Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
otorinolaringorolog
#2026 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
-Imam jedno pitanje,nadam se da ce ketronsd1 procitat pa dat neko svoje misljenje,posto je on jedini koji se bavi ovim cini se
-moje klime su namontirane svega 1m od zemlje,na goloj strani kuce gdje nema balkona ni nista
-snijeg pada po njima,jutros su bile kao kape od snijega na njima
-rade bez ikakve zamjerke,ali se bojim kad se taj snijeg pocne topit pa curit niz nju da ne zaledi jer ventilator duva ledeno
-ja sam to naravno pocistio
-ja sam citao o tome da je najbolje ne stitit vanjsku ni sa cim,da sto bolje uvlaci u sebe spoljni zrak
-ali ipak dali nekako natkrit vanjsku jedinicu da ne razmisljam o ovome hoce li napadati na nju puno snijega a mene nema kuci
-moje klime su namontirane svega 1m od zemlje,na goloj strani kuce gdje nema balkona ni nista
-rade bez ikakve zamjerke,ali se bojim kad se taj snijeg pocne topit pa curit niz nju da ne zaledi jer ventilator duva ledeno
-ja sam citao o tome da je najbolje ne stitit vanjsku ni sa cim,da sto bolje uvlaci u sebe spoljni zrak
-ali ipak dali nekako natkrit vanjsku jedinicu da ne razmisljam o ovome hoce li napadati na nju puno snijega a mene nema kuci
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#2027 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo u svakom slučaju smiješ slobodno uraditi, ovo je mislim i preoručljivo. Samo treba vodii računa da sa svih strana ostaviš dovoljno prostora radi cirkulacije zraka.otorinolaringorolog wrote: -ali ipak dali nekako natkrit vanjsku jedinicu da ne razmisljam o ovome hoce li napadati na nju puno snijega a mene nema kuci
-
ketronsd1
#2028 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ispravno. Nikakve budalastine okolo i na vanjskoj jediniciotorinolaringorolog wrote:-Imam jedno pitanje,nadam se da ce ketronsd1 procitat pa dat neko svoje misljenje,posto je on jedini koji se bavi ovim cini se
Pa nisu to laici pravili.sve je proracunato uradjeno
Pozzzzz!
- piplica
#2029 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Znači, temp. je konstantno u minusu zadnja 2 dana, potrošnja je ista negdje u prosjeku 300w na sat, ponekad se isključi.
Vlažnost zraka je 90%, defrost ide svakih 2-2.5 sati, mislim da su parametri i višenego dobri.
Vlažnost zraka je 90%, defrost ide svakih 2-2.5 sati, mislim da su parametri i višenego dobri.
-
driftwood
#2030 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hajlac wrote:Evo @ketronsd1 je odgovorio u vezi mjesta vanjske jedinice a ja ću se osvrnuti na druga pitanjadriftwood wrote:Pozdrav
Imam slican problem sa inverterom Mitsubishi kirigamine zen 35ves kao Sava....precesto mi ide u defrost mod.skoro svakih sat vremena,takodjer sam primjetio da mi kondenzat ne izlazi na onu cijev predvidjenu za odvod kondenzata,vec voda kapa ispod vanjske jedinice sa ledenice duzine 2 cm,imam osjecaj da mozda nesto losije i grije.
Jedan od mogucih razloga ovog problema mozda lezi i u samom mjestu instalacije vanjske jedinice klima uredjaja,posto je postavljena na pod balkona i udaljena je od stranice balkona nekih 60-70 cm koja prekriva neke 3/4 vanjske jedinice,hocu reci mozda otezano propuhavanje....morao sam je tako postaviti zbog narusavanja vanjskog izgleda zgrade.
Moze li mi neko reci sta bi mogao biti uzrok...![]()
![]()
Ne znam koliko ste platili tu EF35 klimu ali EF je sminkerska serija - drugim riječima plaćali ste dizajn umjesto performansi(što vam je moralo biti bitnije za grijanje). Izvini što ja ovako možda grubo kritikujem![]()
U kunama tj. u HR EF35VE košta skoro kao FH35VE koja je značajno jača klima za grijanje. Opet SF35VE je još slabija od te vaše ali i jeftinija.
Eh sad konkretno na probleme.
