Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
maverik

#2026 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by maverik »

Bavim se pisanjem i radim na projektu odbrane Sarajeva za vrijeme agresije. Bavim se pisanjem i radim na samostalnom projektu odbrane Sarajeva za vrijeme agresije na BiH. Radim intervjue sa prezivjelim borcima, familijom i prijateljima poginulih boraca i planiram da sve to pretopim u 1 ili 2 knjige kako bi buducim generacijama kroz pisanu rijec ostavili u amanet hrabrost i pozrtvovanost obicnih ljudi, obicnih boraca iz prve ruke, a za koje niko ne mari, da nije bilo njih, ne bi vise ni bilo Sarajeva ni BiH. Ujedno ovo je i bitka za Bosanstvo u onom najboljem smislu te rijeci koje pokusavaju da nam otmu svaki dan ali i dokaz da su svi stali u odbranu nasih zivota, ne samo jedni, drugi ili treci. Obicno generali i komandanti pisu njige i sjecanja, ovo je rad, projekat koji se bavi obicnim borcima, obicnoj raji, buraniji ali koji su zasluzni sto smo danas zivi. Sa ovom knjigom necu ja biti taj koji ce pisati istoriju, nego branioci Sarajeva, moj posao je samo da pokusam da to izgleda na najbolj moguci nacin. Bilo bi mi drago da i on bude dio tog prjekta pogtovo sto sam odusevljen sa njegovim bosanskim stavom koji su ujedni preslikani moji, tako da smatram da on treba da bude dio ove price, a ujedno i svi ostali borci i branioci Sarajeva bez razlike na ime i prezime.

Hajde pomozi mi, pa makar da popijemo kafu
Darkstorm

#2027 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Darkstorm »

pratim
FASIZMU SMRT

#2030 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by FASIZMU SMRT »

https://www.youtube.com/watch?v=dxcbX2GvPyU

Kulturno društvo Bošnjaka-džemat Ženeva vam predstavlja novu jedinstvenu knjigu o najvećim herojima odbrane Bosne, o velikim i nezaboravnim bitkama za odbranu Republike Bosne i Hercegovine
bach

#2031 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by bach »

Šta se ovdje dešava?

Ko prelazi Miljacku i ko ovo snima?
biske

#2032 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by biske »

bach wrote:

Šta se ovdje dešava?

Ko prelazi Miljacku i ko ovo snima?
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... 5130.shtml
Opet film: kamera u drhtavoj ruci s jednog grbavičkog balkona snima skupinu diverzanata ARBiH koji vode jednog zarobljenika. Drži je Nedim Alikadić, čiji je otac Ibro, kao u filmskoj priči, na onaj svijet otišao samo dan prije premijere filma koji je montirao i snimao njegov sin.

"Imao sam 16 godina kada sam to snimao: naravno da sam imao strahove i očigledno je to drmusanje kamere, ali, i pored tog straha, ja sam nastavio snimati, misleći da me neće upucati. Nekako je strah bio sastavni dio života. Moji su roditelji ostali na Grbavici do 1993, izašli su razmjenom 2. februara i uspjeli su prenijeti tu kameru i materijale koje sam snimao, tako da smo na kraju odlučili da ubacimo te snimke. Ovom prilikom pozivam sve koji imaju materijale sa Grbavice, koji su preživjeli, da se to arhivira."
jalijas74

#2033 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

SARAJEVO- Lice čiji su inicijali G.M. /48/ uhapšeno je na području Rogatice zbog sumnje da je počinilo ratni zločin nad civilima na području sarajevskog naselja Grbavica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ovo lice osumnjičeno je za ratni zločin počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji je počinilo kao saučesnik Veselina Vlahovića, pravosnažno osuđenog na 42 godine zatvora.

Uhapšenom licu na teret je stavljeno silovanje i seksualno zlostavljanje žene bošnjačke nacionalnosti.

Hapšenje su obavili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH, po nalogu Tužilaštva BiH.

