Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
safran

#2026 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

mericak wrote:treba mi samo malo utjehe da pobacaji kao posljedica iste nisu cesti, jos bolje, slazi me da se ni ne desavaju :sad:
Može li ovako - sve trudnjače koje poznajem a radile su amnio trudnoću su iznijele bez komplikacija i rodile krasne bebe.
beautyfool

#2027 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

mericak wrote:treba mi samo malo utjehe da pobacaji kao posljedica iste nisu cesti, jos bolje, slazi me da se ni ne desavaju :sad:
Pa jeli imas kakve Indikacije da ides ili onako?
zbunjena2010

#2028 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

LaCici wrote:Poliklinika Sunce 100 KM, dobijes film na CD-u. To je i najjeftinije sto sam uspjela naci, kod ostalih je 150-200 KM.
E pa to je vec prihvatljiva cijena. Cula sam da su cijene bas visoke upravo ove koje si navela. Hvala na info, vjerovatno cu otici tamo ako Bog da. :)
mericak

#2029 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

beautyfool wrote:
Ma nije nako, tripl mi pokazao 1:72 rizik za Downa, pravo velik...Ali mislim da mi je dr. napravio gresku, upisao mi da sam 15 sedmica (i jesam bila po zadnjoj m.), ali po UZ mjerama sam bila 14.- sto ima logike zbog produzenih ciklusa od 35.dana koje imam. Jos mi je zaracunala inzinjerka da sam dijabeticarka (sto nisam imam inzulinsku rezistenciju) i mislim da je to uticalo na rezultate. ALi ubacili mi crv sumnje, znam da danas i 20.god. radaju djecu sa Down-om. Olakotne okolnosti su mi 31. god, muzu 32., nuhalni nabor kod jednog dr.ispod 1mm a kod dr. 1,3mm, te drugo je dijete u pitanju.
Jos uvijek razmisljam da li da je radim, sve su to male sanse, ali da ne uradim pa se nesto desi, jela bih se cijeli zivot.
Alhemicarkaa

#2030 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

mericak wrote:
Ma nije nako, tripl mi pokazao 1:72 rizik za Downa, pravo velik...Ali mislim da mi je dr. napravio gresku, upisao mi da sam 15 sedmica (i jesam bila po zadnjoj m.), ali po UZ mjerama sam bila 14.- sto ima logike zbog produzenih ciklusa od 35.dana koje imam. Jos mi je zaracunala inzinjerka da sam dijabeticarka (sto nisam imam inzulinsku rezistenciju) i mislim da je to uticalo na rezultate. ALi ubacili mi crv sumnje, znam da danas i 20.god. radaju djecu sa Down-om. Olakotne okolnosti su mi 31. god, muzu 32., nuhalni nabor kod jednog dr.ispod 1mm a kod dr. 1,3mm, te drugo je dijete u pitanju.
Jos uvijek razmisljam da li da je radim, sve su to male sanse, ali da ne uradim pa se nesto desi, jela bih se cijeli zivot.
Gdje si radila tripl test?
wewa

#2031 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

mericak wrote:
beautyfool wrote:
uf, meni su ti testovi tako mrski upravo zbog nepouzdanosti. kome ides na uzv?

a drugo je sasvim pitanje sta uraditi u slucaju da amnio pokaze da beba nije zdrava, ne dao Bog...
vanad

#2032 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by vanad »

@mericak - triple test nije bas puno pouzdan - kazu oko 60 %, nuhalni nabor i kost u nosu su mnogo vazniji. Ipak vjerujem ti da ne znas sta ti je raditi. Kod brata od muza se prije 4 godine rodio sin sa Down sindromom. Oni nisu bili na nuhalnom naboru a triple test im nije nesto ni previse lose izasao...pa hajde ti sad znaj. Nisam u BiH ali ovdje je dosta mojih drugarica bilo na amniocentezi i hB svima je sve u redu bilo. Ako je to razlog sto ces se citavu trudnocu nervirati, idi na amniocentezu, to ce djetetu i tebi manje skoditi.