Ja sam već na temi spominjao tu priču oko cijevi za odvod kondenzata koju dunđeri spoje na dno vanjske jedinice očekujući da je ovo Makarska pa će voda bez smrzavanja oticati pri odmrzavanju/defrostu klime...to tako ne funkcioniše.
Ako su vam na toj tacni došli čepovi/gume, skinite ih; ako nisu već je tacna tvornički izbušena, samo još skinite to crijevo i pustite da voda normalno teče pod klimu.
Jako me zanima koji su vam to majstori tako stavili crijevo iz dna vanjske jedinice očekujući da se voda neće smrznuti! Da nisu slučajno iz ClimaTrade Sarajevo?
Kao što već ranije na tu temu napisah, ako vam treba to crijevo ostati zbog odvoda vode u neku posudu, morate uzeti grijači kabl pa provući kroz crijevo da se voda ne bismrzavala.
A ledenice su sasvim normalna pojava ako je jak minus vani pa se voda brzo smrzne nakon odleđivanja.
Takođe, klima ne smije biti postavljena direktno na tlo već mora biti odignuta barem pola metra(oko kuća obično ih montiraju na dobro učvršćena(zbog vibracija) postolja).
Najbolje bi bilo da uslikaš tu situaciju s vanjskom jedinicom iz više uglova pa da znamo o čemu je riječ.

-
ketronsd1
#2031 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa kad vidim ovako namontirano,odmah bi mu je na glavu nabio.driftwood wrote:[
Prvo cijevi i crijeva iza pumpe.Pa majku mu te plasticne lajsnice nisu skupe .Koja markica vise i sakrijes to brate da se nevidi(ovo se prvenstven na montere misli9.
Drugo, koji laik ti je rekao da je spustis na beton.Koliko vidim imas dosta prostora do dna prozora da je podignes i time rjesavas kasniji problem vibracijer koji ce ti se pojaviti kada te gumice malo okrute a sa odignutim nacinom stavljas prave dempere za koji se vanjska jedinica zavrne.
Sve u svemu veoma amaterski uradjeno.
- Hajlac
#2032 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gluho bilo - ne znam šta da kažemdriftwood wrote:Hajlac wrote:Evo @ketronsd1 je odgovorio u vezi mjesta vanjske jedinice a ja ću se osvrnuti na druga pitanjadriftwood wrote:Pozdrav
Imam slican problem sa inverterom Mitsubishi kirigamine zen 35ves kao Sava....precesto mi ide u defrost mod.skoro svakih sat vremena,takodjer sam primjetio da mi kondenzat ne izlazi na onu cijev predvidjenu za odvod kondenzata,vec voda kapa ispod vanjske jedinice sa ledenice duzine 2 cm,imam osjecaj da mozda nesto losije i grije.
Jedan od mogucih razloga ovog problema mozda lezi i u samom mjestu instalacije vanjske jedinice klima uredjaja,posto je postavljena na pod balkona i udaljena je od stranice balkona nekih 60-70 cm koja prekriva neke 3/4 vanjske jedinice,hocu reci mozda otezano propuhavanje....morao sam je tako postaviti zbog narusavanja vanjskog izgleda zgrade.
Moze li mi neko reci sta bi mogao biti uzrok...![]()
![]()
Ne znam koliko ste platili tu EF35 klimu ali EF je sminkerska serija - drugim riječima plaćali ste dizajn umjesto performansi(što vam je moralo biti bitnije za grijanje). Izvini što ja ovako možda grubo kritikujem![]()
U kunama tj. u HR EF35VE košta skoro kao FH35VE koja je značajno jača klima za grijanje. Opet SF35VE je još slabija od te vaše ali i jeftinija.
Eh sad konkretno na probleme.
Ja sam već na temi spominjao tu priču oko cijevi za odvod kondenzata koju dunđeri spoje na dno vanjske jedinice očekujući da je ovo Makarska pa će voda bez smrzavanja oticati pri odmrzavanju/defrostu klime...to tako ne funkcioniše.
Ako su vam na toj tacni došli čepovi/gume, skinite ih; ako nisu već je tacna tvornički izbušena, samo još skinite to crijevo i pustite da voda normalno teče pod klimu.
Jako me zanima koji su vam to majstori tako stavili crijevo iz dna vanjske jedinice očekujući da se voda neće smrznuti! Da nisu slučajno iz ClimaTrade Sarajevo?
