Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
desktop

#2026 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by desktop »

perfect_guy wrote:
desktop wrote: Ovo bi na računu izgledalo ovako: 15,5x1,22 + 2KM(održavanje)= 20,9x PDV = 24KM. ovo je nešto previše zaračunato jer nam ne dolazi ovoliko nikad nego kako sam gore naveo.Vjerovatno treba oduzeti od vodokotlića i tuširanja.
PDV ti je već uključen u cijenu 1,22
Moja greška.Tu je onda to negdje.Znam da sam zadnjih mjeseci viđao račun od 17KM,a ovdje dobih 20KM potrošnje.
drugi_profil

#2027 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drugi_profil »

Ne znam kako vam uspjeva tako malu potrosnju zadrzati. Mozda je do sastava ekipe. Kod mene se svaki dan najmanje dva bojlera potrose, sto vidim i po racunu za struju. Nema veze, to je sve individualno.
Nije fol u tome nego sto po sistemu kako su ga genijalci zamislili ti u stvari i ne mozes ustediti jer ih ne zanima koliko je osoba iza vodomjera. Imas 5 kubika po staroj cijeni pa nek vas je jedno ili desetero tamo.
E to nije posteno i tu treba ZAHTJEVATI izmjene. Neka preuzmu podatke iz opstina i MZ sa kucnim listama.
Dozer

#2028 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

didgeridoo wrote:
Dozer wrote:
Ako uzmemo prosjek iz gornjeg primjera, onda ispada da cetveroclana porodica dnevno trosi 360L, pa to fino pomnozimo sa 30 dana, sto ce reci 1 mjesec, i dobijemo da ta porodica mjesecno trosi 1.080 L, a to je nesto malo vise od jednog kubika.
druze nije ti dobra racunica...
dnevno 360l x 30 dana = 10.800 l (10,8 kubika)
Pardoniram, fali mi jedna nula :)
Ali, to opet ne igra nikakvu ulogu u mojoj prethodnoj racunici i u odnosu na racun koji sam dobio. A dobio sam da smo potrosili 34 kubika, tj. 34.000 L, a to je 8.500L po osobi.
I toliko je, po ViKu-u, potrosio svaki od 22 stanara mog ulaza. Od toga je 10 penzionera, od cega 2 nisu tu, a znamo kako se penzioneri odnose prema trosenju bilo cega, zatim je tu i cetvero djece, i na kraju 8 nas srednjih godina. Na kraju svega, moj stan je bio prazan pola proslog mjeseca radi godisnjeg.
E, jebi ga...bas.
O'zone
Globalni moderator

#2029 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

GRAS, ViK, ZOI '84 i Studentski centar trebaju izmiriti obaveze
Preduzećima će do kraja mjeseca biti isključena struja
Bez struje bi moglo ostati i oko 2.000 studenata u domovima

Ako do kraja mjeseca preduzeća GRAS, "Vodovod i kanalizacija" i ZOI '84 te Studentski centar "Elektroprivredi BiH" ne plate nagomilana dugovanja, automatski će im biti isključena struja! To je za "Dnevni avaz" kazala portparol "Elektroprivrede" Midheta Kurspahić, koja je navela da su ukupna dugovanja ova četiri preduzeća čak 10.304.350 KM.

Nema zaštićenih

Ona je rekla da u tom preduzeću nema zaštićenih kupaca i prema svima se postupa u skladu s važećim propisima. Dužnicima će struja biti isključena s ciljem zaštite interesa te zakonske obaveze i odgovornosti da se poduzmu sve zakonom propisane mjere radi osiguranja i naplate dospjelih novčanih potraživanja i sprečavanja daljnjeg povećanja duga.

Kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović (SDU), u čijoj je nadležnosti ViK, kazao nam je da su cijenu vode poskupili da bi mogli plaćati struju.