@zbunjena - kad je tebi termin? vidim da smo po sedmicama tu negdje...meni su izracunali 5.7.
beautyfool

#2033 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

mericak wrote:
beautyfool wrote:
Pa nuhalni nabor ti je ok, a gleda se i nosna kost, cini mi se da se kod bebe sa down sindoromom ne vidi. Da bi tripl bio koliko toliko pouzdan moraju sve parametre navesti, vase godine, koja je sedmica i drugo, kod koga si radila tripl ?
Za amnio ipak sama moras odluciti, da je rizicna jeste a ako ces raditi nemoj da ti svako radi, idi privatno ili kod provjerenog dr.
Aurora_25

#2034 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Aurora_25 »

@mericak ja znam par zena koje su radile tu aminocintezu, i sve je hB super proslo. 2 sedmice su bile na bolovanju i nastavile raditi normalno. Dosad nisam cula da je bas toliko opasna i da su cesti pobacaji. A za taj tripl kazu da je bas nepouzdan, i da moze pokazati sve parametre za DS a da uopste ne bude to. Isto sam cula za slucaj testa koji je bio OK, a dijete se nazalost rodilo sa DS. Sve je to rekla-kazala.
Ja sam ga isto radila, i cim je doc spomenuo da uradim, odmah je ubacio crv sumnje u mene. Nuhalni i sve ostalo bilo ok, ali eto zadnjih godina to je preporuka doktora.I bio je ok. Ali poslije njega i dalje me crvic nagrizao, pa sam se uvijek pitala zasto je bas meni dao da ga radim, sve koje znam nisu radile itd..
Ako mislis da ce te cijelu trudnocu pratiti misao je li sve uredu ili ne, bezveze sebi da nabijas pritisak, nervozu i onaj osjecaj koji ti ne da mira, najbolje bi bilo da se raspitas koji doktor je za to najbolji, pa uradi.. Dugo je 9 mjeseci da bi se nagrizala, a ovako kad sve aBd bude uredu, a bice sigurna sam, uzivat ces max u najljepsem osjecaju na svijetu. Zelim ti puno srece! I ne brini se. :)
Alhemicarkaa

#2035 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

mericak, i ja sam čula da je tripl test nepouzdan, a ako si ga radila na DIPu, oni čak nisu ni sugurmi u tačnost analize. Tako da se nemoj sikirati, ako ti je nuhalni dobar, a nisi ni u rizičnoj skupini, možda nisi ni trebala raditi triple. Ja imam isto 31 godinu, prva trudnoća, nuhalni bio uredu i nije mi doktor rekao da radim triple. Samo se opusti, ako će ti biti lakše uradi i amniocentezu, ali i ja se ko i wewa pitam šta bi to čovjek trebao uraditi ako nalaz nije ok...

Ja sam se počela otvarati :-D (skoro dva prsta) , ali ne vjeruje doktor da ću prije ponedjeljka roditi. Ja sam uglavnom spremna, torba spakovana. :oops: :D
wewa

#2036 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:mericak, i ja sam čula da je tripl test nepouzdan, a ako si ga radila na DIPu, oni čak nisu ni sugurmi u tačnost analize. Tako da se nemoj sikirati, ako ti je nuhalni dobar, a nisi ni u rizičnoj skupini, možda nisi ni trebala raditi triple. Ja imam isto 31 godinu, prva trudnoća, nuhalni bio uredu i nije mi doktor rekao da radim triple. Samo se opusti, ako će ti biti lakše uradi i amniocentezu, ali i ja se ko i wewa pitam šta bi to čovjek trebao uraditi ako nalaz nije ok...