Kao što već ranije na tu temu napisah, ako vam treba to crijevo ostati zbog odvoda vode u neku posudu, morate uzeti grijači kabl pa provući kroz crijevo da se voda ne bismrzavala.
A ledenice su sasvim normalna pojava ako je jak minus vani pa se voda brzo smrzne nakon odleđivanja.
Takođe, klima ne smije biti postavljena direktno na tlo već mora biti odignuta barem pola metra(oko kuća obično ih montiraju na dobro učvršćena(zbog vibracija) postolja).
Najbolje bi bilo da uslikaš tu situaciju s vanjskom jedinicom iz više uglova pa da znamo o čemu je riječ.
U želji da je sakrijete (zbog nekakvih nakaradnih pravila o izgledu zgrade), ispade katastrofa. Ne mogu da vjerujem da su je zašarafili za pod balkona
Prvi veliki problem je taj što ventilator vanjske najvećim dijelom puše direkno u prepreku u vidu zidića od balkona.
Drugi veliki problem zimi pri grijanju je nakupljanje leda pri konstantnim/produženim minusima direktno pod vanjskom jedinicom što može dovesti do velikih problema (gomilanje leda na stari led da bi se na kraju led počeo zadržavati unutar tacne vanjske jedinice, obaška što na tom modelu nema grijača tacne).
Pothitno klimu odignuti barem 30cm na prave nosače (uz obavezne antivibrante/dampere), kako bi se oba ova problema riješila!
P.S. Kad je budu montirali na prave nosače tj. na zid, obavezno pazi da cijevi postave u ovakav uspravan položaj na izlazu iz vanjske jedinice - ne smiju direktno iz ventila/spojeva vanjske prema dolje pa u tu rupu. Ovo se radi da slučajno ulje ne ode niže od kompresora u same cijevi i to svaki instalater u principu zna, ali kad vidim ovakav dunđeraj, haj ti znaj kakvi su ti "majstori"(mada su se oni možda samo prilagodili vašim naredbama/uputama pa ovako loše ispalo)...
I još jedan savjet:
Vidim i na vašoj je došla ova zaštitna plastična mreža/panel za "radijator" vanjske - ako primijetite sad ove zime da vam i nakon ciklusa odmrzavanja po toj plastici ostaje dio leda, slobodno je izvadite jer sam ja to na svojoj primijetio i nakon uklanjanja ta glavna površina radijatora puno bolje se odmrzava.
- Hajlac
#2033 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sarajevo: Trećina domaćinstava zbog cijene odustaje od korištenja plina
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /131127118
Onoliki članak i to još od strane dotične Energis NVO koja se predstavlja kao
"Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredijeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom utjecaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine. "
a ni jedne jedine riječi a kamo li rečenice o istinskim alternativnim rješenjima - toplotnim pumpama, od čije prenesene energije u prosjeku samo 1/3 otpada na el. energiju od koje opet 80% otpada na fosilne izvore(ugalj)
Haj što narod/društvo kaska obično koju deceniju za Evropom - što smo vidjeli na početku teme po bljuvotinama i napadima na ličnom nivou pojedinih forumaša prema onima koji su pokušali(i na svu sreću za dvije godine uspjeli!) probiti led, ali ovakve organizacije da ne znaju bolje!?! Sramota. Sve što su kao natuknuli je prozivka Sarajevo i BH Gasa zbog visokih cijena plina bla bla
http://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajevo ... /131127118
Onoliki članak i to još od strane dotične Energis NVO koja se predstavlja kao
"Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredijeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom utjecaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine. "
a ni jedne jedine riječi a kamo li rečenice o istinskim alternativnim rješenjima - toplotnim pumpama, od čije prenesene energije u prosjeku samo 1/3 otpada na el. energiju od koje opet 80% otpada na fosilne izvore(ugalj)
Haj što narod/društvo kaska obično koju deceniju za Evropom - što smo vidjeli na početku teme po bljuvotinama i napadima na ličnom nivou pojedinih forumaša prema onima koji su pokušali(i na svu sreću za dvije godine uspjeli!) probiti led, ali ovakve organizacije da ne znaju bolje!?! Sramota. Sve što su kao natuknuli je prozivka Sarajevo i BH Gasa zbog visokih cijena plina bla bla
-
driftwood
#2034 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da iskren budem majstor je ukazao na sve ove probleme pregrade i instalacije na pod...u stanu je prisutan termo blok,a prvobitna klima koja je trebala biti ugradjena u sklopu stana je sluzila samo za hladjenje.
