Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#2026 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Bakir1 »

prosle sedmice sam se navozao, dosta, i moram primjetiti, uz koristenje vise primjera, da su vozaci a klase-starije, pegle strasne.
basicm

#2027 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by basicm »

Ja im pridruzujem vozace Toyoti, sto manja to veci smor za volanom.

Sent from my iPhone using Tapatalk
MOSALJOZE

#2028 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

Ja ne znam za vas,ali mene užasno nervira kada npr auto stoji u traci za skretanje i onda lola dok skreće udje pola metra u moju traku i skrene.Stvarno ne kontam :roll:
direstraits0078

#2029 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

Nemoj to da te cudi, to su vozaci koji imaju i kategoriju C i E. :D
MOSALJOZE

#2030 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

direstraits0078 wrote:Nemoj to da te cudi, to su vozaci koji imaju i kategoriju C i E. :D
Ima i onih vozača b kategorije koji to urade dok je pored njih vozač u vozilu c kategorije pa onda gledaju u nevjerici
mefistofilis

#2031 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mefistofilis »

dadoka84 wrote:zene inace cesto ulete u moju traku na 10 cm iz poznatih razloga ali me to ne nervira toliko, jer vecina ih to ne radi namjerno. S druge strane one trkače bih grtalicom sa ceste izgurao.
ma i ja sam kad sam tek polozio tako izgurao lika iz trake i stanemo na slijedecem semaforu i on otvara prozor kaze: majke ti, jel me zajebajes. reko halali nisam te vidio (mrtvi ugao) i vozdra. i to se moze svima desiti...

najgori su mi oni koji zagaze u dvije trake pa cekaju koja ce odcepiti da u nju stanu.
to sam vec dva puta u zadnje vrijeme vidio :-)
stiv33

#2032 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by stiv33 »

što na kružnom toku ne pale pokazivač smjera kad izlaze. :?
alenthekiller

#2033 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by alenthekiller »

dadoka84 wrote:npr najvise me nervira kad papak u rav4 namjerno vozi sredinom autoputa jer mu je krivo sto je sporiji od mene... a malo prije toga vozi 120 lijevom trakom koja se zarsava i zalijece se ispred mene, ubacuje se te naglo koci jer ide na raskrsnicu s kamerom. :shock:
je li crni bio? :izet:
ranger

#2034 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ranger »

stiv33 wrote:što na kružnom toku ne pale pokazivač smjera kad izlaze. :?
mene masa (mladih) vozaca ubjedjuje da to ne treba :roll: boktemazo...
insomnia78

#2035 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Joj i mene, posebno ako cekam da se ukljucim i on hladno skrene

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
MOSALJOZE

#2036 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

ranger wrote:
mene masa (mladih) vozaca ubjedjuje da to ne treba :roll: boktemazo...
Šta je ono učilo to samo on zna,Inače kružni su kao stvoreni za saobraćajke
Googlerica

#2037 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Googlerica »

MOSALJOZE wrote: Šta je ono učilo to samo on zna,Inače kružni su kao stvoreni za saobraćajke
ko uopste izmisli kruzni tok :-)
MOSALJOZE

#2038 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

Googlerica wrote:
MOSALJOZE wrote: Šta je ono učilo to samo on zna,Inače kružni su kao stvoreni za saobraćajke
ta će nam to
Googlerica

#2039 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Googlerica »

MOSALJOZE wrote:
Googlerica wrote:
ta će nam to
tako je :lol:
seoBIH

#2040 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Ne znam sta vam je cudno s kruznim tokovima? Prije 5 godina koliko ih je bilo u Sarajevu ? Koliko ih je bilo u drugim gradovima?

Ja sam npr kruzni tok vidio i o njemu cuo samo na testovima.... :bih:
MOSALJOZE

#2041 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

123456789 wrote:Ne znam sta vam je cudno s kruznim tokovima? Prije 5 godina koliko ih je bilo u Sarajevu ? Koliko ih je bilo u drugim gradovima?