Ja sam se počela otvarati :-D (skoro dva prsta) , ali ne vjeruje doktor da ću prije ponedjeljka roditi. Ja sam uglavnom spremna, torba spakovana. :oops: :D
na hajr! <3
Mminna

#2037 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Mminna »

alhemicarkaa,nek je sretno,ja sam u petak kad su me primili u bolnicu radi pritiska i pregledali,bila 2 prsta otvorena ali rece mi sestra da to moze potrajati i 10 dana,tako da se ne nadam toliko.cak je ctg pokazivao neke male kontrakcije preko vikenda...pa prestadose.sad sam kod kuce..uglavnom,i kod mene je odavno torba spremna,pa nek je hairli i sa srecom! :)
beautyfool

#2038 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Sretno, cekamo lijepe vijesti :kiss:
mericak

#2039 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Radila tripl na DIPu. Za amniocentezu narucena 16., nije bas da mogu birati dr. Jedino da idem privatno Mehmedbasicu (jel se tako zove), ne znam da li je on mnogo pouzdaniji...

Cestitke svim zenama koje su dogurale do kraja :-D
wewa

#2040 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

mericak wrote:Radila tripl na DIPu. Za amniocentezu narucena 16., nije bas da mogu birati dr. Jedino da idem privatno Mehmedbasicu (jel se tako zove), ne znam da li je on mnogo pouzdaniji...

ja ti od srca mogu preporuciti dr divanovica - njemu salju s koseva pacijentice kod sumnjivog nalaza. sretno!
maajaa

#2041 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by maajaa »

mericak wrote:Radila tripl na DIPu. Za amniocentezu narucena 16., nije bas da mogu birati dr. Jedino da idem privatno Mehmedbasicu (jel se tako zove), ne znam da li je on mnogo pouzdaniji...

Mericak, mogucnost pobacaja nakon amniocenteze je veoma mala, po zadnjim statistikama oko 0.5%. Dr ce odgoditi za naredni ponedjeljak ako ima imalo rizika (polozaj bebe, posteljice i sl). Ja nisam imala nikakvih komplikacija, amnio je radio dr Nikulin. Sretno, misli pozitivno!

Alhemicarka, sretno!
Nadam se da ces nam se uskoro javiti sa lijepim vijestima.
zbunjena2010

#2042 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by zbunjena2010 »

vanad wrote: @zbunjena - kad je tebi termin? vidim da smo po sedmicama tu negdje...meni su izracunali 5.7.
Hehe, isto taj dan :) A u 28. sedmici sam :)
Šifija

#2043 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Šifija »

zbunjena2010 wrote:
vanad wrote: @zbunjena - kad je tebi termin? vidim da smo po sedmicama tu negdje...meni su izracunali 5.7.
Hehe, isto taj dan :) A u 28. sedmici sam :)

...ima nas još.
meni je termin 2.7. :)
otherside

#2044 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

u 14-oj :-)
Alhemicarkaa

#2045 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Iz trudnjača prelazim u porodilje :-D :-D
Rodila sam u ponedjeljak, curicu, teška 3300 :-D , prelijepa je. Porod je bio prirodan, svima želim da se ovako lako i brzo porode. Počela sam se otvarati u petak, u ponedjeljak otvorena 4 prsta, ostave me u porodilištu, kontrakcije počela dobivati tek sat pred porod, kad sam već bila dobrano otvorena, i porodila se u rekordnom roku. Imam samo tri šava i evo sjedim na stolici. Muž prisustvovo porodu. Izašle smo odmah juce, sad se borimo sa dojenjem, pa valjda se izborimo. Izgleda da nemam mlijeka, imale smo jako burnu noć, ali sve to ulazi u staž. Mi smo presretni.
Moram pohvaliti kompletno osoblje vojne bolnice, svaka im čast zaista! Od doktora do sestrica :D
wewa

#2046 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:Iz trudnjača prelazim u porodilje :-D :-D
Rodila sam u ponedjeljak, curicu, teška 3300 :-D , prelijepa je. Porod je bio prirodan, svima želim da se ovako lako i brzo porode. Počela sam se otvarati u petak, u ponedjeljak otvorena 4 prsta, ostave me u porodilištu, kontrakcije počela dobivati tek sat pred porod, kad sam već bila dobrano otvorena, i porodila se u rekordnom roku. Imam samo tri šava i evo sjedim na stolici. Muž prisustvovo porodu. Izašle smo odmah juce, sad se borimo sa dojenjem, pa valjda se izborimo. Izgleda da nemam mlijeka, imale smo jako burnu noć, ali sve to ulazi u staž. Mi smo presretni.
Moram pohvaliti kompletno osoblje vojne bolnice, svaka im čast zaista! Od doktora do sestrica :D
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, evo sam se najezila od srece! hvala Bogu dragom!