Mi smo odlucili staviti inverter...medjutim problem je bio u tome sto prije tehnickog prijema zgrade nisi smio nista mijenjati u sklopu vanjskog izgleda zgrade-fasade,to se odnosilo i na mjesto vanjske jedinice.Inace to je pravilo kod svih zgrada i ukoliko se ne postuje placa se kazna u nekim mjestima.
Vidjet cu u ovaj koji dan da je podignem za jedno 40cm,posto je tehnicki prijem prosao,pa vam javim rezultate
Puno vam se zahvaljujem na vasem savjetu i misljenju te se nadam da cu konacnici rijesiti problem
Mi smo odlucili staviti inverter...medjutim problem je bio u tome sto prije tehnickog prijema zgrade nisi smio nista mijenjati u sklopu vanjskog izgleda zgrade-fasade,to se odnosilo i na mjesto vanjske jedinice.Inace to je pravilo kod svih zgrada i ukoliko se ne postuje placa se kazna u nekim mjestima.
Vidjet cu u ovaj koji dan da je podignem za jedno 40cm,posto je tehnicki prijem prosao,pa vam javim rezultate
Puno vam se zahvaljujem na vasem savjetu i misljenju te se nadam da cu konacnici rijesiti problem
- starii
#2035 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
moja je tri cetiri puta za ovih par dana isla u defrost, otprilike svakih 10 sati, prvo nisam ni znao kako to radi pa se prepadoh da joj nije sta, lampice pocese blinkati pa neki šum kad pogledam uputstvo kad ono defrost....
ne znam kako je kod drugih klima ali imam jednu zamjerku a to je da suši zrak ne pretjerano ali... da li ima za to ima rjesenje?
a sto se tice prelaska na alternativna goriva, ja sam se grijao na plin dok nije poskupio, cim mu cijena bude normalna prvi cu se vratiti....do tada imaju i drugi izvori grijanja...samo sto nasi lezihljebovici ne shvataju da ce i bhgas i sarajevogas bankrotirati kao gras...
ne znam kako je kod drugih klima ali imam jednu zamjerku a to je da suši zrak ne pretjerano ali... da li ima za to ima rjesenje?
a sto se tice prelaska na alternativna goriva, ja sam se grijao na plin dok nije poskupio, cim mu cijena bude normalna prvi cu se vratiti....do tada imaju i drugi izvori grijanja...samo sto nasi lezihljebovici ne shvataju da ce i bhgas i sarajevogas bankrotirati kao gras...
-
otorinolaringorolog
#2036 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje ti zivis,i koju klimu imas,u podrucju gdje ja zivim,cak i najskuplje i najbolje klime su ovih dana isle u defrost,svako sat-dva,vlaznost i zima idealna kombinacijastarii wrote:moja je tri cetiri puta za ovih par dana isla u defrost, otprilike svakih 10 sati, prvo nisam ni znao kako to radi pa se prepadoh da joj nije sta, lampice pocese blinkati pa neki šum kad pogledam uputstvo kad ono defrost....
Da ti nisi na moru.
- Ally71
#2037 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mogu li ja pitati kako znam da mi je klima otisla u defrost, pa da i ja javim svoja iskustva
. Šalim se, i mene interesuje, jer planiram jos jednu kupiti. Klima je uvijek je podešena da puše tiho, tako da je i ne cujem da radi, da bi mogla konstatovati da je prestala sa puhanjem? Hvala!!!
- Ally71
#2038 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Dakle, kako sam nova u ovom polju, imam milion pitanja. Dakle, surfam ja sad da vidim za ovaj defrost, kad naidjoh na sljedeće pitanje i odgovor na oficijelnoj Mitshubishi stranici:
Pitanje:
Should I use my heat pumps 24 hours a day?
Odgovor:
No heating appliance should be used 24 hours a day. Common sense tells you, that if you leave an appliance running the whole day, you can expect your power bill to rise. Clever use of a heat pump is using it as required. If you are not at home during the day, there is no need to run your heat pump during the day. In this situation, and with good insulation, a couple of hours in the morning and a few hours in the evening should suffice.
http://www.mitsubishi-electric.co.nz/he ... aspx#faq-1
????????? Jel vi isključujete klimu kojom se grijete tokom 24 sata????????