- Vrlo brzo ćemo imati sastanak s nadležnima iz "Elektroprivrede" na kojem ćemo dogovoriti način plaćanja duga. Bit će to kao i do sada, plaćanje na rate, s tim da se fakture koje pristižu plaćaju mjesečno - pojasnio je Petrović.

Što se tiče GRAS-a, ministar saobraćaja Jusuf Bubica (BPS) tvrdi da "Elektroprivreda" traži da Ministarstvo preuzme dug tog preduzeća.

- U našem budžetu za te namjene novca nema. Može se samo razgovarati da im ne isključe struju i da im damo više vremena dok se ne nađe rješenje za GRAS. Parcijalno rješavanje problema dovest će do kolapsa - upozorio je Bubica.

Zatezne kamate

Direktor Studentskog centra Emir Kadrić negoduje jer kaže da je bio dogovor da se ova ustanova oslobodi plaćanja zateznih kamata.

- Smatram da oni moraju hitno vratiti novac koji su nam uzeli po osnovu zateznih kamata, jer nismo krivi ni odgovorni za dug, već je Vlada ta koja nije plaćala struju. Isključenje Studentskom centru je nerazumno i predstavlja monopolizam najvećih razmjera - kazao je Kadrić.

Ako bi toj ustanovi struja bila isključena, direktno bi bilo ugroženo oko 2.000 studenata u domovima.

Hrenovica nemoćan

Ministar privrede Emir Hrenovica (NSRzB) rekao je da preduzeće ZOI '84, koje je u njegovom resoru, ima ugovor da mjesečno otplaćuje dug, ali da u toj firmi ne plaćaju. Ističe da im ne može obećati pomoć, jer u Ministarstvu nema novca za te namjene.
karanana

#2030 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by karanana »

jade jadne, sjede po onim kancelarijama vec mjesecima bez struje. i onda nasli ljudima poskupiti vodu radi toga. mi krivi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2031 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

ja ne znam fakat šta oni misle
saće im pasti naplata

zato se sve ne uveže

istoj firmi plaćaš struju vodu grijanje održavanje smeće

u novom sadu se ta firma zove informatika ja mislim... nema razdvajanja
ili sve ili ništa
ili imaš ili si na socijali... ako si na socijali onda subvencije ali ne moš imati auto i sina na faksu u travniku
felichi

#2032 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by felichi »

ja bih temu promjeni u

PROKLETSTVO KORUPCIJE I KRIMINALA U JP KANTONA SARAJEVO - SEKTOR VIK!
fako10

#2033 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by fako10 »

Koja je obmana za računicu o poskupljenju za 20%. VIK ima evidenciju o broju članova u svakom domaćinstvu u zgradama i nema mjesta priči da je sarajevsko domačinstvu u prosjeku sa dva člana. Obmana!!!!!! A stvarni procenat povećanja cijene vode pri prosječnoj potrošnji od 5m3 po članu je u stvari

m3 nova stara povećanje
cijena cijena u %
1 član 5 5,85 5,85 0,00
2 člana 10 14,65 11,70 25,21
3 člana 15 24,40 17,55 39,03
4 člana 20 34,15 23,40 45,94
dakle duplo više za 3 člano domaćinstvo a za brojnija daleko više. Pa za struju se ne daje puno više od onoga kakav će harač biti račun za vodu.I sve to tako ide kao da i mora tako bit. Ide jesen, prazni novčanici poslije odmora i pripremanja djece za škole i fakultete. Ko će plaćati? Kad ne platiš tek za nekih 7-8 godina dolazi račun na naplatu a do tada će ovakav VIK biti zaboravljen.
Dozer

#2034 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Tacno. A ViK naplacuje pausalno iako ljudi imaju vodomjere!
Nevjerovatno, ali istinito. Svaka zgrada i kuca imaju voodomjer, i dok se kucama naplacuje po utrosku na bazi stanja vodomjera, zgradama se naplacuje pausalno po osobi, i to iako i zgrade imaju vodomjere.