Ja sam npr kruzni tok vidio i o njemu cuo samo na testovima.... :bih:
ma to je nešto stranjsko,to ti je zlo
insomnia78

#2042 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Novotarija

XTech

#2043 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by XTech »

U AŠ se ovo jako slabo obradjuje, mislim radi se na tome ali ne pravilno.
Meni kao vozacu je najbitniji zmigavac koji vozac daje prilikom ulaska u kruzni tok, jer on u svom normalnom svijetu odredjuje na kojem ce izlazu to vozilo zavrsiti. Ono sto je realnost je da se u AŠ pocetnici uce da se UVIJEK daje desni zmigavac jer se skrece desno jel, tj ulazi u kruzni tok :mrgreen:
Taj zmigavac prije ulaska nema veze sa promjenom vaseg kretanja, negdje je u ovim temama ranije imala dobra slika, tj. primjer kretanja, prestrojavanja i davanja signala.
Kada idete prema Dobrinji recimo, 90 posto vozaca ulazi na desnu traku iako ce dobar dio njih izaci tek na drugom iskljucenju. Svugdje u svijetu napravljeni da rasterete saobracaj a samo se kod nas stvaraju guzve. Takodjer onaj na Ilidzi bi puno bolje funkcionisao da nema tramvajske pruge koja prolazi kroz kruzni te da nema onih papaka koji blokiraju saobracaj u samoj Ilidzi svakakvim parkiranjem.

I neko je gore dobro napisao, sa obzirom na slabo i ponekad neodlucno kretanje kroz iste, kruzni tokovi su odlicni sa "poturanje" i saobracajke.

Mene nerviraju sljedeci:
- oni sto ne daju nikako zmigavce
- oni sto se ukopavaju na trepcuce zeleno
- oni sto voze ispod ogranicenja
- oni sto koce kada uoce radar i policiju bez obzira sto se krecu u okviru ogranicenja
- oni sto sviraju u tunelima
- tjuneri sa xsenonima i "jakim" zvucnicima
- oni sto uvijek drze upaljene maglenjake jer auto tada izgleda opako
- oni sto me zaobilaze kada propustam pjesake
- oni cije brizgaljke za brisace bacaju vodu meni na sajbu
- oni sto na "dujama" zadnja svjetla za maglu skopcaju na kocnicu da to nazad bolje sija
- opet tjuneri, ovaj put sa "izduvnim sistemima" i neonkama
- ovi "vozaci" sto pipkaju kocnicu svako malo
- sabani koji gasaju po gradu i provlace se kroz iglene usi sa bebom na zadnjem sjedistu
- ovi carbon manijaci, unistise auta kako iznutra tako i sa vana
. opet "vozaci" kojima treba godina za parkiranje
- ovi sto pocupaju i zacepe sve, od egr ventila, kojekakvih filtera, pocupaju katalizatore i tako te stvari,
naspu naftu i odredjene mikseve (ne bi vjerovali sta sam sve gledao da se sipa u ove dizele) i onda konstantno
oblak dima iza, kao da na ugalj ide

I tako, imao sam tu jos dosta za napisati ali vidim da ovaj post ode na dugacko i na siroko. Nisam odavno pisao pa dobio potrebu da se otvorim, peace

:D
530i

#2044 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

XTech wrote:U AŠ se ovo jako slabo obradjuje, mislim radi se na tome ali ne pravilno.
Meni kao vozacu je najbitniji zmigavac koji vozac daje prilikom ulaska u kruzni tok, jer on u svom normalnom svijetu odredjuje na kojem ce izlazu to vozilo zavrsiti. Ono sto je realnost je da se u AŠ pocetnici uce da se UVIJEK daje desni zmigavac jer se skrece desno jel, tj ulazi u kruzni tok :mrgreen:
Taj zmigavac prije ulaska nema veze sa promjenom vaseg kretanja, negdje je u ovim temama ranije imala dobra slika, tj. primjer kretanja, prestrojavanja i davanja signala.

U kružnom toku se daje žmigavac samo kada se izlazi iz istog, i to desni (tamo gdje se vozi desnom stranom)....kakvo je to davanje žmigavca na ulasku u kružni tok?? Samo se u jednom smjeru može ući u kružni tok i nema ni potrebe ni logike da se daje bilo kakav žmigavac...
Warashii

#2045 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Warashii »