sto se dojenja tice, za bilo kakvu pomoc, tu sam - zacas te povezem sa savjetnicama, bujrum na pp!
Alhemicarkaa

#2047 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Hvala wewo, već sam se ja uvezala sa njima, i zvala ih još iz porodilišta (ako misliš na djeca.org, kad sam vidjela koliko sam needukovana malo sam se zadala u edukaciju, i mislim da sam dosta toga baš od njih naučila). U porodilištu sam lijepo dojila, vidjela sam da je bilo mlijeka po bebinim bijelim ustima. I super je vukla, ima pravo snage (uh kad povuce, ne znam bi li plakala od bola ili se radovala od sreće što je jaka). Međutim noćas je svu noć plakala i bila non stop na siki, ali ja vidim da nema mlijeka, em sike prazne, em ona u neka doba odbija siku i plače, a čim stavim prst u usta sisa ko velika, i stalno ustima traži hranu. Opet je na siku, i bude po sat, ali ja vidim da je gladna, tek je jutros izmorena zaspala. Valjda će nadoći mlijeko.
wewa

#2048 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:Hvala wewo, već sam se ja uvezala sa njima, i zvala ih još iz porodilišta (ako misliš na djeca.org, kad sam vidjela koliko sam needukovana malo sam se zadala u edukaciju, i mislim da sam dosta toga baš od njih naučila). U porodilištu sam lijepo dojila, vidjela sam da je bilo mlijeka po bebinim bijelim ustima. I super je vukla, ima pravo snage (uh kad povuce, ne znam bi li plakala od bola ili se radovala od sreće što je jaka). Međutim noćas je svu noć plakala i bila non stop na siki, ali ja vidim da nema mlijeka, em sike prazne, em ona u neka doba odbija siku i plače, a čim stavim prst u usta sisa ko velika, i stalno ustima traži hranu. Opet je na siku, i bude po sat, ali ja vidim da je gladna, tek je jutros izmorena zaspala. Valjda će nadoći mlijeko.
ma super si ti meni, svaka cast!
ne brini za plakanje i cjelonocno navlacenje cice, to je sasvim normalno. treba dan-dva da se uravnoteze ponuda i potraznja, za to vrijeme nece bebi nista biti. njen je zelucic sad velicine oraha, lako se napuni i kad se cini da u dojkama nema nista. ti samo odmaraj, fino jedi i pij sto vise, najmanje casu vode nakon svakog podoja. super je i pileca supica.

sto vise kontakta kozom na kozu, sto vise odmaranja i sto manje gostiju, ostalo ce doci na svoje. jedino nek ti patronazna ili neko s iskustvom i dobrim namjerama pogleda jel vam ok polozaj za dojenje - cijela areola mora biti u bebinim ustima, nos priljubljen uz dojku i trebalo bi se vidjeti kako beba pomice donju vilicu dok guta - ako hoces, dam ti link na filmice o dojenju novorodjenceta ;-)

samo opusteno, radis bas sve kako treba :kiss:
niko_niko_kao_ja

#2049 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

Alhemicarka cestitke, sve najbolje vam zelim od srca. :D puno srece maloj princezici. :) i sretno sa dojenjem. :wink:
putujucidzindas

#2050 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by putujucidzindas »

alhemicarkaa - cestitamo i sve najbolje vam zelimo. samo lagano sa dojenjem, nemoj dabrines, to je sad najbitnije. :)

i mi smo vec 7 dana porodilja i sin :) malisha nam je stigao carskim rezom, 53 cm, 3800 g. Isti dan se nakacio na siku i trazio, trazio, dok nije krenulo. sad se tako fino hranimo, mazimo, volimo najvise :)
Post Reply