U cemu je @ebeni trik?!
Sto se mene tice, ViK me slobodno vec danas moze pcoeti tuziti - ne pada mi na pamet da im platim vise ni jedan jedini racun sve dok na racunu ne budem vidio jasno naznacenu potrosnju zgrade u skladu sa stanjem na vodomjeru.
Zapisao sam stanje vodomjera i sad cekam sljedeci racun.
Nek' oni lagano halisu vnago!
Ecliptica

#2035 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Ecliptica »

Dragi moji sugrađani, dođite u 06:30 u neizgrađeni objekt ViK-a u Novom Sarajevu (kod Željine ambulante u Kolodvorskoj) pa da vidite čudo neviđeno: Čuvar od 06:30 do 07:00 pere svoj metalik Audi vatrogasnim šmrkom sa hidranta, hladi svoju čuvarsku kućicu, rashlađuje plac. Ova voda ne ide preko brojila pa se može. Grad pod redukcijom, a oni rasioaju.
Da nije predaleko, snimio bih klip sa svog prozora.
Ako ovo pročita i kakav inspektor, evo mu posla za prijave.
(Taj čuvar je i danas u smjeni: 19.08.2013. godine).
neki

#2036 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

Dozer wrote:Tacno. A ViK naplacuje pausalno iako ljudi imaju vodomjere!
Nevjerovatno, ali istinito. Svaka zgrada i kuca imaju voodomjer, i dok se kucama naplacuje po utrosku na bazi stanja vodomjera, zgradama se naplacuje pausalno po osobi, i to iako i zgrade imaju vodomjere.

U cemu je @ebeni trik?!
Sto se mene tice, ViK me slobodno vec danas moze pcoeti tuziti - ne pada mi na pamet da im platim vise ni jedan jedini racun sve dok na racunu ne budem vidio jasno naznacenu potrosnju zgrade u skladu sa stanjem na vodomjeru.
Nije mi sad jasno, ocito oni salju razlicite racune...Kod mene dodje na racunu uredno ocitanje zajednickog vodomjera podjeljeno sa 56 stanara koliko je prijavljeno u zgradi i na osnovu toga obracunavaju cijenu po domacinstvu.
Dozer

#2037 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

E, kod mene toga nema.
O'zone
Globalni moderator

#2038 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Nije naš ViK toliko ni loš :mrgreen:
Danima pili vodu u kojoj se raspadao leš
19. august 2013. u 10:01

Mještani Glavnice Gornje u zagrebačkoj gradskoj četvrti Sesvete prijavili su prije dvije sedmice da voda koju koriste za piće ima čudan miris.

Riječ je o malom mjestu pa mještanima svaki dan puštaju vodu iz lokalnog vodovoda, ipak sve je toliko zaudaralo da je predsjednik MZ odmah poslao čovjeka iz vodovoda da provjeri šta se događa na mjestu koje zovu 'jarak'.

Radnik vodovoda je primjetio kako je neko slomio katanac sa poklopca cijevi koja vodi u 'jarak'. Budući da mu ništa drugo nije bilo sumnjivo, čovjek je zamijenio katanac i otišao.

Međutim, voda je i dalje smrdila, pa su u nedjelju ujutro zbog toga opet provjerili 'jarak'. Tada su u njemu našli leš muškarca u poodmakloj fazi raspadanja.

Intervenisali su i ronioci koji su leš izvukli napolje, dok su iz Zavoda za javno zdravstvo uzeli uzorke kako bi utvrdili koliko je voda zagađena i kada će eventualno biti dobra za piće.