530i wrote: U kružnom toku se daje žmigavac samo kada se izlazi iz istog, i to desni (tamo gdje se vozi desnom stranom)....kakvo je to davanje žmigavca na ulasku u kružni tok?? Samo se u jednom smjeru može ući u kružni tok i nema ni potrebe ni logike da se daje bilo kakav žmigavac...
Udjem u kruzni i ako se ne iskljucujem na prvom uskljucenju onda dajem lijevi do pred iskljucenje u koje se trebam iskljuciti onda dajem desni, ovo radim odma nakon sto prodjem iskljucenje prije mog skretanja .
Dajem desni zmigavac kada ulazim u kruzni tok samo onda kada se se iskljucujem na prvom iskljucenju. Sve ostalo radim kako sam gore naveo .
Mislim da ovo nikome nebi stetilo da radi u kruznom toku .
NE razumijem mozgove vozaca koji ne koriste zmigavce u toku voznje , ne samo u kruznim tokovima nego inace u saobracaju .
530i

#2046 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by 530i »

Kad daješ lijevi žmigavac u kružnom toku to meni znači da pokušavaš da odeš u centar kružnog toka...to je obično neka zelena površina, ograđena na različite načine....

http://bihamk.ba/index.php?option=com_c ... Itemid=141
Kod isključivanja vozila iz kružnog toka saobraćaja je neophodno da pozorno pratite uvjete saobraćaja oko vašeg vozila, pravovremeno uključite desni pokazivač smjera kretanja, te obratite pozornost na opasnost od preplitanja smjerova vožnje.

http://www.banjaluka-info.com/banjaluka ... uznom-toku

Prilikom prestrojavanja iz trake u traku unutar kružnog toka ne daju se pokazivači smjera kretanja, žmigavci se daju samo kada se napušta kružna raskrsnica,..

Druga je stvar što je to neispravna navika ovdašnjih vozača jer su se nekadašnje raskrsnice preko noći pretvorile u kružne tokove...pa su obično tu četiri ulaza/izlaza...šta ćeš kad dođeš na kružni tok sa deset ili petnaest izlaza i ulaza..kako rasporediti davanje žmigavaca??
XTech

#2047 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by XTech »

Ovaj video to dobro pokazuje, samo sto je voznja na lijevoj strani, uglavnom sve je isto. Vozio sam prosle godine ovako u DE i od tada to primjenjujem i ovdje.

@530i
Mozda tebi nema veze ali moze biti korisno onome ko npr. ceka da se ukljuci u kruzni tok i sl. I nemoj lupati bezveze, mi i nasi zakoni svakako nemaju veze sa bilo cime.

EDIT:
Evo i animacija.
Image
Last edited by XTech on 11/03/2014 12:41, edited 1 time in total.
Warashii

#2048 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Warashii »

@530i u biti taj lijevi ti i ne stvara neki problem, mozes ga dati a i ne moras, mislim da nije neko pravilo jer u biti nemas gdje drugo ni ici, na pocetku ga nisam koristio ali poslije sam poceo , ne trazi mi hljeba.
Najbitniji je taj desni koji 70% vozaca ne koristi. Nije mi samo jasno da li su oni ikada dosli u situaciju da cekaju da se ukljuce u kruzni i gledaju u neko auto koje je u kruznom i ide prema njima i onda naglo skrene i iskljuci bez zmigavca. A da je dao zmigavac ovaj bi mogao uci u kruzni ali je sada kasno jer onaj sto je isao iza njeg je vec ispred ovog koji ceka da se ukljuci.
Ovo im se MORALO desiti . E sada se postavlja pitanje zasto taj isti kojem se ovo desilo u kruznom i dalje ne koristi taj zmigavac prilikom iskljucenja .
Googlerica

#2049 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Googlerica »

duga svjetla : vozis normlanom brzinom,pada kisa,ali neko se priblizi u tvoju zonu sigurnosti i upali duga svjetla da mu/joj se sklonis sa puta :D
insomnia78

#2050 Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by insomnia78 »

Nepostojanje osjecaja za odvijanje saobracaja, pretezno kod staraca i zena, jbt cekas da se ukoso ukljucis u desnu traku i ona gusla tom desnom a lijeva prazna ne bi se to pomjerilo da se mozes ukljuciti nema sanse
Onda ova dionica kojom idem na poso svaki dan, ogranicenje na vecem djelu 90 al svi voze otprilike 100-110 jer je stvarno ekstra put i rjetko bude radara i murije al nadje se uvjek neki borac koji gusla 80 i onda napravi kolonu od tri kilometra iza sebe
Usporavanje pesto metara prije semafora i onda se sa dvadeset na sat cvrlja do njeg...

Post Reply