Pitanje:
Odgovor:
No heating appliance should be used 24 hours a day. Common sense tells you, that if you leave an appliance running the whole day, you can expect your power bill to rise. Clever use of a heat pump is using it as required. If you are not at home during the day, there is no need to run your heat pump during the day. In this situation, and with good insulation, a couple of hours in the morning and a few hours in the evening should suffice.
????????? Jel vi isključujete klimu kojom se grijete tokom 24 sata????????
- starii
#2039 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
klimu sam stavi na untrasnji zid balkona a temp u balkonu je uvijek veca nego na ulici, nema direktnog uticaja vjetra, snijega il kise na klimu,tako da do sada nije puno isla u defrost...otorinolaringorolog wrote:Gdje ti zivis,i koju klimu imas,u podrucju gdje ja zivim,cak i najskuplje i najbolje klime su ovih dana isle u defrost,svako sat-dva,vlaznost i zima idealna kombinacijastarii wrote:moja je tri cetiri puta za ovih par dana isla u defrost, otprilike svakih 10 sati, prvo nisam ni znao kako to radi pa se prepadoh da joj nije sta, lampice pocese blinkati pa neki šum kad pogledam uputstvo kad ono defrost....
Da ti nisi na moru.
moja ne radi bas 24h...malo je i postedim
- madesa
#2040 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
razmisljam da uvedem atlantic grijanje pa ako moze ko da napise iskustva,cijene itd i da li je bolje uvesti norveske radijatore iako su skuplji ?
- piplica
#2041 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koja glupost, bas naprotiv kod grijanja se ne preporučuje uopšte gasiti klima uređaj, samo korigovati temp. tokom noći.Ally71 wrote:Dakle, kako sam nova u ovom polju, imam milion pitanja. Dakle, surfam ja sad da vidim za ovaj defrost, kad naidjoh na sljedeće pitanje i odgovor na oficijelnoj Mitshubishi stranici:
Pitanje:
Odgovor:
????????? Jel vi isključujete klimu kojom se grijete tokom 24 sata????????![]()
![]()
Ja svoju ne gasim i trenutno troši u prosjeku 300W.
Defrost je normalan proces, što je više vlage u zraku i niža temp. to je defrost jerovatniji. tj. frost
BTW, jesi li opšte pokušala ovo prevesti sa engleskog?
-
otorinolaringorolog
#2042 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja ako sam dobro skontao,to sto si ti uvukao u terasu samo si joj otezao radstarii wrote:klimu sam stavi na untrasnji zid balkona a temp u balkonu je uvijek veca nego na ulici, nema direktnog uticaja vjetra, snijega il kise na klimu,tako da do sada nije puno isla u defrost...otorinolaringorolog wrote:Gdje ti zivis,i koju klimu imas,u podrucju gdje ja zivim,cak i najskuplje i najbolje klime su ovih dana isle u defrost,svako sat-dva,vlaznost i zima idealna kombinacijastarii wrote:moja je tri cetiri puta za ovih par dana isla u defrost, otprilike svakih 10 sati, prvo nisam ni znao kako to radi pa se prepadoh da joj nije sta, lampice pocese blinkati pa neki šum kad pogledam uputstvo kad ono defrost....
Da ti nisi na moru.
moja ne radi bas 24h...malo je i postedim
- starii
#2043 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
sve je po propisu urađeno kako je na prospektu navedeno da treba prostora za klimu,a i majstori koji su postavljali rekli su da je mjesto odlicno, a vazduha ima koliko hoce balkon je 5mx2m 
- Ally71
#2044 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ovo pitanje i odgovor koje sam stavila nemaju veze sa defrostom, odnosno odledjivanjem, jel' ako cemo na nasem...nego sam samo rekla dok sam trazila info o defrostu, naletih slucajno i na ovo pitanje o radu klime non-stop 24 h, pa mi bi cudan ovaj odgovor gore....piplica wrote:Koja glupost, bas naprotiv kod grijanja se ne preporučuje uopšte gasiti klima uređaj, samo korigovati temp. tokom noći.Ally71 wrote:Dakle, kako sam nova u ovom polju, imam milion pitanja. Dakle, surfam ja sad da vidim za ovaj defrost, kad naidjoh na sljedeće pitanje i odgovor na oficijelnoj Mitshubishi stranici:
Pitanje:
Odgovor:
![]()
Defrost je normalan proces, što je više vlage u zraku i niža temp. to je defrost jerovatniji. tj. frost
-
dado123
#2045 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam de li je uredu ali sam primjetio da SF25VEH puse malo jace nego FH35VEHZ.
