro "suprostavili" konjicom, i Njemacka ih "jedva osvoji" :D !
madner

#20270 Re: Republika Turska

Post by madner »

Znaci veze nemas.

Daj dva takva analiticara kada se pozivas na njih.

Imas 3 nuklearne sile u NATO paktu koje redovno ratuju po svijetu i prave intervencije. Turska nije jedna od njih. Vojna industrija je takva da im je najbolji tenk Njemacki iz 1987. 20 godina pricaju kako samo sto nisu napravili svoj.

Poljska je odmah iza sto se tice ekonomije, 20 do 25. Turska je mozda prestigla Holandiju, mozda nije. Njemacka, UK, Francuska, Italija, Spanija, Kanada su ispred i imaju visestruko veci GDP.

Poljska je takodje nekad bila sila, malo prije Osmanlija. Ali ne zivi se od stare slave. Turke su iz Evrope istjerali Bugari, Srbi i Grci koliko su nisko pali.
Fudo Bosna

#20271 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

madner wrote:Znaci veze nemas.

Imas 3 nuklearne sile u NATO paktu koje redovno ratuju po svijetu i prave intervencije. Turska nije jedna od njih. Vojna industrija je takva da im je najbolji tenk Njemacki iz 1987. 20 godina pricaju kako samo sto nisu napravili svoj.

Poljska je odmah iza sto se tice ekonomije, 20 do 25. Turska je mozda prestigla Holandiju, mozda nije. Njemacka, UK, Francuska, Italija, Spanija, Kanada su ispred i imaju visestruko veci GDP.

Poljska je takodje nekad bila sila, malo prije Osmanlija. Ali ne zivi se od stare slave. Turke su iz Evrope istjerali Bugari, Srbi i Grci koliko su nisko pali.

Nemam potrebe za daljom raspravom.

Nemas pojma o tematici, nije samo nuklearno oruzje mjerilo vojne sile,bilo koji kreten koji pokrene nuklearni rat je unistio cijeli svijet i to je kraj, a Turska je 2 NATO sila, porediti Poljsku i Tursku je smijesno i tu nemam dalje potrebe za raspravom, ocito nisi u zadnjih 15 tak godina bio u Turskoj a Poljska i ekonomija, zaista nisi svjestan sta lupetas....

Mozes nastaviti monolog sa ovim "strucnjacima" koji smatraju da su svu pamet "pokupili" :mrgreen:

:-) ....
madner

#20272 Re: Republika Turska

Post by madner »

Naravno da nije samo, ali svakako jeste i to bitno. I ne bi.

Turska je 2. po broju vojnika u NATO. I to je jedino mjerilo gdje unutar NATO imaju drugo mjesto.

Poljska ekonomija ima stabilan rast, ima veci BDP po glavi od Turske i ima puno znacajniju geografsku poziciju za Evropu od Turske. To je definitivno isti rang. Treca liga, s tim da se Turska nada da moze dobaciti do druge u sljedecih par godina.
Point.

#20273 Re: Republika Turska

Post by Point. »

Fudo Bosna wrote:
madner wrote:Znaci veze nemas.

Nemam potrebe za daljom raspravom.

Nemas pojma o tematici, nije samo nuklearno oruzje mjerilo vojne sile,bilo koji kreten koji pokrene nuklearni rat je unistio cijeli svijet i to je kraj, a Turska je 2 NATO sila, porediti Poljsku i Tursku je smijesno i tu nemam dalje potrebe za raspravom, ocito nisi u zadnjih 15 tak godina bio u Turskoj a Poljska i ekonomija, zaista nisi svjestan sta lupetas....

Mozes nastaviti monolog sa ovim "strucnjacima" koji smatraju da su svu pamet "pokupili" :mrgreen:

:-) ....
Gdje ćeš pored žive Njemačke, Francuske, USA, Velike Britanije staviti Tursku u drugi NATO silu. :roll:
stakasa

#20274 Re: Republika Turska

Post by stakasa »

Kikibombona wrote:

Grci su svojim javaslukom skrsili sami sebe
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#20275 Re: Republika Turska

Post by Truba »

ako je juga mogla biti 4. može i turska 2. :D
:lol:
Post Reply