"Zgroženi smo, zabrinuti za svoje zdravlje i za zdravlje naše djece. Niko nam ništa ne govori", komentarisali su šokirani mještani.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2039 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Truba »

ja sam u izbjeglištvu vidio u čatrnji mrtvog miša
ko zna koliko smo pili tu vodu...
dok nije ispražnjena pa po novo cisternama napunjena
O'zone
Globalni moderator

#2040 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Dvadeset dana im treba da izađu i saniraju kvar!! Pa majku mu da su puzali sa svom potrebnom opremom do Dobrnje stigli bi za tri dana
Na Dobrinji danima voda teče ulicom
19. august 2013. u 12:31

Radnici sarajevskog poduzeća 'Vodovod i kanalizacija' izaći će sutra na teren da bi popravili kvar na Dobrinji 2 na raskrsnici ulice Branilaca Dobrinje, gdje je došlo do pucanja vodovodne cijevi, potvrđeno je Feni iz ovog preduzeća.

"Na uglu ulice Branilaca Dobrinje kvar je lociran i u toku sutrašnjeg dana izvršit će se opravka. Izlazili su istraživači za kontrolu vodovodne mreže i kvar je lociran i u toku sutrašnjeg dana izvršit će se opravka", kazao je Kenan Đipa iz Službe za proizvodnju i distribuciju vode KJKP 'Vodovod i kanalizacija' Sarajevo.

Naglasio je da ne zna koliko će trajati radovi, ali se nada da će biti završeni u toku jednog dana.

Naime, već više od 20 dana na toj lokaciji je evidentno da je pukla vodovodna cijev i da je voda danonoćno tekla po ulici.

Vodosnabdijevanje glavnog grada BiH je uredno, osim što se vrši isporuka vode pod smanjenim pritiskom od ponoći do 5.00 sati ujutro u dijelovima grada od Dolac-Malte do Baščaršije. Vrše se i redovni radovi na popravljanju kvarova tokom dana uz redovne najave, putem sredstava informiranja, kazao je Đipa.
vješalica

#2041 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vješalica »

neki wrote:
Dozer wrote:Tacno. A ViK naplacuje pausalno iako ljudi imaju vodomjere!

U cemu je @ebeni trik?!
Nije mi sad jasno, ocito oni salju razlicite racune...Kod mene dodje na racunu uredno ocitanje zajednickog vodomjera podjeljeno sa 56 stanara koliko je prijavljeno u zgradi i na osnovu toga obracunavaju cijenu po domacinstvu.
Zato plate različito oni koji imaju recimo 4 člana u domaćinstvu,od onih koji imaju npr.2.
Ja plaćam oko 12-13KM.
A komšinica koja živi u stanu sama,oko 6-7KM,kako kad.
Dozer

#2042 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Moguce, ali zasto je onda cijena kubika veca ako se trosi vise vode?
Valjda je cijena vode = cijena vode. Ali, ne...oni imaju tarifiranje po kolicini potrosene vode, sto se moze vidjeti ovdje:
http://www.viksa.ba/cijena.html

A razlika u cijeni za potrosnju do 5 i preko 10 kubika je = 0,37 KM po kubiku! Halo ba!
neki

#2043 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

Mislim da im je cilj bio na ovaj nacin natjerati stanovnistvo da razmislja o rasipanju vode, pogotovo jer smo blizu granice kad je krajnja potrosnja jednaka kapacitetu sistema, sto donekle ima smisla jer znam masu ljudi kojima godinama curi vodokotlic ili peru auto ispred kuce svaki drugi dan.
S druge strane postaviti limit od 5 kubika je stvarno smijesno, mislim da ne postoji domacinstvo u Sarajevu koje trosi tako malo
drugi_profil

#2044 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drugi_profil »

Ovo treba bojkotovati i ne placati sve dok ne naprave posten sistem tarifiranja PO GLAVI ili jednaka cijena po kubiku bez razlike. Ovako su na udaru viseclane porodice koje su svakako socijalno ugrozenije, a imaju jednako pravo na vodu po istoj cijeni po clanu kao i samac u stanu.
Ja znam da necu platiti ovakav obracun, jer ce mi 27 kubika doci preko 50 maraka., a to je u stvari samo malo manje od 7 kubika po glavi.
Racunica ide ovako 27 kubika potroseno plus taksa na vodomjer, pa je: 5 x 1,17 + 5 x 1,76 + 17 x 1,95 + 2,34 = 50,14 KM
Kad bi obracun bio po glavi onda bi bilo 27/4= 6,75 pa je 5 x 1,17 + 1,75 x 1,76 = 8,93 po osobi x 4 plus taksa 2,34 = 38,06 KM