Sto se tice toplog zraka FH puse toplije, ali soba u kojoj se nalazi SF bude toplija nego dnevni boravak.
Ima li potrebe da zovem servisere ili je to normalno, i ako mi nije logicno jer je FH puno bolja klima.
Sto se tice toplog zraka FH puse toplije, ali soba u kojoj se nalazi SF bude toplija nego dnevni boravak.
Ima li potrebe da zovem servisere ili je to normalno, i ako mi nije logicno jer je FH puno bolja klima.
- Hajlac
#2046 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koliko je kvadrata jedna a koliko druga soba i kakva je izolacija odnosno stolarija u jednoj naspram druge?dado123 wrote:Ne znam de li je uredu ali sam primjetio da SF25VEH puse malo jace nego FH35VEHZ.
Ako slabije puše, samo joj pojačajte ili ventilator ili temperaturu(u slučaju da ventilator držite na Auto) na daljinskom za jedan stepen pa vidite šta ste dobili.
Kako ste postavili unutrašnje jedinice (možda jedna ima bolji položaj od druge).
I u ovom slučaju potreban je wattmetar da uporedite koliko vati povlači jedna a koliko druga.
Da, i da li vam je uključen onaj senzor pokreta na FH ? Ako jeste, isključite ga pa vidite kako se ponaša.
- Hajlac
#2047 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Je li slučajno ostakljen taj balkon, pošto je ovdje bilo ideja o stavljanju vanjske u zatvoreni prostorstarii wrote:sve je po propisu urađeno kako je na prospektu navedeno da treba prostora za klimu,a i majstori koji su postavljali rekli su da je mjesto odlicno, a vazduha ima koliko hoce balkon je 5mx2m
- piplica
#2048 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pa da, u kopiranom postu se spominje gašenje uređaja radi uštede energije, ništa više.Ally71 wrote:ovo pitanje i odgovor koje sam stavila nemaju veze sa defrostom, odnosno odledjivanjem, jel' ako cemo na nasem...nego sam samo rekla dok sam trazila info o defrostu, naletih slucajno i na ovo pitanje o radu klime non-stop 24 h, pa mi bi cudan ovaj odgovor gore....piplica wrote:Koja glupost, bas naprotiv kod grijanja se ne preporučuje uopšte gasiti klima uređaj, samo korigovati temp. tokom noći.Ally71 wrote:Dakle, kako sam nova u ovom polju, imam milion pitanja. Dakle, surfam ja sad da vidim za ovaj defrost, kad naidjoh na sljedeće pitanje i odgovor na oficijelnoj Mitshubishi stranici:
Pitanje:
Odgovor:
![]()
A gašenjem pada temp. prostorije, kasnije klima radi na max. pokušavajući postići temp., tako da više potroši negi da je non-stop radila.
-
otorinolaringorolog
#2049 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel ko primijetio da slabo ima defrosta vise,kako je jako zazimilo veceras,smanjilo defrosta,mozda smanjilo vlage,kod mene -5 pokazuje
- starii
#2050 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ne nisam ustaklio balkon,mislim da je do temp balkona i samog njegovog polozaja jer nije na uticaju vjetra vlage etc...komsija preko puta zgrada na fasadi ima LG inverter V ali je klima na uticaju vlage i vjetra,cak je sad i dosta snijega palo na nju i vidim da bas puno kapa iz klime....a i pisalo je negdje na hrvatskim forumima da u dalmaciji ne treba vanjsku jedinici drzati okrenutu sjeveru, uticaju hladnoce a pogotovo hladnog vjetra, sve utice na njen rad...Hajlac wrote:Je li slučajno ostakljen taj balkon, pošto je ovdje bilo ideja o stavljanju vanjske u zatvoreni prostorstarii wrote:sve je po propisu urađeno kako je na prospektu navedeno da treba prostora za klimu,a i majstori koji su postavljali rekli su da je mjesto odlicno, a vazduha ima koliko hoce balkon je 5mx2m
ako je neko bio u MB Frigo vidio je da oni svoju vanjsku jedinici od Haier klime ne drze vani vec im je postavljena u unutrasnjosti hale, iako je vrlo lako mogu prebaciti vani..vjerovatno zbog boljih performansi....