Osumnjičeno lice će tokom dana biti predato postupajućem tužilaštvu, koji će nakon ispitivanja odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Ko je G.M. ?????
seldzuk

#2034 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

NAP Monstrumi s Grbavice: Gojković silovao ženu pred očima supruga kojeg je Batko poslije zaklao
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=6715
Dezurni_kriticar

#2035 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dezurni_kriticar »

Hahahahaha, neka mi se javi neko ko je izrokao više tromblona s ramena na ovom dijelu linije nego ja, i vodim ga na ručak i piće kod Maksumića, hahahah...

Zna to moj dobri sanitetlija, koji se također ovdje oglašava sa postovima ;) :evil:
Pokajnik

#2036 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Pokajnik »

Problematičan je naslov teme. Okupator može da bude samo druga država.U BiH je vođen građanski (međuetnički ) rat koji su strane okarakterisale kao -nesretni sukob.
mahalas505

#2037 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by mahalas505 »

Dezurni_kriticar wrote:Hahahahaha, neka mi se javi neko ko je izrokao više tromblona s ramena na ovom dijelu linije nego ja, i vodim ga na ručak i piće kod Maksumića, hahahah...

Zna to moj dobri sanitetlija, koji se također ovdje oglašava sa postovima ;) :evil:
Sta tebi bi pa se javi ovako iznenada :) .
Nekako s proljeća

#2038 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Po meni je njegovo javljanje u redu, bili smo korektni i pustili da se na temi razvije diskusija ili razmjene mišljenja onih koji su bili na Grbavici u vrijeme njene okupacije, kao i što naslov teme to određuje. Međutim , osim primjera zuluma i nedjela na koje podsjeti tu i tamo po neka optužnica Suda BiH, po temi pada prašina.

Čovjek samo ukazuje na činjenicu da borbene linije nisu mirovale i to je to. Zamisli da to nije radio, pa da su svi po Grbavici mogli komotno i na miru da jedu, piju, pucaju, pljačkaju i siluju. Morali su i oni da ratuju... :wink:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#2039 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Chmoljo »

Banned user
» Pokajnik
mahalas505

#2040 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by mahalas505 »

Nekako s proljeća wrote:Po meni je njegovo javljanje u redu, bili smo korektni i pustili da se na temi razvije diskusija ili razmjene mišljenja onih koji su bili na Grbavici u vrijeme njene okupacije, kao i što naslov teme to određuje. Međutim , osim primjera zuluma i nedjela na koje podsjeti tu i tamo po neka optužnica Suda BiH, po temi pada prašina.

Čovjek samo ukazuje na činjenicu da borbene linije nisu mirovale i to je to. Zamisli da to nije radio, pa da su svi po Grbavici mogli komotno i na miru da jedu, piju, pucaju, pljačkaju i siluju. Morali su i oni da ratuju... :wink:
Ma meni je drago sto se javio @Dezurni_kriticar, mislim da je covjek 100% regulara i fino je opisao dogadaje u kojim je ucestovao, tako da moj komentar nije bio nikako negativan, vec suprotno :thumbup: . I bilo bi pozeljno da jos napise sta, dok to nije otislo u zaborav .
jalijas74

#2041 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by jalijas74 »

Image

Kakav strasan pogled na raskrsnicu na Pofalicima
agent_zero

#2042 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Ne vidi ti se ni jedna slika.
agent_zero

#2044 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Kod mene se i dalje ne vidi. Probao na operi i chrome-u.
Dozer

#2045 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

jalijas74 wrote:Image

Jos jedan rus
E, ovog coolera bih volio vidjeti da opali ovu OSU s ovog mjesta :D
Tvrtko II Kotromanić

#2046 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Tvrtko II Kotromanić »

meni se vide..
Dozer

#2047 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Meni se u Firefoxu vide :)
Dozer

#2048 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Probaj
Dozer

#2049 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dozer »

Jok. Predaleko.
agent_zero

#2050 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Sad se vide, ali se ranije nisu vidjele.

Uglavnom, sve sam već ranije vidio osim ovog delegata sa osom i onog pogleda na raskrsnicu na pofalićima sa jednog od nebodera u ex bratstva i jednistva.
Post Reply