A npr. porodica koja trosi famoznih 5 kubika po clanu, umjesto da plati 25,5 maraka ukupno, platice 36,5.
Dozer

#2045 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Prakticno je nemoguce da jedna osoba potrosi mjesecno 6 kubika, da ne pricamo o vise.
Vec sam napisao da je standard pretpostavke po osobi 90L/dan, i to ukljucujuci kupanje, vodokotlic i ves masinu. Evo uduplacemo i jos dodati, pa neka to bude 200L/dan po osobi.
4 clana x 200L = 800L/dan x 30 dana = 24.000L, tj. 24 kubika. A nema teorije da se ovoliko potrosi.
drugi_profil

#2046 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by drugi_profil »

Dozer wrote:Prakticno je nemoguce da jedna osoba potrosi mjesecno 6 kubika, da ne pricamo o vise.
Vec sam napisao da je standard pretpostavke po osobi 90L/dan, i to ukljucujuci kupanje i ves masinu. Evo uduplacemo i jos dodati, pa neka to bude 200L/dan po osobi.
4 clana x 200L = 800L/dan x 30 dana = 24.000L, tj. 24 kubika. A nema teorije da se ovoliko potrosi.
A ne znam, oni bazdare vodomjere. Insatalcije su mi ispravne. Ne curi nigdje, pa ni na kotlicu.
Zbog ovih redukcija imam burence od 10 litara sa cesmicom, da mogu oprati ruke ko covjek kad mi je privrnu.
Ode 5 litara dok kazes keks na obicno pranje ruku. Narocito jer niko na svijetu ne zatvara vodu dok trlja ruke sapunicom.
Naravno kad sam prvi put ispraznio pola bureta privrtao sam, ali kad imas vodu na cesmi to niko ne radi.
neki

#2047 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

Dozer wrote:Prakticno je nemoguce da jedna osoba potrosi mjesecno 6 kubika, da ne pricamo o vise.
Vec sam napisao da je standard pretpostavke po osobi 90L/dan, i to ukljucujuci kupanje, vodokotlic i ves masinu. Evo uduplacemo i jos dodati, pa neka to bude 200L/dan po osobi.
kod mene prosjek na 56 stanara u ulazu je 3,5 kubika
sema911s

#2048 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sema911s »

neki wrote:
dobri ste kod nas u prosjeku dodje oko 15kubika vode,. na 6 stanova i nekih 25stanara,.,
neki

#2049 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

sema911s wrote:
neki wrote:
dobri ste kod nas u prosjeku dodje oko 15kubika vode,. na 6 stanova i nekih 25stanara,.,
provjerite instalacije u zgradi, vrlo moguce da negdje pustaju
JOINT_1921
Vozim: odlično

#2050 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by JOINT_1921 »

Citajuci postove @drugog_profila zakljucio sam da on za pranje ruku koristi 5l vode, za pranje zuba 3l, za umivanje 10l, za ispiranje usta 2l, za sudje 50l, za kupanje (jedne osobe) 50l tj. cijeli bojler, za pranje balkona 100 l, kad kenja prosjek je 4 vodokotlica a kad pisa onda 2, masina za ves i sudje se ukljucuju 3 puta dnevno svaki dan, pretpostavljam da u toku dana svi promijene po 20 komada odjece i pojedu 20 obroka, zatim svaki dan pere auto ispred zgrade na sto trosi oko 20 kanti vode koju iznosi liftom, pere tepihe svaki dan i to je jos 100 l po tepihu, itd. itd.

Stedi malo buraz, nema potrebe za pretjerivanjem...
Post Reply